09. 05 - dogovori za protest

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Asana

#151 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Asana »

Dovođenje ljudi iz drugih gradova je skoro pa nemoguće u ovom trenutku. Da bi se dovelo bar 1000 ljudi mora biti 10 autobusa. a to neko mora platiti. A i 1.000 ljudi je malo. Zamisli mi krenemo, napr u Mostar sa 20 auta, to je plafon 100 ljudi. A ti nađi parking u Mostaru za 20 auta, a da se ne pogubimo. A 100 ljudi, kap u Neretvi, k'o nijedan.
U ZG je došlo 350 autobusa iz unutrašnjosti, to je morala biti moćna organizacija protesta, ne samo tehnički, nego i finansijski (osim autobusa trebalo je obezbijediti kape, kabanice, pozornicu, tehniku, ručak za tih 35.000 ljudi...). Glavnih 5 sindikalnih podružnica je skupilo SAMO 40.000, od toga 35.000 izvan zg.
Ma, ne moramo mi njih dovoditi, neka dodju sami ... :D

Sto se organizovanih grupa tice, sminka je nabavljati namjenske majice i kape ali ljudi bi se mogli - ako hoce - izmedju sebe dogovoriti o dominirajucoj boji, cisto da pokazu koliko ih je doslo iz iste organizacije... meni bi to bilo mocno, da se zabijeli, zacrveni, zaplavi, zazuti ... :D
Sto se pozornice ozvucenja itd tice, vjerujem da ce se naci dragovoljci medju pojedincima i organizacijama da svako ponesto pokrije. Kad se nesto hoce postici i kad se ne radi na komercijalnoj osnovi, svasta se nesto moze pojeftino uraditi.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#152 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by mIRCerka »

Mikado wrote:Moj prijedlog je zgrada vlade Federacije (preko puta II gimnazije), al podržavam i prijedlog za protest pred zgradom Zajedničkih institucija, uz nadu bi nam se tamo pridružili i poljoprivrednici čiji protest još uvijek traje i sve socijalno ugrožene kategorije (penzioneri, invalidi ratni i postratni, demobilisani borci, nezaposleni...)..
Dream on... pridruzice nam se 6 poljoprivrednika, jer ih je toliko dezuralo, a sto se tice 500,000 penzosa i jos 500,000 nezaposlenih...tu cu ti reci :lol:

Treba ocekivati da ce doci svi GRADJANI kojima je ovakve situacije na vrh nosa! Naravno, pozivnicu treba poslati svim znanim i neznanim organizacijama...
Mikado wrote: U primarni cilj tražiti smjene Nedžada Brankovića i Samir Silajdžića i ostavku gradonačelnice Semihe Borovac.
Tražiti hitno donošenje mjera na nivou federacije po pitanju povećanja fizičke i socijalne sigurnosti građana.
Traziti hitno instrumente provodjenja tih mjera, pocevsi od zatvora za maloljetnike do vecih kazni i smanjenja dnevnice u zatvoru. Mislim da je u Sarajevu jos uvijek dan zatvora 50 KM, pa neki prekrsaje i ostalo odleze za par dana...Smanjiti je na 5 KM. :x
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#153 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by -LIBERO- »

Ako mislite da je uvrstavanje Brankovica eventualni kamen spoticanja ,na kontinuitet borbe za odgovornost SS I SB,onda aferim.

Onda i ja stajem na fonu pojedinaca koji su mi sve do sada govorili u raznim diskusijama,gdje sam branio ove nase proteste,da je paradoks izdvajati pojedince,il' ti,samo pojedine strukture vlasti,od nekih drugih isto nasih struktura vlasti i mozda i jos neodgovirniji,i mozda jos korumpiranijih,i mozda jos drskijih od ovog naseg "kantonalnog dvojca"

@Suncica spominje pocetak borbe zbog sigurnost,ubistava,neefikasnosti vladajucih struktura,sa tezistem na ubistva koja su se desila.
Naravno,to nas je sviju pokrenulo,al' zar mislite ,preciznije zar ne vidite,da se iste cak i radikalnije stvari desavaju sirom federacije,r.s-a ..cijele nam BiH.
Treba sutiti i cekati ,eventualne, ostavkenaseg "dvojca" da bi prozvali jos radikalnije sranje po cijeloj BiH.

Znajuci koliko su nasi politicari obrazli,znajuci koliko nase vladajuce strukture brinu za moralnost,i osjecaj stida...ogromna je vjerovatnoca da ce oligarhija izdrzati do samog septembra i predstojecih izbora.
Ja nebih sebe mogao pogledati u ogledalo znajuci da smo cekali ostavke tog dvojca,i da zbog "ne razvodnjavanja" prozivke i fokusa ,nismo prozvali puno vece ribe,koje rade ista sranja ,samo na drugim nivoima nase vlasti,napominjem nase vlasti jer smo i i gradani federacije,isto kao i kantona Sarajevo.

Licno moj stav....
;-)
Mogly

#154 Re: MASOVNI PROTESTI - CHAT

Post by Mogly »

@Šapat
Otprilike tako. Mi svog Čauseskog nismo nikad smjenili. Možda i jesmo u nekoj lijevoj peti, ali Sekuritatea kod nas još vlada. I otima.
Corto Maltese

#155 Re: PROTESTI: Usaglašavanje daljnih aktivnosti

Post by Corto Maltese »

Mogly wrote:SS i SB nisu smjenjeni ni nakon protesta 06.04. Valjda bi za to neko trebao da snosi odgovornost.
U pravu si! Ja snosim odgovornost zbog tog neuspjeha i dajem ostavku, ne iz moralnih razloga, nego zbog pokazane nesposobnosti.
Corto Maltese

#156 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Corto Maltese »

Libero, jedno ne isključuje drugo. Prozivke su već počele, ali fokus treba ostati na dvoje prvoprozvanih. Da sad ne ulazimo u procente, tipa: 45% snaga na SS, na NB 23%, na FV18,56% i slično. Ne treba smetnuti sa uma da se formiraju i druge grupe građana, mimo ovog foruma, koje imaju svoje (kako čujem, jako dobre) akcione planove, koji neće ometati, nego samo mogu pomoći ovoj inicijativi. Nemoj se iznenaditi kada se 9 maja, na mjestu koje odaberemo pojave neke potpuno neočekivane, a jako dobro došle grupe i pojedinci. Ima svijeta i mimo interneta, i to je najbolja vijest u cijeloj ovoj priči.
s vetrom uz lice

#157 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by s vetrom uz lice »

-LIBERO- wrote:Ako mislite da je uvrstavanje Brankovica eventualni kamen spoticanja ,na kontinuitet borbe za odgovornost SS I SB,onda aferim.
Ne, meni je NB dodatni poticaj i to veliki :x
no međutim .. fokus je na SB i SS! pa
sarajevac071

#158 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by sarajevac071 »

predlažem da se traži smjena Marina Ivanisevica preds. Gradskog Vijeca i ministra MUPKS isto kao i SS i SB
amrica

#159 Re: PROTESTI: Usaglašavanje daljnih aktivnosti

Post by amrica »

Corto Maltese wrote:
Mogly wrote:SS i SB nisu smjenjeni ni nakon protesta 06.04. Valjda bi za to neko trebao da snosi odgovornost.
U pravu si! Ja snosim odgovornost zbog tog neuspjeha i dajem ostavku, ne iz moralnih razloga, nego zbog pokazane nesposobnosti.
koje pokazane nesposobnosti?
Mogly te proziva, a ti reagiras? Prezivio si SB uzivo, a sad ovako?
Alhemicarkaa

#160 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Alhemicarkaa »

Šapat wrote:Slazem se sa svim napisanim i predlozenim, i podrzavam, naravno.

Mozda ce ovo sada izgledati predaleko, pretenciozno i suvise optimisticno, ali citajuci sve komentare, kao i slusajuci ljude na ulicama a i generalno, osluskujuci cijelu javnost, sve radio i tv emisije koje su do sada odrzane, ja se jednostavno ne mogu oteti utisku da se mi pod hitno moramo usmjeriti na kompletnu danasnju vlast u BiH.

Sta to znaci, u prevodu i sazeto? Jednostavno je - mi se moramo "obracunati" sa nacional(isticik)nim vlastima u BiH. Mislim da bi ovo bio i jedini nacin podizanja vecih masa, a razloga za ovakav prijedlog je bezbroj. Samo neki od razloga za ovakvo moje misljenje su:
- nacionalisti su svojim dolaskom na vlast sve nas uveli u rat
- nacionalisti su i danas na vlasti (isti ljudi i ideologije koje su vodile rat, bez obzira kako se njihove stranke danas zovu)
- nacionalne stranke su te koje konstantno podgrijavaju netrpeljivost, nerazumijevanje, sukobe, mrznju, kriminal, itd.
- nacionalne stranke su te koje stalno i bukvalno namjerno kreiraju probleme u drustvu (a jedini cilj je ostanak na vlasti zasnovan na vjestackom strahu naroda, uzrokovanog njihovim manipulacijama)
- nacionalnim strankama je jedini cilj odrzavati podijeljenu BiH, podijeljene ljude po "nacionalnom kljucu", jer jedino tako mogu ostati na vlasti
- nacionalne stranke su od ove zemlje i svih njenih naroda napravile ovo sto imamo danas - jad, bijedu, siromastvo, lose skolstvo, katastrofalnu ekonomiju, uzasno glomaznu, nefunkcionalnu i skupu administraciju, mizerne socijalne programe, nesprovodjenje zakona, previsok stepen kriminala svih vrsta, korupciju na svim nivoima drustva, enormnu pljacku naseg novca, itd. itd...
:shock:
Dali ovo znaci da ako sam ja pristasa neke od nacionalnih stranaka, ili njihov clan nemam sta traziti na protestima i nemam pravo da protestujem? Kad sam se ukljucila u ovo nisam mislila da cemo se obracunavati sa strankama, vec sa neodgovornim politicarima na vlasti. :run:
duplo_golo

#161 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by duplo_golo »

potpisujem @alhemicarkaa
vedderedi

#162 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by vedderedi »

Sta mislite da sljedeci protest bude organizovan tokom zasjedanja skupstine KS?
Kanton Sarajevo: Sjednica Skupštine 24. aprila

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo utvrdio da će se 18. redovna radna sjednica Skupštine Kantona održati u četvrtak 24. aprila.

Kako je utvrđeno, poslanici Skupštine KS će na toj sjednici, između ostalog razmatrati Prijedlog akcionog plana za implementaciju Strategije protiv maloljetničkog prijestupništva za BiH u Kantonu Sarajevo, Nacrt zakona o proglašenju žalosti u Kantonu Sarajevo, Analizu o ekonomskoj i ekološkoj opravdanosti dodjele koncesija za sedam privrednih subjekata, te Prijedlog odluke o potvrđivanju Programa obilježavanja Dana Kantona Sarajevo od 02. do 09. maja 2008. godine,

Na dnevnom redu će biti i Nacrt prostornog plana područja posebnog obilježja zaštićeni pejzaž „Bijambare“, Izvještaj Komisije za praćenje realizacije Akcije Vlade Kantona Sarajevo „Dnevnica-e za Srebrenicu“, kao i Prijedlog teksta Sporazuma o saradnji između Kantona Sarajevo i Istarske županije.

Na istoj sjednici bit će razmatrani i izvještaji o radu za 2007. i programi rada za 2008. godinu 14 javnih ustanova iz oblasti rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica.

S obzirom da je usaglašen izuzetno obiman dnevni red, Kolegij Skupštine KS najavio je mogućnost održavanja dvodnevnog zasjedanja.

Objavljeno 13.04.2008. u 18:35

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080413043
duplo_golo

#163 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by duplo_golo »

konačno nešto konkretno :-D
ja sam za za :)
amrica

#164 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by amrica »

[quote="vedderedi"]Sta mislite da sljedeci protest bude organizovan tokom zasjedanja skupstine KS?

[quote]Kanton Sarajevo: Sjednica Skupštine 24. aprila

Pada u cetvrtak, a pocinje u 9h ujutro.
vedderedi

#165 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by vedderedi »

amrica wrote:
vedderedi wrote:Sta mislite da sljedeci protest bude organizovan tokom zasjedanja skupstine KS?
Kanton Sarajevo: Sjednica Skupštine 24. aprila

Pada u cetvrtak, a pocinje u 9h ujutro.
Ako nista, bar da se okupimo na sat vremena, prije nego krenu na "dorucak" (nece li im prisjesti :mrgreen: )?!?
45cents

#166 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by 45cents »

vedderedi wrote: Ako nista, bar da se okupimo na sat vremena, prije nego krenu na "dorucak" (nece li im prisjesti :mrgreen: )?!?
Sve je to lijepo, a možda i smpatično....

Ali, uvažavajući originalnu motivaciju Protesta građana, protesti još uvijek ne daju konkretne odgovore na jednostavno pitanje (posebno zabrinutim roditeljima):

- šta će zapriječiti novog maloljetnog ubicu da izjavi "ništa mi ne možete"?
- šta će navesti novog gradonačelnika(cu) da odustane od "ranije zakazonog" putovanja u Dubai, u presudnom momentu....?

Bile ostavke ili ne bile, u novim mandatima, sa novim vladama.... šta je to šta daje čvršću garanciju da je 20-tak hiljada potpisa dato sa opravdanim očekivanjem da se riješe pitanja sigurnosti građana, čak i pod uslovm da se kojim čudom smijene prozvani....

Tik, tak, tik, tak, tik, tak, tik, tak, tik, tak....
suncica24

#167 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by suncica24 »

Ali, uvažavajući originalnu motivaciju Protesta građana, protesti još uvijek ne daju konkretne odgovore na jednostavno pitanje (posebno zabrinutim roditeljima):

- šta će navesti novog gradonačelnika(cu) da odustane od "ranije zakazonog" putovanja u Dubai, u presudnom momentu....?
Sa dopunom:
Sta ce sprijeciti novog maloljetnog ubicu da NE UBIJE?
Sta ce sprijeciti UBISTVO, POVREDU, NESIGURNOST nase djece, roditelja, brace, sestara, prijatelja, komsija...?
Ko snosi posljedice i odgovornost za to?
45cents

#168 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by 45cents »

suncica24 wrote:

Sa dopunom:
Sta ce sprijeciti novog maloljetnog ubicu da NE UBIJE?
Sta ce sprijeciti UBISTVO, POVREDU, NESIGURNOST nase djece, roditelja, brace, sestara, prijatelja, komsija...?
Ko snosi posljedice i odgovornost za to?
Sunčice,
Stručnjaci kažu da mi nemamo tako visoku stopu kriminaliteta i krvnih delikata, kada se naši podaci uporede sa EU statistikama.
Drugo, niko ne može biti neposrednije odgovoran od samog počinioca (i mislim da se tu možemo složiti, posebno kod punoljetnih i uračunljivih osoba)

Ono što nas treba zabrinjavati puno više je sljedeće:
- naš sistem prevencije je ostao nepoznat (nečitljiv, neprepoznatljiv, jasan i pregledan) unatoč pokrenutim protestima i unatoč činjenici da protesti istrajavaju na ostavkama - to pitanje se ne rješava ostavkom, već konkretnim zahtjevima i akcijama;
- naš sistem sankcija je ostao pun rupa i protesti su prestali adresirati i taj segment (koji može obeshrabriti činjenje novih krivičnih djela ili nastaviti sa laganom motivacijom)

Akcioni plan KS ne daje odgovore na ova pitanja, osim naznaka i činjenice da će se na krilima Akcionog plana formirati brojne radne grupe i ekspertni timovi, da će se uzeti lova na dopunski rada i rad u takvim tijelima, ali nema jasnih naznaka kada će vlasti KS pružiti ono što je traženo od njih (pa makar i u nekim generalnim prozivkama).

Ova tematika je poptuno zapostavljena i neće biti riješena sama od sebe čak i ako bi svaki dan smjenjivali premijera KS.

Nakon proteka određenog vremena, ulazi se u konfuziju oko traženja ostavki po ovom modelu. Ne može SS biti kriv što je maloljetnik ubio Denisa. SS kao premijer može biti kriv za nešto drugo.... A šta je to? Zašto maloljetni ubica, recimo u Njemačkoj, ne izjavi prilikom hapšenja: "Ništa mi ne možete"? Da li je to suštinsko pitanje vezano za tamošnji sistem ili je vezano za činjenicu o tome ko je njima premijer regionalne vlade? Jesu li političari u Njemačkoj odgovorni? Ako naši nisu odgovorni, koji su to konkretni zahtjevi postavljeni pred njih u smislu ispunjenja očekivanja građana i jesu li shvatili poruku protesta?

SDA je stala iza Brankovića, vjerovatno su SDA/SBiH stali iza SS i SB.
Možda razmišljaju izvrnutom logikom - ovi traže, pa traže isključivo ostavke. Koga god da im postavimo, i njih će htjeti smjeniti....

Jesmo li adresirali propise koje treba promijenti, propise koji nedostaju, amandmane koji nedostaju.... pa da dodjemo do stanja koje zadovoljava očekivanja građana u pogledu bezbjednosti, stanje u kojem je manje važno ko je i kako se zove premijer i gradonačelnik/ca?
Asana

#169 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Asana »

sapat, 9.3.08 wrote:Sve lose sto se do sada desavalo u organizaciji je posljedica neiskustva, vrlo fluidne organizacije. Ali brzo ucimo na greskama...

ALI VAS MOLIM DA NE ZABORAVITE NA IZVOR ENERGIJE KOJA JE POKRENUTA SMRCU DENISA MRNJAVCA. TO JE POZIV NA ODGOVORNOST!!!

Ono na cemu jedino ima smisla insistirati sada je ODGOVORNOST. Ta rijec je nespretan prevod engleske rijeci ACCOUNTABILITY (DAKLE, NE RESPONSIBILITY), koja zapravo znaci da oni koji su izabrani na izborima polazu racun onim koji su ih birali. MI TO TRAZIMO - DA NAM POLOZE RACUN ZA SVOJ NERAD.

JA SAM SHVATIO JEDNU STVAR: MNOGI LJUDI, CAK I SKOLOVANI NE RAZUMIJU O CEMU MI GOVORIMO. Neki ljudi misle da mi rusimo vlast. I podrzavaju nas po logici: "J... ih. Nek idu. Ionako nista ne rade." Ali to nije to. Mi ne rusimo vlast.

Moramo stalno objasnjavati da ne rusimo Vlast, ovu Vladu, drzavu. MI RUSIMO ONE KOJE SMO BIRALI A KOJI NE RADE SVOJ POSAO KAKO TREBA. MI RUSIMO NESPOSOBNE.

Insisitiranjem na ODGOVORNOSTI mi zelimo da ih natjeramo da rade. Jer ako ih natjeramo da rade preuzimajuci odgovornost za ono sto rade, CVRSTO VJERUJEM da ce to samo po sebi napraviti revoluciju. Osim toga, pozivanje na odgovornost ce nam uvijek davati povoda da proteste dignemo na bilo koji nivo (Izvjestaj CCI je izvrstan povod za trazenje ostavke barem 5 ministara Vlade F BiH koji imaju ucinak od 0%)

Sto se tice buducnosti ovih protesta, zakljucujem i predlazem slijedece:

1. Insistirati na riijeci "odgovornost" u buducnosti. Sve ostalo zanemariti sad-za-sad.

2. Stalno objasnjavati sta znaci odgovornost izabranih zvanicnika i drzavnih sluzbenikau svim medijima, u svim javnim nastupima

3. Razmisliti da "neformalna grupa gradjana", "gradjani" ipak dobije barem neki naziv, adresu. Predlazem GRADJANSKA AKCIJA "ODGOVORNOST". Ne zelim da koristim rijec pokret.

4. Gradjansku akciju "Odgovornost" nikako formalno registrovati. To treba da bude neformalna grupa kao i do sada.

5. Gradjanska akcija "Odgovornost" treba da napravi sto prije jedan siri front podrske koju trebaju dati znacajni intelektualci, neke nevladine organizacije, neki mediji. Kao sto su i do sada davala. Gradjani vec daju svoj doprinos. Nacin da se ovo uradi je da izadjemo u javnost za Poveljom Gradjanske akcije "Odgovornost" za koju cemo traziti podrsku gdje god mozemo. Podrska se daje potpisom na tu povelju u kojoj se kaze da nas podrzavaju...
Iako je pisano nakon protesta 8.3.08, mislim da je jos uvijek aktualno. Ostatak ovog posta odnosio se na pripreme za 6.april, a sada idemo na 9.maj. Razlika je vec u simbolici datuma, pa je samim tim i vrijeme i prilika za prosirenje fokusa zahtjeva za odgovornost ...
45cents wrote:Ono što nas treba zabrinjavati puno više je sljedeće:
- naš sistem prevencije je ostao nepoznat (nečitljiv, neprepoznatljiv, jasan i pregledan) unatoč pokrenutim protestima i unatoč činjenici da protesti istrajavaju na ostavkama - to pitanje se ne rješava ostavkom, već konkretnim zahtjevima i akcijama;
- naš sistem sankcija je ostao pun rupa i protesti su prestali adresirati i taj segment (koji može obeshrabriti činjenje novih krivičnih djela ili nastaviti sa laganom motivacijom)

Akcioni plan KS ne daje odgovore na ova pitanja, osim naznaka i činjenice da će se na krilima Akcionog plana formirati brojne radne grupe i ekspertni timovi, da će se uzeti lova na dopunski rada i rad u takvim tijelima, ali nema jasnih naznaka kada će vlasti KS pružiti ono što je traženo od njih (pa makar i u nekim generalnim prozivkama).
A ovo je razlog da se nas "prvi nivo" odgovornosti nikad ne prestane prozivati!
Asana

#170 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Asana »

hrasno38 wrote: (...) Posto sam misljenja da se ovim protestima nista spektakularno nece uraditi jer su gradjani u jednom dubokom, omamljenom zimskom snu ja bih se puno vise bazirao na sljedece izbore i otvaranje ociju glasacima. Za drasticne promjene, a to sam vec nekoliko puta rekao, na Marin Dvoru je potreban broj ljudi jednak broju koji je bio 92 godine ili makar 50% od toga a to bi bilo oko 50.000 ljudi. Treba koristiti maximalno medije i u njima stalno trubiti sa cinjenicama od kojih se neke mogu naci u ovome textu ali evo onako nabrzaka jos ponesto:

* enormna nezaposlenost (federalna i drzavna)
* enormna povecanja cijena (federalna i kantonalna)
* enormna povecanja primanja vlastodrzaca (sve vlade)
* enormni zahtjevi za penzije vlastodrscima (drzavna za sada)
* enormno povecanje kriminala svih vrsta (sve vlade)
* gdje su ti socijalni programi nakon PDV-a (sve vlade)
* zasto se u Sarajevu udara beton na beton a u gradu postoji samo jedan mamograf (kantonalna)
* zasto se Sarajevo unakazuje dzamijama i bespravnim objektima (kantonalna)
* zasto nije gotov bazen na Otoci (kantonalna)
* zasto nije gotovo porodiliste (kantonalna)
* zasto pola klinika na Kosevu izgledaju kao iz zone sumraka (kantonalna)
* zasto se na silu hoce uvesti vjeronauka u obdanista (kantonalna)
* zasto se razdvajaju djeca u skolama (federalna)
* zasto se vozimo po ulicama punim rupa u sred grada a zestoko placamo registraciju svake godine (kantonalna)
* zasto nam djeca umiru zbog nedostatka sredstava za lijecenja (svi)
* zasto nam RVI zive na samom rubu egzistencije (federalana)
* tko hoce da nam unisti i ono prirodnih ljepota izgradnjom hidroelektrana (federalna)
* zasto su nam skole informatcki neopremljene (kantonalna, federalna...)
* zasto nas i dalje hoce da drze u nacionalnim torovima, da nas svadjaju i da od ove zemlje prave uzareno grotlo
* tko su ti penzioneri sto primaju zasluzene penzije?????????????

itd itd i jednostavno ne znam, ali kada se pogleda u bilo koju poru ovoga drustva vidis sam jad, kriminal i razlog da protestvujes 24 sata 365 dana u godini.
Oprostite na malo duzem postu i ako sam izasao iz teme.
Morala sam ponovno podsjetiti naobim nezadovoljnika ...
Asana

#171 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Asana »

Ovo gore su maloprijepsomenuta - vitalna pitanja :|
suncica24

#172 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by suncica24 »

45cents:

Da budemo jasni: Nije moje, tj. nije do gradjana da analiziraju propise, nude rjesenja, daju amandmane...
GRADJANI TREBAJU I MORAJU UKAZATI NA PROBLEM I TRAZITI DA SE RIJESI. Svim sredstvima, nacinima, argumentima, prilikama koje imaju!
I tu njihova "odgovornost prestaje"!

Nije ni na NVO-ima da, ako ne zele, kreiraju politiku i nacine rjesavanje problema i ponude dokumente i korake za njegovo rjesavanje! To je ono sto je SS savjetnica, Dijana, pokusala nametnuti NVO-ima, i to ne pije vode!

Ovdje od pocetka nije vazno ko je premijer i ko je gradonacelnica, i mislim da je to sasvim jasno! Vazno je da ONI NE RADE SVOJ POSAO, tj. ne rade sve sto ti, npr., navodis da bi trebalo uraditi, a da bi se mi osjecali sigurnije.

SS nije kriv sto je maloljetnik ubio Denisa. Ali, SS JESTE KRIV sto taj maloljetnik, ako roditelji nisu bili u stanju brinuti, fizicki i psihicki, o svom djetetu, nije bio smjesten u instituciju. I sto ta institucija ne postoji. Ili nema adekvatne uslove za rad. Sto, nakon sto je prvi put uhapsen, nije bio "pod prismotrom" niza strucnjaka. Sto nije, umjesto tv obrazovanja o kriminalcima i stremnjena ka istim, imao priliku da ga roditelji, glupog i neukog, posalju na besplatan cas karatea, kosarke, engleskog... Sto njegovi roditelji rade 16h na dan za 300KM, dok premijer i jarani hapaju budzetski novac, a ne mogu priustiti skolu djetetu. Ili, sto nema adekvatnog nadzora problematicnih maloljetnika u gradu.

Na kraju, SS je kriv sto, kada ga je policija uhapsila, maloljetnik znajuci kakvo je stanje u tuzilastvu, i kako se najveci kriminalci u drzavi oslobadjaju pod okriljem politike (pogledati pod: Celo, Gasi, Faco...pa do Covica-predsjednik drzave?!, Brankovica, onog HDZ-vca prebjeglog u Hrvatsku, sina jednog politickog udarnika koji je u sred bijela dana ubio starca, pa sjedi sad u kaficu...) ZNAO da mu nece moci nista. Kad vec njima, "vecim" od njeg samog, NISTA NE MOGU!

To pitanje jeste vezano za ODGOVORNOST, jer njemacki politicar nece doci i reci: Boli mene kufer za to...donijet cemo akcioni plan za 6mjeseci (nestrucan, povrsan i "primitivan"), zastitit cemo se papirom i sta nas briga!

I to je PROBLEM: Sto, ako nisi clan stranke na vlasti (ma koja ona bila), nemas pravo traziti bilo sta (ovdje sigurnost) i ocekivati da to i dobijes!

Tristo puta je ovdje napisano STA HOCEMO! I ako, evo opet ponovimo i pa cak i MI nadjemo rjesenja problema koje navodis:
pitanje je: KO TO TREBA DA RADI?
Mi?
NVO?
Ili vlast?

I to je ono bitno u ovoj cijeloj prici! ODGOVORNOST SVIH KOTACICA U MASINI, KOJU PREDVODE SS I SB ((u ovom gradu, trenutno i sad, ne imenom i prezimenom, vec FUNKCIJOM koju obnasaju)!
I zato sto nisu pokazali da se znaju nositi s problemom, trebaju biti smjenjeni (ne oni, vec cijela "pr, savjetnicak, udarnicka" ekipa koja stoji iza njih, a nesposobna je raditi svoj, ne tvoj, moj,nas... POSAO). Zajedno sa svim kotacicima koji "ih" pokrecu (Sljivar- TO JE ONO GDJE "PROPUSTAMO" i gdje se pitam grijesimo li!

PS: A slijedeci/a koji dodje...posao je tu i jedino mjerilo je HOCE LI BITI URADJEN!
duplo_golo

#173 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by duplo_golo »

tačno tako sunčice mi smo dužni da ukažemo na njihov n e r a d a ne da radimo njihov posao i vršimo neke analize,nismo m plaćeni za to 'oni su plaćeni da to rade'

znači,naše je da ih potaknemo da zasluže platu a trenutno jedini način da ih natjeramo da rade jeste protesti i istupi u javnost,iznošenje činjenica o njihovom izležavanju i trošenju naših sredstava a da to nisu zaradili.

predlažem blokadu zgrade kantonalne vlade dok ne 'odrade posao oko sigurnosnog pitanja u kantonu i dok ne odrade posao oko sankcionisanja prestupnika'
samo gost

#174 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by samo gost »

A ako se ne analiziraju njihove aktivnosti, zadaci, propisi, kako će se onda znati jesu li uradili dobar posao? Evo već sad mogu odahnuti jer su donijeli akcioni plan,npr. A valja li to šta? Ko će im reći da ne valja, jer oni misle da je super? Ako se to neće analizirati da li je suštinski dobro, onda smo postigli cilj i sigurni smo, slobodno možemo slati djecu u školu i gdje sve ne, jer evo akcioni plan nas štiti.

Ova vrsta aktivnosti traži puno rada, prikupljanja informacija i analiza, jer u suprotnom se pretvara u diletantizam.
suncica24

#175 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by suncica24 »

samo gost wrote:A ako se ne analiziraju njihove aktivnosti, zadaci, propisi, kako će se onda znati jesu li uradili dobar posao? Evo već sad mogu odahnuti jer su donijeli akcioni plan,npr. A valja li to šta? Ko će im reći da ne valja, jer oni misle da je super? Ako se to neće analizirati da li je suštinski dobro, onda smo postigli cilj i sigurni smo, slobodno možemo slati djecu u školu i gdje sve ne, jer evo akcioni plan nas štiti.

Ova vrsta aktivnosti traži puno rada, prikupljanja informacija i analiza, jer u suprotnom se pretvara u diletantizam.
Izvini, ali ja kao obicna gradjanka treba da analiziram propise?
Ili je to pak posao nekog drugog?
Strucnih radnika, npr?

PS: Da, NVO-ili neka strucna udruzenja, trebaju iznjeti misljenje o istim,ili o analizama istih, a gradjani na osnovu tih misljenja "ocijeniti" predlozeno i postignuto! Ali ne, oni nisu ti koji trebaju raditi na prijedlozima, zadacima, propisima, analizama...VEC SAMO BITI NJIHOV POKRETAC i KOREKTOR!
Locked