45cents:
Da budemo jasni: Nije moje, tj. nije do gradjana da analiziraju propise, nude rjesenja, daju amandmane...
GRADJANI TREBAJU I MORAJU UKAZATI NA PROBLEM I TRAZITI DA SE RIJESI. Svim sredstvima, nacinima, argumentima, prilikama koje imaju!
I tu njihova "odgovornost prestaje"!
Nije ni na NVO-ima da, ako ne zele, kreiraju politiku i nacine rjesavanje problema i ponude dokumente i korake za njegovo rjesavanje! To je ono sto je SS savjetnica, Dijana, pokusala nametnuti NVO-ima, i to ne pije vode!
Ovdje od pocetka nije vazno ko je premijer i ko je gradonacelnica, i mislim da je to sasvim jasno! Vazno je da ONI
NE RADE SVOJ POSAO, tj. ne rade sve sto ti, npr., navodis da bi trebalo uraditi, a da bi se mi osjecali sigurnije.
SS nije kriv sto je maloljetnik ubio Denisa. Ali, SS
JESTE KRIV sto taj maloljetnik, ako roditelji nisu bili u stanju brinuti, fizicki i psihicki, o svom djetetu, nije bio smjesten u instituciju. I sto ta institucija ne postoji. Ili nema adekvatne uslove za rad. Sto, nakon sto je prvi put uhapsen, nije bio "pod prismotrom" niza strucnjaka. Sto nije, umjesto tv obrazovanja o kriminalcima i stremnjena ka istim, imao priliku da ga roditelji, glupog i neukog, posalju na besplatan cas karatea, kosarke, engleskog... Sto njegovi roditelji rade 16h na dan za 300KM, dok premijer i jarani hapaju budzetski novac, a ne mogu priustiti skolu djetetu. Ili, sto nema adekvatnog nadzora problematicnih maloljetnika u gradu.
Na kraju, SS je kriv sto, kada ga je policija uhapsila, maloljetnik znajuci kakvo je stanje u tuzilastvu, i kako se najveci kriminalci u drzavi oslobadjaju pod okriljem politike (pogledati pod: Celo, Gasi, Faco...pa do Covica-predsjednik drzave?!, Brankovica, onog HDZ-vca prebjeglog u Hrvatsku, sina jednog politickog udarnika koji je u sred bijela dana ubio starca, pa sjedi sad u kaficu...)
ZNAO da mu nece moci nista. Kad vec njima, "vecim" od njeg samog, NISTA NE MOGU!
To pitanje jeste vezano za
ODGOVORNOST, jer njemacki politicar nece doci i reci: Boli mene kufer za to...donijet cemo akcioni plan za 6mjeseci (nestrucan, povrsan i "primitivan"), zastitit cemo se papirom i sta nas briga!
I to je PROBLEM: Sto, ako nisi clan stranke na vlasti (ma koja ona bila), nemas pravo traziti bilo sta (ovdje sigurnost) i ocekivati da to i dobijes!
Tristo puta je ovdje napisano STA HOCEMO! I ako, evo opet ponovimo i pa cak i MI nadjemo rjesenja problema koje navodis:
- naš sistem prevencije je ostao nepoznat (nečitljiv, neprepoznatljiv, jasan i pregledan) unatoč pokrenutim protestima i unatoč činjenici da protesti istrajavaju na ostavkama - to pitanje se ne rješava ostavkom, već konkretnim zahtjevima i akcijama;
- naš sistem sankcija je ostao pun rupa i protesti su prestali adresirati i taj segment (koji može obeshrabriti činjenje novih krivičnih djela ili nastaviti sa laganom motivacijom)
pitanje je:
KO TO TREBA DA RADI?
Mi?
NVO?
Ili vlast?
I to je ono bitno u ovoj cijeloj prici!
ODGOVORNOST SVIH KOTACICA U MASINI, KOJU PREDVODE SS I SB ((u ovom gradu, trenutno i sad, ne imenom i prezimenom, vec FUNKCIJOM koju obnasaju)!
I zato sto nisu pokazali da se znaju nositi s problemom, trebaju biti smjenjeni (ne oni, vec cijela "pr, savjetnicak, udarnicka" ekipa koja stoji iza njih, a nesposobna je raditi svoj, ne tvoj, moj,nas...
POSAO). Zajedno sa svim kotacicima koji "ih" pokrecu (Sljivar- TO JE ONO GDJE "PROPUSTAMO" i gdje se pitam grijesimo li!
PS: A slijedeci/a koji dodje...posao je tu i jedino mjerilo je
HOCE LI BITI URADJEN!