Pa šta je sada ovo neće moći ući u EU poslje 01.'7.2013. Ni sa atestom i urednom dokumentacijom???nevzad wrote:Pročitah maloprije ovo. Zna li iko da li je ovo istina da se nemože u EU?
Osniva se Asocijacija uvoznika i distributera LPG
U prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine održan je sastanak kompanija koje se bave uvozom i distribucijom propan butan gasa i opreme za LPG.
Privrednici su odlučili da osnuju asocijaciju, koja će u suradnji sa entitetskim komorama, ubrzati proces donošenja propisa za uvođenje jedinstvenih standarda usklađenih sa standardima EU.
Na sastanku je razmatrana problematika u ovoj oblasti i tom prilikom je istaknuto da ulaskom Republike Hrvatske u EU, vozila iz Bosne i Hercegovine koja kao pogonsko gorivo koriste plin od 01.07.2013. godine neće moći preći državnu granicu i uću u Hrvatsku tj na teritorij EU.
Plin?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
AdnanSA
#151 Re: Plin?
- Bakir1
#152 Re: Plin?
ja koliko znam, propisi kada je u pitanju ugradnja plinske instalacije su uskladjeni sa eu direktivama ovo je sada oko kvalitete plina opravdanje za povecanje cijena
- drndalo
#153 Re: Plin?
Da prostis, *edu govna, i stvaraju psihozu, ne bi li ostvarili nesto sto zele ovakvim natpisima...AdnanSA wrote:Pa šta je sada ovo neće moći ući u EU poslje 01.'7.2013. Ni sa atestom i urednom dokumentacijom???nevzad wrote:Pročitah maloprije ovo. Zna li iko da li je ovo istina da se nemože u EU?
Osniva se Asocijacija uvoznika i distributera LPG
U prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine održan je sastanak kompanija koje se bave uvozom i distribucijom propan butan gasa i opreme za LPG.
Privrednici su odlučili da osnuju asocijaciju, koja će u suradnji sa entitetskim komorama, ubrzati proces donošenja propisa za uvođenje jedinstvenih standarda usklađenih sa standardima EU.
Na sastanku je razmatrana problematika u ovoj oblasti i tom prilikom je istaknuto da ulaskom Republike Hrvatske u EU, vozila iz Bosne i Hercegovine koja kao pogonsko gorivo koriste plin od 01.07.2013. godine neće moći preći državnu granicu i uću u Hrvatsku tj na teritorij EU.
-
goran16v
#154 Re: Plin?
Ko zna o cemu se tu sve radi, mozda o tome da atesti izdati u BiH jos uvijek nisu u skladu sa EU normama, pa su nevazeci?
Ja sam opet nacuo da LPG hoce da izjednace sa dizelom i benzinom po pitanju akciza jer se navodno jos uvijek tretira kao energet za domacinostvo, isto kao loz ulje, a ne kao gorivo.
Sto se naljepnica tice, kad bi se nas svijet pridrzavao propisa itekako bi imale i smisla i svrhe. Vozilima sa LPG instalacijom je zabranjen parking u podzemnim garazama itd i naljepnicom se uveliko se olaksava identifikacija onih na koja se odnose ogranicenja. Mislim da na ulazu u BBI postoji takav znak. Bas me interesuje koliko se ljudi sa ovog PDF-a pridrzava tog znaka tj zabrane? Svako ce reci, plin je siguran, nema opasnosti. Jest plin siguran kad je instalacija uredu, ali sta se desava kad nije. Evo momak je napisao detaaljan post o pozitivnim stranama voznej na plin, ali je i on isao 2 x na dotezanje selni jer je curio. Ne treba biti kvantni fizicar pa skontati moguce posljedice curenja gasa u zatvorenim prostorima, pogotovo kad se uzme u obzir da je laksi od znaka.
Ja sam opet nacuo da LPG hoce da izjednace sa dizelom i benzinom po pitanju akciza jer se navodno jos uvijek tretira kao energet za domacinostvo, isto kao loz ulje, a ne kao gorivo.
Sto se naljepnica tice, kad bi se nas svijet pridrzavao propisa itekako bi imale i smisla i svrhe. Vozilima sa LPG instalacijom je zabranjen parking u podzemnim garazama itd i naljepnicom se uveliko se olaksava identifikacija onih na koja se odnose ogranicenja. Mislim da na ulazu u BBI postoji takav znak. Bas me interesuje koliko se ljudi sa ovog PDF-a pridrzava tog znaka tj zabrane? Svako ce reci, plin je siguran, nema opasnosti. Jest plin siguran kad je instalacija uredu, ali sta se desava kad nije. Evo momak je napisao detaaljan post o pozitivnim stranama voznej na plin, ali je i on isao 2 x na dotezanje selni jer je curio. Ne treba biti kvantni fizicar pa skontati moguce posljedice curenja gasa u zatvorenim prostorima, pogotovo kad se uzme u obzir da je laksi od znaka.
- drndalo
#155 Re: Plin?
Khhhm, khhhm, LPG plin je tezi od zraka, i zato se u gepeku koji nosi rezervoar u sebi mora ostaviti supljina nadole, da u slucaju curenja plina u gepeku ima gdje izlaziti...goran16v wrote:moguce posljedice curenja gasa u zatvorenim prostorima, pogotovo kad se uzme u obzir da je laksi od znaka.
-
goran16v
#156 Re: Plin?
Pardon, do mene je... Zemni gas je laksi od zraka, a ne LPG...drndalo wrote:Khhhm, khhhm, LPG plin je tezi od zraka, i zato se u gepeku koji nosi rezervoar u sebi mora ostaviti supljina nadole, da u slucaju curenja plina u gepeku ima gdje izlaziti...goran16v wrote:moguce posljedice curenja gasa u zatvorenim prostorima, pogotovo kad se uzme u obzir da je laksi od znaka.
- dottore
#157 Re: Plin?
da ne otvaram novu temu, koliko se sada krece cijena ugradnje plina, konkretno za VR6 motor 
- ElRe
#158 Re: Plin?
cca 1100 KM sa papirima je bilo prosle godine
-
mentalist
#160 Re: Plin?
bordo_boy wrote:Zašto misliš da treba pola preći na benzinu?mentalist wrote:Imao veći od 34, mislim da je 45 L. Problem je rezervnog točka jer nonstop šeta po gepeku. Jedino rješenje ti je da nabaviš pjenu za duvanje guma, mislim da bi to trebalo da zamijeni rezervnu gumu (ako ti policajac to prizna
Član 145.
(1) Motorna i priključna vozila, osim bicikla s motorom, lakog motocikla, lakog tricikla i četverocikla,
motocikla, tricikla i četverocikla, traktora, traktorskih prikolica, prikolica s jednom osovinom, autobusa za
gradski saobraćaj i vozila namijenjenih za komunalne usluge (pranje i čišćenje ulica, odvoz smeća i fekalija
i dr.), moraju imati rezervni točak s pripadajućom opremom koji se po potrebi može upotrijebiti.
(2) Rezervni točak ne moraju imati motorna i priključna vozila ako su gume ili naplatci opremljeni nekim
sigurnosnim sistemom za sigurnu vožnju s ispuhanom gumom.
(3) Rezervni točak ne moraju imati motorna i priključna vozila ukupne mase do 3,5 t ako vozilo posjeduje
odgovarajuće sredstvo za privremeno osposobljavanje ispuhane gume (npr. sprej ili pjena u boci pod
pritiskom, itd.).
i obavezno pola od količine potrošenog plina preći na benzinu ako hoćeš imati vozilo na duge staze.
ako ga misliš zadržati kod sebe max do 4 god, onda po slobodnoj procjeni
jest da je prošlo dosta vremena, slučajno nabasao na temu ponovo
Po priči majstora da treba periodično voziti na benzin radi suvoće plina
Mnogi su mi preporučili da tako radim, al svakako da ih nisam poslušao nego samo palim na benzin i prebacujem na plin i vozi. Zašto ugradjivati plin a voziti na benzin
Radi se o Fiat Puntu 1.1. Možda su slabiji motori pa se pokazao lošim za plin, ali se ipak obistinile priče majstora da brzo "produva" motor od plina
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#161 Re: Plin?
Ne bih rekao da ti to ima ikakve veze s plinom. Propuhao bi tebi motor i tako i tako. Vjerovatno ti je slabija kompresija ili su otišle gumice ventila (možda i oboje). Pogledaj da ti negdje ne gubi ulje, možda ti je zato takva potrošnja ulja.
-
preludezalude
#162 Re: Plin?
I meni ta prica da je motor propuhao od plina nikako ne stoji. Malo prosurfaj po netu, nemoj samo po bosanskim mahalama da surfas ( bez uvrede, ovo sam vise mislio na nase nazovi sveznajuce majstore) i vidjet ces da motori pogonjeni sa plinom su dugovjecniji od motora pogonjenim benzinom.
- drndalo
#163 Re: Plin?
Nema to nikakve veze sa plinom, a posebno ne suhocom plina... Zasto bi trebalo ponekad voziti na benzin ima veze sa radom dijelova zaduzenim za rad na benzin, da ne "odumru" od stajanja... Pa kad ti se ddesi nakon npr. 4 godine da ti treba, ono ne radi...
-
preludezalude
#164 Re: Plin?
Motor pogonjen plinom, radi i na benzin svaki put kad se upali, tako da prica o propadanju dijelova nikako ne stoji. Ako je plin ugradjen kako treba, nema problema. Pravi servis ocijeni da li treba kapaljka za dodatno podmazivanje ili ne.
Motor pogonjen plinom je dugovjecniji za 30% od motora pogonjenog samo benzinom.
Da je motor crkao zbog plina je moguce samo ako plin nije ugradjen i ustiman kako treba.
Motor pogonjen plinom je dugovjecniji za 30% od motora pogonjenog samo benzinom.
Da je motor crkao zbog plina je moguce samo ako plin nije ugradjen i ustiman kako treba.
- drndalo
#165 Re: Plin?
Khm, khm, karburator i obicni sistemi ubrizgavanja koji su isli prije sada aktuelnih sekvencijalnih sistema nisu nikada morali "vidjeti" benzina, ni pri paljenju, jer su sistemi imali rucno prebacivanje plin/nula/benzin...preludezalude wrote:Motor pogonjen plinom, radi i na benzin svaki put kad se upali, tako da prica o propadanju dijelova nikako ne stoji.
I pored toga, na sekvencijalnom sistemu nije zgoreg prevesti jednom mjesecno bar 100 km na benzin u cugu, zbog brizgaljki...
Sjedi, 5 !Da je motor crkao zbog plina je moguce samo ako plin nije ugradjen i ustiman kako treba.
-
preludezalude
#166 Re: Plin?
Znam ja sta ti govoris za stare karburatorske sisteme. Znas li da se i sekvent moze koristiti da benzina nikad ne vidi. Ali to nije dobro. Zato je tu automatika da sve odradi po pravilu. Tako da ni za obicne sisteme nije dobro koristiti plin dok se auto ne ugrije na 40-ak stepeni.drndalo wrote:Khm, khm, karburator i obicni sistemi ubrizgavanja koji su isli prije sada aktuelnih sekvencijalnih sistema nisu nikada morali "vidjeti" benzina, ni pri paljenju, jer su sistemi imali rucno prebacivanje plin/nula/benzin...preludezalude wrote:Motor pogonjen plinom, radi i na benzin svaki put kad se upali, tako da prica o propadanju dijelova nikako ne stoji.
I pored toga, na sekvencijalnom sistemu nije zgoreg prevesti jednom mjesecno bar 100 km na benzin u cugu, zbog brizgaljki...
Sjedi, 5 !Da je motor crkao zbog plina je moguce samo ako plin nije ugradjen i ustiman kako treba.
-
alidedo
#167 Re: Plin?
Vozio auto na plin i nikada vise,patnja(lambda sonda,nepravilan rad,ulje,...)NIKADA VISE,ko voli nek izvoli,
- drndalo
#168 Re: Plin?
Naravno da je patnja kada neko to nije napravio kako treba... Pozdrav nakon uspjesnih 86.000 km na plin, nakon kojih bi si opet ugradio isti....
-
preludezalude
#170 Re: Plin?
Radic je samo navikan. Ja sam ugradjivao plin u svoje auto prije 3 mjeseca. Malo se raspitivao kod ovih najpoznatijih i trazio malo vise informacija.
Razgovor sa Radicem je tekao otprilike ovako:
JA: Interesuje me koliko je para za taj i taj motor
RADIC: 1000 eura
JA: Da li mi garantujete da mi se nece paliti lampica od motorne elektronike i da mi se nece javljati greske?
RADIC: Eeee, to ti je normalno da se pali lampica motorne elektronike i da se javljaju greske.
Sa ovim smo zavrsili razgovor. Odem kod drugog koji mi je odmah u startu rekao da lampica motorne elektronike se ne smije paliti niti se smiju javljati ikakve greske ako je plin ugradjen i ustiman kako treba.
Sve ti je jasno, onda.
Razgovor sa Radicem je tekao otprilike ovako:
JA: Interesuje me koliko je para za taj i taj motor
RADIC: 1000 eura
JA: Da li mi garantujete da mi se nece paliti lampica od motorne elektronike i da mi se nece javljati greske?
RADIC: Eeee, to ti je normalno da se pali lampica motorne elektronike i da se javljaju greske.
Sa ovim smo zavrsili razgovor. Odem kod drugog koji mi je odmah u startu rekao da lampica motorne elektronike se ne smije paliti niti se smiju javljati ikakve greske ako je plin ugradjen i ustiman kako treba.
Sve ti je jasno, onda.
-
alidedo
#171 Re: Plin?
ugradnja je bila 2008,znaci prije 5 godina,sad je to mozda skroz druga prica,al opet plin,ne hvala
- drndalo
#172 Re: Plin?
Posteno, ti se opekao... Ja kad sam ispitivao gdje cu ga ugradit Radica u sirokom luku zaobisao, jer sam vec tada od 7 slucajeva koje sam pitao imao 5 negativnih iskustava ljudi... Do njega je nije do tebe, ti se samo nisi dovoljno raspitao...
-
preludezalude
#173 Re: Plin?
Ja sam zamalo ugradio kod Radica jer mi je pred nosom i jos njegov marketing... Medjutim, malo bolje kad se raspitas, kad porazgovaras sa ljudima koji su ugradjivali kod njega i jos kad direktno njemu postavis direktna pitanja... Zakljucis na kraju da ipak ugradnja kod njega i nije tako dobra ideja. Problem je sto on ne stoji iza svoje ugradnje. Kakav je to majstor koji kaze da paljenje lampice motorne elektronike i javljanje gresaka je sasvim u redu. Pa ta lampica je tu bas iz tog razloga da javi da nesto nije u redu. Ako se pali dok je auto na plinu, znaci da plin nije dobro ugradjen i ustiman. Jako logicna stvar.
-
mentalist
#174 Re: Plin?
opet kasnimRomeo 80 wrote:Ne bih rekao da ti to ima ikakve veze s plinom. Propuhao bi tebi motor i tako i tako. Vjerovatno ti je slabija kompresija ili su otišle gumice ventila (možda i oboje). Pogledaj da ti negdje ne gubi ulje, možda ti je zato takva potrošnja ulja.
moguće da bi se desilo u svakom slučaju, ne mogu tvrditi da je do plina
zamijenio ga na "autoplacu" pa nek se on zeza sa njim. Nije mi se dalo petljati oko toga pa sam doplatio za drugo.
-
lavic
#175 Re: Plin?
Za sve koje interesuje plin u autu, ima jako dobar clanak u Srbijanskom Auto bildu. Zakljucak, sve je pitanje srece/ lutrija, mozda radi, a mozda za 20000 km generalka motora.