Znate li šta je HADIS?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
shalaedin

#151 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by shalaedin »

WizzardFromBOZ wrote:shalaedin:
Hadis se uziamo i ucio od najboljih i najiskrenijih muslimana. zato se moze susresti jak, dobar i slab hadis. Cak postoji i knjiga losih tj. apokrifnih (laznih) hadisa.
koje li logike?!?

"hadis se uzimao i ucio od najboljih i najiskrenijih muslimana" i ZATO se moze sresti "jak, dobar i slab hadis", a CAK "postoji i knjiga losih tj. apokrifnih (laznih) hadisa". dakle, po toj logici, ZATO sto se hadis uzimao i ucio od najboljih i najiskrenijih muslimana mogu se naci "jaki, dobri i slabi" hadisi. a povrh svega, ocito ZATO, postoji i knjiga losih tj. apokrifnih (laznih) hadisa.

sta bi tek bilo da su se hadisi uzimali i ucili i od onih najgorih i najneiskrenijih... :|
pa da postoje ti hadisi... ali postoji tu mnostvo faktora zbog cega su ti hadisi proglaseni jakim, dobrim, slabim ili laznim. Mislim da sam naveo u nekom od svojih prethodnih postova. Ali cu se ponoviti.
1. Bitno je koje prvi u lancu prenosilaca,
2. Koliko je ljudi prenjelo od prvog prenosioca hadis,
3. Koliko seze lanac prenosilaca,
4. Dali se prekinuo lanac prenosilaca,
5. Koliko je prenosilaca od prvo prenosioca do zadnjeg,
6. Bitno je kakvi su oni sami bili,
7. Bitan je broj prenosilaca i broj lanaca jer nekada se desi da ih ima vise,
8. Razlicitost hadiskih zbirki i td.

Zbog toga su neki hadisi jaki, dobri, slabi ili lazni. Ovo je kompletna nauka... ja sam se malo pogresno izrazio sada sam ti dao odgovor na ono sto si potcrtao... moj lapsus nastao brzinom u pisanju. mozda ce ti sada biti jasnije sta sam time htio reci :)

htio sam reci kako su se hadisi skupljali od najiskrenijih i najboljih muslimana toga doba i kako je postojao kriterij od koga se mogao uzeti hadis od koga ne, sakupljaci hadisa su znali putovati u jednome pravcu 250 km pjeske kako bi provjerili ili culi pojedini hadis, sto je obicno bilo rijetkost za one koji su ga s generacije na generacije prenosili do zadnjeg u lancu prenosilaca to jest tog sakupljaca. Zato postoji 12 najznamenitijih hadiskih zbirki od kojih su nama najpoznatije Buharijina, Muslimova, Ebu Davudova, Tirmizijina, Imama Malika i Imama ibn Hanbela ...druge su manje poznate u odnosu na ove spomenute. Prve dvije se smatraju jednim od najautenticnijih zbirki hadisa... moze se desiti da u vise zbirki vidite jedan te isti hadis sa razlicitim lancem prenosilaca...
Post Reply