U braku zavoljeti drugu, a ne znati kako srcu reci ne...

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
pentesileja

#151 Re: U braku zavoljeti drugu, a ne znati kako srcu reci ne...

Post by pentesileja »

meni nije jasno sto se kod nas brak jos uvijek smatra za neku 'svetu instituciju'. ne bi trebo imat nikakve veze s konacnoscu. isto da je tolika tragedija, zaboga, zaljubit se u nekog drugog u braku. to je potpuno prirodno i okoncat brak zbog takvog razloga je puno smislenije i da kazem, plemenitije, nego ga razvrgnut zbog monotonije, rutine il razlicitosti karaktera, iako su i oni vise nego dobar povod. zivot je stvarno prekratak i predragocjen da bi pristajali na tako velike ustupke i isli protiv svog srca, jer zivjet u skladu s njim je jedini smislen i kvalitetan nacin na koji uopce mozemo zivjet
suncandan

#152 Re: U braku zavoljeti drugu, a ne znati kako srcu reci ne...

Post by suncandan »

U ovim slucajevima treba biti veoma oprezan.

Najbolje rjesenje je potraziti strucnu pomoc. To su socijalni radnici, psiholozi, koji rade u porodicnim savjetovalistima i drugim slicnim organizacijama.
mojgrad

#153 Re: U braku zavoljeti drugu, a ne znati kako srcu reci ne...

Post by mojgrad »

pentesileja wrote:meni nije jasno sto se kod nas brak jos uvijek smatra za neku 'svetu instituciju'. ne bi trebo imat nikakve veze s konacnoscu. isto da je tolika tragedija, zaboga, zaljubit se u nekog drugog u braku. to je potpuno prirodno i okoncat brak zbog takvog razloga je puno smislenije i da kazem, plemenitije, nego ga razvrgnut zbog monotonije, rutine il razlicitosti karaktera, iako su i oni vise nego dobar povod. zivot je stvarno prekratak i predragocjen da bi pristajali na tako velike ustupke i isli protiv svog srca, jer zivjet u skladu s njim je jedini smislen i kvalitetan nacin na koji uopce mozemo zivjet

Koliko god neki brak trajao treba (dok traje) da je i jednom i drugom bracnom drugu svetinja. Ma kako to staromodno izgledalo dok ne naucimo da je porodica sveta i vrijednija od bilo koje vrste (prolazne) zaljubljenosti desavace nam se stvari kao sto su delikvencija maloljetnika, njihovo izrugivanje i ne postivanje starijih. Desavaju se upravo jer ih nema ko u kuci nauciti osnovnim manirima ponasanja, postovanja i kulture.
Zaljubiti se u drugog dok si u braku po mom misljenju nije prirodno niti oke, to znaci samo jednu stvar: brak u kojem se nalazis ti ne FUNKCIONISE..
pesak

#154 Re: U braku zavoljeti drugu, a ne znati kako srcu reci ne...

Post by pesak »

Moji roditelji su se tu lepo bili dogovorili- Da se kaze ako prestane ljubav i da se rastanu u miru...mislim da je to skroz OK.
pentesileja

#155 Re: U braku zavoljeti drugu, a ne znati kako srcu reci ne...

Post by pentesileja »

mojgrad wrote:
pentesileja wrote:meni nije jasno sto se kod nas brak jos uvijek smatra za neku 'svetu instituciju'. ne bi trebo imat nikakve veze s konacnoscu. isto da je tolika tragedija, zaboga, zaljubit se u nekog drugog u braku. to je potpuno prirodno i okoncat brak zbog takvog razloga je puno smislenije i da kazem, plemenitije, nego ga razvrgnut zbog monotonije, rutine il razlicitosti karaktera, iako su i oni vise nego dobar povod. zivot je stvarno prekratak i predragocjen da bi pristajali na tako velike ustupke i isli protiv svog srca, jer zivjet u skladu s njim je jedini smislen i kvalitetan nacin na koji uopce mozemo zivjet

Koliko god neki brak trajao treba (dok traje) da je i jednom i drugom bracnom drugu svetinja. Ma kako to staromodno izgledalo dok ne naucimo da je porodica sveta i vrijednija od bilo koje vrste (prolazne) zaljubljenosti desavace nam se stvari kao sto su delikvencija maloljetnika, njihovo izrugivanje i ne postivanje starijih. Desavaju se upravo jer ih nema ko u kuci nauciti osnovnim manirima ponasanja, postovanja i kulture.
Zaljubiti se u drugog dok si u braku po mom misljenju nije prirodno niti oke, to znaci samo jednu stvar: brak u kojem se nalazis ti ne FUNKCIONISE..
mislim da je uloga porodice kao 'osnovne celije drustva' precijenjena u tom smislu sto je stvar obicno kompleksnija. tj porodicni odnosi su kompleksni i ne postoji neki utvrdjen obrazac nit ga je moguce postic. cine je individue koje su takve kakve su pa se prema tome svaka porodica razlikuje od svake druge. obzirom na toliki broj sjebanih porodica i 'maloljetnih delinkvenata' proizaslih ih istih, ne kontam u cemu je kvaka. za djecu je zdravije da ih odgajaju zdrave osobe koje su i rastavljene nego mama i tata koji na silu odrzavaju porodicnu harmoniju tek zarad tog nekog porodicnog imidza u drustvu. i da, u pravu si, brak ne FUNKCIONISE, pa se supruznik zaljubi u nekog drugog i to je sasvim prirodno, i kako sad nije prirodno :D
mojgrad

#156 Re: U braku zavoljeti drugu, a ne znati kako srcu reci ne...

Post by mojgrad »

pentesileja wrote:
mojgrad wrote:

mislim da je uloga porodice kao 'osnovne celije drustva' precijenjena u tom smislu sto je stvar obicno kompleksnija. tj porodicni odnosi su kompleksni i ne postoji neki utvrdjen obrazac nit ga je moguce postic. cine je individue koje su takve kakve su pa se prema tome svaka porodica razlikuje od svake druge. obzirom na toliki broj sjebanih porodica i 'maloljetnih delinkvenata' proizaslih ih istih, ne kontam u cemu je kvaka. za djecu je zdravije da ih odgajaju zdrave osobe koje su i rastavljene nego mama i tata koji na silu odrzavaju porodicnu harmoniju tek zarad tog nekog porodicnog imidza u drustvu. i da, u pravu si, brak ne FUNKCIONISE, pa se supruznik zaljubi u nekog drugog i to je sasvim prirodno, i kako sad nije prirodno :D
Slazem se da je uvijek bolje da djecu odgaja jedan roditelj nego da ta ista djeca prezivljavaju traume zbog svadja tih istih roditelja.
A to sto se ovaj zaljubio naravno da je zbog toga sto mu brak ne funkcionise, ali nije u tome fol vec sto on govori svom srcu kako da kaze NE (tom zaljubljivanju) a ostao bi u braku.. E tu je problem. On bi da je u braku a zaljubljen u drugu.. E jbg..
Prozor

#157 Re: U braku zavoljeti drugu, a ne znati kako srcu reci ne...

Post by Prozor »

@za postavljaca teme...

imas li djece?
onako

#158 Re: U braku zavoljeti drugu, a ne znati kako srcu reci ne...

Post by onako »

Ne, niti sam u braku...vec sam dva puta u postovima naglasio da se ne radi o meni...tema je produkt mojih razgovara s prijateljima i prijateljicama od kojih sam slusao navedenu dilemu...
maki_celo

#159 Re: U braku zavoljeti drugu, a ne znati kako srcu reci ne...

Post by maki_celo »

ma to je lahko,desava se stalno :-)

ja sam u braku i imam dvoje djece,desilo mi se da sam se zaljubiou drugu i sad zivim sa dvije.mozda ne zamislivo zanas mentalitet i obicaje ali eto,izvodljivo je kad se troje dogovori.
znam da ce sad mnogi osudjivati ovaj moj nacin zivota ali,tako mi grah pao pa sad imam dvije zene i dvoje djece sa obadvije zene.

hebeno je kad se ne moze dogovoriti,djeca pate u tom slucaju
Prozor

#160 Re: U braku zavoljeti drugu, a ne znati kako srcu reci ne...

Post by Prozor »

@onako

Dobro kako ti kazes, ali ako nije konkretan slucaj ne znam kakav konkretan odgovor trazis, generalno ja bih ti rekao da se srcu ne moze reci ne, ako se stvarno radi o ljubavi, ali onda izvagaj pazljivo sve, a ako imas djece ja bih ti rekao da ostanes sa suprugom a udaljis se od te ako ikako mozes...
suncandan

#161 Re: U braku zavoljeti drugu, a ne znati kako srcu reci ne...

Post by suncandan »

pesak wrote:Moji roditelji su se tu lepo bili dogovorili- Da se kaze ako prestane ljubav i da se rastanu u miru...mislim da je to skroz OK.

Dogovorili? Da li su oni sklopili predbracni ugovor?
onako

#162 Re: U braku zavoljeti drugu, a ne znati kako srcu reci ne...

Post by onako »

Znas, razgvarajuci s njima ostao sam zatecen jacinom i dubinom osjecaja kod njih...Pricali smo o Ljubavi na nacin da ne biras da li ce ti se desiti, kada, na koji nacin i u kojoj situaciji...Ali desila im se, odabrala ih, ne pitajuci ih za situciju, za bracno stanje, ne ptajuci ih nista kao sto nikada nikoga i ne pita jednostavno ih je natopila onim sto im je sada u srcu, onim cemu zbog zivota kojim zive zele reci ne na nacin da im snovi, misli, osjecanja i bezbroj onih osjecaja koje ljubav donese, postanu onakvi kakvisu bili dol im se nije desila Ljubav...Nekada jedan pogled, dodir, miris naprosto ucine da se podes osjecati drukcije....
pesak

#163 Re: U braku zavoljeti drugu, a ne znati kako srcu reci ne...

Post by pesak »

pa dogovorili su se da budu iskreni jedno prema drugom i da se rastanu kad ljubav prestane- da se ne lazu. to je skroz ok.
Prozor

#164 Re: U braku zavoljeti drugu, a ne znati kako srcu reci ne...

Post by Prozor »

onako wrote:Znas, razgvarajuci s njima ostao sam zatecen jacinom i dubinom osjecaja kod njih...Pricali smo o Ljubavi na nacin da ne biras da li ce ti se desiti, kada, na koji nacin i u kojoj situaciji...Ali desila im se, odabrala ih, ne pitajuci ih za situciju, za bracno stanje, ne ptajuci ih nista kao sto nikada nikoga i ne pita jednostavno ih je natopila onim sto im je sada u srcu, onim cemu zbog zivota kojim zive zele reci ne na nacin da im snovi, misli, osjecanja i bezbroj onih osjecaja koje ljubav donese, postanu onakvi kakvisu bili dol im se nije desila Ljubav...Nekada jedan pogled, dodir, miris naprosto ucine da se podes osjecati drukcije....
pa normalno je da ce ti se neka osoba mozda svidjet i nakon sto udjes u brak, dokle god si u kontaktu sa ljudima ta mogucnost ostaje, ako se sad stvarno zaljubis zaglibio si, ali u normalnoj situaciji se okrenes partneru i to je to, a ako bas vise nema ljubavi izmedju vas, sta ja znam razvodite se, samo je zeznuto ako ima djece...
onako

#165 Re: U braku zavoljeti drugu, a ne znati kako srcu reci ne...

Post by onako »

xyz2007:

Zelim ti zahvaliti na lijepim, korisnim i viseslojnim postovima na ovu temu...Jer vidim da stvari percepiras iz svih uglova, dajuci im stvarnu dubinu i tezinu...Jer niti ima ista ljepse od Ljubavi, niti ima jace vatre koja srce pece...I u sudaru nekih stvarnosti koje smo odabrali i Ljubavi koja je odabrala nas, zaista je tesko, ako smijem reci, mozda i nemoguce opirati se, odupirati se...Jer odabiruci ono sto se ima, ostaje zauvijek gorkast okus i nepovratno izgubljen osjecaj koji se imao prije nego sto nam se desila Ljubav koju nismo birali...Nikada vise nije nista isto i nikada vise nas unutarnji svijet nece imati onu ravnotezu koju je imao...Moze li se uopce srcu reci ne na nacin da se zivi s tom spoznajom, jer ona ne blijedi, ne prolazi, ostaje u nama, isplivava kada ona hoce i nekako uvijek neumorno podsjeca nas na ono cemu srce tezi...Hvala ti na na viseslojnom percepciranju teme...
mojgrad

#166 Re: U braku zavoljeti drugu, a ne znati kako srcu reci ne...

Post by mojgrad »

onako wrote:Znas, razgvarajuci s njima ostao sam zatecen jacinom i dubinom osjecaja kod njih...Pricali smo o Ljubavi na nacin da ne biras da li ce ti se desiti, kada, na koji nacin i u kojoj situaciji...Ali desila im se, odabrala ih, ne pitajuci ih za situciju, za bracno stanje, ne ptajuci ih nista kao sto nikada nikoga i ne pita jednostavno ih je natopila onim sto im je sada u srcu, onim cemu zbog zivota kojim zive zele reci ne na nacin da im snovi, misli, osjecanja i bezbroj onih osjecaja koje ljubav donese, postanu onakvi kakvisu bili dol im se nije desila Ljubav...Nekada jedan pogled, dodir, miris naprosto ucine da se podes osjecati drukcije....

Hoces reci da su ti ljudi s kojima si razgovarao stupili u brak s nekom prisilom?? To mi nije jasno, fakat, pa valjda ljubav je ta koja te ponuka da pozelis stupiti u brak s nekim? To sad sto navodis desila im se ljubav, dodir, pogled, miris .. gdje je to sve bilo dok je ta osoba govorila DA drugoj???
mojgrad

#167 Re: U braku zavoljeti drugu, a ne znati kako srcu reci ne...

Post by mojgrad »

onako wrote:xyz2007:

Zelim ti zahvaliti na lijepim, korisnim i viseslojnim postovima na ovu temu...Jer vidim da stvari percepiras iz svih uglova, dajuci im stvarnu dubinu i tezinu...Jer niti ima ista ljepse od Ljubavi, niti ima jace vatre koja srce pece...I u sudaru nekih stvarnosti koje smo odabrali i Ljubavi koja je odabrala nas, zaista je tesko, ako smijem reci, mozda i nemoguce opirati se, odupirati se...Jer odabiruci ono sto se ima, ostaje zauvijek gorkast okus i nepovratno izgubljen osjecaj koji se imao prije nego sto nam se desila Ljubav koju nismo birali...Nikada vise nije nista isto i nikada vise nas unutarnji svijet nece imati onu ravnotezu koju je imao...Moze li se uopce srcu reci ne na nacin da se zivi s tom spoznajom, jer ona ne blijedi, ne prolazi, ostaje u nama, isplivava kada ona hoce i nekako uvijek neumorno podsjeca nas na ono cemu srce tezi...Hvala ti na na viseslojnom percepciranju teme...

I kazes da se ne radi o tebi?? hmmmm oke..
Stvarno ne znas sta hoces? Ups, ta osoba ne zna sta hoce.
Ili se razvedi i budi s kim zelis ali bi ti u tom slucaju preporucila da prvo sebe preispitas (jer moze se za par godina desiti ponovo nova ljubav pa sta onda hahha) ili brate prestani gledati kroz ruzicaste naocale na svijet i okreni se ozbiljno svom braku i bracnim drugu. Joj sto ne mogu na rende kora sto bi moja nana rekla
onako

#168 Re: U braku zavoljeti drugu, a ne znati kako srcu reci ne...

Post by onako »

MOJ GRAD:

Ti ili ne znas ili neces da citas ono sto je napisano...ne radi se o meni...A kako ja na svijet gledam daleko je jako daleko od toga da mozes zakljucivati...Ne redaju se ljubavi na proizvodnoj traci pa dolaze po narudbi...A na svijet svakako treba gledati u ruzicastim naocalima, jer je zivot najljepsi dar...
suncandan

#169 Re: U braku zavoljeti drugu, a ne znati kako srcu reci ne...

Post by suncandan »

Vjerovatno se radi o tebi, bas govoris iz duse.

Nije sramota, ali treba biti posten, ispravan u ovim situacijama.
mojgrad

#170 Re: U braku zavoljeti drugu, a ne znati kako srcu reci ne...

Post by mojgrad »

onako wrote:MOJ GRAD:

Ti ili ne znas ili neces da citas ono sto je napisano...ne radi se o meni...A kako ja na svijet gledam daleko je jako daleko od toga da mozes zakljucivati...Ne redaju se ljubavi na proizvodnoj traci pa dolaze po narudbi...A na svijet svakako treba gledati u ruzicastim naocalima, jer je zivot najljepsi dar...

Uopste nisam rekla kako ti gledas na zivot, to je tvoja stvar, vec komentarisem o temi koju si postavio. A iskrena da budem po tvojim odgovorima sumnjam da se o tebi ne radi. Ali to sada nije bitno..
Zelim samo reci tj. napisati da ne shvatam ljude koji su neodlucni bilo da se radi o zivotu, ljubavi ili poslu.
Uvijek imas 2 opcije. Pa izaberi sta ti volja.
Zar nam treba izgovor ako se 'slucajno' zaljubimo u nekog drugog. Niti tu ima slucajnosti niti tu ima normalnog braka..
onako

#171 Re: U braku zavoljeti drugu, a ne znati kako srcu reci ne...

Post by onako »

SUNCAN DAN:

Naravno da govorim...Zar se o Ljubavi moze i smije govoriti drukcije nego iz duse...Jer i ona je sama po sebi kaoi dusa esencijalna:))) Kazu da je u stvaranju prvo nastao asik-ljubav, a potom sve iz ljubavi...I najljepsi dar koji nam je darovan je da mozemo voljeti i biti voljeni...Zato i kazujem o njoj iz duse...
suncandan

#172 Re: U braku zavoljeti drugu, a ne znati kako srcu reci ne...

Post by suncandan »

Jesi li mozda pjesnik?

Svidja mi se kako pises!
anais_nin

#173 Re: U braku zavoljeti drugu, a ne znati kako srcu reci ne...

Post by anais_nin »

onako wrote:Ne, niti sam u braku...vec sam dva puta u postovima naglasio da se ne radi o meni...tema je produkt mojih razgovara s prijateljima i prijateljicama od kojih sam slusao navedenu dilemu...

pa eto ako se ne radi o tebi kako to ti znas o tim silnim inspirativnim dodirima, uzdasima, mirisima, CISTOCI NJIHOVE LJUBAVI :? sto ti rece mojgrad, kada i ti i xyz toliko velicate i kujete u zvijezde tu svetu LJUBAV, gdje je bila ta ljubav prema bracnom partneru kad se govorilo to eto neko DA? :? ili je tada miris, dodir, pomisao na tu osobu koja je postala bracni drug tada izmamljivala uzdahe kod tog nekog doticnog, nekad je i nju sanjao, a sad eto tek tako vise ne sanja? :?

ljubav ne odlazi sama :oops: ljubav nas napusta tek nakon sto mi njoj okrenemo ledja, zanemarujemo je, unistavamo, RADIMO JOJ NESTO :oops: ljubav je isto kao i zivi organizam, mjenja se, razvija, raste ili vene, nestaje, zavisno od toga kako je mi tretiramo....

ja vec rekoh ne krivim nikog zbog zaljubljivanja (mada to za mene nije isto sto i LJubav), samo nase ponasanje, nase odluke, nasi postupci i te kako imaju veze s onim sto ce nam se desiti...mislim malo kome je zivot Hollywoodski film pa da mu "nova ljubav" tresne s neba pa u krilo :D taj neko ko je u braku BIRA da sebe stavi u situaciju u kojoj provodi vrijeme sa drugom osobom, u razgovoru, druzenju, osobom koja nije njegova zena (ili muz)....ali eto recimo i da nije tako, da se desilo slucajno, u trenu, nicim izazvano....ja jos uvijek cekam i iscekujem primjer (hajde eto makar jedan, al da nije iz filmova :lol:) od bilo koga od posjetilaca ove teme (osim autora i xyz-a) o tome kako se osoba X ludo i nesretno zaljubila u osobu Y, ali je ostala u braku i nastavila da voli osobu Y IZ DALEKA, nikad ne konzumirajuci tu ljubav fizicki :-? tacno ovo je moj momenat "prozivanja", i momenat gdje meni silno idealiziranje neke nesretne, neshvacene, blistavo ciste ljubavi postaje tragikomicno :oops: jer najcesce ti nesretno zaljubljeni, ti cistunci, koji nece, ne mogu, ne smiju ostaviti zenu sa kojom su, a koju eto ne vole vise, nemaju nikakviih problema da lazu i tu istu zenu kojoj su se nekad kleli na vjecnu ljubav, za kojom su isto tako uzdisali, i da pod okriljem tih istih lazi konzumiraju tu svoju "cistu ljubav"....ma kakva je to cista ljubav? mislim ili piskiti ili kakiti....nije toliko komplikovano.... ili budi sado-mazo pa ostani u braku bez ljubavi lazuci sebe, ili stisni prdu pa rizikuj sve zbog cistoce te ljubavi koja te tako nadahnjuje....za mene voljeti neku osobu znaci istovremeno je i postovati, prema tome ako je on ikad volio tu svoju zenu onda ce je i dovoljno postovati da bude iskren prema njoj, a ako zaista voli i postuje tu neku svoju novu ljubav onda je nece ponizavati i stavljati u ulogu ljubavnice koju krije od ociju svijeta.....

daleko od toga da ja ne pridajem nikakav znacaj ljubavi....mislim da je to jedan od najjacih pokretaca vecini nas...ne mislim da je brak kraj svim opcijama, bezizlazna situacija....ali isto tako presmjesna su mi razmisljanja o braku (ili dugotrajnoj zajednici dvoje ljudi jos eto izgradjenoj na temeljima ljubavi) kao necemu za jednokratnu potrebu koje se odbacuje isto tako jednostavno kao lanjska moda onda kada prestane biti aktuelno i "u trendu" :-? da je ljubav dovoljna za brak pa svim zaljubljenim bi uvijek cvjetale ruze....brak zahtjeva i predanost....a i trud....najlakse je ici kroz zivot u konstantnoj potrazi za onim "prvim adrenalinom" taze zaljubljenosti...ljudi kojima je to glavna zvijezda vodilja u zivotu obicno prolaze kroz zivot vjecno nezadovoljni....jer isto kao i ono prvo strujanje heroina kroz vene, koliko god proganjali taj osjecaj sa istom drogom se tesko ponavlja :roll:

takodje da kazem kao zena da sam se u zivotu naslusala vrlo poeticnih ljubavnih izjava i uzdaha, a da ne govorim o silnim cistocama ljubavi (ma ni domestos to ne bi tako izglancao :D) raznoraznih ozenjenih tipova :oops: to ne moze da jede, da spava, zivot mu se okrenuo naopako....(a vjerujem da nisam jedina zena koja cita ovu temu koja je imala ovakvih iskustava)....ma nikad nikog on nije tako volio :oops: 8-) naravno nakon sto primi zvanicnu odbijenicu u svim mogucim oblicima usmenim i pismenim nakon izvjesnog vremena doticni cistunac moze biti upracen kako zaneseno hoda sa zvijezdama u ocima i precistom ljubavi prema nekoj drugoj potencijalnoj novoj :D u nekim (puno rijedjim) slucajevima vraca se zeni i usmjerava na nju taj isti novosteceni zar....i najednom supruga postaje "cica" i "maca" itd itd :D

zatim u covjekovoj prirodi je da povremeno idealizira....posebno stvari ili osobe koje su mu nedostizne :D kao sto rece jedne prilike muz rahmetli (najpoznatije nase) Emine "Eh moj Aleksa da vidis sada Emine, pisha, sera, pito bih te ja bi l' joj sada pjesme pisao" :D

ne osudjujem jer nemam koga osudjivati sve i da zelim....ovde se ne radi o konkretnom slucaju nego tabirimo o nekim imaginarnim i/ili nepoznatim ljudima...tako da nemam kome izigravati suca sve i da zelim....ali imam i te kako pravo NE IDEALIZIRATI tu neku hipoteticku situaciju na osnovu par sanjivih izjava navodno prenesenih putem posrednika koji ih ionako sam idealizira...i imam i te kako pravo promatrati ljude kroz prizmu njihovih odluka i poteza jer te stvari BIRAJU iako ne biraju ono sto ih u zivotu zadesi....i mogu smatrati da mi se ovakvo ili onakvo ponasanje ne svidja...

a za kraj samo zelim da dodam da ljubav nije neophodan sastojak braka u mnogim kulturuma.....brak iz ljubavi je takodje drustvena tvorevina....svako od nas moze izabrati iza sebe, tj smatrati da brak bez ljubavi nije za njega ili nju, ali smatrati svaki brak koji nije zasnovan na ljubavi bezvrijednim ili manje vrijednim je takodje vid predrasude.....znam prica o ljudima koji su stupili u dogovorene brakove bez da su se ikad vidjeli pa tokom godina zajedno provedenih otkrili ili izgradili ljubav....nekima (ili nekim kulturama) ljubav nije najveca valuta....
Prelijep Dan

#174 Re: U braku zavoljeti drugu, a ne znati kako srcu reci ne...

Post by Prelijep Dan »

smijesno je poistovjecivati zaljubljenost i ljubav. kad kazem ljubav, mislim na zrelu ljubav u kojoj su partneri svjesni jedno drugog, poklanjaju paznju jedno drugom, cijene se, privrzeni su, prihvataju partnera onakvim kakav je i zadovoljavaju potrebe, daju mu slobodu da bude sto treba biti, podrzavaju jedno drugo, postuju... :) :) :-D - kad im je stalo, i najbitnije, kad su spremni posvetiti se, a da i sebe i partnera u tom zajednickom zivotu vide sretnim i ispunjenim.
ludost je stupati u brak u koji istinski ne vjerujes; vjerovati nije isto kao sebe pokusati ubijediti da je to to.
mojgrad

#175 Re: U braku zavoljeti drugu, a ne znati kako srcu reci ne...

Post by mojgrad »

Prelijep Dan wrote:smijesno je poistovjecivati zaljubljenost i ljubav. kad kazem ljubav, mislim na zrelu ljubav u kojoj su partneri svjesni jedno drugog, poklanjaju paznju jedno drugom, cijene se, privrzeni su, prihvataju partnera onakvim kakav je i zadovoljavaju potrebe, daju mu slobodu da bude sto treba biti, podrzavaju jedno drugo, postuju... :) :) :-D - kad im je stalo, i najbitnije, kad su spremni posvetiti se, a da i sebe i partnera u tom zajednickom zivotu vide sretnim i ispunjenim.
ludost je stupati u brak u koji istinski ne vjerujes; vjerovati nije isto kao sebe pokusati ubijediti da je to to.
:thumbup:

A za one kojima se desi 'zaljubljenost' za vrijeme braka preporucujem da se malo vise potrude i zagriju to sto vec imaju umjesto da gube vrijeme na tamo neke 3 persone..
Post Reply