Porijeklo porodica i prezimena

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
no_crnjak

#151 Re: Prezimena

Post by no_crnjak »

MA DAJ... wrote:
Spliff.Master wrote:Pajevic i Mustedanagic

Pajevic - porijeklo iz Hercegovine. Tacnije Nevesinja
Mustedanagic - Krajina...Prijedor, Bosanski Novi, Bihac...

Ima li iko vise informacija?

GRACIAS
Mada sam cuo za to prezime u Mostaru,ali vidim da Pajevica nema u Dedijerovoj knljizi "Hercegovina"...morat cu pogledat u jednoj drugoj slicnoj,ali i taj se pisac cesto poziva na Dedijereve izvore,tako da ne znam da li cu ista naci o tom prezimu.
pajevic...probaj sa Ulogom,tj Selima...opstina Kalinovik
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#152 Re: Prezimena

Post by Pera Trta »

no_crnjak wrote:
bez_ideje wrote:
sharwoodforest wrote:moze li mi reci neko o porijeklu prezimena dzubur?
rode,original Gacko......a mene zanima sta prije Gacka? :-) :-)

ima tu Dzbura i oko Jeleča.....100% ....
Pa to nije daleko jedno od drugog...neko se nekada oženio, udo, prizetio (ili preselio iz drugih razloga)...i tako se loza geografski proširila.
ladyada

#153 Re: Prezimena

Post by ladyada »

BHCluster wrote:
osa wrote:
ladyada wrote:prezime Pezer znam da nas ima u centralnoj bosni ............a odakle dodjose .......
ima jedan u zagrebu u spec. jedinici mup-a, dakle dođoste iz zagreba.
Posto osa ljeci svoje nacionalne kompekse na ovome portalu, netreba ga uzmati za ozbiljno. Ali to prezime ces naci svugdje evo samo primjer iz Popisa u Americi iz 1920, ima ih skoro u svakom gradu u Americi.
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... 0002384096
znam da nas ima sirom svijeta, ali otkud zalutasmo u bosanski vilajet ........... ima li neka mogucnost da se u nekoj bosanskoj arhivi provjeri ...........
riko-ga

#154 Re: Prezimena

Post by riko-ga »

no_crnjak wrote:
MA DAJ... wrote:
Spliff.Master wrote:Pajevic i Mustedanagic

Pajevic - porijeklo iz Hercegovine. Tacnije Nevesinja
Mustedanagic - Krajina...Prijedor, Bosanski Novi, Bihac...

Ima li iko vise informacija?

GRACIAS
Mada sam cuo za to prezime u Mostaru,ali vidim da Pajevica nema u Dedijerovoj knljizi "Hercegovina"...morat cu pogledat u jednoj drugoj slicnoj,ali i taj se pisac cesto poziva na Dedijereve izvore,tako da ne znam da li cu ista naci o tom prezimu.
pajevic...probaj sa Ulogom,tj Selima...opstina Kalinovik

Ja koliko znam u Selima nije bilo to prezime.U nevesinju jeste poznajem jednu nanu a svi je zovu Pajusa.
lerdi

#155 Re: Prezimena

Post by lerdi »

Prezime Lukšija. Zna li iko odakle potiče?
Sunrise00

#156 Re: Prezimena

Post by Sunrise00 »

bez_ideje wrote:
Da i ja pozdravim rod :D :D

iako nisam dzubur :) :D
Jazz_Junkie

#157 Re: Prezimena

Post by Jazz_Junkie »

ladyada wrote: znam da nas ima sirom svijeta, ali otkud zalutasmo u bosanski vilajet ........... ima li neka mogucnost da se u nekoj bosanskoj arhivi provjeri ...........
Ja onako cisto sumnjam da tvoji Pezeri imaju neku rodbinsku vezu sa ovim latinosima iz Puerta Rica na stranici Ancestry. :D
Pietje_Bel

#158 Re: Prezimena

Post by Pietje_Bel »

Daphna wrote:Može li meni neko potvrditi informaciju da su Šabanovići i Gradaškići porijeklom iz Crne Gore (tačnije, Boka Kotorska - Gradaškić i Rožaje, Duga Poljana - Šabanović)? Navodno su doselili u BiH prije nekih 700tinjak godina i "rasijali" se po cijeloj nam dragoj BiH. Ovu informaciju su mi prenijela oba djeda, ja čačkala po netu i nađoh nešto... Ali :roll:

Hvala!
Sabanovici su dosli u Bosnu za vrijeme Turske. Prije 700 godina je Bosna bila banovina i tu nije jos bilo ni Sabanovica ni Karabegovica ni Izetbegovica ni Turkovica ni Cengica itd.

Ali je bilo Kosacica, Kovacevica (oni su drzali rude za vrijeme Tvrtka), bosnica, Blagajica, Jablanica ITD.
Daphna

#159 Re: Prezimena

Post by Daphna »

@Bosnohercegovac, Pera Trta... hvala :)

@Pietje_Bel... Manje više je važno kad su došli... Mene baš interesuje odakle vuku korijene?
Fratris

#160 Re: Prezimena

Post by Fratris »

Evo, ako je neko iz Bihaca ili okolice, sva naselja kotara Bihac i prezimena koja se u njima srecu, kao i porijeklo rodova i porodica. Knjiga je sastavljena nekad dvadesetih godina proslog stoljeca.

http://www.megaupload.com/?d=F36SFWVX
Jazz_Junkie

#161 Re: Prezimena

Post by Jazz_Junkie »

Hvala za knjigu, Fratris. Moram ipak reci da nije bas pouzdana, no kako i sam kazes, veoma je stara. To se recimo vidi u podjeli ljudi na "Grke, Madzare i Anadole". Ipak su korisne vise lokalne informacije gdje se malo u detaljima naglasava iz kojeg je mjesta koja obitelj doselila.
Oi

#162 Re: Prezimena

Post by Oi »

prezime Popaja?

znam da ih najvise ima u Jajcu, ali interesuje me porijeklo samog naziva prezimena!

zahvaljujem!
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#163 Re: Prezimena

Post by Pera Trta »

Oi wrote:prezime Popaja?

znam da ih najvise ima u Jajcu, ali interesuje me porijeklo samog naziva prezimena!

zahvaljujem!
Pa od mornara Popaja, valjda :D
505

#164 Re: Prezimena

Post by 505 »

Pera Trta wrote:
bez_ideje wrote:
Tačnije, Borač (a to je čitav niz sela kod Gacka pod tim skupnim imenom).
Neće biti Borač.
Džuburi su bliže Fazlagića Kuli, odnosno redu sela koja se nazivaju pod tim skupnim imenom.
MA DAJ...

#165 Re: Prezimena

Post by MA DAJ... »

DZUBUR...porijeklom su iz mjesta Kula,Avtovac,Branimilovici i Ravnima oko Gacka,i samome mjestu Gacku.Prema porodicnom predanju,nekada davno su dosla trojica brace u Hercegovinu iz Herceg-Novog,i da su se ta braca raselili,
jedan u gatackom selu Kula,drugi u Konjicu,a treci u Jelacu pored Foce.
Od Dzubura koji su se nastanili u Kuli pored Gacka,vremenom su se razgranali sa familijom u okolini Gacka,
a oni koji su bili naseljeni u Konjicu,uzeli su novo prezime DZUMHUR...

Danas su prisutni u Dubrovniku,Zagrebu,Sarajevu,Tuzli...a vjerujem i sire...
al_akhisari

#166 Re: Prezimena

Post by al_akhisari »

Vec neko vrijeme se bavim prikupljanjem gradje za izradu porodicnog stabla..Nazalost, moj trenutni domet u proslost je druga polovina XIX stoljeca...Ovo mi je posljednja nada za neke dodatne informacije...Radi se o prezimenu KAPETAN...podrucje srednje bosne...
Ako neko ima kakvu informaciju...
MA DAJ...

#167 Re: Prezimena

Post by MA DAJ... »

Kapetan je malo neobicno prezime za S.Bosnu...bas zanimljivo odakle ste porijeklom,ali znam za jedno slicno Kapetanovici iz Z.Hercegovine
muz66

#168 Re: Prezimena

Post by muz66 »

Eh ovdje sam novi :D Znate li nesto o porijeklu prezimena Brkanić?
al_akhisari

#169 Re: Prezimena

Post by al_akhisari »

MA DAJ... wrote:Kapetan je malo neobicno prezime za S.Bosnu...bas zanimljivo odakle ste porijeklom,ali znam za jedno slicno Kapetanovici iz Z.Hercegovine
Kapetanovici su, za razliku od nas, prezime dosta "rasireno", od hercegovine, do save...Porijeklo moga prezimena, jos uvijek mi je nepoznato ( odakle smo ), mada imam nekoliko razlicitih varijanti...koje usput da kazem, veoma je tesko provjeriti...gotovo nemoguce...javljanje na ovaj forum je jedan od pokusaja....
AutumnRose

#170 Re: Prezimena

Post by AutumnRose »

Fratris wrote:Jedna zanimljiva prica iz mog kraja(Tesnja i okolice).

Prezime Brkic je prilicno cesto u mom kraju. Jednostavno prezime, nastalo po fizickoj osobini. Brkica ima u samom Tesnju, a ima ih i u selima oko Tesnja. Svi su muslimani, osim nekih par katolickih Brkica koji su se u grad doselili iz daljih krajeva. Tesanj je naravno, kao i mnogi drugi dijelovi Bosne, podlozan tendencije da se ljudima daju nadimci. Ja vecini prijatelja mog oca iz djetinjstva o kojim on prica ne znam imena koja im pisu u rodnom listu. Uglavnom, vrlo cesta je tendencija da su ljude koji se prezivaju Brkic zove Brka. Znaci recimo Mustafa Brkic, je za vecinu ljudi Mujo Brka. Eh sad, ono sto cini stvari zanimljivim je da u jednom drugom obliznjem selu, koje isto pripada opcini Tesanj, postoji prezime Brka. Ne nadimak, nego prezime. Nisam dovoljno upucen u situaciju da bi znao da li su Brke i Brkici neki dalji rod, sto vjerovatno jesu, ali je jasno da je prezime etimoloski potpuno istog porijekla.

Kad je nakon 2. Svjetskog Rata pocela intenzivnija urbanizacija Tesnja, i kad se u Tesnju, dotad znanom po pekmezu, razvila neka industrija, ljudi iz okolnih sela su poceli seliti u grad. Izmedju ostalih, neke Brke su se preselile u grad. Kao sto je i ocekivano, neke tenzije se odmah razvijaju, izmedju "starosjedilaca" i "dosljaka." Nisu to neke ozbiljne stvari, nego stvari tipa ono "Momak moje Sanele je iz prave Tesanjske porodice" i slicne baljezgarije. Prebrajanje krvnih zrnaca ne na osnovi vjere i nacije nego kolicine asfalta i kaldrme u rodnom mjestu osobe. :-) Eh sad, neke od ovih Brka koji su dosli u Tesanj nakon odredjenog vremena mijenjaju sebi prezime u Brkic. Ne da bi prikrili porijeklo, jer je to nemoguce napraviti u gradicu od 5000 ljudi gdje svak svakog zna, nego zato sto se razvila neka ideja da su prezimena na -ic(a vecina prezimena "starosjedilaca" su na -ic) nekako "otmjenija" i "urbanija." Naravno, ovo nema nikakve veze s istinom. Puka je slucajnost da su Brkici u gradu a Brke na selu. Ali eto, stvoreno je uvjerenje, i neki ljudi su mijenjali prezimena, s istim ciljem kao sto su katolicke zene po dolasku u Tesanj skidale crne marame i bijelu nosnju a muslimanske dimije, tako i oni "skidose" prezime. "Seljacko," naravno.

I stvarno me fascinira da je ta ideja da nastavak -ic ima ikakve veze sa porijeklom. U vrijeme kad su u nas stalna prezimena postala normalna, jednostavno su jedni uzeli jednu a drugi drugu varijantu. Brka je mozda uzeo za sebe covjek koji je nosio upadljive brcine, dok je Brkic uzeo neko tko je bio sin covjeka koji je imao nadimak Brka. Onako kao sto u Irskoj O'Neill znaci bukvalno unuk Neill-a a McNeill znaci sin Neill-a. Nikakva razlika osim sto je jedno patronimik a drugo "djedonimik." :-D

A ovo je samo jedan primjer. Takvih parova oko Tesnja ima jos. Ceman-Cemanovic, Planjac-Planjcic, itd.

Stvarno mi zao da vidim da ovaj uticaj negativiteta kod tesnjaka nikad ne prestaje. Vazda se ismijavaju jedni drugima, a ocigledno je da ni ti nisi iznimak.
Osim toga u dosta stvari nisi u pravu, mada ne sumnjam da je bilo i takvih primjera kao sto ti navodis ja znam drugu pricu o porijeklu prezimena Brka. Po ovoj prici su bila 3 brata porijeklom madjari (provjeri prezime Brka je jako cesto u Madjarskoj i kod njihovih isljenika u Ameriku), po toj prici ta tri brata su se naselila na podrucju bivse Yuge. Jedan se zaustavio kod Brckog i rijeke Brke, drugi je ostao u Tesanjskim krajevima a za treceg se gube korijeni. Velika je sansa da su njihovi potomcu uklapajuci se u okolinu mjenjali i religiju, tako su neki muslimani drugi hrvati. A konkretno za ove Tesanjske Brke je fakt da su oni uvijek bili zanatlije, kozati i trgovci, koji su imali kuce u samom centru grada (preko puta islamske knjizare) a isto tako i imanja po okolnim selima. Kako se familija sirila mnogi su selili po okolnim imanjima a rijetki ostajali u gradskim. Mada nema podataka da su Brke iz Dobropolja rod Brkicima iz Raduse nije iskljuceno da su nekad bili rod isto kao sto nije iskljuceno da je prezime Brkic nastalo od osnova Brka (Kao sto si objasnio za prezime Mehmedovic ili sl. ). Iako je poslije drugog sv. rata zabiljezena tendencija povecanja prezimena Brkic, bilo je mnogo lahse mnogima dodati -ic na kraju jer su nogo lakse bili priznati nego da su ostali Brka (isljkucivo muslimansko prezime). Tako da imamo slucajeva da dva brata imaju prezimena jedan Brka a drugi Brkic. Amidza Amira Brke se preziva Brkic.(za primjer)
Orbini

#171 Re: Prezimena

Post by Orbini »

Vecina narodnih predanja o porjelu prezimena su mitovi i neistine.

Prvo da ime vodi porjeklo iz starina, 1000 god. nije sala,... netacno. Tek u periodu 17-19-om vjeku postaje cest obicaj da se ime oca ne uzima obavezno kao prezime sina, vec da se kod jedne generaciej i zaustavi. Nemamo knjiga niti je ko vodio evidenciju rodjenih od srednjeg vjeka - tako da je starost prezimena nemoguce dokazati. Osim toga - pored imena oca - i zanati, licne osobine, titulacija,.. takodjer tvori osnovicu prezimena - a i to je opt novijeg doba. Rjetka su prezimana za koje je dokazano da imaju visevjekovni kontinuitet kod jedne familije. Velika vecina pocinje u relatovno novijem dobu. Dakle. prica o 1000 god... je izmisljotina koja podmiruje sujetu i daje pojedinima visak samopouzdanja.

Prica o 3,4 brata koji dolaze negdje iz drugih krajeva i svaki od njih udara temelje nekom selu kojeg imenuje po sebi. Najcesci sablon nekada davno popularan kada su cukundjedovi izmisljali price. U nekim slucajevima braca zajedno udaraju temelje nekom selu a u nekim svaki osniva svoje selo koje imenuje po sebi i po imenu sela pocinju prezimena. Barem 90% narodnih predanja koje sam cuo imaju ovaj sablon. I najcesce braca dolaze iz Hercegovine ili Crne Gore???
Netacno - ima puno sela koja nose naziv po nekom prezimenu, ali to je prosto zato sto je to prezime dominiralo ili sto su osnivaci imali to prezime. Koje je stvarno porjeklo tog preimena je nemoguce utvrditi ili jako tesko. Ali posto je u pitanju ucestao sablon - ipak je nekad popularan mit koji se i danas odrzao.
nellington

#172 Re: Prezimena

Post by nellington »

Eh, da se javim i ja.

Znam poprilično o porijeklu prezimena Šiljak, o rodonačelniku Šilju Mikoviću, dolasku nosilaca prezimena sa Cetinja u Taslidžu, pa zatim i na Romaniju - ali me zanima odakle Šiljci (poprilično rijetko prezime, posebno među Bošnjacima) u tri velika 'grozda' - uz Savu, na fočanskom rejonu, te, meni najinteresantnije - na travničkom rejonu. Da li se radi o istoj porodici - cetinjsko-pljevaljskoj lozi konvertita na islam?
Hook

#173 Re: Prezimena

Post by Hook »

Zanima me porijeklo prezimena Nišić. Ima ih dosta na tuzlanskom kantonu: Tuzla, Živinice, u Srebreniku ih ima neki manji broj i tako. Medjutim, interesantno je da nas ima i muslimana i pravoslavaca, a cuo sam price da imaju veze medjusobno, jer su navodno iz Crne Gore porijeklom. Da li neko moze potvrditi ili opovrgnuti ovu tvrdnju sa sigurnoscu? Hvala unaprijed. :D
osa

#174 Re: Prezimena

Post by osa »

i dalje većina prezimena porijeklom iz crne gore i sandžaka, šta ja rekoh, nema tu puno autohtonih, dobrih bošnjana.
Ne pada mi na pamet

#175 Re: Prezimena

Post by Ne pada mi na pamet »

osa wrote:i dalje većina prezimena porijeklom iz crne gore i sandžaka, šta ja rekoh, nema tu puno autohtonih, dobrih bošnjana.
I sandzak je bio bosna.

Ali i dalje mislim da je nemoguce da su svi bosanci dosli sa jugoistoka. Stanovnici tih krajeva su opsjednuti plemenskim porijeklima i vode detaljne evidencije o svim prezimenima, prijemima islama, i selidbama. I o tome pisu knjige. Koje slicni njima citiraju. Vjerujem da ces i svoje prezime naci u tim knjigama, kao dio plemena tog i tog, dvije kuce tu i slicno, kao sto sam i ja svoje. A nidje veze.

Ali nije bas da se nije bjezalo odozdo zadnjih 7-8 stoljeca. Zamisli koji je dole ocaj kad ljudi u bosni traze utociste.
Post Reply