Sandžaklija sam, tim se dičim

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
nocna_mora1001_noci

#151 Re: Sandžaklija sam, tim se dičim

Post by nocna_mora1001_noci »

meni je najsmijesnije bilo kad je grupa talijana otisla u aqua-u hahaha i vratili se s komentarom: Cure su pravo lijepe tamo ali muskarci cudno izgledaju :D
Kick off

#152 Re:

Post by Kick off »

Budala wrote:
Kick off wrote:
Budala wrote:Sta koga boli patka sto si ti sandzaklija i sto se zbog toga dicis?
:?
Ne dicim se ja nicim sto nisam sam vlastitom glavom ili rukom stekao..
Samo mi je preko glave predrasuda, blacenja, ucjena i jednih i drugih.. pa rekoh da vidim kako bi izlgedalo da,umjesto ucjena,pocnemo pricati o pozitivnim stvarima..
Sama recenica "Sandaklija sam, tim se dicim" je upravo nasjedanje na ksenofobiju tzv. sarajlija i samo je druga strana iste kovanice. Zamisljena pripadnost nekoj grupi podrazumjeva odredbu granica te grupe, dakle treba se znati tko pripada grupi, a tko ne. Dakle radi se o binarnoj podjeli na one koji su unutra i na one koji su vani. Da bi grupa bila homogena i da bi se odrzala pripadnost u toj grupi, te granice moraju biti striktne i zasnovane na hijrarhiji. Dakle mi smo bolji nego drugi i zbog toga vrijedi biti dio te grupe. Kako znam da smo bolji? Zato sto postoji grupa koja je losija. Ako se necim dicim, dicim se u odnosu na nekog drugog koji se time ne moze da dici i prema tome sam bolji od njega. "Sandzaklija sam, tim se dicim"=" Ja sam sarajlija jer postoje oni koji to nisu i ja sam bolji od ostalih koji nisu sarajlije"
Sve to zajedno ponistava bilo kakav pluralizam i slobodu. Sve je to za k.....

:-) :-) :-)
ovo je malo "dublje".. sa filozovskog gledista moglo bi se reci.. ali cinjenica je da ljudi ovako razmisljaju ..ne smo mi sa Balkana vec mislim na sve ljude,generalno
Kick off

#153 Re:

Post by Kick off »

d2 wrote:djevojka mi je bila iz sandzaka i sve sto mogu reci da je to drugi tip ljudi, druga kultura, drugacije ponasanje, drugacije reakcije, drugacije razmisljanje, drugaciji odnos prema drugima, prema porodici, drugacije gledanje na vjeru...

moje razmisljanje kao nekoga ko je odrastao u sarajevu i njeno razmisljanje kao osobe koja je odrasla u sandzaku su dva totalno razlicita razmisljanja, dva razlicita pogleda na svijet, dva razlicita koncepta

u principu moze to tako, mi smo proveli 6 prilicno lijepih godina i svakako da ih ne bi proveli da nije bilo ok medjutim kad ti kazes - ako to nije tako neka me sada udari tramvaj ili joj kazes da je album koji je obiljezio moju mladost bio joshua tree a cura te blijedo gleda - jebiga... ako ja pristavim stonse a njoj se slusa sako polumenta predjes i preko toga, kazes razlikujemo se i pustis nekakvu zlatnu sredinu koju slusa i ona a koju mozes slusati i ti ali ipak... takvih primjera je bilo 1001...

mislim da se ne bih ponovo upustio u takvu vezu, ovo su gore samo glupi primjeri medjutim razlike su ogromne i puno su dublje od toga ko sta slusa i ko je gledao koje crtane
Zanimljiv post... iako velis da je primjer koji si naveo samo jedan od milion ,ja cu ga ipak prokomentarisati...
doticna djevojka je isto tako mogla biti iz BiH .. znaci, sudeci po primjeru koji si naveo... jer ako mislis da su joshua tree,peppersi ili r.e.m. obiljezili mladost bosanaca i hercegovaca dok su polumenta i ceca obiljezili mladost Sandzaklija grdno se varas. jer, volio ti to ili ne, Bosanci i Hercegovci (vecina) slusaju istu muziku kao i Sandzaklije. ok ima razlike ali su te razlike u nijansama.. Ako se malo provozas po bosanskim carsijama vidjeces da vecina Bosanaca i Hercegovaca slusaju turbo folk.. i da su Halid Muslimovic,Dragana Mirkovic, Mile kitic, Semsa Suljakovic ,Hanka Dragana i ostali obiljezili mladost 95% Bosanaca i Hercegovaca..
Pitajte samo narode iz susjednih drava kako zamisljaju jednog prosjecnog Bosanca ili Hercegovca..i koja je to muzika koja danas dolazi iz BiH....

Ipak te donekle razumijem jer i ja mislim da zaista postoji razlika u nacinu razmisljanja.. itd. ali te razlike treba iskoristiti na jedan pozitivan nacin.. i upravo radi tih razlika je bitno da se jednostavno upoznamo jer ipak zivimo u istom gradu... u istoj drzavi... valja nama svima zivjeti zajedno.. i bez tolerancije i razumijevanja, to je jednostvano nemoguce...

te negativne osobine koje cesto uocavate kod Sandzaklija jednostavno su proizvod teskog nacina zivota,nedostatak obrazovanja,diskriminacije kojom je taj narod izlozen vijekovima...itd.. i siguran sam de ce nestati za generaciju,max dvije...
smayo

#154 Re: Sandžaklija sam, tim se dičim

Post by smayo »

ne razumijem covjeka. On je, hej, sest godina bio sa njom. tako govoriti o osobi sa kojom je proveo tolike godine.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#155 Re: Sandžaklija sam, tim se dičim

Post by mIRCerka »

Sulejmane Kupusovicu, nadam se da si sretan, evo jos se prica o tebi i tvojim biserima.
Pozdravlja te rulja koja pripada plavom dijelu Hordi Manijaka!
:x
Oko cega vi... :skoljka:
Kick off

#156 Re: Sandžaklija sam, tim se dičim

Post by Kick off »

mIRCerka wrote:Sulejmane Kupusovicu, nadam se da si sretan, evo jos se prica o tebi i tvojim biserima.
Cudno, vrlo cudno kako se "borci za pravdu", za "mulit-kulti BiH" ,borci za suzivot i za sta sve ne, na jedan vrlo nekulturan nacin javljaju i pokusavaju da obezvrijede jednu diskusiju..

Mirci reci mi zasto te toliko bocka ova diskusija.. Problem POSTOJI...problem je ogroman... I ovo je jedan od rijetkih topic-a gdje se na jedan ok nacin razmijenjuju misljenja o uzroku netrpeljivosti Bosanaca/Hercegovaca i Sandzaklija.... JEDINI nacin da se ovaj problem rijesi je diskusijom.... sto je valjda i svrh jednog foruma..
I tema nije o Kupusovicu..kao sto si i primjetila ako si uspjela procitati postove ... Jer ovdje niko ne diskutuje o njemu licno. jedini postovi u kojem se on spominje su postovi kojima se zeli ugasiti ili ismijati ova diskusija.
mIRCerka

#157 Re: Sandžaklija sam, tim se dičim

Post by mIRCerka »

Kick off wrote:
mIRCerka wrote:Sulejmane Kupusovicu, nadam se da si sretan, evo jos se prica o tebi i tvojim biserima.
Cudno, vrlo cudno kako se "borci za pravdu", za "mulit-kulti BiH" ,borci za suzivot i za sta sve ne, na jedan vrlo nekulturan nacin javljaju i pokusavaju da obezvrijede jednu diskusiju..

Mirci reci mi zasto te toliko bocka ova diskusija.. Problem POSTOJI...problem je ogroman... I ovo jedan od rijetkih topic-a gdje se na jedan ok nacin razmijenjuju misljenja o uzroku netrpeljivosti Bosanaca/Hercegovaca i Sandzaklija.... JEDINI nacin da se ovaj problem rijesi je diskusijom.... sto je valjda i svrh jednog foruma..
I tema nije o Kupusovicu..kao sto si i primjetila ako si uspjela procitati postove ... Jer ovdje niko ne diskutuje o njemu licno. jedini postovi u kojem se on spominje su postovi kojima se zeli ugasiti ili ismijati ova diskusija.

Jos jednom pomeni moju borbu za bilo sta, fakat cu se naljutiti a onda ce nastupiti belaj.
Jos od prve strane (da ne citas samo svoje komentare moyda bi i vidio) ja govorim da ovaj tekst nema za namjeru nista drugo do da se prica o Kupusovicu, a to je Suljina zelja i bila.

Netrpeljivost postoji, od memli i suncane strane, plave i bordo strane, dizel i hasis strane, do netrpeljivosti po lokaciji. Ako mi jos kazes da su Sandzaklije ugrozene u Sarajevu, fakat cu se bukvalno upiskiti od smijeha.

PS Jos jednom da ponovim, pa mozda i skontas, cilj teksta je SAMOPROMOCIJA a ne prica o sandzaklijama, jer nigdje on ne rece, il sam poluslijepa, da je VALTER koji je odbranio Sarajevo SANDZAKLIJA. Al bitno je da pomenu piljarku i njenu mrznju.
Ako ti smeta kako se prica o sandzaklijama, kreni od te grupe, i Kupusovica licno.
Kick off

#158 Re: Sandžaklija sam, tim se dičim

Post by Kick off »

mIRCerka wrote:
Kick off wrote:

Mirci reci mi zasto te toliko bocka ova diskusija.. Problem POSTOJI...problem je ogroman... I ovo jedan od rijetkih topic-a gdje se na jedan ok nacin razmijenjuju misljenja o uzroku netrpeljivosti Bosanaca/Hercegovaca i Sandzaklija.... JEDINI nacin da se ovaj problem rijesi je diskusijom.... sto je valjda i svrh jednog foruma..

Jos jednom pomeni moju borbu za bilo sta, fakat cu se naljutiti a onda ce nastupiti belaj.
Jos od prve strane (da ne citas samo svoje komentare moyda bi i vidio) ja govorim da ovaj tekst nema za namjeru nista drugo do da se prica o Kupusovicu, a to je Suljina zelja i bila.

Netrpeljivost postoji, od memli i suncane strane, plave i bordo strane, dizel i hasis strane, do netrpeljivosti po lokaciji. Ako mi jos kazes da su Sandzaklije ugrozene u Sarajevu, fakat cu se bukvalno upiskiti od smijeha.

PS Jos jednom da ponovim, pa mozda i skontas, cilj teksta je SAMOPROMOCIJA a ne prica o sandzaklijama, jer nigdje on ne rece, il sam poluslijepa, da je VALTER koji je odbranio Sarajevo SANDZAKLIJA. Al bitno je da pomenu piljarku i njenu mrznju.
Ako ti smeta kako se prica o sandzaklijama, kreni od te grupe, i Kupusovica licno.
Ja zaista ne znam sta su Sulejmanove namjere niti me ne interesuje niti to uopste nije bitno... Moguce da je njegova namjera to sto ti pises, ali to zaista nije bitno. Svrha ovog topic-a je nesto sasvim drugo. i to su skontali svi ucesnici ovog topic-a sem par vas... Jer ako procitas ostale postove primjetit ces da se ne diskutuje o Sulejmanu. Citirat cu ti moj uvodni post pa ti presudi da li je tema Sulejman ili nesto sasvim drugo.
Kick Off wrote:"Posto na forumu vec postoji mali milion topic-a u kojima se kaljaju Sandzaklije i to cesto na jedan vrlo nizak i neukusan nacin, dodjoh do ideje da pokrenem jedan topic gdje cemo pisati o pozitivnim stvarima koje smo uocili kod ovih ljudi :)

Nadam se da ovaj topic nece biti bombardovan ironicnim i sarkasticnim postovima vec iskrenim i samo pozitivnim stvarima..

Naziv topic-a je pozajmljen od clanka kojeg je napisao poznati reditelj Sulejman Kupusovic:"
I nemas pravo da se ljutis niti da pravis nikakav belaj,iako si moderator na forumu. Ja sam jednostavno primjetio da si,barem na ovom forumu( ne znam te licno)veliki borac za pravdu.. ali me iznenadjujes kada su Sandzaklije u pitanju, recimo kazes da ces se upiskiti od smijeha ako kazem da su Sandzaklije ugrozene u Sarajevu. Ako je tako , evo tuta odmah, jer ugrozenst POSTOJI i to u OGROMNOJ mjeri..

Samo pokusaj naci postove u kojima se spominju Sandzaklije pa ces vidjeti o kakvoj ja ugrozenosti govorim.

Cudno mi, je jer ti ovdje pricas o Kupusovicu i nadmudrujes se samnom, a ne osvrces se na postove, recimo,amazonke, koji su ocigledno rasisticki.
Kick off

#159 Re:

Post by Kick off »

Da citiram .. pitt-a i Bea_Trix....
Bea_Trix wrote:
pitt wrote:sta ce drugo voziti :D:D:D

nego meni je zao sto je amazonka imala lose iskustvo sa dvije osobe pa zbog toga ima problema sa svim ostalim Sandzosima. ne smijem ni pomisliti kako tek mrzi srbe i hrvate onda zbog svega sta su neki predstavnici tih naroda (vise od 2 osobe sigurno) radili tokom rata.

pricajte sta hocete, ali voljeti ili mrziti nekoga samo zato sto je pripadnik neke grupe (regionalne, politicke, navijacke, religijske itd itd) je u ovom stupnju civilizacije glupo, primitivno i zaostalo. Zao mi je sto vas historija nije naucila cemu ta mrznja prema "nekom drugacijem" vodi.

Ostajte zdravi i ksenofobicni :D
a ne samo to... :D nikome nije poznato da, oni koji ove iste ili slicne recenice kao sandzakomrsci sa ove teme izgovaraju u drugim zemljama - vaze za ekstremne desnicare, ksenofobe i konzervativce.

kao ona presmijesna misao o imigrantima koji "oduzimaju" posao "pravim" Amerikancima, koji su zamisli tu citavo stoljece, sto im valjda daje za pravo da ocekuju da im hljeb pokuca na vrata, izreze se i servira :D

ali ne, ovi isti okorjeli i "istinski" Bosanci sa teme ce prvi skociti protiv republikanaca, Busha, poganih ksenofobicnih Amera i sl.
da ne govorim da se radi o gradjanima zavidne gradjanske svijesti i savjesti.

ma ljoobim ja BiH :D
mIRCerka

#160 Re: Sandžaklija sam, tim se dičim

Post by mIRCerka »

Kick off, da ti citas bilo cije postove sem svojih, i da pratis sta ko pise vec duzi period, onda bi znao moj stav prema sandzaklijama.
Imala sam srecu da me je odgojila moja Majka, kao i dvije tete u komsiluku, koje su me naucile da ljude odvajam na LJUDE I NELJUDE, tj Sortu i Nesortu, a vi se i dalje slobodno dijelite u Sandzaklije, PRAAAAAAAAVE Sarajlije i ostale :D

I da, trebamo izbjegavati dvostruke arshine, jer ako se Komsicu aplaudira za NE DIRAJ BOSNU DOBICES PO PRSTIMA a isti aplauz se ne da stotinama OBICNIH CIVILA za istu izjavu, zasto ne reci onda i Sulejmanu nesto za njegove izjave.

Bitno je da je on rekao da piljarka vise voli cetnike s brda nego sandzaklije, a nije se sjetio pomenuti Valtera koji je rodjen u tom istom Sandzaku.
To je ono sto ti ja pokusavam reci.
PS U nedostatku argumenata, vecina forumasa poleti pominjati ili hum.akcije ili poje politicko djelovanje, zato te odmah i upozorih da se ne igras sa vatrom, sad pricamo o necemu drugom.

PPS Prerovi forum pa ces naci sve i jedan moj post o Sandzaklijama. Pa se onda vrati na temu. Da ne pisem po trideset i treci put.
nocna_mora1001_noci

#161 Re: Sandžaklija sam, tim se dičim

Post by nocna_mora1001_noci »

Ja predlazem da se tema sto prije zatvori jer je isuvise diskriminatorna a mogla bi izazvati nove sukobe na Balkanu :D

P.S. :bih:
pitt

#162 Re: Sandžaklija sam, tim se dičim

Post by pitt »

Straight from The Dajdzinca (God bless her soul) :D:D:D:D :
evo su sad izmilili moji omiljeni karakteri

koji u profilu imaju SFRJ

koji se dice svojom 'gradjanskom orjentacijom' i 'bratstvom i jedinstvom'

i koji ce ti glavu otkinuti ako kazes srbi a ne cetnici

ali sandze i siptari su nesto drugo

o njima moze sve
mIRCerka

#163 Re: Sandžaklija sam, tim se dičim

Post by mIRCerka »

pitt wrote:Straight from The Dajdzinca (God bless her soul) :D:D:D:D :
evo su sad izmilili moji omiljeni karakteri

koji u profilu imaju SFRJ

koji se dice svojom 'gradjanskom orjentacijom' i 'bratstvom i jedinstvom'

i koji ce ti glavu otkinuti ako kazes srbi a ne cetnici

ali sandze i siptari su nesto drugo

o njima moze sve
Ti reci dajdzinci da ono sto ima meni reci, kaze meni direktno, ima sve moje kontakt adrese i brojeve :D
suncandan

#164 Re: Sandžaklija sam, tim se dičim

Post by suncandan »

mirCerka, gospodinu Kupusovicu nije potrebna samopromocija, kako ti kazes!?

Tako da te moram pitati gdje ti zivis? Ali ozbiljno, nisam tu da se svadjam! Objasni.

Kupusovic je veliki umjetnik. Iz takve sam i ja porodice , pa sam kompetentna.
pitt

#165 Re: Sandžaklija sam, tim se dičim

Post by pitt »

nisam vam ja hebeni kurir mirko :D :D
mIRCerka

#166 Re: Sandžaklija sam, tim se dičim

Post by mIRCerka »

suncandan wrote:mirCerka, gospodinu Kupusovicu nije potrebna samopromocija, kako ti kazes!?

Tako da te moram pitati gdje ti zivis? Ali ozbiljno, nisam tu da se svadjam! Objasni.

Kupusovic je veliki umjetnik. Iz takve sam i ja porodice , pa sam kompetentna.
Umjetnik o kojem pricaju samo radne kolege. Samopromocija. Kao Mina Kostic. ROMKINJA SAM I NE STIDIM SE! I boom pocele gaze na sve strane.
Zivim na Grbavici, umjesto auta imam kanu privezan na Miljacki. Sto?
Zasto veliki umjetnik nije u svom napadu na "prave" Sarajlije pomenuo Valtera? Da je htio postici nesto osim HAJDE DA SE PRICA O SULEJMANU, mozda bi ga i pomenuo. Ali osoba koja bi da kritikuje drustvo, mora znati, kad komentarise u POLUVREMENU UTAKMICE, razliku izmedju Hz i TM, ili je "umjetnicima" dozvoljeno da uzmu ciglu u ruku i kazu OVO JE JAJE i sad svi trebamo da se naklonimo i kazemo JE JE JAJE JE TO.

PITT, nisam to ja tebi ni napisala, posto znam da cita, procitace sama.
al evo nije zgoreg da potvrdim [email protected]
suncandan

#167 Re: Sandžaklija sam, tim se dičim

Post by suncandan »

mirCerka, imas pravo na svoje misljenje.

Nadam se da ces promijeniti razmisljanje, bar sto se tice njegove umjetnosti, jer tu grijesis!
sebilj

#168 Re: Sandžaklija sam, tim se dičim

Post by sebilj »

nocna_mora1001_noci wrote:meni je najsmijesnije bilo kad je grupa talijana otisla u aqua-u hahaha i vratili se s komentarom: Cure su pravo lijepe tamo ali muskarci cudno izgledaju :D
a jesu talijani i neko mjerilo :-?
Amazonka27

#169 Re: Sandžaklija sam, tim se dičim

Post by Amazonka27 »

Kick off wrote:
Cudno mi, je jer ti ovdje pricas o Kupusovicu i nadmudrujes se samnom, a ne osvrces se na postove, recimo,amazonke, koji su ocigledno rasisticki.

BOSANKA SAM, TIM SE PONOSIM!!!

Mozes samo da me poljubis u moje bosansko, rasisticko dupe, ali neces pljuvati NI TI NI TVOJI zemljaci po zemlji koja je moja domovina, po djevojkama koje su moje zemljakinje. O kojoj ugrozenosti govoris? Pa vlasnik "avaza" je sandzaklija, direktor GRAS-a "sandzaklija" itd, itd, pa koliko vas ima u sarajevu, poceli smo poprimati vas akcenat i ti govoris o ugrozenosti !?
I gdje ste vi uposte? Napravite sebi drzavu tamo gdje su vam zamishljene granice, MOJU zemlju nediraj!
Image
suncokret13

#170 Re: Sandžaklija sam, tim se dičim

Post by suncokret13 »

zasto sandzaklije dolaze i naseljavaju se u Sarajevo ?

zasto ih nema u Mostaru ?
kojim se generaliziraju svi koji su došli preko Drine i potražili sreću u našoj zajedničkoj domovini.

???

a ovo se odnosi na srbijance iz srbije ?

ili mozda ne,
ali podsjeca na ono :

''svi srbi u jednoj drzavi"'
sixfingersatellite

#171 Re: Sandžaklija sam, tim se dičim

Post by sixfingersatellite »

Ludice, pa kad ti je pogrešna mapa! :lol: :lol:
To je isto kao da tražiš da se na njoj pokažu, daleko bilo, Hadžići, ili neka gora vukojebina!
:lol: :lol:

Image
Amazonka27

#172 Re: Sandžaklija sam, tim se dičim

Post by Amazonka27 »

sixfingersatellite wrote:Ludice, pa kad ti je pogrešna mapa! :lol: :lol:
To je isto kao da tražiš da se na njoj pokažu, daleko bilo, Hadžići, ili neka gora vukojebina!
:lol: :lol:

Image
E vidis, ta vukojebina postoji u atlasu...a sandzak jok!
i zasto ste onda u toj vukojebini napravili fabriku namjestaja SABIX, pa ste zakupili citavo naselje Kućice, a iznad Garovaca prema banj brdu ste napravli 1.000 bespravno sagradjenih objekata koje ste prodali ljudima iz istocne bosne. Ali to nije fenomen samo za hadzice, nego i za druge opstine...napravite kucu bez dozvole, onda to prodate nekome ispod cijene,jer on ima stelu da izganja dozvolu. I tako se bogatite. Mislite da mi nista neznamo...ne seri. I ova karta ne pokazuje nista. Mogu i ja hadzice zaokruziti crvenom bojom i reci...evo ga drzava....
pitt

#173 Re: Sandžaklija sam, tim se dičim

Post by pitt »

kaze doktor phll sevap bi bio da se vas dvoje skontate :D :D :D :D
sixfingersatellite

#174 Re: Sandžaklija sam, tim se dičim

Post by sixfingersatellite »

WoW, bejbe! Ne uzimaj to toliko k srcu, lijepo ti kažem - hajd da te zaposlim, treba mi čistačica.
Amazonka27

#175 Re: Sandžaklija sam, tim se dičim

Post by Amazonka27 »

sixfingersatellite wrote:WoW, bejbe! Ne uzimaj to toliko k srcu, lijepo ti kažem - hajd da te zaposlim, treba mi čistačica.

:D

Nemam toliko snage da pocistim sva ta govna iza vas. Hvala na ponudi! Radije rovim bosanske kante za smece...
Locked