to je sasvim dovoljan period vremena da se sa dna jedna nacija pridigne do vrha, Japan je bio ja mislim cak i u gorem polozaju, cini mi se da 1878 nisu imali ni jedan kilometar puta, a da pismenost ne pominjem.Fratris wrote:Mislis da je za 130 godina moguce ispraviti sve sto se dogodilo u 500 godina? Mi smo 1878. posli s nule. S nule. Jedna pruga postojala u cijeloj zemlji. Od Banja Luke do granice s Hrvatskom. 30-40 kilometara. Kako nas nisu unazadili?
Irska je dobila samostalnost kad i Afganistan, odmah poslije prvog svjetskog rata. Jel sad treba kriviti Afganistan sto nije na nivou Irske a imali su isto vremena? Ili mozda treba i ovdje kriviti neke druge faktore, ukljucujuci politicku povijest?
takvo poredjenje je licjemjerno, jer nigdje ne spominjes agresiju na BiH, nigdje ne spominjes masovno unistavanje tvronica i otpustanje s posla, nemogucnost rodtelja da skoluju djecu zbog agresije na nasu zemlju a ne zbog 500 godina osmanske vladavine.
za primjer cu ti navest Srebrenicu gdje je bilo ja mislim najmanje 15 firmi do 1992, grad je imao 5000 stanovnika i opstina izmedju 45 000-60 000 stanovnika (nemam vremena gledat sad ove podatke) i gotovo da nije bilo nezaposlenih, danas na citavoj opstini Srebrenica jedva da radi jedna firma.
da i u periodu od 1878 do danas smo u BiH imali: austro-ugarsku vlast, kraljevinu SHS(Jugoslaviju), NDH odnosno okupaciju od nacisticke Njemacke i fasiticke Italije, FNRJ odnosno SFRJ, agresiju od Srbije i Crne Gore, te nastajanje genocidne tvorevine R.Shumske odnosno danasnje stanje.
.....i haj sad ces nam ti opet rec Osmanlije su nam krive i za boju nasih govana