Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
univerzalac

#151 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by univerzalac »

Biotički sistemi se nalaze u stanje neravnoteže...kod njih vlada visoka entropija...trebalo bi da naučite terodinamiku i njene osnovne zakone!!!

PS. Evolucija postoji...sam biodiverzitet unutar vrste i živih bića nam svjedoči da evolucija neminovno postoji...ali ne sad na tom nivou da tranquil postane gušter...ili da od guštera nastane tranquil... :D ...jer je on šifriran da bude čovjek koji će nekad pisati po forumima i ništa više...sa kvazi-naučnicima...i polupismenim iskompleksiranim budalama koji pokušavaju da budu neko i nešto u virtuelnom svijetu. Što se tiče klasične "teorije evolucije"...zar nije moguće da su majmuni nastali od čovjeka reverznom evolucijom, koja je nastala kao rezultat različitih mutacija na molekularnom nivou??? :zoka:

Pogledajte ove ajete, možda pomognu u ovoj diskusiji:

Al-Baqara - Krava (2)

65. Vama je poznato ono što se dogodilo onima od vas koji su se o subotu ogriješili, kao i to da smo im Mi rekli: "Budite majmuni prezreni!"

Al-A’raf - Bedemi (7)

166. I pošto su oni bahato odbili da se okane onoga što im se zabranjivalo, Mi smo im rekli: "Postanite majmuni prezreni!"
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 19:33, edited 2 times in total.
univerzalac

#153 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by univerzalac »

jOFLA wrote:
univerzalac wrote:Što se tiče klasične "teorije evolucije"...zar nije moguće da su majmuni nastali od čovjeka reverznom evolucijom, koja je nastala kao rezultat različitih mutacija na molekularnom nivou???
Zašto se to o reverznoj evoluciji da je majmun nastao od čovjeka kreacionistima više sviđa od onog što govori evolucija o zajedničkom pretku od koga su kasnije neovisno nastali i majmun i čovjek ?
Nisam kreacionista...a zar nije moguća reverzna evolucija po pitanju čovjek majmun??? :roll:
tranquil

#154 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by tranquil »

univerzalac wrote:Biotički sistemi se nalaze u stanje neravnoteže...kod njih vlada visoka entropija...trebalo bi da naučite terodinamiku i njene osnovne zakone!!!

PS. Evolucija postoji...sam biodiverzitet unutar vrste i živih bića nam svjedoči da evolucija neminovno postoji...ali ne sad na tom nivou da tranquil postane gušter...ili da od guštera nastane tranquil... :D ...jer je on šifriran da bude čovjek koji će nekad pisati po forumima i ništa više...sa kvazi-naučnicima...i polupismenim iskompleksiranim budalama koji pokušavaju da budu neko i nešto u virtuelnom svijetu. Što se tiče klasične "teorije evolucije"...zar nije moguće da su majmuni nastali od čovjeka reverznom evolucijom, koja je nastala kao rezultat različitih mutacija na molekularnom nivou??? :zoka:

Pogledajte ove ajete, možda pomognu u ovoj diskusiji:

Al-Baqara - Krava (2)

65. Vama je poznato ono što se dogodilo onima od vas koji su se o subotu ogriješili, kao i to da smo im Mi rekli: "Budite majmuni prezreni!"

Al-A’raf - Bedemi (7)

166. I pošto su oni bahato odbili da se okane onoga što im se zabranjivalo, Mi smo im rekli: "Postanite majmuni prezreni!"
Hihihi nevjerovatan si :D
Ako misliš dovesti ID do barem "n" od nauke, moraćeš se malo više potruditi od citiranja svetih knjiga. I dalje ostaješ u domeni religije. Ja se sa ajetima neću raspravljati, ne vjerujem u njih i to je dovoljno. Da bi se osporile naučne činjenice potrebno je mnogo više od toga - druge naučne činjenice. A ID to nema.
Risto Kuglarić

#155 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Risto Kuglarić »

univerzalac wrote:Griješiš...haj ti bolje na kuglanje! :D
e ako ti je kont ko smisao za humor...
univerzalac

#156 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by univerzalac »

Pa znate li da majmun može čovjeku ruku isčupat...taj jedan hromozom mu je dao neke prednosti a Boga mi i mane...ko mi može garantovati da majmuni nisu nastali od čovjeka lepezom negativnih mutacija na hromozomskom nivou! :|
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 19:33, edited 2 times in total.
univerzalac

#158 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by univerzalac »

To nije nikakav dokaz...baš može ić u prilog mogućoj "reverznoj" evoluciji! :)
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 19:32, edited 2 times in total.
univerzalac

#160 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by univerzalac »

Nema potrebe...želim da malo razmisliš! ;-)
Vozdra raja :-)

#161 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Vozdra raja :-) »

Kada se raspravlja o tome da li ili ne postoji Inteligentni kreator, treba se odvojiti od majmuna, teorije evolucije, i planete zemlje, vec stvari treba sagledati iz mnogo dalje perspektive!

Postoji jedna prirodna teorija koja na najbolji nacin pokazuje i dokazuje da mora postojati Inteligentni kreator. Ta teorija glasi ovako;

"- Sve sto postoji na ovome svijetu ima svoj sastav, rok trajanja, i svoga kreatora. Drugim rijecima, materijalno je! Ako ce mo slijediti ovaj prirodni zakon, uvidjet ce mo da iza svega onoga sto postoji i sto je nama znano, stoji Nesto iz cega je to nesto proizaslo. Ljudi nastaju od svojih roditelja i kapi sjemena, biljke i zivotinje takodje, planete su nastale svemirskim sudarima i eksplozijama itd... Dakle, pracenjem ove teorije u nazad moze se zakljuciti da sve materijalno ima svoga Tvorca. Takodje, veoma vazno, pracenjem ove teorije moze se zakljuciti da Tvorac nije materijalan. Jer da je i On materijalan, to bi znacilo da on nije apsolutni Tvorac i da je i On kao i sve drugo materijalno stvoren od necega drugoga/vecega, i tu ne bi bio kraj nase potrage. Zakljucak bi bio da krajnji Tvorac nije materijalan, i da za sigurno postoji. *Ako sumnjas u ovu teoriju, navedi mi jedno(nesto) a da je nastalo samo od sebe i da ne zahtijeva postojanje Tvorca.-"

Covijek<sjeme<roditelji<praroditelji<...<Bog
tranquil

#162 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by tranquil »

Vozdra raja wrote:"- Sve sto postoji na ovome svijetu ima svoj sastav, rok trajanja, i svoga kreatora..."
Kada ti se u prvoj rečenici nalazi pretpostavka koja ne mora biti tačna, već je čisto nagađanje, ili nazovimo to "stvar vjerovanja ili nevjerovanja", cijeli slijed zaključaka iza toga nije validan.

U vezi ostalog - svemir je nastao, ne znamo kako. Vjerovatno je cijelo postojanje svemira obuhvaćeno nekim medijem u okviru kojeg svemir nastaje i postoji, a čiju prirodu ne samo da ne znamo, nego vjerovatno teško možemo i zamisliti.

Vjernici biraju da ovaj medij proglase svjesnim i da kažu da je to "Bog". Dozvolite da postoji i drugo, isto tako logično mišljenje, a to je da taj medij nije svjestan nego je vrlo moguće da se radi o prirodnoj pojavi. Baš kao što je prirodna pojava i svemir koji postoji unutar tog medija.

Ovo ne možemo znati, nego samo nagađati, ali moje nagađanje je dobro koliko i vaše.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
univerzalac

#164 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by univerzalac »

Čuj neznamo kako je nastao svemir...jesi čuo za teoriju "Big Banga"... :-)

#165 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Tranquil, kazao si da je teza koju sam naveo pogresna; "- Sve sto postoji na ovome svijetu ima svoj sastav, rok trajanja, i svoga kreatora...", onda mi ti odgovori ovo moje pitanje;

*Ako sumnjas u ovu teoriju, navedi mi jedno(nesto) a da je nastalo samo od sebe i da ne zahtijeva postojanje Tvorca.-"

P.S. Ja takodje neznam sta je svemir, niti sta je iza, niti koliko svemira ima. Ali ono sto znam je da nista ne nastaje samo od sebe, pa tako ni svemir(i).

#166 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

univerzalac wrote:Čuj neznamo kako je nastao svemir...jesi čuo za teoriju "Big Banga"... :-)
Je li masa iz koje je nastao big bang nastala sama od sebe?
univerzalac

#167 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by univerzalac »

jOFLA wrote:
univerzalac wrote:Nema potrebe...želim da malo razmisliš! ;-)
Ima potrebe jer mislim da blefiraš. Na različite načine tri puta upitah da nam pojasniš stav o reverznoj evoluciji;

* "zašto se kreacionistima više sviđa više od onog u zvaničnoj evoluciji koja govori o zajedničkom pretku"
odgovor je bio da nisi kreacionista, ali opet nisi nam pojasnio zašto je ti navodiš; bio kreacionista ili ne - ipak si je ti naveo prije u jednoj od nekoliko prethodnih poruka.

* zatim upitah "na osnovu čega pričati o reverznoj evoluciji ?"
- da, precizno na osnovu čega ? Ostalo je bez konkretnog odgovora.

* i treći put, na traženje objašnjenja tvrdnje da nešto (nisi se precizno izjasnio šta) govori u prilog reverzne evolucije, opet je ostalo bez odgovora odnosno pojašnjenja.

I evo četvrti put, molim pojašnjenje.
Volim neparne brojeve. :D

Zar nije moguće da su čovjekoliki majmuni nastali postepeno mutacijama...zar nije moguće da je su od Homo sapiensa nastali čovjekoliki majmuni i čitava lepeza majmuna koji se spominju kao niži evolutivni stupnjevi danas...i koji po teoriji evolucije predstavljaju stepenice koje vode do Homo sapiensa!
univerzalac

#168 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by univerzalac »

Vozdra raja wrote:
univerzalac wrote:Čuj neznamo kako je nastao svemir...jesi čuo za teoriju "Big Banga"... :-)
Kosmos je nastao tako reći iz ničega...raspitajte se o teorijii!!!

#169 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

univerzalac wrote:
Vozdra raja wrote:
Kosmos je nastao tako reći iz ničega...raspitajte se o teorijii!!!
Ti znas kako je kosmos nastao. :shock: :shock: :run:
Jos tvrdis da je nastao iz nicega :skoljka: :run: :mrgreen:

Samo neznam sta to znaci "tako reci"..., u mozda u tom medjuprostoru koka snijela jaje pa iz tog jajeta izbio big bang
univerzalac

#170 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by univerzalac »

“ Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina,
pa smi ih Mi raskomadali,
i da Mi od vode sve živo stvaramo?
I zar neće vjerovati? “
(Kur’an, Vjerovjesnici 21-30)

“ On je Allah, Tvorac,
Onaj koji iz ničega stvara,
Onaj koji svemu daje oblik,
On ima najljepša imena.
Njega hvale oni na nebesima i na Zemlji, On je Silni i Mudri.“
(Kur’an, Progonstvo 59:24)

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 45&start=0

PS. Raspitaj se bolan kod fizičara...ili googlaj malo 8-)
jOFLA

Post by jOFLA »

.
univerzalac

#172 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by univerzalac »

Jarane, mozgaj malo...nemam ja toliko vremena da razglabam po forumima!!!

PS. Moj ti je savjet da svačiju priču čuješ...razmotri argumente...pa onda koračaj! ;-)
Last edited by univerzalac on 12/05/2008 22:23, edited 1 time in total.
tranquil

#173 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by tranquil »

Vozdra raja wrote:
Nikad tako nešto nisam rekao. Rekao sam:

Ne znamo kako je nastao svemir - ne znamo šta je bilo prije Big Banga.

A to "ne znamo" se odnosi i na vjernike i na ateiste. Prihvatite da ne znamo, i sve u šta "vjerujemo" su samo naša najbolja nagađanja.

"Svemir je nastao dakle mora imati stvoritelja" je čisto nagađanje. Kao što sam rekao 10x do sada, ne znamo kako je nastao svemir i najlakše ga je objasniti stvoriteljem, ali to nije jedino logično objašnjenje. Ustvari to je najnelogičnije objašnjenje od svih, to da sav nastanak pripišemo nečemu što je toliko nelogično - stvoritelj kojeg niko nije stvorio. I kojeg je tako zgodno postaviti kao prauzrok svega da se više ne moraju postavljati pitanja.

Ali to što ne znamo, ne opravdava nas da iza svakog našeg dijela neznanja trpamo Boga. To nije fer niti prema njemu, bez obzira da li postoji ili ne. "Ne znamo kako se nešto desilo, stavimo Boga kao objašnjenje" je stvarno ružan stav koji pogrešno postavlja stvari - polazi od današnje nauke kao osnove, zaboravljajući da će nauka budućnosti biti mnogo potpunija od današnje, neznanje će se sve više smanjivati i prostora za Boga u naučnim prazninama će biti sve manje i manje.

Zato sam protiv miješanja nauke i religije - u dužem roku taj spoj će samo nauditi vjernicima i njihovoj snazi vjere, ukoliko odluče da je crpe iz ovakvih stvari, a nauka će nastaviti svojim tokom.
univerzalac

#174 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by univerzalac »

Eto taj Bog izaziva ljude da ga opovrgnu...nek stvore život...i gotova priča! :D

PS. Nek naprave jednu živu ćeliju i finito! 8-)
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 19:32, edited 1 time in total.
Post Reply