Vozdra raja wrote:univerzalac wrote:Čuj neznamo kako je nastao svemir...jesi čuo za teoriju "Big Banga"...

Je li masa iz koje je nastao big bang nastala sama od sebe?
Nikad tako nešto nisam rekao. Rekao sam:
Ne znamo kako je nastao svemir - ne znamo šta je bilo prije Big Banga.
A to "ne znamo" se odnosi i na vjernike i na ateiste. Prihvatite da ne znamo, i sve u šta "vjerujemo" su samo naša najbolja nagađanja.
"Svemir je nastao dakle mora imati stvoritelja" je čisto nagađanje. Kao što sam rekao 10x do sada, ne znamo kako je nastao svemir i najlakše ga je objasniti stvoriteljem, ali to nije jedino logično objašnjenje. Ustvari to je najnelogičnije objašnjenje od svih, to da sav nastanak pripišemo nečemu što je toliko nelogično - stvoritelj kojeg niko nije stvorio. I kojeg je tako zgodno postaviti kao prauzrok svega da se više ne moraju postavljati pitanja.
Ali to što ne znamo, ne opravdava nas da iza svakog našeg dijela neznanja trpamo Boga. To nije fer niti prema njemu, bez obzira da li postoji ili ne. "Ne znamo kako se nešto desilo, stavimo Boga kao objašnjenje" je stvarno ružan stav koji pogrešno postavlja stvari - polazi od današnje nauke kao osnove, zaboravljajući da će nauka budućnosti biti mnogo potpunija od današnje, neznanje će se sve više smanjivati i prostora za Boga u naučnim prazninama će biti sve manje i manje.
Zato sam protiv miješanja nauke i religije - u dužem roku taj spoj će samo nauditi vjernicima i njihovoj snazi vjere, ukoliko odluče da je crpe iz ovakvih stvari, a nauka će nastaviti svojim tokom.