Ukoliko neko ima ideju o čemu se radi i kako da riješim ovaj problem, bio bih mu zahvalan.
plazma ili LCD
Moderator: Benq
-
salvador
#151 Re: plazma ili LCD
Ja sam dilemu riješio davno kupovinom plazme Samsung 42" u Robotu, mada mi nikada nije bila jasna ta razlika. Kako vidim ovdje ima nekoliko pravih znalaca, pa ja imama jedno pitanje. Povremeno mi se javlja neki pšenislav na tom TV-u, a manifestuje se tako što nestane zvuka, a zemjeni ga pisak koji traje otprilike 15 sekundi. Kako mi je garancije odavno istekla, a u Robotu to svakako ništa ne znači, zvao sam nekoliko servisa. Svi su iz topa ispalili:@Donesite na servis". Ja sam pokušao da objasnim o čemu se radi, kako bi mi neko objasnio o čemu se radi, ali jok...
Ukoliko neko ima ideju o čemu se radi i kako da riješim ovaj problem, bio bih mu zahvalan.
- nosara
#152 Re: plazma ili LCD
S obzirom da se radi o el. energiji utrosenoj u jedinici vremena, moze se reci da neki el. aparat "trosi" xy vati, a mi placamo tu potrosnju izrazenu u kilovat satima, dakle potrosnja po satu...ja71 wrote: Potrosnja nekog uredjaja se mjeri Dzulima [J].
1[J] = 1[W] x 1[s]
Cesto se umjesto toga koristi mjera : Kilowatt-Sa(ha)t sto znaci
1[kWh] = 1000W x 3600s = 3600000[J]
Watt [W] je jedinica za snagu i znaci potrosnju od jednog Dzula u jednoj sekundi
To znaci sledece: Ako neko kaze da neki televizor trosi toliko Watt-i u sekundi ILI u minuti ILI u satu, taj nema veze sta prica.
- mayab
#153 Re: plazma ili LCD
Najbolje ti je da odmah pitas ovdje http://hdtelevizija.com/forum/salvador wrote:Ja sam dilemu riješio davno kupovinom plazme Samsung 42" u Robotu, mada mi nikada nije bila jasna ta razlika. Kako vidim ovdje ima nekoliko pravih znalaca, pa ja imama jedno pitanje. Povremeno mi se javlja neki pšenislav na tom TV-u, a manifestuje se tako što nestane zvuka, a zemjeni ga pisak koji traje otprilike 15 sekundi. Kako mi je garancije odavno istekla, a u Robotu to svakako ništa ne znači, zvao sam nekoliko servisa. Svi su iz topa ispalili:@Donesite na servis". Ja sam pokušao da objasnim o čemu se radi, kako bi mi neko objasnio o čemu se radi, ali jok...
-
ja71
#154 Re: plazma ili LCD
ne moze se reci da "trosi xy vati"nosara wrote: ... moze se reci da neki el. aparat "trosi" xy vati ...
vec da ima snagu od xy vati.
-
ja71
#155 Re: plazma ili LCD
@salvador
nisam jos cuo za taj problem.
mada se prica da se samsungove stvari cesto pokvare ubrzo nakon sto im istekne garancija.
ja sam neke 1998 kupio nekakav VHS-rekored koji se 3 mjeseca nakon isteka garancije pokvario.
i sta ti znaci ono "psenicavo"
mada se prica da se samsungove stvari cesto pokvare ubrzo nakon sto im istekne garancija.
ja sam neke 1998 kupio nekakav VHS-rekored koji se 3 mjeseca nakon isteka garancije pokvario.
- chuchumbamayumbe
#156 Re: plazma ili LCD
Nisam znao da su plazme istih dimenzija jeftinije od LCD-a?!
Cini mi se da je obrnuto?!
ja71 wrote:Vidis Harise ti si odlican primjer onoga sto sam ja nazvao "navijacko diskutovanje".Haris033 wrote:Ponavljam, plazma je u svim segmentima bolja od LCD-a (bar je trentno
tako) ...
Nidje objektivnosti.
Meni licno takodje plazma vise lezi (cisto subjektivno).
Ali moram navesti neke "segmente" u kojima LCD ima prednosti:
- potrosnja struje. iako su plazme novije generacije kao Panasonic NeoPDP smanjile potrosnju, plazma ipak zaostaje u ovom pogledu za Local-Dimming LED. Mada ovaj segment zagovolrnici LCD-a dramatizuju jer to ispane u prosjeku na 2-3 KM mjesecno
- zbog vece potrosnje plazme cesto imaju ugradjen ventilator. ako se cuje onda smeta
- maksimalna osvijetljenost. I ovdje je plazma znatno uznapredovala ali ipak zaostaje.
- mozes sprziti panel. mada je i ovdje plazma uznapredovala, tako da novije plazme je tesko sprziti to ipak nije nemoguce ako je dovoljno dugo bombardujes istom slikom. ko hoce da igra video igrice bolje mu je imati LCD
- plazme su puno teze. osim toga moras ih transportovati uspravno
- plazme imaju stakleni ekran koji reflektira svjetlost
Prednosti plazme:
- prirodnija slika: neutralne boje i bolji kontrast
- cijena: plazma je jeftinija
naravno ova 2 argumenta za plazmu su za mene presudnija od onih gore 6
----------------------------------------
Potrosnja nekog uredjaja se mjeri Dzulima [J].
1[J] = 1[W] x 1[s]
Cesto se umjesto toga koristi mjera : Kilowatt-Sa(ha)t sto znaci
1[kWh] = 1000W x 3600s = 3600000[J]
Watt [W] je jedinica za snagu i znaci potrosnju od jednog Dzula u jednoj sekundi
To znaci sledece: Ako neko kaze da neki televizor trosi toliko Watt-i u sekundi ILI u minuti ILI u satu, taj nema veze sta prica.
-
ja71
#157 Re: plazma ili LCD
imas i plazmi i LCD-a i skupih i jeftinih.chuchumbamayumbe wrote:Nisam znao da su plazme istih dimenzija jeftinije od LCD-a?!
ako hoces odredjeni kvalitet slike plazma je jeftinija.
plazme od 50" (FullHD)
http://www.idealo.de/preisvergleich/Pro ... y=minPrice
LCD od 50" (FullHD)
ako nemora biti FullHD mozes proci i jeftinije
-
Rambo-Amadeus
#158 Re: plazma ili LCD
prvo, evo npr ja, iako me interesuje, apsolutno mi se ne citaju kojekakve desripcije modela LCD ili pšlasmi, jer su napisane za studente elektrotehnike, a ne za obican puk (govorim najvecim svojim dijelom su takve)
nego, neki dan sam gledao jednu plasmu, 42 incha, stvarno ogromna, 1050,00 KM za kesh, a oko 1200 na kredit , da imam toliko gotovine koopio bih je, ali nemam, jedino na kredu, iako mi je soba ipak mala za toliku televiziju, ali hej...nije sad vrijeme za rezon, bitno je da je sto veca
, samo ne mogu da se sjetim koje je marke bila...a bio je i jedan LCD od 32 incha, dakle standardni, Samsungov, 750,00 KM za kesh a 850 na kredit
...
mislim ovo sam ubacio samo onako, laicki, stvarno mi se ne cita skupina nerazumljivih slova i brojeva, cini se da je predmetom moderne filozofske rasprave 21 stoljeca usporedba izmedju LCD i plasma televizora...a nikad necemo dobiti odgovor kjoji je zapravo bolji
nego, neki dan sam gledao jednu plasmu, 42 incha, stvarno ogromna, 1050,00 KM za kesh, a oko 1200 na kredit , da imam toliko gotovine koopio bih je, ali nemam, jedino na kredu, iako mi je soba ipak mala za toliku televiziju, ali hej...nije sad vrijeme za rezon, bitno je da je sto veca
mislim ovo sam ubacio samo onako, laicki, stvarno mi se ne cita skupina nerazumljivih slova i brojeva, cini se da je predmetom moderne filozofske rasprave 21 stoljeca usporedba izmedju LCD i plasma televizora...a nikad necemo dobiti odgovor kjoji je zapravo bolji
-
salvador
#159 Re: plazma ili LCD
Pšenislavi-mitska bića koja žive u kanabisu i hrane se mozgom...ja71 wrote:@salvador
- nosara
#160 Re: plazma ili LCD
ja71 wrote:ne moze se reci da "trosi xy vati"nosara wrote: ... moze se reci da neki el. aparat "trosi" xy vati ...
vec da ima snagu od xy vati.
Teska dijareja...
Snaga je POTROSENA energija u jedinici vremena... Dakle potrosnja doticne skalamerije koja ce ti na racunu bit izrazena u kilovatsatima i platices je (ili neces) s obzirom na odnos snage i jedinice vremena...
Ako ti, kupujuci neku elektricnu skalameriju, trazis od prodavca "potrosnju u dzulima", onda svaka cast...
-
ja71
#161 Re: plazma ili LCD
@nosara
aferim uznapredovo si, preso si sa vati na kilovatsate
jest neobicno ali nije nepravilno od "prodavca kilovatsati" traziti racun u dzulima (ako nisi sposoban da sam preracunas dzule u kilovatsate)
ali je potpuno nepravilno traziti razun u watima
aferim uznapredovo si, preso si sa vati na kilovatsate
jest neobicno ali nije nepravilno od "prodavca kilovatsati" traziti racun u dzulima (ako nisi sposoban da sam preracunas dzule u kilovatsate)
-
ja71
#162 Re: plazma ili LCD
@Rambo-Amadeus
pretpostavljam da je ta plazma s obzirom na cijenu ima rezoluciju 1.024x768.
ako sjedis blize od 3m to ti je prevelik aparat (odnosno premala rezolucija).
Koliko blizu ces sjediti televizoru ?
tu "modernu filozofsku raspravu 21 stoljeca" najbolje rijesis ako direktno uporedis 2 aparata koje hoces kupiti.
zaboravi sve recenzije (jer se desava da se i one kupuju) sve podatke.
Dovoljno je da ima HD-Ready, a to danas imaju svi aparati.
Samo tvoje oko treba da donese odluku.
plazma ili lcd je kod danasnjih aparata -necu reci nebitno, ali su razlike vrlo male-, posto su obje tehnologije prilicno usavrsene.
naravno ces za vise para dobiti bolju sliku kod obje tehnologije (koliko para toliko muzike)
i kada budes testirao trazi da ti puste obicni signal (antena, kablovska) i DVD-signal.
ako ikada namjeravas kupiti BluRay trazi da ti i to puste posto neki televizori imaju problem sa 24p signalom.
nemoj se nikada uzdati u reklamne signale, posto su oni odredjenom aparatu podeseni (npr. spora promjena slike, rezolucija nastimana samo za taj aparat, boje prenapumpane itd.)
pretpostavljam da je ta plazma s obzirom na cijenu ima rezoluciju 1.024x768.
ako sjedis blize od 3m to ti je prevelik aparat (odnosno premala rezolucija).
Koliko blizu ces sjediti televizoru ?
tu "modernu filozofsku raspravu 21 stoljeca" najbolje rijesis ako direktno uporedis 2 aparata koje hoces kupiti.
zaboravi sve recenzije (jer se desava da se i one kupuju) sve podatke.
Dovoljno je da ima HD-Ready, a to danas imaju svi aparati.
Samo tvoje oko treba da donese odluku.
plazma ili lcd je kod danasnjih aparata -necu reci nebitno, ali su razlike vrlo male-, posto su obje tehnologije prilicno usavrsene.
naravno ces za vise para dobiti bolju sliku kod obje tehnologije (koliko para toliko muzike)
i kada budes testirao trazi da ti puste obicni signal (antena, kablovska) i DVD-signal.
ako ikada namjeravas kupiti BluRay trazi da ti i to puste posto neki televizori imaju problem sa 24p signalom.
nemoj se nikada uzdati u reklamne signale, posto su oni odredjenom aparatu podeseni (npr. spora promjena slike, rezolucija nastimana samo za taj aparat, boje prenapumpane itd.)
- nosara
#163 Re: plazma ili LCD
ja71 wrote:@nosara
aferim uznapredovo si, preso si sa vati na kilovatsate![]()
- GoldenBoy89
#164 Re: plazma ili LCD
da li bih mi neko od vas mogao reci kako da spojim usb na lcd samsung 32"? dakle kad stavim neki film na usb da prikopcam na plasmu i gledam
taj usb prikljucak sam nedavno primijetio dok sam cistio prasinu,... da li moram taj film konvertovati u neki drugi format koji podrzava samsung and da li mogu da stavim neku mp3 muziku da slusam na lcd-u!? prikopcavao sam ja usb... sad tamo na postavkama neznam sta da odaberem
.... i kako to funkcionise
...posto sam laik od tv.a molim za strucnu pomoc a vidim ovdije ima dosta raje koji se razumiju u to!
Hvala!
Hvala!
- mrtva kokoš
#165 Re: plazma ili LCD
da ti to nije HDMI ulazGoldenBoy89 wrote:da li bih mi neko od vas mogao reci kako da spojim usb na lcd samsung 32"? dakle kad stavim neki film na usb da prikopcam na plasmu i gledamtaj usb prikljucak sam nedavno primijetio dok sam cistio prasinu,... da li moram taj film konvertovati u neki drugi format koji podrzava samsung and da li mogu da stavim neku mp3 muziku da slusam na lcd-u!? prikopcavao sam ja usb... sad tamo na postavkama neznam sta da odaberem
...posto sam laik od tv.a molim za strucnu pomoc a vidim ovdije ima dosta raje koji se razumiju u to!
Hvala!
mislim da to gledanje filma preko usb-a funkcionise od 6 serije samsungovih LCD, plazma uredjaja??
predpostavljam da sada samo slike mozes gledati preko toga. koji ti je model tv-a pa bih ti mogao tacno reci..
-
TRAXdata
#166 plazma (ili lcd) havarija
kratko i jasno.. drzao sam u rukama taj tv, zena je brisala vlaznom krpom, iskliznuo mi je i udarac je bio od moje koljeno, kad se upali vidi se da je razbijeno nesto unutra na tom mjestu, izgleda kao skrseno staklo (nesto slicno kao kad pukne sofer sajba), IMA LI MU SPASA? hvala
- chuchumbamayumbe
#167 Re: plazma (ili lcd) havarija
Nema mu spasa.
Popravak bi bio u stilu "skuplja pita nego tepsija".
Je li radi?!
Popravak bi bio u stilu "skuplja pita nego tepsija".
Je li radi?!
-
TRAXdata
#168 Re: plazma ili LCD
radi, ima slika, ton, sve.. samo je na tom mjestu gdje je bio udarac popucalo nesto unutra i lici na paukovu mrezu ili tako nesto.. kao kad staklo popuca ali se ne raspe.. i tu ima par linija vodoravnih i uspravnih nekih u bojama... kako su mi rekli mora se promijenit panel.. a ako je fakat to, onda i jest skuplja pita nego tepsija, vrijedi ko i citav tv.. 
- chuchumbamayumbe
#169 Re: plazma ili LCD
To ti je to...isto kao kada razbijes i displej na mobitelu.TRAXdata wrote:radi, ima slika, ton, sve.. samo je na tom mjestu gdje je bio udarac popucalo nesto unutra i lici na paukovu mrezu ili tako nesto.. kao kad staklo popuca ali se ne raspe.. i tu ima par linija vodoravnih i uspravnih nekih u bojama... kako su mi rekli mora se promijenit panel.. a ako je fakat to, onda i jest skuplja pita nego tepsija, vrijedi ko i citav tv..
Steta, steta...
-
TRAXdata
#170 Re: plazma ili LCD
ma o njegovu glavu.. ja sam njega kupio nije on mene.. zao mi je, ali ocito ne mogu nista napravit..
- Globus
#171 Re: plazma ili LCD
Evo a ko neko ima u planu da uzme .. Naso sam na oglasu Hitachi 42"PD6600 500 KM
ovako na prvi pogled izgleda odlicno
sad ko zna vise nek napise .. jest da je hitttttttttttttt... xD al jbg 
- GoldenBoy89
#172 Re: plazma ili LCD
Splinter wrote:da ti to nije HDMI ulazGoldenBoy89 wrote:da li bih mi neko od vas mogao reci kako da spojim usb na lcd samsung 32"? dakle kad stavim neki film na usb da prikopcam na plasmu i gledamtaj usb prikljucak sam nedavno primijetio dok sam cistio prasinu,... da li moram taj film konvertovati u neki drugi format koji podrzava samsung and da li mogu da stavim neku mp3 muziku da slusam na lcd-u!? prikopcavao sam ja usb... sad tamo na postavkama neznam sta da odaberem
Hvala!![]()
mislim da to gledanje filma preko usb-a funkcionise od 6 serije samsungovih LCD, plazma uredjaja??
predpostavljam da sada samo slike mozes gledati preko toga. koji ti je model tv-a pa bih ti mogao tacno reci..
plazma je 4 generacija ...
- Globus
#173 Re: plazma ili LCD
Dajte vise informacije o ovome baGlobus wrote:Evo a ko neko ima u planu da uzme .. Naso sam na oglasu Hitachi 42"PD6600 500 KMovako na prvi pogled izgleda odlicno
sad ko zna vise nek napise .. jest da je hitttttttttttttt... xD al jbg
- Haris033
#174 Re: plazma ili LCD
VIERA plazma više svijetli, manje troši
Ploče su predstavljene na 152 inča velikom HD 3D ekranu

Kompanija Panasonic počela je proizvoditi nove plazma ploče (PDP) koje imaju četiri puta efikasnije osvjetljenje. Nove plazma ploče ugrađene su u sve modele VIERA plazma televizora HD tehnologije za 2010. godinu.
Ploče su predstavljene na 152 inča velikom HD 3D ekranu i na VIERA HD televizorima koji podržavaju Skype videopozive. Uspjeh ove revolucionarne, četiri puta efikasnije osvijetljene ploče, podrazumijeva neke od glavnih prednosti u mnogim sastavnim elementima PDP-a: razvoj novih fosfornih materijala, brzi razvoj tehnologije, kao i tehnologije za adaptivnu obradu signala koja će umanjiti potrošnju struje i poboljšati sve aspekte procesa osvjetljenja ploča.
Ova poboljšanja omogućila su razvoj efikasnosti osvjetljenja koji je rezultirao HD ekranom od 42 inča koji troši jedva 95 vati, što je manje nego tipična sijalica od 100 vati.
Ploče su predstavljene na 152 inča velikom HD 3D ekranu

Kompanija Panasonic počela je proizvoditi nove plazma ploče (PDP) koje imaju četiri puta efikasnije osvjetljenje. Nove plazma ploče ugrađene su u sve modele VIERA plazma televizora HD tehnologije za 2010. godinu.
Ploče su predstavljene na 152 inča velikom HD 3D ekranu i na VIERA HD televizorima koji podržavaju Skype videopozive. Uspjeh ove revolucionarne, četiri puta efikasnije osvijetljene ploče, podrazumijeva neke od glavnih prednosti u mnogim sastavnim elementima PDP-a: razvoj novih fosfornih materijala, brzi razvoj tehnologije, kao i tehnologije za adaptivnu obradu signala koja će umanjiti potrošnju struje i poboljšati sve aspekte procesa osvjetljenja ploča.
Ova poboljšanja omogućila su razvoj efikasnosti osvjetljenja koji je rezultirao HD ekranom od 42 inča koji troši jedva 95 vati, što je manje nego tipična sijalica od 100 vati.
- dzenan_tr
#175 Re: plazma ili LCD
Namjeravam kupiti LCD TV i u nedoumici sam između dva modela, Panasonicov TX-L37U10E (37"/94cm, 16:9 LCD TV rezolucije 1920 x 1080, Full HD, kontrast 50.000:1, DVB-C, DVB-T (MPEG4), 2 x HDMI) i Sonyjeva BRAVIA KDL37S5500U (37"/94cm, 16:9 LCD TV rezolucije 1920 x 1080, display 1080p, Full HD, 33.000:1 dynamic, HDMI: 3). Molim za savjet. Hvala