Bez uvrede.....ali mislim da večinu ljudi koji studiraju i koji namjeravaja da studiraju na ovom fakultetu ne zanima tvoje bijedno mišljenje jer svoj komentar treba obrazožiti a ne samo tak napisatiBijeli_sa wrote:bez uvrede.....ali smijesan fakultet u svakom smislu, nazalost...
FPN(fakultet politickih nauka)?
- ismich
#151 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
-
latinalover
#152 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
pogodila te istina....misljenje je njegovo..ak ne postujes ne javljaj se..a ak imas argumente, opali kontruismich wrote:Bez uvrede.....ali mislim da večinu ljudi koji studiraju i koji namjeravaja da studiraju na ovom fakultetu ne zanima tvoje bijedno mišljenje jer svoj komentar treba obrazožiti a ne samo tak napisatiBijeli_sa wrote:bez uvrede.....ali smijesan fakultet u svakom smislu, nazalost...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
--------a IZVINI Boga ti šta to ti studiraš
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- ismich
#153 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
Mislim da me "istina" nije pogodila jer nema razloga da me "pogodi" jer očito je da ste imali loše iskustvo sa ovim prestižnim fakultetom.....mislim da sam argumenata dao na pretek u predhodnim postovima pa ti toplo preporučujem da prelistaš ovu temu jer očito je da ne znaš čitati samo se baziraš na posljednjm postu...tak za argumente ti rekoh...ŠTA TO TO STUDIRAŠ zlato mamino pa si tak pametan.A u vezi ove kontre samo ti je mogu po žvaljama opaliti,jer na drugi način nećeš skontati koliko si jadan i glup I NEPISMENlatinalover wrote:pogodila te istina....misljenje je njegovo..ak ne postujes ne javljaj se..a ak imas argumente, opali kontruismich wrote:Bez uvrede.....ali mislim da večinu ljudi koji studiraju i koji namjeravaja da studiraju na ovom fakultetu ne zanima tvoje bijedno mišljenje jer svoj komentar treba obrazožiti a ne samo tak napisatiBijeli_sa wrote:bez uvrede.....ali smijesan fakultet u svakom smislu, nazalost...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
--------a IZVINI Boga ti šta to ti studiraš
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#154 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
ismich wrote:
Mislim da me "istina" nije pogodila jer nema razloga da me "pogodi" jer očito je da ste imali loše iskustvo sa ovim prestižnim fakultetom.....mislim da sam argumenata dao na pretek u predhodnim postovima pa ti toplo preporučujem da prelistaš ovu temu jer očito je da ne znaš čitati samo se baziraš na posljednjm postu...tak za argumente ti rekoh...ŠTA TO TO STUDIRAŠ zlato mamino pa si tak pametan.A u vezi ove kontre samo ti je mogu po žvaljama opaliti,jer na drugi način nećeš skontati koliko si jadan i glup I NEPISMEN
P.S. ovim postom si rekao koliko je prestižan fakultet...
-
latinalover
#155 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
Mislim da me "istina" nije pogodila jer nema razloga da me "pogodi" jer očito je da ste imali loše iskustvo sa ovim prestižnim fakultetom.....mislim da sam argumenata dao na pretek u predhodnim postovima pa ti toplo preporučujem da prelistaš ovu temu jer očito je da ne znaš čitati samo se baziraš na posljednjm postu...tak za argumente ti rekoh...ŠTA TO TO STUDIRAŠ zlato mamino pa si tak pametan.A u vezi ove kontre samo ti je mogu po žvaljama opaliti,jer na drugi način nećeš skontati koliko si jadan i glup I NEPISMEN
nisam imao nikakvo iskustvo sa FPN Bogu hvala..da sam tamo bio dosad bi zavrsio...ne bi se patio na ekonomiji..
a to dragi gospodine vezano za zvalje, pokaza nam ti svoj intelektualni nivo..cuo sam da i pojedini profesori sa FPN-a imaju slicne manire poput ovog tvog
kazes nije te pogodilo ,a sad pokaza da te jos vise boli sto si na tom "kursu" zvanom FPN
svaka cast izuzecima tamo..al malo ih je
enjoy
-
latinalover
#156 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
i koliki je intelektualni nivo takvih osoba..Chmoljo wrote:ismich wrote:
Mislim da me "istina" nije pogodila jer nema razloga da me "pogodi" jer očito je da ste imali loše iskustvo sa ovim prestižnim fakultetom.....mislim da sam argumenata dao na pretek u predhodnim postovima pa ti toplo preporučujem da prelistaš ovu temu jer očito je da ne znaš čitati samo se baziraš na posljednjm postu...tak za argumente ti rekoh...ŠTA TO TO STUDIRAŠ zlato mamino pa si tak pametan.A u vezi ove kontre samo ti je mogu po žvaljama opaliti,jer na drugi način nećeš skontati koliko si jadan i glup I NEPISMEN![]()
![]()
ohani intelektualac. nisi još počeo za 60 minuta raditi
P.S. ovim postom si rekao koliko je prestižan fakultet...
kavagod ekonomija da je opet je to nauka akadamija nauka u odnosu na sarajevski fpn
-
zlatanko
#157 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
Kako ste samo jadni sa tim prepucavanjima!
- Lace
#158 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
usput...na diplomi FPN pise isti tekst kao i na diplomi ekonomskog, pravnog i ostalih fakulteta univeziteta u sarajevu...a treba ga shvatiti kao dodatno obrazovanje, rad na sebi a ne da ces nauciti raditi neki posao i imati pravo da ga bas ti dobijes samo zbog diplome, preskociti sve pocetne poslove (faze ucenja kroz rad) i uskociti u urednicku ili direktorsku fotelju...posao se uci radom a ne na fakultetu...fakultet te samo dodatno opismeni, pomogne ti da istrazis sebe i resurse koji te okruzuju...ako to zelis...ja sam ga tako razumjela, zavrsila zahvaljujuci zalaganju ali i iskustvu koje sam vec imala kroz posao, upisala kvalifikaciju u radnu knjizicu (jer mi je to bila prva motivacija) i osjecala se mnogo bolje nego sa sss...kompetentnije i pismenije...da li zahvaljujuci cinjenici sto radim od 18-e (pocela kao konobarica, bila pomocnik u stampariji pa dosla do kancelarije medjunarodne organizacije) a studirala sam usput ...ili sam dosegla odredjeni nivo zrelosti...ne znam...ali su vam prepucavanja u fazonu "moj je tata bolji od tvog tate"...
kada fakultet (dodiplomski i postiplomski) shvatite kao jos jednu stepenicu u vlastitoj izgradnji a ne magicni stapic za dobar posao...bit ce vam lakse...smatram da onaj sa prava ili ekonomije nije nista pametniji od mene sa fpn...iz razloga sto svi imamo razlicite afinitete, sposobnosti, motivaciju i ambiciju...moj ugovor zavrsava pocetkom iduce godine i ja ne znam koliko ce mi moja diploma pomoci u trazenju drugog posla...ali je iskustvo koje imam + diploma mnogo bolje od posjedovanja samo diplome ili samo iskustva...nadam se da razumijete sta sam zeljela reci kao i da vam je rasprava totalno besmislena i djecija
kada fakultet (dodiplomski i postiplomski) shvatite kao jos jednu stepenicu u vlastitoj izgradnji a ne magicni stapic za dobar posao...bit ce vam lakse...smatram da onaj sa prava ili ekonomije nije nista pametniji od mene sa fpn...iz razloga sto svi imamo razlicite afinitete, sposobnosti, motivaciju i ambiciju...moj ugovor zavrsava pocetkom iduce godine i ja ne znam koliko ce mi moja diploma pomoci u trazenju drugog posla...ali je iskustvo koje imam + diploma mnogo bolje od posjedovanja samo diplome ili samo iskustva...nadam se da razumijete sta sam zeljela reci kao i da vam je rasprava totalno besmislena i djecija
-
latinalover
#159 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
ja fino napisah svaka cast izuzecima..ali je glupo sto ih ima kao gospodin "kulturni", sto zavrse to ,pa uzdizu iznad ostalih fakulteta...i ponasaju se prema drugima na nacin koji je gore navedenLace wrote:usput...na diplomi FPN pise isti tekst kao i na diplomi ekonomskog, pravnog i ostalih fakulteta univeziteta u sarajevu...a treba ga shvatiti kao dodatno obrazovanje, rad na sebi a ne da ces nauciti raditi neki posao i imati pravo da ga bas ti dobijes samo zbog diplome, preskociti sve pocetne poslove (faze ucenja kroz rad) i uskociti u urednicku ili direktorsku fotelju...posao se uci radom a ne na fakultetu...fakultet te samo dodatno opismeni, pomogne ti da istrazis sebe i resurse koji te okruzuju...ako to zelis...ja sam ga tako razumjela, zavrsila zahvaljujuci zalaganju ali i iskustvu koje sam vec imala kroz posao, upisala kvalifikaciju u radnu knjizicu (jer mi je to bila prva motivacija) i osjecala se mnogo bolje nego sa sss...kompetentnije i pismenije...da li zahvaljujuci cinjenici sto radim od 18-e (pocela kao konobarica, bila pomocnik u stampariji pa dosla do kancelarije medjunarodne organizacije) a studirala sam usput ...ili sam dosegla odredjeni nivo zrelosti...ne znam...ali su vam prepucavanja u fazonu "moj je tata bolji od tvog tate"...
- Lace
#160 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
ja se nesto vratih na pocetak...i dalje mi nije jasno zasto si ti pokrenuo temu a nisi bio niti si student fpn? 'nako...zanimljiv mi fenomen raspredanja o stvarima koje te ne pogadjaju direktno...ili nisam dobro razumjela 
- Erzsebet
#161 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
Ja sam završio žurnalistiku na FPN-u i sigurno sam pismeniji i bolje radim bilo koji posao, nego moj drug koji je završio ETF. Sve je to do čovjeka, i glupo je generalizovati. Ja bih, recimo, puno prije zaposlio nekog novinara, politologa i sl., nego mog druga s ETF-a koji se ne sjeća nijednog jedinog predmeta, s kompjuterima nije ništa bolji od mene, otpušten je dosad sa tri posla i uvijek je bio "problem u drugima", itd. Takođe, kad vidim da je od 20ak ljudi koje znam završilo ETF, a upisalo ih je iz moje generacije isto toliko, onda mi je žao što nisam i ja, jer niko nije odustao. S Matematikom nikad nisam imao problema, završio Drugu gimnaziju, mogao bih sigurno i to stići bez problema. Ipak, politika, međunarodni odnosi i novinarstvo su meni puno bliži i draži, i onda je stvarno jadno kad vidim kako neko ismijava, a još jadnije kad vidim kako neko uništava fakultet koji bi mogao biti odličan i sigurno jedan od najprestižnijih u BiH.
Takođe, kad bilo gdje van BiH završite FPN, vi ste veliki stručnjak, jedino se ovdje tretirate kao levat, i to upravo zato jer ga je moguće završiti i bez učenja. Ipak, ko želi da uči, učiće i neće biti levat. S diplomom FPN-a je čovjek sigurno vredniji nego bez nje.
Takođe, kad bilo gdje van BiH završite FPN, vi ste veliki stručnjak, jedino se ovdje tretirate kao levat, i to upravo zato jer ga je moguće završiti i bez učenja. Ipak, ko želi da uči, učiće i neće biti levat. S diplomom FPN-a je čovjek sigurno vredniji nego bez nje.
-
latinalover
#162 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
intresovalo me o tom faksu..mislio jos nesto dodatno uz eknomiju ,pa reko da cujem ovako o tome...a se nesto vratih na pocetak...i dalje mi nije jasno zasto si ti pokrenuo temu a nisi bio niti si student fpn? 'nako...zanimljiv mi fenomen raspredanja o stvarima koje te ne pogadjaju direktno...ili nisam dobro razumjela
ovo nije amerika..ovo je bosna...Takođe, kad bilo gdje van BiH završite FPN, vi ste veliki stručnjak, jedino se ovdje tretirate kao levat, i to upravo zato jer ga je moguće završiti i bez učenja. Ipak, ko želi da uči, učiće i neće biti levat. S diplomom FPN-a je čovjek sigurno vredniji nego bez nje
a poliiticke nauke su dobre neuke,jedino organizacija i ostalo na ovom fpn u sarajevu..svedeni su na nivo kursa...sigurno da se mora uciti ,ali vjerovatno dosta manje nego na ostlaim fakultetima...
zato i puno lijenih bosanaca ide tao..zavrse bez po muke.i onda drugima filozofiraju, kako ovi ne valjaju jer su nesto drugo zavrsili..kako je fpn najbolji faks
sto se tice medjunarodnih odnosa ,najvise je tu ekonomije,a uz to idu zakoni....
-
mirzanek
#163 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
OK.KO HOĆE DA STUDIRA POLITIČKE,NEK STUDIRA,NIKO MU NE BRANI.VJEROVATNO IMA NEKIH 10 TAK POSTO ONIH KOJI TAJ FAKULTET SVATAJU OZBILJNO I KOJIMA SE SVIĐA NEKI SMJER.ALI ŠTO JE ŽALOSNO IMA IH KOJI UPISUJU TAJ FAKS,A NEMAJU POJMA O ĆEMU SE RADI.JA LIČNO ZNAM LIKA KOJI JE NEKIDAN IŠAO DA PREDA PAPIRE NA TAJ FAKULTET I JA PITAM"PA KOJI SI MISLIO FAKULTET UPISAT"I NE ZNA IZGOVORITI "FAKULTET POLITIČKE NAUKE".A ŠTO JE JOŠ SMJEŠNIJE ZNAM JOŠ JEDAN SLUČAJ KAD SE DJEVOJKA SA POLITIČKIH,PREBACILA NA PRAVO,JER JOJ JE TAMO BILO TEŠKO,A PRAVO JE VJEROVATNO POSLIJE MEDICINE I ELEKROTEHNIKE NEJTEŽI FAKULTET
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#164 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
prvo: isključi caps lock, nervira... a i ispada da se dereš...mirzanek wrote:OK.KO HOĆE DA STUDIRA POLITIČKE,NEK STUDIRA,NIKO MU NE BRANI.VJEROVATNO IMA NEKIH 10 TAK POSTO ONIH KOJI TAJ FAKULTET SVATAJU OZBILJNO I KOJIMA SE SVIĐA NEKI SMJER.ALI ŠTO JE ŽALOSNO IMA IH KOJI UPISUJU TAJ FAKS,A NEMAJU POJMA O ĆEMU SE RADI.JA LIČNO ZNAM LIKA KOJI JE NEKIDAN IŠAO DA PREDA PAPIRE NA TAJ FAKULTET I JA PITAM"PA KOJI SI MISLIO FAKULTET UPISAT"I NE ZNA IZGOVORITI "FAKULTET POLITIČKE NAUKE".A ŠTO JE JOŠ SMJEŠNIJE ZNAM JOŠ JEDAN SLUČAJ KAD SE DJEVOJKA SA POLITIČKIH,PREBACILA NA PRAVO,JER JOJ JE TAMO BILO TEŠKO,A PRAVO JE VJEROVATNO POSLIJE MEDICINE I ELEKROTEHNIKE NEJTEŽI FAKULTET
drugo: pravo nije nimalo teško ko hoće da uči. ima i težih fakulteta.
- Erzsebet
#165 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
Stvarno mi nije jasno šta ovim želiš da kažeš? Šta si to ti studirao, pa kakiš po FPN-u? Mislim da neko ko nije primirisao tom fakultetu, nema pravo da o tome priča, pogotovo radi ljudi koji su taj fakultet voljeli i završili ga s entuzijazmom. Meni trenutno s diplomom FPN-a ništa ne fali, a namjeravam zarađivati u budućnosti mnogo više nego što je prosjek u BiH, jer mislim da sam sposoban. Šta je kurs, šta nije, šta je teško, šta nije, to je sve relativno. Meni je Matematika na ekonomiji bila smiješno lagana, dok neko krv piša da je položi, davao sam čak instrukcije studentima ekonomije, a opet ne bih mijenjao svoju FPN diplomu. Fakultet definitivno nije među težima, niti je Bog zna šta respektabilan, ali za to je kriva Uprava FPN-a, profesori i ministarstvo koje im to dopušta. Ako želiš nešto naučiti, naučićeš i na FPN, a prepisivati, petljati, lagati, mutiti i na kraju opet završiti možeš i na ETF-u, lično znam čovjeka koji je ETF tako završio.ovo nije amerika..ovo je bosna...
a poliiticke nauke su dobre neuke,jedino organizacija i ostalo na ovom fpn u sarajevu..svedeni su na nivo kursa...sigurno da se mora uciti ,ali vjerovatno dosta manje nego na ostlaim fakultetima...
zato i puno lijenih bosanaca ide tao..zavrse bez po muke.i onda drugima filozofiraju, kako ovi ne valjaju jer su nesto drugo zavrsili..kako je fpn najbolji faks![]()
-
latinalover
#166 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
sve to stoji.nego pojedini uzdizu taj faks izad ostalih..al briga me svako sebi..Erzsebet wrote:Stvarno mi nije jasno šta ovim želiš da kažeš? Šta si to ti studirao, pa kakiš po FPN-u? Mislim da neko ko nije primirisao tom fakultetu, nema pravo da o tome priča, pogotovo radi ljudi koji su taj fakultet voljeli i završili ga s entuzijazmom. Meni trenutno s diplomom FPN-a ništa ne fali, a namjeravam zarađivati u budućnosti mnogo više nego što je prosjek u BiH, jer mislim da sam sposoban. Šta je kurs, šta nije, šta je teško, šta nije, to je sve relativno. Meni je Matematika na ekonomiji bila smiješno lagana, dok neko krv piša da je položi, davao sam čak instrukcije studentima ekonomije, a opet ne bih mijenjao svoju FPN diplomu. Fakultet definitivno nije među težima, niti je Bog zna šta respektabilan, ali za to je kriva Uprava FPN-a, profesori i ministarstvo koje im to dopušta. Ako želiš nešto naučiti, naučićeš i na FPN, a prepisivati, petljati, lagati, mutiti i na kraju opet završiti možeš i na ETF-u, lično znam čovjeka koji je ETF tako završio.ovo nije amerika..ovo je bosna...
zato i puno lijenih bosanaca ide tao..zavrse bez po muke.i onda drugima filozofiraju, kako ovi ne valjaju jer su nesto drugo zavrsili..kako je fpn najbolji faks![]()
-
coolside
#167 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
pri upisu(mislim za Politologiju),sta se sve ubraja u ukupan broj bodova(pored opsteg uspjeha i maturskog)?
-
bosna123
#168 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
Za Zurnalistiku su to: Bosanski, Sociologija, Historija i Filozofija. Mislim da je otprilike slicno i sa drugim smjerovima na FPN.
- Erzsebet
#169 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
Svako sebi, a ti ćeš popljuvati FPN, iako ne znaš ni kako je tamo... Ne reče nam šta ti studiraš...latinalover wrote:sve to stoji.nego pojedini uzdizu taj faks izad ostalih..al briga me svako sebi..Erzsebet wrote:Stvarno mi nije jasno šta ovim želiš da kažeš? Šta si to ti studirao, pa kakiš po FPN-u? Mislim da neko ko nije primirisao tom fakultetu, nema pravo da o tome priča, pogotovo radi ljudi koji su taj fakultet voljeli i završili ga s entuzijazmom. Meni trenutno s diplomom FPN-a ništa ne fali, a namjeravam zarađivati u budućnosti mnogo više nego što je prosjek u BiH, jer mislim da sam sposoban. Šta je kurs, šta nije, šta je teško, šta nije, to je sve relativno. Meni je Matematika na ekonomiji bila smiješno lagana, dok neko krv piša da je položi, davao sam čak instrukcije studentima ekonomije, a opet ne bih mijenjao svoju FPN diplomu. Fakultet definitivno nije među težima, niti je Bog zna šta respektabilan, ali za to je kriva Uprava FPN-a, profesori i ministarstvo koje im to dopušta. Ako želiš nešto naučiti, naučićeš i na FPN, a prepisivati, petljati, lagati, mutiti i na kraju opet završiti možeš i na ETF-u, lično znam čovjeka koji je ETF tako završio.ovo nije amerika..ovo je bosna...
-
.:FuN:.
#170 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
Slažem se da stvarno nema potrebe za takvim komentarima i prepucavanjima. Nekome je Fakultet političkih nauka težak dok je nekome glup...ali to isto tako vrijedi i za sve ostale fakultete. I na Pravu vrijedi ono pravilo da ako ti je težak novcanik, fakultet ce ti biti lahak. Tako da 'tezinu' fakulteta ne mozemo tek tako procijeniti.
Studirao sam na FPN-u prije 4 godine i pauzirao par godina, zbog privatnih stvari, sada sam se vratio i moram priznati da se osjeti razlika. Postali su dosta zahtjevniji, malo organizovaniji i dosta skuplji.
Ima nekoliko profesora koji se još uvijek ponašaju kao da su tu samo radi reda a drugi kao da su na Medicini.
Ako nastavi ovim tempom, ovaj fakultet ce biti super za nekih 5-10 godina....samo dok prihvate i ostatak bolonje...cak i one dijelove koji njima ne odgovaraju.
Studirao sam na FPN-u prije 4 godine i pauzirao par godina, zbog privatnih stvari, sada sam se vratio i moram priznati da se osjeti razlika. Postali su dosta zahtjevniji, malo organizovaniji i dosta skuplji.
Ima nekoliko profesora koji se još uvijek ponašaju kao da su tu samo radi reda a drugi kao da su na Medicini.
Ako nastavi ovim tempom, ovaj fakultet ce biti super za nekih 5-10 godina....samo dok prihvate i ostatak bolonje...cak i one dijelove koji njima ne odgovaraju.
-
.:FuN:.
#171 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
Osim opsteg uspjeha i maturskog ubrajaju se i odredjeni predmeti, dobijes 10 bodova ako si ucenik generacije i po 5 bodova za svaku posebnu aktivnost(pobjeda na tamicenjima...)coolside wrote:pri upisu(mislim za Politologiju),sta se sve ubraja u ukupan broj bodova(pored opsteg uspjeha i maturskog)?
Mislim da je ovaj kolega tacno napisao koje premete ubrajaju, u svakom slucaj pametnije ti je raspitati se na forumu FPN-a.
pozz
-
latinalover
#172 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
Erzsebet wrote:
Svako sebi, a ti ćeš popljuvati FPN, iako ne znaš ni kako je tamo... Ne reče nam šta ti studiraš...
ekonomiju...zavrsavam jos ispit ipo ostao...
samo pricam ono sto sam cuo od ostailh,a cim dosta ljudi tako pica vrlo vjerovatno adf je istina..jer znam ljudi koji bas ne lete za knjigom, tamo 9 dobijaju ...
ja ucim da prodjem ,6 mi dovoljna sasvim...bez ikakvih preseravanja...a tamo neki tako uce za 9-ke i ovako kad gledam sa strane ,mislim da sam ja glup sto ne mogu vise od 7....dobio sam 3 osmice iz laganih predmeta...ove teze, kad prodjem ,sretan sam...
kod jasmine osmankovic predmeti su takvi da nema definicija na ispitima, nego ti da pitanja da razsmisljas...ne mozes ni nabubati..¸izadje 75, prodje ih 7
al ekonomija je lagana...nije to medicina...opet s druge strane kad vidim kako ovi na fpn 9-ke redaju....zamislim se je li to sto je lagan faks, ili sam ja glup pa ne mogu vise...
- Lace
#173 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
samo da ti kazem da sam zavrsila FPN i u indeksu nemam ni jednu jedinu 9-ku
imam jednu 10-ku iz eng
...ostalo 6,7,8 ...iskreno ne volim da ucim i veliki sam kampanjac sto je i razumljivo bilo uz rad...al sam se znala rasturiti nekoliko noci pred ispit...a opet nisam imala velikih problema iz razloga sto ne volim strebati a veoma dobro povezujem stvari..gledala sam ljude koji ponavljaju pred ispit (takvi mi nabijaju nervozu) i znaju sve od rijeci do rijeci ali im to opet ne pomogne i padaju po nekoliko puta ispit...ispit iz sociologije koji se u moje vrijeme polagao i po 10 puta sam polozila iz prvog i dobila 8...samo zato sto sam u odgovore ugradila filozofiju i socijalnu politiku...ispit iz metodologije koji isto tako nekima predstavlja problem sam takodje polozila iz prvog puta...jer od tri pitanja, 1 sam odgovorila po knjizi i iz glave, 2 zahvaljujuci nekom znanju s posla, 3 totalna improvizacija i logicko povezivanje...ali sam dobila 6 za razliku od mnogih koji su se ubijali od ucenja i to im nije davalo rezultate...padala sam predmete gdje su profesori trazili definicije od rijeci do rijeci (sto je totalna budalastina ili zakone koje nema smisla uciti jer se mjenjaju ali je potrebno znati sta uredjuju i na koji nacin) ali sam na kraju uspjevala kada ih prenese pa stave drugacije zahtjeve...kada uspijes povezati stvari, i naci logicnu vezu...ne moras da se lomis uceci...samo ukljuci mozak i sintetizuj prijasnja znanja ...to je bar bio moj recept a i ja sam isla na opciju daj da polozim da je jedan manje...i poprilicno u roku uspjela...opet to vrijedi cini mi se na drustvenim naukama...dok na medicini ne smije biti improvizacije...kako vec rekoh, fakulteti se biraju po afinitetu i zavrsavaju po sposobnostima usvajanja i reprodukcije odredjenih znanja...nekom je medicina laka a ja je ne bih nikada mogla zavrsiti i tu je sva prica
-
latinalover
#174 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
ma odlicno...a to sto ja ismijavam..ja i za eknomiju kjou ja studiram kazem da je lagana,da i nije neka perspektiva...i za pravo..a ako su ova dva faksa ovakva..FPN moze biti samo gori..i laksi od ova dvaLace wrote:samo da ti kazem da sam zavrsila FPN i u indeksu nemam ni jednu jedinu 9-kuimam jednu 10-ku iz eng
...ostalo 6,7,8 ...iskreno ne volim da ucim i veliki sam kampanjac sto je i razumljivo bilo uz rad...al sam se znala rasturiti nekoliko noci pred ispit...a opet nisam imala velikih problema iz razloga sto ne volim strebati a veoma dobro povezujem stvari..gledala sam ljude koji ponavljaju pred ispit (takvi mi nabijaju nervozu) i znaju sve od rijeci do rijeci ali im to opet ne pomogne i padaju po nekoliko puta ispit...ispit iz sociologije koji se u moje vrijeme polagao i po 10 puta sam polozila iz prvog i dobila 8...samo zato sto sam u odgovore ugradila filozofiju i socijalnu politiku...ispit iz metodologije koji isto tako nekima predstavlja problem sam takodje polozila iz prvog puta...jer od tri pitanja, 1 sam odgovorila po knjizi i iz glave, 2 zahvaljujuci nekom znanju s posla, 3 totalna improvizacija i logicko povezivanje...ali sam dobila 6 za razliku od mnogih koji su se ubijali od ucenja i to im nije davalo rezultate...padala sam predmete gdje su profesori trazili definicije od rijeci do rijeci (sto je totalna budalastina ili zakone koje nema smisla uciti jer se mjenjaju ali je potrebno znati sta uredjuju i na koji nacin) ali sam na kraju uspjevala kada ih prenese pa stave drugacije zahtjeve...kada uspijes povezati stvari, i naci logicnu vezu...ne moras da se lomis uceci...samo ukljuci mozak i sintetizuj prijasnja znanja ...to je bar bio moj recept a i ja sam isla na opciju daj da polozim da je jedan manje...i poprilicno u roku uspjela...opet to vrijedi cini mi se na drustvenim naukama...dok na medicini ne smije biti improvizacije...kako vec rekoh, fakulteti se biraju po afinitetu i zavrsavaju po sposobnostima usvajanja i reprodukcije odredjenih znanja...nekom je medicina laka a ja je ne bih nikada mogla zavrsiti i tu je sva prica
ja samo jednu 9 imam i to iz engleskog..mada i nisam bio nesto poletan za ocjenama..vise cu kasnije citati sta me bude intresovalo...
- Lace
#175 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
pa to...ocjena svakako nije mjerilo znanja i ja bih ih zakonom zabranila jos u osnovnoj skoli
...samo nabijaju komplekse a ne izgradjuju sposobnosti djece po njihovim sklonostima (ali i lijece ambicije roditelja..."..mora imati sve petice...")...snage treba usmjeravati ka onome u cemu si dobar i na tome raditi a ostalo sto ti bas i ne ide...samo opste informacije...mislim da ce u buducnosti skola biti ustanova samo za socijalizaciju djece (sto bi joj trebala biti i primarna svrha) i opste instrukcije a sva ostala znanja ce djeca pokupiti na internetu
...moje ocjene i moj nacin ucenja me nije mogao dovesti do dobrog prosjeka...tako da ako ikad upisem postiplomski...ici ce po fazonu gdje mogu sa diplomom + koliko mogu da platim
i naravno ako me imalo zanima, ako mi pruza bolju perspektivu i ako znam da to mogu zavrsiti...kao sa FPN...znajuci da ga mogu zavrsiti ja sam ga i upisala kao treci po redu..a sve zahvaljujuci poslu koji obavljam i znanju koje sam vec prikupila...prethodna dva (filozofski i pedagosku sam napustila iz razloga sto nisam imala volje da ucim, nisam imala vremena...valjalo je i zaraditi a i nije to bilo ono sto me zaista privlaci)
ako cemo iskreno jedino sto mi je uvijek bilo zanimljivo i sto bih sada radila je nesto vezano za manuelni rad...izrada kojecega sto je lijepo i korisno