DaysleepeR wrote:znaš li koje je drvo basswood? To je ono drvo od kojeg se prave jeftiniji modeli gitara, tačnije tzv overseas modeli.
Zašto bi ijedan vrhunski gitarista imao gitaru od basswooda pored aldera a o mahagoniju i javoru da ni ne pričam.
BTW. Ed Roman jedan od najpoznatijih svjetskih luthiera koji je radio i za Vai-a i Satriania tvrdi to što sam ja napisao a ne ja. Zaista je zeznuto kad se razbiju iluzije a ti prosuo 3000 EUR na signature model ali to je tako.
http://www.edroman.com/
Ne postoji ozbiljan svjetski gitarista koji svira Ibaneza a da nije endorser. Jednostavno to nije dovoljno fabrički kvalitetan instrument da bi odgovorio bilo kakvih ozbiljnim zahtjevima.
Daysleeper, postujem tvoje misljenje no ima vise "istina" . . .
Basswood kvalitetan nije jeftin. Ima jeftinog i aldera i svega ostalog. Ima svoje pluseve i minuse, kao i alder i swamp ash i slicno. Zvuk je razlog zasto bi jedan vrhunski gitarista imao ili nemao gitaru od ovog ili onog drveta. Svako drvo ima drugacije tonalne karakteristike, mada postoje neki luthiers koji kazu da drvo ne igra ulogu u tonu. Jedan od njih je Ron Kirn, covjek koji radi famtasticne vintage kpije fendera, mnogi kazu u ravni sa Fender CS sa boljim cijenama. Joe svira na basswoodu, u sto sam se licno imao prilike uvjeriti nedavno.
Takodjer, John Suhr, navodi basswood na svojoj stranici u kombinaciji sa maple ili mahagonij cap kao vrhunsku kombinaciju. Probaj jednog basswood Shura, mislim da ces promijeniti misljenje. I sigurno nije jeftina gitara. Niti je Ibby JS ili PG jeftina gitara.
Imao sam srecu/luksuz da sam mogao kroz duzi period koristiti vecinu gitara na trzistu od Fendera, PRS, Ibaneza,Jacksona pa do Shura, pa pravio od Warmotha i slicnih. Tako da iluzije nisu prisutne i nemam JS Ibaneza iz razloga sto mi vrat koji je slican po shapeu Stratu a i radius ne pase. Music Man ima modele za bruku para koji su od basswooda.
Ne postoji najboolje drvo. Postoje ukusi. Uzmi vratove/fretboards, koji se prave od jako puno vrsta drveta . . . maple, mahagonij, goncalo alves, koa, padouk, walnut, ebony . . . neko je mekse, neko je tvrdje, jedno ima bright sound drugo je kontra. Koje je najbolje je stvar licnog ukusa. Nema potrebe biti iskljuciv. Kad dobijem vrat kooji sam narucio od goncalo alves/pau ferro drveta rado cu postirati slike i podijeliti iskustva.
No slozili se ili ne, jako dobra tema.
Ed Roman . . . puno se toga cuje o njemu