Šta, u stvari, Bošnjaci hoće?
-
NKVD
Ja sam glasao za Komšića! I mnogo ostalih oko mene, puno Bošnjaka, naravno. Po mimo toga što ja mislim da on nije kalibar ozbiljnog vođe kakav nam treba za brzi povratak u budućnost (ne znam ko je pravi TAJ, ne vidim ga, nema ga, moraćemo izgleda bez njega) on ne može biti lider jer ako bi došlo do glasanja gdje bi nasuprot njemu stajao Bošnjak, recimo Haris, bojim se da bi se opet glasalo za "svog", podobnog a ne obavezno sposobnog. Zakuco nas je Alija s tom dogmom neviđeno! Zamislite nezamislivo - efendije na čelu sa reisom instruiraju džemat da "vlaha" pogura. Dakle, tu nam je mrka kapa.
-
nokturno
Moje misljenje je da ovakav SDP samo koci razvoj ljevice u BiH. Ja bih volio da su se u sva tri naroda profilirale ljevicarske stranke, stranke koje su daleko od crkivenih i dzamijskih skuta....takve stranke bi imale sanse za uspjeh. Ja polazim od cinjenice da u BiH imamo najmanje tri biracka tijela...
Znam da je ovo bogohuljenje za mnoge i da ce biti kritika metar..
Volio bih da mi neko ko je bolje upucen kaze kako to funkcionise u drugim visenacionalnim, slozenim drzavama, kao npr. Svicarska, Belgija, Libanon...
Znam da je ovo bogohuljenje za mnoge i da ce biti kritika metar..
Volio bih da mi neko ko je bolje upucen kaze kako to funkcionise u drugim visenacionalnim, slozenim drzavama, kao npr. Svicarska, Belgija, Libanon...
- cyprus
Pa, ako Bošnjaci žele (a budimo realni trenutno većina njih ne želi u pravom smislu) da ih neko vodi na istinskoj građanskoj platformi, zajedno sa ostalim narodima, onda Željko ili neko sličan Željki (sličnih ima, ali recimo da je Željko trenutno najaktualniji, da ne kažem najpopularniji) je svakako dobar kao neko ko bi bio lider Bošnjaka, ali u isto vrijeme bi morao biti lider i ostalih naroda, građana i ljudi naše nam domovine, jerbo to je osnovni preduvjet stvaranja građanske države.
Ako pak, lider Bošnjaka treba bit neko na etničkom iliti nacionalnom principu, što je trenutno svakako realnija opcija (nisam reko ni da je bolja, ni gora, to je sasvim druga priča, nego jednostavno da je realnija), onda nažalost Bošnjaci (kao i ostala dva konstitutivna naroda) jedino što mogu birati za svog lidera je najmanje zlo od ponuđenih zala. Po mogućnosti to bi trebao biti neko sa "racionalnim nacionalizmom" (neki ovaj nacionalizam zovu konstruktivnim ili pozitivnim, ali ja ovoj pojavi bar kod nas ni u kom slučaju ne bi djelio ovakve atribute). Po mom mišljenju to "manje zlo od ostalih" trenutno predstavlja Sulejman Tihić, koji bar meni u usporedbi sa Silajdžićem, a da ne spominjem kojekakve Latiće i ine, kojima ni Hans Kristijan Andersen nije ravan, djeluje u solidnoj mjeri racionalan i razuman, koliko je to u ovoj državi u ovim uslovima moguće.
Ako pak, lider Bošnjaka treba bit neko na etničkom iliti nacionalnom principu, što je trenutno svakako realnija opcija (nisam reko ni da je bolja, ni gora, to je sasvim druga priča, nego jednostavno da je realnija), onda nažalost Bošnjaci (kao i ostala dva konstitutivna naroda) jedino što mogu birati za svog lidera je najmanje zlo od ponuđenih zala. Po mogućnosti to bi trebao biti neko sa "racionalnim nacionalizmom" (neki ovaj nacionalizam zovu konstruktivnim ili pozitivnim, ali ja ovoj pojavi bar kod nas ni u kom slučaju ne bi djelio ovakve atribute). Po mom mišljenju to "manje zlo od ostalih" trenutno predstavlja Sulejman Tihić, koji bar meni u usporedbi sa Silajdžićem, a da ne spominjem kojekakve Latiće i ine, kojima ni Hans Kristijan Andersen nije ravan, djeluje u solidnoj mjeri racionalan i razuman, koliko je to u ovoj državi u ovim uslovima moguće.
-
nokturno
A opet bolje nego kod nas...tamo su podijelili funkcije a ovdje teritorijecyprus wrote:U Libanu jebeno...nokturno wrote:Volio bih da mi neko ko je bolje upucen kaze kako to funkcionise u drugim visenacionalnim, slozenim drzavama, kao npr. Svicarska, Belgija, Libanon...
-
NKVD
Neprijatna je istina, po nas simpatizere i dobronamjernike, da lider cjelovite države u budućnosti ne može biti "zlatni ljiljan" koliko god mi to željeli. Ja znam da je on ljiljan po platformi predsjedništva s početka rata a ne po platformi mindera kasnijih godina, ali to nije dovoljno. Bojim se da će novi lider morati bit "operisan" od takvog vida priznanja za zasluge, da bi ga i jedna i druga i treća i "ostala" strana prihvatile. Neko novi, potpuno novi, da u paru sa Lajčakom kad zasjedne u Solaninu stolicu u Briselu upravlja nama, stokom.
-
nokturno
Ti bi nam cyprus mogao bolji odgovor dati na pitanje ko bi to trebao predstavljati Hrvate u BiH...ali o tome cemo na drugoj temicyprus wrote:Pa, ako Bošnjaci žele (a budimo realni trenutno većina njih ne želi u pravom smislu) da ih neko vodi na istinskoj građanskoj platformi, zajedno sa ostalim narodima, onda Željko ili neko sličan Željki (sličnih ima, ali recimo da je Željko trenutno najaktualniji, da ne kažem najpopularniji) je svakako dobar kao neko ko bi bio lider Bošnjaka, ali u isto vrijeme bi morao biti lider i ostalih naroda, građana i ljudi naše nam domovine, jerbo to je osnovni preduvjet stvaranja građanske države.
Sto se Zeljke i SDP-a tice, nije meni problem sto bi Zeljko bio na celu stranke vec je problem sto ta stranka ne moze da se odredi ko joj je biracko tijelo...ono kao nastupamo sa programom koji ce stititi svacije interese (a znamo da u BiH interes svih u prevodu znaci kompromis) a svjesni smo da nam je baza bosnjacko biracko tijelo. Ja ne zelim da biram stranku koja je primorana da izjednacava pitanje nestasice svinjetine u Sarajevu sa problemom crkve na zemlji Fate Orlovic (karikiram)....kako bi se prikazala u svjetlu "svacije stranke". Imali smo takvu situaciju i takvu stranku pred sami rat a rezultat je bio da su nijemo promatrali sta se desava oko njih, ne usudjujuci se zauzeti jasan stav, kako ne bi ispalo da se oni stavljaju na neciju stranu...
Kad vidim evropski SDP, umjesto danasnjeg njemackog, francuskog, engleskih Laburista....mozda tada i povjerujem u neki nas svebosanski SDP.
-
nokturno
Ja sam naveo sta je problem danasnjeg SDP-a...problem je sto je BiH slozena zemlja koja ima sasvim jasno podjeljeno biracko tijelo. Vec sam rekao da je ce to za mnoge zvucati kao bogohuljenje ali moje misljenje je da u zemlji kakva je BiH prolaz mogu ostvariti samo tri SDP-a u koaliciji...na osnovama cistog racuna i duge ljubavi. Cak su i partizani bili svjesni ovoga jer u suprotnom ne bi bilo one krilatice Bosna je i Srpska i Hrvatska i muslimanska..._BosanaC wrote:Cek, jel' to SDP treba jasno da se odredi kao Bosnjacka stranka, s obzirom da joj je, realno, vecina trenutnog birackog tijela, recimo, Bosnjacko?
Evo Ergot se zali na jednoj drugoj temi kako Bosnjaci imaju tendenciju da poistovjecuju Bosnjastvo i Bosanstvo....ja se ovim ogradjujem od toga. Bosnjacima jeste temeljni interes Bosna i Bosanstvo ali nije i jedini i pod svaku cijenu. Ja i ti imamo zajednicke interese kad su ove temeljne stvari u pitanju ali sigurno postoje i razlike kad se dodje do nijansi, do nekih na izgled banalnih stvari...evo recimo neko bi da gleda Hrvatsku na BHT-u, neko Srbiju a mozda onom trecem nisu interesantne ni jedna ni druga. Tesko da jedna politicka opcija moze pokriti sve ovo, zadovoljiti svacije interese.
Ovo nije nikakav bauk, mi bi zeljeli da budemo kao Francuska, London, Njemacka...ali nasa sudbina je da budemo Glasgov, Belgija, Svicarska, Belfast, Bejrut...zemlje i gradovi kompromisa, zemlje razlicitosti, zemlje gdje te razlicitosti moraju traziti put do najboljeg modaliteta za suzivot. Negiranje i zanemarivanje tih posebnosti nigdje nije proslo pa nece ni kod nas.
Bojim se da cu biti pogresno protumacen ali preuzimam taj rizik...
-
bestseler
Ja kao Bosnjak - ZELIM: normalne uslove za zivot, da mogu ziviti od svog rada, ponekad imati dernek, ponekad otici na more, izlet, ponekad imati ljubavnicu, ponekad provozati dobro auto, ponekad otici u inostranstvo, ponekad otici u pozoriste, kino, na utakmicu Željezničara, ponekad NORMALNO zivjeti. Eto to zeli jedan NORMALAN Bosnjak.
-
_BosanaC
Ja licno mislim da svako od nas najbolje svojim vlastitim primjerom moze pokazati za sta se zalaze i cemu tezi. Naravno, u okviru foruma je Sizifov posao to i pokusavati, s obzirom da smo svi mi anonimci i da mnogima forum sluzi za neke druge stvari, a ista stvar je i sa politickim partijama.nokturno wrote:Ja sam naveo sta je problem danasnjeg SDP-a...problem je sto je BiH slozena zemlja koja ima sasvim jasno podjeljeno biracko tijelo. Vec sam rekao da je ce to za mnoge zvucati kao bogohuljenje ali moje misljenje je da u zemlji kakva je BiH prolaz mogu ostvariti samo tri SDP-a u koaliciji...na osnovama cistog racuna i duge ljubavi. Cak su i partizani bili svjesni ovoga jer u suprotnom ne bi bilo one krilatice Bosna je i Srpska i Hrvatska i muslimanska..._BosanaC wrote:Cek, jel' to SDP treba jasno da se odredi kao Bosnjacka stranka, s obzirom da joj je, realno, vecina trenutnog birackog tijela, recimo, Bosnjacko?
Evo Ergot se zali na jednoj drugoj temi kako Bosnjaci imaju tendenciju da poistovjecuju Bosnjastvo i Bosanstvo....ja se ovim ogradjujem od toga. Bosnjacima jeste temeljni interes Bosna i Bosanstvo ali nije i jedini i pod svaku cijenu. Ja i ti imamo zajednicke interese kad su ove temeljne stvari u pitanju ali sigurno postoje i razlike kad se dodje do nijansi, do nekih na izgled banalnih stvari...evo recimo neko bi da gleda Hrvatsku na BHT-u, neko Srbiju a mozda onom trecem nisu interesantne ni jedna ni druga. Tesko da jedna politicka opcija moze pokriti sve ovo, zadovoljiti svacije interese.
Ovo nije nikakav bauk, mi bi zeljeli da budemo kao Francuska, London, Njemacka...ali nasa sudbina je da budemo Glasgov, Belgija, Svicarska, Belfast, Bejrut...zemlje i gradovi kompromisa, zemlje razlicitosti, zemlje gdje te razlicitosti moraju traziti put do najboljeg modaliteta za suzivot. Negiranje i zanemarivanje tih posebnosti nigdje nije proslo pa nece ni kod nas.
SDP kada bi se podjelio na Srpski, Bosnjacki i Hrvatski, automatski bi se slozio i sa podjelom BiH na ta nekakva tri djela, i svojim primjerom pokazao da je ideja jedinstvene i nedjeljive, pogotovo nedjeljive po nacionalnom kljucu Bosne i Hercegovine, sto se njih tice - umrla.
- Vodenjak
Tri SDP-a?nokturno wrote:Ja sam naveo sta je problem danasnjeg SDP-a...problem je sto je BiH slozena zemlja koja ima sasvim jasno podjeljeno biracko tijelo. Vec sam rekao da je ce to za mnoge zvucati kao bogohuljenje ali moje misljenje je da u zemlji kakva je BiH prolaz mogu ostvariti samo tri SDP-a u koaliciji...na osnovama cistog racuna i duge ljubavi. Cak su i partizani bili svjesni ovoga jer u suprotnom ne bi bilo one krilatice Bosna je i Srpska i Hrvatska i muslimanska..._BosanaC wrote:Cek, jel' to SDP treba jasno da se odredi kao Bosnjacka stranka, s obzirom da joj je, realno, vecina trenutnog birackog tijela, recimo, Bosnjacko?
E moj @nokturno...
Ti bi i socijaldemokratiju kao ideju napravio srpskom, hrvatskom ili bosnjackom?
De malo, udahni duboko i odbroj barem do deset....
Sto se BHT tice, kog djavola na istoj ima da traze hrvatska ili srpska televizija?
Svaka normalna politicka opcija rijesi to bez problema - preporuci ljudima da kupe tv sa daljinskim pa neka saltaju po njemu do mile volje!
I velis, tri SDP-a u koaliciji....
-
nokturno
Evo mog starog prijatelja Vodenjaka, znao sam od koga ce stici prve reakcije
Ja znam da mnogima ovo zvuci besmisleno ali ja sam samo pragmatican. Za potvrdu moje teorije da ovakav SDP nema prolaza imam bezbroj primjera ali o njima cu mozda neki drugi put.
Mene interesuje, da opet ponovim, kako to funkcionise u drugim slozenim zajednicama sa duzom demokratskom tradicijom? Kako je u Belgiji, je li tamo postoji neka lijevo orijentisana politicka partija koja pokriva i Flamance i Valonce...i koliko je uspjesna? Da ne bi izmisljali toplu vodu
Da ne zaboravim, i druge su zemlje nacionalno podijeljene pa se ne dijele teritorijalno
Ja znam da mnogima ovo zvuci besmisleno ali ja sam samo pragmatican. Za potvrdu moje teorije da ovakav SDP nema prolaza imam bezbroj primjera ali o njima cu mozda neki drugi put.
Mene interesuje, da opet ponovim, kako to funkcionise u drugim slozenim zajednicama sa duzom demokratskom tradicijom? Kako je u Belgiji, je li tamo postoji neka lijevo orijentisana politicka partija koja pokriva i Flamance i Valonce...i koliko je uspjesna? Da ne bi izmisljali toplu vodu
Da ne zaboravim, i druge su zemlje nacionalno podijeljene pa se ne dijele teritorijalno
-
NKVD
SDP je jedina iole bitnija partija bez nacionalnog prefiksa na teritoriji BiH. I tu, na žalost, njeni trenutni integristički kvaliteti završavaju. U moru nebitnih gedeesova i sličnih karikatura, oni su za svakog od nas koji nije u toru jedina varijanta. Naravno, uz opciju neglasanja i povlačenja u apatiju.
Ali razmislite je li isturanje Komšića ispred stranke i njegov izbor u Predsjedništvo značilo zakucavanje SDP-a na teritorij Federacije?! Zlatkova procjena je da bi njegova/naša stranka sa Dodikom, to jest Mićom kako ga je on netom poslije izbora zvao, mogla biti TA nenacionalistička opcija što će poklopiti cijelu BiH i povesti je ka boljoj budućnosti. Računalo se i na relativno sređivanje političke scene u Hrvatskoj i reflekcije na našu zemlju. Koliko je ta Zlatkova odluka bila valjana, procijenite sami.
E, šta sad raditi? Ništa, poklopiti se ušima, raditi na transformaciji stranke i spremno dočekati neminovan odlazak nacionalista/kriminalaca u pičku lijepu materinu pa onda ponuditi socijalni program za što bezbolniji ulazak u igru sa adžajama i šampionima kapitala u EU. Ako Narcis za to nije sposoban, valja nam tražiti nešto novo. Bošnjacima je, naravno, ta opcija jedini siguran izlaz iz srednjeg vijeka alija i harisa.
Ali razmislite je li isturanje Komšića ispred stranke i njegov izbor u Predsjedništvo značilo zakucavanje SDP-a na teritorij Federacije?! Zlatkova procjena je da bi njegova/naša stranka sa Dodikom, to jest Mićom kako ga je on netom poslije izbora zvao, mogla biti TA nenacionalistička opcija što će poklopiti cijelu BiH i povesti je ka boljoj budućnosti. Računalo se i na relativno sređivanje političke scene u Hrvatskoj i reflekcije na našu zemlju. Koliko je ta Zlatkova odluka bila valjana, procijenite sami.
E, šta sad raditi? Ništa, poklopiti se ušima, raditi na transformaciji stranke i spremno dočekati neminovan odlazak nacionalista/kriminalaca u pičku lijepu materinu pa onda ponuditi socijalni program za što bezbolniji ulazak u igru sa adžajama i šampionima kapitala u EU. Ako Narcis za to nije sposoban, valja nam tražiti nešto novo. Bošnjacima je, naravno, ta opcija jedini siguran izlaz iz srednjeg vijeka alija i harisa.
-
Fox Mulder
Sa ovakvim narodom se to nikada nece desiti. Nema boljih podanika od bosanskog naroda. Bosnjaci su svojom paorskom politikom doveli Bosnu i sebe u bezizlaznu situaciju. Alija Izetbegovic je radio na podjeli BiH, i kad god je usr'o motiku naprasno bi se razbolio od srca. On je htio fildjan drzavu i njegova politika kao mac nad glavom stoji nad Bosnom i Bosancima, a narocito kako ih on nazva "Bosnjacima" sto je samo oznaka za religioznu opredijeljenost dijela Bosanaca. Sam termin "Bosnjak" je i uveden i forsiran od strane fasista iz SDA da podijele BiH.NKVD wrote:SDP je jedina iole bitnija partija bez nacionalnog prefiksa na teritoriji BiH. I tu, na žalost, njeni trenutni integristički kvaliteti završavaju. U moru nebitnih gedeesova i sličnih karikatura, oni su za svakog od nas koji nije u toru jedina varijanta. Naravno, uz opciju neglasanja i povlačenja u apatiju.
-
Fox Mulder
Cim su nacionalne stranke dosle na vlast 1990 Bosna je pocela odumirati. Umrla je konacno 1992. Nazalost._BosanaC wrote:Ja licno mislim da svako od nas najbolje svojim vlastitim primjerom moze pokazati za sta se zalaze i cemu tezi. Naravno, u okviru foruma je Sizifov posao to i pokusavati, s obzirom da smo svi mi anonimci i da mnogima forum sluzi za neke druge stvari, a ista stvar je i sa politickim partijama.nokturno wrote:Ja sam naveo sta je problem danasnjeg SDP-a...problem je sto je BiH slozena zemlja koja ima sasvim jasno podjeljeno biracko tijelo. Vec sam rekao da je ce to za mnoge zvucati kao bogohuljenje ali moje misljenje je da u zemlji kakva je BiH prolaz mogu ostvariti samo tri SDP-a u koaliciji...na osnovama cistog racuna i duge ljubavi. Cak su i partizani bili svjesni ovoga jer u suprotnom ne bi bilo one krilatice Bosna je i Srpska i Hrvatska i muslimanska..._BosanaC wrote:Cek, jel' to SDP treba jasno da se odredi kao Bosnjacka stranka, s obzirom da joj je, realno, vecina trenutnog birackog tijela, recimo, Bosnjacko?
SDP kada bi se podjelio na Srpski, Bosnjacki i Hrvatski, automatski bi se slozio i sa podjelom BiH na ta nekakva tri djela, i svojim primjerom pokazao da je ideja jedinstvene i nedjeljive, pogotovo nedjeljive po nacionalnom kljucu Bosne i Hercegovine, sto se njih tice - umrla.
-
xon_sa
Ma nemoj. Pa sto je onda ratovano? Sto nije podijeljeno odmah ako je Alija bio za podjelu. I bosnjaci nisu religiozna grupa vec narod! Nemoj da nas vrijedjas. Ti ako se ne osjecas bosnjakom onda se barem udostoji da nama ne negiras to pravo. Ako srbi i hrvati imaju pravo na svoje nacionalno odredjenje onda ga imamo i mi! Ako iko ne zeli raspad ove drzave to su bosnjaci i to smo hiljadu puta do sad pokazali, za razliku od ostalih naroda.Fox Mulder wrote:Sa ovakvim narodom se to nikada nece desiti. Nema boljih podanika od bosanskog naroda. Bosnjaci su svojom paorskom politikom doveli Bosnu i sebe u bezizlaznu situaciju. Alija Izetbegovic je radio na podjeli BiH, i kad god je usr'o motiku naprasno bi se razbolio od srca. On je htio fildjan drzavu i njegova politika kao mac nad glavom stoji nad Bosnom i Bosancima, a narocito kako ih on nazva "Bosnjacima" sto je samo oznaka za religioznu opredijeljenost dijela Bosanaca. Sam termin "Bosnjak" je i uveden i forsiran od strane fasista iz SDA da podijele BiH.NKVD wrote:SDP je jedina iole bitnija partija bez nacionalnog prefiksa na teritoriji BiH. I tu, na žalost, njeni trenutni integristički kvaliteti završavaju. U moru nebitnih gedeesova i sličnih karikatura, oni su za svakog od nas koji nije u toru jedina varijanta. Naravno, uz opciju neglasanja i povlačenja u apatiju.
-
nokturno
To nije istina, Alija nikad nije bio Bosnjak on je bio samo musliman...bar u pocetku svoje politicke karijere. Daleko od toga da nas je on nazvao Bosnjacima. To je floskula velikosrba i velikohrvata koji negiraju postojanje bosnjacke nacije.....a i muslimastvo je dijelom krivo za potisnutu svijest o Bosnjastvu. Islam, pored svih finih stvari, ima tendenciju da zanemaruje i sputava nacionalnu svijest...u BiH je to bio potpuno uspjesan proces dok je u Turskoj npr. Ataturk zasluzan za eliminisanje tih posljedica s tim da je on otisao u drugu krajnostFox Mulder wrote: Sa ovakvim narodom se to nikada nece desiti. Nema boljih podanika od bosanskog naroda. Bosnjaci su svojom paorskom politikom doveli Bosnu i sebe u bezizlaznu situaciju. Alija Izetbegovic je radio na podjeli BiH, i kad god je usr'o motiku naprasno bi se razbolio od srca. On je htio fildjan drzavu i njegova politika kao mac nad glavom stoji nad Bosnom i Bosancima, a narocito kako ih on nazva "Bosnjacima" sto je samo oznaka za religioznu opredijeljenost dijela Bosanaca. Sam termin "Bosnjak" je i uveden i forsiran od strane fasista iz SDA da podijele BiH.
Posto je to samo Bosnjacima opcija bojim se da tu gubi smisao a i realnu mogucnost da uspije. To je otprilike kao da iz noci u noc izlazimo u kafanu u troje a samo ja placam cehove...Bošnjacima je, naravno, ta opcija jedini siguran izlaz iz srednjeg vijeka alija i harisa
-
furlan
Ratovalo se zato sto je rat nametnut, a ne zato sto se htjelo, a sve to nema nikakve veze sa stvarnim zeljama i mogucnostima koje je imala prva stranka u Bosnjaka.Malo se zajebala misleci da ce sa bratskim partijama da gradi Bosnu i Hercegovinu.Frustracija komunizmom, elementarno nepoznavanjem politike, o istoriji da i ne govorimo, je odvelo na taj put i samo pouspjesilo raspad Republike BiH.
-
xon_sa
Pa da, nametnut nam je jer nismo htjeli raspad ove drzave. Ali reci da je Alija, koliko god neko od vas ne gajio simpatije prema njemu (da ne kazem nesto vise) nije nikada bio za raspad ove drzave i takve izjave su samo dokaz da sve vise padamo na propagandu koja dolazi od onih koij su izvrsili agresiju na ovu drzavu! I opet kazem, ako je iko htio opstanak ove drzave to su bosnjaci.furlan wrote:Ratovalo se zato sto je rat nametnut, a ne zato sto se htjelo, a sve to nema nikakve veze sa stvarnim zeljama i mogucnostima koje je imala prva stranka u Bosnjaka.Malo se zajebala misleci da ce sa bratskim partijama da gradi Bosnu i Hercegovinu.Frustracija komunizmom, elementarno nepoznavanjem politike, o istoriji da i ne govorimo, je odvelo na taj put i samo pouspjesilo raspad Republike BiH.