Bonnie-Clydova mala wrote:nausnica wrote:Na HR Piramidi večeras, tema Edo Maajka i zašto taj čovjek još uvijek nema HR papire i putovnicu. Jednostavno mu ne daju, vozaju ga i ignorišu već godinama.
Tokom rasprave saznamo da je Enis Bešlagić bez ikakvih problema, sa štelom koju je našao u Zagrebu, dobio HR putovnicu još davno.
Pobudalim.
Malo mi je krivo, tj podosta mi je krivo, što
jedna faca i pravi umjetnik poput Ede Maajke koji u HR živi već ihajhaj, još uvijek nema putovnicu jer mu je ne daju,
a jedan papak iz Tešnja (izvinjavam se svim ljudima iz Tešnja, nadam se da će razumjeti šta želim reći) preko štele dobije i to odmah
Ta dva lika (Edo vs Enis) se ne mogu nikako porediti...
Po stvarima koje Bešlagić radi i kako ih radi, saznajemo da je riječ o papku, ne zato što je iz Tešnja već fakat zato što jednostavno ima onu pronicljivu proračunatu papansku malograđansku dušu, i snima takve bljuvotine i gluposti da sam ga davno prekrižila ko potencijalni kvalitet. Toliko se on uvukao onom Zuhri u pakšu, da mi je zlo kad gdje vidim jednog, vidim i drugog, nema više projekta bez njih, a kvaliteta - nigdje. Enis je već davno počeo da liči na malog papka koji se dočepao svjetla grada, i u strahu da ponovo ne završi u vukojebini, prihvata svakave poslove i u sve se petlja, a nije dobar. Postao je pravi karakterni glumčić, koji nije u stanju glumiti išta drugo osim papka iz Tešnja, samo uvijek u drugim oblicima.
Edo Maajka na drugu stranu je lik sam za sebe, Don jebeni Kihot, sam protiv vjetrenjača, nije prodana duša, ne leti na sve što mu dođe pod noge, jednostavno bira i vjeruje u sebe. Svi ga vole, i mladi i stari, ima dušu i ljudi je razumiju. Ne glumi nikoga, samo je ono što jeste - kvalitet. I to mu niko ne može osporiti.
Ipak, Edo Maajka još uvijek nema ni domovnicu ni putovnicu. Niko mi ne može reći da Edo Maajka nema veće i više štele u Zagrebu od Enisa nekakvog Bešlagića. Ali onda se sjetim kako će papak sve učiniti samo da dođe do cilja i po svaku cijenu. Žao mi je što i Edo nije papak jer bi do sad imao putovnicu
Uffff, eto.... Tištilo me, tištilo, i morala sam ovo izbaciti iz sebe.
Ma lijepo si se ti ovdje napričala. Al zbog čega je jedan bolji od drugog???
Po čemu je Enis "papak iz Tešnja", a E. Majka nije "papak iz Brčkog, il odakle li je već", ako ćemo već pričati o papanluku i vezat ga za gradove porijekla?
Nekome je E.Majka bezveze, a Enis super. Njih dvojica su dva različita umjetnika i svaki je poseban na svoj način. I što se jedan uvlači u dupe, a drugi ne uvlači?
Mislim da se obojica uvlače, inače ne bi, dok traže selameta u Hrvatskoj, obojica dobro kotirali u toj istoj Hrvatskoj. Samo je jedan uspješniji uvlakač od drugog.
Btw, Edo Majka je posebna priča, ja ga lično ne volim i smetaju mi psovke u njegovim pjesmama.S druge strane Enis je ako ništa, stvarno smiješan kad ga posmatraš u miljeu poslovično od humora operisanih Hrvata...
Cuj uvlace se u supak Hrvatima, ljudi vidjeli da tamo mogu kolko-tolko bolje zivjeti od svog posla i rada, ali valjda je bolje, po tebi, zivjeti ko bijeda u BiH nego ko normalan svijet u Hrvatskoj. Sta je to trebo uraditi Beslagic, glumiti ovdje u jos jednoj bezidejnoj Kupusovicevoj seriji koje vise ni babe i nane ne gledaju koliko su katastofalne, od "Vize za buducnost" pa nadalje. Jebiga, on bar imaju kolko-tolko vise drugacijih serija i sigurno bolje placaju nego u Sarajevu, otisao covjek tamo gdje ima posla ili ti je krivo sto je otisao u Hrvatsku, to je da je nase govorno podrucje, pa sta je trebo, otici u Njemacku i prosipati njima viceve o Sulji i Muji, bogami moro bi nauciti svabski.
Sto se tice Ede Maajke, kazes da ga volis i da volis njegovu muziku, a sta mislis bi li ikada cula za njega i za njegovu muziku da nije otiso u Hrvatsku i izdao tamo svoj prvi album, jer kako je sam Edo rekao, u BiH nijedna izdavacka(diskografska) kuca nije htjela objaviti njegov materijal, eto koliko bu je njegova rodna zemlja pomogla u zivotu. Sta je trebo uraditi, trebo je ostati ovdje i jesti govna i biti niko i nista, je li? Njemu je ta Hrvatska sve dala, a ne BiH i on ne bi bio to sto jeste da nije tamo otiso.Sta sad treba da baci i da pljuje po svemu tome sto mu je Hrvatska dala u kojoj izmedju ostalog i zivi i radi po svom slobodnom izboru. Uostalom u Sarajevu mu nikad nije bila puna dvorana i prava atmosfera kao sto je i sam rekao, ako si slusala naravno, a tamo uvijek moze napunit dvoranu i uvijek ce mu raja dolazit.To su cinjenice. A sto se tice pasosa RH, kad ga je mogo dobit Enis, dobice ga i Edo samo sto ga on sam u pocetku nije htio, ali sada vidi da je sa njihovim pasosem gradjanin svijeta, dok bi ga svugdje u svijetu sa nasim pasosem gledali kao teroristu, sto i ne cudi kada znamo da je skoro svaki terorista koji je uhvacen imao kod sebe pasos BiH a ne onaj RH, pa ti malo razmisli o tome sto stalno vadimo vize itd.
Prema tome, nisu oni krivi sto je Hrvatska mnogo uredjenija drzava od nase u svakom pogledu(ja bi volio da nije tako, ali budimo realni) i sto imaju bolji pasos i bolji zivotni standard, pa samim tim i vece plate, sto ne bi otiso kad moze. Hoce li mi neko objasniti sto je to u redu otici u Njemacku ili zemlje Skandinavije i uzeti njihov pasos, a kad treba otici u Hrvatsku i uzeti njihov pasos, e onda on nije patriota ovo ono, a taj isti patriotizam mi prosipaju oni iz Skandinavije i Njemacke. Kad se vi odreknete Skandinavije i njihovih pasosa onda ce se i oni odreci hrvatskih, sta vam tu nije jasno?