A zasto ne 5 decentraliziranih ekonomskih regija bez etnickoga predznaka? Zasto si glasao ZA na referendumu kada nije bilo govora o takvoj jedinici a sada je zagovaras?Marco-x wrote:Da. Ili konfederacija više županija/kantona na švicarskom principu, po granicama na temelju želje većine ljudi na terenu. Najveća neovisnost bi bila ekonomska. Svi su konstitutivni na cijelom teritoriju BiH. To vodi u funkcionalnost, a i osigurava opstanak svih naroda u BiH, a i Ostalih. Jednostavno multietničnost, kojoj Bošnjaci toliko teže.Prozor wrote:Pa dobro, kakvu bi ti BiH najradije vidio? Je li u toj viziji prisutna neka hrvatska administrativna jedinica?Marco-x wrote: Ja sam bio maloljetan, ali su moji glasovali za...
Tomo ti je ostalo odgovorio.
Otkad je nastala moderna BiH na zasjedanju ZAVNOBiH-a, uvijek je se govorilo o ravnopravnim i konstitutivnim narodima.
Izgleda da neke šovinističke struje u BiH, to često zaboravljaju.
Ta konstitutivnost znači da o ovom, što sam prethodno raspravljao o Pittu o hipotetičkom ujedinjenju sa Hrvatskom na nekom dogovorenom principu, jednostavno ne može bez suglasnosti Srba i Bošnjaka, tako da će to uvijek ostati samo hipotetička teza i neostvarivo. Krucijalne stvari se u BiH (unutarnji ustroj, sklapanje zajednica s drugim državama, inače promjena Ustava) ne mogu odraditi bez suglasnosti sva tri naroda.
A što se tiče unutarnjeg ustroja sa ekonomskim regijama, ja ne vidim jasne mehanizme zaštite nacionalnih interesa u takvom ustroju, a utvaram si da nam je svima u cilju da BiH ostane mutietnična i multikulturalna dugoročno.
Možemo se malo lagati i govoriti, da to nije bitno, ali uvijek se priča svede na nacionalnu temu na kraju.
Uvjeren sam da dobrim ustrojem i jasnom i transaparentnom zaštitom nacionalnih interesa, bi se skinule nacionalističke stranke s vlasti, jer je situacija da ljudi, dok je ovakvo stanje po inerciji glasaju za svoje. Uvjeren sam da bi Hrvati skinuli (jedva dočekali) ovakav HDZ (ili bi se isti žestoko reformirao), jer poznam malo situaciju među BH Hrvatima.
Deklaracija Hrvata u Kresevu!!!
- Prozor
- jeza u ledja
Ne kontam zasto se ovoliko Bosnjaka na forumu sekira za prava Hrvata?
-
Tomislav MO
E, ja sam, da se pohvalimProzor wrote: A zasto ne 5 decentraliziranih ekonomskih regija bez etnickoga predznaka? Zasto si glasao ZA na referendumu kada nije bilo govora o takvoj jedinici a sada je zagovaras?

-
Regnum_Bosnae
Pitanje za Tomu i Marka, po Starcevicevoj ideologiji se Bosnjaci smatraju Hrvatima islamske vjeroispovjesti. On je inace kroz svoj rad utemeljio modernu hrvatsku drzavu. Dali se vi slazete sa njim i njegovim misljenjem sto se Bosnjaka tice i zasto?
Hvala unaprijed.
Znam da bas nije vezano za temu i unaprijed se izvinjavam sto malo skrecem.
Hvala unaprijed.
-
Tomislav MO
Ja osobno mislim da svak ima pravo da se odredi kako želi.Regnum_Bosnae wrote:Pitanje za Tomu i Marka, po Starcevicevoj ideologiji se Bosnjaci smatraju Hrvatima islamske vjeroispovjesti. On je inace kroz svoj rad utemeljio modernu hrvatsku drzavu. Dali se vi slazete sa njim i njegovim misljenjem sto se Bosnjaka tice i zasto?
Hvala unaprijed.
Ako bi Bošnjaci, teoretski govorim, željeli da se izjasne kao Hrvati, ja bih to prihvatio, jer mislim da imamo zajedničke etničke korijene.
Pošto Bošnjaci žele biti zaseban narod, ja poštujem njihov izbor, i dalje o tome ne treba biti previše rasprave, a nipošto ne prisile.
-
Regnum_Bosnae
Tomislav MO wrote:Ja osobno mislim da svak ima pravo da se odredi kako želi.Regnum_Bosnae wrote:Pitanje za Tomu i Marka, po Starcevicevoj ideologiji se Bosnjaci smatraju Hrvatima islamske vjeroispovjesti. On je inace kroz svoj rad utemeljio modernu hrvatsku drzavu. Dali se vi slazete sa njim i njegovim misljenjem sto se Bosnjaka tice i zasto?
Hvala unaprijed.
Ako bi Bošnjaci, teoretski govorim, željeli da se izjasne kao Hrvati, ja bih to prihvatio, jer mislim da imamo zajedničke etničke korijene.
Pošto Bošnjaci žele biti zaseban narod, ja poštujem njihov izbor, i dalje o tome ne treba biti previše rasprave, a nipošto ne prisile.
Slazem se sa tobom nema prisile i nikoga nebih prisiljavao da se izjasnjava kako on ili ona to nezeli. To sto sam htjeo da kazem je da jedina stvar sto nas ovdje stavlja u razlicite narode je fakticki religija. Sad ide jedno pitanje kako to da ako sam rodjen kao katolik u BiH da sam automatski i Hrvat? Recimo srednjovjekovni vladari Bosne, neki od njih su bili katolici dali to znaci da su bili automatski i Hrvati iako se tako nisu izjasnjavali? Volio bih da mi das svoje misljenje u vezi ovoga. Hvala
- Prozor
Na ovo sam ti vec replicirao na prvoj temi gdje si kartu postirao. Linije su ne-pravilne i ne-prirodne, podijeliti Hercegovinu na dva dijela(a Ravno sasvim slucajno staviti u zapadni) kao i spojiti Trebinje sa Bijeljinom je samo za sebe skroz historijski ne-ispravno. No, drago mi je da podrzavas takav ustroj drzave, nadam se da nisi samo za ekonomske regije ako izgledaju kao u tvom prijedlogu.Tomislav MO wrote:E, ja sam, da se pohvalimProzor wrote: A zasto ne 5 decentraliziranih ekonomskih regija bez etnickoga predznaka? Zasto si glasao ZA na referendumu kada nije bilo govora o takvoj jedinici a sada je zagovaras?, to već bio predlagao, ali nisu raja bila oduševljena, ne znam zašto. Čak sam priložio i mapu, 5 ekonomskih regija, svaka multietnička, kako se na slici vidi sve su vrlo šarene regije, tko se ne slaže stvarno je nacionalist, ali evo da ne duljim, tu je i mapa:
- fantom slobode
Ova karta sto je postavi Tomislav puno mi lici na maksimalisticke zahtjeve pojedinaca iz Hrvatske, dvije regije se puno plave(ne znam kakav je procentualni odnos u njima), lijepo su se uokvirili hrvatski krajevi srednje Bosne sa zapadnom Hercegovinom i podebljala se dubrovacka zaledjina.Steta sto se ne vide jasno gradovi, bila bi jasnija.Ne vjerujem da ima sanse za uspjeh.
Mislim da ce stvarno biti velikih problema u formiranju regija, jer ce svi imati svoje zamjerke, a tesko je uopste pomiriti stavove sva tri naroda i ostalih gradjana koje niko nista i ne pita.Vec sada ima hiljade razlicitih misljenja, naprosto dogovor ce biti vrlo tezak, a potreban je zbog smanjenja administracije i povecanja stabilnosti drzave.Napokon zaustaviti sve igre i uticaj na rezultate izbora.
Veceras sam cuo prijedlog da Sarajevo bude distrikt, a da se formiraju od ostatka drzave regije, kada upitah, kako, ne dobih odgovor.
Mislim da ce stvarno biti velikih problema u formiranju regija, jer ce svi imati svoje zamjerke, a tesko je uopste pomiriti stavove sva tri naroda i ostalih gradjana koje niko nista i ne pita.Vec sada ima hiljade razlicitih misljenja, naprosto dogovor ce biti vrlo tezak, a potreban je zbog smanjenja administracije i povecanja stabilnosti drzave.Napokon zaustaviti sve igre i uticaj na rezultate izbora.
Veceras sam cuo prijedlog da Sarajevo bude distrikt, a da se formiraju od ostatka drzave regije, kada upitah, kako, ne dobih odgovor.
-
ibro dirka
Meni se svidja ovo dubrovacko zaledje, mora da je zbog pozara 
-
Tomislav MO
Nisi automatski Hrvat ako si katolik. Hrvat si ako si na popisu stanovništva po stavkom nacionalnost odabrao Hrvat. Svak je slobodno birao tri stvari: jezik, religiju i nacionalnost. Nije mene nitko automatski upisao kao Hrvata, nego je 1991. došla djevojka koja je radila popis i upisala ono što smo rekli.Regnum_Bosnae wrote:Slazem se sa tobom nema prisile i nikoga nebih prisiljavao da se izjasnjava kako on ili ona to nezeli. To sto sam htjeo da kazem je da jedina stvar sto nas ovdje stavlja u razlicite narode je fakticki religija. Sad ide jedno pitanje kako to da ako sam rodjen kao katolik u BiH da sam automatski i Hrvat? Recimo srednjovjekovni vladari Bosne, neki od njih su bili katolici dali to znaci da su bili automatski i Hrvati iako se tako nisu izjasnjavali? Volio bih da mi das svoje misljenje u vezi ovoga. Hvala
Tako je bio npr. određeni broj Jugoslovena bez obzira na religiju. Također je bilo ateista koji su Hrvati. Samo stvar izbora.
-
Tomislav MO
Nisi dobro gledao, Trebinje je sa ostatkom Hercegovine naravno, a ne sa Bijeljinom.Prozor wrote: Na ovo sam ti vec replicirao na prvoj temi gdje si kartu postirao. Linije su ne-pravilne i ne-prirodne, podijeliti Hercegovinu na dva dijela(a Ravno sasvim slucajno staviti u zapadni) kao i spojiti Trebinje sa Bijeljinom je samo za sebe skroz historijski ne-ispravno. No, drago mi je da podrzavas takav ustroj drzave, nadam se da nisi samo za ekonomske regije ako izgledaju kao u tvom prijedlogu.
- fantom slobode
ali zato mi se cini da Gacko i Bileca nisu.Cemerno je ipak neka prirodna "granica", realno gledano.Tomislav MO wrote:Nisi dobro gledao, Trebinje je sa ostatkom Hercegovine naravno, a ne sa Bijeljinom.Prozor wrote: Na ovo sam ti vec replicirao na prvoj temi gdje si kartu postirao. Linije su ne-pravilne i ne-prirodne, podijeliti Hercegovinu na dva dijela(a Ravno sasvim slucajno staviti u zapadni) kao i spojiti Trebinje sa Bijeljinom je samo za sebe skroz historijski ne-ispravno. No, drago mi je da podrzavas takav ustroj drzave, nadam se da nisi samo za ekonomske regije ako izgledaju kao u tvom prijedlogu.
-
domacin
domacin wrote:Занимњива је ова декларација Хрвата.
Рекли су детаљно оно што неће а то је распад Босне или њена апсолутна централизација.
Иако је декларација веома опширна и има пуно неких детаља у потпуности је прескочена суштина.
Једино што су јасно рекли да мора бити средњег нивоа власти.
Ипак уопште није наговештено какав ће тај средњи бити, колико ће их бити а ни на којој територији.
Мислим да је ово један добро испаниран потез да се приближе и Србима и Бошњацима а и МЗ-у.
Бошњаци из ове декларације могу прочитати да ће бити 5 ил 6 регија са локалним надлажностима на неким географским цјелинама.
Исто тако Срби могу прочитати да ће бити 3 регије од којих ће једна бити РС са надлежностима које данас имају ентитети или уз неку јако малу промјену.
Тако су оставили много отворених могућности да свако може прихватити ову декларацију али на свој начин тумачећи изостављене елементе.
Је сад не знам да ли је њима прихватљива свака могућност из овог дијапазона ил имају неку одређену ал неће рећи.
Ипак лично мислим да они имају неки свој конкретан план ал да га нису хтјели одмах рећи. Прво хоће да чују реакције друге двије стране и њихове могуће вербалне сукобе око реализације оваквог плана а онда ће на крају и отворити своје карте као шлаг на торту.
Ова партија покера ће бити баш занимљива, улог је држава.
А како сви имају лоше карте питање ја ко најбоље блефира?
Живи били па видјели.
Не контам ове упитнике, јеси то ти стављао ил је нека грешка.ibro dirka wrote:Sta ce ovo bit, evo da se i sa domacinom jednom slozimdomacin wrote:????????? ?? ??? ??????????? ??????.
????? ?? ??????? ??? ??? ???? ? ?? ?? ?????? ????? ??? ???? ????????? ??????????????.
???? ?? ??????????? ????? ??????? ? ??? ???? ????? ?????? ? ?????????? ?? ?????????? ???????.
?????? ??? ?? ????? ????? ?? ???? ???? ??????? ????? ??????.
???? ?????? ???? ??????????? ????? ?? ??? ?????? ????, ?????? ?? ?? ???? ? ?? ?? ????? ??????????.
?????? ?? ?? ??? ????? ????? ????????? ????? ?? ?? ???????? ? ?????? ? ????????? ? ? ??-?.
??????? ?? ??? ??????????? ???? ????????? ?? ?? ???? 5 ?? 6 ?????? ?? ???????? ????????????? ?? ????? ??????????? ?????????.
???? ???? ???? ???? ????????? ?? ?? ???? 3 ?????? ?? ????? ?? ????? ???? ?? ?? ????????????? ???? ????? ????? ???????? ??? ?? ???? ???? ???? ????????.
???? ?? ???????? ????? ????????? ?????????? ?? ????? ???? ?????????? ??? ??????????? ??? ?? ???? ????? ???????? ??????????? ????????.
?? ??? ?? ???? ?? ?? ?? ???? ??????????? ????? ????????? ?? ???? ?????????? ?? ????? ???? ???????? ?? ???? ????.
???? ????? ?????? ?? ??? ????? ???? ???? ????????? ???? ?? ?? ?? ???? ?????? ????? ????. ???? ???? ?? ???? ???????? ????? ????? ?????? ? ?????? ?????? ???????? ?????? ??? ??????????? ??????? ????? ? ???? ?? ?? ????? ? ???????? ????? ????? ??? ???? ?? ?????.
??? ??????? ?????? ?? ???? ??? ?????????, ???? ?? ??????.
? ???? ??? ????? ???? ????? ?????? ?? ?? ??????? ????????
???? ???? ?? ???????.
Edit: ode cirliks u helac, nije namjerno
-
Tomislav MO
Svašta s tobom. Puno je veći procenat Bošnjaka u regiji 3, ili Srba u regiji 1.fantom slobode wrote:Ova karta sto je postavi Tomislav puno mi lici na maksimalisticke zahtjeve pojedinaca iz Hrvatske, dvije regije se puno plave(ne znam kakav je procentualni odnos u njima), lijepo su se uokvirili hrvatski krajevi srednje Bosne sa zapadnom Hercegovinom i podebljala se dubrovacka zaledjina.Steta sto se ne vide jasno gradovi, bila bi jasnija.Ne vjerujem da ima sanse za uspjeh.
Regija 2 koja tebi bode oči ima veliki broj Srba u Trebinju, Glamoču, Drvaru, kao i Bošnjaka u srednjoj Bosni i Mostaru. U toj regiji su sadržane sve tri nacije u značajnom broju.
Što se tiče Posavine, ona je povijesna regija, također vrlo izmiješana, Hrvati su činili samo relativnu većinu, daleko od apsolutne.
-
ibro dirka
@Marko-x
Pa zasto onda bas XiX? Hrvatsko proljece? Gdje je taj popis?
Pa zasto onda bas XiX? Hrvatsko proljece? Gdje je taj popis?
-
Tomislav MO
Ne mislim da Gacko i Bileća imaju puno veze sa ovim dijelom zapadno.fantom slobode wrote:ali zato mi se cini da Gacko i Bileca nisu.Cemerno je ipak neka prirodna "granica", realno gledano.Tomislav MO wrote:Nisi dobro gledao, Trebinje je sa ostatkom Hercegovine naravno, a ne sa Bijeljinom.Prozor wrote: Na ovo sam ti vec replicirao na prvoj temi gdje si kartu postirao. Linije su ne-pravilne i ne-prirodne, podijeliti Hercegovinu na dva dijela(a Ravno sasvim slucajno staviti u zapadni) kao i spojiti Trebinje sa Bijeljinom je samo za sebe skroz historijski ne-ispravno. No, drago mi je da podrzavas takav ustroj drzave, nadam se da nisi samo za ekonomske regije ako izgledaju kao u tvom prijedlogu.
-
ibro dirka
?? ?????? ??? ????????, ???? ?? ?? ??????? ?? ?? ???? ??????.[/quote]domacin wrote: Sta ce ovo bit, evo da se i sa domacinom jednom slozim
Edit: ode cirliks u helac, nije namjerno
Greska, izgleda kada quotiram cirilix ispadne ovako. Sad cemo vidjeti hoce li se i ovo sjebati. Ako se sjebe, mora da je do browsera, pravi mudzahedinski
- fantom slobode
Oni gravitiraju Trebinju, kao najvecem gradu u istocnoj Hercegovini.A i srednja Bosna realno gravitira vise regiji tri.Da je "granica regije Ivan planina i Makljen, to bi bilo mnogo logicnije, a i regija 3 bi dobila mnogo vise hrvatskog stanovnistva da se ne zeleni previse.Tomislav MO wrote:Ne mislim da Gacko i Bileća imaju puno veze sa ovim dijelom zapadno.fantom slobode wrote:ali zato mi se cini da Gacko i Bileca nisu.Cemerno je ipak neka prirodna "granica", realno gledano.Tomislav MO wrote: Nisi dobro gledao, Trebinje je sa ostatkom Hercegovine naravno, a ne sa Bijeljinom.
-
Tomislav MO
Ma nema veze ako se zeleni, nećemo izolaciju nego suživot.fantom slobode wrote: Oni gravitiraju Trebinju, kao najvecem gradu u istocnoj Hercegovini.A i srednja Bosna realno gravitira vise regiji tri.Da je "granica regije Ivan planina i Makljen, to bi bilo mnogo logicnije, a i regija 3 bi dobila mnogo vise hrvatskog stanovnistva da se ne zeleni previse.
-
Regnum_Bosnae
Nema problema volim ja i sa tobom popricatiMarco-x wrote:Iako meni nije izravno upućeno. Po meni prvo boldirano ne.Regnum_Bosnae wrote:Tomislav MO wrote: Ja osobno mislim da svak ima pravo da se odredi kako želi.
Slazem se sa tobom nema prisile i nikoga nebih prisiljavao da se izjasnjava kako on ili ona to nezeli. To sto sam htjeo da kazem je da jedina stvar sto nas ovdje stavlja u razlicite narode je fakticki religija. Sad ide jedno pitanje kako to da ako sam rodjen kao katolik u BiH da sam automatski i Hrvat? Recimo srednjovjekovni vladari Bosne, neki od njih su bili katolici dali to znaci da su bili automatski i Hrvati iako se tako nisu izjasnjavali? Volio bih da mi das svoje misljenje u vezi ovoga. Hvala
Drugo boldirano, mislim da je izlišno govoriti o nacijama prije 19. stoljeća na ovim prostorima i uzimati samo pojedina razdoblja.
Tada se nitko nije izjašnjavao. Srednovjekovne državice su imale uspone i padove i uvijek su stanovnici označavani po pripadnosti državi, jer izjašnjavanje nije bilo nikako moguće.
Spominješ razdoblja Dubrovnika, Mlečana, Raške, Zete, Firence, Bavarske (samo u širem okružju). Zašto bi razdoblje od XIII-XV stoljeća ili bilo koje drugo (i Hrvati uzimaju često samo pojedina razdoblja) bilo glavna referenca.
Po meni je kontinuitet najbitniji.
Nisam govorio o nacijama nego o narodima. O narodnoj pripadnosti. Uzmimo posljednju kraljicu Bosne, Katarinu Kosacu Kotromanic kao primjer. Mislim da je mnogi Hrvati smatraju Hrvaticom, ako grijesim ispravi me, mada mi nije poznato da je to ona za sebe ikada rekla, samo zato sto je bila katolkinja.
-
domacin
Tomislav MO wrote:E, ja sam, da se pohvalimProzor wrote: A zasto ne 5 decentraliziranih ekonomskih regija bez etnickoga predznaka? Zasto si glasao ZA na referendumu kada nije bilo govora o takvoj jedinici a sada je zagovaras?, to već bio predlagao, ali nisu raja bila oduševljena, ne znam zašto. Čak sam priložio i mapu, 5 ekonomskih regija, svaka multietnička, kako se na slici vidi sve su vrlo šarene regije, tko se ne slaže stvarno je nacionalist, ali evo da ne duljim, tu je i mapa:
Као прво облик регије не да је смијешан.
Као друго ајд мало погледај попис из 2006 па ћеш видјети колико су мултиетничке.
Ово ми изгледа као план о подјели БИХ из рата.
Која је била прича, регије 2 и 5 Хрватској, 1 и 4 Србији, само си заборавио коридор испод регије 5 и регија 3 јединствени остатак Босне ил Бошњакистан.
Томиславе провидан си.
- fantom slobode
Suzivot je bas onako po meni vrlo losa rijec, moze da udalji ljude previse.Kao sto rekoh ne vjerujem da ce neki dogovor koji je vrlo tesko napraviti izgledati ovako, rekoh ti, gdje ce biti problema, a po meni i regija dva moze biti vecana ustrb regija 3, 1 i 4.Mozda 5 regija i Sarajevo distrikt?Nekako bi volio da Sarajevo ipak ne ucestvuje u nijednoj od regija, kao kanton se pokazalo da se vrlo lijepo zivi i razvija, treba dodati jos Jahorinu i Pale, sa Lukavicom i Trebevicom i mi mozemo zivjeti odlicno od svoje love.(ovo malo lokalni nacionalizam, izvinjavam se).Tomislav MO wrote:Ma nema veze ako se zeleni, nećemo izolaciju nego suživot.fantom slobode wrote: Oni gravitiraju Trebinju, kao najvecem gradu u istocnoj Hercegovini.A i srednja Bosna realno gravitira vise regiji tri.Da je "granica regije Ivan planina i Makljen, to bi bilo mnogo logicnije, a i regija 3 bi dobila mnogo vise hrvatskog stanovnistva da se ne zeleni previse.
-
Tomislav MO
Ovo nije priča o podjeli BiH, nego su regije multietničke i ekonomske. U slučaju podjele, regije 1, 2, 3 i 5 idu Hrvatskoj, o regiji 4 možemo eventualno razgovarati.domacin wrote: Као прво облик регије не да је смијешан.
Као друго ајд мало погледај попис из 2006 па ћеш видјети колико су мултиетничке.
Која је била прича, регије 2 и 5 Хрватској, 1 и 4 Србији, само си заборавио коридор испод регије 5 и регија 3 јединствени остатак Босне ил Бошњакистан.
Томиславе провидан си.
- fantom slobode
Ne bi bilo dobro za Hrvatsku da granici sa Srbijom, bolje ovako tampon zona, a i regija 1 se da vremenom ekonomski progutati, jedino sto ce stanovnistva faliti.Ovo malo da gledamo tvojom prizmom domacine(ako grijesim reci, u pitanju je slobodna procjena).Zato nema koridora.Rekoh ja lijepo da se radi o maksimalistickim zahtjevima pojedinaca iz Hrvatske, cak ni Njofra to ne bi ovako nacrtao.Sto se tice koridora, Raso je imao plan sa vijaduktima i nadvoznjacima, ako se iko sjeca te gluposti.domacin wrote:Tomislav MO wrote:E, ja sam, da se pohvalimProzor wrote: A zasto ne 5 decentraliziranih ekonomskih regija bez etnickoga predznaka? Zasto si glasao ZA na referendumu kada nije bilo govora o takvoj jedinici a sada je zagovaras?, to već bio predlagao, ali nisu raja bila oduševljena, ne znam zašto. Čak sam priložio i mapu, 5 ekonomskih regija, svaka multietnička, kako se na slici vidi sve su vrlo šarene regije, tko se ne slaže stvarno je nacionalist, ali evo da ne duljim, tu je i mapa:
Као прво облик регије не да је смијешан.
Томиславе провидан си.