Novi grb RS

Locked
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Domacine,

Molim te nemoj ovolike slike redati ovdje ! Moze to i u manjem formatu !

A volio bih vidjeti izvorne simbole BOSANSKOH SRBA, a ne ove preko Drine.

Koja je zastava i grb bila zadnja kad je BL pala pod Osmanlije ? Pokusaj je pronaci. Tad ni malo( s) nije bilo od Srba na tom podrucju. Zasto se kitite tudjim perjem? i to simbolima toliko bolnim za bosance ?
Prozor

Post by Prozor »

kozmopolitanac wrote:
Prozor wrote:
68847 wrote:Napisao sa: "svojim obiljezjima"
- Handzar divizija je imala za znak sablju (handzar) koji jako lici na stari bosanski znak - grb, i nosila je fesove.
Zakljucak - taj grb i fesove proskribirati?
- Ustaske i cetnicke jedinice?
Nije bilo sahare i 4S?
Da i njih zabranimo?

Sada prihvacena obiljezja su produkt proslosti + nedavnih dogadjanja = Boze sacuvaj situacije i mogucih tumacenja.
Zastava Bosnjacke SS-Handzar divizije
Image

Grb iste
Image

Zastava RBIH
Image

Danasnji emblem Bosnjaka na federativnoj zastavi
Image

Eh sada mozda ti vidis neku ne-vidljivu slicnost... :oops: :roll:
u evropi ovo nije "ljiljan" vec krst. zasto bosnjaci imaju za simbol krst kad nisu krscani?
Aj majko mila, reci mi gdje je to u Evropi ljiljan - kriz? Da je prisutan u krscanskoj ikonografiji to jest, ali da je jednak krizu.. :roll:

A inace, ovo je Lilium Bosniacum, kojeg su botanicari utvrdili kao posebnui vrstu ljiljana koji raste samo u Bosni.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

@Prozor, na plastovima krscanskih vitezova jeste ovakav ljiljan, samo sto je donji dio malo modificitan i zaista podjeca na kriz... oni su bili vitezovi krstasi, pa je i simbol vitestva bio takav.

nas je malo promijenjen, ali me ne bi cudilo da je nastao u kompromisu sa katolickim simbolima, u nadi da ce se i ovi u njemu prepoznati :roll:
Prozor

Post by Prozor »

cyprus wrote:
Prozor wrote:@cyprus ti mozes govoriti do mile volje, no ja znam da je Armija koja je 1992. godine napala Republiku Bosnu i Hercegovinu nosila upravo taj orao i 4C! I da je to bio simbol Armije koja je nad mojim narodom izvrsila G E N O C I D! Ja inace mogu diskutovati o svacemu, ali nema govora de ce taj simbol ikada postati legalan u Bosni i Hercegovini. A kao sto neko rece, ja ne znam nijednog Srbina sto je bio i jeste na bh. strani(a znam ih podosta ovdje u SA) da taj simbol smatra svojim. Isto kao sto 99% Nijemaca ne smatraju da je svastika njihova, nego samo simbol epizode mracne proslosti. Nadam se da ce jednog dana doce i do tog stepena svijesti u srpskome narodu, no do tad taj simbol ostaje ne-legitiman.
Dakle, valjda si mislio da ti repliciram na ovaj post.

Da, slažem se da je ta armija koja je napala BiH 1992. imala za simbol orla i C C C C (ako izuzmemo početni napada JNA kojoj ovo ipak nije bio simbol). Dakle, napadala nas je i JNA sa simbolom crvenom petokrakom, pa nije valjda i to četnički simbol. I da, slažem se armija koja je počinila genocid u Srebrenici je imala za simbole orla i C C C C. Ali to ne znači da su te simbole oni izmislili i da predstavljaju samo njih. I turska je pod svojom zastavom počinila genocid na Armenima, i fašistička Italija je imala gotovo identičnu zastavu kao i sad, koliko je ljudi širom svijeta poginulo pod američkom zastavom, izraelskom, šahovnica je predstavljala i NDH, šta se čini pod zastavom Sudana u Darfuru, koje su simbole koristili križari, na kraju krajeva koliko je nevinih žrtava palo pod režimima sa srpom i čekićem. Eh, da li zbog toga sve ove zastave i simbole treba označiti kao fašističke? Siguran sam da istu averziju Bošnjaka prema bijelom orlu, imaju i Armenci i Grci prema turskoj zastavi, palestinci prema izraelskoj, žrtve radikalno-islamskog terorizma prema svim islamskim zastavama, Srbi prema šahovnici, mnogi iračani prema američkoj, ali da li je to dovoljan razloga da se ove zastave i simboli proglase fašističkim? Ove zastave nikako ne predstavljaju isto što i hitlerova svastika, jer je hitler osmislio zastavu sa svastikom u bjelom krugu na crvenoj pozadini, isključivo kao simbol njegovog nacističkog pokreta, dok su sve ove ostale zastave postojale mnogo prije nego što su iskorištene u ove bolesne svrhe.

A ne znam što vi meni pričate o tome kako ne treba da ovaj simbol bude predstavljo ijedan dio BiH. Ja nigdje nisam reko da ovaj simbol treba da ostane. Jedino na šta sam ja repliciro je bila tvrdnja da je ova zastava četnička tj. fašistička.
Ovaj simbol su cetnici prisvojili, i od 19-og stoljeca pa na ovamo koriste ga samo cetnici! Nazovi me sentimentalnim, ali za mene je simbol pod kojim je pocinjena Srebrenica i koji se vijorio na ulazu u Omarsku, Keraterm, Trnopolje... zauvijek fasisticki a mislim da ja kao demobilisani borac ARBIH imam vise prava govoriti sta ce biti simbol u ovoj zemlji nego Mile Dodik ili neka cetnicka "Skupstina" u Banja Luci.

Ja nemam nista protiv da to bude simbol Srbije, nemari me ni sto Italijani imaju slicnu zastavu Mussolinijevoj niti sta je na zastavi Hrvatske. Isto kao sto Armence vjerovatno boli briga sta je na zastavi Turske ili Izraelce sta neke neo-naci grupacije Nijemaca isticu. Ali prije ce biti smak svijeta prije nego sto ijedna od navedenih drzava/naroda koje su bile zrtve priznaju neki od navedenih simbola koji samo lice na fasizam a kamoli fasisticke. Srbija nek´ kaci do mile volje ali u ovoj zemlji nece biti tog strasila kao sto ga nema ni u Hrvatskoj ni na Kosovu, Srbi mogu isticati svoje simbole, i ovo je definitivno i domovina Srba ali nije cetnika i njihovi simboli nemaju mjesta ovdje. Probaj legitimisati ustasku sahovnicu sa bijelim poljem prvim u Hrvatskoj a kamoli ovdje, znam da je razlika mala ali ipak znatna narucito u simbolici. Da vidim kako bi Srbija reagovala ako bi Bosnjaci Sandzaka usvojili handzarski grb kao svoj i gurali ga na lokalnim obiljezjima.
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

kozmopolitanac wrote: u evropi ovo nije "ljiljan" vec krst. zasto bosnjaci imaju za simbol krst kad nisu krscani?
A jel to simbol mora predstavljati religiju?
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

da se odmah ogradim od zluradih komentara, meni je ljiljan najljepsi simbol kojeg smo imali, i dalje je simbol moje b&h. a nisam vitez krstas :D

Image

Image
The fleur-de-lis (or fleur-de-lys; plural: fleurs-de-lis) is a stylised design of an iris flower which is used both decoratively and symbolically. It may be purely ornamental or it may be "at one and the same time political, dynastic, artistic, emblematic and symbolic",[1] especially in heraldry. While it has appeared on countless European coats of arms and flags over the centuries, the fleur-de-lis is particularly associated with the French monarchy. It is an enduring symbol of France, but, being regarded most notably as the emblem of the monarchy, was not adopted officially by any of the French republics. In North America the fleur-de-lis is often associated with areas formerly settled by France, such as Louisiana and Quebec and with the Francophones in other Canadian provinces. It is also the emblem of the Swiss Municipality of Schlieren, Zürich.

It appears on military insignia and the logos of many different organizations, and during the 20th century it was adopted by various Scouting organizations worldwide for their badges. Architects and designers may use it alone or as a repeated motif in a wide range of contexts, from ironwork to bookbinding. As a religious symbol it may represent the Holy Trinity, or be an iconographic attribute of the archangel Gabriel, notably in representations of the Annunciation.[2] It is also associated with the Virgin Mary.

preuzeto sa: http://en.wikipedia.org/wiki/Fleur-de-lis
Last edited by Bea_Trix on 17/09/2007 15:31, edited 1 time in total.
Prozor

Post by Prozor »

dawn_upon_dawn wrote:@Prozor, na plastovima krscanskih vitezova jeste ovakav ljiljan, samo sto je donji dio malo modificitan i zaista podjeca na kriz... oni su bili vitezovi krstasi, pa je i simbol vitestva bio takav.

nas je malo promijenjen, ali me ne bi cudilo da je nastao u kompromisu sa katolickim simbolima, u nadi da ce se i ovi u njemu prepoznati :roll:
Ipak to nije jednako krizu. A mi u srednjem vijeku jesmo bili krscanski narod, iliti bogumilski(rekao sam da necu u historiju) pa je normalno da smo imali takav simbol, koji je prezivio i u osmanskome dobu. Dakle nema vjerske konotacije. Uostalom, nas je ipak Lilium Bosniacum i nema veze sa krizarima. A kad vec jeste prisutan u krscanskoj ikonografiji, zasto ga onda velika vecina bosanskih krscana odbija? Zar to nije veci razlog da ga prihvate.
Prozor

Post by Prozor »

I jos nesto, tri prsta nisu krscanski simbol. Simbol svetog trojstva su tri sastavljena prsta, ova rastavljena zapravo predstavljaju razjedinjenje Boga, Isusa i Svetoga Duha. Tako da ne znam sto ga krscanski Srbi prisvajaju, kada jos ima nacisticku proslost. Ne sjecam se da su ga saveznici isticali...
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

Prozor wrote:
dawn_upon_dawn wrote:@Prozor, na plastovima krscanskih vitezova jeste ovakav ljiljan, samo sto je donji dio malo modificitan i zaista podjeca na kriz... oni su bili vitezovi krstasi, pa je i simbol vitestva bio takav.

Ipak to nije jednako krizu. A mi u srednjem vijeku jesmo bili krscanski narod, iliti bogumilski(rekao sam da necu u historiju) pa je normalno da smo imali takav simbol, koji je prezivio i u osmanskome dobu. Dakle nema vjerske konotacije. Uostalom, nas je ipak Lilium Bosniacum i nema veze sa krizarima. A kad vec jeste prisutan u krscanskoj ikonografiji, zasto ga onda velika vecina bosanskih krscana odbija? Zar to nije veci razlog da ga prihvate.
'ebi ga, kako rekoh gore, meni je ljiljan prekrasan i ne smetaju mi nikakve konotacije, pogotovo ne na srednjovjekovnu bosnu :) ali ima, ima krcanske konotacije. vidi moj post iznad, i sorry, tekst je na engleskom... a to sto bosanski krscani njega nece, e pa imaju oni drazih simbola... :roll:
Prozor

Post by Prozor »

dawn_upon_dawn wrote:
Prozor wrote:

'ebi ga, kako rekoh gore, meni je ljiljan prekrasan i ne smetaju mi nikakve konotacije, pogotovo ne na srednjovjekovnu bosnu :) ali ima, ima krcanske konotacije. vidi moj post iznad, i sorry, tekst je na engleskom... a to sto bosanski krscani njega nece, e pa imaju oni drazih simbola... :roll:
Nisam rekao da nema, ali sam reagovao na tvrdnju da je u Evropi ljiljan = kriz.
Prozor

Post by Prozor »

Inace, malo je ironicno da jedino mi u komsiluku imamo simbol sa krscanskom konotacijom :D
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

Prozor wrote:Inace, malo je ironicno da jedino mi u komsiluku imamo simbol sa krscanskom konotacijom :D
:lol: :D

a to ti je to - kako je ovdje vec receno, simbol je ono sto narod u sebe usadi, pa moze ljiljana i sam papa imati na celu, pod njim se borila armija b&h i on... automatski... nije simbol... svih naroda :D kao sto bosnjacima nikada 4 C nece biti simbol svih njihovih poznanika, prijatelja i komsija srba koji su se s njima skrivali od granata i snajpera, nego cetnika.

bas me zanima sto cyprus ne rece nista za one srbe koji su imali ljiljan na svojoj uniformi i boze, koji je to njihov simbol :roll:
domacin

Post by domacin »

fantom slobode wrote:
Sir Charles wrote:Toliko o RAVNOPRAVNOSTI sva tri konstitutivna naroda u RS-u. Ovako "odokativnom" metodom bih rekao da su na tom "tvom desnom" grbu Srbi zastupljeni 80%, Hrvati 10% i Bosanci Hercegovci 10%
Bas tako, ali sta ces kada mu um ne dozvoljava drugi nacin razmisljanja osim nacionalnog.
A jesi naivan.
Pa nisam ja usvojio ove prijedloge vec komisija narodne skupstine.
Druga stvar nema simbola bosanskih Srba dugacijih od ostalih vec postoje jedinstveni SRPSKI simboli koji su simboli svih Srba u svijetu, a postu su Srbi u BIH konstitutivni imaju pravo na svoje simbole.

I na kraju nije ustavni sud rekao da obiljezija tri naroda na grbu moraju zauzimati 1/3 velicine grba vec je samo rekao da moraju biti prisutna nevezano za velicinu.
A narodna skupstina RS-a ce odrediti oblik i velicinu novog grba sto je prakticno vec i uradjeno.
Bitno je samo da bude po ustavu a ovo bi trebalo biti prema odluci samog ustavnog suda.
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

a mi ovdje drobimo li drobimo.... :D meni se zamanta od slika :D
gospodar kuglastih munja

domacin wrote:
fantom slobode wrote:
Sir Charles wrote:Toliko o RAVNOPRAVNOSTI sva tri konstitutivna naroda u RS-u. Ovako "odokativnom" metodom bih rekao da su na tom "tvom desnom" grbu Srbi zastupljeni 80%, Hrvati 10% i Bosanci Hercegovci 10%
Bas tako, ali sta ces kada mu um ne dozvoljava drugi nacin razmisljanja osim nacionalnog.
A jesi naivan.
Pa nisam ja usvojio ove prijedloge vec komisija narodne skupstine.
Druga stvar nema simbola bosanskih Srba dugacijih od ostalih vec postoje jedinstveni SRPSKI simboli koji su simboli svih Srba u svijetu, a postu su Srbi u BIH konstitutivni imaju pravo na svoje simbole.

I na kraju nije ustavni sud rekao da obiljezija tri naroda na grbu moraju zauzimati 1/3 velicine grba vec je samo rekao da moraju biti prisutna nevezano za velicinu.
A narodna skupstina RS-a ce odrediti oblik i velicinu novog grba sto je prakticno vec i uradjeno.
Bitno je samo da bude po ustavu a ovo bi trebalo biti prema odluci samog ustavnog suda.
Onda Skupstina RS pogresno tumaci sta je to politika inace. Odluke trebaju biti na opste zadovoljsvo sviju, a ne instrument zajebancije i ponizavanje jednog djela stanovnistva.
Moze ona donjeti takvu odluku i moze ona biti i pravosnazna i sta ste dobili.? Jednog neprijatelja vise. Bosnjaci nikad nece prihvatiti takvu ikonografiju, pogotovu vjerskog karaktera.
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

nijedan grb mi nije prihvatljiv koji identifikuje genocidnu tvorevinu srpsku
nokia6170

Post by nokia6170 »

za domacina: smijesna ova tema, al hajd da se malo zajebavamo, ionako nas niko nista nece pitati:)

da li je srbin u federaciji manji srbin od srbina u rs-u jer po simbolima i velicini zastupljenosti na zastavi...ja mogu da zakljucim da je mali dvoglavi orao na federalnoj zastavi i velika sahovnica sa velikim ljiljanom znak da su srbi malo konstitutivni u federaciji, a isto tako mali ljiljan i sahovnica, a veliki dvoglavi orao na grbu rs-a znak da su bosnjaci manji bosnjaci i hrvati od onih u federaciji.

ja predlazem domacine da izaberemo neku drugu zivotinju i da u nju utrpamo simbole sva tri konstitutivna naroda...sto bas mora biti srpski dvoglavi orao..onda jebiga imamo dva srpska simbola..i orlove i 4S, a vamo po jedan bosnjacki i hrvatski.

dajte prijedloge za novu zivotinju kad smo vec "animal friendly nation", ili malo drugacijeg dvoglavog orla (a najbolje da izmislimo troglavog orla:)....nije taj dvoglavi orao bas samo srpski, imaju ga i rusi i cesi i crnogorci i sto je shega pravo omrazeni neprijatelji srba Siptari..i Kosovari i Albanci.

Hocemo orla sa tri glave...kad nam je sve hibridno u drzavi, neka bude i orao:)

p.s. nije fer da imaju tri glave a da nemaju tri chune, po mogucnosti dignute, posto smo svi nakurceni u ovoj drzavi
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

nokia6170 wrote:za domacina: smijesna ova tema, al hajd da se malo zajebavamo, ionako nas niko nista nece pitati:)

da li je srbin u federaciji manji srbin od srbina u rs-u jer po simbolima i velicini zastupljenosti na zastavi...ja mogu da zakljucim da je mali dvoglavi orao na federalnoj zastavi i velika sahovnica sa velikim ljiljanom znak da su srbi malo konstitutivni u federaciji, a isto tako mali ljiljan i sahovnica, a veliki dvoglavi orao na grbu rs-a znak da su bosnjaci manji bosnjaci i hrvati od onih u federaciji.

ja predlazem domacine da izaberemo neku drugu zivotinju i da u nju utrpamo simbole sva tri konstitutivna naroda...sto bas mora biti srpski dvoglavi orao..onda jebiga imamo dva srpska simbola..i orlove i 4S, a vamo po jedan bosnjacki i hrvatski.

dajte prijedloge za novu zivotinju kad smo vec "animal friendly nation", ili malo drugacijeg dvoglavog orla (a najbolje da izmislimo troglavog orla:)....nije taj dvoglavi orao bas samo srpski, imaju ga i rusi i cesi i crnogorci i sto je shega pravo omrazeni neprijatelji srba Siptari..i Kosovari i Albanci.

Hocemo orla sa tri glave...kad nam je sve hibridno u drzavi, neka bude i orao:)

p.s. nije fer da imaju tri glave a da nemaju tri chune, po mogucnosti dignute, posto smo svi nakurceni u ovoj drzavi
:thumbup:
gospodar kuglastih munja

U Bosni samo jedan narod ima historiju iz koje moze crpiti svoju proslost, a to su bosanci. Posto je ova podjela na narode nastala na silu a ne prirodnim razvojem dogadjaja, i posto je nemoguce naci komromis, rjesenje treba traziti u simbolima GRADJANA ove drzave, a ne naroda. Kostutivnost tri naroda nije automatizam da se prenosi i na zastavu grb i ostale simbole. Oni jesu konstutivni, ali imaju obavezu i prema ostalima koji to nisu. Za dobrobit i zadovoljstvo sviju treba izabrati simbole koji pokrivaju sve gradjane ove drzave. Meni je bio lijep i onaj grb Republike BiH , neutralan, ne vrijedja nikog a simbolise modernu gradjasku drzavu BiH.
Glasovito

#170 .

Post by Glasovito »

Meni onaj Grbi Dusana pravo dobar. Ni Cigani, ni u Africi se ne kite ljudi s toliko boja. Svasta nesto na njemu. Te dvoglavi ( dva puta), te lav, te naka plavusa, te pet sest kruna da ne zafali.

A ovaj znak za kojeg domacin tvrdi da ce ga prihvatiti. Eto uporedite ga sa znakom danasnje Srbije. Jel ono i ona dva ljiljana pod kandjama. Hebi ga, dodali jos jedan ljiljan, dvije tri kockice okitili...i ista Srbija :-) A sve se lafo postuje Ustavni sud, ravnopravnost.

I sad cemo import proizvode na zastave.

A jedino ljiljan raste na ovoj zemlji. I to prije coeka.

Ko ono gore rece...sve po potrebi.

No, s druge strane domacine, svaka cast...dijalog je prvi korak medjusobnog razumijevanja. Ali molimo argumentovano.
Šandor

Post by Šandor »

Image

Ovaj grb je usvojen na prijedlog HDZ-a. :-) :-) :-)
BHG

Post by BHG »

treba ukininuti sve zastave i grbove i simbole...uvesti jednu zastavu i jedan grb na koji bi stavili simbol kite...jer citava ova drzava i njeni narodi se zasnivaju na istoj....

Image
iiddaa

Post by iiddaa »

zavrzlama wrote:
domacin wrote:Pa u stitu imamo tri simbola jednake velicine koji predstavljaju tri naroda a orao bi trebao biti zajednicki, zajednicki je bio u Kraljevini SHS.Sad vi cete reci da je orao srpski, moram priznati opravdano.
Al iako za neke nije prihvatljiv ti pojedinci se ne pitaju.
Ja sam rekao sta ce biti i kako a zasto ce biti bas tako to ni sam ne znam.
Pitaj Igora Radojicica, predsjednika narodne skupstine Republike Srpske koji je ujedno trenutno predsjednik ove komisije.

Po tebi znaci treba se mijenjati i grb Slovenije i Hrvatske(KSHS) :-)

Grb u rs-u moze biti samo prihvacen ako sva tri naroda imaju svoja obiljezja u tom grbu koja su velicinom podjednako zastupljena...nece se prihvatiti srpski grb sa dodatkom dva ostala simbola...nego ce se prihvatiti grb sacinjen od simbola tri naroda po njihovoj zelji....tvoj pokusaj da se grbom da do znanja da je rs srpski entitet nece proci ili ce taj entitet ostati bez obiljezja do sudnjeg dana...
BRAVO,bas tako,svaka cast na ovim pametnim rijecima,a ja se samo nadam da zaista nece biti prihvaceno takvo sto,jer kod nas su se i do sada desavale nevjerovatne gluposti,i ko je nas pitao jeli pristajemo na to ..,niko nazalost...ali ovaj sa ovom spodobom od grba ,covjeka stvarno vuce za jezik da mu kaze i sto misli i ne misli...odakle je on pa se nafurao,sigurno iz entiteta ni ime mu ne volim spomenuti....
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

ne moze, jer onda ne bi ukljucivao feministice :D:D:D :-) :P
iiddaa

Post by iiddaa »

Fratris wrote:
dawn_upon_dawn wrote:kad ti neko pobije pola familije sa 4 C na rukavu, nekako ti se sugestije same namecu, sto li boze, hmmmm....
Pa mozda najbolje da pobijemo sve Srbe,ti Srbi pobili pola familije.
da te ni oni ne podsjecaju da su

ovo je bilo bas nisko,sarkasticno,ne znam samo kako bi se ti ponasao-la da se to tebi desilo,da ti je neko pobio sve sto volis,sigurno ne bi bilo ovakvih komentara nebuloznih,ne bi se tebi samo nametale sugestije nego i sto sta jos....
Locked