A cime se ta vrijednost mjeri???Malo ko stice znanje da bi bio dronjo.Na stranu inteligencija,talenat,etika...Vec smo konstatovali:obrazovanje ne razvija inteligenciju,a vidjeli smo i upamtili sta znaci obrazovan idiot...Danasnji svijet koji nezaustavljivo srlja u propast proizvodi obrazovane idiote,kanalise ih i usmjerava samo u jednom pravcu,ogranicava ih u mnogo cemu...Mi,u BIH,smo ponajbolji svjedoci da ova tvoja konstatacija ne stoji...Na tragu one filozofske dileme ko odlucuje sta je znaje i ko zna sta treba odluciti,postavlja se pitanje:kako je moguce da pametni ljudi u BIH,kojih nesumnjivo ima,ne mogu ni na koji nacin doci do izrazaja od silnih jalijasa koji su kontaminirali sve pore drustva,i svakim danom sve ih je vise i sve su jacicHupjahalic@ wrote:pamet i znanje su najveca vrijednost. pare su prolazne.
Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Moderator: anex
-
patrius
- lara b.
pa ja mislim ako si pametan, skolovan, stekao iskustvo i naucio sve i svasta, onda ti imas i vise nego dobru podlogu za uspjeh...
e sada sto neko ne zna to iskoristiti, neko nece, neko ne moze...
neko je pun frustracije pa se povukao...
...zato dolaze oni koji hoce, mada nisu dobri, ali mora neko
e sada sto neko ne zna to iskoristiti, neko nece, neko ne moze...
-
patrius
Pametan,skolovan,iskusan,zna 101 k... i ne zna sta ce s timelara b. wrote:pa ja mislim ako si pametan, skolovan, stekao iskustvo i naucio sve i svasta, onda ti imas i vise nego dobru podlogu za uspjeh...
e sada sto neko ne zna to iskoristiti, neko nece, neko ne moze...![]()
- lara b.
evo ja sam nedavno trebala jedan tim prevodilaca i pozvala sam 10tak skolovanih djevojaka i sve redom su se nesto pravile i nisu htjele na kraju raditi...
ja nisam mogla vjerovati, svi traze posao a kada se nesto nudi, niko nece izazov nego samo fotelja i kancelarija...
na kraju ja onako ocajna nadjem neke raje koji su bili vani i ljudi odradili posao i zaradili svoje, neki su usputno nasli i pravi posao - upoznali ljude...
ista stvar kada je bio konkurs za sudije, mnogi se nisu javili iz straha da je to opasno, odgovornost i na kraju primljeni ti sto i jesu, a ovi se sada zale...
ja nisam mogla vjerovati, svi traze posao a kada se nesto nudi, niko nece izazov nego samo fotelja i kancelarija...
na kraju ja onako ocajna nadjem neke raje koji su bili vani i ljudi odradili posao i zaradili svoje, neki su usputno nasli i pravi posao - upoznali ljude...
ista stvar kada je bio konkurs za sudije, mnogi se nisu javili iz straha da je to opasno, odgovornost i na kraju primljeni ti sto i jesu, a ovi se sada zale...
- lara b.
ma sta ste svi pobecili na ovo
nama ovdje su to velike cifre, ali zamsilte bez ove zadnje nule, to je onda isto kao i ovdje...
tamo je zivot za toliko skuplji i na kraju nista ne ostane...
isto kao ovdje ko ima 1000 km
ali njima je tamo ok, jer ovdje ne bi imali nista...kapishe
nama ovdje su to velike cifre, ali zamsilte bez ove zadnje nule, to je onda isto kao i ovdje...
tamo je zivot za toliko skuplji i na kraju nista ne ostane...
isto kao ovdje ko ima 1000 km
ali njima je tamo ok, jer ovdje ne bi imali nista...kapishe
- lara b.
nije tema nezaposlenost
to otvori temu pa ce mo pricati
ovdje se samo daju info koliko ko zaradjuje i moze li mu biti za njegove potrebe / prohtjeve... mislim kao info uporedbe radi, da vidimo gdje smo mi tu
ako radis napisi koliko i jel dovoljno za tebe...
to otvori temu pa ce mo pricati
ovdje se samo daju info koliko ko zaradjuje i moze li mu biti za njegove potrebe / prohtjeve... mislim kao info uporedbe radi, da vidimo gdje smo mi tu
ako radis napisi koliko i jel dovoljno za tebe...
- cHupjahalic@
da ne bih citirala citav tvoj post:patrius wrote:A cime se ta vrijednost mjeri???Malo ko stice znanje da bi bio dronjo.Na stranu inteligencija,talenat,etika...Vec smo konstatovali:obrazovanje ne razvija inteligenciju,a vidjeli smo i upamtili sta znaci obrazovan idiot...Danasnji svijet koji nezaustavljivo srlja u propast proizvodi obrazovane idiote,kanalise ih i usmjerava samo u jednom pravcu,ogranicava ih u mnogo cemu...Mi,u BIH,smo ponajbolji svjedoci da ova tvoja konstatacija ne stoji...cHupjahalic@ wrote:pamet i znanje su najveca vrijednost. pare su prolazne.
- imas ti poentu u vezi nekih stvari sto si naveo ALIIIII
ja mislim da ti i ja ne razmisljamo isto po pitanju tumacenja moje recenice da su pamet i znanje najveca vrijednost.
ja licno mislim da ta moja konstatacija moze biti bas dobar primjer za nas bosance i da bosanci (koji zive u BiH) mogu biti najbolji primjer toga (to sto oni anamo gore na stolicama ne cijene to znanje je druga prica i druga tema
kad neko sjedne u direktorsku stolicu ne znaci da je najpametniji i najbolji od cijeloga svijeta.
p.s. biti inteligentan ne znaci da covjek mora zavrsiti bilo kakav fakultet, to je jedino olaksavajuci put za bolji posao.
i da ne bi skrenuli sa teme: ja i dalje necu reci koliko zaradjujem.
-
enes-s
- Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.
#158 Re: Kolika vam je plata?
lara b. wrote: jedno pitanjce ako ima neko da radi u pro credit bank, konkurisala sam tu za posao i zanima me kolika je plata, jel se isplati mijenjati posao![]()
pozzz
Laro, nemoj da se ljutiš, ali s´obzirom na tvoju pismenost mislim da imaš velike šanse da se zaposliš. Upravo se takvi i traže. Takvi koji pišu ˝će mo ˝.lara b. wrote:to otvori temu pa ce mo pricati
- cHupjahalic@
bitno je da se cifre okrecu, a na koji nacin...Eshek wrote:ho'š reći, koliko se zadužuješ ?cHupjahalic@ wrote:i da ne bi skrenuli sa teme: ja i dalje necu reci koliko zaradjujem.![]()
![]()
p.s. minus i plus isto ti ga
-
callmethebreeeze
masallah, sto se neko intergrisaoMinnela wrote:ja se pravo razalostilacHupjahalic@ wrote:da razjasnimo, nisam ja njega poderala, on je sam sebe poder`o.kad sam cula kako se nema
..trebamo mu mi socijalci
skupiti ,pa poslati kakvu pomoc
![]()
![]()
sto se tice same teme,mogu reci da je jako glupa..sta koga briga koliko ko zaradjuje,to je privatna stvar ..uostalom neki jedva docekali da se pocnu "gadjati" hiljadama eura ...jadno..
zao mi je ako je neko shvatio da smo mi dijasporci iskoristili ovu temu da se hvalimo koliko zaradjujemo, ja znam da ja nisam. i ne mislim da zaradjujem ni puno ni malo. vec sasvim dovoljno, puno vise no sto zaslujem
i da, hocu MB-biciklo. da se pravim vazan iako se po prirodi vozam samo kad negdje zurim pa sam prisiljen preci preko kakvog travnjaka.
-
obuca
e vako laro. kad me vuces za jezik. kazes zvala si nekoliko skolovanih. sta znaci skolovan. ne znam o kojem je jeziku rijec ali ja sam licno htjela da pored posla radim kao prevodilac. i konukurisala sam tamo u sudski registrar i u neku agenciju na grbavici. imam super preporuke. nazove me zena vezano za aplikaciju u sudski reg. i kaze otkud vam ideja da mi trazimo za taj i taj jezik. reko procitajte sta ste napisali i dovidenja. e sad jave se ovi iz te agencije i posalju upitnik ja sve objektivno popunim i posaljem i do danas se ne jave. e sad, ja sam godinama radila taj posao i taj jezik mi je maternji. al eto proso je neko ko je zavrsio anglistiku ili germanistiku i ko ce mozda bukvalno prevest nesto, a nece potrefit srz. i nemoj mi pricat da niko nece jer ima raje koja hoce i pored posla da radi.lara b. wrote:evo ja sam nedavno trebala jedan tim prevodilaca i pozvala sam 10tak skolovanih djevojaka i sve redom su se nesto pravile i nisu htjele na kraju raditi...
ja nisam mogla vjerovati, svi traze posao a kada se nesto nudi, niko nece izazov nego samo fotelja i kancelarija...![]()
-
enes-s
- Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.
Pet hiljada eura i nije neka para. Tamo je život skup. Bolje je ovde imati 300 maraka nego tamo 5 000€. Ovde za 300 markaka možeš da kupiš mnogo kifli, a tamo mnogo manje. U tome je poenta.
-
enes-s
E moja Obuća, pre jedno 6-7 dana pozovem ja svoju drugaricu, i pitam je što se ne javlja, a ona mi kaže da se zaposlila. Hmm.. pa gde si se zaposlila, kad si na trećoj godini filozofije... mislim šta radiš... kad ona reče da se zaposlila kao prevodilac. Kaže, imam kvalifikacije, položila je TOFL. Pa ti sad vidi. Nisam ljubomoran, čak mi i drago, ali pomislih u sebi, koliko se ljudi školuju, odvajaju od usta, uče godinama, i kur moj, zaposlila se ona sa TOFL-om.
Jebeš ovakvo društvo i ovakvu zemlju.
Nego, priča se o kiflama, a kifle su poskupele, nisu više 20 feninga.
Hoću reći da se sada za nijansu više isplati raditi za tih 5000 eura, na tom trulom zapadu.
Nego, priča se o kiflama, a kifle su poskupele, nisu više 20 feninga.
Hoću reći da se sada za nijansu više isplati raditi za tih 5000 eura, na tom trulom zapadu.
Last edited by enes-s on 20/09/2007 09:17, edited 2 times in total.
-
obuca
i onda neko kuka kakvi su prevodi. na faxu te handre sa gramatikom a ako profe cuju da znas jezik onda si ko najebo. ja sam imala na faxu frku s asistentom jer tvrdi da nisam prevela kako treba. dobro reko aj ti meni prevedi ovo. i napisem ja nesto frajer samo bleji u to i kaze to nije tema ovog ispita. pa jarane kad se izdizes da sve znas i ispravljas nekog kome je to maternji jezik onda pokazi to svoje znanje. a da ne pricam o literaturi koja se za prevode koristi. al zacatasmo temu. eto pa nek lara kaze opet nesto.enes-s wrote:E moja Obuća, pre jedno 6-7 dana pozovem ja svoju drugaricu, i pitam je što se ne javlja, a ona mi kaže da se zaposlila. Hmm.. pa gde si se zaposlila, kad si na trećoj godini filozofije... mislim šta radiš... kad ona reče da se zaposlila kao prevodilac. Kaže, imam kvalifikacije, položila je TOFL. Pa ti sad vidi. Nisam ljubomoran, čak mi i drago, ali pomislih u sebi, koliko se ljudi školuju, odvajaju od usta, uče godinama, i kur moj, zaposlila se ona sa TOFL-om.
Nego, priča se o kuflama, a kifle su poskupele, nisu više 20 feninga.
- cHupjahalic@
kad smo vec kod kifli (bez zeze). nocas sanjam da je neki njemac otvorio bosansku pekaru ovdje u Norveskoj.
.
pekara puna nekih lijepih hljebova, kolacica... ja se izgubila.
cak i na papirnim kesicama stajalo da je bosnish produkten (kad spavam znam sve jezike).

pekara puna nekih lijepih hljebova, kolacica... ja se izgubila.
cak i na papirnim kesicama stajalo da je bosnish produkten (kad spavam znam sve jezike).
-
callmethebreeeze
ma on garant misli na one "BULLAR" sto mozes uzeti u seven-eleven. i laz je da se ne moze uzeti jefitno kifli ovdje. u mojoj ici vikendom su imali ponudu pet "kifli" 10 kruna, a to je oko 2 km.Minnela wrote:samo se vi zafrkavajte,ali tesko vam se kad Amor dodjepa se razbaca eurima
![]()
..
p.s. zar ima kifli u dk kupiti? ja u swe jos nisam vidjela
- karanana
Potpisujem. Ima Klas smrzunith somuna. Da uzmemo jednu hladnjacu punu i posaljemo je gore?cHupjahalic@ wrote:da organizujemo stogod na podforumu Humanitarne akcije?karanana wrote:Ako su kifle toliko u Danskoj, onda ne smijem ni pitati posto su somuni. Interesuje me kako taj nas narod preko ramazana izdrzi a ne moze ni somun priustiti sebi.![]()
sta ti kazes?![]()
![]()
-
callmethebreeeze
ima par pokusaja od strane iranaca, ali ne znaju somune praviti kako treba. predebeli su. da nema klasovih zamrznutih ne znam kako bi durali ovu tudjinu.Minnela wrote:cHupjahalic@ wrote:kad smo vec kod kifli (bez zeze). nocas sanjam da je neki njemac otvorio bosansku pekaru ovdje u Norveskoj.![]()
.
pekara puna nekih lijepih hljebova, kolacica... ja se izgubila.![]()
cak i na papirnim kesicama stajalo da je bosnish produkten (kad spavam znam sve jezike).![]()
![]()
![]()
![]()
..
ma ovdje non-stop otvaraju,te pekare,te cevabdzinice,ali niko nema pojma..uvijek otvore oni koji se nikad s tim nisu bavili
..i onda kazu,nasi ljubomorni
nece da kupuju kod njih
![]()
-
enes-s
Pazi, ovi što voze BMW-e, nemaju od toga ništa. Svaki proizvod ima svoju upotrebnu vrednost. Šta mu sve to vredi kad su mu skupe kifle, kada mora skupo da plati večeru, kad je bioskop skup, kad je vodoinstalter skup. Šta mu sve to vredi? Kad ja ko gospodin čovek uđem u pekaru i kad me prodavačica pita koliko ćete kifli, ja kažem, dajte mi jedno dvaest komada! Ima se, može se. A vi kuvajte hljeb.
-
enes-s
Ne znam ti ja za Srbiju. Živim u mnogo jačoj zemlji, glede ekonomije.
Odgovorno tvrdim, ovde plata od 1500 KM ima veću upotrebnu vrednost od vaših par tisuća evra.
( evra - tisuća, kapiraš fol )
Samo ste u prednosti jer možete lakše da dižete kredite.
Kada bi mi dali da li hoću da živim u BiH i da mi je plata tisuću i petsto maraka, ili da živim u Švedskoj i da mi je plata tri tisuće evra ( neto, dakle na ruke kada se odbiju svi fiskalni prihodi ), šta misliš koju bih zemlju izabrao?

Odgovorno tvrdim, ovde plata od 1500 KM ima veću upotrebnu vrednost od vaših par tisuća evra.
Samo ste u prednosti jer možete lakše da dižete kredite.
Kada bi mi dali da li hoću da živim u BiH i da mi je plata tisuću i petsto maraka, ili da živim u Švedskoj i da mi je plata tri tisuće evra ( neto, dakle na ruke kada se odbiju svi fiskalni prihodi ), šta misliš koju bih zemlju izabrao?