sta ce donijeti 11-ti decembar

Post Reply
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

mostarac wrote:
zatim mene uopste ne zanima moralna strana kosovskog problema dok se taj problem reflektira na moju zemlju. Dakle ko ce koga tamo istrijebit mi je zaista nevazno ukoliko moja zemlja ima problem sa svim tim. Dakle meni je vazan interes Bosne i Hercegovine, a ne Kosova i tamosnjih siptara. zaista me ne zanima sta ce da bude sa njima, ako njihovu cijenu treba da platimo mi.
Ja se gnusam tvojih stavova. Kako ovakvi ljudi mogu nazivati sebe socijaldemokratama to meni nije jasno?

Taj problem - prije svega, NE TREBA reciprocno da se reflektira na nasu zemlju, pa makar se sva sila pokrenula da dokaze i pokaze kako jedno ima veze s drugim. Zlo je ZLO, bilo u BiH, bilo na Kosovu ili u Ruandi. A pogotovo to vazi za Kosovo jer je ista fasisticka politika iz Beograda proizvela krizu na Kosovu i u BiH. Dakle, nama koji smo dozivjeli istu tu torturu (u stvari jos goru) od istih tih zlocinaca treba da bude svejedno sta taj fasizam radi drugima? Vrhunac hipokrizije. Ti svojim misljenjem izjednacavas Kosovo i RS, sto nije pravilno, danas, sutra, za 100 godina. NIKAD nece biti presedan za povlacenje paralela sa RS.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Šandor wrote: Osobno sam uvjeren da je bolje da pukne sad nego za 10-15 godina kada svi susjedi budu u EU & NATO. Ne znam na čemu zasnivaš uvjerenje da će se Srbi vremenom promijeniti? Samo eto da se Kosovo ne otcijepi...da Albanci dobiju po ušima....i nama će ruže procvasti. Nema tu morala. Kad bi ostanak Kosova u Srbiji zaista omogućio blagostanje domovini...svim srcem bih navijao da ga Albanci popuše. Ali ja zaista ne vidim kakvo će nam to dobro donijeti. Nezavisnost Kosova može samo pomoći da ponovo isplivaju na površinu problemi s kojima ćemo se jednom morati suočiti.
Ono u sto je on pogresno uvjeren nije to da ce Srbi promjeniti misljenje (oni vec sad takvo misljenje imaju), vec da se promjeniti misljenje medjunarodnih faktora koji bi podrzali eventualnu nezavisnost RS, koristeci Kosovo kao presedan.
kekec

Post by kekec »

basta sljezove boje wrote: za razliku od tvojih nepismenih postova i totalnog nepoznavanja situacije na Kosovu, mostarac ima stav koji moze necim i argumentirati

evo slucaja Flore Brovine kojoj se nekakav kekec ismijava. Meni je neshvatljivo da je ovaj slucaj u BiH potpuno nepoznat, jer se radi o poznatoj pjesnikinji i pedijatrici za cije oslobadjanje se angazirala i Bilja Srbljenovic i srpski PEN. Evo i Matvejevica, ako je apsolutna neznalica kekec ikad cula za njega
Kao prvo, cudi me da nisi skontala da je mostarcev stav u dobroj mjeri i moj stav. To se jasno vidi iz mog posta:
"Samo treba malo napregnuti mozdane vijuge da shvatis sta ti govori. On "vidi" malo dalje u buducnost, "drvo ga ne sprijecava da vidi sumu"." Nije moj problem sto tvoje nerazumijevanje proizvodi pogresne zakljucke. Usput, za tvoju informaciju, zivio sam na Kosovu, sasvim dovoljno da upoznam prilike, odnosno neprilike.

Drugo, ako napises: "...pa zamisli samo da je tebi neko u familiji bio zatvoren samo zato jer su mu nasli lijekove u tasni.", ko moze pretpostaviti da se radi o Flori Brovini, kada danas gotovo svaka zena ima malu apoteku u svojoj tasni. Znaci do tebe je. :P
I, za tvoju informaciju, jer ipak moras biti u toku dogadjaja :D ,Flora je i politicarka, cak je bila, poslije izlaska iz zatvora, u kombinaciji za Predsjednika Kosova, kao kandidat Demokratske stranke Hashima Thaqija.

Jok, eto, samo si ti cula za Matvejevica. ;-)
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

evo kako je Kosovo demografski izgledalo prije 100 godina ...

Image

Cyanide feat. Brezi i ri - Kosove

http://de.youtube.com/watch?v=Mov4cNab50M
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Ispade trecina stanovnika na Kosovu su bili Bugari?? :roll:

Ta provincija 'Kosovo' je ocigledno obuhvatala veliki dio Makedonije ('Bugara'), dakle mnogo vece od danasnjeg Kosova, jer vidim i da je broj stanovnika oko 1.6 miliona, a danas je tek 2 miliona, sto znaci da bi prirodni natalitet Kosova bio manji od onog u ostalim krajevima Balkana, sto nije tacno. Broj Kosovara se upetostrucio u zadnjih 100 godina.
Prozor

Post by Prozor »

basta sljezove boje wrote:dragi moj sjever76,

moram samo primjetiti da imas slican problem sa Kosovarima koji imaju Srbi, a to je da strasno potcjenjujes ovaj narod. Je li znas da je prije dva mjeseca pocela gradnja velike katolicke katedrale u Pristini. Mozes li zamisliti kakva je reakcija u svijetu? Znas li da su grcki ljekari bez granica bez dozvole centrale dosli na Kosovo 1999 potpuno na svoju ruku da pomognu Albancima kojih ima i pravoslavnih? Pokazalo se sasvim korisnim za lobbiranje sto su Albanci razlicitih vjera

a srpska propaganda o Kosovu sve vise lici na mit o kralju Arturu, dobra ova pjesmica sto ju je Divlji u Srcu Prozoru zapjevao :lol:
A to je bila pjesma :roll: :lol:
Prozor

Post by Prozor »

basta sljezove boje wrote:
jeza u ledja wrote:
basta sljezove boje wrote: Pokazalo se sasvim korisnim za lobbiranje sto su Albanci razlicitih vjera
Ispravka: Albanci na Kosovu nisu razlicitih vjera, svi su muslimani - suniti. Vjerska izmiksanost Albanaca je prisutna samo u Albaniji. ;)
mislim da je ovo definitivno vrhunac gluposti i arogancije i pokazuje kakav je profil osoba koje posjecuju ovaj forum ... da ti mene ubjedjujes koje sam ja vjere. Nismo muslimani, nismo suniti i ima nas najmanje 60 000 sa tendencijom daljeg rasta. I vrlo smo religiozni. Imamo cak i "svoje Medjugorje" u Letnici, u koje svake godine na Veliku Gospu dolazi 15 000 hodocasnika. Majka Tereza se bas u Letnici zaredila
Ti je shqip?
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

to je i ja pitah. :-?
kekec

Post by kekec »

jeza u ledja wrote:
basta sljezove boje wrote: Pokazalo se sasvim korisnim za lobbiranje sto su Albanci razlicitih vjera
Ispravka: Albanci na Kosovu nisu razlicitih vjera, svi su muslimani - suniti. Vjerska izmiksanost Albanaca je prisutna samo u Albaniji. ;)
mislim da je ovo definitivno vrhunac gluposti i arogancije i pokazuje kakav je profil osoba koje posjecuju ovaj forum ... da ti mene ubjedjujes koje sam ja vjere. Nismo muslimani, nismo suniti i ima nas najmanje 60 000 sa tendencijom daljeg rasta. I vrlo smo religiozni. Imamo cak i "svoje Medjugorje" u Letnici, u koje svake godine na Veliku Gospu dolazi 15 000 hodocasnika. Majka Tereza se bas u Letnici zaredila
A Boris Raseta iz Ferala napisa (Feral, 01.11.1999):
...Na Kosovu je nakon iseljenja Letnicana ostala jos samo mala skupina Hrvata u Janjevu, njih oko cetiri stotine. Za ocekivati je da ce se i oni, mozda vec vrlo brzo, preseliti u Hrvatsku. Jer, na Kosovu prema svim izvjestajima zivot za sve nealbance postaje sve tezi - Letnicani kao razlog iseljavanja odreda navode neizdrzive pritiske - a politika hrvatske vlade i dalje je, zaklanjajuci se iza ustavne odredbe o obvezi pomaganja Hrvata po cijelom svijetu, usmjerena na stvaranje etnicki sto cistije Hrvatske, te na povratak Hrvata u Hrvatsku, kako onih iz Australije tako i ovih s Kosova...
A pravo stanje stvari je .... ???? :-)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

jeza u ledja wrote:
mostarac wrote:
zatim mene uopste ne zanima moralna strana kosovskog problema dok se taj problem reflektira na moju zemlju. Dakle ko ce koga tamo istrijebit mi je zaista nevazno ukoliko moja zemlja ima problem sa svim tim. Dakle meni je vazan interes Bosne i Hercegovine, a ne Kosova i tamosnjih siptara. zaista me ne zanima sta ce da bude sa njima, ako njihovu cijenu treba da platimo mi.
Ja se gnusam tvojih stavova. Kako ovakvi ljudi mogu nazivati sebe socijaldemokratama to meni nije jasno?

Taj problem - prije svega, NE TREBA reciprocno da se reflektira na nasu zemlju, pa makar se sva sila pokrenula da dokaze i pokaze kako jedno ima veze s drugim. Zlo je ZLO, bilo u BiH, bilo na Kosovu ili u Ruandi. A pogotovo to vazi za Kosovo jer je ista fasisticka politika iz Beograda proizvela krizu na Kosovu i u BiH. Dakle, nama koji smo dozivjeli istu tu torturu (u stvari jos goru) od istih tih zlocinaca treba da bude svejedno sta taj fasizam radi drugima? Vrhunac hipokrizije. Ti svojim misljenjem izjednacavas Kosovo i RS, sto nije pravilno, danas, sutra, za 100 godina. NIKAD nece biti presedan za povlacenje paralela sa RS.
@Jeza, @mostarac je samo vatreni hercegovac :D i vrlo cesto ga "ponese"... :P
Siguran sam da ovo gore ne misli bukvalno vec da upravo tim rijecima pokusava da prodrma pametovanje pojedinaca o nekim velikim idealima...
Idealiziranje dobrote i merhametluka nasih bajnih lidera s pocetka devedesetih godina kostalo je Bosnu i Hercegovinu (ali ne i njih!) cetvorogodisnjeg pakla a taj isti pakao je istu tu drzavu kostao mozda i - opstanka!
Jer, film jos nije zavrsen a i sve glavne uloge su, na ovaj ili onaj nacin, jos uvijek prisutne...

Znas, oni koji se malo bolje sjecaju pocetka devedesetih, ne bi trebalo da se ne sjecaju i slavnih rijeci jos slavnijeg prvog nam predsjednika upucenih Hrvatima u Hercegovini - "kome cete vjerovati ako necete meni i Tudjmanu?"
Rece to predsjednik u vrijeme kada smo bili bukvalno zivotno ugrozeni i kada smo se sami o sebi i te kako bili zabavili...
Krajnje je vrijeme da se okrenemo sami sebi i da pustimo kraju i Kosovo i Ruandu i Irak i sta sve ne...
Ono sto nama treba je da povedemo racuna o sebi samima i da ne zaboravimo da je i ovo malo Bosne sacuvano zahvaljujuci i stavu zapada da se granice na Balkanu ne smiju mijenjati!
Promjena tog stava mogla bi, uz nasu preveliku brigu za komsiluk, bojim se opet kostati novih kompromisa u vlastitoj kuci!
Dakle, kao sto @mostarac negdje rece, u politici nema morala vec samo pragmatizam! Ti, ja @mostarac i bilo ko drugi mozemo da imamo ove ili one osjecaje ali oni koji vode nasu zemlju trebaju iste da potisnu i da napokon povedu racuna o redu u svojoj kuci.
Jer, za to su birani, zato ih placamo i od njih nista drugo i ne trazimo!
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

mostarac wrote: Na kraju krajeva ako bas hocete, trajno onesposobljavanje srbije za bilo sta napredno i progresivno bi bilo to da joj evropa uvali kosovo i 2 miliona siptara koji ih ocima ne mogu vidjet, a srbija bi se morala brinuti o njima i maziti ih i paziti i na to trositi novac koji ionako nema. Nikom osim Bosni i Hercegovini, pa ni Srbiji samoj, ne odgovara ostanak Kosova u Srbiji. Ali taj ostanak je nama zivotno vazan, zbog naseg Kosova.
Jel fakat mislis da ako Kosovo ostane u srbiji da ce kostunica zaboraviti rs a da ce ovi cetnici u rs-u prestati sanjati o pripojenju srbiji....
Sto bude manja i slabija bice vise mira i kod nas...
mostarac

Post by mostarac »

DiplomataSaSela wrote:
mostarac wrote: Na kraju krajeva ako bas hocete, trajno onesposobljavanje srbije za bilo sta napredno i progresivno bi bilo to da joj evropa uvali kosovo i 2 miliona siptara koji ih ocima ne mogu vidjet, a srbija bi se morala brinuti o njima i maziti ih i paziti i na to trositi novac koji ionako nema. Nikom osim Bosni i Hercegovini, pa ni Srbiji samoj, ne odgovara ostanak Kosova u Srbiji. Ali taj ostanak je nama zivotno vazan, zbog naseg Kosova.
Jel fakat mislis da ako Kosovo ostane u srbiji da ce kostunica zaboraviti rs a da ce ovi cetnici u rs-u prestati sanjati o pripojenju srbiji....
al ako ne ostane u Srbiji, onda Dodik i drustvo imaju veoma jak i cvrst argument da odnesu sa sobom dio BiH i pripoje ga srbiji.
Meni jos niko ovdje nije rekao zasto je dobro za BiH da se Kosovo osamostali i odvoji od srbije i iznio to kao protutezu mojim argumentima koji kazu da odlazak kosova iz srbije dovodi u pitanje opstanak bosne i hercegovine i daje adut RS da od sad za 100 godina ode iz BiH.
Nego sta ti mi dobijamo time sto ce se siptari na kosovu osamostalit i sto ce ih srbi prestat terorisati tamo? Ono, kad to ne bi imalo uticaja na nas, mogao bi gledati moralnu stranu, ovako ipak ne mogu. Dakle kakva je nasa korist i nas interes da podrzimo samostalno kosovo osim mrznje prema srbiji. Ima li neko jos nekakav drugi argument.

@jeza u ledja. Ti o mojim stavovima mozes imat ovakav ili onakav stav, ali ja govorim o interesu drzave, a interes drzave cesto nije bas humana stvar i jebe mi se bola za cijelo kosovo, ako to ugrozava moju zemlju, a definitivno ugrozava. Pazi, tvoj argument je "NE TREBA reciprocno da se reflektira". Ne treba, ali hoce kad tad i lekcije iz udzbenika su jedno, a pitanja realnog svijeta su drugo. Nisu cetnici trebali pobit onoliki narod, ali jesu. Mislim argument ti je cudo jedno. Dakle ako je cijena necije slobode ta da dok on bude uzivao u slobodi i sreci, mi budemo skupljali komade svoje drzave na balkanu, mene njegova tuga nece doticati, jer uzmimo ovako sad gledanje: Zasto siptari ne misle na genocid u Srebrenici i na sve nas kad govore o samostalnosti kosova, jer znaju da ce to debelo da se odrazi na BiH? Znas zasto? Boli ih neka stvar i za BiH i za sve nas, kao sto ih je uvijek i bolila. Sto se njih tice za kosovsko selo bi potpisali nestanak BiH i cijelog njenog naroda. Sad bi se ja kao trebao sekirati za njih i rasprodavati svoju zemlju, da oni zalost ne bi bili ugnjetavani i nesretni. Ma evo trcim. Ono da se to nas ne dotice ja bi podrzao njihovu samostalnost, a ovako nek braca siptari izvinu ali ja sam za jaku Srbiju na svakom pedlju Kosova, jer povratak Srbije na Kosovo govori i ovdasnjim sumnjacima da ce kad tad Bosna u cijelom svom bicu zaziviti i u Bijeljini, Zvorniku i Banjaluci i govori sumnjacima kako ce prije ili kasnije morati da se u potpunosti ponasaju kao dio ove zemlje i izbija im sve argumente iz ruku.
Neki to ocito ne kontaju i zive na izjavama politicara ciji zadatak nije da nama bude dobro, nego da se ne talasa, pa govore da se kosovski problem nece reflektovati na BiH. Halo bola, de malo razmislite glavom. Danas i za 6 mjeseci mozda i nece, ali u narednih 100 godina ima da Bosna plati siptarsku slobodu, svojom slobodom. Ja nisam spreman na to da ova zemlja to plati i mislim da to ne treba uciniti. Ustvari bar moze jasno da kaze jer ona nije ta koja moze sprijeciti nezavisnost kosova, ali valjda znamo koji je nas interes u svemu. Dakle bar da guknemo jednom, a siguran sam da ce neko stupidan potrcati da prizna kosovo isti dan i otvori ambasadu u pristini. To smo jednostavno mi Bosanci, koji nikad nisu znali biti dobri politicari i zato nam zemlja izgleda ovako kako izgleda i zato su nas razvalili u Haagu na unaprijed dobijenoj tuzbi. MI KAO NAROD GENERALNO O VODJENJU POLITIKE POJMA NEMAMO. Politika se ne vodi srcem, nego interesom i iskljucivo interesom. Tu nema osjecaja i merhameta, nego samo goli interes i tu nema prijatelja i dobrih komsija, nego samo ti sam i ko koga zajebe, a da ovaj ne skonta. U politici iskrena prijateljstva ne postoje i dok sve to ne skontamo necemo ni imat drzavu koja vrijedi nesto i zbog toga ce nam se desavat sranja.
basta sljezove boje

kekec wrote:
jeza u ledja wrote: Ispravka: Albanci na Kosovu nisu razlicitih vjera, svi su muslimani - suniti. Vjerska izmiksanost Albanaca je prisutna samo u Albaniji. ;)
A Boris Raseta iz Ferala napisa (Feral, 01.11.1999):
...Na Kosovu je nakon iseljenja Letnicana ostala jos samo mala skupina Hrvata u Janjevu, njih oko cetiri stotine. Za ocekivati je da ce se i oni, mozda vec vrlo brzo, preseliti u Hrvatsku. Jer, na Kosovu prema svim izvjestajima zivot za sve nealbance postaje sve tezi - Letnicani kao razlog iseljavanja odreda navode neizdrzive pritiske - a politika hrvatske vlade i dalje je, zaklanjajuci se iza ustavne odredbe o obvezi pomaganja Hrvata po cijelom svijetu, usmjerena na stvaranje etnicki sto cistije Hrvatske, te na povratak Hrvata u Hrvatsku, kako onih iz Australije tako i ovih s Kosova...
A pravo stanje stvari je .... ???? :-)
nema potrebe da dalje diskutiramo, jer ocito nisu u stanju skontati da Hrvati-katolici i Albanci-katolici nisu isti narod :-)

Letnica je katolicko svetiliste, sto znaci da je otvoreno za hodocasnike svih nacija :-)
kekec

Post by kekec »

basta sljezove boje wrote: nema potrebe da dalje diskutiramo, jer ocito nisu u stanju skontati da Hrvati-katolici i Albanci-katolici nisu isti narod :-)
Letnica je katolicko svetiliste, sto znaci da je otvoreno za hodocasnike svih nacija :-)
Ako se ne varam, rijec je o BROJU katolika na Kosovu.
A tacni podaci se mogu naci, GDJE ?
kekec

Post by kekec »

Da pojednostavim mostarcev stav:
Ako se princip nemjenjanja granica preksi u Srbiji,
za ocekivati je da se to isto uradi i u BiH, za 5, 10 ili 50 godina.
Srbi iz RS, odrzavanjem iste, stvaraju sebi istu mogucnost za
samostalnost i odcijepljenje koju danas koristi vecinsko stanovnistvo Kosova.
I zbog toga mostarac i kaze da je za jaku Srbiju na Kosovu, jer takvo rjesenje
izbija vazan adut iz ruke srbima u BiH i njihovim mentorima u Srbiji, kao i SPC,
koja igra veoma vaznu ulogu u ovim desavanjima.
A ko ovo ne moze skontati, ... :roll:
Šandor

Post by Šandor »

kekec wrote:Da pojednostavim mostarcev stav:
Ako se princip nemjenjanja granica preksi u Srbiji,
za ocekivati je da se to isto uradi i u BiH, za 5, 10 ili 50 godina.
Srbi iz RS, odrzavanjem iste, stvaraju sebi istu mogucnost za
samostalnost i odcijepljenje koju danas koristi vecinsko stanovnistvo Kosova.
I zbog toga mostarac i kaze da je za jaku Srbiju na Kosovu, jer takvo rjesenje
izbija vazan adut iz ruke srbima u BiH i njihovim mentorima u Srbiji, kao i SPC,
koja igra veoma vaznu ulogu u ovim desavanjima.
A ko ovo ne moze skontati, ... :roll:
Ovo je nikakav argument.

RS će se pokušati otcijepiti makar svi Albanci od Šar-Planine do Drača noćas crkli. Doći će drugi povod. Nema svrhe gasiti plamen ako ne štociraš onoga ko neprestano doljeva ulje na vatru.

Ti govoriš o međunarodnom pravu. U praksi to ne postoji. To je barem jasno.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

mostarac wrote:
al ako ne ostane u Srbiji, onda Dodik i drustvo imaju veoma jak i cvrst argument da odnesu sa sobom dio BiH i pripoje ga srbiji.
Meni jos niko ovdje nije rekao zasto je dobro za BiH da se Kosovo osamostali i odvoji od srbije i iznio to kao protutezu mojim argumentima koji kazu da odlazak kosova iz srbije dovodi u pitanje opstanak bosne i hercegovine i daje adut RS da od sad za 100 godina ode iz BiH.
Nego sta ti mi dobijamo time sto ce se siptari na kosovu osamostalit i sto ce ih srbi prestat terorisati tamo? Ono, kad to ne bi imalo uticaja na nas, mogao bi gledati moralnu stranu, ovako ipak ne mogu. Dakle kakva je nasa korist i nas interes da podrzimo samostalno kosovo osim mrznje prema srbiji. Ima li neko jos nekakav drugi argument.

@jeza u ledja. Ti o mojim stavovima mozes imat ovakav ili onakav stav, ali ja govorim o interesu drzave, a interes drzave cesto nije bas humana stvar i jebe mi se bola za cijelo kosovo, ako to ugrozava moju zemlju, a definitivno ugrozava. Pazi, tvoj argument je "NE TREBA reciprocno da se reflektira". Ne treba, ali hoce kad tad i lekcije iz udzbenika su jedno, a pitanja realnog svijeta su drugo. Nisu cetnici trebali pobit onoliki narod, ali jesu. Mislim argument ti je cudo jedno. Dakle ako je cijena necije slobode ta da dok on bude uzivao u slobodi i sreci, mi budemo skupljali komade svoje drzave na balkanu, mene njegova tuga nece doticati, jer uzmimo ovako sad gledanje: Zasto siptari ne misle na genocid u Srebrenici i na sve nas kad govore o samostalnosti kosova, jer znaju da ce to debelo da se odrazi na BiH? Znas zasto? Boli ih neka stvar i za BiH i za sve nas, kao sto ih je uvijek i bolila. Sto se njih tice za kosovsko selo bi potpisali nestanak BiH i cijelog njenog naroda. Sad bi se ja kao trebao sekirati za njih i rasprodavati svoju zemlju, da oni zalost ne bi bili ugnjetavani i nesretni. Ma evo trcim. Ono da se to nas ne dotice ja bi podrzao njihovu samostalnost, a ovako nek braca siptari izvinu ali ja sam za jaku Srbiju na svakom pedlju Kosova, jer povratak Srbije na Kosovo govori i ovdasnjim sumnjacima da ce kad tad Bosna u cijelom svom bicu zaziviti i u Bijeljini, Zvorniku i Banjaluci i govori sumnjacima kako ce prije ili kasnije morati da se u potpunosti ponasaju kao dio ove zemlje i izbija im sve argumente iz ruku.
.
Hajd ti nama elaboriraj koja je paralela Kosova sa RS-om. Na osnovu cega zakljucujes sljedece: ako se Kosovo odvoji od Srbije Republika Srpska ce imati "veoma jak i cvrst argument da odnesu sa sobom dio BiH i pripoje ga srbiji"??? Objasni kako su te dvije stvari uzajamno povezane, pa cu ti ja objasniti gdje grijesis.
Kosovo = RS je dio politicke demagogije plasirane iz Beograda i Banja Luke, a ti se za nju lijepis. To je politika koja koristi svaku priliku da izganja za sebe kakav komadic teritorije.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

jeza u ledja wrote:
mostarac wrote:

.
Hajd ti nama elaboriraj koja je paralela Kosova sa RS-om. Na osnovu cega zakljucujes sljedece: ako se Kosovo odvoji od Srbije Republika Srpska ce imati "veoma jak i cvrst argument da odnesu sa sobom dio BiH i pripoje ga srbiji"??? Objasni kako su te dvije stvari uzajamno povezane, pa cu ti ja objasniti gdje grijesis.
Kosovo = RS je dio politicke demagogije plasirane iz Beograda i Banja Luke, a ti se za nju lijepis. To je politika koja koristi svaku priliku da izganja za sebe kakav komadic teritorije.
@jeza, je li Republika Srpska legalna i legitimna tvorevina?
Pazi, ne pitam te o tvojim ili mojim osjecajima i nasim pogledima na to!
Zanima me dakle, da li je ista formalno-pravno legalna ili ne?
visby

Post by visby »

sto prije Kosovo proglasi nezavisnost to bolje.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

visby wrote:sto prije Kosovo proglasi nezavisnost to bolje.
A sta velis da i Gotland to uradi? :P :D

:-)
PasoDzigera007

Post by PasoDzigera007 »

mostarac wrote:
DiplomataSaSela wrote:

Neki to ocito ne kontaju i zive na izjavama politicara ciji zadatak nije da nama bude dobro, nego da se ne talasa, pa govore da se kosovski problem nece reflektovati na BiH. Halo bola, de malo razmislite glavom. Danas i za 6 mjeseci mozda i nece, ali u narednih 100 godina ima da Bosna plati siptarsku slobodu, svojom slobodom. Ja nisam spreman na to da ova zemlja to plati i mislim da to ne treba uciniti. Ustvari bar moze jasno da kaze jer ona nije ta koja moze sprijeciti nezavisnost kosova, ali valjda znamo koji je nas interes u svemu. Dakle bar da guknemo jednom, a siguran sam da ce neko stupidan potrcati da prizna kosovo isti dan i otvori ambasadu u pristini. To smo jednostavno mi Bosanci, koji nikad nisu znali biti dobri politicari i zato nam zemlja izgleda ovako kako izgleda i zato su nas razvalili u Haagu na unaprijed dobijenoj tuzbi. MI KAO NAROD GENERALNO O VODJENJU POLITIKE POJMA NEMAMO. Politika se ne vodi srcem, nego interesom i iskljucivo interesom. Tu nema osjecaja i merhameta, nego samo goli interes i tu nema prijatelja i dobrih komsija, nego samo ti sam i ko koga zajebe, a da ovaj ne skonta. U politici iskrena prijateljstva ne postoje i dok sve to ne skontamo necemo ni imat drzavu koja vrijedi nesto i zbog toga ce nam se desavat sranja.
Po tvom onda isto mozemo ovako tumaciti,ako moze RS da se odcjepi od BIH onda to isto moze i Sandzak od Srbije isto i Vojvodina isto tako ce se probuditi zelja Srba za Republikom Srpskom krajinom.Covjece kakve veze ima Kosovo sa RS-om? NIKAKVE!
Prozor

Post by Prozor »

Ja bih na sve ove price Kosovo za RS odgovorio podizanjem pitanja autonomije bosnjackih opcina na Sandzaku u Srbiji, bar u politickim govorima pa nek´ odu malo u defanzivu...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

PasoDzigera007 wrote: Po tvom onda isto mozemo ovako tumaciti,ako moze RS da se odcjepi od BIH onda to isto moze i Sandzak od Srbije isto i Vojvodina isto tako ce se probuditi zelja Srba za Republikom Srpskom krajinom.Covjece kakve veze ima Kosovo sa RS-om? NIKAKVE!
Klasicno mijesanje baba i zaba!
Kosovo - autonomna pokrajina!
Republika Srpska - republika!

Sandzak.... Sta ono bi Sandzak?
Cisto formalno-pravno, kao sto gore napomenuh! :oops:
Topla voda

Post by Topla voda »

Dakle, vi koji ste za potpunu nezavisnost Kosova,tvrdite da se na BiH nece odraziti otcjepljenje i priznanje Kosova u UN?
Tvrdite da mi necemo nista izgubiti,jer nema analogije izmedju BiH i Kosova?
A sta cemo dobiti?
Mozda slabu Srbiju?
Srbija bi najslabija bila kad bi Kosovo dobilo ono sto ima rs.
Tachi premijer Srbije,6-7 ministara s Kosova,ustavni,vrhovni sud po paritetu,rotacija predsjednika -2 godine Albanac,dvije Srbin...pravo nacionalnog veta u skupstini i jos mnogo sitnica gdje se garantuje onemogucavanje nametanja odluka od "vitalnog nacionalnog interesa".
Ja bi najsretniji bio kad bi Srbija dobila OVO.
basta sljezove boje

Srbija ne nudi Kosovu zajednicu kakvu je imala sa Crnom Gorom
Post Reply