DiplomataSaSela wrote:mostarac wrote:
Na kraju krajeva ako bas hocete, trajno onesposobljavanje srbije za bilo sta napredno i progresivno bi bilo to da joj evropa uvali kosovo i 2 miliona siptara koji ih ocima ne mogu vidjet, a srbija bi se morala brinuti o njima i maziti ih i paziti i na to trositi novac koji ionako nema. Nikom osim Bosni i Hercegovini, pa ni Srbiji samoj, ne odgovara ostanak Kosova u Srbiji. Ali taj ostanak je nama zivotno vazan, zbog naseg Kosova.
Jel fakat mislis da ako Kosovo ostane u srbiji da ce kostunica zaboraviti rs a da ce ovi cetnici u rs-u prestati sanjati o pripojenju srbiji....
Sto bude manja i slabija bice vise mira i kod nas...
al ako ne ostane u Srbiji, onda Dodik i drustvo imaju veoma jak i cvrst argument da odnesu sa sobom dio BiH i pripoje ga srbiji.
Meni jos niko ovdje nije rekao zasto je dobro za BiH da se Kosovo osamostali i odvoji od srbije i iznio to kao protutezu mojim argumentima koji kazu da odlazak kosova iz srbije dovodi u pitanje opstanak bosne i hercegovine i daje adut RS da od sad za 100 godina ode iz BiH.
Nego sta ti mi dobijamo time sto ce se siptari na kosovu osamostalit i sto ce ih srbi prestat terorisati tamo? Ono, kad to ne bi imalo uticaja na nas, mogao bi gledati moralnu stranu, ovako ipak ne mogu. Dakle kakva je nasa korist i nas interes da podrzimo samostalno kosovo osim mrznje prema srbiji. Ima li neko jos nekakav drugi argument.
@jeza u ledja. Ti o mojim stavovima mozes imat ovakav ili onakav stav, ali ja govorim o interesu drzave, a interes drzave cesto nije bas humana stvar i jebe mi se bola za cijelo kosovo, ako to ugrozava moju zemlju, a definitivno ugrozava. Pazi, tvoj argument je "NE TREBA reciprocno da se reflektira". Ne treba, ali hoce kad tad i lekcije iz udzbenika su jedno, a pitanja realnog svijeta su drugo. Nisu cetnici trebali pobit onoliki narod, ali jesu. Mislim argument ti je cudo jedno. Dakle ako je cijena necije slobode ta da dok on bude uzivao u slobodi i sreci, mi budemo skupljali komade svoje drzave na balkanu, mene njegova tuga nece doticati, jer uzmimo ovako sad gledanje: Zasto siptari ne misle na genocid u Srebrenici i na sve nas kad govore o samostalnosti kosova, jer znaju da ce to debelo da se odrazi na BiH? Znas zasto? Boli ih neka stvar i za BiH i za sve nas, kao sto ih je uvijek i bolila. Sto se njih tice za kosovsko selo bi potpisali nestanak BiH i cijelog njenog naroda. Sad bi se ja kao trebao sekirati za njih i rasprodavati svoju zemlju, da oni zalost ne bi bili ugnjetavani i nesretni. Ma evo trcim. Ono da se to nas ne dotice ja bi podrzao njihovu samostalnost, a ovako nek braca siptari izvinu ali ja sam za jaku Srbiju na svakom pedlju Kosova, jer povratak Srbije na Kosovo govori i ovdasnjim sumnjacima da ce kad tad Bosna u cijelom svom bicu zaziviti i u Bijeljini, Zvorniku i Banjaluci i govori sumnjacima kako ce prije ili kasnije morati da se u potpunosti ponasaju kao dio ove zemlje i izbija im sve argumente iz ruku.
Neki to ocito ne kontaju i zive na izjavama politicara ciji zadatak nije da nama bude dobro, nego da se ne talasa, pa govore da se kosovski problem nece reflektovati na BiH. Halo bola, de malo razmislite glavom. Danas i za 6 mjeseci mozda i nece, ali u narednih 100 godina ima da Bosna plati siptarsku slobodu, svojom slobodom. Ja nisam spreman na to da ova zemlja to plati i mislim da to ne treba uciniti. Ustvari bar moze jasno da kaze jer ona nije ta koja moze sprijeciti nezavisnost kosova, ali valjda znamo koji je nas interes u svemu. Dakle bar da guknemo jednom, a siguran sam da ce neko stupidan potrcati da prizna kosovo isti dan i otvori ambasadu u pristini. To smo jednostavno mi Bosanci, koji nikad nisu znali biti dobri politicari i zato nam zemlja izgleda ovako kako izgleda i zato su nas razvalili u Haagu na unaprijed dobijenoj tuzbi. MI KAO NAROD GENERALNO O VODJENJU POLITIKE POJMA NEMAMO. Politika se ne vodi srcem, nego interesom i iskljucivo interesom. Tu nema osjecaja i merhameta, nego samo goli interes i tu nema prijatelja i dobrih komsija, nego samo ti sam i ko koga zajebe, a da ovaj ne skonta. U politici iskrena prijateljstva ne postoje i dok sve to ne skontamo necemo ni imat drzavu koja vrijedi nesto i zbog toga ce nam se desavat sranja.