Za predane Allahu dž.š.

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
LSD

#151 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by LSD »

Pietje_Bel wrote:Ma dzaba je brate ali kada vidim ovdje na zapadu one arapcine koji sebe nazivaju muslimanima ja odmah vidim da smo mi nesto toalno drugaciji od njih. Ja postujem tvoje misljenje ali nas pogled na Islam je drugaciji od njihovog i mi mozemo biti ponosni na to. Iskreno ja mislim da nema "cistijih" muslimana od Bosanskih muslimana. Mozda sam nacionalista ali ja to mislim. Znam muslimana iz bukvalno svake Islamske zemlje. Indonezani i Turci mi se svidaju a ovi Arapi, Pakistanci, Afagnistanci ma ni M od muslimana u mojim ocima. :skoljka:

Ataturk je bio ljudina. ;)
Hrpa gluposti...a najodvratnije je citati ove augmentative tipa "arapcine"....baš ona zloba drito iz srca...Ataturk je ljudina :lol: :lol: :lol: ...vic decenije
beautyfool

#152 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by beautyfool »

Pietje_Bel wrote:Ma dzaba je brate ali kada vidim ovdje na zapadu one arapcine koji sebe nazivaju muslimanima ja odmah vidim da smo mi nesto toalno drugaciji od njih. Ja postujem tvoje misljenje ali nas pogled na Islam je drugaciji od njihovog i mi mozemo biti ponosni na to. Iskreno ja mislim da nema "cistijih" muslimana od Bosanskih muslimana. Mozda sam nacionalista ali ja to mislim. Znam muslimana iz bukvalno svake Islamske zemlje. Indonezani i Turci mi se svidaju a ovi Arapi, Pakistanci, Afagnistanci ma ni M od muslimana u mojim ocima. :skoljka:

A jeli to ti sebi dajes za pravo da ocijenjujes ko je musliman a ko ne i eto ko mi bi trebali uvazavati tvoje misljenje i smatrati ga kao validnim ? :roll:
Da nas Allah dz.s. sacuva od ovakvog tipa ocjenjivanja!
moler

#153 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by moler »

de malo ohanite
sabur
Pietje_Bel

#154 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Pietje_Bel »

Izvinite mozda sam malo pregrubo reagovao. Ono sto sam ja zelio da kazem je da mi, Bosanski muslimani, imamo svoj nacin gledanja na Islam. Nas Islam nije isti kao Arapski islam. Odnosna nacin gledanja na vjeru i perspektiva ke drugacija. Neznam kako bi to drugacije objasnio. Za Arape npr. je Kuran upustvo za zivot a za nas je Kuran nacin vjerovanja ali ne i nacin zivlijenja. Ja kao musliman koristim vjeru da bi svoje srce "ocistio" ali onaj Arapin on korsti Kuran da bi po njemu zivio. Taj kuran odreduje njegov odnos prema zeni, prema djetetu ma sve zivo. To je ono sto sam zelio da kazem. I mislim da mi Bosanci moramo "zastititi" taj nas nacin vjerovanja inace ce nam neko sa strane podvaljivati neki drugi nacin. Turci imaju svoje dzamije gdje njihovi Imami uce ljude Islam. Zato sto mi nismo jasno zaokruzili nas Islam zato nam mogu ove vehabije doci i soliti pamet onim naivcima medu nama iako te vehabije, u mojim ocima, nisu nikakvi muslimani. To je samo moje misljenje i nema razloga za ljutnju. :thumbup:
beautyfool

#155 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by beautyfool »

Pietje_Bel wrote:Izvinite mozda sam malo pregrubo reagovao. Ono sto sam ja zelio da kazem je da mi, Bosanski muslimani, imamo svoj nacin gledanja na Islam. Nas Islam nije isti kao Arapski islam. Odnosna nacin gledanja na vjeru i perspektiva ke drugacija. Neznam kako bi to drugacije objasnio. Za Arape npr. je Kuran upustvo za zivot a za nas je Kuran nacin vjerovanja ali ne i nacin zivlijenja. Ja kao musliman koristim vjeru da bi svoje srce "ocistio" ali onaj Arapin on korsti Kuran da bi po njemu zivio. Taj kuran odreduje njegov odnos prema zeni, prema djetetu ma sve zivo. To je ono sto sam zelio da kazem. I mislim da mi Bosanci moramo "zastititi" taj nas nacin vjerovanja inace ce nam neko sa strane podvaljivati neki drugi nacin. Turci imaju svoje dzamije gdje njihovi Imami uce ljude Islam. Zato sto mi nismo jasno zaokruzili nas Islam zato nam mogu ove vehabije doci i soliti pamet onim naivcima medu nama iako te vehabije, u mojim ocima, nisu nikakvi muslimani. To je samo moje misljenje i nema razloga za ljutnju. :thumbup:
Naravno da ima razlike izmedju nas i arapa kao sto ima razlike izmedju nas i turaka,libanaca,egipcana, i dr.Svaka zemlja nosi svoju kulturu i svoju tradiciju, svoje obicaje tako da tu mora postojati neke razlike.
A sto se Kurana tice, Kuran je i poslan kao uputa svijetovima, treba se ziviti po Kuranu a ne samo postovati ono sto je napisano i stavit ga negdje da prasinu skuplja :) .
SemiR_SA

#156 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by SemiR_SA »

Da te Allah dz.s uputi i da ti da, da za svog zivota prigrlis Islam i da u svojim tewbama stalno pominjes svoje prijasnje (ne)razmisljanje o islamu.
Amin!
SemiR_SA

#157 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by SemiR_SA »

Kur´an treba zivjeti i osjecati koliko je moguce u svakoj pori svog zivota, naravno koliko je u covjekovoj mogucnosti.
Pietje_Bel

#158 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Pietje_Bel »

beautyfool wrote:
Pietje_Bel wrote:Izvinite mozda sam malo pregrubo reagovao. Ono sto sam ja zelio da kazem je da mi, Bosanski muslimani, imamo svoj nacin gledanja na Islam. Nas Islam nije isti kao Arapski islam. Odnosna nacin gledanja na vjeru i perspektiva ke drugacija. Neznam kako bi to drugacije objasnio. Za Arape npr. je Kuran upustvo za zivot a za nas je Kuran nacin vjerovanja ali ne i nacin zivlijenja. Ja kao musliman koristim vjeru da bi svoje srce "ocistio" ali onaj Arapin on korsti Kuran da bi po njemu zivio. Taj kuran odreduje njegov odnos prema zeni, prema djetetu ma sve zivo. To je ono sto sam zelio da kazem. I mislim da mi Bosanci moramo "zastititi" taj nas nacin vjerovanja inace ce nam neko sa strane podvaljivati neki drugi nacin. Turci imaju svoje dzamije gdje njihovi Imami uce ljude Islam. Zato sto mi nismo jasno zaokruzili nas Islam zato nam mogu ove vehabije doci i soliti pamet onim naivcima medu nama iako te vehabije, u mojim ocima, nisu nikakvi muslimani. To je samo moje misljenje i nema razloga za ljutnju. :thumbup:
Naravno da ima razlike izmedju nas i arapa kao sto ima razlike izmedju nas i turaka,libanaca,egipcana, i dr.Svaka zemlja nosi svoju kulturu i svoju tradiciju, svoje obicaje tako da tu mora postojati neke razlike.
A sto se Kurana tice, Kuran je i poslan kao uputa svijetovima, treba se ziviti po Kuranu a ne samo postovati ono sto je napisano i stavit ga negdje da prasinu skuplja :) .
Kada bi mi zivijeli po kuranu onda bi zivijeli kao sto je Taliban zelio da zivi. Kuran je evoluirao kroz vijekove. Nemozes sve u kuranu uzimati bukvalno. :)
Islam je uvijek od svojih prvih vijekova pa sve do danas imao naucnike i pisce, hodze koji su se zalagali za napredniji islam, Islam u kojem ce se nauka stimulirati a ne u kojem cemo se zatvoriti u vjeru. Ja se bojim da taj ortodoxni Islam ne uzme maha medu Bosancima. :)
beautyfool

#159 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by beautyfool »

Pietje_Bel wrote: Kada bi mi zivijeli po kuranu onda bi zivijeli kao sto je Taliban zelio da zivi. Kuran je evoluirao kroz vijekove. Nemozes sve u kuranu uzimati bukvalno. :)
Islam je uvijek od svojih prvih vijekova pa sve do danas imao naucnike i pisce, hodze koji su se zalagali za napredniji islam, Islam u kojem ce se nauka stimulirati a ne u kojem cemo se zatvoriti u vjeru. Ja se bojim da taj ortodoxni Islam ne uzme maha medu Bosancima. :)
Kuran nije evoluirao kroz vijekove, Kuran je onakav kakav je i bio od dana objave.To sto govoris sto je islam imao naucnike te ovo te ono - obaveza svakog vjernika je da se obrazuje i da svojim obrazovanjem koristi ljudima cak i prvi ajet u Kuranu objavljen bio IKRE - Uci, citaj... :)
madner

#160 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by madner »

LSD wrote:

Hrpa gluposti...a najodvratnije je citati ove augmentative tipa "arapcine"....baš ona zloba drito iz srca...Ataturk je ljudina :lol: :lol: :lol: ...vic decenije
Sta fali Ataturku? Spasio je Tursku od propasti u WWI, spasio je Tursku od propasti poslje WWI (kad je sultan velikodusno dao Grcima zapadnu obalu, ima se moze se).
95% reformi koje je uveo su bile pozitivne.

Dok je ostatak muslimanskog svijeta bio pod sapom evropskih sila, Turska je bila nezavisna.
arzuhal

#161 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by arzuhal »

edit.
Last edited by arzuhal on 22/01/2009 18:04, edited 1 time in total.
Pietje_Bel

#162 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Pietje_Bel »

arzuhal wrote:
madner wrote:Sta fali Ataturku? Spasio je Tursku od propasti u WWI, spasio je Tursku od propasti poslje WWI (kad je sultan velikodusno dao Grcima zapadnu obalu, ima se moze se).

Dok je ostatak muslimanskog svijeta bio pod sapom evropskih sila, Turska je bila nezavisna.
Drago mi je za tu empatiju prema muslimanskom svijetu, samo tako! :D
A ne fali vala ništa ni Tajipu Erdoganu ni Adullahu Gulu - ljudi o sebi, pri sebi, hoće jaku Tursku i to :) . E sad što su oni muslimani, kake to veze ima. Pa ako Ataturk ukino hilafet i okreno sve naopačke i bilo sve ok, mogu vala i oni ukinut sekularizam i malo vojsku, pa da sve bude ok. Na hajr, inša-Allah :D
Vidis toga se ja bojim. Ja ne zivim u Bosni pa neznam ali bojim se da vam ne ispiraju mozak. Da li ima puno ovakvih muslimana u Bosni poput tebe ili su to ipak vecina ljudi iz Sandzaka, Srebrenice, Prijedora itd?

Ni 1% Turaka ne zeli da se ukine sekularna drzava. Za 80% Turaka je ataturk svetinja. Sekularizam ce prije ukinuti u Italiji nego u turskoj zato sto turci to nedaju. Adullahu Gul ne vodi islamsku partiju nego partiju koja i dalje zeli da slijedi Ataturkovu ideologiju samo zeli da se dozvoli zenama da nose maramu na poslu jer smatraju to dio demokracije. Onio zele da Turska i dalje bude okrenuta prema evropi. ;)
arzuhal

#163 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by arzuhal »

edit.
Last edited by arzuhal on 22/01/2009 18:05, edited 1 time in total.
moler

#164 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by moler »

Pietje_Bel wrote:
arzuhal wrote:
madner wrote:Sta fali Ataturku? Spasio je Tursku od propasti u WWI, spasio je Tursku od propasti poslje WWI (kad je sultan velikodusno dao Grcima zapadnu obalu, ima se moze se).

A ne fali vala ništa ni Tajipu Erdoganu ni Adullahu Gulu - ljudi o sebi, pri sebi, hoće jaku Tursku i to :) . E sad što su oni muslimani, kake to veze ima. Pa ako Ataturk ukino hilafet i okreno sve naopačke i bilo sve ok, mogu vala i oni ukinut sekularizam i malo vojsku, pa da sve bude ok. Na hajr, inša-Allah :D
Vidis toga se ja bojim. Ja ne zivim u Bosni pa neznam ali bojim se da vam ne ispiraju mozak. Da li ima puno ovakvih muslimana u Bosni poput tebe ili su to ipak vecina ljudi iz Sandzaka, Srebrenice, Prijedora itd?

Ni 1% Turaka ne zeli da se ukine sekularna drzava. Za 80% Turaka je ataturk svetinja. Sekularizam ce prije ukinuti u Italiji nego u turskoj zato sto turci to nedaju. Adullahu Gul ne vodi islamsku partiju nego partiju koja i dalje zeli da slijedi Ataturkovu ideologiju samo zeli da se dozvoli zenama da nose maramu na poslu jer smatraju to dio demokracije. Onio zele da Turska i dalje bude okrenuta prema evropi. ;)
de boni nebili počeli smo s preseljenjem moje mame a vidi dokle dogurasmo
nit je vrijeme nit je post za ovu temu
Pietje_Bel

#165 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Pietje_Bel »

Izvini moler,

Nisam vidio taj prvi post. :( Bas sam ispao glup. I am out of here... :run:
moler

#166 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by moler »

ništa,ništa...
madner

#167 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by madner »

arzuhal wrote:

Nadaj se nadaj se, a i srce vjeruje :D

Ataturk je zgazio zelene u ratu, nije odrzao izbore. Postavio stvari na svoje, a sad bi ovi sto su izgubili da mjenjaju stvari gradski i demokratski. Tesko :D
LSD

#168 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by LSD »

madner wrote:
LSD wrote:

Sta fali Ataturku? Spasio je Tursku od propasti u WWI, spasio je Tursku od propasti poslje WWI (kad je sultan velikodusno dao Grcima zapadnu obalu, ima se moze se).

De mi izvor ovih tvrdnji?? gdje,kad,ko šta???'
Ahmmed

#170 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Ahmmed »

Zamolio bih Vas da na ovoj temi, ne vodite rasprave o Ataturku, arapskom, bosanskom i inim jezicima....

Također, bilo bi lijepo da moderator ovog podforuma, ukloni sve postove koji nemaju veze sa ovom temom.

Pri tome, ne mislim na postove koje je pisala moler.

Postovana moler,

Primi moje iskreno saučešće povodom smrti tvoje majke. Da joj se uzvišeni Bog smiluje i obraduje je na boljem svijetu, a tebi podari strpljenja.
moler

#171 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by moler »

Ahmmed wrote:Zamolio bih Vas da na ovoj temi, ne vodite rasprave o Ataturku, arapskom, bosanskom i inim jezicima....

Također, bilo bi lijepo da moderator ovog podforuma, ukloni sve postove koji nemaju veze sa ovom temom.

Pri tome, ne mislim na postove koje je pisala moler.

Postovana moler,

Primi moje iskreno saučešće povodom smrti tvoje majke. Da joj se uzvišeni Bog smiluje i obraduje je na boljem svijetu, a tebi podari strpljenja.
amin illahi jarabi
izvor

#172 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by izvor »

"Reci `Allah' i čvrsto uže Njegovo prigrli,
dok nevolje sipaju, kao kiša, po tebi!

Poslanik je rekao: "Ma gdje da vjera ode,
vratiće se dok te iz temelja ne pročisti."

Zbog toga mira nećeš imati, samo bol i nevolje.
Nestaće radosti i nemara koje donosi neznanje.

Budi strpljiv u nedaćama, podnesi nevolju, isprazni se.
Kada se isprazniš od laži, istinska radost doći će.

Radost bez imalo tegobe, ruža bez ijednog trna,
Vino od kojeg te glava neće zaboljeti nikada."
Dželaluddin Rumi

@Moler Primi moje saučešće, da tebi dragi Allah dž.š. podari sabur, a majku tvoju nagradi najljepšim Vrtom.
moler

#173 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by moler »

izvor wrote:"Reci `Allah' i čvrsto uže Njegovo prigrli,
dok nevolje sipaju, kao kiša, po tebi!

Poslanik je rekao: "Ma gdje da vjera ode,
vratiće se dok te iz temelja ne pročisti."

Zbog toga mira nećeš imati, samo bol i nevolje.
Nestaće radosti i nemara koje donosi neznanje.

Budi strpljiv u nedaćama, podnesi nevolju, isprazni se.
Kada se isprazniš od laži, istinska radost doći će.

Radost bez imalo tegobe, ruža bez ijednog trna,
Vino od kojeg te glava neće zaboljeti nikada."
Dželaluddin Rumi

@Moler Primi moje saučešće, da tebi dragi Allah dž.š. podari sabur, a majku tvoju nagradi najljepšim Vrtom.
amin illahi jarabi
_aja_

#174 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by _aja_ »

@moler
Bašum sagosum
Neka je dragi Allah obdari svojom milošću.
moler

#175 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by moler »

amin illahi jarabi
Post Reply