ovo nam i treba Skandalozno: Hrvatski graničari otjerali bh.

Post Reply
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

Garibaldi wrote:
basta sljezove boje wrote:vozite za Tursku ... tamo vam je i mjesto
Draga drmaju kompleksi jel'de?

Da si ikada bila u Izmiru, Antaliyi, Efesu, Miletu itd. Ovakve gluposti ne bih pricala, prvu imaju ponudu najmanje tisucu puta bolju od Hrvatske, imaju cjelovite gradjevine civilizacije od preko 3000 godina (dobro priznajem, nije civilizacija turska, nego starogrcka). Da ne kazem, sto su ljudi finiji jedno 5 puta nego u Hrvatskoj (da napomenem, ovdje Istrijane ne stavljam, oni su divni ljudi).
Postaviti cu slike, tih starogrckih gradova na forum, pa da vidis i ti nesto, ovako ti ostaje samo vlastita zatucanost, pomijesana sa nacionalistickom indoktrinacijom i lokal patriotizmom.
Samo da napomenem, ja sam Dalmatinac, ali me je bruka ove danasnje silne bagre u Dalmaciji, nemam druge rijeci do - stoka.
gdje ti vidis komplekse? :shock: :shock: :shock:

Turska je fantasticna zemlja, za BiH Zapad a ne Istok. Turci imaju ogromnu obalu i turizam za svakoga, pa i za one sa malo love. Prosjecan bosanski turist nikad nije usao ni u jedan muzej u Dalmaciji vec se od jutra do sutra przi na plazi sto moze za puno manje pare dobiti u Turskoj. Srpske agencije nude fantasticnu stvar, ides za malu lovu, a onda ako ti se ne svidja doplatis za bolji hotel, ides jest u restorane itd. Turisti koji idu preko tih agencija ne vide obisno nista osim hotela i plaze, ali zar mislis da ih to zanima? Zar mislis da one likove po plazama po makarskoj rivijeri zanimaju starogrcki gradovi? Mozda onih pet profesora i njihove familije i to je sve

potpuno je legitimno da Hrvatska gradi elitni turizam, a kome se ne svidja pravac Turska, upravo Turska, jer besparici nemaju sta traziti u Spanjolskoj, Egiptu, Italiji i tako dalje. Prosla su vremena kad su Poljaci dolazili i prodavali sve sto bi donijeli u autu, danas ne mozes ni krofne na plazi prodavati bez uredne radne dozvoli. Ovi sto idu bez love, bez adrese prijatelja, bez icega ocito misle na neki nacin zaraditi, jer zivot na moru je skup. I kontinentalni Hrvati idu kod prijatelja, familije itd. A fakat mi se gade oni likovi koji prose po Dubrovniku i predstavljaju se da su iz Sarajeva. Mislis da zemlji koja gradi elitni turizam trebaju prosjaci na ulicama?
basta sljezove boje

Hendrix wrote:Šta ima veze opet će glupi bosanci poletiti na more jer je to pod "moranje" kod nas.Sjećam se koliko sam puta doživio poniženja od strane naših "domaćina" tokom rata a sada nas vole nema dalje , tjeraju te da nosiš više para da bi ih sve potrošio a onda se žale kako mi pijemo kiselu u restoranu.Cigani!
Dokle ide ta zaluđenost morem je meni nevjerovatno.Komšija mi je prošle godine u 3 ujutro sa familijom se zaputio u Zaostrog da bi se vratio navečer u 12 , kao nema para a eto jedan dan samo da se "plakne".
ponizenja su dozivjeli i talijanski studenti na Bracu iz jedinog razloga sto su bez love. Slusam od konobara u Splitu kako su Talijani najgori gosti i najveci cigani na svijetu. Ljudi u Dalmaciji nemaju drugog izvora zarade, tako da zive od onog sto zarade preko ljeta. Jedan purger je rekao: Zagrepcanin radi 11 mjeseci da bi 1 mjesec bio na moru, a Dalmatinac radi 1 mjesec da bi zivio 11.
luciferino

Post by luciferino »

basta sljezove boje wrote:ne kontam u cemu je problem

Turska je za fukaru, iz Srbije se moze za male pare otici na 7 dana, nema krizeva u kucama, ne svira Thompson, nema Nove TV (sve teme o kojima ste vec rekli svoje misljenje)

ne kontam zasto idete u Hrvatsku uopce pored Neuma???
Ne kontam ni ja tebe što se onda voliš naprđivati sa fukarom na ovom forumu kad smo tako grozni. A što bi onda i u Neum išli kada je haman i to pa ko Hrvatska?

A sada uopšteno. Graničari imaju pravo zahtijevati od osobe koja ulazi u zemlju da pokaže novac. Koliko znam, tako stoji i u našem zakonu (100 KM po danu boravka). To što su kod nas kontrole vrlo labave, to je druga priča. Ne vidim čemu senzacionalizam ove vijesti. Uostalom, mislim da će se dešavati sve češće.
basta sljezove boje

luciferino wrote:

Turska je za fukaru, iz Srbije se moze za male pare otici na 7 dana, nema krizeva u kucama, ne svira Thompson, nema Nove TV (sve teme o kojima ste vec rekli svoje misljenje)

Ne kontam ni ja tebe što se onda voliš naprđivati sa fukarom na ovom forumu kad smo tako grozni. A što bi onda i u Neum išli kada je haman i to pa ko Hrvatska?

A sada uopšteno. Graničari imaju pravo zahtijevati od osobe koja ulazi u zemlju da pokaže novac. Koliko znam, tako stoji i u našem zakonu (100 KM po danu boravka). To što su kod nas kontrole vrlo labave, to je druga priča. Ne vidim čemu senzacionalizam ove vijesti. Uostalom, mislim da će se dešavati sve češće.
fukara se odnosi na ove sto bez para idu na godisnji, je li sad dovoljno jasno? Ne vidim po cemu je Neum kao Hrvatska, pare koje tamo ostavis idu BiH a ne Hrvatskoj

pokazivanje novca je OK, meni su trazili mijenjanje novca u nekim zemljama sto i nije bas OK
luciferino

Post by luciferino »

basta sljezove boje wrote:
luciferino wrote:

fukara se odnosi na ove sto bez para idu na godisnji, je li sad dovoljno jasno? Ne vidim po cemu je Neum kao Hrvatska, pare koje tamo ostavis idu BiH a ne Hrvatskoj

pokazivanje novca je OK, meni su trazili mijenjanje novca u nekim zemljama sto i nije bas OK
Nemoj mi se sada vaditi molim te...šalješ ljude u Tursku "jer im je tamo mjesto"...onda pričaš da je Turska za fukaru...Da si rekla da sjede kod kuće, to bi već bilo razumljivo. Slanje u Tursku ima druge konotacije i to se vrlo dobro osjeti. A bolje je biti fukara bez para nego snobovska fukara u duši.

A za Neum me ne povlači za jezik.
BSn

Post by BSn »

haris ubleha wrote:Pa, mozda ovo i nije lose... Da se na vrijeme pocnemo privikavati na vizni rezim koji nas ceka kad Hrvatska za 2-3 godine udje u EU...
A mi cemo tada proslaviti vrijedan jubilej - "20 najtezih godina"... kako je neko drugi kriv za sve lose sto nam se dogadja... :)

Sto djaba plasis ljude?

Hrvatska kao buduca clanica EU moze da sa biH napravi odnose kakve ona zeli, tj. da bh. drzavljani ulaze u RH samo sa licnom kartom!
Naravno, dalje se nece moci kretati po EU!

Slicno stanje ti je i sada, npr. sa SLO registracijama mozes se slobodno kretati po cijeloj EU i nece te niko nisa pitati, a probaj to sa npr. HR ili BH, hehehehe!
basta sljezove boje

luciferino wrote:
Nemoj mi se sada vaditi molim te...šalješ ljude u Tursku "jer im je tamo mjesto"...onda pričaš da je Turska za fukaru...Da si rekla da sjede kod kuće, to bi već bilo razumljivo. Slanje u Tursku ima druge konotacije i to se vrlo dobro osjeti. A bolje je biti fukara bez para nego snobovska fukara u duši.

A za Neum me ne povlači za jezik.
sto bi sjedili kod kuce kad imaju mogucnosti da ljetuju negdje. Fol je da vi na ovom forumu branite od dzepara i kriminalaca, preko onih koji ljudima u kuci ruse krizeve sa zidova do ratnih zlocinaca

a Neum nemoj smatrati hrvatskim ako to zelis reci, to je mjesto ratnih profitera koji su pljackali i zaradjivali na dubrovackom jadu
ibro dirka

Post by ibro dirka »

jedna od jacih tragikomicnih supljaka u zadnje vrijeme u hrvatskoj je prica o tzv elitnom turizmu. u dubrovniku gdje bi se to trebalo najbolje ogledati je stanje manje-vise katastrofalno otkada ima pade napamet da mogu dovoditi elitne turiste u socijalisticke hotele, a u devet-u-krevet.

"najelitnija" je balavurdija s juga italije i ovi sa krstarenja koji u dnevnim izletima u najboljem slucaju kupe sladoled u gradu i to je to. "elitni" hoteli tipa president, excelsior i argentina se mogu naci na svakom njemackom autobahnu. mada se tu stanje pomalo popravlja (i to ponajvise zahvaljujuci turskom agresoru :D), pored setnje stradunom (koje bi izgleda sada i da naplacuju) nema apsolutno nista od sadrzaja. od banja su napravili sanatorij na otvorenom za napaljene snobice i sponzoruse (otprilike pet na kvadratni metar) -- central je mila majka, kako je tamo.

restorani ocaj blagi, lokali se po suicinoj naredbi zatvaraju u ponoc -- kakva je to "elita"? :lol: onda kada dodje grupa njemackih cistacica i belgijskih penzionera svi se polome, a na kraju u kasi slabo sta ostane. i takvih gostiju je sve manje (proslog ljeta je avgust bio katastrofa, u tome se svi domaci slazu), a po zvanicnim izvjestajima ma nema da fali.

sve u svemu, tragikomedija za naivne, kojoj mogu vjerovati samo oni koji nikada nisu primirisali monte carlu, pa i ibizi ili cesmeu. i ovi se doduse zale, jer "elita" sada ide na barbados i tahite.

dok u hrvatskoj ne izgrade sadrzaje i skontaju da gost nije tu zbog njih, i ti penzioneri i cistacice ce naci nova odredista, pa ce fakat biti stani-pani.
Fair Life

Post by Fair Life »

Cudom se cudim kako niko nije primijetio da za razliku od putovanja u
mnoge zemlje... ne treba nam viza za otputovati u Hrvatsku.
Fair Life

Post by Fair Life »

Marco-x wrote:
Fair Life wrote:Cudom se cudim kako niko nije primijetio da za razliku od putovanja u
mnoge zemlje... ne treba nam viza za otputovati u Hrvatsku.
Nije cilj primjetiti. Začudo, ne treba ni putovnica. A za koju godinu nam
dolazi Schengen od Prevlake do Županje.
Za sada ga nema.

Dolazi Shengen... i normalno da dolazi. Dok se mi valjamo u blatu drugi se
iz sve snage istezu prema Evropi. Jedanput (uskoro) ce uspjeti...

Pogledaj samo sta im diplomatija radi. Koliko li je zemalja clanica EU obisao
njihov predsjednik Mesic...

Nasi ceshu muda otimajuci se za fotelje...
haris ubleha

Post by haris ubleha »

BSn wrote:
haris ubleha wrote:Pa, mozda ovo i nije lose... Da se na vrijeme pocnemo privikavati na vizni rezim koji nas ceka kad Hrvatska za 2-3 godine udje u EU...
A mi cemo tada proslaviti vrijedan jubilej - "20 najtezih godina"... kako je neko drugi kriv za sve lose sto nam se dogadja... :)

Sto djaba plasis ljude?

Hrvatska kao buduca clanica EU moze da sa biH napravi odnose kakve ona zeli, tj. da bh. drzavljani ulaze u RH samo sa licnom kartom!

Slicno stanje ti je i sada, npr. sa SLO registracijama mozes se slobodno kretati po cijeloj EU i nece te niko nisa pitati, a probaj to sa npr. HR ili BH, hehehehe!
Rodjo, vidim da si slabo upucen u tematiku... :roll: Pa, da ti malo pomognem. Znas li ijednu zemlju clanicu EU koja nema vizni rezim sa BiH? Da ti pomognem - nema je! Nekad se moglo u Italiju, Madjarsku, Bugarsku, Rumuniju... Mozda nam ove zemlje i ne bi uvele vize, ali ostatak EU postavio ultimatum i basta!
Iz cega proizilazi da: Svaka zemlja koja zeli u EU, uz ostale uslove, mora uvesti i vize za drzavljane BiH. Tako da nije tacno da bilo koja clanica EU (ili drzava koja se sprema za clanstvo) "moze sa BiH napraviti odnose po svom nahodjenju". A o prelasku granice sa licnom kartom da i ne pricamo. Capisci?
BSn

Post by BSn »

haris ubleha wrote:
BSn wrote:

Sto djaba plasis ljude?

Rodjo, vidim da si slabo upucen u tematiku... :roll: Pa, da ti malo pomognem. Znas li ijednu zemlju clanicu EU koja nema vizni rezim sa BiH? Da ti pomognem - nema je! Nekad se moglo u Italiju, Madjarsku, Bugarsku, Rumuniju... Mozda nam ove zemlje i ne bi uvele vize, ali ostatak EU postavio ultimatum i basta!
Iz cega proizilazi da: Svaka zemlja koja zeli u EU, uz ostale uslove, mora uvesti i vize za drzavljane BiH. Tako da nije tacno da bilo koja clanica EU (ili drzava koja se sprema za clanstvo) "moze sa BiH napraviti odnose po svom nahodjenju". A o prelasku granice sa licnom kartom da i ne pricamo. Capisci?

Svaka drzava ima pravo, pa tako i Hrvatska!

To se nece odnostiti na cijelu Uniju, jer cemo biti izolovani samo u RH!

Dakle, kada im je vec dozovoljeno, mislis da susjedi nece to i uciniti, ili ce, mozda, radije otjerati najbrojnije turiste (ma sta oni pricali o tome ko je najbrojniji)!

Ustalom, uvijek nam preostaje CG! :D
Last edited by BSn on 01/07/2007 22:49, edited 1 time in total.
pofalicki

Post by pofalicki »

luciferino wrote:

Fakat pojma nemas!!! Kako moze neko biti fukara ako uplati aranzman za Tursku, odlazak avionom i boravak u hotelu??? Ti si osudila ljude unaprijed, zasto? Mozda sto nisu Hecegovacki hrvati (koje niko ne maltretira na granici) koji dodju preko dana na more, ponesu hranu i pice, ne potrose jedne kune, ne plate boravisnu taxu i na kraju ostave hrpu smeca iza sebe, to je za tebe elitni turizam...ako vec idu autom na odmor zasto ih saljes bas u Tursku kada ima blize, recimo u Bugarsku...ako ikada odes u Tursku( ne kao svercer) svoj malogradjanski stav ces sigurno promijeniti...
haris ubleha

Post by haris ubleha »

BSn wrote:Svaka drzava ima pravo, pa tako i Hrvatska!

To se nece odnostiti na cijelu Uniju, jer cemo biti izolovani samo u RH!

Dakle, kada im je vec dozobljeno, mislis da ce susjedi odbiti da to i ucine i na taj nacin "otjerati" najbrojnije turiste (ma sta oni pricali o tome ko je najbrojniji)!

Ustalom, uvijek nam preostaje CG! :D
Opet se ne razumijemo. Hrvatskoj nije dozvoljeno da ona odlucuje!!! Ne pita se Hrvatska, ostatak EU donosi pravila kojih se svaka buduca clanica MORA pridrzavati. A to znaci da ce jedan od "ispita spremnosti" za clanstvo u EU biti uvodjenje viza za drzavljanje BiH otprilike godinu dana prije nego zvanicno postanu clanica EU.
A, za CG se ne nadaj previse... oni su nas za godinu dana pretekli na putu u EU, vec su potpisali "sporazum o pridruzivanju" koji mi jos nismo.
Al' ima zato prelijepa albanska obala... :-D a ima i puno albanskih biznismena po SA, vidis im po voznom parku hotela "Casa Grande" koliko su mocni... jos sada kad se, nakon akcija hrvatske i slovenacke policije, i njihovi zemljaci "poslovni ljudi" iz ovih zemalja presele kod nas... isto k'o sto nam je dosla JNA iz SLO i HRV 1991. godine. 8) Stvorice se preduslovi da nam i Turska uvede vize... :)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Ticall wrote::D :D :D meni se ovo vec desilo 2 puta doduse zadnji put prije jedno 2 godine samo se okrenuo otisao na drugi granicni prelaz i vozdra
vozite za Tursku ... tamo vam je i mjesto
dotična i dalje piše na forumu......
Shoshana

Post by Shoshana »

Ahmmed wrote:
Ticall wrote::D :D :D meni se ovo vec desilo 2 puta doduse zadnji put prije jedno 2 godine samo se okrenuo otisao na drugi granicni prelaz i vozdra
Ahmo, jel' ti to pravis opaske na rad moderacije :shock: :D

A gospodicna nek' se nosi tamo gdje je njoj mjesto... :oops:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Shoshana wrote:
Ahmmed wrote:
basta sljezove boje wrote: vozite za Tursku ... tamo vam je i mjesto

Shoshana, ma kad malo bolje razmislim......dotična je u pravu :D :D
Shoshana

Post by Shoshana »

Ahmmed wrote:
Shoshana wrote:
Ahmmed wrote: dotična i dalje piše na forumu......

Shoshana, ma kad malo bolje razmislim......dotična je u pravu :D :D
:D Hsvaceno :D
walkabout

Post by walkabout »

Halo Draskovic, napisel se sta?
basta sljezove boje

pofalicki wrote: Fakat pojma nemas!!! Kako moze neko biti fukara ako uplati aranzman za Tursku, odlazak avionom i boravak u hotelu??? Ti si osudila ljude unaprijed, zasto? Mozda sto nisu Hecegovacki hrvati (koje niko ne maltretira na granici) koji dodju preko dana na more, ponesu hranu i pice, ne potrose jedne kune, ne plate boravisnu taxu i na kraju ostave hrpu smeca iza sebe, to je za tebe elitni turizam...ako vec idu autom na odmor zasto ih saljes bas u Tursku kada ima blize, recimo u Bugarsku...ako ikada odes u Tursku( ne kao svercer) svoj malogradjanski stav ces sigurno promijeniti...
ko koga, bolan, osudjuje? Iz Srbije ima aranzmana, haman pa skoro dzaba. A Turska je sasvim dobra za dugoprstice i ostale "okretne" momke da ih nauci pameti. Upravo je aktualan slucaj Nijemca od 17 koji se "spetljao" sa Engleskinjom od 13 godina. I mada Njemacka prijeti na sve moguce nacine, od toga da Turska nece u EU pa do bojkota turista, Turci malog i dalje drze (ca. 70ak dana) u pritvoru sa 30 ljudi u celiji. U Hrvatskoj bi malo sutra bio u zatvoru. A jesi nasao zemlju - Bugarsku, pa i Neum je bolji od toga :lol:
basta sljezove boje

Ahmmed wrote:
sta bi bilo tek da sam lopovima rekla da idu u Libiju :roll:
mostarac

Post by mostarac »

da se tako zustro boris za ovu, kao sto se boris za susjednu zemlju bilo bi mnogo bolje za sve nas.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Ovo je sve prichala-kazala...:D...pijacharska posla :D .
Ticall

Post by Ticall »

Uuuuuuuuu....Kakav si ti papak...pa da bar znas ko sam pa tako da kenjasssss....
sirena

Post by sirena »

Da se vratim na pocetak teme, tj. da su ove momke otjerali sa granice. Ne znam, ja sam zaista cula jos tih nekakvih prica svakog ljeta, te pitali koliko novca imate, te da pokazu. Ja idem svakog ljeta sa sincicem u Hrvatsku na more (od 1997) i nikada mi se, ama bas nikada, nije desilo nista na granici. Isla sam i autobusom i autom, i nikada me niko nije upitao ni koliko ostajem, ni koliko novca imam, nista. Svaki put su mi samo pogledali dokumente i rekli 'ugodan boravak'. To je stvarno moje iskustvo tokom svih ovih godina.
Post Reply