Zmije!!!

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
hare116

#151 Re: Zmije!!!

Post by hare116 »

Šargan,jedna od otrovnica koje žive u BiH.

Ovakvu sam vidio na bjelasnici kad sam brao ljesnike prije 2 godine. Prosla mi kraj same noge, saran. Da nije tetak bio samnom ne bi ni znao da je to jedna vrlo otrovna zmija. Bila je ogromna ko sa discoverey channela... :-) inače poznata i kao šarka, ako se ne varam, samo neznam šta bi sa tim imenom, da nije nedo Bog srpsko ili hrvatsko :D

@Daysleeper
Varaš se

Poskok (Vipera ammodytes) je ujedno i najveća evropska otrovnica. Glava mu je srcolikog izgleda, s karakterističnim roščićem na vrhu nosa. Boja tijela varira u zavisnosti od prebivališta i ide od svijetlo sive do crvenkasto smeđe. Vijugava leđna šara je kontinuirana i jasno izražena. Ženke narastu oko 60 cm, a mužjaci mogu narasti i do 100 cm. Poskok se sreće u svim krajevima BiH do visine od 2000 m/nv.

http://www.youtube.com/watch?feature=en ... OUCuQ5zElQ

Šarka ( Vipera berus) se nalazi u cijeloj Evropi. Duga je oko 60 do 80 cm, te također ima "cik-cak" liniju uzduž tijela i znatno je manja od poskoka. Glava joj je šira i oblija, sa velikim okom crvenog odsjaja i karakterističnom bjelom prugom uz rub gornje čeljusti. Šarka naseljava surovije predjele i može se sresti i iznad 2000 m/nv. Za razliku od poskoka ulazi i u vodu. Kod nas se javlja više podvrsta šarke:

Obična šarka (Vipera berus berus), ima sivkasto smeđu boju tijela i kontinuiranu tamnu vijugavu šaru oivičenu nizovima tačkica. Slična je poskoku, ali je manja i šarenija i nema roščić.

Crna šarka (Vipera berus prester), je potpuno crna zmija. I ona ima vijugavu šaru koja se vidi pri određenom lomu svjetla. Naseljava planinska područja, ali nešto niže nadmorske visine. Može se naći na Velikom i Malom polju na planini Igman.

Bosanski šargan (Vipera berus bosniensis), je žuto smeđe boje sa isprekidanom leđnom šarom koja je najčešće u vidu tamnih poprečnih pruga. Rijetko naraste iznad 40-tak cm. Hrani se skakavcima. Naseljava planinske rudine i čest je na Bjelašnici.

Planinska šarka (Vipera ursinii macrops), je najmanja evropska ljutica. Prosječna dužina je 45 cm. Živi u planinskim područjima, iznad 1500m n/m južnim područjima BiH. Glava joj je malena i na njuški zaobljena, a oči su relativno velike temeljna boja joj je siva ili žućkasto-siva, ljuskice na grlu i usnama imaju crne rubove. Leđna cik-cak pruga je vrlo varijabilna i u dosta primjeraka razbijena u nepravilne mrlje i/ili poprečne pruge. Trbuh joj je svjetlo smeđ, tamno smeđ ili siv. Po temeljnoj boji vrlo je slična šarki.
celava_dlaka

#152 Re: Zmije!!!

Post by celava_dlaka »

Po meni zmije su prelijepa stvorenja

Image

Nego koja je ono trenutno najotrovnija zmija na svijetu gledao sam dokumentarac na NAT GEO al sam zaboravio uglavnom nije ni kobra ni mamba
Cholina_Lokica

#153 Re: Zmije!!!

Post by Cholina_Lokica »

celava_dlaka wrote:
Nego koja je ono trenutno najotrovnija zmija na svijetu gledao sam dokumentarac na NAT GEO al sam zaboravio uglavnom nije ni kobra ni mamba
Kontinentalni taipan :D
Discball

#154 Re: Zmije!!!

Post by Discball »

Jedna od najotrovnijih na svijetu,... na mojoj ruci :D :D :D

Image
celava_dlaka

#155 Re: Zmije!!!

Post by celava_dlaka »

Kako su samo prelijepe zivotinje

Imam i ja u arhivi na kompu sliku sa pitonom u crnoj gori na nekoj od plaza nez tacno imena
JeronimoBa

#156 Re: Zmije!!!

Post by JeronimoBa »

Evo pročitah posljenjih nekoliko postova, pa vidim da ovdje ima svega...
nekoliko činjenica o našim otrovnicama:
1. Zmije su važan dio ekosistema, jer jedu bube i glodare (miševe i sl.)
2. Ako ubijete zmiju, remetite prirodni balans, pa se može očekivati povećanje broja glodara
3. Naše zmije se uglavnom boje čovjeka, ali su potpuno gluhe, tako da je bukom ne možete preplašiti, no zato je jako efikasna tehnika jače udaranje nogama o tlo po kojem se krećete, što će stvoriti vibracije, koje zmije osjete izuzetno dobro i sklonit će vam se s puta.
4. Serum vas može ubiti brže od ugriza (pola sata u slučaju anafilaktičkog šoka, dok se u većini slučajeva, organizam može izboriti sa otrovom), zato vrhunski stručnjaci u oblasti herpetologije, ne savjetuju samostalno apliciranje seruma, nego samo transport do bolnice, gdje se uz davanje seruma, uz prisustvo doktora, mora imati pri ruci i adrenalin, za slučaj da organizam negativno reaguje na serum.
5. Otrovnica vam ne mora ubrizgati otrov. postoje zabilježeni slučajevi tzv. "suhog" ugriza poskoka, gdje je zmija u znak opomene samo bocnula zubima čovjeka, šaljući opomenu da je se pusti na miru. Ubrzigavanje seruma u takvom slučaju može ubiti čovjeka za jako kratko vrijeme.
6. Dobre duboke cipele, duge hlače, uz eventualne gležnjake, ili duboke gumene čizme, mogu biti efikasna prevencija koja vas može zaštiti u 95% slučajeva

nastavak u sljedećoj epizodi...
coek

#157 Re: Zmije!!!

Post by coek »

...
Last edited by coek on 24/02/2014 10:05, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#158 Re: Zmije!!!

Post by Truba »

kakve su zmije i vatra?
pomaže li paljenje gume i plastike tamo gdje se skupljaju?
chengaba

#159 Re: Zmije!!!

Post by chengaba »

celava_dlaka wrote: Nego koja je ono trenutno najotrovnija zmija na svijetu gledao sam dokumentarac na NAT GEO al sam zaboravio uglavnom nije ni kobra ni mamba
Najotrovniji je što reče Choko kontinentalni taipan, tj. ima najsnažniji otrov, ali je jako pasivnog temperamenta i rijetko se obračun sa njom završi ujedom, a najsmrtonosnija je crna mamba, koja ako te ujede, a u roku od sat ne primiš serum, donji si. A još šlag na tortu je da je jako agresivna i najbrža je zmija isto, može puzati oko 20 na sat ako se dobro sjećam...
JeronimoBa

#160 Re: Zmije!!!

Post by JeronimoBa »

Black swan wrote:kakve su zmije i vatra?
Paljenje plastike je opasno za sva živa bića, pa tako i zmije. Međutim, najopasnije je za onoga ko pali plastiku! Paljenjem plastike oslobađaju se dioksini i furani, koji zagarantovano izazivaju rak, a otrovni su u nano-gramskim količinama. Vrijeme poluraspada dioksina u ljudskom organizmu je preko 20 godina. Primjer: Dakle ako udahneš 1 nanogram, za 20 godina izbacit ćeš 0,5 nanograma iz organizma).
dakle, ne raditi to, veću štetu praviš sebi nego njima...
chengaba

#161 Re: Zmije!!!

Post by chengaba »

JeronimoBa wrote:
Paljenje plastike je opasno za sva živa bića, pa tako i zmije. Međutim, najopasnije je za onoga ko pali plastiku! Paljenjem plastike oslobađaju se dioksini i furani, koji zagarantovano izazivaju rak, a otrovni su u nano-gramskim količinama. Vrijeme poluraspada dioksina u ljudskom organizmu je preko 20 godina. Primjer: Dakle ako udahneš 1 nanogram, za 20 godina izbacit ćeš 0,5 nanograma iz organizma).
dakle, ne raditi to, veću štetu praviš sebi nego njima...
bravo :thumbup:
ljuspica

#162 Re: Zmije!!!

Post by ljuspica »

Dobra zastita od zmija je ako ste npr.na izletu ili kampovanju , jeste ta da prospete pepeo od cigare ili ognjista oko satora ili mjesta gdje boravite....zmije bjeze od toga....a u biti najbolja zastita je da ih ne dirate,ni one 100% nece dirat vas
petunija

#163 Re: Zmije!!!

Post by petunija »

Niko ne bi ni dirao zmiju, nego je problem što je ne vidiš.
Inače, one su osjetljive na mirise, u nekim krajevima ljudi pale stare krpe da ih rastjeraju.
Nabucco

#164 Re: Zmije!!!

Post by Nabucco »

Paljenje gume pomaže, ali je opasno....
Ja protiv zmija koristim staro motorno ulje, pospem oko vikendice, šupe....
PapakizSarajeva

#165 Re: Zmije!!!

Post by PapakizSarajeva »

ismir123 wrote:
Paljenje gume pomaže, ali je opasno....
Ja protiv zmija koristim staro motorno ulje, pospem oko vikendice, šupe....
Ti si neki "opasan" ekolog. I ti i ovaj sto hoce da pali gume ...
Truba

#166 Re: Zmije!!!

Post by Truba »

u redu je momče iz državnih solitera :oops: :oops: :oops:
PapakizSarajeva

#167 Re: Zmije!!!

Post by PapakizSarajeva »

Black swan wrote:u redu je momče iz državnih solitera :oops: :oops: :oops:
Ako mislis na mene, greska ... Klasicni mahalas, iz privatne firme ...
junkers

#168 Re: Zmije!!!

Post by junkers »

divno,priroda i ekologija a palili bi gume i plastiku.jebo Bopal kakvih ovdje stručnjaka ima.
malo više opreza na izletima,kampovanju,a za vikendicu recept je mačka,njen miris def. ne podnose
Truba

#169 Re: Zmije!!!

Post by Truba »

ko voli zmije
kad mu se nastane na kućnom pragu nek smišlja ekološke načine za njihovo tjeranje od roditelja supruga djece...

inače čitavo djetinjstvo smo palili plastiku i s njome simulirali bombardiranje vijetnamskih prašuma :D ako ko zna o čemu pričamo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Cholina_Lokica

#170 Re: Zmije!!!

Post by Cholina_Lokica »

Black swan wrote:ko voli zmije
kad mu se nastane na kućnom pragu nek smišlja ekološke načine za njihovo tjeranje od roditelja supruga djece...

inače čitavo djetinjstvo smo palili plastiku i s njome simulirali bombardiranje vijetnamskih prašuma :D ako ko zna o čemu pričamo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Volim ih ja :roll: :mrgreen:
djulba

#171 Re: Zmije!!!

Post by djulba »

Black swan wrote:ko voli zmije
:D :D :thumbup:
tutku

#172 Re: Zmije!!!

Post by tutku »

Discball wrote:Jedna od najotrovnijih na svijetu,... na mojoj ruci :D :D :D

Image
ovo nije koraljna, vec kraljevska zmija, tako da nije otrovna :D
славянин

#173 Re: Zmije!!!

Post by славянин »

tutku wrote:

Image
Yelow black saves a chap red and yellow kills a fellow :mrgreen: zapamti to kad rukujes ovim sarenim :mrgreen:
tutku

#174 Re: Zmije!!!

Post by tutku »

tutku wrote:

Image
e upravo tako :D
gamer121

#175 Re:

Post by gamer121 »

ma sta smug?svaka zmija pa i bjelouska ima dozu otrova u sebi samo ne toliku pa da te moze ubiti...uglavnom cuvajte se svake.ja kad vidim zmiju pa i smuga moja reakcija: :run:
Post Reply