discus herniae

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
_aja_

#151 Re: discus herniae

Post by _aja_ »

Hasharijast wrote:E moj prijatelju, ja bih ti preporučio da pod hitno obustaviš sve aktivnosti osim lagane šetnje i plivanja i vidi hoće li ići na bolje... i obavezno se pazi naglih pokreta, trzaja, skokova i dizanja bilo kakvih tereta. A što se tiče sjedenja, nemoj sjediti duže od pola sata nego ustani i prošetaj 3-4 minute i slušaj svoje tijelo. Mislim da se po tvom opisu ipak radi o herniji a što se tiče MR, ako budeš išao na Koševo, nalaz ćeš dobiti nakon 7 dana i ponesi prazan CD i DVD da ti snime jer nemoj da se iznenadiš kada dobiješ jedan papir sa jednim do dva paragrafa na nalazu, a ako ikad odeš neurohirurgu tražit će ti nalaz na DVDu. I bitno je da tražiš i da ti urade EMNG da možeš pratiti provodljivost živaca i stanje mišića, da znaš da li vremenom ide na bolje ili na gore. I sretno :)

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Još si mu zaboravio reći da je dobio bolest za čitav život .. :roll:
neko_sa_strane

#152 Re: discus herniae

Post by neko_sa_strane »

Znam ja se sa hernijom živi i da se ista ne liječi.

Nalaz je sljedeći:

Na nivou i.v. prostora L4/L5 vidi se manja zona intenziteta signala diska. Ista je usmjerena dorzomedijalno i lateralno lijevo,bez bitnije redukcije prednjeg likvornog prostora i kompresije.

Zaključak

Mala hernija na nivou L4/L5

Više me brinu početni znaci deformirajuće spondiloze nego hernija diska.
Hasharijast

#153 Re: discus herniae

Post by Hasharijast »

Ako je u pitanju mala hernija, možeš razmisliti o laserskom tretmanu koji ima 75% uspješnost uz koliko toliko prihvatljive rizike. Cijena je oko 5,000 km kod privatnika u Hrvatskoj a mislim da je manja u državnim bolnicama. Nažalost, ovi naši na Koševu ne napišu koliko je "mala" hernija u milimetrima pa se ne može procijeniti da li si za lasera ili ne.

Big Ang

#154 Re: discus herniae

Post by Big Ang »

tuspas mene :cry:
Dr.medicine

#155 Re: discus herniae

Post by Dr.medicine »

neko_sa_strane wrote:Znam ja se sa hernijom živi i da se ista ne liječi.

Nalaz je sljedeći:

Na nivou i.v. prostora L4/L5 vidi se manja zona intenziteta signala diska. Ista je usmjerena dorzomedijalno i lateralno lijevo,bez bitnije redukcije prednjeg likvornog prostora i kompresije.

Zaključak

Imaš li Već Modic 1?
Big Ang

#156 Re: discus herniae

Post by Big Ang »

Ništa ti je spondiloza. To ti svako ima. To je nepravilna kičma. E kome je pravilna da mi ga je samo vodjeti.
Hernija treba da te brine. Barem toliko da si je svjestan i da paziš kada dižeš teret. Ču spondiloza :D
neko_sa_strane

#157 Re: discus herniae

Post by neko_sa_strane »

Dr.medicine wrote:

Nalaz je sljedeći:

Zaključak

Imaš li Već Modic 1?
Ne znam ni šta je to! Malo sam čitao otprilike na Netu ali nigdje u svojim nalazima nisam našao podatak o Modic 1.

Išao sam kod ortopeda i uz dužno poštovanje prema medicini i medicinskim radnicima ja njima sve manje vjerujem. Lik me nije ni pregledao ali je odmah zaključio da je potrebna operacija i to fuzijom (ugradnjom metalne pločice između diskova). Vidio je suženje gdje ga nema i nije ni pokušavao preporučiti fizikalnu terapiju. On naravno ima svog kolegu koji je neurohirurg rado bi me preporučio. Zar oni misle da sam ja idiot i da ne znam sabrati 2 i 2. Prvo je u stvari prepisao neke tablete kojima bih se kljukao a zatim je izustio riječ operacija. Ja nakon te posjete ući ni u kakvu zdravstvenu ustanovu neću. Sve se radi u talu a pacijenti su ti koji stradaju. Danas većina doktora je u nekoj sprezi i sa farmaceutskim lobijem. Nije im uopšte cilj pacijenta izliječiti nego liječiti. Stvarno sam bio ljut nakon te posjete.
Hasharijast

#158 Re: discus herniae

Post by Hasharijast »

Ako ti ide na bolje to je dobar znak. Nakon godine i po, u prosjeku razlika između operisanih i neoperisanih je samo 10% u korist operisanih uz ogromne rizike operacije.

_aja_

#159 Re: discus herniae

Post by _aja_ »

neko_sa_strane wrote:
Dr.medicine wrote:

Nalaz je sljedeći:

Zaključak

Imaš li Već Modic 1?
Ne znam ni šta je to! Malo sam čitao otprilike na Netu ali nigdje u svojim nalazima nisam našao podatak o Modic 1.

Išao sam kod ortopeda i uz dužno poštovanje prema medicini i medicinskim radnicima ja njima sve manje vjerujem. Lik me nije ni pregledao ali je odmah zaključio da je potrebna operacija i to fuzijom (ugradnjom metalne pločice između diskova). Vidio je suženje gdje ga nema i nije ni pokušavao preporučiti fizikalnu terapiju. On naravno ima svog kolegu koji je neurohirurg rado bi me preporučio. Zar oni misle da sam ja idiot i da ne znam sabrati 2 i 2. Prvo je u stvari prepisao neke tablete kojima bih se kljukao a zatim je izustio riječ operacija. Ja nakon te posjete ući ni u kakvu zdravstvenu ustanovu neću. Sve se radi u talu a pacijenti su ti koji stradaju. Danas većina doktora je u nekoj sprezi i sa farmaceutskim lobijem. Nije im uopšte cilj pacijenta izliječiti nego liječiti. Stvarno sam bio ljut nakon te posjete.

Dozivjela istu stvar. Ortoped me hitno uputio odmah iz njegove ordinacije da se javim neurohirurgu zbog operacije, sto je naravno nemoguce bez uputnice, ali aman toliko je hitno. Narvno nisu me primili i ako sam ja skoro plakala od bola, jer je u pitanju hernija dva diska. Kad sam dosla do neurohirurga fino mi je objasnio da probam sve prije operacije srecom. Oporavljala sam se dugo, ali sad je poprilicno ok, uvijek je prisutan neki bol sad za sad nije strasno. Ipak u svemu mi je ostao u sjecanju doktor opce prakse koji me prijatno iznenadio kad je nakon prvog snimka uzeo papir i olovku i crtao da bi mi pojasnio sta je u pitanj.
_aja_

#160 Re: discus herniae

Post by _aja_ »

.
Big Ang

#161 Re: discus herniae

Post by Big Ang »

:lol: joj izvini, nasmijala sam se na ovo "Skoro plakala" :lol: :D Ja sam vrištala, doslovno vrištala. :-)

Hoću reći da ljudi koji odbiju operaciju trpe i ne tako jake bolove. Ja sam molila da me operišu. I da su mi donijeli papir na kom bi pisalo da ću ostati nepokretna ali da će se bolovi smanjiti ja bih potpisala, odmah :eh:
_aja_

#162 Re: discus herniae

Post by _aja_ »

Big Ang wrote::lol: joj izvini, nasmijala sam se na ovo "Skoro plakala" :lol: :D Ja sam vrištala, doslovno vrištala. :-)

Hoću reći da ljudi koji odbiju operaciju trpe i ne tako jake bolove. Ja sam molila da me operišu. I da su mi donijeli papir na kom bi pisalo da ću ostati nepokretna ali da će se bolovi smanjiti ja bih potpisala, odmah :eh:
Pa meni i nije bas tako smijesno, jer sam bila bukvalno prikovana za krevet 3 mjeseca. Vrlo dobro je poznato koliko traje kod nas proces od prvog snimka do CT, pa do MR, tako da sam ja vec tad kad sam dosla do neurohirurga mjesecima se trovala tabletama i injekcijama, obavila ko zna koliko pregleda kod ortopeda, probala vec ko zna sta sve ne od alternativnih metoda... trajalo je i trajalo...
Hocu reci da bas i ne bi svi pristali na operaciju s obzirom na sve moguce posljedice iste...:mrgreen:
Big Ang

#163 Re: discus herniae

Post by Big Ang »

_aja_ wrote:
Big Ang wrote::lol: joj izvini, nasmijala sam se na ovo "Skoro plakala" :lol: :D Ja sam vrištala, doslovno vrištala. :-)

Pa meni i nije bas tako smijesno, jer sam bila bukvalno prikovana za krevet 3 mjeseca. Vrlo dobro je poznato koliko traje kod nas proces od prvog snimka do CT, pa do MR, tako da sam ja vec tad kad sam dosla do neurohirurga mjesecima se trovala tabletama i injekcijama, obavila ko zna koliko pregleda kod ortopeda, probala vec ko zna sta sve ne od alternativnih metoda... trajalo je i trajalo...
Hocu reci da bas i ne bi svi pristali na operaciju s obzirom na sve moguce posljedice iste...:mrgreen:
Ležala i ja. Godinu. Godinu i nešto tačnije. Nejse. Zaista vjerujem da kad previše boli ljudi bez razmišljanja odu na operaciju.
Ramzess Veliki

#164 Re: discus herniae

Post by Ramzess Veliki »

Pfff ... ma nije to ništa ... :oops:
Nema šta nisam radio - skakao sa mostova, padao sa motora, skakao sa drugog sprata na noge ... sjebao disk i pomjerio pršljen u trbuh. Jes' me prošle godine oderalo, jedva bih sišao sa motora u Omišu i propadne mi zabava jer se moram pazit' da se sutra mogu vratiti na motoru ...
Na prvu mi je hirurg rekao:
- Ma joooj, nije ovo ništa, sa'ćemo mi to operisat', ma to ti dođe k'o operacija krajnika, ma i lakše ..."
... i ja ono kontam - ma reži jaro ako misliš da treba. Sreća istekne mu radna dozvola, i novi konzorcij pregleda nanovo snimke pred operaciju i kažu - Ma kakva operacija, to je zadnje. To ćeš ti sam popraviti.

I zatim je uslijedila fizikalna, moram napomenuti da sam imao svu moguću štelu i obzir, nakon fizikalne su me savjetovali a to sam i uradio - kupio TENS u apoteci na Vojničkom, počeo plivati a batalio teretanu (jer sam bio toliki konj da sam čak i čučnjeve radio ... :roll: ), odnosno u teretani se baziram sada samo na lat-mašini i vježbama koje ne opterećuju kičmu vertikalno. Plivanje mi je strašno pomoglo, a i TENS.
Da, pridržavam se i vježbi koje mi je nekoliko eksperata propisalo, čak postoji i vježba za vraćanje pršljena iz stomaka prema van. :thumbup:
Kako mi je šefica klinike rekla - nije problem operacija nego ožiljci poslije operacije. Oni načine štetu nakon operacije. Zbog toga sam odustao i mislim da sam za sada napravio dobar izbor. Istina neću moći više skakati kao prije ... :twisted:
Hasharijast

#165 Re: discus herniae

Post by Hasharijast »

Evo i Amra Silajdzic operisala kičmu, i to u vratnom dijelu....

http://www.ekskluziva.ba/Amra-Silajdzic ... 41740.html

SmokingMan

#166 Re: discus herniae

Post by SmokingMan »

Kakvi ste vi sa Herniae,mene doji dio leđa doslovno ubija svaki dan. :D
Dr.medicine

#167 Re: discus herniae

Post by Dr.medicine »

z1xter wrote:Kakvi ste vi sa Herniae,mene doji dio leđa doslovno ubija svaki dan. :D
jos ova promjena vremena :lol: :lol: :lol:
super, ujutro prvo moram da sjedim 10 min, inace ne mogu mrdnut :?
Sijalica koja gori

#168 Re: discus herniae

Post by Sijalica koja gori »

Moj otac je riješio operacijom. I sam kaže da je znao da će ga proći, da bi odmah operisao se.
A svim onima koji imaju discus herniae želim preporučit da razmisle o operaciji, u 80% slučajeva je uspješno.
_aja_

#169 Re: discus herniae

Post by _aja_ »

Big Ang wrote:
_aja_ wrote:

Ležala i ja. Godinu. Godinu i nešto tačnije. Nejse. Zaista vjerujem da kad previše boli ljudi bez razmišljanja odu na operaciju.

Ja ti samo mogu reci da imam veliku herniju diska L4/L5 i da mi se zivac u lijevoj nozi od upale i pritiska na isti u tom periodu pokupio, a misici ne mogu reci distrofirali, ali skoro da jesu. Ako mislis da to nije previse bolilo varas se. Moja sreca sto sam nasla doktora privatno koji mi je pomogao da ustanem na noge, po ovim na Kosevu bih vjerovatno i ja zavrsila na stolu.
Big Ang

#170 Re: discus herniae

Post by Big Ang »

Ama šta se više raspravljaš i ubjeđuješ sa mnom? Mora li pobogu svaka tema na ovom forumu biti za nadmetanja? Pa i tema o bolovima? Nigdje nisam napisala da ti ne vjerujem ili da ne mislim da te boli, da te bolilo, samo tvrdim, i tvrdiću dok sam živa, da kad previše boli moliš doktore da te operišu. Ne ti, lično, nego svako na svijetu.
Tito dragi :-)
Dr.medicine

#171 Re: discus herniae

Post by Dr.medicine »

Big Ang wrote:Ama šta se više raspravljaš i ubjeđuješ sa mnom? Mora li pobogu svaka tema na ovom forumu biti za nadmetanja? Pa i tema o bolovima? Nigdje nisam napisala da ti ne vjerujem ili da ne mislim da te boli, da te bolilo, samo tvrdim, i tvrdiću dok sam živa, da kad previše boli moliš doktore da te operišu. Ne ti, lično, nego svako na svijetu.
Tito dragi :-)
potpisujem :(
_aja_

#172 Re: discus herniae

Post by _aja_ »

:lol:

Cuj nadmetanje :lol::lol::lol:
Ja ti samo pokusavam reci da to sto govoris, govoris u svoje ime...
Big Ang

#173 Re: discus herniae

Post by Big Ang »

_aja_ wrote::lol:

Cuj nadmetanje :lol::lol::lol:
Ja ti samo pokusavam reci da to sto govoris, govoris u svoje ime...

I u ime svih ljudi, koje sam upoznala a koji pate od iste boljke. A ima ih puno. Ima maxuz stranica na ternetu za nas take, beskičmenjake :D
fantabox

#174 Re: discus herniae

Post by fantabox »

Big Ang wrote:

Ima maxuz stranica na ternetu za nas take, beskičmenjake :D
Moze link na neke od tih, ovdje ili na P.M., hvala i pozdrav!
Big Ang

#175 Re: discus herniae

Post by Big Ang »

fantabox wrote:
Big Ang wrote:

Ima maxuz stranica na ternetu za nas take, beskičmenjake :D
Moze link na neke od tih, ovdje ili na P.M., hvala i pozdrav!
može, kako da ne :D
Post Reply