Ja nisam sin notara,ali imam jednog notara u rodu.Dakle bicu iskren za razliku od tebe.I ja se ne bih javljao na ovu temu na ne znam da je krv popisao dok nije polozio za notara.Cijeli zivot posteno radi,uci,polaze ispite sa 50 godina za notara.I dobro znam da ko su ljudi koji vode hajku protiv notara.Sve su to propali advokati koji su zalutali medu pravnike uopste.I sami su zajedno sa mojim rodakom polagali ispite za notara i nakon sto su pali na ispitu vratili su se svojim starim poslovima-advokaturi.A to sto si rekao za Hrvatsku je totalna glupost.Pojedini advokati mogu zaraditi vise od notara,ali u prosjeku notari vise zaraduju od advokata i u Hrvatskoj kao i u ostatku Evrope su notari najbogatiji ljudi.Trebam li uopste spominjati koliko je notarska tarifa puta veca u Hrvatskoj u odnosu na BiH.Naspram ostatka Evrope,notarske tarife u BiH u odnosu na zivotni standard su smijesno malo.I sada su smanjene.
Meni jedino nije jasno koji je tvoj(vas) motiv,tj. ljudi koji nisu uspjeli poloziti za notare,da serete non-stop po notarima.
A to da ti nisi propali advokat,ili nko od roditelja, okaci macku o rep
Ja sam ti vec rekao ko sam i nemam se sta ponavljat.
Ispit je mogao ici polagati tko je htio (normalno da pod uslovom utvrdjenim Zakonom); a ukupno ih je izaslo 200tinjak, a 150 ih je polozilo, licence je dobilo 77 ljudi.
Notarijat je odlicna stvar i svi ga normalni ljudi u Bosni trebaju podrzavat, a ne i trenutni sistem na koji radi, ja licno od toga nemam nista za razliku od tebe, ali za 15tak dana ce se donjeti novi nacrt zakona o radu notara, pa cemo da vidimo kakva ce situacija biti.
Opet govoris da su advokati ljubomorni, ukoliko inace ne znas u Federaciji BiH ima preko 900 advokata, a pitaj bilo kojeg od njih dal je zadovoljan situacijom, da sa 60 godina svog zivota u advokaturi, (znaci daleko vise ima iskustva od tvog oca notara koji je sa 50 godina morao ucit), ne moze sjest i sastavit ugovor za svog klijenta koji je npr. neka korporacija, kojoj je inace on advokat, nego mora nositi "notaru" koji je kobijagi spretan i ima 20 ugovora u racunaru snimljene i samo mjenja imena i prezimena i naplati za takvo sta 4.200 KM
Sto se tice notarijata u HRVATSKOJ, opet si u krivu, notar sastavlja ugovore samo u slucaju da mu je klijent slijep, gluh ili ima neku drugu manu, sve ostale ugovore sastavlja odvjetnik, a hrvatski notar-javni biljeznik samo pecatira i za to dobija neku malu naknadu.
Nemoj biti smijesan, a ja ovu raspravu nema razloga da dalje vodim, za najdalje 2 mjeseca, kada izadje novi zakon, javim se.
Jos jednom ti podvlacim, a ako si covjek promisli i skontaj.
1. i za advokaturu i za notara moras imati polozen pravosudni.
2. Advokatura je daleko, daleko tezi posao (gpp, krivica, stecaj, privredno......) nego sjedenje i sastavljanje tipiziranih ugovora, i sto je najgore, obicno ih i sastavljaju notarski pripravnici, jer notari ne znaju ni radit na racunarima.
Pozdrav, i cujemo se oko decembra sa novim Zakonom.