Kur'anske mudzize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
KotromanichII

#151 Re: Kur'anske mudzize

Post by KotromanichII »

ova knjiga kuran je puna cudesa, evo upravo malo prije dok citam suru Sunce/shems na arapskom i pronadjem naucno cudo samo zato sto sam poznavao te arapske rijeci u tom ajet ,

evo kako ide

وَالشَّمْسِ وَضُحَاهَا
91:1 We shemsi we (duhaha/dahaha)

we znaci "i"
shems =sunce
duhaha ili dahaha znaci ovo
Image

doslovno prevedno
91:1 i sunca i prosirenja

a kako stoji u nasem prevodu

91:1. Tako mi Sunca i svjetla njegova,
Besim Korkutov prevod
nespominje se nigdje svjetlo ,na arapskom Nur

ako uzmemo doslovno prevod dobijemo jedno naucno cudo a to je ovo , da ce sunce rasti i postati veliko
Image

a isto se govori kako ce sunce postati suzbijena masa, mali patuljak

‏81:1 اذا الشمس كورت
81:1 ize shemsi kuviret

081:001] When the sun shall be shrunk into a condensed ball (كورت),

كورت (kuwirat) is a verb of the noun and verb كور (kawr). The latter means:

1- كور (kawr) according to Google's Arabic-English online dictionary means:

Core
Ball
Conglomerate (gathered into a rounded mass)/skupljeno u okruglu masu
KotromanichII

#152 Re: Kur'anske mudzize

Post by KotromanichII »

Valovi u morskim dubinama u Kuranu

Allah kaze u kuranu:

24:40. Ili kao tmine u moru dubokom, prekriva ga talas, iznad njega talas, iznad njega oblaci. Tmine, jedna iznad druge. Kad bi izvadio ruku svoju, jedva bi je vidio!24:40 A onaj kome Allah ne načini svjetlo, tad nema za njega svjetla nikakva
Mlivo prevod

sta kaze nauka o ovome

This verse mentions the darkness found in deep seas and oceans, where if a man stretches out his hand, he cannot see it. The darkness in deep seas and oceans is found around a depth of 200 meters and below. At this depth, there is almost no light (see figure 15). Below a depth of 1000 meters there is no light at all.1 Human beings are not able to dive more than forty meters without the aid of submarines or special equipment. Human beings cannot survive unaided in the deep dark part of the oceans, such as at a depth of 200 meters.

Image
Figure 15: Between 3 and 30 percent of the sunlight is reflected at the sea surface. Then almost all of the seven colors of the light spectrum are absorbed one after another in the first 200 meters, except the blue light. (Oceans, Elder and Pernetta, p. 27.)

Scientists have recently discovered this darkness by means of special equipment and submarines that have enabled them to dive into the depths of the oceans.

We can also understand from the following sentences in the previous verse, “...in a deep sea. It is covered by waves, above which are waves, above which are clouds....”, that the deep waters of seas and oceans are covered by waves, and above these waves are other waves. It is clear that the second set of waves are the surface waves that we see, because the verse mentions that above the second waves there are clouds. But what about the first waves? Scientists have recently discovered that there are internal waves which “occur on density interfaces between layers of different densities.”2 (see figure 16).

Image
Figure 16: Internal waves at interface between two layers of water of different densities. One is dense (the lower one), the other one is less dense (the upper one). (Oceanography, Gross, p. 204.)

The internal waves cover the deep waters of seas and oceans because the deep waters have a higher density than the waters above them. Internal waves act like surface waves. They can also break, just like surface waves. Internal waves cannot be seen by the human eye, but they can be detected by studying temperature or salinity changes at a given location.3
probuseni $

#153 Re: Kur'anske mudzize

Post by probuseni $ »

KotromanichII wrote:
RAZLOG KORIŠTENJA ZAMJENICE 'MI' U KUR'ANU

Mislimo da bi bilo korisno objasniti razlog zbog kojeg je u navedenom ajetu korištena formulacija 'Mi'. Ovo pojašnjenje je potrebno zbog onih čitalaca koji ne razumiju duh arapskog jezika. Allah, dž. š., za Sebe koristi i prvo lice množine, 'Mi', a isto tako i prvo lice jednine, 'Ja'. Razlog tome leži u samim odlikama arapskog jezika. U arapskom, a i u nekim drugim jezicima se, prilikom izražavanja poštovanja i veličanstvenosti, ponekad koristi prvo lice množine, 'mi', koja se, zapravo, odnosi na prvo lice jednine, 'ja'. Upravo, kako u našem, tako i u većini ostalih jezika se, iz poštovanja prema sugovorniku, uobičajeno koristi drugo lice množine, 'vi', umjesto drugog lica jednine, 'ti'. I u turskom se nekad koristi množina 'mi', iako se misli na prvo lice jednine 'ja', mada to nije toliko rasprostranjeno kao korištenje množine drugog lica, 'vi'.

Ukratko, Allah, dž. š., nije ponizan; poniznost je svojstvo čovjeka, a ne Allaha, dž. š. Ovu formulaciju Allah, dž. š., koristi da bi istakao veličanstvenost, uzvišenost, poštovanje. Kur'an je objavljen na arapskom jeziku, te zbog toga nosi odlike i sadržava određene izraze svojstvene arapskom jeziku. Allahova jednoća jedna je od temeljnih poruka Kur'ana i to je sasvim očito na osnovu brojnih kur'anskih ajeta.

Želimo još nešto istaći: kada, dakle, u Kur'anu govori o Sebi, Allah, dž. š., koristi i prvo lice jednine 'Ja', a isto tako i prvo lice množine, 'Mi', kao izraz veličanstvenosti, uzvišenosti, poštovanja. Međutim, kada se o Allahu, dž. š., govori u drugom licu, uvijek se koristi zamjenica drugog lica jednine 'Ti', a nikada drugo lice množine, 'Vi'. Isto tako, koristi se treće lice jednine, 'On', a nikada se ne koristi treće lice množine, 'Oni'! Premda, na stotine puta u Kur'anu se Allah, dž. š., spominje u drugom i trećem licu, to nikada nije u množini. A to, kao što smo istakli u početku, ukazuje da je korištenje zamjenice 'Mi' samo zbog odlike arapskog jezika, a nikako da se radi o negiranju Allahove jednoće.
Kakav je to jezik kad licne zamjenice mozes koristiti kako ti pase, jednom ovako drugi put onako ? Mislim, cemu sluze uopste licne zamjenice ?

Ali ima jedna druga stvar. Nauka kaze da jezik koji nije gramaticki definisan i nije u potpunosti jezik. U Kuranu se ocito radi o primitivnom jeziku koji nije jos u stanju razluciti gramaticku formu licnih zamjenica, pa otud i ove zavrzlame.

Jas mislim da se tu radi o necemu drugom. Nemoguce je da Alah pravi toliko kardinalne gramaticke greske , vec on stvarno pominje i neke druge , neke druge bogove koji skupa s njim upravlja. Kako je god Alah predvidio mnoge stvari koje nauka tek danas otkriva , nemoguce je da nije predvidio da ce se jezik razviti do te mjere da pravilno koristi licne zamjenice i da ga ljudi danas normalno razumiju.
KotromanichII

#154 Re: Kur'anske mudzize

Post by KotromanichII »

Kakav je to jezik kad licne zamjenice mozes koristiti kako ti pase, jednom ovako drugi put onako ? Mislim, cemu sluze uopste licne zamjenice ?
necitas mi sta ti pisem pasha

evo da ponovim

U arapskom, a i u nekim drugim jezicima se, prilikom izražavanja poštovanja i veličanstvenosti, ponekad koristi prvo lice množine, 'mi', koja se, zapravo, odnosi na prvo lice jednine, 'ja'
bijela

#155 Re: Kur'anske mudzize

Post by bijela »

KotromanichII wrote:
necitas mi sta ti pisem pasha

evo da ponovim

U arapskom, a i u nekim drugim jezicima se, prilikom izražavanja poštovanja i veličanstvenosti, ponekad koristi prvo lice množine, 'mi', koja se, zapravo, odnosi na prvo lice jednine, 'ja'
ne moraš ići dalje od bosanskog jezika. @probušeni očito nikada nije čuo za nešto što se zove "autorsko MI".
KotromanichII

#156 Re: Kur'anske mudzize

Post by KotromanichII »

ne moraš ići dalje od bosanskog jezika. @probušeni očito nikada nije čuo za nešto što se zove "autorsko MI".
ma nek pita meni nesmeta ;-) bolje da pita nego da luta u razmisljanjima
idealnaM

#157 Re: Kur'anske mudzize

Post by idealnaM »

probuseni $ wrote:
KotromanichII wrote:
Ima li sta u Kuranu o ostalim mjesecima, onim oko Marasa, Fobosu i Demosu ili onima oko Jupitera, Jo, Kalisto, Evropa , Ganimed.... Krecu lise i oni isto kao i Zemljin Mjesec ?
nema nikakvi informacija u kuranu o mjesecima drugih planeta
Onda se ta tvoja astronomija iz Kurana moze primjeniti samo na ovaj nas Mjesec, sto znaci da je knjiga nepotpuna. Sta je sa ostatkom svemira ?
:evil:
Ljudska pamet je ograničena.Glupost nije.
probuseni $

#158 Re: Kur'anske mudzize

Post by probuseni $ »

idealnaM wrote:
probuseni $ wrote:
KotromanichII wrote:[

nema nikakvi informacija u kuranu o mjesecima drugih planeta
Onda se ta tvoja astronomija iz Kurana moze primjeniti samo na ovaj nas Mjesec, sto znaci da je knjiga nepotpuna. Sta je sa ostatkom svemira ?
:evil:
Ljudska pamet je ograničena.Glupost nije.
Zar ti nikad nisi cula da i ostale planete imaju svoje satelite, svoje mjesece ? Nabrojao sam neke gore. Ako Kuran ne obradjuje te druge mjesece, znaci da se za njih u to vrijeme ni je ni znalo. Ili nije Alah znao za njih pa ih nije ni opisao. I ona formula koja Kotromanic II navodi vrijedi samo za nas Mjesec , tako da ta formula nije univerzalna, ne vrijedi za citav svemir. Eto, to sam htio da kazem.
KotromanichII

#159 Re: Kur'anske mudzize

Post by KotromanichII »

Zar ti nikad nisi cula da i ostale planete imaju svoje satelite, svoje mjesece ? Nabrojao sam neke gore. Ako Kuran ne obradjuje te druge mjesece, znaci da se za njih u to vrijeme ni je ni znalo. Ili nije Alah znao za njih pa ih nije ni opisao. I ona formula koja Kotromanic II navodi vrijedi samo za nas Mjesec , tako da ta formula nije univerzalna, ne vrijedi za citav svemir. Eto, to sam htio da kazem.
:lol: bogu plakat , sta da drugo kazem :lol:
probuseni $

#160 Re: Kur'anske mudzize

Post by probuseni $ »

KotromanichII wrote:
:lol: bogu plakat , sta da drugo kazem :lol:
I ja kazem, bogu plakati .... :lol: ... :lol:
idealnaM

#161 Re: Kur'anske mudzize

Post by idealnaM »

probuseni $ wrote:
:D
Eto vala nisam znala..da nebi tebe, vjerovatno bih ostala neupućena do kraja života... :lol: ...
probuseni $

#162 Re: Kur'anske mudzize

Post by probuseni $ »

idealnaM wrote:
probuseni $ wrote:
:D
Eto vala nisam znala..da nebi tebe, vjerovatno bih ostala neupućena do kraja života... :lol: ...
Ako znas dobro je !..ali sam siguran da o njima nista nisi procitala u Kuranu ... te je i moj zakljucak bio da je ta knjiga nepotpuna ... :lol:
KotromanichII

#163 Re: Kur'anske mudzize

Post by KotromanichII »

Ako znas dobro je !..ali sam siguran da o njima nista nisi procitala u Kuranu ... te je i moj zakljucak bio da je ta knjiga nepotpuna
de molim te kakve koristi imamo od mjeseca od drugih planeta ????????????????????

NIKAKVEEEEE

a sad se pitas kakve imamo koristi od mjeseceve orbite opisane u kuranu, pa imamo kao dokaz da je kuran od Boga, jer kako ce jedan beduin iz pustinje opisati kako se krece mjsec oko zemlje, neide to nikako.
a da jos opisiva jos orbite drugih mjeseca bilo bi nepotrebno
idealnaM

#164 Re: Kur'anske mudzize

Post by idealnaM »

probuseni $ wrote:
Ako znas dobro je !..ali sam siguran da o njima nista nisi procitala u Kuranu ... te je i moj zakljucak bio da je ta knjiga nepotpuna ... :lol:
:D .."ta knjiga"...ti je ustvari uputstvo za ovosvjetsko preživljavanje.Ako smo postupali po priručniku, i koristili povjereni nam život po njemu, čeka nas ...vječna uživancija...ako nismo....pogadjaš... :evil: Na nama je jeli ćemo hoditi PP*-om ili DŽDŽ*-om..

PP-Pravi Put
DžDž-Džada za Džehenem
:roll:
DakleM, astronomske enciklopedije su ti odmah do onih vodenog svijeta, a iznad onih djecijih što uz njih imas i bojanku.Druga polica, ljevlje :skoljka: :lol:
probuseni $

#165 Re: Kur'anske mudzize

Post by probuseni $ »

idealnaM wrote:
probuseni $ wrote:
:D .."ta knjiga"...ti je ustvari uputstvo za ovosvjetsko preživljavanje.Ako smo postupali po priručniku, i koristili povjereni nam život po njemu, čeka nas ...vječna uživancija...ako nismo....pogadjaš... :evil: Na nama je jeli ćemo hoditi PP*-om ili DŽDŽ*-om..

PP-Pravi Put
DžDž-Džada za Džehenem
:roll:
DakleM, astronomske enciklopedije su ti odmah do onih vodenog svijeta, a iznad onih djecijih što uz njih imas i bojanku.Druga polica, ljevlje :skoljka: :lol:
Ode ti predaleko. Ne trebas meni objasnjavati gdje sta stoji vec Kotromanicu II. Ja samo pratim njega i pisem komentare ili pitam sto mi nije jasno...a najcesce ono sto njemu nije jasno ... :lol:
idealnaM

#166 Re: Kur'anske mudzize

Post by idealnaM »

Neka je tebi šućur sve jasno :thumbup:
BHF_Manijak

#167 Re: Kur'anske mudzize

Post by BHF_Manijak »

Pa covjece nisam znao, ovaj Probuseni dolar je antropolog, arheolog, astronom, fizicar, matematicar pa evo sad i jezicar...U sve se co`ek razumije, fascinantno! :lol: :thumbup:
KotromanichII

#168 Re: Kur'anske mudzize

Post by KotromanichII »

Prenose imami Muslim, Buhari, Ebu Dawud, Ahmed I drugi od Burejde da je rekao :” Cuo sam Allahova Poslanika saws gdje veli :” U covjeku ima 360 zglobova, na njemu je da na svaki taj zglob ucini sadaku (dobrocinstvo)”

sta kaze moderna nauka za ovo

Medical evidence about the 360 joints: Medicinski dokaz za 360 zglobova

Image

http://www.mplsortho.com/

Minneapolis Ortopedija

Pored svih dokaza prezentiranih ovdje, i opet se nadje onih koji nevjeruju da kuran dolazi od BOga i da je Muhammed boziji poslanik, interesuje me kako je muhammed brojio te zglobove ???????????????

NEPODNOŠLJIVA POTEŠKOĆA UZDIZANJA U NEBO

Allah kaze:

...A onome koga želi u zabludi ostaviti - On srce njegovo stegne i umornim učini kao kad čini napor da na nebo uzleti...
(6- Al-An'am, 125)

U ovom ajetu se osoba, koja iz određenih razloga osjeća umor i tegobu u srcu, uspoređuje sa osobom koja se uzdiže prema nebu i koja zbog toga osjeća tegobu u prsima. Danas nam je poznato da se penjući u visinu smanjuje atmosferski pritisak, dok krvni pritisak raste i što opterećuje srce i krvne sudove. Osim toga, smanjuje se količina kisika u zraku što prouzrokuje otežano disanje, a i u plućima se osjeća tegoba i naprezanje, što se povećava daljim uzdizanjem i na kraju se dolazi do tačke u kojoj je život nemoguć.
U vrijeme Vjerovjesnika nije bilo letjelica. Uzmemo li u obzir da je prvo mjerenje pritiska Toricelli ostvario 1643. godine, onda je nemoguće tvrditi da su u tom periodu ljudi nešto znali i o smanjenju pritiska. Osim toga, ne može se reći ni da su raspolagali nekim saznanjima o krvotoku i plućima. Može se reći da su se ljudi iz perioda Muhammeda, a. s., penjali na planine i da su se dijelom uvjerili o teškoći disanja na visini. Međutim, u ajetu se ne govori o osjećaju umora i tegobe u srcu kada se penje na planinu; govori se o situaciji koja nastaje uzdizanjem ka nebu. Formulacija ''uzdizanje ka nebu'' obuhvata daleko veću razdaljinu od penjanja na planinu.

SPOLNOST KOD BILJAKA
--------------------------------------------------------------------------------

Allah kaze:

On spušta s neba kišu!" - Samo Mi dajemo da uz njenu pomoć u parovima niče bilje raznovrsno.
(20- Ta-ha, 53)

...i od svakog ploda po par, muško i žensko, dao.
(13- Ar-Ra'd, 3)

U 11. poglavlju knjige vidjeli smo da je Uzvišeni Allah u svemiru sve u parovima stvorio, te smo analizirali ajete koji govori o tome. Stvaranje biljaka u parovima je u Kur'anu posebno istaknuto.
U istraživanjima sprovedenim nad biljkama ustanovilo se da i kod biljaka postoje spolovi i da se razmnožavanje biljaka odvija spolnim putem. U vrijeme Pejgambera biologija nije bila razvijena nauka. Nije se znali detalji o razmnožavanju biljaka, kao ni uloge muških i ženskih faktora u tom razmnožavanju. Veoma je interesantno što je prije 1400 godina Kur'an skrenuo pažnju na stvaranje biljaka u parovima.
Kod biljaka sjemenarki i cvjetnica postoje muške i ženske oplođavajuće ćelije. Obje ove čelije proizvode muški i ženski organi koji se nalaze u sredini cvijeta. U nabubrenom dijelu ženskog organa, zvanom plodnica, nalaze se male i okrugle sjemenčice, a u njima ženske ćelije razmnožavanja. Muške ćelije razmnožavanja skrivene su u cvijetnom prahu, koji se proizvodi u prašniku muškog organa. Kada se polen vjetrom ili uz pomoć životinja prenese s cvijeta na cvijet, određena količina polena ostaje zalijepljena na vrhu ženskog organa. Kasnije se čestice polena niz vratić spuštaju dolje da bi, kroz usku cjevčicu, doprle do sjemenčica u plodnici. Muške ćelije za razmnožavanje također prolaze kroz ovu cjevčicu i spajaju se sa ženskim ćelijama u sjemenčicama. Spajanje muških i ženskih ćelija za razmnožavanje naziva se osjemenjivanje ili oplodnja. Iz oplođenih sjemenčica razvija se sjeme, a iz sjemena nova biljka.

Razmnožavanje biljaka
Izvor: Wikipedija

dvije generacije: spolna (haploidna, gametofit), nespolna (diploidna, sporofit) ­ dvospolni cvijet kritosjemenjača:

lapovi i latice-ocvijeće cvijeta
prašnici i tučak-spolni organi u kojima se razvijaju mikrospore i megaspore
PRAŠNIK je muški dio cvijeta
sastoji se od prašničkih niti i prašnice prašnica ima 2 polutke a u svakoj od te 2 polutke su 2 peludnice u peludnicama se nalazni mnoštvo diploidnih stanica iz kojih mejozom nastaju 4 haploidne mikrospore mitozom se razvije muški gametofit nakon 1. mitoze nastaju 2 jezgre, tj. stanice: VEGETATIVNA I GENERATIVNA tek tada je peludno zrnce spremno za oprašivanje

TUČAK je ženski dio cvijeta
sastoji se od plodnice, vrata i njuške u plodnici se nalaze sjemeni zameci iz sjemenih stanica diploidna se stanica djeli mitozom na 4 haploidne stanice od kojih 3 propadaju, a ona 4. koja nije propala je MEGASPORA mitozom se megaspora razvija u ženski gametofit
interesuje me koji je mikroskop muhammed koristio da sazna ovo :D

LEGITIMACIJA NA VRHOVIMA PRSTIJU
--------------------------------------------------------------------------------

Ovaj ajet je pravo kontranapad, jer se negira nevjernicko vjerovanje kako se nemozemo ponovo ozivjeti kad kosti budu istruhle a ALah uzvraca sa naucnim cudom, i spominje bas jagodice prsta od cijelog ostalog tijela, pametno dosta :thumbup:

Zar čovjek misli da kosti njegove nećemo sakupiti? Hoćemo, Mi možemo stvoriti jagodice prsta njegovih ponovo.
(75- Al-Kiyamah, 3-4)

Ljudima koji su živjeli u doba Vjerovjesnika vrhovi prstiju nisu predstavljali ništa značajno. Godine 1856. Englez po imenu Genn Ginsen otkrio je da svaki čovjek posjeduje različite linije na vrhovima svojih prstiju. Sve do tog vremena čovječanstvo nije ništa znalo o ovoj izvanrednoj odlici vrhova prstiju. Shvaćemo je da vrh prsta predstavlja svojevrsnu ličnu kartu svakog čovjeka. Kasnije je policija počela koristiti ovo saznanje prilikom hapšenja zločinaca ili prilikom identifikacije umrlih koji se nalaze u neprepoznatljivom stanju.
Vrhovi prstiju su identifikaciona karta, koja je različita čak i kod jednojajčanih blizanaca. Ovu legitimaciju nemoguće je krivotvoriti; na svemu što dodirnemo ostavljamo jedinstven potpis, koji niko ne može oponašati. Nemoguće je falsificirati ili oponašati taj pečat koji cijelog života neodvojivo nosimo sa sobom. Originalnost našeg pečata ne kvare nikakvi utjecaji, ni opekotine, ni povrede, ni promjene našeg tijela koje nastaju usljed starenja. Milijarde raznolikih dezena na dva kvadratna centimetra, koji, kao neizbrisive linije, funkcioniraju kao pečat! Kako ogromnu moć posjeduje naš Stvoritelj!

Ova lična karta na vrhovima prstiju ispisuje se dok smo još tromjesečni zametak u majčinoj utrobi i prati nas do mezara. Mimo činjenice što su vrhovi prstiju nepogrešive lične karte, u toku su radovi i istraživanja u pravcu njihovog korištenja u određivanju genetičkih nepravilnosti u našem tijelu. Ova istraživanja još nisu dosegla nivo naučne nedvosmislenosti, ali ukazuju na mogućnost da linije na vrhovima prstiju imaju veći značaj od onoga koji je do sada ustanovljen.

U vrijeme objave Kur'ana vrhovi prstiju su bili sporedan detalj. Činjenica da Uzvišeni Allah, dž. š., Koji će na ahiretu ponovno stvoriti čovjeka, upozorava na vrhove prstiju kao na bitan detalj na čovjeku, a ne nešto sporedno, zasigurno predstavlja još jedan kur'anski fenomen. Naš Stvoritelj nas upozorava da čak i vrhovi prstiju imaju itekakvu važnost.

Allah kaze:

158. Zar oni čekaju da im meleki dođu, ili kazna Gospodara tvoga, ili neki predznaci od Gospodara tvoga? Onoga dana kada neki predzanaci od Gospodara tvoga dođu, ni jednom čovjeku neće biti od koristi to što će tada vjerovati, ako prije nije vjerovao ili ako nije, kao vjernik, kakvo dobro uradio. Reci: "Samo vi čekajte, i mi ćemo, doista, čekati!"

54. I povratite se Gospodaru svome i pokorite mu se prije nego što vam kazna dođe, - poslije vam niko neće u pomoć priskočiti.

55. I slijedite ono najljepše, ono što vam Gospodar vaš objavljuje, prije nego što vam iznenada kazna dođe, za čiji dolazak nećete znati,

56. da čovjek ne bi uzviknuo: "Teško meni, koliko sam samo dužnosti prema Allahu propustio, čak sam se i izrugivao!"

evo jedan primjer iznenadne kazne od Allaha, kad Allah utjerava narod u zemlju kad se najmanje nadaju i kad su u punom veselju i rahatluku

45. A zar su sigurni oni koji ružne podmuklosti snuju – da ih Allah neće u zemlju utjerati ili da im neće, odakle ne mogu ni pomisliti, kazna doći,

Allah jos dodaje

15. I Mi to ostavismo kao pouku, - pa ima li ikoga ko bi pouku primio?

16. i kakve su bile kazna Moja i opomene Moje
!
Armin_Bonjasky

#169 Re: Kur'anske mudzize

Post by Armin_Bonjasky »

Pa da samo hoce malo razmisliti,neka uzmu Kuran i Bibliju pa uporede!Pa ja licno im mogu navesti na stotine kontradikacija iz biblije i svega sto ne prilici Bozijoj Objavi,ali kad bi to imalo fajde.
Shoshana

#170 Re: Kur'anske mudzize

Post by Shoshana »

Hajde da se dogovorimo.... Spamanje tema koje nam se ne svidjaju ce biti sankcionisano onako kako je u pravilima predvidjeno. Off topic komentari ce biti sankcionisani prema pravilima foruma. Koja ce tema ostati otvorena, a koja nece odlucuje moderacija foruma. Teme koje se otvaraju da bi se dokazivala neispravnost tudjih ubjedjenja ce biti izbrisane, a autori sankcionisani. Teme u kojima se zeli raspravljati o tudjim ubjedjenjima su, naravno, dozvoljene - ali samo dotle dok su veoma jasno koncipirane i dok ne teze ka prepucavanju i ubjedjivanju.
KotromanichII

#171 Re: Kur'anske mudzize

Post by KotromanichII »

Bog kaze u Kuranu:

1. Bliži se Čas i Mjesec se raspolutio!
2. a oni, uvijek kada vide čudo, okreću glave i govore: "Magija/Čarolija neprestana!"

Sta NASA kaze o pukotinama na mjesecu
probuseni $

#172 Re: Kur'anske mudzize

Post by probuseni $ »

KotromanichII wrote:Bog kaze u Kuranu:

1. Bliži se Čas i Mjesec se raspolutio!
2. a oni, uvijek kada vide čudo, okreću glave i govore: "Magija/Čarolija neprestana!"

Sta NASA kaze o pukotinama na mjesecu
Nije bog mislio doslovice da se Mjesec raspoluti, vec na mjenje koje se vide sa Zemlje. Zar nikad nisi cuo za izraz "polutan", sto znaci polovina Mjeseca na nebu...
KotromanichII

#173 Re: Kur'anske mudzize

Post by KotromanichII »

Nije bog mislio doslovice da se Mjesec raspoluti, vec na mjenje koje se vide sa Zemlje. Zar nikad nisi cuo za izraz "polutan", sto znaci polovina Mjeseca na nebu...
mjesec se raspolovio 617 godine poslije nove ere, to je bilo jedne noci kad je poslanik bio izazvan da pokaze neko cudo, kao dokaz da je on poslanik, i pokazao prstom na mjesec i raspolovio se, i sto kao sto se raspolovilo more kad je Musa prelazio sa narodom.

a te pukotine su moguce posljedice tog rascjepljenja.
probuseni $

#174 Re: Kur'anske mudzize

Post by probuseni $ »

KotromanichII wrote:
mjesec se raspolovio 617 godine poslije nove ere, to je bilo jedne noci kad je poslanik bio izazvan da pokaze neko cudo, kao dokaz da je on poslanik, i pokazao prstom na mjesec i raspolovio se, i sto kao sto se raspolovilo more kad je Musa prelazio sa narodom.

a te pukotine su moguce posljedice tog rascjepljenja.
Zar nije poslanik Muhamed bio obican covjek a ne bog. Otkud on da cini cuda ? Zar muslimani upraznjavaju idolopoklonstvo. ?
KotromanichII

#175 Re: Kur'anske mudzize

Post by KotromanichII »

Zar nije poslanik Muhamed bio obican covjek a ne bog. Otkud on da cini cuda ?
pa nije to Muhammed svojom moci uradio nego Bog

Bog kaze:

50. i govore: "Zašto mu od Gospodara njegova nisu neka čuda poslana?" Reci(Muhammede): "Čuda su jedino u Allaha, a ja samo jasno opominjem."
Zar muslimani upraznjavaju idolopoklonstvo. ?
de mi molim te reci koju vrstu marihuane koritstis, daj nesto blaze uzmi :-)
Locked