Najznacajnija bosanska licnost 20. stoljeca

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
cyprus

Post by cyprus »

Yes & No wrote:
cyprus wrote:Budimo realni pa recimo da su Gavrilo Princip i Alija Izetbegović najznačajnije ličnosti (nisam reko najpozitivnije) iz BiH u XX stoljeću.
Nemam niti jednog razloga da ne budem realan.Od ove teme ne boli glava i sve kokonako .Ali ocito svi ne citamo naslov na isti nacin .Najzancjnija licnost 20 st .Ja ono ZNACAJNA LICNOST citam izmedju redova prije svega velika i pozitivna licnost.A slozces se da u tom slucaju ova dvojica nemaju sta da rade pored Mirze .Ali ocito ne citamo svi na jednak nacin sam naslov .
E, što se ja s tobom nigdje ne mogu složit. Kako je Hitler najznačajnija ličnost Njemačke XX stoljeća, Osama bi Laden Saudijske Arabije, tako su i ova 2 lika najznačajnija. E sad šta će ko čitat između redova to je subjektivna stvar.

P.S. Slažem se da je Mirza najznačajnija ličnost BH sporta.
mostarac

Post by mostarac »

Yes & No wrote:
sffovac wrote:posto je tema politika
definitivno jedan i jedini pravi bh politicar
Dzemal Bijedic, zvani odmilja Dzemko
neka mu je lahka zemlja :-)
Samo pod uvjetom i ja se slazem .Ali ako biramo univerzalnu licnost niko nije ni do koljena Mirzi delibasicu , Kindzetu !
Mirza je bio jedan dobar covjek, a necu se raspravljati sa tobom o tome jer ti raspravu tjeras u smjeru da se raspravlja o Mirzi a glupo je raspravljati o covjeku o kojem svi imamo isto ili slicno misljenje, s razlikom da si ti u svemu tome veoma subjektivan i agresivan i neargumentovan.
mostarac

Post by mostarac »

cyprus wrote:
Yes & No wrote:
cyprus wrote:Budimo realni pa recimo da su Gavrilo Princip i Alija Izetbegović najznačajnije ličnosti (nisam reko najpozitivnije) iz BiH u XX stoljeću.
Nemam niti jednog razloga da ne budem realan.Od ove teme ne boli glava i sve kokonako .Ali ocito svi ne citamo naslov na isti nacin .Najzancjnija licnost 20 st .Ja ono ZNACAJNA LICNOST citam izmedju redova prije svega velika i pozitivna licnost.A slozces se da u tom slucaju ova dvojica nemaju sta da rade pored Mirze .Ali ocito ne citamo svi na jednak nacin sam naslov .
E, što se ja s tobom nigdje ne mogu složit. Kako je Hitler najznačajnija ličnost Njemačke XX stoljeća, Osama bi Laden Saudijske Arabije, tako su i ova 2 lika najznačajnija. E sad šta će ko čitat između redova to je subjektivna stvar.

uz svo postovanje Mirzi, cak ni ovo nije tacno, ali jebiga ovi ostali nisu iz Sarajeva, pa cu ja sutit da me djavo ne odnese :D

Isto ko kad su papeta proglasili najboljim bh fudbalerom svih vremena :D
"obEktivno" do jaja :D
edinbug

Post by edinbug »

Džemal Bijedić
Branko Mikulić
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

Orhanowski wrote:
basta sljezove boje wrote: u konkurenciji kao najjaci od ponudjenih kandidata ostaju Milorad Dodik iz Laktasa i bosanski Robin Hood Celo Bajramovic :D
I on ti je Sandzaklija :-) :D
:(

niko nije savrsen :-)
Yes & No

Post by Yes & No »

mostarac wrote:
cyprus wrote:
Yes & No wrote: Nemam niti jednog razloga da ne budem realan.Od ove teme ne boli glava i sve kokonako .Ali ocito svi ne citamo naslov na isti nacin .Najzancjnija licnost 20 st .Ja ono ZNACAJNA LICNOST citam izmedju redova prije svega velika i pozitivna licnost.A slozces se da u tom slucaju ova dvojica nemaju sta da rade pored Mirze .Ali ocito ne citamo svi na jednak nacin sam naslov .

uz svo postovanje Mirzi, cak ni ovo nije tacno, ali jebiga ovi ostali nisu iz Sarajeva, pa cu ja sutit da me djavo ne odnese :D

A ko je bolji igrac svih vremena u BiH ako nije Pape .Reci pa da vidimo tvoju objektivnost .
P.S . inace ja sam Hajdukovac !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mostarac

Post by mostarac »

Yes & No wrote:
mostarac wrote:
cyprus wrote: E, što se ja s tobom nigdje ne mogu složit. Kako je Hitler najznačajnija ličnost Njemačke XX stoljeća, Osama bi Laden Saudijske Arabije, tako su i ova 2 lika najznačajnija. E sad šta će ko čitat između redova to je subjektivna stvar.

A ko je bolji igrac svih vremena u BiH ako nije Pape .Reci pa da vidimo tvoju objektivnost .
barbarez, hasan, bajevic, kodro, maric su ljudi iza kojih stoje veci i znacajniji rezultati od papeta.
Slozices se da lik koji igra 10 godina za Bayern, odigra preko 90 utakmica u LP, je ipak gigant u evropskim, a ne samo u bosanskim pogledima, zatim likovi koji su bili najbolji strijelci njemacke i spanske lige su ipak giganti u evropskim a ne samo u bosanskim pogledima, Bajevic i Maric su igrali i za repreznatciju svijeta i yuge, Mujic je donio olimpijsko zlato...
Njihova nesreca je da nisu iz Sarajeva pa nemaju sanse da budu najveci itd itd...
MA DAJ...

Post by MA DAJ... »

Josip Broz Tito,bez daljnjega...
basta sljezove boje

Image
_BosanaC

Post by _BosanaC »

basta sljezove boje wrote:Image
:thumbup: :mrgreen:
hemac

Post by hemac »

Ma možete se do sutra raspravljati i natezati ali voljeli ili ne voljeli jedan je odgovor ALIJA IZETBEGOVIĆ!!
_BosanaC

Post by _BosanaC »

hemac wrote:Ma možete se do sutra raspravljati i natezati ali voljeli ili ne voljeli jedan je odgovor ALIJA IZETBEGOVIĆ!!
Jest vala :D

Podapisujem :D

Ono sto je gradjeno stoljecima rasformira jednim potpisom :D :-) :-) :-)
hemac

Post by hemac »

mostarac wrote:
Yes & No wrote:
mostarac wrote: uz svo postovanje Mirzi, cak ni ovo nije tacno, ali jebiga ovi ostali nisu iz Sarajeva, pa cu ja sutit da me djavo ne odnese :D

barbarez, hasan, bajevic, kodro, maric su ljudi iza kojih stoje veci i znacajniji rezultati od papeta.
Slozices se da lik koji igra 10 godina za Bayern, odigra preko 90 utakmica u LP, je ipak gigant u evropskim, a ne samo u bosanskim pogledima, zatim likovi koji su bili najbolji strijelci njemacke i spanske lige su ipak giganti u evropskim a ne samo u bosanskim pogledima, Bajevic i Maric su igrali i za repreznatciju svijeta i yuge, Mujic je donio olimpijsko zlato...
Njihova nesreca je da nisu iz Sarajeva pa nemaju sanse da budu najveci itd itd...
Pape je rođen u Zavidovićima!!
Nemoj o statistici druže ako hoćeš da gledaš statistiku idi prati baseball!
mostarac

Post by mostarac »

hemac wrote:
Pape je rođen u Zavidovićima!!
Nemoj o statistici druže ako hoćeš da gledaš statistiku idi prati baseball!
a igrao za Cukaricki :lol: :lol:
Yes & No

Post by Yes & No »

mostarac wrote:
Yes & No wrote:
mostarac wrote: uz svo postovanje Mirzi, cak ni ovo nije tacno, ali jebiga ovi ostali nisu iz Sarajeva, pa cu ja sutit da me djavo ne odnese :D

Tugo moja golema , pa jesi li ti ikad bio na utakmici .Cuj jednog golmana pa taman da je Lav Ijasin staviti u konkurenciju za najboljeg fudbelara BiH .
Ti blage veze namas sa fudbalom .Ti si vjerovatno doselio u Mostar iz nekog sela izemdju Konjica i Jablanice .Odakle su ti roditelji ? Znas li ti da se osjecaj prema fudbalu , pjesmi , preferansu , beli , sahu , skaknju sa Mosta ...gradi ako si najmanje 200 godina gradsko dijete. Barbarez ti bolji od Safeta Susica , pa ti nisi ni za ubit ! Da si barem spomenuo Semira Tucea , halal ti bilo . Ali ovako .Da si barem spomenuo Asima Ferhatovica ili Ivicu Osima , halal bilo ali ovako ja sam prisiljen i prinudjen mada mi nije bila namjera , kada se suocim sa ovakvim diletantima da kazem da je Safet Susic zvani Pape najbolji igrac svijeta svih vremena .Slusaj Mostarac ja sam svojim ocima gledao preko hiljadu utakimica a koliko si ih ti gledao ?
Ma tornjaj se molim te iz mog vidokruga . :x :oops:
Yes & No

Post by Yes & No »

_BosanaC wrote:
basta sljezove boje wrote:Image
:thumbup: :mrgreen:
Mada ne slusam narodnjake ali moram reci da je ON covjek i PO .A i neke njegove pjesme mogu poslusati sa uzitkom .Halid je car .To svi kazu , ako svi kazu ne treba sumnjati .Prosto ne mogu da vjerujem da su mu nacionalisti i kreteni zabranili koncert u Kastelima .Kako se nije digla obocna raja .Pa Halid je kralj . Neka zivi Halid Beslic . To je bosanski Tito !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mostarac

Post by mostarac »

Yes & No wrote:
Tugo moja golema , pa jesi li ti ikad bio na utakmici .Cuj jednog golmana pa taman da je Lav Ijasin staviti u konkurenciju za najboljeg fudbelara BiH .
Ti blage veze namas sa fudbalom .Ti si vjerovatno doselio u Mostar iz nekog sela izemdju Konjica i Jablanice .Odakle su ti roditelji ? Znas li ti da se osjecaj prema fudbalu , pjesmi , preferansu , beli , sahu , skaknju sa Mosta ...gradi ako si najmanje 200 godina gradsko dijete. Barbarez ti bolji od Safeta Susica , pa ti nisi ni za ubit ! Da si barem spomenuo Semira Tucea , halal ti bilo . Ali ovako .Da si barem spomenuo Asima Ferhatovica ili Ivicu Osima , halal bilo ali ovako ja sam prisiljen i prinudjen mada mi nije bila namjera , kada se suocim sa ovakvim diletantima da kazem da je Safet Susic zvani Pape najbolji igrac svijeta svih vremena .Slusaj Mostarac ja sam svojim ocima gledao preko hiljadu utakimica a koliko si ih ti gledao ?
Pa dobro mogu i ja rec da je Zastava pravila najbolje automobile na svijetu zato sto je moj babo voz'o zastavu, samo kvalitet auta se ne mjeri po mom babi, nego po necem drugom. Isto je tako i sa fudbalerima, mozes ti rec sta god hoces, ali cinjenice su neumoljive, a to je da je Sergej Barbarez u sezoni 2000/01 sa 22 postignuta pogotka bio zajedno sa Ebe Sandom najbolji strijelac BUNDESLIGE u sezoni kad je prvak te lige postao prvak evrope, da je Hasan Salihamidzic bio prvak evrope sa Bayernom, da je Meho Kodro zabijao i Realu i barceloni i uz to igrao (a ne cistio stative kao Baljic u Realu) za Barcelonu, heeeeej Barcelonu covjece.
Po svemu sudeci sporo ucis kad ti 1.000 utakmica nije bilo dosta, ali bolje ikad nego nikad.
Zatim je li vazno za objektivnost i znanje ko je odakle, a drugo moja porodica je u Mostaru toliko godina do koliko ti ne znas ni izbrojat cak ni kad ti pomognu :D

P.S. Enver Maric je branio 32 puta za repku Jugoslavije od 1972-1976. branio za Velez i Schalke04 i bio najbolji igrac Jugoslavije 1973. godine, a oni koji su ga birali ocito se nisu vodili tvojom logikom o golmanima, kao ni oni koji su birali Kahn-a za najboljeg igraca njemacke.
Jara

Post by Jara »

U bh. filmu - Hajrudin Krvavac! Zašto? Zbog gledanosti !
Svi bh. filmovi sa zlatnom florom i faunom i zlatnim čovječuljkom, svi zajedno su u svijetu imali manje gledalaca nego jedan Valter! ;-)
Yes & No

Post by Yes & No »

mostarac wrote:
Yes & No wrote:
Pa dobro mogu i ja rec da je Zastava pravila najbolje automobile na svijetu zato sto je moj babo voz'o zastavu, samo kvalitet auta se ne mjeri po mom babi, nego po necem drugom. Isto je tako i sa fudbalerima, mozes ti rec sta god hoces, ali cinjenice su neumoljive, a to je da je Sergej Barbarez u sezoni 2000/01 sa 22 postignuta pogotka bio zajedno sa Ebe Sandom najbolji strijelac BUNDESLIGE u sezoni kad je prvak te lige postao prvak evrope, da je Hasan Salihamidzic bio prvak evrope sa Bayernom, da je Meho Kodro zabijao i Realu i barceloni i uz to igrao (a ne cistio stative kao Baljic u Realu) za Barcelonu, heeeeej Barcelonu covjece.
Po svemu sudeci sporo ucis kad ti 1.000 utakmica nije bilo dosta, ali bolje ikad nego nikad.
Zatim je li vazno za objektivnost i znanje ko je odakle, a drugo moja porodica je u Mostaru toliko godina do koliko ti ne znas ni izbrojat cak ni kad ti pomognu :D

P.S. Enver Maric je branio 32 puta za repku Jugoslavije od 1972-1976. branio za Velez i Schalke04 i bio najbolji igrac Jugoslavije 1973. godine, a oni koji su ga birali ocito se nisu vodili tvojom logikom o golmanima, kao ni oni koji su birali Kahn-a za najboljeg igraca njemacke.
Sve ovo stoji ali nogomet nije trka na sto metara pa ko stigne prvi i ko je trcao 10 X za manje od 10 sekundi taj je najbolji .U kosarci i u nogometu nema takvih pravila .Da je Safet Susic rodjen 1971 on bi osvojio 8 evropskih kupova sa talijanskim klubovima a Savicevic , Boban , Mijatovic , Suker , Beckhem , Zinadine Zidane i mnogi drugi bi mu cistili kopacke i stavljali kostobrane , koje uzged receno Pape nikad nije ni nosio ( njegove carape su bile spustene skroz do cipela ) ali Pape je rodjen 1956 u Zavidivicima ...ali opet je u francuskoj bio popularniji i od Alena Delona i Depardieua i Belmonda i samog predsjednika Fransoia Mitterandt-a .Cijeli Pariz je bio obljepljen njegovim plakatima a sve tv i radio stanice su pozivale Parizane da dodju na Park Princeva i da gledaju Sizika , najveceg fudbalskog genija . Pogledaj samo francuski film Emili ( konkurencija Nicijoj zemlji ) pa ces vidjeti sta je i ko je Pape .To sto ti vadis neke rezultate sa Google ...to je bezveze .Ja pisem iz glave a imao sam cast i zadovoljstvo da me otac kao dijete vodi u Sarajevo , Mostar i Split na utakmice. Gledao kako Velez kako razvaljuje Zvijezdu i Partizana , sa 6:0 gledao sam kako Tuce provlaci kroz noge loptu Partizanovom beku ." Papak jedan sada cu ti kroz noge provuci " u lice mu Tuce govorio , sve se cuje na tribinama ............gledao sam PSV Einthoven u Splitu ....gledao sam Buljana kako za Hamburg sahranjuje Hajduk .Plako sam na Grbavici protiv Videotona i gledao Papeta kako rola cijelu odbranu pa namjesta loptu Pasicu a ovaj Musemicu i tako cijelu utakmicu kao da gledas veleslalom .
Fudbal se gleda ocima i uziva tijelo i dusa.To sto je neki igrac imao srecu da njegov tim bude tri puta prvak Evrope ne govori nista .
mostarac

Post by mostarac »

Yes & No wrote:
mostarac wrote:
Yes & No wrote:

Sve ovo stoji ali nogomet nije trka na sto metara pa ko stigne prvi i ko je trcao 10 X za manje od 10 sekundi taj je najbolji .U kosarci i u nogometu nema takvih pravila .Da je Safet Susic rodjen 1971 on bi osvojio 8 evropskih kupova sa talijanskim klubovima a Savicevic , Boban , Mijatovic , Suker , Beckhem , Zinadine Zidane i mnogi drugi bi mu cistili kopacke i stavljali kostobrane , koje uzged receno Pape nikad nije ni nosio ( njegove carape su bile spustene skroz do cipela ) ali Pape je rodjen 1956 u Zavidivicima ...ali opet je u francuskoj bio popularniji i od Alena Delona i Depardieua i Belmonda i samog predsjednika Fransoia Mitterandt-a .Cijeli Pariz je bio obljepljen njegovim plakatima a sve tv i radio stanice su pozivale Parizane da dodju na Park Princeva i da gledaju Sizika , najveceg fudbalskog genija . Pogledaj samo francuski film Emili ( konkurencija Nicijoj zemlji ) pa ces vidjeti sta je i ko je Pape .To sto ti vadis neke rezultate sa Google ...to je bezveze .Ja pisem iz glave a imao sam cast i zadovoljstvo da me otac kao dijete vodi u Sarajevo , Mostar i Split na utakmice. Gledao kako Velez kako razvaljuje Zvijezdu i Partizana , sa 6:0 gledao sam kako Tuce provlaci kroz noge loptu Partizanovom beku ." Papak jedan sada cu ti kroz noge provuci " u lice mu Tuce govorio , sve se cuje na tribinama ............gledao sam PSV Einthoven u Splitu ....gledao sam Buljana kako za Hamburg sahranjuje Hajduk .Plako sam na Grbavici protiv Videotona i gledao Papeta kako rola cijelu odbranu pa namjesta loptu Pasicu a ovaj Musemicu i tako cijelu utakmicu kao da gledas veleslalom .
Fudbal se gleda ocima i uziva tijelo i dusa.To sto je neki igrac imao srecu da njegov tim bude tri puta prvak Evrope ne govori nista .
Ma ja, kakve to veze ima igras li za PSG ili za Barcelonu ili Bayern, kao da nije isto zabijat golove u Premier ligi BiH i u Bundes ligi ili Primeri :D

P.S. Safet nazalost nije rodjen 1971. i nije osvojio Ligu Prvaka i nikada nije igrao za Bayern iz Munchena i Barcelonu ili HSV koji su to barem jednom uradili u svojoj istoriji. Medjutim Kodro, barbarez i Salihamidzic jesu, uz to da je hasan bio jedna od najvaznijih bayernovih karika na putu ka evropskom tronu i svaka dalja rasprava je suvisna,
LjepoticaiZvjer

Post by LjepoticaiZvjer »

ne znam, ja bih po uzoru na Amerikance koji su u prosle godine za licnost godine proglasili prosjecnog korisnika interneta, za licnost 20 vijeka proglasila prosjecnog stanovnika BIH koji je u zadnjih sto godina predeverao i austrijance i svabe i komuniste i nacionaliste a usput se bori i sa kapitalistima, privatizacijom i evropskom integracijom. ratove da ni ne nabrajam. a sve to sa dubokim vjerovanjem u svjetliju buducnost mir i neki sutrasnji ljepsi dan.
mislim da je zasluzio.

Post by location »

Da vam skratim muke i prepiranja...

Huso i Haso
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

mostarac wrote:
Kompleksas barem to znas da je Mirza iz Tuzle a ne iz SA...i po cemu su to ti sto su igrali u Velezu svi bolji od njega...
Svaka cast tvom glupom lokalpatriotizmu al je Kindje sto se tice sporta daleko ispred svih...
basta sljezove boje

Alija Sirotanovic, heroj rada

on je u svom imenu i prezimenu imao nesto prorocansko, ime je govorilo ko ce nas voditi, a prezime kako ce nam biti
Lisac

Post by Lisac »

LjepoticaiZvjer wrote:ne znam, ja bih po uzoru na Amerikance koji su u prosle godine za licnost godine proglasili prosjecnog korisnika interneta, za licnost 20 vijeka proglasila prosjecnog stanovnika BIH koji je u zadnjih sto godina predeverao i austrijance i svabe i komuniste i nacionaliste a usput se bori i sa kapitalistima, privatizacijom i evropskom integracijom. ratove da ni ne nabrajam. a sve to sa dubokim vjerovanjem u svjetliju buducnost mir i neki sutrasnji ljepsi dan.
mislim da je zasluzio.
kapa dolje za izbor, kao i za formulaciju argumentacije.
Post Reply