RELIGIJA I JAVNO SKOLSTVO

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Da li opravdavate vjeronauk u OSNOVNOM SKOLSTVU?

DA
28
37%
NE
48
63%

Total votes: 76

FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

amrino wrote:
Samo cu napisati- MI NISMO DRUGI I DRUGACIJI NAROD! Ma kako se neko trudio da nas promijeni- nikad se mi necemo promijeniti...Trebamo sebe prihvatiti takvima kakvi jesmo a ne se svim silama truditi da budemo nesto drugo.
Meni ovo toliko beznadezno zvuci da se nikada necu s tim pomiriti.
Po tvome, trebamo da prihvatimo da ce nas svakih 50-60 godina zakaciti jedan rat, da ne znamo da zivimo skupa i da trebamo da se pomirimo s tim, umjesto da trazimo rjesenje kod naroda koji su imali slican problem i rijesili ga na najbolji moguci nacin :?
El_comadante wrote: Trba uvesti vjeronauku u školu jer je korisna. NA ovu tvoju konstatacija(koja je boldirana) pitam te da li i mi pod padamo pod ( koji smo za vjeronauku)
Svakako da potpadate, medjutim...
Vi religijozni hocete religiju, ja i moje prijateljice hocemo borbene vjestine :D i skolu za sihire :D , moje komsije hoce astronomiju, a drugo selo opet hoce gastronomiju :shock: :shock:

Pogledaj kako je po svijetu i u drugim drzavam koje imaju vise konfesija, a koje su jedno 100X bogatije od nas!!!!
Zna se sta skola treba da ima......sve ostalo, ukljucujuci religiju, treba da bude van-nastavna aktivnost (da budem popustljiva :D), pa ako tvoje dijete nema nista protiv da ostaje 2 sata poslije skole i uci o Bogu, Muhamedu, Isusu, andjelima i melecima...nemam nista protiv.
Druga djeca ce za to vrijeme trenirati neki sport i uciti strani jezik...jer svako svojoj djeci prioritete postavlja. Meni je bitnije da budu obrazovani i pametni, nego religijski i nacionalno svjesni.

Ali valjda svi imamo svoje...

P.S. Religija nikada nije ljude spajala. Religija tolerise, ali je po konceptu iskljuciva i kao takva nije dobrodosla u drzavne skole.
lisabonne

Post by lisabonne »

Dobro, to sto je Mircerka opisala je vec za svaku osudu,ali to je samo jedan primjer.Neznam zasto samo toliko pisete protiv vjeronauke dok gotovo sva djeca idu na istu? dakle manjina ide protiv vecine.Da je vjeronauka obavezan predmet,e to bi bilo drugo..tad bi i ja bila protiv,ali posto nije...kome smeta neka ne odlazi i to bi bilo to
medda

Post by medda »

Druga je stvar sto lokalni teolozi svojom slatkorijecivoscu osvajaju simpatije ucenika a i sama koncepcija satova religiozne naobrazbe je takoreci neobaveznog karaktera sto ce ucenicima doci kao zgodan trenutak da se odmore od maternjeg jezika ili matematike i tako upadaju u zamku jednog smisljenog sistema koji nase drustvo i drzavu dalje tusi i gura u ambis. PODJELOM UCENIKA DIJELIMO DRZAVU!
Mislim da sa ovim aludiras na moj post od prije nekoliko stranica. Ja nisam pisala o vjeronauci (jedne vjere) vec o predmetu o svim vjerama svijeta. U principu ovaj predmet se moze okarakterisati kao filozofija. Jer uci se o razlicitim filozofijama pocev od stare grcke i etici zivljenja. Nisu se tu citale ili ucile molitve. Tu nije bilo razdvajanja vec smo svi zajedno isli i ucili o islamu, katolicanstvu. kalvinizmu, pravoslavlju, judaizmu. Ne vidim razloga zasto jedan takav predmet ne bi trebao postojati. Umjesto teologa komotno bi mogao tu stajati i filozof.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Ukratko
KULTURA RELIGIJA nije isto kao MEJTEF, NEDELJNA SKOLA i PRAVOSLAVNI VJERONAUK.
OK???
danas

Post by danas »

medda wrote:
Druga je stvar sto lokalni teolozi svojom slatkorijecivoscu osvajaju simpatije ucenika a i sama koncepcija satova religiozne naobrazbe je takoreci neobaveznog karaktera sto ce ucenicima doci kao zgodan trenutak da se odmore od maternjeg jezika ili matematike i tako upadaju u zamku jednog smisljenog sistema koji nase drustvo i drzavu dalje tusi i gura u ambis. PODJELOM UCENIKA DIJELIMO DRZAVU!
Mislim da sa ovim aludiras na moj post od prije nekoliko stranica. Ja nisam pisala o vjeronauci (jedne vjere) vec o predmetu o svim vjerama svijeta. U principu ovaj predmet se moze okarakterisati kao filozofija. Jer uci se o razlicitim filozofijama pocev od stare grcke i etici zivljenja. Nisu se tu citale ili ucile molitve. Tu nije bilo razdvajanja vec smo svi zajedno isli i ucili o islamu, katolicanstvu. kalvinizmu, pravoslavlju, judaizmu. Ne vidim razloga zasto jedan takav predmet ne bi trebao postojati. Umjesto teologa komotno bi mogao tu stajati i filozof.
de, de...
samo sto u postavljenoj anketi ne stoji ni filozofija, ni komparativna religija, ni istorija religija... vec stoji -- vjeronauk... i o tome valjda diskutujemo... :wink:
amrino

Post by amrino »

Lucy01 wrote:
amrino wrote:
Samo cu napisati- MI NISMO DRUGI I DRUGACIJI NAROD! Ma kako se neko trudio da nas promijeni- nikad se mi necemo promijeniti...Trebamo sebe prihvatiti takvima kakvi jesmo a ne se svim silama truditi da budemo nesto drugo.
Meni ovo toliko beznadezno zvuci da se nikada necu s tim pomiriti.
Po tvome, trebamo da prihvatimo da ce nas svakih 50-60 godina zakaciti jedan rat, da ne znamo da zivimo skupa i da trebamo da se pomirimo s tim, umjesto da trazimo rjesenje kod naroda koji su imali slican problem i rijesili ga na najbolji moguci nacin
:?
El_comadante wrote: Trba uvesti vjeronauku u školu jer je korisna. NA ovu tvoju konstatacija(koja je boldirana) pitam te da li i mi pod padamo pod ( koji smo za vjeronauku)
Svakako da potpadate, medjutim...
Vi religijozni hocete religiju, ja i moje prijateljice hocemo borbene vjestine :D i skolu za sihire :D , moje komsije hoce astronomiju, a drugo selo opet hoce gastronomiju :shock: :shock:

Pogledaj kako je po svijetu i u drugim drzavam koje imaju vise konfesija, a koje su jedno 100X bogatije od nas!!!!
Zna se sta skola treba da ima......sve ostalo, ukljucujuci religiju, treba da bude van-nastavna aktivnost (da budem popustljiva :D), pa ako tvoje dijete nema nista protiv da ostaje 2 sata poslije skole i uci o Bogu, Muhamedu, Isusu, andjelima i melecima...nemam nista protiv.
Druga djeca ce za to vrijeme trenirati neki sport i uciti strani jezik...jer svako svojoj djeci prioritete postavlja. Meni je bitnije da budu obrazovani i pametni, nego religijski i nacionalno svjesni.

Ali valjda svi imamo svoje...

P.S. Religija nikada nije ljude spajala. Religija tolerise, ali je po konceptu iskljuciva i kao takva nije dobrodosla u drzavne skole.
Ovim si sve rekla... :oops: :oops: :oops:

dolazim do zakljucka da si ti trebala imati vjeronauku u skoli- :oops:

I znas sta- ja se izjasnjavam kao vjernica- a bavim se sportom, poznajem dva strana jezika, obrazovana sam i pametna ZAMISLI CUDA HEEEJJJ!!! :oops:
mIRCerka

Post by mIRCerka »

http://www.bhdani.com/arhiva/190/t19008.shtml

http://www.goethe.de/ins/ba/sar/ges/rel/bs1291992.htm

a onda odes ovdje
http://www.monks.ba/front_content.php?idart=251
D-KULTURNO –ZDRAVSTVENO PODRUČJE
23. Muzička/Glazbena kultura
24. Likovna kultura
25. Sport
26. Kultura religija
marijindvorac

Post by marijindvorac »

El_comadante wrote:Pa zašto vjeronauka nebi bila u školi?
Ja mislim da si ti ovim konacno pogodio u srz problema jer neki ovdje izgleda ne vide dalje od nosa. Vjeronauka nam treba ali je ocito da se par komunista i ateista boje da ce time nastavnici vjeronauke navoditi vodu na svoj mlin.

Mi znamo da imamo uhodan tj. funcionalan skolski sistem. Nema razloga zasto ne bi trebali vjerovati kvalitetu vjerskih nastavnika jer njihova svijest i savijest ne bi dozvolile da vode djecu pogresnim putem. Ko je ikada cuo o nemoralu unutar vjerskih organizacija?

Mislim da je naj rjesenje da nastavnici vjeronauke budu druge vjere.

Recimo, Islam bi tumacio rabin a hodza Judaizam. Kod hriscana je jos lakse gdje pravoslavac treba da uci katolicku djecu i obrnuto. Na ovaj nacin bi se postigla ravnoteza kao sto je imamo u domacem politickom sistemu koji tako fino funkcionise.

Neko moze reci da je ovo los predlog. Ne znam zasto? Jer sigurno je da bi to doprinijelo boljem razumjevanju. Na primjer rabin ce svakako morati da nauci vise o islamu, a nije li to osnova za bolje? Taj isti rabin nece smjeti nista lose reci o Islamu jer bi to odmah povuklo politicke poslijedice--znaci da ce mladi muslimani dobiti cist i nesektaski prilaz vjeri. Vehabizam verboten.

A katolicka i pravoslavna djeca ce konacno nauciti da je raskolom 1054 godine napravljena velika greska i ko zna, mozda su oni ti koji to mogu ispraviti. A toliko ova zemlja moze uciniti za Evropu.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

marijindvorac wrote:
El_comadante wrote:Pa zašto vjeronauka nebi bila u školi?
Ja mislim da si ti ovim konacno pogodio u srz problema jer neki ovdje izgleda ne vide dalje od nosa. Vjeronauka nam treba ali je ocito da se par komunista i ateista boje da ce time nastavnici vjeronauke navoditi vodu na svoj mlin.

Mi znamo da imamo uhodan tj. funcionalan skolski sistem. Nema razloga zasto ne bi trebali vjerovati kvalitetu vjerskih nastavnika jer njihova svijest i savijest ne bi dozvolile da vode djecu pogresnim putem. Ko je ikada cuo o nemoralu unutar vjerskih organizacija?

Mislim da je naj rjesenje da nastavnici vjeronauke budu druge vjere.

Recimo, Islam bi tumacio rabin a hodza Judaizam. Kod hriscana je jos lakse gdje pravoslavac treba da uci katolicku djecu i obrnuto. Na ovaj nacin bi se postigla ravnoteza kao sto je imamo u domacem politickom sistemu koji tako fino funkcionise.

Neko moze reci da je ovo los predlog. Ne znam zasto? Jer sigurno je da bi to doprinijelo boljem razumjevanju. Na primjer rabin ce svakako morati da nauci vise o islamu, a nije li to osnova za bolje? Taj isti rabin nece smjeti nista lose reci o Islamu jer bi to odmah povuklo politicke poslijedice--znaci da ce mladi muslimani dobiti cist i nesektaski prilaz vjeri. Vehabizam verboten.

A katolicka i pravoslavna djeca ce konacno nauciti da je raskolom 1054 godine napravljena velika greska i ko zna, mozda su oni ti koji to mogu ispraviti. A toliko ova zemlja moze uciniti za Evropu.
bla bla, predmet KULTURA RELIGIJA VEC POSTOJI jer se tim potezom ugrozavaju prava onih ostalih koji ili pripadaju manjinskim religijama, ili ne vjeruju uopste...

dobra ova demokratija, crko dabogda ko upali svjetlo.
Last edited by mIRCerka on 17/05/2007 16:42, edited 1 time in total.
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Tema je po meni pofino odlutala i opet se prepucava oko vjere i nevjere (ja bih radije čak rekao da je to pitanje tolerancije) a sto me u svakom slučaju vec tangira..

Nego brate fino cemo demokratski, i nema ko kome sta na nos nabijat: ako "vas" bude vise izbacicete nam vjeronauku iz skola i "mi" cemo se povuci u vjerske objekte (kojih ionako ima vise od skola :D ) te nam i ne ostaje osim da u mističnoj tisini tih spomenutih objekata planiramo povratak na scenu i ukidanje sekularnog uredjenja i svih tekovina savremenog drustva kao i ukidanje svih neistomisljenjika :-? ..
A ako pak mi vas brojčano nadglasamo, a nikad ne reci nikad, e onda cete delegati, svi do jednog u sufaru ući i pred efendijom na koljenima sve od početka! :-) :o 8-)

:D

Mozda i komicno, ali to je - demokratski.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

evo vjeronauke u susjednoj hrvatskoj
mene je osobno strah za budućnost kada vidim ljude koji se slijepo drže svog religijskog plota i ne znaju sagledati stvari iz perspektive. Sad

nego, što se vjeronauka tiče... nikada nisam htjela ići na to. bila sam prisiljena. zbog toga što "svi tamo idu" i "nećeš se izdvajati" argumenta.
da je taj vjeronauk bio smješten u crkvi i da ocjena nije trebala stajati u onoj đačkoj/učeničkoj knjižici, čemu god, lakše bih ga mogla markirati.
o religijskim pitanjima, biblijskoj mitologiji i sličnome sam znala više od onoga što su nas tamo učili. jer sam se zanimala za sve. ali sam naučila kako se licemjerjem i umiljavanjem može izvući dobra ocjena.

kasnije u srednjoj sam opet na vjeronauku završila zato jer sam čula kako profesor iz etike nosi gitaru sa sobom na sat, svira i prisiljava ljude da pjevaju. Very Happy

(nisam muzikalno raspoložena osoba) Razz
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Abu FEED el-Castro wrote:Tema je po meni pofino odlutala i opet se prepucava oko vjere i nevjere (ja bih radije čak rekao da je to pitanje tolerancije) a sto me u svakom slučaju vec tangira..

Nego brate fino cemo demokratski, i nema ko kome sta na nos nabijat: ako "vas" bude vise izbacicete nam vjeronauku iz skola i "mi" cemo se povuci u vjerske objekte (kojih ionako ima vise od skola :D ) te nam i ne ostaje osim da u mističnoj tisini tih spomenutih objekata planiramo povratak na scenu i ukidanje sekularnog uredjenja i svih tekovina savremenog drustva kao i ukidanje svih neistomisljenjika :-? ..
A ako pak mi vas brojčano nadglasamo, a nikad ne reci nikad, e onda cete delegati, svi do jednog u sufaru ući i pred efendijom na koljenima sve od početka! :-) :o 8-)

Mozda i komicno, ali to je - demokratski.
Od kad nam crkva i dzamija vladaju 'drzavom' i imamo ovo sto imamo :roll: Tacnije, nemamo NISTA :sad:
bloody hell

Post by bloody hell »

ja sam bio u medjuvremenu otvorio drugu temu al evo ova je ozivila, pa da prebacim svoj post ovamo:

Svjetovne skole ne mogu nikad biti tolerisane jer takve skole nemaju vjerske upute a opcenite moralne upute koje nisu utemeljene u vjeri su sagradjene na zraku, prema tome pravilna izgradnja karaktera mora biti izvedena iz vjere.
Nasem drustvu su potrebni vjernici.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

bloody hell wrote:ja sam bio u medjuvremenu otvorio drugu temu al evo ova je ozivila, pa da prebacim svoj post ovamo:

Svjetovne skole ne mogu nikad biti tolerisane jer takve skole nemaju vjerske upute a opcenite moralne upute koje nisu utemeljene u vjeri su sagradjene na zraku, prema tome pravilna izgradnja karaktera mora biti izvedena iz vjere.
Zadnjih 15-ak godina ide u prilog ovoj tvrdnji...
debela

Post by debela »

bezze, fale dvije strane teme :roll:
marijindvorac

Post by marijindvorac »

bloody hell wrote:Svjetovne skole ne mogu nikad biti tolerisane jer takve skole nemaju vjerske upute a opcenite moralne upute koje nisu utemeljene u vjeri su sagradjene na zraku, prema tome pravilna izgradnja karaktera mora biti izvedena iz vjere.
Bloody hell ako sam razumio sta je u zraku a sta nije?

Hos da kazes da sekularno drustvo nema "moralnih uputa?" Ako si musliman, sram te bilo sto blatis Tursku. Ako si kjafir, onda znas da je cak i komunizam imao sve iz zbirke morala: od ne ubij i ne kradi pa do ljubi bliznjega svoga (bratstvo-jedinstvo) i vjeruj u KP boga.

Eh sada daj pa ponovo objasni.
shuriken

Post by shuriken »

nikad od kjafira covjeka, staces
Last edited by shuriken on 17/05/2007 22:46, edited 1 time in total.
Neelix

Post by Neelix »

vratio se zoom, vidimo se na drugim podforumima :run:

bloody hell

Post by bloody hell »

edit
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Svo prepucavanje oko ovoga argumentima TO JE NASE PRAVO mi lici na pusaci nepusaci prepirke....pravo svakog covjeka jeste pravo IZBORA!!!! Ja cu da am biram hocu li pushiti ili ne, tamo gdje stoji NO SMOKING (bijelo dugme) znak, tamo ne vadim cigarete. Isto tako, u kaficu gdje se pushi, mrzim kad mi nepusac pridje i zamoli me da ne pushim. To se desilo u prijedoru na takmicenju horova. Mi u sred restorana, u svom cosku, od nas 20 nas 3 zapalile cigaretu i pridje nam poljak i kaze CAN YOU STOP SMOKING...ja se osvrnem nigdje znaka bijelog dugmeta, i kazem NO, THIS IS MY CIGARETTE AFTER LUNCH kaze on I ASKED U i pogleda me s prijezirom...sta mu reci nego WELCOME TO OUTSIDE OF EU!!!

E tako isto mogu samo poruciti onima koji se zdusno bore da vjeronauka, cija god da je, bude kao matematika ili maternji jezik... Nemojte nametati nista jer cete samo dobiti otpor bosanskog inata :D i da, provedite vise vremena sa svojom djecom, jer je RODITELJ taj koji oblikuje svoje dijete.
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

mIRCerka wrote:Svo prepucavanje oko ovoga argumentima TO JE NASE PRAVO mi lici na pusaci nepusaci prepirke....pravo svakog covjeka jeste pravo IZBORA!!!! Ja cu da am biram hocu li pushiti ili ne, tamo gdje stoji NO SMOKING (bijelo dugme) znak, tamo ne vadim cigarete. Isto tako, u kaficu gdje se pushi, mrzim kad mi nepusac pridje i zamoli me da ne pushim. To se desilo u prijedoru na takmicenju horova. Mi u sred restorana, u svom cosku, od nas 20 nas 3 zapalile cigaretu i pridje nam poljak i kaze CAN YOU STOP SMOKING...ja se osvrnem nigdje znaka bijelog dugmeta, i kazem NO, THIS IS MY CIGARETTE AFTER LUNCH kaze on I ASKED U i pogleda me s prijezirom...sta mu reci nego WELCOME TO OUTSIDE OF EU!!!

E tako isto mogu samo poruciti onima koji se zdusno bore da vjeronauka, cija god da je, bude kao matematika ili maternji jezik... Nemojte nametati nista jer cete samo dobiti otpor bosanskog inata :D i da, provedite vise vremena sa svojom djecom, jer je RODITELJ taj koji oblikuje svoje dijete.
samo da podebljam i uvecam ono najvaznije, jer nazalost, ima dosta roditelja koji se oslanjaju na skolu i doticne nastavnike, da im odgajaju djecu 100% - kod kuce im samo prenoce!
najvaznije je pricati, druziti se i zajednicki s djecom nesto poduzimati!
u skoli nastavnik ima 30 djece i ne moze se o svakom posebno brinuti.... mada se neki i trude, puno, puno trude....
Pearl

Post by Pearl »

ne kontam u cemu je problem da vjeronauka, ako je vec fakultativni predmet, bude poslije nastave za prvu smjenu i prije nastave za drugu...

licno imam jako losa iskustva sa imamom koji je u mojoj skoli drzao casove vjeronauke i koji je pricao takve gadosti na tim casovima, znajuci da mu casovima prisustvuju djeca koja nisu njegove konfesije a koja su htjela da budu sa drustvom (da ne budu drugaciji) ...
poslije par njegovih casova, mi "drugaciji" smo radije tih 45 min provodili u mjesnoj buregdzinici (posto se nismo mogli zadrzavati u skoli ako nemamo cas).. ne bih voljela da moje dijete prolazi kroz isto...
svjesni smo svi da je to do kadra a ne do predmeta.. ali je ovo ipak malo osjetljivije podrucje od npr matematike, pa bi se trebalo dobro kontrolisati ko i kako drzi te casove..

kad vec pocinjemo sa tim sta bi ko volio za svoje dijete da uci ili ne uci - to je toliko subjektivno da je o tome glupo raspravljati.. sutra bismo mogli da ukinemo matematiku, istoriju, geografiju.. jer svakome nece odgovarati da mu dijete uci neke "gluposti" koje mu ne trebaju kasnije u zivotu...
sabanss

Post by sabanss »

ja_cura_ wrote:
mIRCerka wrote: E tako isto mogu samo poruciti onima koji se zdusno bore da vjeronauka, cija god da je, bude kao matematika ili maternji jezik... Nemojte nametati nista jer cete samo dobiti otpor bosanskog inata :D i da, provedite vise vremena sa svojom djecom, jer je RODITELJ taj koji oblikuje svoje dijete.
Slazem se, samo u ovom slucaju bi mogao proraditi inat onih koji su za vjeronauku.

Hocu vjeronauku u skoli i ona je fakultativna. Ne vidim zasto bi je ukidali. Takodje podrzavam i skole tipa Bosnjacke gimanzije, svoje dijete bih rado vidio tamo. Ukoliko mislis da tvoje dijte nije za toga neka ne pohadja casove i to je to.

Ne vidim da nam je nesto dobro donio sistem bez religije. Samo gomilu ljudi bez kursa i kompasa, lisenih skrupula i narod kojim se bez pola muke upravlja.
Fair Life

Post by Fair Life »

sabanss wrote:...
Ne vidim da nam je nesto dobro donio sistem bez religije. Samo gomilu ljudi
bez kursa i kompasa, lisenih skrupula i narod kojim se bez pola muke
upravlja.
Ovi sto narodu uvalise kompas da im pokazu pravac... su posebna prica.
Pogotovo ovo o skrupulama...

A sta tek reci za "narod kojim se bez po muke upravlja". Kako se upravlja?
Upravlja se religijom !!

Koja zamjena teza bog te .
mIRCerka

Post by mIRCerka »

sabanss wrote:
ja_cura_ wrote:
mIRCerka wrote: E tako isto mogu samo poruciti onima koji se zdusno bore da vjeronauka, cija god da je, bude kao matematika ili maternji jezik... Nemojte nametati nista jer cete samo dobiti otpor bosanskog inata :D i da, provedite vise vremena sa svojom djecom, jer je RODITELJ taj koji oblikuje svoje dijete.
Slazem se, samo u ovom slucaju bi mogao proraditi inat onih koji su za vjeronauku.

Hocu vjeronauku u skoli i ona je fakultativna. Ne vidim zasto bi je ukidali. Takodje podrzavam i skole tipa Bosnjacke gimanzije, svoje dijete bih rado vidio tamo. Ukoliko mislis da tvoje dijte nije za toga neka ne pohadja casove i to je to.

Ne vidim da nam je nesto dobro donio sistem bez religije. Samo gomilu ljudi bez kursa i kompasa, lisenih skrupula i narod kojim se bez pola muke upravlja.
ako je uvedena kao fakultativna, onda nek bude u terminima kao i sve druge sekcije - prije ili poslije nastave a ne u sred nastave gdje djeca koja ne pohadjaju te casove moraju biti VAN SKOLE da ne ometaju nastavu ?!?!?!

ja nisam nista rekla protiv bosnjace ili KSC, samo kazem da mi je potpuno nenormalno da vjeronauka, KOJA GOD DA JE, bude predmet koji ce biti iste vrijednosti kao matematika ili maternji jezik, i koja ce da se ocjenjuje,.
pogledaj jedan od mojih prethodnih postova gdje sam copy paste komentar sa jedno hrvatskog foruma gdje cura kaze da je na casovima vjeronauke naucila kako se moze izvuci i dobiti ocjenu...
a nista vise nije zavolila Isusa itd...

E to je problem koji imamo...
Post Reply