Pogresna upotreba rijeci
-
Hierarchia
"Mali gradić" je pleonazam (dva pojma koja ukazuju na istu stvar, a nalaze se jedan pored drugog, suvišna su - čim je gradić, već je mali - ovo je jezički aspekat, a ti tamburaj te svoje teorije o gradiću srednje veličine, ne pije vode). To nema veze sa augmentativima i deminutivima.Yes & No wrote:Ne znam kako je u hrvatskom jer je moj maternji jezik bosanski ali pretpostavljam da je slicno_sa_ wrote:ne treba brkati dijalekte sa knjizevnim normiranim jezikom.Yes & No wrote:
Ja sam i ucio u skoli( mali gradic , provincija ) i uvijek govorio : visok , visi , najvisi . Tek poslije rata cujem visociji .I to od Sarajlija .Takodje sam sa sjevernijh i istocnijih dijelova bosne cuo ..." Ona je upala na cestu "
Ja sam mislio da se na cestu , livadu , parket .....moze pasti , a da se upada samo u rupu .
ko je vidio covjeka sa 4 osnovne da prica knjizevnim jezikom?
"visociji, upala" veze nemaju s tim, to je dijalekt odredjenog podrucja a ne norma koja je propisana.
jos jednom ponavljam da ni u hrvatskoj ni kod nas nisu NA DRZAVNOM nivou sprovedene i normirane promjene koje pominjete.
NORMA jezika je ono sto je propisano od svih institucija koje se bave jezikom.
mi te institucije nemamo, halilovic je samovoljno izdao pravopis, moze ga napisati i bilo koji drugi lingvista ali eto on je bio prvi.
taj pravopis, kao i njegova gramatika koju je izdao, su podvrgnute brojnim kritikama i NISU normirane.
dakle halilovic i hrvatsko "ne cu" itd nisu utvrdjeni na nivou drzave jer se jos uvijek vode polemike oko toga.
jedno je NAPISATI knjigu a druga stvar je tu knjigu proglasiti za NORMU jednog jezika.
usput, "mali gradic" nikad nije bilo pravilno u hrvatskom, ni prije ni poslije rata.
2 deminutiva ne idu ....Mali gradic se sasvim ok jer postoji i gradic srednje velicine kao npr Doboj ili Prijeodor a Jajce ili Gracanica bi bili mali gradici.Ja nigdje ne vidim dva deminutiva.Pridjevi prolaze kroz komparaciju /
malen , manji , najmanji / lijep ljepsi najljepsi a imenice imaju deminutiv i augmentativ .Kucica , kucerina , ruka rucica , rucetinna , gradic grad i gradurina ......Ja nisam ni rekao da onaj ko kaze " visociji " ima 2 fakulteta .Mi na ovoj temi razgovaramo gdje ljudi ( i obrazovani i oni koji to nisu ) grijese.Dosli smo do zakljucka da greske prave svi .Novinari , voditelji , forumasi , glumci , knjizevnici , seljaci pa cak i TI
I da, "komičan" jeste tuđica - mi imamo "smiješan".
-
zlata
Nikad mi nije bilo jasno...zasto VISE ne kazemo
ISKATI...umjesto...TRAZITI.
Kad trazis nesto..onda tragas...ides tragom za necim... a iskati...pa to ti je precizno zamoliti nekog za nesto...sto zelis. Isces nesto a tragas za necim.
Jezikoslovci vazda tvrde...kako nam "usavrsavaju" jezik...moderniziraju ga...a ima toliko slicnih primjera...i dokaza...da nije bas sve kako nam "inteligencija" tvrdi.
Kad trazis nesto..onda tragas...ides tragom za necim... a iskati...pa to ti je precizno zamoliti nekog za nesto...sto zelis. Isces nesto a tragas za necim.
Jezikoslovci vazda tvrde...kako nam "usavrsavaju" jezik...moderniziraju ga...a ima toliko slicnih primjera...i dokaza...da nije bas sve kako nam "inteligencija" tvrdi.
-
Yes & No
Ovo je tacno sto si napisao samo ne znam cime sam isprovocirao tvoj bijes .Hierarchia wrote:"Mali gradić" je pleonazam (dva pojma koja ukazuju na istu stvar, a nalaze se jedan pored drugog, suvišna su - čim je gradić, već je mali - ovo je jezički aspekat, a ti tamburaj te svoje teorije o gradiću srednje veličine, ne pije vode). To nema veze sa augmentativima i deminutivima.Yes & No wrote:Ne znam kako je u hrvatskom jer je moj maternji jezik bosanski ali pretpostavljam da je slicno_sa_ wrote: ne treba brkati dijalekte sa knjizevnim normiranim jezikom.
ko je vidio covjeka sa 4 osnovne da prica knjizevnim jezikom?
"visociji, upala" veze nemaju s tim, to je dijalekt odredjenog podrucja a ne norma koja je propisana.
jos jednom ponavljam da ni u hrvatskoj ni kod nas nisu NA DRZAVNOM nivou sprovedene i normirane promjene koje pominjete.
NORMA jezika je ono sto je propisano od svih institucija koje se bave jezikom.
mi te institucije nemamo, halilovic je samovoljno izdao pravopis, moze ga napisati i bilo koji drugi lingvista ali eto on je bio prvi.
taj pravopis, kao i njegova gramatika koju je izdao, su podvrgnute brojnim kritikama i NISU normirane.
dakle halilovic i hrvatsko "ne cu" itd nisu utvrdjeni na nivou drzave jer se jos uvijek vode polemike oko toga.
jedno je NAPISATI knjigu a druga stvar je tu knjigu proglasiti za NORMU jednog jezika.
usput, "mali gradic" nikad nije bilo pravilno u hrvatskom, ni prije ni poslije rata.
2 deminutiva ne idu ....Mali gradic se sasvim ok jer postoji i gradic srednje velicine kao npr Doboj ili Prijeodor a Jajce ili Gracanica bi bili mali gradici.Ja nigdje ne vidim dva deminutiva.Pridjevi prolaze kroz komparaciju /
malen , manji , najmanji / lijep ljepsi najljepsi a imenice imaju deminutiv i augmentativ .Kucica , kucerina , ruka rucica , rucetinna , gradic grad i gradurina ......Ja nisam ni rekao da onaj ko kaze " visociji " ima 2 fakulteta .Mi na ovoj temi razgovaramo gdje ljudi ( i obrazovani i oni koji to nisu ) grijese.Dosli smo do zakljucka da greske prave svi .Novinari , voditelji , forumasi , glumci , knjizevnici , seljaci pa cak i TI
Imam osjecaj da ces mi iskociti iz ovog pendzera pa rukama za siju .Smiri se bolan .Mi ovdje trazimo kardinalne greske i situacije koje izazivaju provalu smijeha ( jedna seljanka u mojoj zgradi kameru zove kamAra ....
Ako je pismeni rad dobar profesor u skoli ti nikad nece smanjiti ocjenu zbog pleonazma .Komedija jeste strana rijec ali se udomacila i oko toga ne treba dizati frku .Jedno satiricko kazaliste u Zagrebu se zove " Komedija " i zaista ne znam kako bi to preveo na hratsko/srpsko/bosanski / ........
-
Hierarchia
Pa nije, ionako svako govori kako želi, i naša je priča prilično besmislena i nepotrebna. Glupost je pričati o tim jezičkim finesama, dubletima, izrazima i uopće leksici ovdje gdje više od pola ljudi ne poznaje elementarna pravopisna pravila niti zna sastaviti jednu prostoproširenu rečenicu a da nešto ne strši iz nje.zlata wrote:Nikad mi nije bilo jasno...zasto VISE ne kazemo
-
Pearl
ne znam jel bilo ranije, ali se osipam na upotrebu rijeci: "najoptimalnije"
(to je u rangu "velike vecine")
-
Hierarchia
Ma, ne planiram iskakati i hvatati za šijuYes & No wrote:Ovo je tacno sto si napisao samo ne znam cime sam isprovocirao tvoj bijes .Hierarchia wrote:"Mali gradić" je pleonazam (dva pojma koja ukazuju na istu stvar, a nalaze se jedan pored drugog, suvišna su - čim je gradić, već je mali - ovo je jezički aspekat, a ti tamburaj te svoje teorije o gradiću srednje veličine, ne pije vode). To nema veze sa augmentativima i deminutivima.Yes & No wrote: Ne znam kako je u hrvatskom jer je moj maternji jezik bosanski ali pretpostavljam da je slicnoMali gradic se sasvim ok jer postoji i gradic srednje velicine kao npr Doboj ili Prijeodor a Jajce ili Gracanica bi bili mali gradici.Ja nigdje ne vidim dva deminutiva.Pridjevi prolaze kroz komparaciju /
Imam osjecaj da ces mi iskociti iz ovog pendzera pa rukama za siju .Smiri se bolan .Mi ovdje trazimo kardinalne greske i situacije koje izazivaju provalu smijeha ( jedna seljanka u mojoj zgradi kameru zove kamAra ....a to za " mali gradic "je sitnicarenje i cjepidlacenje .Ljudi tako mahom govore i to udje u uho a da ne razmisljas da li je pleonazam ili ne .
Ako je pismeni rad dobar profesor u skoli ti nikad nece smanjiti ocjenu zbog pleonazma .Komedija jeste strana rijec ali se udomacila i oko toga ne treba dizati frku .Jedno satiricko kazaliste u Zagrebu se zove " Komedija " i zaista ne znam kako bi to preveo na hratsko/srpsko/bosanski / ........
Jedno je pogrešno koristiti riječi, dakle - ne poznavati njihovo pravo značenje, a drugo govoriti dijalekatski. Mislim da se dijalektima ljudi nije lijepo rugati (evo sad fino i miroljubivo zborim
-
Hierarchia
"Najoptimalnije rješenje"Pearl wrote:ne znam jel bilo ranije, ali se osipam na upotrebu rijeci: "najoptimalnije"
Kod nas se kaže "knap" za nešto što je taman, a "knapp" na njemačkom znači "zamalo, za dlaku". To mi je bilo čudno, ali eto - to svi koriste, vjerovatno i mi sami.
-
Yes & No
Slazem se . ISKATI je predivna rijec , glagol , za koji se mirne duse moze reci da je postao arhaizam .Vrijeme ga progutalo .Danas se moze naci jedino u uskim sokacima nasih mahala gdje ga koriste nane .Zavisno od konteksta TRAZITI je leglo u potpunosti ." Idi trazi novac od oca " > " Idi isci para od babe " Moze i jedno i drugo ali jezik prolazi kroz svoje faze .To je neumitno .Kada citam Njegosa ili Mazuranica , Gaja ili pak povelju Kulina Bana ne mogu da vjerujem da su ljudi na nasim prostorima tako pricali .Pogledaj samo hrvtatski jezik danas i onaj od prije rata .Tomislav Ladan kaze da se na hrvatskom jeziku demokracija kaze pukovlast.Ja sam ucio po onom novasadskom dogovoru i u ovim godinama da ucim neki novi vlastiti jezik vala necu.Pismenog uciti ponovo da pise moze samo diktatorski rezim .zlata wrote:Nikad mi nije bilo jasno...zasto VISE ne kazemo
-
Yes & No
I ti ovim postom pokazujes da si umislio da znas puno a znanje ti je skromno .Nije za baciti ali .........Njena primjedba oko malog gradica uopce nije bila na mjestu .Ona je rekla da su dva demunitiva jedan do drugoga ." Mali " nije nikakv demunitiv.Seljake i malogradjane si totalno pobrkao .Gnusam se malogradjanstine i snobova i skorojevica tako da si fulia skroz .Ja volim " seljacki " govor koji oplemnjuje i obogacuje jezik .Meni se svidjaju neke seljacke rijeci kao npr : zera ( malo ) nazor ( na silu ) itd .Medjutim ne volim malogradjanstinu koju ti meni pripisujes.Ja se nikad ne rugam covjeku koji ne zna koristiti lift ili mikrovalnu pecnicu.Nikada.Ali se rugam covjeku koji cuje neku stranu rijec ( naravno dok dodje do njegovog uha ona se transormira ) a nikad je nije vidio na papiru i hoce da bude pametan.Jednu takvu kvocku slusam neki dan Veli ona : " Reci mi svoje pravo ime malo mi redikiles da te zovem nadimkom .Hierarchia wrote:Ma, ne planiram iskakati i hvatati za šijuYes & No wrote:Ovo je tacno sto si napisao samo ne znam cime sam isprovocirao tvoj bijes .Hierarchia wrote: "Mali gradić" je pleonazam (dva pojma koja ukazuju na istu stvar, a nalaze se jedan pored drugog, suvišna su - čim je gradić, već je mali - ovo je jezički aspekat, a ti tamburaj te svoje teorije o gradiću srednje veličine, ne pije vode). To nema veze sa augmentativima i deminutivima.
Imam osjecaj da ces mi iskociti iz ovog pendzera pa rukama za siju .Smiri se bolan .Mi ovdje trazimo kardinalne greske i situacije koje izazivaju provalu smijeha ( jedna seljanka u mojoj zgradi kameru zove kamAra ....a to za " mali gradic "je sitnicarenje i cjepidlacenje .Ljudi tako mahom govore i to udje u uho a da ne razmisljas da li je pleonazam ili ne .
Ako je pismeni rad dobar profesor u skoli ti nikad nece smanjiti ocjenu zbog pleonazma .Komedija jeste strana rijec ali se udomacila i oko toga ne treba dizati frku .Jedno satiricko kazaliste u Zagrebu se zove " Komedija " i zaista ne znam kako bi to preveo na hratsko/srpsko/bosanski / ........, samo dajem svoje mišljenje o tvom postu upućenom _sa_. Mislim da je njena primjedba na mjestu, a tvoje obrazloženje loše - i to je to.
Jedno je pogrešno koristiti riječi, dakle - ne poznavati njihovo pravo značenje, a drugo govoriti dijalekatski. Mislim da se dijalektima ljudi nije lijepo rugati (evo sad fino i miroljubivo zborim), jer taj seljak nije kriv što se u njegovom selu ne koristi "kamera" nego "kamara" i što hljeb zarađuje na polju, a ne u kancelariji. I što njegovo dijete ne "pada" nego "upada". To je isto kao da se smijemo nekome ko je navikao na zaprežna kola a ne zna koristiti lift. Stvar kulture i konteksta. Krajnje malograđanski i ufurano.
Ja ti idem sljedece hefte na vekejsn .Mi koji zivimo u eksilu imamo jak osjecaj nestalgije .Itd i u tom tonu .To je meni smijesno i papnski i tome cu se uvijek smijati i takve ljude podjebavati bez griznje savjesti .Tu spada i kamAra i frizider koji je postao zvizder.
-
_sa_
po tom pravopisu rade nasi lektori i prevodioci ( vecina njih, i meni je obavezan za upotrebu bez obzira na to sto pisem na bosanskom jeziku).encian wrote:fakat, je li raspravljamo o hrvatskom starom, ili bosanskom??? ne razumijem potrebu povlacenja pravopisa iz 1964. kad se po njemu ne pise u BOSNI I HERCEGOVINI, po njemu se ne pisu saopcenja VLADE BIH, a vala ni SARAJEVSKE novine.
smijesno je uzimati za primjer novinare koji su primjer nepismenosti u ovoj zemlji (cast izuzecima) ili vladu u kojoj 95% njih ne zna nijedan strani jezik (da ne govorim o greskama koje prave u maternjem...)
@ yes&no - da, i ja pogrijesim, dogodi se greska u pravopisu a kao sto se vidi iz prilozenog, iz lijenosti sve tipkam malim slovima..
nisam te iz zlobe ispravila za deminutiv.
ili je gradic ili "mali grad", kombinacija "mali gradic" je nepravilna jer su mali grad i gradic deminutivi koji oznacavaju isto.
osim toga sva ova rasprava je uzaludna jer nasa drzava nema odgovarajuce institucije koje bi na nivou drzave odredile gramatiku i pravopis nase zemlje.
svako pise kako mu se prohtije i tako ce biti dok ne uspostavimo normalnu i cjelovitu drzavu (
-
Hierarchia
Ah, krhko je znanje.... moj ti.Yes & No wrote:I ti ovim postom pokazujes da si umislio da znas puno a znanje ti je skromno .Nije za baciti ali .........Njena primjedba oko malog gradica uopce nije bila na mjestu .Ona je rekla da su dva demunitiva jedan do drugoga ." Mali " nije nikakv demunitiv.Seljake i malogradjane si totalno pobrkao .Gnusam se malogradjanstine i snobova i skorojevica tako da si fulia skroz .Ja volim " seljacki " govor koji oplemnjuje i obogacuje jezik .Meni se svidjaju neke seljacke rijeci kao npr : zera ( malo ) nazor ( na silu ) itd .Medjutim ne volim malogradjanstinu koju ti meni pripisujes.Ja se nikad ne rugam covjeku koji ne zna koristiti lift ili mikrovalnu pecnicu.Nikada.Ali se rugam covjeku koji cuje neku stranu rijec ( naravno dok dodje do njegovog uha ona se transormira ) a nikad je nije vidio na papiru i hoce da bude pametan.Jednu takvu kvocku slusam neki dan Veli ona : " Reci mi svoje pravo ime malo mi redikiles da te zovem nadimkom .Hierarchia wrote:Ma, ne planiram iskakati i hvatati za šijuYes & No wrote: Ovo je tacno sto si napisao samo ne znam cime sam isprovocirao tvoj bijes .
Ako je pismeni rad dobar profesor u skoli ti nikad nece smanjiti ocjenu zbog pleonazma .Komedija jeste strana rijec ali se udomacila i oko toga ne treba dizati frku .Jedno satiricko kazaliste u Zagrebu se zove " Komedija " i zaista ne znam kako bi to preveo na hratsko/srpsko/bosanski / ........, samo dajem svoje mišljenje o tvom postu upućenom _sa_. Mislim da je njena primjedba na mjestu, a tvoje obrazloženje loše - i to je to.
Jedno je pogrešno koristiti riječi, dakle - ne poznavati njihovo pravo značenje, a drugo govoriti dijalekatski. Mislim da se dijalektima ljudi nije lijepo rugati (evo sad fino i miroljubivo zborim), jer taj seljak nije kriv što se u njegovom selu ne koristi "kamera" nego "kamara" i što hljeb zarađuje na polju, a ne u kancelariji. I što njegovo dijete ne "pada" nego "upada". To je isto kao da se smijemo nekome ko je navikao na zaprežna kola a ne zna koristiti lift. Stvar kulture i konteksta. Krajnje malograđanski i ufurano.
Ja ti idem sljedece hefte na vekejsn .Mi koji zivimo u eksilu imamo jak osjecaj nestalgije .Itd i u tom tonu .To je meni smijesno i papnski i tome cu se uvijek smijati i takve ljude podjebavati bez griznje savjesti .Tu spada i kamAra i frizider koji je postao zvizder.
-
zlata
Nije mi jasno zasto je neprihvatljivo ISKATI ("arhaizam..jezik prolazi kroz faze") a 'vamo (preciznosti radi...u nedostatku izvornih izraza-rijeci) natrpali smo u nas svakodnevni govor...hrpe i tone stranih rijeci i izraza...i kad treba i ne'treba! Je'l' i to "po novosadskom dogovoru"?Mislim...vrlo mi je jasno...u jednom kontekstu odbijamo izvorno (iako valja) a prihvatamo uvozno...bez nekih silnih predrasuda. Pa je'l'onda cudno sto su "Latici i Mlatici" naval'li s'onim HHHH...pa Hlivno? Dok sam spomenula ISKATI...stavio si rijec u jednu mahalsku sredinu...k'o nesto trecerazredno, zaostalo itd.Yes & No wrote:Slazem se . ISKATI je predivna rijec , glagol , za koji se mirne duse moze reci da je postao arhaizam .Vrijeme ga progutalo .Danas se moze naci jedino u uskim sokacima nasih mahala gdje ga koriste nane .Zavisno od konteksta TRAZITI je leglo u potpunosti ." Idi trazi novac od oca " > " Idi isci para od babe " Moze i jedno i drugo ali jezik prolazi kroz svoje faze .To je neumitno .Kada citam Njegosa ili Mazuranica , Gaja ili pak povelju Kulina Bana ne mogu da vjerujem da su ljudi na nasim prostorima tako pricali .Pogledaj samo hrvtatski jezik danas i onaj od prije rata .Tomislav Ladan kaze da se na hrvatskom jeziku demokracija kaze pukovlast.Ja sam ucio po onom novasadskom dogovoru i u ovim godinama da ucim neki novi vlastiti jezik vala necu.Pismenog uciti ponovo da pise moze samo diktatorski rezim .zlata wrote:Nikad mi nije bilo jasno...zasto VISE ne kazemo
Dapace...ta rijec ima svoje pravo mjesto...i danas-dan se cuje u Hrvatskoj, Makedoniji...BiH...a problem nije u rijeci...nego u glavama...u odnosu ljudi prema svom kulturnom naslijedju...a narocito nase "progresivne..moderne..inteligencije".
Eto...sad sam odlucila...da cu ubuduce iskati...a ne traziti...a ponijet'cu "snimalo"
-
sulesavic
Ama, ljudi, molim vas, neka jednom neko skenira taj dokument na kojem pi¹e da se taj grad pi¹e na taj naèin. Niko nikada takvo ne¹to nije propisao.zlata wrote:Nije mi jasno zasto je neprihvatljivo ISKATI ("arhaizam..jezik prolazi kroz faze") a 'vamo (preciznosti radi...u nedostatku izvornih izraza-rijeci) natrpali smo u nas svakodnevni govor...hrpe i tone stranih rijeci i izraza...i kad treba i ne'treba! Je'l' i to "po novosadskom dogovoru"?Mislim...vrlo mi je jasno...u jednom kontekstu odbijamo izvorno (iako valja) a prihvatamo uvozno...bez nekih silnih predrasuda. Pa je'l'onda cudno sto su "Latici i Mlatici" naval'li s'onim HHHH...pa Hlivno? Dok sam spomenula ISKATI...stavio si rijec u jednu mahalsku sredinu...k'o nesto trecerazredno, zaostalo itd.
Dapace...ta rijec ima svoje pravo mjesto...i danas-dan se cuje u Hrvatskoj, Makedoniji...BiH...a problem nije u rijeci...nego u glavama...u odnosu ljudi prema svom kulturnom naslijedju...a narocito nase "progresivne..moderne..inteligencije".
Eto...sad sam odlucila...da cu ubuduce iskati...a ne traziti...a ponijet'cu "snimalo"da snimim to cudjenje....zbunjenost
kad budu culi.... ISKATI!
Nije Hlivno, nego je Livno
Last edited by sulesavic on 18/05/2007 19:57, edited 1 time in total.
-
sulesavic
Haj'mo otvorit' jo¹ jednu seriju citiranja, ne bi li crkla i ova tema?_sa_ wrote:ko kaze da se tebi cerim?sulesavic wrote:©ta se ti keseri¹?_sa_ wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
©to niko ne reagova na ono probavati na pro¹loj (sada pretpro¹loj) stranici?
-
SijuksA
Bas je ovo DUHOVNA ( -> duhovita!) tema.
Svi su (cast izuzecima) ustvari ( ne u stvari! u kakvoj stvari?) malo 'pobrkali' (uzasna rijec) loncice, jer se radi o odabiru neodgovarajuce rijeci, a ne o 'krivopisu'.
KAd smo vec kod krivopisa, jezim se na:
'visocije'
neologizirano 'uredu' !
'u sustini' gdje treba i gdje ne treba
'znaci' na pocetku svake recenice (osoba sama sebe uvjerava u nesto sto nije sigurna)
a nedavno cak procitah i 'zaprimili smo' i tu bijase 'plafon'!
p.s. Van konteksta, a mozda i ne
usi moje cak pretrpise i 'mene ne briga!' (ekstreman slucaj)
Svi su (cast izuzecima) ustvari ( ne u stvari! u kakvoj stvari?) malo 'pobrkali' (uzasna rijec) loncice, jer se radi o odabiru neodgovarajuce rijeci, a ne o 'krivopisu'.
KAd smo vec kod krivopisa, jezim se na:
'visocije'
neologizirano 'uredu' !
'u sustini' gdje treba i gdje ne treba
'znaci' na pocetku svake recenice (osoba sama sebe uvjerava u nesto sto nije sigurna)
a nedavno cak procitah i 'zaprimili smo' i tu bijase 'plafon'!
p.s. Van konteksta, a mozda i ne