GUME ZA AUTO???
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
will
slazem se, samo bih na prvo mjesto stavio Bridgestone pa onda Pirelliins wrote:Bez obzira na temeljne postulate Bosanaca i Hercegovaca o automobilskom svijetu, koji se vec tridesetak godina odrzavaju nepromjenjenim, a od kojih jedan od najcuvenijih glasi "nema gume bez Michelina", taj francuski proizvodjac vec 15-ak godina pravi gume koje tesko mogu da zasluze epitet prosjecne, jer se obicno drze oko predzadnjeg mjesta ili par pozicija od dna. O vrhunskoj gumi u slucaju Michelina je nemoguce govoriti. Jedino su se sa zadnjim Pilot Sportom 2 uspjeli uvuci u gornju polovinu, a jedino o seriji Pilot Exalto mozemo govoriti kao o korektno napravljenoj gumi.
Za sada, najbolje gume prave Pirelli i Bridgestone, i donekle Conti...
-
will
''svjeza'' guma je i guma ''stara'' 5 godina ako se pravilno lageruje. to sa starim gumama je glupost, pa nije mlijeko da se pokvariruss wrote:Bili ste 100% u pravu!!!
Odem ja danas u Savu i trazim Pirelli gume....
Nemaju trenutno trazene dimenzije, mogu naruciti ako insistiram...
...ali... sto su Vredestein Hi-Track doooobre guuuume, pa vake pa nake, pa radjene po specijalnoj TAJNOJ tehnologiji koji samo oni znaju, pa vidi ovo pa vidi ono, pa izvadi Vredestein Sportrack 3 koje je dizajnirao sam Giugiaro...
U svakom slucaju covjeku treba dati medalju za prezentaciju!!
I boba je falila da ih kupim (134 KM po komadu), a i ruku na srce ne izgledaju tako lose.
Ipak odlucim da jos malo potrazim po gradu...
Medjutim situacija u gradu je katastrofa!!! Niko nema ''svijeze'' ljetne gume u ponudi! Isto ko da je 15. Decembar i trazim ljetnu gumu. ''Mozemo naruciti'' je najcesci odgovor ili mogu ponuditi neke druge gume koje im stoje barem godinu ili dvije u skladistima...
Jesam li ja poranio ili sta?!![]()
Helem situacija je slijedeca: Ljetne gume dimenzija 185/65/15
Vredestein Hi-Track (134KM)
Pirelli P3000 (po narudzbi u Savi 146KM)
Pirelli P6000 (po narudzbi u Savi 200KM!!!!!!!!!!!)
a pronasao sam i:
Fulda Carat Progresso 140KM
Barum Bravuris (120KM)
Dunlop SP30 oko 140KM
I sta od ovih uzeti??? (Naravno da mi je P6000 preskupa!!!)
Pomagajte, sacekacu do narednog vikenda sa kupovinom
zamisli po koliko godina stoje gume na autu u salonu dok se auto ne proda i tada niko negleda na datum i ''svjezinu'' gume a ona je mozda montirana prije nekoliko godina, kada je auto sisao sa trake.
Nego, u toj dimenziji razmisli izmedju Pirelli P3000 po 146 KM, Firestone F590 125 KM, Dunlop SP30 138 KM ili Bridgestone B250 154 KM. Ja ti preporucujem Bridgestone, jeste par maraka skuplji ali vrijedi
-
will
''Ne smijemo montirati gume koje imaju temperaturu ispod 17°C''bosan wrote:Sta oni kazu je jedno a proizvodjaci automobila kazu drugo.Npr kod nas na BMW se ne smije montirati guma starija od 6 mjeseci , Audi je odredio granicu od 9 mjeseci .Pa ti vidi.Jednostavno ljudi nece da rizikuju i da se igraju sa svojim imenom .sale_01 wrote:
@bosan, u pravu si ali starost guma je uslovljena kvalitetom lagera... Dakle, ako je guma lagerovana na idealnom (znači suhom i tamnom mjestu gdje promjene temperature nisu ogromne) fabrike poput GoodYeara i Michelina tvrde da su nakon 5 god. takve gume upotrebljive i imaju svojstva kao i nove..
Jer bio sam svjedok kad smo unistavali gume starije starije od 2,5 godine.
Jedina mana guma je bila sto su bile stare a mogle su se voziti bez problema.Ali pravila su pravila ,sve otislo pod noz.Ja nisam expert da kazem koliko koja guma moze izdrzati ali govorim o stvarima koje mnogima nisu poznate.Ne smijemo montirati gume koje imaju temperaturu ispod 17°C.
sta to znaci
lijepo gore pise sta kazu Michelin i Good Year o starosti guma a valjda su to neka imena kao sto su i BMW i Audi i nece da se igraju sa svojim imenom
-
jezičar
''svjeza'' guma je i guma ''stara'' 5 godina ako se pravilno lageruje. to sa starim gumama je glupost, pa nije mlijeko da se pokvari
zamisli po koliko godina stoje gume na autu u salonu dok se auto ne proda i tada niko negleda na datum i ''svjezinu'' gume a ona je mozda montirana prije nekoliko godina, kada je auto sisao sa trake.
[/quote]
Pa normalno, to je tačna informacija. Ovi "mislioci" sve "znaju". Svaka čast na komentaru.
[/quote]
Pa normalno, to je tačna informacija. Ovi "mislioci" sve "znaju". Svaka čast na komentaru.
-
malizeleni
Nankang ns2, nikad druge ljetne gume kupiti nechu
Po shari liche na mischelin eagle, ekstra su u odnosu na cijenu, daleko jeftinije u odnosu na marke. Prije sam imao mischelin.
-
sabanss
Nisi u pravu. Auto ne dobijes drito iz salona, vec iz fabrike kad odaberes sta ces od opreme i sl. Auta iz salona imaju znatno nizu cijenu nakon sto se 2-3 godine izlazu.will wrote: ''svjeza'' guma je i guma ''stara'' 5 godina ako se pravilno lageruje. to sa starim gumama je glupost, pa nije mlijeko da se pokvari![]()
Takodje za gume, samo jedan podatak da je prosle godine u ASA autu bila rasprodaja (sa znatno nizim cijenama) Pirelli i Ceat guma koje su bile uskladistene preko dvije godine.
Helem, jesi li kupovao novo auto ikad?
-
will
prvo, dobro procitaj sta pise pa komentarisi.sabanss wrote:Nisi u pravu. Auto ne dobijes drito iz salona, vec iz fabrike kad odaberes sta ces od opreme i sl. Auta iz salona imaju znatno nizu cijenu nakon sto se 2-3 godine izlazu.will wrote: ''svjeza'' guma je i guma ''stara'' 5 godina ako se pravilno lageruje. to sa starim gumama je glupost, pa nije mlijeko da se pokvari![]()
Takodje za gume, samo jedan podatak da je prosle godine u ASA autu bila rasprodaja (sa znatno nizim cijenama) Pirelli i Ceat guma koje su bile uskladistene preko dvije godine.
Helem, jesi li kupovao novo auto ikad?
drugo, valjda ja kao hemicar znam nesto o materijalima i njihovom zastarijevanju i nebi napisao nikad nesto za sto 100% nisam siguran.
trece, rasprodaje su sasvim normalna stvar u ekonomiji.
cetvrto, ASA uvozi Dunlop i vjerovatno su htjeli da rasprodaju zalihe konkuretnskih guma.
peto, samo sam jednom kupio polovan auto i to kao drugo vozilo (taj polovni je VW Polo 1.4, 1999. god) da imam da se vozam po gradu i ne razmisljam hoce li me neko zakaciti na parkingu.
sesto, zaintrigrilala me tema o gumama pa sam se prijavio na forum da pomognem ljudima ako mogu nekim savjetom, jer mislim da kao hemicar znam nesto o tim stvarima, a ne da se prepucavam sa nekim poput tebe koji ni ne cita komentar kako treba a vec se pravi pametan i postavlja glupa pitanja.
sedmo, tacno je da se tkz. salonska vozila mogu dobiti nesto jeftinije od porucenih i upravo na ta auta sam i mislio kada sam pisao komentar o gumama na njima.
Helem, drugi put dobro procitaj sta pise pa komentarisi ili je ovaj i slicni forumi totalno neozbiljna i bezveze stvar, a ja mislim da nije, jer je internet i forum novi nacin komunikacije medju ljudima koji traze neke informacije i vrlo cesto mogu biti od pomoci pa zato shvati forum ozbiljno jer ima i ozbiljnih ljudi koji su na forumima i koji traze neke informacije i nisu tu jer im je dosadno
-
sabanss
Ja nisam postavio nikakvo pitanje, a pogotovo ne glupo.
Za gume nisi u pravu, no kako god. Koga zanima svakako ce provjeriti. To sto si ti hemicar, meni nista ne znaci, a ne znaci nista niti za ovu temu. Nisam siguran da radis u nekoj renomiranoj tvornici autoguma, a cak i da radis mislim da oni ne odaju tako lako sastav svojih proizvoda.
Autu koje bih kupio iz salona (izlozena auta) bih odmah promijenio gume, te gume su stajale u jednom polozaju, cesto izlozene suncu i kao takve nisu ni blizu sigurne gume. Ne mislim da bih se trebao udarati nogom u guzicu od srece sto sam dobio novo auto 50% jeftinije toliko da ne bih promijenio gume.
Nisam popio svu pamet svijeta, ako kreatoru teme trebaju informacije oko kojih se nas dvojica ne slazemo ima nacina da to provjeri. Tako ce se najbolje uvjeriti ko ima pravo.
Sto se mene tice EOD.
Pozdrav!
Za gume nisi u pravu, no kako god. Koga zanima svakako ce provjeriti. To sto si ti hemicar, meni nista ne znaci, a ne znaci nista niti za ovu temu. Nisam siguran da radis u nekoj renomiranoj tvornici autoguma, a cak i da radis mislim da oni ne odaju tako lako sastav svojih proizvoda.
Autu koje bih kupio iz salona (izlozena auta) bih odmah promijenio gume, te gume su stajale u jednom polozaju, cesto izlozene suncu i kao takve nisu ni blizu sigurne gume. Ne mislim da bih se trebao udarati nogom u guzicu od srece sto sam dobio novo auto 50% jeftinije toliko da ne bih promijenio gume.
Nisam popio svu pamet svijeta, ako kreatoru teme trebaju informacije oko kojih se nas dvojica ne slazemo ima nacina da to provjeri. Tako ce se najbolje uvjeriti ko ima pravo.
Sto se mene tice EOD.
Pozdrav!
-
ins
90% proizvodjaca kaze da guma stara 5 godina ako je bila pravilno uskladistena ima potpuno jednaka svojstva novoj gumi, dok preostalih 10% tvrdi da je taj period 7 godina.
E EU gume se cak skladiste na otvorenom, eventualno pod strehom!
Niti jednoj gumi ne smeta bilo kakvo sunce, niti kisa niti hemikalije.
Ono sto joj najvise smeta je neodgovarajuci pritisak kada je vec montirana na felgu....
Jedino u Savi na Stupu govore "jarane, ova ti je svjeza, 2607..."
E EU gume se cak skladiste na otvorenom, eventualno pod strehom!
Niti jednoj gumi ne smeta bilo kakvo sunce, niti kisa niti hemikalije.
Ono sto joj najvise smeta je neodgovarajuci pritisak kada je vec montirana na felgu....
Jedino u Savi na Stupu govore "jarane, ova ti je svjeza, 2607..."
- beco
Je li ko imao problema sa gumama eskimo s3. Inace vozim mercedes 190d kojem treba vjecnost i jos mlo do 100 km/h , kupio sam te s3 na jesen, u februaru mi vrlo vrlo cudno pokazalo ito samo na prednjim gumama sablon kako se trose, jedno po 5 centimetara od unutrasnjeg i vansjskog ruba gume, ko linija koja jednostavno je popucala guma oni kanlici otpadaju dok u sredinu guma nova, ja sam mislio da je do spure, ali vise stvarno ne znam u sta da sumjnamm, 2-3 puta sam ove godine isao na put strah me preci 120 km/h! 
- beco
Po mokrom ne smijem ni da kocim narucito ako sam na nizbrdici, samo sto pipnem kocnicu proklize, doduse nemam abs, pravo strana, pogotovo sto zivim na brdu pa mi se 2-3 puta desilo da idem nizbrdo a tek kisa padne ja na kocnicu jedanput proklizava, drugi put isto treci put isto, ito nisam ja po po 5 minuat kocio, jer sam se naviko na auto malo je tez pa idem u intervalima po 5 sekundi, na kraju da nisam jos kocio i motorom morao sam u prvu mjejnac da bi zakocio, stao sam doslovno 2 metra od drugog auta koje je skretalo !
- chuchumbamayumbe
Ja ih upravo sutra konacno namjeravam skidati, i rekao sam nikada vise Sava!beco wrote:Je li ko imao problema sa gumama eskimo s3. Inace vozim mercedes 190d kojem treba vjecnost i jos mlo do 100 km/h , kupio sam te s3 na jesen, u februaru mi vrlo vrlo cudno pokazalo ito samo na prednjim gumama sablon kako se trose, jedno po 5 centimetara od unutrasnjeg i vansjskog ruba gume, ko linija koja jednostavno je popucala guma oni kanlici otpadaju dok u sredinu guma nova, ja sam mislio da je do spure, ali vise stvarno ne znam u sta da sumjnamm, 2-3 puta sam ove godine isao na put strah me preci 120 km/h!
Otkako su made in Poland, katastrofa su! I meni klize auto, znam da su to zimske gume (S3), ali sta cu ja kada je zima ila blaga. Padne mala kisica, ja na kocnicu, ode auto u PM! Nikada mi se to nije desavalo!
Nego, imam jedno pitanje!
P400 Pirelli, valjaju li sta? Ima u Makbel gumi, oko 80 km. Gledao sam po nekim forumima, jedan iz Srbije rece da su mu sve cetiri bile elipsaste umjesto okrugle!? Drugi ih hvale!
Imate li vi iskustva sa P400 (radi se o 13" velicini).?
-
ado-šampion
Ja nikad čuo za P400. Za 13'' P3000 dušu dale a toliko bi te trebale i doći otprilike.
- chuchumbamayumbe
http://www.tirerack.com/tires/tires.jsp ... 00+Touringado-šampion wrote:Ja nikad čuo za P400. Za 13'' P3000 dušu dale a toliko bi te trebale i doći otprilike.
- chuchumbamayumbe
I ja sam otprilike takav, ali sa ovim zadnjim Savinim S3 sam se pravo zajebao! Klizi po mokrom asfaltu nenormalno! Imam poznanika koji se takodjer zale na istu gumu, i to samo od ove zime, prije je to bila bolja guma, sada je odron.LeKo wrote:P400 aquamille ima kolega na autu, kaze da je zadovoljan, a on je zadovoljan sa svim sto ima tako da je tesko reci kakve su
A ova P400 je ljetnja guma, sa poboljsanim performansama za mokrom, pa kontam da ne bi trebala biti losa u tom domenu. Ali vidim kod stranaca da ima i komentara da nije u osi, da nije okrugla kako treba.
Uostalom, i za najbolje gume se uvijek neko javi da mu ne valjaju, tako da mislim da nece biti problema.
-
tbaharis
samo dunlop, narocito ako volis pritisnut gas...will wrote:Bridgestone Turanza ER300, razvalila na testovima ADAC-a, Auto Motor und Sport itd. Imas je kupiti u Blazuju, firma se zove FIM, mislim da je oko 180 KM/komsalihh wrote:evo, meni trebaju ljetne gume...
195/65/15
sta preporucujete, octavia 110 tdi
-
dugi
Ovo je moje iskustvo iz prve ruke.
Trenutno za Zafiri -04 imam Pirelli P6000 koje imaju dobre ocjene sto se tice drzanja ceste ali po meni su jako neudobne i prije svega BUCNE gume. Mislio sam da je losa zvucna izolacija na autu pa sam mislio da ne mogu puno uraditi po tom pitanju.
Medutim prosle sedmice provozam isti model Zafire koju je kupio moj kolega i koja je na Continental PremiumContactu.
Koja razlika, nevjerovatno!!!! Auto klizi, mekano upija rupe i skoro se nista ne cuje.
Pirelli bacam prvom prilikom i nabacujem Continental PremiumContact, Uniroyal Rally 550 ili GoodYear Exellence.
Trenutno za Zafiri -04 imam Pirelli P6000 koje imaju dobre ocjene sto se tice drzanja ceste ali po meni su jako neudobne i prije svega BUCNE gume. Mislio sam da je losa zvucna izolacija na autu pa sam mislio da ne mogu puno uraditi po tom pitanju.
Medutim prosle sedmice provozam isti model Zafire koju je kupio moj kolega i koja je na Continental PremiumContactu.
Koja razlika, nevjerovatno!!!! Auto klizi, mekano upija rupe i skoro se nista ne cuje.
Pirelli bacam prvom prilikom i nabacujem Continental PremiumContact, Uniroyal Rally 550 ili GoodYear Exellence.
-
ado-šampion
P6000 je jako star model i ostavljen je u prodaji kao jeftinija alternativa P6 gumama. Inače P7 su u rangu i cijeni PremiumContacta2 (čak i nešto jeftinije) tako nije baš zgodno porediti P6000 i PremiumContact.
Ja imam P3000 i u svemu sam zadovoljan, samo mi se čini da bi trebale bolje kočiti na suhom. Neki dan sam pri ne tako snažnom kočenju na žutom otklizao na pola pješakog na skroz suhoj cesti. Da izvinete sjebo se, nikad ni na mokrom nisam onako otklizao. Al može biti da je cesta klizava, jer se vidi da je "utrta" (udubljena) baš na tom dijelu.
Ja imam P3000 i u svemu sam zadovoljan, samo mi se čini da bi trebale bolje kočiti na suhom. Neki dan sam pri ne tako snažnom kočenju na žutom otklizao na pola pješakog na skroz suhoj cesti. Da izvinete sjebo se, nikad ni na mokrom nisam onako otklizao. Al može biti da je cesta klizava, jer se vidi da je "utrta" (udubljena) baš na tom dijelu.
- chuchumbamayumbe
Evo u ponedjeljak mi dolaze Bridgestone B250, na ADAC testu su bile druge u ukupnom zbiru ocjena. Da *ebe rak raka ne mogu da ne valjaju!
Kod mene su 13"-ke gume, tako da je bilo malo teze nabaviti tu dimenziju tog proizvodjaca, ali za 103 km, posade se na glavu da ih nabave.
Pa kada ih isprobam dacu svoju subjektivnu ocjenu.
Kod mene su 13"-ke gume, tako da je bilo malo teze nabaviti tu dimenziju tog proizvodjaca, ali za 103 km, posade se na glavu da ih nabave.
Pa kada ih isprobam dacu svoju subjektivnu ocjenu.