Granice roditeljskog prava - obrezivanje

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

nesto mi govori da je prethodni post mog druga danke upucen na adresu moje malenkosti Very Happy Very Happy Very Happy ne znam da li sam u pravu...
Ostroumnost ti nikad nisam zamjerao :D
sejfoman

Post by sejfoman »

Danko_Bananko wrote: Dokazi onih koji obrezivanje smatraju vadzibom su visestruko veci i mnogobrojniji, pogotovo kad uzmemo u obzir da oni ucenjaci koji ga smatraju sunnetom, za svoj najveci dokaz uzimaju hadis za koji bi vjerovatno vecina vas rekla da su ga vehabije iz Sandzaka izmislile ( mala digresija na onu jednu nedavnu temu ) jer se u njemu kaze : " Obrezivanje za muskarce je sunnet a za zene plemenito djelo. "
Selam brate, moze li samo da mi das izvor ovog hadisa tj ko ga prenosi i ko ga je uvrstio? Jeli albani slucajno (nesto mi tako "zvuci")?
Halali ali bas mi treba taj izvor za nesto drugo nevezano za ovu temu...

Nesto mi naumpade, po hanefijskom meshebu obrezivanje zena nije cak ni na nivou preporucenog pa jesi li mislio i na hanefijski mesheb kad si rekao "oni ucenjaci koji ga smatraju sunnetom"?

Selam
Last edited by sejfoman on 07/04/2007 15:27, edited 1 time in total.
FaceOff

Post by FaceOff »

Shoshana wrote:A zasto bi ovo pisanje bilo glupost? Tema nije korisnost ili beskorisnost obrezivanja, nego je pitanje da li roditelji imaju pravo da svojo djeci namecu svoje tradicije i vjerovanja...

Sta mislis o ovome??? I ovo je tradicija stara k'o Grcka...

Image
Ovo sam gledao prije nekoliko na National Geographic-u, uzas zivi.

Sto se tice obrezivanja, apsolutno sam ZA. Naravno treba voditi racuna o tome u kojoj dobi djeteta to treba raditi, apsolutno sam protiv da se bebe obrezuju, ali poslije svakako DA.
Istina da islam nalaze obrezivanje, ali dobre strane toga nisu samo u postivanju religije, vec i mnogim drugim stvarima, o kojima se vec uveliko pise ovdje.
a.basko

Post by a.basko »

Danko_Bananko wrote:
a.basko wrote:... dragi Allah dao curice... :D :D :D
ali se dovi za mudzahide insaAllah :D
...ama ti i ja bi se lako dogovorili !!!
8) 8-) :-D
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

sejfoman wrote:
Danko_Bananko wrote: Dokazi onih koji obrezivanje smatraju vadzibom su visestruko veci i mnogobrojniji, pogotovo kad uzmemo u obzir da oni ucenjaci koji ga smatraju sunnetom, za svoj najveci dokaz uzimaju hadis za koji bi vjerovatno vecina vas rekla da su ga vehabije iz Sandzaka izmislile ( mala digresija na onu jednu nedavnu temu ) jer se u njemu kaze : " Obrezivanje za muskarce je sunnet a za zene plemenito djelo. "
Selam brate, moze li samo da mi das izvor ovog hadisa tj ko ga prenosi i ko ga je uvrstio? Jeli albani slucajno (nesto mi tako "zvuci")?
Halali ali bas mi treba taj izvor za nesto drugo nevezano za ovu temu...

Nesto mi naumpade, po hanefijskom meshebu obrezivanje zena nije cak ni na nivou preporucenog pa jesi li mislio i na hanefijski mesheb kad si rekao "oni ucenjaci koji ga smatraju sunnetom"?

Selam
We alejkumus Selam brate

Ne znam iskreno, hadis je iz knjige " Odgoj djece u islamu " koju trenutno nemam kod sebe.
I sam sam stava da je obrezivanje zena nepotrebno pa pretpostavljam da hadis nije bas dobar, ali Allah najbolje zna.
Naveo sam ga ovdje samo kao neku vrstu dokaza o tome da je obrezivanje muske djece ipak na vecem stupnju od sunneta.
I da, u toj knjizi pise da je Ebu Hanife, izmedju ostalih ucenjaka poput Hasana El Basria, na stavu da je obrezivanje muske djece sunnet, upravo zbog ovog hadisa, tj. njega uzimaju kao najveci dokaz.

Ali potrudit cu se insaAllah da provjerim kako stoje stvari sa ovim hadisom, jer relativno slabo poznajem tematiku obrezivanja zena, i stanje ovog hadisa mi je skroz nepoznato.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Evo nadjoh na netu nesto o ovome hadisu :

Hadis je , prvo, u kategoriji da’if hadisa sa aspekta njegova lanca prenosilaca. .

To je ono i sto sam ocekivao, a Allah opet najbolje zna.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

a.basko wrote:
Danko_Bananko wrote:
a.basko wrote:... dragi Allah dao curice... :D :D :D
ali se dovi za mudzahide insaAllah :D
...ama ti i ja bi se lako dogovorili !!!
8) 8-) :-D
Bez sumnje insaAllah :thumbup:
sejfoman

Post by sejfoman »

Danko_Bananko wrote:Evo nadjoh na netu nesto o ovome hadisu :

Hadis je , prvo, u kategoriji da’if hadisa sa aspekta njegova lanca prenosilaca. .

Ma znao sam ja da me nece moj "njuh"... Nego i tebi brate i svima koji misle koristiti ili koriste tu knjigu ja bi savjetovao da otvore 10-ero ociju. Tek toliko

Selam
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

sejfoman wrote:

Ma znao sam ja da me nece moj "njuh"... Nego i tebi brate i svima koji misle koristiti ili koriste tu knjigu ja bi savjetovao da otvore 10-ero ociju. Tek toliko

Selam
Ne znam, imam neke druge knjige na tu tematiku, nju nisam jos nabavio.

Ali no sikiriki, znam se ja cuvati ;)
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

zene vise vole obrezanu chunu :D
svaki covjek na ovoj planeti treba skinuti malo kozice,ako nista onda zbog higijene
sejfoman

Post by sejfoman »

Danko_Bananko wrote:
sejfoman wrote:

Selam
Ne znam, imam neke druge knjige na tu tematiku, nju nisam jos nabavio.

Ali no sikiriki, znam se ja cuvati ;)
NE SUMNJAM :)
angevin

Post by angevin »

Murat Sabanovic wrote:zene vise vole obrezanu chunu :D
svaki covjek na ovoj planeti treba skinuti malo kozice,ako nista onda zbog higijene
kome je stalo do higijene prace ga i s kozicom i bez nje :D Ako ga se ne pere tukne i jedan i drugi :D
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

Danko_Bananko wrote:
nesto mi govori da je prethodni post mog druga danke upucen na adresu moje malenkosti Very Happy Very Happy Very Happy ne znam da li sam u pravu...
;)

nego, sto neko rece...higijena nije nikakav razlog, pa mi smijesni ovi koji bi kao da se sunete al im ofirno reci da je samo zbog religije pa onda ubacuju higijenu.

ko ga ne pere...tukne da je najobrezaniji...a ko pere redovno, nema problema.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Svemirski_Jebach wrote:
Danko_Bananko wrote:
;)

nego, sto neko rece...higijena nije nikakav razlog, pa mi smijesni ovi koji bi kao da se sunete al im ofirno reci da je samo zbog religije pa onda ubacuju higijenu.

ko ga ne pere...tukne da je najobrezaniji...a ko pere redovno, nema problema.
Higijena je itekako vazna, mozes ti prati povazdan, ali ce haman vazda ostati mokrace ispod kozice, sto te automatski sprijecava da se postigne apsolutna cistoca ( od mokrace kao najvece necistoce ) koja je uvjet za obavljanje namaza

A kome je ofirno reci da je samo zbog religije, more vala i trazit da mu prisiju opet ;)
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

evo ja zvanicno priznajem da je kod mene samo zbog religije...a ne zbog higijene. :D :D

samo sad ce se neki pitati da nisam jevrej...

:D :D
NIN

Post by NIN »

Danko_Bananko wrote: Higijena je itekako vazna, mozes ti prati povazdan, ali ce haman vazda ostati mokrace ispod kozice, sto te automatski sprijecava da se postigne apsolutna cistoca ( od mokrace kao najvece necistoce ) koja je uvjet za obavljanje namaza...
Samo mi jos reci da nisi znao da ipak nesto mokrace ostane u kanalu, koliko god se trudio da ga otreses??!! :-)
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

NIN wrote:
Danko_Bananko wrote: Higijena je itekako vazna, mozes ti prati povazdan, ali ce haman vazda ostati mokrace ispod kozice, sto te automatski sprijecava da se postigne apsolutna cistoca ( od mokrace kao najvece necistoce ) koja je uvjet za obavljanje namaza...
Samo mi jos reci da nisi znao da ipak nesto mokrace ostane u kanalu, koliko god se trudio da ga otreses??!! :-)
jedna je stvar kanal, a druga kozica.

Ne gubi se abdest ako imas mokrace u mjehuru npr. :D

i by the way, mi manje tresemo, a vise peremo :D
Last edited by Danko_Bananko on 08/04/2007 04:36, edited 1 time in total.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Svemirski_Jebach wrote:evo ja zvanicno priznajem da je kod mene samo zbog religije...a ne zbog higijene. :D :D

a s obzirom da si nakve jaranice spominjao, a i punac ti republikanac, ko zna gdje si se ti udomio :D
....steini nakvi garant :D
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Vidim i ovdje veselo, nisam pratio, kontam opet guzva i prepiranja, al evo vidim fina priča... Šta je, salijećete NINa da otcvikari malo? Fino, fino... :-D
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Abu FEED el-Castro wrote:Vidim i ovdje veselo, nisam pratio, kontam opet guzva i prepiranja, al evo vidim fina priča... Šta je, salijećete NINa da otcvikari malo? Fino, fino... :-D
ma makar hepek jedan da otkine, narast ce mu evolucijom opet :D
Abu FEED el-Castro

Svemirski_Jebach wrote:evo ja zvanicno priznajem da je kod mene samo zbog religije...a ne zbog higijene. :D :D

Actually, pitanje je da li si ti religiozan jevrej??

Abu FEED el-Castro

Danko_Bananko wrote:
Abu FEED el-Castro wrote:Vidim i ovdje veselo, nisam pratio, kontam opet guzva i prepiranja, al evo vidim fina priča... Šta je, salijećete NINa da otcvikari malo? Fino, fino... :-D
:lol: :lol:

Zapravo ne mislim da je tako, ako sam ja to dobro svario, mislim majmuni, repovi i sl. Evolucijom stvari otpadaju, tako da je za očekivat da mu skroz otpadne... :-) :D :D
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Abu FEED el-Castro wrote:
Danko_Bananko wrote:
:lol: :lol:

Zapravo ne mislim da je tako, ako sam ja to dobro svario, mislim majmuni, repovi i sl. Evolucijom stvari otpadaju, tako da je za očekivat da mu skroz otpadne... :-) :D :D
...sto bi bilo vec zabrinjavajuce :D

ja, i ta evolucija, samo belaje nekakve donosi :D

...te pali s grana, te otpali nam repovi, te mogucnost novih opadanja...ccc

Jedino sto bih nekad pozelio da navrati i do mene ta evolucija, da mi malo stomak opadne, nesto sam se udebljo u zadnje vrijeme :-D
Abu FEED el-Castro

E ja ga navlačim nebil nam nabacio neki onaj njegov simpatični naučnjački tekstić da se štelimo engleski, al dzaba... :-)
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Abu FEED el-Castro wrote:E ja ga navlačim nebil nam nabacio neki onaj njegov simpatični naučnjački tekstić da se štelimo engleski, al dzaba... :-)
Meditira cojk, budi parlamentaran :D
Post Reply