Vehabije osvajaju Sarajevo!

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

nazalost, od cijelog clanka mene sokiralo samo ovo
The woman also told the paper she tried to commit suicide because of her ordeal and was beaten by her younger brother because the rape had brought shame on their family.
jer sam do sada i ja naucila da po serijatu u saudijskoj arabiji nema asikovanja, a iz mnogih primjera za koje smo culi, "kazna" od "raje" bude silovanje, a sud osudi na bicevanje....

na sve se ziv covjek navikne..
uozo

Post by uozo »

Odabi wrote:
Kakav uzas... kakva tragedija i ironija... :x :x :x
Fuj!
Kaze izadju im u susret kad ih bicuju pa ih ne bicuju odjednom 90 puta nego to podijele na dva dana! :shock: Najvise 50 udaraca dnevno! :shock:
:(
Bulbull

Post by Bulbull »

[quote="mIRCerka"][quote="Bulbull"][quote="mIRCerka"][quote="Bulbull"]
1. TEBI NIKO NIJE DAO PRAVO DA MENI ODREDJUJES STA JA SMIJEM I STA NE SMIJEM. :x
2. Ne prilici ni ljudskim bicima da iskacu ko cetnici iz sume i sibama tuku ljude, jer pitanje je da li su sve te odbojkasice Muslimanke (ako cemo vec po tvojim argumentima).
3. MOJA LICNA ISKUSTVA su moja, senada ima svoja, Svemirko ima svoja, itd itd...nema to veze sa komunistima, to ima veze sa onim stvarima koje mi pisemo...
4. Upamti jednu stvar, niko se nije naucen rodio, i covjek uci dok je ziv, tako da sam ja protabirila mnoge stvari koje su me interesovale, i iz svoje LICNE pozicije kazem da bih kao zensko bila najsretnija da je ovdje serijat, jer kompletna prava zena po serijatu zenu stite od svega...medjutim, MUSKA interpretacija serijata se svodi na a. mogu imati vise zena (bez onog dijela ali da svaka dobije jednako svega), b. imam pravo zenu kazniti kad je neposlusna i c. zena vrijedi kao pola muskarca... Nidje veze...
5. Ako je ovdje demokratija na koju se ti pozivas, onda Vehabije nemaju pravo svoju ideologiju i ponasanje nametati NAMA OSTALIMA, niti mi ostali imamo pravo njima nametati SVOJE. Vjerovao ili ne, moze se zivjeti zajedno a da se niko ne odrice svoga.

1. Niko nema pravo nikome odredivati sta se smije a sta nesmije. Svi imaju svoju zivotnu filozofiju i to treba respektovati. Ni meni se nesvidaju ugladeni frajeri koji po cijeli dan sjede, ispijaju kafice i hvataju zjale. Nesvidaju mi se ni zenske koje bi rado da su bogate, ali ako moze neradom.
2. Mnoge stvari neprilice. Neprilici medijima da ljude osuduju, izlazu pogrdnim nazivima, da stvaraju konflikte, da se izjavljuje svasta po novinama... da se puhaju problemi kao sto je slucaj sa Carevom dzamijom. Ljudi dosli da drze predavanje izmedu dva klanjanja. To se nije svijdjelo lokalnom efendiji koji je boze mi oprosti prisvojio dzamiju kao svoje licno vlasnistvo, pa odreduje kad ce je zakljucati, kad odkljucati...
3.Licna iskustva su ipak licna iskustva. Nema potrebe za generalizovanjem.
Meni su u Zenici ukrali foto aparat. Po tvojoj logici su Zenicani lopovi.
4. Serijat je jedan, kao sto je i Kur'an jedan. Samo su problemi u razlicitom tumacenju ajeta. Ljudi sa razlicitim skolama, razlicitim nivoima obrazovanja... tumace Kur'an razlicito.
5. Niko nema pravo nametati rjesenja i ideologiju drugim. To je srz demokratije, za razliku od komunizma koji je nametao svoju ideologiju drugim. A ukoliko je nisi prihvatao, bivao si odbacen od drustva.
Kad bi mi bili veci Muslimani i drzali se malo vise casnog Kur'ana, onda bi bolje razumijeli fenomen "vehabija".
uozo

Post by uozo »

mIRCerka wrote:
nazalost, od cijelog clanka mene sokiralo samo ovo
The woman also told the paper she tried to commit suicide because of her ordeal and was beaten by her younger brother because the rape had brought shame on their family.
jer sam do sada i ja naucila da po serijatu u saudijskoj arabiji nema asikovanja, a iz mnogih primjera za koje smo culi, "kazna" od "raje" bude silovanje, a sud osudi na bicevanje....

na sve se ziv covjek navikne..
Ima srece da je nisu ubili! U mnogim zemljama se takve zrtve silovanja ubiju na osnovu odluke starjesine familije! :shock:
Poznata "ubistva pranja casti"!
Uzas!!!! :roll:
Odabi

Post by Odabi »

uozo wrote:
Odabi wrote:
Kakav uzas... kakva tragedija i ironija... :x :x :x
Fuj!
Kaze izadju im u susret kad ih bicuju pa ih ne bicuju odjednom 90 puta nego to podijele na dva dana! :shock: Najvise 50 udaraca dnevno! :shock:
:(
Sadizam! :x Poznato mi je kako oni funkcionisu... sila kada im udari u glavu... obicno se igraju Bogova! :-x :x
nesvrstan

Post by nesvrstan »

ODLUCITE SE !

Image

ili

Image
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Bulbull wrote: 1. Niko nema pravo nikome odredivati sta se smije a sta nesmije. Svi imaju svoju zivotnu filozofiju i to treba respektovati. Ni meni se nesvidaju ugladeni frajeri koji po cijeli dan sjede, ispijaju kafice i hvataju zjale. Nesvidaju mi se ni zenske koje bi rado da su bogate, ali ako moze neradom.
2. Mnoge stvari neprilice. Neprilici medijima da ljude osuduju, izlazu pogrdnim nazivima, da stvaraju konflikte, da se izjavljuje svasta po novinama... da se puhaju problemi kao sto je slucaj sa Carevom dzamijom. Ljudi dosli da drze predavanje izmedu dva klanjanja. To se nije svijdjelo lokalnom efendiji koji je boze mi oprosti prisvojio dzamiju kao svoje licno vlasnistvo, pa odreduje kad ce je zakljucati, kad odkljucati...
3.Licna iskustva su ipak licna iskustva. Nema potrebe za generalizovanjem.
Meni su u Zenici ukrali foto aparat. Po tvojoj logici su Zenicani lopovi.
4. Serijat je jedan, kao sto je i Kur'an jedan. Samo su problemi u razlicitom tumacenju ajeta. Ljudi sa razlicitim skolama, razlicitim nivoima obrazovanja... tumace Kur'an razlicito.
5. Niko nema pravo nametati rjesenja i ideologiju drugim. To je srz demokratije, za razliku od komunizma koji je nametao svoju ideologiju drugim. A ukoliko je nisi prihvatao, bivao si odbacen od drustva.
Kad bi mi bili veci Muslimani i drzali se malo vise casnog Kur'ana, onda bi bolje razumijeli fenomen "vehabija".
bulbule,
1. slazem se
2. slazem se i za to, procitaj temu od pocetka pa ces vidjeti (vezano za imama i zakljucavanje)
3. moja logika nije da su zenicani lopovi jer ti je neko u zenici ukrao fotoaparat, moja logika je da si ti lakovjeran pa si ostavio aparat u autu, i to bi ti se desilo i u mostaru, i u banjaluci i u sarajevu....
4. Upravo je u tome problem TUMACI KO HOCE KAKO HOCE i sve po svom cejfu
5. Komunisti nisu napravili Barcica idiotom kakav jeste - jesi li svjetan da je on fizicki zlostavljao svoju zenu? valjda je jednom cak i htio ubiti i nju i dijete njihovo....
sto se tice odbacivanja, nisi ti odbacen od drustva, samo ne mozes biti clan KPJ. Mojoj majki (nani) nikad niko A rekao nije sto je klanjala cijeli svoj zivot... kad je dedo prije 4 godine dao izjavu za medije (povodom dana rudara) da je nekad davno zivio od penzije kao gospodin a sad kao fukara, sutradan su DEMOKRATE TOLIKO HVALJENE pozvale mog dajdzu na ribanje...toliko o demokratiji... i opet se se*em u carapu onome ko upali svjetlo!!!
i na kraju, da si ti vise Musliman, ne bi ljude dijelio na Muslimane i ostale, vec bi prvenstveno ljude dijelio na COVJEK I NECOVJEK.. ali uzalud ja to pricam ....
Bulbull

Post by Bulbull »

mIRCerka wrote:
Bulbull wrote: 1. slazem se
2. slazem se i za to, procitaj temu od pocetka pa ces vidjeti (vezano za imama i zakljucavanje)
3. moja logika nije da su zenicani lopovi jer ti je neko u zenici ukrao fotoaparat, moja logika je da si ti lakovjeran pa si ostavio aparat u autu, i to bi ti se desilo i u mostaru, i u banjaluci i u sarajevu....
4. Upravo je u tome problem TUMACI KO HOCE KAKO HOCE i sve po svom cejfu
5. Komunisti nisu napravili Barcica idiotom kakav jeste - jesi li svjetan da je on fizicki zlostavljao svoju zenu? valjda je jednom cak i htio ubiti i nju i dijete njihovo....
sto se tice odbacivanja, nisi ti odbacen od drustva, samo ne mozes biti clan KPJ. Mojoj majki (nani) nikad niko A rekao nije sto je klanjala cijeli svoj zivot... kad je dedo prije 4 godine dao izjavu za medije (povodom dana rudara) da je nekad davno zivio od penzije kao gospodin a sad kao fukara, sutradan su DEMOKRATE TOLIKO HVALJENE pozvale mog dajdzu na ribanje...toliko o demokratiji... i opet se se*em u carapu onome ko upali svjetlo!!!
i na kraju, da si ti vise Musliman, ne bi ljude dijelio na Muslimane i ostale, vec bi prvenstveno ljude dijelio na COVJEK I NECOVJEK.. ali uzalud ja to pricam ....
3. Moja logika je da moj aparat ostavim u mom autu. Kao sto se to radi u svim normalnim zemljama. Ali kod nas je to nenormalno, zato sto nam je moral na nuli. E sad se namece pitanje kako izgraditi moral i postenje?? Ali je to tema za dublju analizu.
5. Barcica nazivas idiotom. To samo govori o tvojim predrasudama prema covijeku i njegovim istomisljenicima. Kazes da je premlatio zenu, jesi li ti to vidjela ili je to informacija od reisa Cerica. Pa naravno da se Islamska zajednica bori za svoj status. Naravno da je lako pronaci jednog Barcica, osuti drvlje i kamenje na covijeka. Prikazati ga u crnom svijetlu. Proglasiti ga neprijateljem... Covijek je problem sto klanja, sto je htjeo klanjati u lokalnom mektebu sa svojim istomisljenicima. I onda se pojavi lokalni serif ( citaj efendija) koji napali polupismeno stanovnistvo da ih istjeraju, iskljuce im struju, dode televizija, prikaze starog deda koga je navodno jedan udario stepenicama. Ako je dedo rekao da ga je udario nenamjerno, to TV-ekipa naravno iskine. Jer narod je zeljan obracuna sa "vehabijama". I to se prikaze na vijestima, udarni termin, udarna vijest, Obracun sa "vehabijama". Tuzno, jadno i cemerno... Mi smo izgleda narod koji ne zasluzuje bolju buducnost, jer smo naivni i jako glupi.
A to sto kazes za nenu i dedu, samo potvrdujes moju tezu da onaj ko je bio vjernik nije mogao u napredovati. Biti rudar i nije bila neka titula, slozices se.
Znaj da ne postoji politicar bivseg sistema koji je isao u dzamiju i da je imao neko znacajno mjesto u drustvu.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Bulbull wrote:
3. Moja logika je da moj aparat ostavim u mom autu. Kao sto se to radi u svim normalnim zemljama. Ali kod nas je to nenormalno, zato sto nam je moral na nuli. E sad se namece pitanje kako izgraditi moral i postenje?? Ali je to tema za dublju analizu.
5. Barcica nazivas idiotom. To samo govori o tvojim predrasudama prema covijeku i njegovim istomisljenicima. Kazes da je premlatio zenu, jesi li ti to vidjela ili je to informacija od reisa Cerica. Pa naravno da se Islamska zajednica bori za svoj status. Naravno da je lako pronaci jednog Barcica, osuti drvlje i kamenje na covijeka. Prikazati ga u crnom svijetlu. Proglasiti ga neprijateljem... Covijek je problem sto klanja, sto je htjeo klanjati u lokalnom mektebu sa svojim istomisljenicima. I onda se pojavi lokalni serif ( citaj efendija) koji napali polupismeno stanovnistvo da ih istjeraju, iskljuce im struju, dode televizija, prikaze starog deda koga je navodno jedan udario stepenicama. Ako je dedo rekao da ga je udario nenamjerno, to TV-ekipa naravno iskine. Jer narod je zeljan obracuna sa "vehabijama". I to se prikaze na vijestima, udarni termin, udarna vijest, Obracun sa "vehabijama". Tuzno, jadno i cemerno... Mi smo izgleda narod koji ne zasluzuje bolju buducnost, jer smo naivni i jako glupi.
A to sto kazes za nenu i dedu, samo potvrdujes moju tezu da onaj ko je bio vjernik nije mogao u napredovati. Biti rudar i nije bila neka titula, slozices se.
Znaj da ne postoji politicar bivseg sistema koji je isao u dzamiju i da je imao neko znacajno mjesto u drustvu.
3. bilo gdje u svijetu kad ostavis aparat u autu imas 99% sanse da ce ti neko obiti auto zbog toga.
4. Reis mi i nije nesto relvantan izvor info, u zadnjem broju il bosne ili dana je iznesena cinjenica da je on zenu istukao jer je bila NEPOSLUSNA itd itd.
Idiot za mene jeste, ne zbog brade i nacina na koji klanja, vec zbog i zlostavljanja zene a i svog bahatog ponasanja...
zasto u prizemlju svoje kuce nije napravio mesdzid? Kako to da neki imami recimo u Visokom pored dzamije imaju kucu i u prizemlju svoje kuce naprave tekiju ne uzurpirajuci nikoga i ne maltretirajuci nikoga...
ti konstantno vrsi generalizaciju i moje licne stavove interpretiras kako je tebi cejf.
PS Ako se ne varam, klanjati se moze i kod kuce, svaki namaz, ukljucjuci dzumu, samo je za dzumu potrebno minimalno troje ljudi.
Ispravite me ako grijesim, ali mi navedite i dokument koji propisuje da se mora klanjati strogo u dzamiji. Po toj logici bulbule, svaki bi katolik pred spavanje morao trcati u crkvu da izvrsi molitvu pred spavanje...
:zzzz:
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

Bulbull wrote:
mIRCerka wrote:
Bulbull wrote:Nas problem je taj sto smo mi zaista retrogradno drustvo. Stalno se vracamo u proslost, zalimo za propustenim, za izgubljenim, pricamo sve najljepse o mrtvim, rado bi da se vrate stari dani...
Eto i da kazemo komunizam je bio najbolji ( sto je naravno laz i glupost ), da kazemo Tito je bio genije, bilo nam je prelijepo, bilo nam je med i mlijeko ... to je sve proslost. Halo... ba... proslost koja se nevraca. To je zavrseno. I zato je glupost zivjeti u zalu za tim vremenima, a jos je veca glupost vracati uspomene na Tita, bitke na Neretvi, Sutjesci, Kozari, Kadinjaci, sjediti i tugovati...
A ovi koji kritikuju "vehabije", ni sami neznaju zasto ih kritikuju. Jedni ih kritikuju sto nose bradu, drugi sto nose krace pantalone, treci sto su ljudi predani vjeri, cetvrti sto cackaju nos, peti sto stoje pred semaforom, sesti sto su oni 24-satni vjernici, sedmi sto ih je neki lokalni efendija nalozio da ih kritikuju jer se boji da mu ne preuzmu posao...
Ja jos nisam cuo jedan jak argument protiv njih
ja ih kritikujem jer su:
- probali istuci sipkama i mene i familiju i komsije kad smo bili na kupanju na rijeci RICICA, srecom po mene dajdza je policajac pa nisu uspjeli napraviti nama ono sto su malo prije toga napravili odbojkasicama Kaknja...
- na dobrinji, u parkicu iza Emila Zole su blokirali parkic i nisu dali nikome da prodje kroz parkic jer su njihove zene izvele djecu da se igraju
to je ono sto meni licno smeta i to su moji licni sukobi s njima.

Dakle, ne prigovaraju svi eto onako, cisto nabijanja postova radi (to ti radi edu, samo da znas), vec su neki fakat imali neugodna iskustva iz kamenog doba sa njima...
To su tvoja licna iskustva i licni problemi. Uglavnom lokalnog karaktera.
A sta cemo sa ljudima kojima smeta mozda tvoje ponasanje na ulici, ili na kupanju, ili u tramvaju, ili u buregddzinici, ili ...
Po tvojoj logici si ti u pravu, svi ostali su u krivu. Samo je tvoja istina, tvoje ponasanje, tvoj razum ispravan. A to bas i nema neke veze sa demokratijom. Ja bih rekao da je to vise posljedica komunistickog jednoumnog nacina razmisljanja.
A za tvoju informaciju, Muslimankama ne prilici iskazivanje golog tijela na javnim mjestima. Muslimankama ne prilici divlje ponasanje po ulicama....
nikome ne smeta sto oni imaju duge brade il sto su im zene totalno pokrivene ,znaci nije problem u njihovom izgledu..vec u njihovom agresivnom ponasanju i pokusaju da namecu svoje stavove i vidjenja svijeta i uopste odnosa prema religiji.
kazes ,mozda nekome smeta moj,njen,petog ,desetog izgled,ponasanje..pa vidis u tome je i poenta,meni kada smeta sto se neko dere na ulici ili sto se za moj pojam lose obukao to mi ne daje pravo da nekome namecem,ni't verbalno a kamo'l fizicki svoje stavove..eto banalan primjer..znaci meni se ne svidja sto se neko glasno smije,i ja trebam prici i opalit mu samar ili sta?
to je stvar TOLERANCIJE ,i sta se pozivas na neki komunizam,sta bulaznis?bas ti imas taj nacin razmisljanja,samo preliven u drugom pravcu..NIKO NIKOME NECE NISTA NAMETATI! a kamol kroz koji park cu proci i u cemu cu se kupati..ako mi se kupa gola,kupacu se gola!!to je poenta svega,.meni ne smetaju vehabije ,zivi bilo sto godina al mene i slicne meni nek ostava na miru bez njihovih nametanja u cemu ce se ko kupat i slicno.
nije njihovo da sude o tome ko se kako ponasa i ko se kako treba oblaciti,moliti bogu i slicno..to nek shvate,jer dok ja zivim u ovoj drzavi i ovom gradu,nema tih vehabija koje ce meni reci kako da zivim!
klasicni primitivizam,ako neces milom ,onda hoces silom!to je ocito njihova vodilja kroz zivot.znas gdje im to moze proci?da ne lajem sad :oops:
putnik29

Post by putnik29 »

Gledam malo ovu temu i postove koji se ovdje objavljuju i u sustini lako je izvuce dvije solucije koje bi pomogle u socijalizaciji i nadgradnju kako pojedinaca tako i drustva.

Prva solucija je vezana za serijat. Slazem se s nekoliko postova u kojima se navodi da je serijat potrebno izgraditi u sebi. To jest odlican put, i kad bi to bio put kojim bi se danasnja desavanja kretala mislim da bi bilo mnogo manje problema u drustvu. Niko ne bi trebao imati za pravo da pokusava izgraditi serijat u drustvu a da ga prethodno, u potpunosti, nije izgradio u sebi.

Druga solucija je izgradnja tolerancije u kako religioznosti tako i sekularnosti drustva. Ove dvije solucije, po mom skromnom misljenju, nisu u koliziji i razumno demokratsko i sekularno drustvo moze postojati i razvijati se uz prisustvo svih oblika organizirane religije.
mrki62

Post by mrki62 »

mIRCerka wrote:
seka wrote:
Bulbull wrote:A za tvoju informaciju, Muslimankama ne prilici iskazivanje golog tijela na javnim mjestima. Muslimankama ne prilici divlje ponasanje po ulicama....
kako ti prepoznajes muslimanke :?

@mirci, sta (ni)si imala na sebi pri kupanju :-) :D
kao i obicno, na kupanje i uopste u javnosti ne nosim grudi :D

ma komplet sam sve imala, kostim cak bio jednodijelni.... sto nije poenta...
sve da sam bila gole gu*ice, nije NJIHOVO da na DRZAVNOJ ZEMLJI oni meni odredjuju sta mogu kako mogu..
E da znaš da te ja ove govine vodim na more gdje njih nema - ja ću ti biti tjelesni čuvar :-)
mrki62

Post by mrki62 »

mIRCerka wrote: PS Ako se ne varam, klanjati se moze i kod kuce, svaki namaz, ukljucjuci dzumu, samo je za dzumu potrebno minimalno troje ljudi.

:
Nek mene neko ispravi ako griješim ; džuma = petak , u prijevodu
Dakle , klanjati petak ili džumu je jedno te isto ,... s obzirom da petak ima posebno značenje u islamu.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

putnik29 wrote:Gledam malo ovu temu i postove koji se ovdje objavljuju i u sustini lako je izvuce dvije solucije koje bi pomogle u socijalizaciji i nadgradnju kako pojedinaca tako i drustva.

Prva solucija je vezana za serijat. Slazem se s nekoliko postova u kojima se navodi da je serijat potrebno izgraditi u sebi. To jest odlican put, i kad bi to bio put kojim bi se danasnja desavanja kretala mislim da bi bilo mnogo manje problema u drustvu. Niko ne bi trebao imati za pravo da pokusava izgraditi serijat u drustvu a da ga prethodno, u potpunosti, nije izgradio u sebi.

Druga solucija je izgradnja tolerancije u kako religioznosti tako i sekularnosti drustva. Ove dvije solucije, po mom skromnom misljenju, nisu u koliziji i razumno demokratsko i sekularno drustvo moze postojati i razvijati se uz prisustvo svih oblika organizirane religije.
Upravo tako.
Nego, posto bulbula nema, dobila sam informaciju i za dzumu.
Dzumu mora voditi neko ko ima dozvolu za to, to se dobija od muftijstva, osim za Begovu dzamiju, to daje Rijaset IZ.
Znaci, neko ko ima dozvolu da moze predvoditi dzumu moze uz jos apr ljudi dzumu klanjati u bilo kojem cistom prostoru ako vec nema dzamiju u blizini.

Onda, da citiram meni jednu od najdrazih osoba na dunjaluku
nema prisile u vjeri
sto mi objasni ovo za dzumu..

Nego Bulbule...
Ustav IZ BiH
Član 8.

Islamska zajednica čuva vjerodostojnost islamskih nor­mi i osigurava njihovo tumačenje i primjenu.

U tumačenju i izvršavanju ibadetskih islamskih dužnosti u Islamskoj zajednici primjenjuje se hanefijski mezheb.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Član 51.

Područja djelatnosti Rijaseta Islamske zajednice su:

- organizacija vjerskog života,

- mearifski poslovi,

- izgradnja i održavanje objekata Islamske zajednice,

- organizacija i rad organa i ustanova Islamske zajed­nice u dijaspori,

- saradnja sa islamskim organizacijama i ustanovama u svijetu,

- administrativno-pravni, i

- privredno-finansijski poslovi.
Bulbull

Post by Bulbull »

mIRCerka wrote:
Bulbull wrote:
3. bilo gdje u svijetu kad ostavis aparat u autu imas 99% sanse da ce ti neko obiti auto zbog toga.
4. Reis mi i nije nesto relvantan izvor info, u zadnjem broju il bosne ili dana je iznesena cinjenica da je on zenu istukao jer je bila NEPOSLUSNA itd itd.
Idiot za mene jeste, ne zbog brade i nacina na koji klanja, vec zbog i zlostavljanja zene a i svog bahatog ponasanja...
zasto u prizemlju svoje kuce nije napravio mesdzid? Kako to da neki imami recimo u Visokom pored dzamije imaju kucu i u prizemlju svoje kuce naprave tekiju ne uzurpirajuci nikoga i ne maltretirajuci nikoga...
ti konstantno vrsi generalizaciju i moje licne stavove interpretiras kako je tebi cejf.
PS Ako se ne varam, klanjati se moze i kod kuce, svaki namaz, ukljucjuci dzumu, samo je za dzumu potrebno minimalno troje ljudi.
Ispravite me ako grijesim, ali mi navedite i dokument koji propisuje da se mora klanjati strogo u dzamiji. Po toj logici bulbule, svaki bi katolik pred spavanje morao trcati u crkvu da izvrsi molitvu pred spavanje...
:zzzz:
3. Izvini, ali ova teza je cista glupost. A jos veca glupost je tvoje gadanje podstotcima. To je tipicno nasljede komunizma gdje se daju pausalne ocjene, pa se cesto desava da se ljudi gadaju podstotcima. Nigdje veze....
Normalan svijet se koristi samo provjerenim informacijama.
4. Slobodna Bosna ili Nasi Dani su ti izvori informacija. Izvini ali moram se od srca nasmijati :lol: Mislio sam da si ozbiljnija osoba. A samim tim i tvoja razmisljanja o Barcicu padaju u vodu.
Pa zar je moguce da nekog mozes mrziti, nazivati idiotom na osnovu clanka pijanog Avdica ili zamascenog Pecanina.
Istina je da se moze klanjati kod kuce. Po toj tvojoj teoriji nam dzamije nisu potrebne. Ali znaj da je sevap, obaveza, odrzavanje i sirenje vjere. Naravno, nenasilnim putem.
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

mIRCerka wrote: Mojoj majki (nani) nikad niko A rekao nije sto je klanjala cijeli svoj zivot...

Stani bona - pa ti onda nisi četnik ?!! :?

:D :D :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

3. ti onda zivis pod staklenim zvonom, jer nisu rijetki slucajevi gdje ti stanes na semaforu, a neko ti samo otvori vrata od auta i uzme torbu. No, eto ti si DEMOKRATA pa se to valjda vama ne desava...
4. bosna ili dani su se pozvali na zvanicne informacije koje su dobili od MUPa, ali vi demokrate ne vjerujete policiji ...ok...

e sad, sto se tice tvog stalnog potenciranja da sam ja komunista, to ostavi za nekog sijela zivota ti...
zamisli da ja tebi satlno imputiram "javi se centrali javi se centrali"...
sto se tice dzume i ostalog, procitaj malo i ostale postove sto ostavih, pa se malo osvrni i na Ustav Islamske Zajednice pa se onda javi...
najlakse je filozofirati i pricati apstraktno, a ja sam od tebe trazila konkretan argument (da mi citiras hadis ili bilo sta drugo)..
Tezak zadatak, zar ne....
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Abu FEED el-Castro wrote:
mIRCerka wrote: Mojoj majki (nani) nikad niko A rekao nije sto je klanjala cijeli svoj zivot...

Jesam, kako da nisam, moram biti cim mi se macak zove Husnija... :D ne zachatavaj, vidis da polemisem s bulbulom...
Abu FEED el-Castro

Drugo pitanje: šta su "podstotcima" :? :-)
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Joj vi to predugo i presiroko.
@ bulbull molim odgovor ,
Da li ove bradonjice su za suzivot svih naroda BiH ili su za serijatsku avliju.
Abu FEED el-Castro

mIRCerka wrote:
Abu FEED el-Castro wrote:

Jesam, kako da nisam, moram biti cim mi se macak zove Husnija... :D ne zachatavaj, vidis da polemisem s bulbulom...
Pusti suplju, vazda sam znao da je Husnija kamuflaza za ublehe, ali ova nana sad... :-) :-)

:D :D
realna do boli

Post by realna do boli »

A bas sam se trudila da ne reagujem,ali moram...
Kada sam se udala davne 77 prvi put sam se susrela sa islamom i sa djamijom i sa svim obicajima koji idu uz to.Moja svekrva je sve vjerske obicaje provodila otkada znam za nju.Ali u ratu vise nikada nije otisla u djamiju jer joj je bilo nezamislivo da joj neko zabrani da klanja tamo gdje je klanjala , da uci onako kao je ucila i da se njom postupa kao sa zadnjom krpom.Ostala je u kuci, ucila dove,mevlude ...klanjala onako kako je radila od svog rodjenja i vise nikada nije otisla u djamiju.I ne samo ona vec dosta zena iz te mahale.
Vehabije....
Moja kolegica ima snahu ciji je brat vehabija...
.Po cemu se razlikuju..po tome kada jedno od njegovih cetvoro djece rodjenih u TRI godine dodje kod njih u posjetu ( tacnije dovede ih nana, koju su natjerali da se pokrije, zabranili joj da pusi ...zeni koja je proputovala cijeli svijet , isla redovno kod kozmeticara i frizera..zena koja jedva ceka da se makne iz te kuce i zapali jednu onako rahat ko nekada kako ona kaze i da pogleda tv..)kada ta djecica zblanuta ugledaju televizor, cuju radio ...kada ih moja kolegica pokusa slikati ..a oni pobjegnu ...niko nema niti jedne slike od te djece...djeca koja se sistematski uce da samo oni njihove vjere su pravi ljudi ,djeca koja znaju kuran napamet ali neznaju citati i djeca koja se od malih nogu spremaju na osvetu.To nije laz ..to je istina..samo rijetki nece da priznaju.Majku tih djecaka jos niko nije vidio ..jos nikada nije izasla iz kuce.Sestru tog vehabije udali su u petnaestoj godini za covjeka koji ju je odveo u Siriju...rodila je curicu.
A on..tip ne radi nigdje...ima zenu cetvoro djece..napravio je kucu u Sarajevu i vozi auto..Cak se i moja kolegica pita .od cega oni zive..Ni njoj nije svejedno kada joj on dodje u kucu . jer je ne gleda u oci kada prica sa njom, hranu mu mora staviti na pod, da je slucajno ne dodirene..itd..itd...
Zasto su djamije sve praznije i praznije...zato sto ljudi hoce da budu vjernici a ne fanatici..eto zato....
Liberalism

Post by Liberalism »

Obzirom koliko ''nas narod'' vjeruje u nauku, koliko cijeni slobodu, koliko mu je stalo do ideje zapadne demokratije, mene cudi sto vec nemamo na stotine hiljada vehabija u Bosni.

Nego sta se trenutno novo desava u vezi vehabija? Dolaze li i ovu sedmicu u Sarajevo?

Ja mislim da u slucaju da su vehabije svjesne koliko je Bosna pogodno tlo za njihovo sirenje, bili bi 10 puta angažovaniji u svojim namjerama.

Pola stanovnika Bosne je psihicki bolesno

Imamo preko milion ljudi koji su izgubili svaku nadu da ce im u zivotu nikad biti bolje.

Sigurno se preko dva miliona ljudi plasi da ubrzo opet nece biti rat

Preko tri miliona ljudi uopste nema povjerenje u institucije vlasti (ovaj ostatak su oni koji od države imaju kakve takve koristi, il im drzava uopste nije potrebna)

Mozda je jedini razlog zasto vehabije nisu aktivnije jeste sto su i oni mudri - znaju da se narenih 5-10 godina bitno nista od gore pobrojanog nece promjeniti pa ni oni ne zure. jacaju svoje institucije, jacaju se kadrovski za vrijeme kada ce traziti da se u Bosni uvede ono za sta oni vjeruju da je jedino ispravno - serijat.

Sta ces kad su u Bosni vehabije jace od demokrata..... za to sigurno oni nisu krivi
skendo

Post by skendo »

EVO U NASTAVKU NEKOLIKO ČLANOVA IZ:

ZAKONa O SLOBODI VJERE
25.12.2006.

Z A K O N

O SLOBODI VJERE I PRAVNOM POLOŽAJU CRKAVA I VJERSKIH ZAJEDNICA U BOSNI I HERCEGOVINI

I - Osnovne odredbe

Član 1.

Ovim zakonom se, poštujući vlastita naslijeđa i tradicionalne vrijednosti tolerancije i suživota prisutnih u viševjerskom karakteru Bosne i Hercegovine, a u namjeri da se doprinese unapređivanju međusobnog razumijevanja i poštivanja prava na slobodu savjesti i vjere, uređuje jedinstveni pravni okvir u kojem će sve crkve i vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini djelovati i biti izjednačene u pravima i obavezama bez ikakve diskriminacije.

Ovim zakonom garantira se svakom čovjeku pravo na slobodu savjesti i vjere u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Ustav), najvišim međunarodnim standardima ljudskih prava sadržanih u međunarodnim deklaracijama i konvencijama o slobodi savjesti i vjere, koji su sastavni dio Ustava i pravnog sistema Bosne i Hercegovine.

Član 2.

U svrhe ovog zakona definira se:

1. Diskriminacija, zasnovana na vjeri ili uvjerenju, označava svako isključivanje, ograničavanje, davanje prednosti, izostavljanje ili svako drugo razlikovanje koje je zasnovano na religiji ili uvjerenju, a koje ima cilj ili se njime može postići - direktno ili indirektno, namjerno ili nenamjerno - ukidanje ili umanjivanje priznanja, jednakog uživanja i ostvarivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda u građanskim, političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim stvarima.

2. Nije diskriminacija, zasnovana na vjeri ili uvjerenju, pravljenje razlikovanja i prednosti od strane crkava i vjerskih zajednica u poštivanju religijskih obaveza i potreba, unutar njih samih, kada crkve i vjerske zajednice ocijene da je to potrebno.

3. Crkve i vjerske zajednice su zajednice, ustanove i organizacije vjernika, osnovane u skladu s vlastitim propisima, naučavanjima, vjerama, tradicijama i praksom, kojima je priznata pravna sposobnost i koje su upisane u Registar crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini.
.
.
.
II - Sloboda ispovijedanja vjere i uvjerenja

Član 4.

1. Svako ima pravo na slobodu vjere i uvjerenja, uključujući slobodu javnog ispovijedanja, odnosno neispovijedanja vjere. Isto tako, svako ima pravo prihvatiti ili promijeniti vjeru, kao i slobodu - bilo sam ili u zajednici s drugima, javno ili privatno - da na bilo koji način očituje svoja vjerska osjećanja i uvjerenja obavljanjem obreda, izvršavanjem i pridržavanjem vjerskih propisa, držanjem do običaja i drugih vjerskih aktivnosti. Svako ima pravo na vjersku pouku, koju će vršiti samo osobe koje na tu službu imenuje službeno tijelo ili predstavnik njegove crkve ili vjerske zajednice, kako u vjerskim ustanovama tako u javnim i privatnim predškolskim ustanovama i osnovnim školama i višim nivoima obrazovanja što će se regulirati posebnim propisima.

2. Crkve i vjerske zajednice u propovijedanju vjere i drugim djelovanjem ne smiju širiti netrpeljivost i predrasude prema drugim crkvama i vjerskim zajednicama i njihovim vjernicima ili građanima bez vjerskog opredjeljenja ili ih onemogućavati u slobodnom javnom očitovanju vjere ili drugog uvjerenja.

3. Crkve i vjerske zajednice ne smiju djelovati svojim sadržajem i načinom obavljanja vjerskih obreda i drugih očitovanja vjere koji su protivni pravnom poretku, javnoj sigurnosti, moralu ili na štetu života i zdravlja, odnosno na štetu prava i sloboda drugih.

Član 5.

1. Zabranjena je svaka diskriminacija koja je zasnovana na vjeri ili uvjerenju a koja je definirana u članu 2.1.

2. Zabranjena su također sljedeća djela:

a. napadi i uvrede vjerskih službenika;

b. napadi i oštećenja vjerskih objekata ili druge imovine crkava i vjerskih zajednica;

c. aktivnosti ili djela usmjerena na raspirivanje vjerske mržnje protiv bilo koje crkve ili vjerske zajednice ili njenih članova;

d. omalovažavanje ili izrugivanje bilo koje vjere;

e. javna upotreba službenih simbola, znamenja, atributa i naziva crkve ili vjerske zajednice bez saglasnosti nadležne vlasti crkve ili vjerske zajednice;

f. osnivanje udruženja vjerskih službenika ili vjernika bez odobrenja nadležne vlasti crkve ili vjerske zajednice, niti postojeća takva udruženja, osnovana bez nadležne crkvene vlasti, mogu postojati bez nadležnog odobrenja;

g. izazivanje, podržavanje ili pozivanje vjerske netrpeljivosti i mržnje.

Član 6.

1. Crkve i vjerske zajednice imaju utvrđen kodeks vjerskih prava i dužnosti svojih članova koji su u skladu s prirodom njihovog poslanja i drugim uredbama crkve ili vjerske zajednice kojoj pripadaju.

2. U skladu s utvrđenim kodeksom vjerskih prava i dužnosti iz stava 1. ovog člana:

a) Niko se ne smije prisiljavati ili ometati da očituje svoju vjeru ili uvjerenje, ili da na bilo koji način učestvuje u vjerskim obredima ili svečanostima bilo kojeg obreda ili vjerske aktivnosti svoje crkve ili vjerske zajednice;

b) Niko se ne smije prisiljavati, direktno ili indirektno, da očituje svoja vjerska uvjerenja;

c) Niko se ne smije prisiljavati da daje zakletvu koja je suprotna njegovoj vjeri ili uvjerenjima;

d) Vjerski službenici i oni koji se pripremaju za tu službu bit će izuzeti od služenja vojne službe, ali im se ne može zabraniti služenje vojnog roka ukoliko to zatraže u skladu sa zakonom.

Član 7.

Sloboda vjere ili uvjerenja uključuje pravo svake osobe, odnosno crkve i vjerske zajednice, da može očitovati svoju vjeru ili uvjerenje, bilo pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, uključujući, između ostalih, pravo:

1. Svakodnevno u javnosti iznositi i zastupati načela svoje vjere ili uvjerenja i prema njima se ravnati s tim da ne ugrožava slobodu drugih;

2. Vršiti vjerske obrede u svojim ili zakupljenim, odnosno iznajmljenim zgradama ili prostorijama koje, prema posebnim propisima, ispunjavaju uslove za okupljanje većeg broja osoba, na otvorenim prostorima vjerskih objekata, na grobljima, te domovima i imanjima svojih vjernika;

3. Slobodno i javno organizirati vjerske svečanosti, priredbe i druga vjerska i vjersko-kulturna okupljanja na javnim mjestima u skladu sa zakonom kojim se uređuje okupljanje građana;

4. Ustanovljavati, održavati i upravljati vjerskim ustanovama, uključujući ustanove osnovane radi ispunjenja humanitarnih i obrazovnih ciljeva u skladu sa zakonom;

5. Praviti, tražiti, posjedovati, uvoziti, izvoziti i koristiti predmete i materijale koji se odnose na obrede ili običaje njihove vjere ili uvjerenja u skladu sa zakonom;

6. Ustanovljavati, posjedovati i ukidati sve vrste sredstava javnog informiranja u skladu sa zakonom;

7. Pisati, prevoditi, izdavati knjige, udžbenike i priručnike i širiti odgovarajuće javne proglase u pisanom ili slikovnom obliku u novinama, časopisima, elektronskim medijima i ostalim sredstvima elektronske komunikacije u skladu sa zakonom;

8. Slobodno javno organizirati posjete vjernika i hodočašća vjerskim svečanostima, svetim mjestima, procesijama u zemlji i inozemstvu.

III - Pravni status crkava i vjerskih zajednica

Član 8.

1. Crkve i vjerske zajednice na teritoriji Bosne i Hercegovine imaju status pravne osobe.

2. Ovim zakonom potvrđuje se kontinuitet svojstva pravne osobe historijski zasnovanim crkvama i vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini u skladu s vjerskim propisima i unutrašnjom organizacijom u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Katoličkoj crkvi i Jevrejskoj zajednici Bosne i Hercegovine, kao i svim ostalim crkvama i vjerskim zajednicama kojima je priznato svojstvo pravne osobe prije stupanja na snagu ovog zakona.

3. Nove crkve i vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini stiču svojstvo pravne osobe na način predviđen odredbama člana 18. ovog zakona.

4. Sve crkve i vjerske zajednice imat će službene nazive koji su određeni njihovim kanonskim, ustavnim, odnosno statutarnim propisima i kao takvi koristit će se u javnoj upotrebi.

5. Sve crkve i vjerske zajednice mogu osnivati, mijenjati i ukidati svoje unutrašnje organe, odnosno oblike organiziranja koji imaju svojstvo pravne osobe.

6. Sve crkve i vjerske zajednice svojim aktima uređuju koji njihovi unutrašnji organi imaju svojstvo pravne osobe koji će se onda takvima smatrati na teritoriji Bosne i Hercegovine.

7. Crkve i vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini mogu se udruživati u saveze crkava i vjerskih zajednica u skladu s ovim zakonom.

8. Crkve i vjerske zajednice i njihovi organizacioni oblici, koji su stekli svojstvo pravne osobe upisom u registar, za svoje obaveze odgovaraju svaki cjelokupnom svojom imovinom u skladu sa zakonom.

Član 9.

Crkve i vjerske zajednice mogu uživati beneficije na osnovu svog statusa i privilegije koje su karakteristične za neprofitabilne organizacije, a u skladu sa ovim zakonom, kao i kanonskim, ustavnim i statutarnim odredbama po kojim se upravlja u crkvama i vjerskim zajednicama pod uslovom ili do granice da ne vrše raspodjelu prihoda ili profita u korist privatnih osoba, osim u slučaju kada same raspodjele imaju legitimnu karitativnu svrhu.

.
.
.

Član 11.

1. Crkve i vjerske zajednice upravljaju sobom na svom unutrašnjem planu u skladu s vlastitim aktima i naučavanjem, što neće imati nikakvih građansko-pravnih učinaka i što se neće prinudno provoditi od strane javne vlasti niti može biti primjenjivano na one koji nisu članovi.

2. Crkve i vjerske zajednice svoju unutrašnju organizaciju samostalno uređuju u skladu sa svojim internim propisima, zakonima i naučavanjem.

3. Crkve i vjerske zajednice samostalne su pri izboru, imenovanju i smjeni svog osoblja u skladu sa svojim vlastitim zahtjevima, propisima i potrebama.

4. Crkve i vjerske zajednice imaju pravo tražiti i primati dobrovoljne priloge u novcu i druge priloge.

Član 12.

1. Crkve i vjerske zajednice mogu sticati imovinu u skladu sa zakonom.

2. Crkve i vjerske zajednice posjeduju vlastitu imovinu i imovinska prava kojima slobodno raspolažu i upravljaju.

3. Crkve i vjerske zajednice imaju pravo na restituciju oduzete imovine na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, bez diskriminacije, u skladu sa zakonom.

.
.
.

IV - Odnos države i crkava i vjerskih zajednica

Član 14.

Crkve i vjerske zajednice odvojene su od države a to znači da:

1. Država ne može priznati status državne vjere ni jednoj vjeri niti status državne crkve ili vjerske zajednice ni jednoj crkvi ili vjerskoj zajednici;

2. Država nema pravo miješati se u unutrašnju organizaciju i poslove crkava i vjerskih zajednica;

3. Nijedna crkva ili vjerska zajednica, ni njeni službenici, ne mogu dobivati posebne privilegije od države u odnosu na druge crkve ili vjerske zajednice i njihove službenike, niti može formalno učestvovati u radu političkih ustanova, osim kako je navedeno u stavu 4. ovog člana;

4. Država može, na osnovu jednakosti prema svima, davati materijalnu podršku crkvama i vjerskim zajednicama za očuvanje kulturne i historijske baštine, zdravstvene djelatnosti, obrazovne, karitativne i socijalne usluge koje pružaju crkve i vjerske zajednice, jedino pod uslovom da crkve i vjerske zajednice spomenute usluge obavljaju bez ikakve diskriminacije, a posebno nediskriminacije na osnovu vjere ili uvjerenja;

5. Crkve i vjerske zajednice u oblasti porodičnog, roditeljskog prava i prava djeteta mogu obavljati funkciju humanitarne, socijalne i zdravstvene pomoći, vaspitanja i obrazovanja, u skladu s odgovarajućim zakonima koji uređuju ta prava i materiju;

6. Javnoj vlasti zabranjeno je bilo kakvo uplitanje prilikom izbora, imenovanja ili smjenjivanja vjerskih velikodostojnika, uspostavljanja struktura crkava i vjerskih zajednica ili organizacija koje vrše službu Božiju i druge obrede;

7. Javno očitovanje vjere ili uvjerenja može biti ograničeno jedino na osnovu zakona i u skladu s međunarodnim standardima kada nadležni organ dokaže da je to neophodno u interesu javne sigurnosti, zaštite zdravlja, javnog morala, ili u cilju zaštite prava i sloboda drugih osoba u skladu s međunarodnopravnim standardima. Crkve i vjerske zajednice imaju pravo žalbe na ovu odluku. Žalbeni organ, prije donošenja odluke o žalbi, mora zatražiti od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine mišljenje u vezi sa slučajem zabrane javnog očitovanja vjere ili uvjerenja.

Član 15.

1. Pitanja od zajedničkog interesa za Bosnu i Hercegovinu i neku ili više crkava i vjerskih zajednica mogu se uređivati i sporazumom koji zaključuje Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara, vlade entiteta i crkva, odnosno vjerska zajednica.

2. Za provođenje ovog zakona i drugih propisa kojim se uređuju odnosi između države i crkava i vjerskih zajednica, kao i drugih pitanja značajnih za položaj i djelovanje crkava i vjerskih zajednica, u Zakonu o ministarstvima i drugim tijelima uprave Bosne i Hercegovine kao nadležno ministarstvo za odnose sa crkvama i vjerskim zajednicama određuje se Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Član 16.

1. Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Ministarstvo pravde) donosi propise o uspostavljanju i vođenju jedinstvenog registra za upis svih crkava i vjerskih zajednica, njihovih saveza i organizacionih oblika za koje to zatraži crkva i vjerska zajednica.

2. Registar iz prethodnog stava vodi Ministarstvo pravde.

3. Crkve i vjerske zajednice, odnosno pravne osobe unutar njih iz člana 8. st. 2.,5. i 6. u prijavi za upis u registar daju sljedeće podatke:

* o nazivu pravne osobe;
* o sjedištu pravne osobe;
* o službi osobe ovlaštene za zastupanje pravne osobe;
* o pečatu i štambilju, koje u svom djelovanju koristi pravna osoba.

4. Neregistrirana, odnosno nova crkva i vjerska zajednica, osim podataka iz prethodnog stava, u prijavi podnosi podatke iz člana 18. ovog zakona.

.
.
.

V - Osnivanje novih crkava i vjerskih zajednica

Član 18.

1. Novu crkvu ili vjersku zajednicu može osnovati 300 punoljetnih državljana Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovo entitetsko državljanstvo. Pod istim ili sličnim imenom postojeće crkve ili vjerske zajednice ne može se osnovati nova crkva ili vjerska zajednica. Niko ne može bez saglasnosti nadležne vlasti crkve ili vjerske zajednice koristiti njene službene simbole, znamenja i atribute.

2. Pismena prijava o osnivanju crkve ili vjerske zajednice podnosi se Ministarstvu pravde, a treba sadržavati:

* Statut ili drugi akt crkve ili vjerske zajednice iz kojeg je vidljiv sadržaj i način ispovijedanja vjere, obavljanja vjerskih obreda, područja i način djelovanja;
* Dokument o njenom službenom vjerskom naučavanju;
* Potpise 300 građana-sljedbenika (ime i prezime, dan i mjesto rođenja, sadašnja adresa, jedinstveni matični broj i svojeručni potpis);
* Odluku o osnivanju, usvojenu od najmanje 30 osnivača crkve ili vjerske zajednice, ime i prezime predstojnika crkve ili vjerske zajednice, njegovog zamjenika ili drugih predstavnika ovlaštenih da zastupaju crkvu ili vjersku zajednicu pred državnim organima.

3. U roku od 30 dana nakon podnesene prijave o osnivanju crkve ili vjerske zajednice, Ministarstvo pravde donosi rješenje o upisu u registar crkava i vjerskih zajednica.

4. Ministarstvo će, razmatrajući zahtjeve iz prethodnih stavova ovog člana, poštivati pravo svake crkve i vjerske zajednice na samostalnost u organizaciji vlastitih poslova pod uslovom da se to uredi u skladu sa ustavnim odredbama, ovim zakonom i međunarodnim pravom.

5. Ministarstvo može odbiti zahtjev za registraciju samo ako ocijeni da su sadržaj i način obavljanja vjerskih obreda i drugih očitovanja vjere protivni pravnom poretku, javnom moralu ili štete životu i zdravlju ili drugim pravima i slobodama vjernika i građana.

6. Ukoliko ni u roku 60 dana Ministarstvo ne donese rješenje o upisu u registar, nova crkva ili vjerska zajednica smatrat će se registriranom istekom 60 dana nakon datuma podnošenja prijave za registraciju crkve ili vjerske zajednice. Svojstvo pravne osobe ima pravnu snagu od dana donošenja rješenja o registraciji.

7. Protiv registracije, obavljene na način predviđen prethodnim stavom ili odbijanja registracije nove crkve, odnosno vjerske zajednice, podnosilac prijave ili registrirana crkva, odnosno vjerska zajednica, mogu uložiti žalbu Vijeću ministara Bosne i Hercegovine na registraciju crkve ili vjerske zajednice, koje donosi konačno rješenje o registriranju ili odbija registraciju. Žalba se može zasnivati i na razlozima da se legalizacijom dotične crkve ili vjerske zajednice krše odredbe Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i njenih protokola, kao i odredbe iz drugih međunarodnih ugovora koje se odnose na slobodu vjere i druge slobode i prava.

8. Protiv konačnog rješenja spor se može pokrenuti u roku od tri mjeseca pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Član 19.

Savezi crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini

1. Dvije ili više crkava i vjerskih zajednica iz Bosne i Hercegovine mogu osnivati saveze crkava i vjerskih zajednica.

2. Savezi se ustanovljuju sporazumom, izjavom ili drugim dokumentom u kojem su pobrojani osnivači, definirani ciljevi osnivanja saveza, način formiranja zajedničke upravljačko-predstavničke strukture, vrijeme na koje je osnovana.

3. Savezi crkava ili vjerskih zajednica, koji su ustanovljeni na osnovu člana 19.2., upisom u registar, imaju status pravne osobe.

VI - Prijelazne i završne odredbe

Član 20.

1. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, u roku šest mjeseci nakon stupanja na snagu ovog zakona, donijet će uputstvo radi provođenja ovog zakona.

2. Stupanjem na snagu ovog zakona prestaje važiti Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica SRBiH ("Službeni list SRBiH", broj 36/76).

Član 21.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku BiH".
Locked