Lijepi rat
Kad ce opet, mislim da bi bilo puno bolje jer sad znamo sve finte i znali bi sta i kako
sjecam se tog dana.. znam cak i ko je lakse ranjen.. jel to bilo kod onog daleko-voda iznad toplana?.. (ne znam imena ulice)Pearl wrote:
sjecam se tog jednog dana za sankanjemolila mamu da me pusti vani, ona nije dala... odjednom se cuo prasak i lomljava... dolaze raja i javljaju da je u blizini, gdje smo se sankali, pala granata i da su dvojica djecaka koje smo znali ranjeni...
:(
ne, iznad crvene zgrade, na padinici kod nezavrsene kuce... iznad te padine je bila nekadasnja autopraonica, a u ratu se dijelila humanitarna...blizu Pejanoviceve kuce, ako znas gdje je ona (ona koju su pizde stalno gadjali a on nikad nije bio u njoj) .. tamo je i jedna djevojka kasnije poginulasakeee wrote:sjecam se tog dana.. znam cak i ko je lakse ranjen.. jel to bilo kod onog daleko-voda iznad toplana?.. (ne znam imena ulice)Pearl wrote:
sjecam se tog jednog dana za sankanjemolila mamu da me pusti vani, ona nije dala... odjednom se cuo prasak i lomljava... dolaze raja i javljaju da je u blizini, gdje smo se sankali, pala granata i da su dvojica djecaka koje smo znali ranjeni...
zvuci mi jako poznato, al' sve mi je nekako ko kroz maglu.. jel to crvena zgrada gore gdje se 17-ka okretala (okretaljka) ili ona H5 (ja mislim da se tako zvala zgrada - sjecam se slova sa hidranta).. jedna od tih dvije, ja sam u trecoj bio.. gdje je kafic amerikaPearl wrote:ne, iznad crvene zgrade, na padinici kod nezavrsene kuce... iznad te padine je bila nekadasnja autopraonica, a u ratu se dijelila humanitarna...blizu Pejanoviceve kuce, ako znas gdje je ona (ona koju su pizde stalno gadjali a on nikad nije bio u njoj) .. tamo je i jedna djevojka kasnije poginulasakeee wrote:sjecam se tog dana.. znam cak i ko je lakse ranjen.. jel to bilo kod onog daleko-voda iznad toplana?.. (ne znam imena ulice)Pearl wrote:
ja sam otisao onda na skroz drugi incident.. kao sto rece necemo se tih stvari sjecati..sarayewo wrote:Znam tacno na koju granatu Pearl misli... tad je ranjen moj drug Ado... momku je geler prosao kroz mozak, a ostao je ziv. Prvo mu bila oduzeta jedna strana tijela, a onda se i to povratilo... i danas ga vidjam, normalan i zdrav.
Anyway, necemo o losim dijelovima rata, pokvarismo temu...
@sakeee - crvena zgrada o kojoj pricamo je H4, skroz na vrhu breke kod dalekovoda (dakle, ne ona kod 17-ke). Nego, kad ti rece zgrada kod Amerike, otisao si u Australiju... da nisi ti Sali(h)?
@Pearl - tigrove masti smo imali citavu onu jednu kutijicu (manja od kutije sibica), al nam je bila ko bojni otrov...
haha neces vjerovati pred-prosle godine kad smo bili ja i ovaj jaran u sa.. hadzo odlucio da ponese kolekciju cahura iz sa u australiju.. sad ja vama kad bi uzivo mogao opisati kako je izgledala scena kad je ona stuha u sidnejskom aerodromu za monitorom vidila scenu na ekranu sa cahurom PAM-a hahah, vjerovatno ni tad nebi mogao opisati..adisio wrote:Bio je tek pocetak rata, i medju prvim granatama koje su pale, jedna je pogodila moju kucu. Naravno sljedece jutro raja navalila da vidi gdje su padale granate, a ja onako sav vazan kao da sam na lutriji dobio (bil0o mi 9-10 godina) pozdravljao "goste" i kao turisticki vodic im objasnjavao pojedinostki, gdje je granata udarila, kojeg je kalibra, gdje su geleri prosli, i kako sam imao srece sto granata nije udarila samo 30ak cm vise
Da ne govorim sto sam u raji poslije tog momenta imao najbolju kolekciju gelera... ma sta vam je bio sam faca i po.
Anka wrote:Naziv teme ja malo...ali, mislim da će ljudi ipak shvatiti šta si hteo da kažeš. U pitanju je otuđenost ljudi. Ljudi se zbliže u kritičnim situacijama. Gledala sam na B92 emisiju o Sarajevu iz tih ratnih dana, pričali su Sead Kreševljaković, autor dokumentarnog filma,Pjer Žalica, Jasmin Šaran i još neki... i svi su konstatovali da su tokom rata ljudi bili bliskiji, komšija je pomagao komšiji. Situacija ne može da se poredi, mi smo ovde doživljavali samo 3 meseca ono što je kod vas trajalo godinama, ali mogu da kažem, da sam tada upoznala sve moje komšije koje godinama nisam poznavala. Tada smo prvi put satima sedeli zajedno i pričali. Generalno, o koja ironija, društveni život je tokom tog perioda bio mnogo življi, bogatiji.
Svake noći smo igrali karte, jamb, prvi put smo jedni drugima ušli u stanove.Ispijala se kafa skuvana na plamenu sveće...
Bila sam u autobusu kada je pogođen Jugopetrol. Bili smo na sred mosta,nadvožnjaka kada je odjeknula prva eksplozija. (taj nadvožnjak je udaljen nekih 100 m od Jugopetrola) Vozač je mislio da će gađati most pa je zaustavio autobus i probao da ide u rikverc da se spusti sa mosta, ali, iza je bila kolona. Situacija je bila grozna, par sekundi je u autobusu vladala potpuna tišina,mislili smo,gotovi smo. Momak koji je stajao pored mene je rekao,e sad smo najebali, bićemo večeras u Dnevniku! I čudno, u tom haosu, humor je prevladao, ljudi su počeli da viču vozaču autobusa: Vozi Miško(iz filma Ko to tamo peva), furaj Miško, gađaju Jugopetrol, ne gađaju most! Šta si stao Miško,pokvario se bus, ajmo da ga poguramo! Autobus se spustio sa nadvožnjaka kada je odjeknula druga eksplozija,bilo je 15h, sunčan dan, a odjednom je nastao mrkli mrak, autobus se nagnuo na jednu stranu, ja sam herojski čučnula i jaknom prekrila glavu a sa kraja autobusa se neko prodrao, Daj bre Miško, upali svetlo, džeparoši rade u mraku! Oduševio me je smisao za humor tog tipa, par sekundi te možda deli od smrti a ti se zezaš,kao fol, brineš se da te neko ne odžepari u mraku...
Kada smo se udaljili od mesta eksplozije, izašli smo iz autobusa, svi smo počeli da se ljubimo, to je bilo nešto neverovatno, potpuni stranci su se grlili,ljubili, nas dvadesetak je otišlo na kafu u obližnji restoran. Samo par dana po završetku bombardovanja, sve se vratilo na staro...tri reči u prolazu,dobar dan komšija.
Jonx wrote:Imali smo jednu prostoriju u ratu. To su ustvari bile kancelarije. Nekim cudom, niko ih dugo vremena nije dirao. Osim nas, naravno.
Tu smo se svakodnevno skupljali i budalesali. Igrali smo sve dostupne drustvene igre u to vrijeme.
Kancelarije su bile napucane prave. Pred sami rat sredjene...okrecene, nove prostirke na podovima, namjestaj...
Furka nam je bila, dok su telefoni jos radili, zvati raju iz imenika (komsiluka) i predstavljati se kao unproforci. Nazvali bi jadnu zrtvu i na engleskom objasnjavali kako imamo paket za nju. Mi smo kao vojnici koji ostaju tu jako malo vremena i zrtva kao treba da dodje na dogovoreno mjesto u dogovoreno vrijeme. Naravno, mi smo sjedili u kancelariji i s prozora gledali jadnike kako vucaraju kolica za sobom.
Jednog predvecerja nazovemo lika i kazemo mu kako imamo paket za njega, kako on mora sto prije da dodje da ga uzme i to. I naravno, dosao lik na dogovoreno mjesto ali nema ni paketa ni unproforaca.![]()
Cekao jadnicak sigurno pola sata do sat i kad je vido da nista nema otisao kuci. Nije nam djavo dao mira, te ga mi nazovemo opet. I on opet dodje. Zvjera lijevo, desno, tamo, vamo i opet nista. Vrati se kuci. I mi opet... Ponovili smo to sigurno tri-cetriri puta.
I onaj posljednji put, nama kao zao bi sto ga izvozasmo i skontasmo da izadjemo i da mu kazemo kako je sve zajebancija da covjek vise ne ceka.
Bolje da nismo![]()
![]()
Ubio nas ko zeceve
![]()
![]()