Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
topcam
Vozim: uzbrdo

#151 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by topcam »

filozofija wrote:
Zviz wrote:Koem treba 10 godina da svalada Njemacki ili 5 godina da savlada Francuski taj je SMOTAN za jezike!
Znaš li ti kako austrijanci pišu, a kako izgovaraju njemački jezik??? Treba to 20 godina da savladaš dijalekt, a ne 10. To nisu dva jezika, to su dva svijeta. Ja mislim da svako selo u Austriji od Salzburga prema Voralbergu ima svoj dijalekt i da se slabo ko međusobno razumije :D A sve spada pod Hochdeutsch.

Hochdeutsch je sluzbeni njemacki (Hannover vazi kao mjesto gdje se govori najcisci jezik), a ovo ostalo su dijalekti, jednostavo receno.

Ko kod nas Sarajevsko-Zenicka kotlina cist bosanski bez dijalekta i primjesa susjeda i komsija, osim ako nisu
namjerne.

------------------------------------------------------------------------------
Sad vidim zarez u recenici koju sam napisao i para mi oci. :lol:
muminovic

#152 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by muminovic »

Kako se na Njemackom pise pravilno:

Kčerka Hamze.

Odnosno

Kči Hamze.
topcam

#153 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by topcam »

Hamza´s Tochter.

Die Tochter von Hamza.

Bar ja tako mislim..
muminovic

#154 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by muminovic »

Mozel Töchter des Hamza
topcam

#155 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by topcam »

nemere Toechter.

Tochter eines Hamza
Tochter von Hamza
muminovic

#156 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by muminovic »

pa nije oe, nego oc - Töchter des Hamza
uglavnomja

#157 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by uglavnomja »

muminovic wrote:Kako se na Njemackom pise pravilno:

Kčerka Hamze.

Odnosno

Kči Hamze.
kći :-)
muminovic

#158 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by muminovic »

uglavnomja wrote:
muminovic wrote:Kako se na Njemackom pise pravilno:

Kčerka Hamze.

Odnosno

Kči Hamze.
kći :-)
Porbisale mi se oznake na tipkama, ne vidim gdje kucam :-)

A lafo kvalitetna Microsoft Ergonomic Keyboard.
Last edited by muminovic on 24/12/2013 15:38, edited 2 times in total.
topcam

#159 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by topcam »

:mrgreen:
muminovic wrote:pa nije oe, nego oc - Töchter des Hamza
jest pises Toechter, to o sa okicama je pogresno.
muminovic

#160 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by muminovic »

topcam wrote::mrgreen:
muminovic wrote:pa nije oe, nego oc - Töchter des Hamza
jest pises Toechter, to o sa okicama je pogresno.
Kako onda glasi na kraju ispravno ?
topcam

#161 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by topcam »

Prvo sto sam ti napisao je ispravno.
muminovic

#162 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by muminovic »

topcam wrote:Prvo sto sam ti napisao je ispravno.
Prvo sto si napisao je: Tochter eines Hamza
topcam

#163 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by topcam »

muminovic wrote:
topcam wrote:Prvo sto sam ti napisao je ispravno.
Prvo sto si napisao je: Tochter eines Hamza
topcam wrote:Hamza´s Tochter.

Die Tochter von Hamza.

Bar ja tako mislim..
Ovo sam prvo napisao.
muminovic

#164 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by muminovic »

U redu Die Tochter von Hamza.

A ako bi bilo KĆER Lejle

Da li bi glasilo isto ili drugacije ?
topcam

#165 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by topcam »

muminovic wrote:U redu Die Tochter von Hamza.

A ako bi bilo KĆER Lejle

Da li bi glasilo isto ili drugacije ?
Isto

Die Tochter von Lejla.

Osim ako ih Lejla za razliku od Hamze nema vise, onda:

Die Töchter von Lejla. :wink:
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#166 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by Zviz »

Ali opet meni iz glave ne izlazi da nekome treba 20 godina da savlada jezik. Fakat isto kao da neko ponavlja prvi razred 5 puta :-)
Keiko

#167 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by Keiko »

Zviz wrote:Ali opet meni iz glave ne izlazi da nekome treba 20 godina da savlada jezik. Fakat isto kao da neko ponavlja prvi razred 5 puta :-)
Ima ljudi koji se jednostavno ne trude, nije to nista neobicno.
Zviz

#168 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by Zviz »

Keiko wrote:
Zviz wrote:Ali opet meni iz glave ne izlazi da nekome treba 20 godina da savlada jezik. Fakat isto kao da neko ponavlja prvi razred 5 puta :-)
Ima ljudi koji se jednostavno ne trude, nije to nista neobicno.
Bio u Madzarskoj, tamo bar 3/4 nezna ni jedan drugi jezik osim svog. Bio u Ceskoslovackoj slicna situacija, mada ne vazi ako znas neki drugi slavenski jezik - mislim nekako ces se sporazumiti na indijanski nacin.

Bio u Spaniji, mislim da 4/5 nema pojma da i drugi jezici postoje.

Bio u Francuskoj, ma nema usro se u gace od srece, vecina parla francuski u jako tecnom stanju, dok manjina ipak se trudi da nesto nabaci engleskog.

Bio u Velikoj Britaniji oni stvarno nista neznaju osim engleskog. Pokuso na njemackom nista, na fancuskom vidim nesto slazu face, na danskom zinuli kao da nisu nikad covjeka vidili, vidima ja nema fajde, reko haj ti kuci.
pustopoljina

#169 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by pustopoljina »

Kako bi se na njemackom reklo:
Cemu je vakat, tome je i vrijeme?
(A da nije- die Zeit ist reif).
I ima li na nasem jeziku rijec (ne opisna recenica) za heimatlos?
Zviz

#170 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by Zviz »

pustopoljina wrote:Kako bi se na njemackom reklo:
Cemu je vakat, tome je i vrijeme?
(A da nije- die Zeit ist reif).
I ima li na nasem jeziku rijec (ne opisna recenica) za heimatlos?

Neke izraze nije moguce prevesti osim bukvalno a obicno nemaju nikakvog znacenja, jer su nepoznate u jeziku na koji se prevedu. die Zeit ist reif je njemacki nacin reci Cemu je vakat, tome je i vrijeme itd.

Imas: poznata narodu bez drzavljanstva ili apatrid (koristei se u akademskom pa vjerovatno i pravnom nacinu opisivanja) a mislim da je uzeta je iz francuskog jezika apatride
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#171 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by KatarinaKosaca »

Zviz wrote:Neke izraze nije moguce prevesti osim bukvalno a obicno nemaju nikakvog znacenja, jer su nepoznate u jeziku na koji se prevedu. die Zeit ist reif je njemacki nacin reci Cemu je vakat, tome je i vrijeme itd.

Imas: poznata narodu bez drzavljanstva ili apatrid (koristei se u akademskom pa vjerovatno i pravnom nacinu opisivanja) a mislim da je uzeta je iz francuskog jezika apatride
:-) :-) JOj dragi @Zviz, sem što si o sebi napisao hvalospjeve kako si poliglota, ničim to nisi pokazao bar što se bosanskog tiče, tako si površno govorio baš o njemačkom da je to strašno.
Njemačka gramatika je teška, treba bar godinu dana štrebanja svih konjugacija, deklinacija, rodova, vremena itd. Poslije toga bar godina da se to slegne. Poslije ide prakticiranje, da ne govorim o dijalektima itd.
Jedno je priučeno znati jezik, pa ga neki gasterbajteri i poslije 30 godina nepravilno govore, a sasvim drugo čestito i pravilno znati jezik. I za ovo čestito i pravilno, pismeno treba puno više vremena i truda od onog kako si ti napisao. I za najveće talente :D
Zviz

#172 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by Zviz »

KatarinaKosaca wrote:
Zviz wrote:Neke izraze nije moguce prevesti osim bukvalno a obicno nemaju nikakvog znacenja, jer su nepoznate u jeziku na koji se prevedu. die Zeit ist reif je njemacki nacin reci Cemu je vakat, tome je i vrijeme itd.

:-) :-) JOj dragi @Zviz, sem što si o sebi napisao hvalospjeve kako si poliglota, ničim to nisi pokazao bar što se bosanskog tiče, tako si površno govorio baš o njemačkom da je to strašno.
Njemačka gramatika je teška, treba bar godinu dana štrebanja svih konjugacija, deklinacija, rodova, vremena itd. Poslije toga bar godina da se to slegne. Poslije ide prakticiranje, da ne govorim o dijalektima itd.
Jedno je priučeno znati jezik, pa ga neki gasterbajteri i poslije 30 godina nepravilno govore, a sasvim drugo čestito i pravilno znati jezik. I za ovo čestito i pravilno, pismeno treba puno više vremena i truda od onog kako si ti napisao. I za najveće talente :D
Ja kao prvo govorim njemackim jezikom od kako i za sebe znam, jer su moji brojni (rodbina) emigriali u njemacku pocetkom 60ih i djecu nisu htjeli da uce samo da znaju njemacki - pa kad sam bio skroz mali sam vec nacuio njemacki zbog njih odnosno sa njima (djecom). Tako da meni njemacki jezik je prirodan jezik u glavi. Gramatika mi nije teska - meni sanjati na njemackom jeziku ili razmisljati nije nikakv izzazov - kad meni neko nesta govori na njemackom to nije da procesuriam i prevodim u glavi nego rijeci su sasvim normalne da razumijem. Neznam kako da objasnim. Ali po kriterijama koje se korsite da se utvrdi sta ti je maternji jezik meni njemacki jezik je maternji jer svih 7 kriterija ispunjavam. Jer mi sve se u glavi poklapa kao nesto savim normalno - u mojoj porodici je glavni jezik njemacki bar sa oceve strane - jer ovi svi koji su otisli (a njih je jedno 70%) tada, su vecinom poumrli, ali potomci su pozenjeni sa njemcima/njemacima tamo vamo tako da njemacki je jezik alfa omega - tako da meni kad neko kaze da mu treba toliko vremena da savlada - zvuci strano ali dobro ja mozda i nemam najbolju prestavu kako to zvuci njemacki jezik a da ga nerazumijem jer ga nepamtim period kad ga nisam razumio.

Ja imam 4 rodice i 2 rodjaka koji samo znaju govoriti njemacki, rodjeni u njemackoj nose cak i njemcka imena, muzevi, zene i sl. su njemci, djeca njemci... i od 1989 nisu ni vise dolazili na te prostore.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#173 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by KatarinaKosaca »

Tvoj cv nema veze sa tvrdnjom da se za godinu dana može govoriti njemački kao od šale. Na bosanskom pišeš nepravilno, upotrebljavaš vremena nepravilno, onda bi tom logikom ljudi kojima je to maternji jezik ti trebali reći da se za pola godine može :D Očito ne može :roll:
Dakle, ne govorimo o maternjim jezicima, nego o jezicima koji se uče, bar kako naslov teme kaže. I tu si sa njemačkim debelo fulao. Da si bar uzeo primjer engleske gramtike, pa i nekako :D . Tako da tvoji hvalospjevi o talentiranosti, kao i podaci iz osobnog života ničim ne potkrepljuju netačne tvrdnje o lakoći njemačkog jezika i njegovog učenja.
stakasa

#174 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by stakasa »

:D
Zviz

#175 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by Zviz »

KatarinaKosaca wrote:Tvoj cv nema veze sa tvrdnjom da se za godinu dana može govoriti njemački kao od šale. Na bosanskom pišeš nepravilno, upotrebljavaš vremena nepravilno, onda bi tom logikom ljudi kojima je to maternji jezik ti trebali reći da se za pola godine može :D Očito ne može :roll:
Dakle, ne govorimo o maternjim jezicima, nego o jezicima koji se uče, bar kako naslov teme kaže. I tu si sa njemačkim debelo fulao. Da si bar uzeo primjer engleske gramtike, pa i nekako :D . Tako da tvoji hvalospjevi o talentiranosti, kao i podaci iz osobnog života ničim ne potkrepljuju netačne tvrdnje o lakoći njemačkog jezika i njegovog učenja.
Ucio sam i druge jezike pa cak i danski pa sam ga savladao kao na maternjem nivou. Bosanskim se korsitim najvise na ovom forumu, da i ja nebi znao sastaviti pismo kako treba ali jezikom pricam jednom u mjesec dana. Jer nimam skim, sa roditeljima jedino mada i njih tako rijetko vidim da su i jedini izvor.

Opet kazem kome treba 20 godina da savlada jezik taj nek se objesi. Za toliko godina cu nauciti pet jezika i poloziti sve ispite na nivou gimaznije na svakom od tih pet jezika. To sto je nekima mrsko da uce je drugi par opanaka, ovdje po danskoj imas ljude koji su dosli sa 35 godina zivota i poslje 20 neznaju da beknu tri rijeci danskog. Ili su glupi skorz na skorz ili im je mrsko, jer onih koji su imali probleme prije dolaska sa pamcenjem je malo. Ja kad pricam bosanskim svaki bosancam mi je rako drug ti brte zvucis kao da je englez nauci nas. Ali da dodjem u Sarajevo na tri mjeseca siguran sam da bi i gramatiku i naglas savladao bez problema.
Last edited by Zviz on 30/12/2013 14:07, edited 1 time in total.
Post Reply