"Alija, nemoj bolan pričati nebuloze"

Post Reply
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Davno je rekao narod: "Bolje je uspostaviti pakt s đavolom, nego čekati da đavo napadne". To su Crnogorci uradili naprimjer....
Prvi put cujem za tu izreku. Osim toga, da ti neko dijete uhvati na ulici i pokusa silovati, pretpostavljam da se ne bi pridruzio djavolu, nego bi mu se suprotstavio. Stati na stranu "djavola" protiv bosanskohercegovackih Hrvata Bosnjaci nisu mogli, jer bi se tako boreci za interese Beograda, odrekli BiH. Pretpostavljati da bi to uradili drzavi lojalni gradjani medju drugim narodima, nema smisla.
MuaDib

Post by MuaDib »

Zato su dobri Hrvati Bošnjake odveli u Heliodrom, Dretelj itd. i zabili nam što su gnusnije mogli nož u leđa. :x
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

MuaDib wrote:Zato su dobri Hrvati Bošnjake odveli u Heliodrom, Dretelj itd. i zabili nam što su gnusnije mogli nož u leđa. :x
Drzavi lojalni gradjani, od kojih su svakako najbrojniji bili Bosnjaci, nemaju izbor izmedju velikosrpstva na jednoj strani i velikohrvatstva na drugoj. Izbor je velikosrpstvo i velikohrvatsvo s jedne strane, a cjelovita i zajednicka BiH s druge strane. Tako da tvoja pretpostavka kako je trebalo prihvatiti za roditelja jaceg od dva nacionalisticka pokreta, nema politicko, a ni moralno opravdanje.
Šandor

Post by Šandor »

forUMASH wrote:.....opet bjezis od direktnog odgovora.....nije Alija pozvao Bosance u rat za mjenjanje ustava i drzave, to su uradili Karazdic i kompanija.....Alija je Bosance pozvao u rat da brane ustav i drzavu i nikad mu niko nije dao bilo kakav mandat za bilo sta drugo.....ja te ponovo pitam, nakon analize svega ucinjenog od strane Alije, jel' on branio drzavu i ustav ili je posrijedi nesto drugo zbog cega se ja sada osjecam prevaren.....
Tačno je da je Alija potpisao podjelu Bosne. Ostavio nam je totalno sranje. To je očito.
Ali šta je trebalo učiniti nakon svih grešaka (ne samo njegovih nego generalno nas koji nismo navijali za Beograd ili Zagreb) i katastrofa?

Trebalo je nastaviti rat 1995. godine? Da, ništa se nije moralo potpisat. Ali neoboriva činjenica jeste da bismo rat nastavili sami. I Ko zna šta bi se dalje dešavalo? Samo je sigurno da bi nas Srbi zaustavili. Ostatak nikada nećemo saznati. Da li bi Ameri ponudili bolje uslove? Malo vjerovatno. Šta smo mi njima? Da li bi nas pustili da se međusobno jebemo? U slučaju nastavka tarlahanja Hrvati bi nam ga opet zabili odozada. I sad bih vjerovatno pisao iz Melburna, Detroita....ko zna odakle.... :D

Ranije si napisao da je podjelu trebao potpisati i prije jer bi time spasio desetine hiljada života. I sam znaš da ozbiljnih dogovora nije bilo sve do Dejtona jer Srbi nisu ništa htjeli potpisat. Znaš bolje nego ja da su Srbi onaj jedan potpisani sporazum odbili u parlamentu na Palama. I nakon toga međunarodna zajednica pravila se gluha i nijema. Za njih je već tad RS bio legitiman faktor.

Mnoge stvari ukazuju na to da Aljo nije uvijek imao časne namjere.

Potpis u Dejtonu je totalna katastrofa. Ali treba vidjeti koje su alternative?

Isti taj Muhamed Filipović koji sad govori protiv Alje prije par godina je tvrdio da nas je međunarodna zajednica sahranjivala na svakim pregovorima 1993. godine. Strani diplomati tvrdili su da mi nemamo nikakva prava i da ne treba da imamo ništa. Isto ovo je potvrdio i Sefer u serijalu Generali. Mada se mnogi toga vjerovatno i ne sjećaju jer su upamtili samo tvrdnje i pretpostavke u džehenemskom tefteru Alije Izetbegovića.

Ipak, iako se Sefer povremeno gubio (razumljivo) pričao je iskreno. Ukazao je na sve faktore koji su nas sjebali. Jedino s čim se ne slažem jeste momenat kad se prema mom uvjerenju izgubio i izjavio da je Alija sa Slobom i Franjom dogovorio podjelu 1991. godine. Doduše, rekao je da je to njegova pretpostavka i da nema dokaza za to.

1993. godine je bilo jasno da će doći do podjele Bosne. Ali Srbi su odbili sporazum 1993. upravo zato jer su željeli sve.

Šta reći za ove koji govore da smo trebali biti u savezu sa Srbima? :D:D

Ovako bi to bilo......

Obzirom da su Srbi od početka planirali da nas kolju a ne da se bore protiv nezavisnosti BiH u slučaju saveza s njima u BiH bi izbio rat između Srba i Hrvata. U tom slučaju, dio Bošnjaka ratovao bi sa Hrvatima a dio sa Srbima. Ovisno od regije u kojoj se nalaze. Tako bi npr rahmetli Mostarac morao sa Hrvatima u rov ili bježat u Nevesinje. A moj stari bi vista kokardu na čelo i prema Kiseljaku. :D

Ovo bi bilo iskorišteno kao povod za tupljenje noževa i kolektivno humano preseljenje.

Nema šanse da bi nas ostavili. Našli bi se između dvije vatre i to bi bio najpovoljniji trenutak da nas se riješe jednom zauvijek. Priča o Bosni bi tu završila.
Šandor

Post by Šandor »

I ja se osjećam prevarenim zbog Dejtona. Faktički, Srbija počinje ovdje iza brda. A vidim je i sa prozora. i to u dva pravca. Sjeveroistok i sjeverozapad. :D:D

Lijepo bi bilo da smo ih razbili. Ali to su želje a podjela je bila realnost. Da nije potpisan sporazum mogli bi ratovat još 20 godina i ništa ne bi postigli.

Ključno je bilo prije rata. od Memoranduma SANU 1986. godine. Mi smo tad kao i uvijek spavali. A ovi što su navijali za Beograd i Zagreb znali su šta žele. Nisi ih mogao zbuniti.
forUMASH

Post by forUMASH »

.....Kame, treba biti realan i treba realno sagledati sta je uradjeno, ne toliko radi proslosti nego radi buducnosti......treba postaviti mjerila vrijednosti i za uspjeh nagraditi, a za poraz....hmmm.....diskutabilno, samo sigurno necemo slaviti i velicati .....prihvatiti se predsjednicke pozicije nije zajebancija i garantovana karta u drustvo slavnih.....takva pozicija nosi i rizik odgovornosti za neuspjeh....ne smjemo dozvoliti da nam poturaju muda pod bubrege i slave gubitnike jer ce nam se desiti da nas u nekom sljedecem ratu predvodi Zisko ili mozda Nazif Gljiva....boli me neka stvar sto bi to bili "dobri" ljudi na krivoj poziciji....
....slavljenje i velicanje Alijinog djela nas vodi upravo u takvu poziciju gdje je predsjednikovanje prilika da se rijesi porodicna finansijska situacija za par narednih koljena bez ikakvog rizika i eventualne odgovornosti zbog propasti drzave......

....ovdje ce ti pojedinci puno vise zamjeriti ako se izjasnis protiv Alije nego sto bi ti zamjerili ako se izjasnis protiv Bosne......gospodo, predsjednici se mjenjaju da bi opstale drzave, a nikako drzave da bi opstali predsjednici.....
pitt

Post by pitt »

e moj umash :D:D Za mnoge ovdje je alija=bosna. :roll:
JAMBO

Post by JAMBO »

Tunjo je propustio priliku da umre na vrijeme. Da je umro prije desetak godina već bi bio legenda. Ovako je spao na niske grane-svakome se dodvorava, bez ikakve potrebe se ponižava, izmišlja, laže, petlja, mijenja stavove i ubijeđenja prama željama sagovornika. Za beogradske novine govori jedno, za zagrebačke drugo a za sarajevske nešto sasvim treće. Tužna sudbina nekada talentiranog filozofa!
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Jastreb35 wrote:
Alija je Bosance pozvao u rat da brane ustav i drzavu i nikad mu niko nije dao bilo kakav mandat za bilo sta drugo.....ja te ponovo pitam, nakon analize svega ucinjenog od strane Alije, jel' on branio drzavu i ustav ili je posrijedi nesto drugo zbog cega se ja sada osjecam prevaren.....
Branio je drzavu. Ustav se i tako morao mijenjati. To sto je velikosrpski i velikohrvatski projekat onemogucio (Vasingtonskim i Dejtonskim) sporazumima, ne znaci da su branitelji BiH prevareni. Drzava je opstala, a do izmjene ustava je svakako moralo doci.
Poenta je znaci da branitelji nisu prevareni, samo sto to jos ne znaju? :?
Deset u pola

Post by Deset u pola »

MuaDib wrote:Davno je rekao narod: "Bolje je uspostaviti pakt s đavolom, nego čekati da đavo napadne". To su Crnogorci uradili naprimjer, sačekali da oluja prođe i bez kapi krvi se izdvojili. A pitanje što je Makedonija izašla iz SFRJ bez rata odgovor je, da je Srbija napala Makedoniju, ostala bi bez podrške pravoslavnih zemalja.
Alija je dobro znao za plan čini mi se RAM 3, opći napad na BiH u slučaju njene secesije, a opet je vjerovao svjetskim mešetarima, umjesto Delimustafiču, koj je bio tolika pi.ka da nije Markoviću dozvolio da na sjednici SIV u aprilu 1991. godine, pusti snimak dogovora Karadžića i Miloševića o pripremi SDS za rat. Ali ako se uzme u obzir da je Alija bio isuviše pošten za politiku, nije ni čudo što nas je poslao u pm.
:lol: :lol: :lol: :lol:
radeljas

Post by radeljas »

kekec wrote:Diplomata, ne budi slijep. Ili mozda hoces nesto Vodenjaku da "zavalis".
Makedonija i Crna Gora pobjegose od Srbije, BEZ ZRTAVA, polako i efektno.
ovaj topic treba preimenovati u "kekec, bolan, ne pricaj nebuloze".
kakve veze ima crna gora i makedonija i njihovo razdvajanje od srbije. da je srbija uspjela da dokrajci bosnu i kosovo, uradili bi isto ili slicno sa makedonijom. ali, poredjenje srpskih interesa prema makedoniji sa bih je smjesno i nebulozno. da se nisu iscrpili sa kosovom, prije svega vojno, pa i politicki, mislis, da bi crna gora samo tako izasla. s druge strane imaju tamo gomilu crnogoraca koji se izjasnjavaju kao srbi i nadaju se da ce politicki ponovo pobjediti ta opcija.
plan za ostvarenje velike srbije je bio moguc samo uz sistematsko etnicko ciscenje. nisu uspjeli da podjele bosnu, sto je (svakom objektivnom i svakome ko nije slijep ili naklonjen srpskoj politici) bio plan zadnjih vise od 100 godina, ali su prije svega etnickim ciscenjem zaokruzili 50 % srpske teritorije za koju jos vjeruju da ce postati i formalno dio srbije. a neformalno to vec i jeste.
slican scenario su ponovili na kosovu. etnicko ciscenje sasvim ili barem na dijelu koji zele da zadrze, pa nisu uspjeli.
alija, koji je bio los politicar, i imao dosta gresaka, se tu nije nista pitao. da je bio bilo ko drugi srbi bi uradili isto. podsjeticu na sudbinu avde palica, sdpovca, covjeka koji je i u ratu pricao o suzivotu sa srbima. znaci neko ko je svim srcem bio drugacija politicka opcija od sda. i predao zepu bez borbe. to je "mikroplan" bosne i "dogovora" sa srbima.

a sto se tice tunje, koji je tema ovoga topica, podsjeticu na skorasnji njegov angazman za potrebe avaza kada je u 5 nastavaka (tj. 5 dana) ruzio tihica. i to na jako los nacin. ..bo akademika kojega utemeljitelj i graditelj nebodera radoncic iskoristi za privatni obracun ...
Liska

Post by Liska »

Da vas podsjetim na jos jednu Tunjinu legendarnu izjavu, u Vjesniku od 12. 04. 1998. godine. Tada je izjavio da su za Ahmice odgovorne britanske tajne sluzbe i da su one krive za rat izmedju HVO-a i Armije BiH.
Rania

Post by Rania »

Liska wrote:Da vas podsjetim na jos jednu Tunjinu legendarnu izjavu, u Vjesniku od 12. 04. 1998. godine. Tada je izjavio da su za Ahmice odgovorne britanske tajne sluzbe i da su one krive za rat izmedju HVO-a i Armije BiH.
a ti naravno mislis da je to nemoguce?
Maksim

Post by Maksim »

Iza sukoba Armije BiH i HVO-a stoje Masoni... ili mozda neka cionisticka organizacija? :shock:
Liska

Post by Liska »

Sve je moguce, ali ja ipak mislim da su pokolj u Ahmicima napravile jedinice HVO-a, a ne ubaceni Britanci odjeveni u HVO uniforme.
Rania

Post by Rania »

Liska wrote:Sve je moguce, ali ja ipak mislim da su pokolj u Ahmicima napravile jedinice HVO-a, a ne ubaceni Britanci odjeveni u HVO uniforme.
u to nema sumnje.

pitanje je samo koja je i kolika uloga razlicitih tajnih sluzbi u iniciranju samih sukoba.

takve stvari nisu nepoznate kroz istoriju. uzmimo samo primjer isceniranih sukoba izmedju muslimana i hindusa u indiji koji su bili dirigovani iz UK. ti sukobi su poceli malim dirigovanim incidentima u pojedinim regijama indije (kako i kad je to odgovaralo velikoj imperiji) i velikom propagandom...trebalo je samo toliko da sukobi rezultiraju velikim stradanjima, migracijama muslimana i konacnim otcjepljenjem pakistana.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Liska wrote:Sve je moguce, ali ja ipak mislim da su pokolj u Ahmicima napravile jedinice HVO-a, a ne ubaceni Britanci odjeveni u HVO uniforme.
Preko 90% zlocina u BiH ucinili su domaci Srbi.
Znaci li to da nije bilo agresije od strane Srbije?

Ovim ne zelim reci da je britanska ujdurma napravila Ahmice ali smatram da tvoj argument ne stoji!
Liska

Post by Liska »

Vodenjak, sta napisa u stvari?!. Pa nisam ja tvrdio da su Britanci napravili Ahmice nego sam napisao da je to napravio HVO, s mogucim uplivom britanskih tajnih sluzbi u same uzroke sukoba Armije i HVO-a. Dakle, Rania i M. Filipovic to tvrde, a ja samo sumnjam da bi moglo biti tako. Prema tome, tvoj post je upucen na pogresnu adresu.
Rania

Post by Rania »

Liska wrote:Vodenjak, sta napisa u stvari?!. Pa nisam ja tvrdio da su Britanci napravili Ahmice nego sam napisao da je to napravio HVO, s mogucim uplivom britanskih tajnih sluzbi u same uzroke sukoba Armije i HVO-a. Dakle, Rania i M. Filipovic to tvrde, a ja samo sumnjam da bi moglo biti tako. Prema tome, tvoj post je upucen na pogresnu adresu.
Rania to ne tvrdi
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Liska wrote:Vodenjak, sta napisa u stvari?!. Pa nisam ja tvrdio da su Britanci napravili Ahmice nego sam napisao da je to napravio HVO, s mogucim uplivom britanskih tajnih sluzbi u same uzroke sukoba Armije i HVO-a. Dakle, Rania i M. Filipovic to tvrde, a ja samo sumnjam da bi moglo biti tako. Prema tome, tvoj post je upucen na pogresnu adresu.
Ipak sam ja dobro napisao. ;-)

:-) :)
Liska

Post by Liska »

Dobro ne tvrdis, ali u svakom slucaju vise podrzavas tu tezu nego ja. Pa mi time nije jasno zasto meni napisa post,a ne tebi. :?
Maraschino

Post by Maraschino »

Sta bi mi bez Tunje i Galijasevica :roll:

Predlazem im da potpisu pristupnice SANU-u :D

Bit ce i nama a i njima bolje(biti ce sa svojima) :(

Nesto je on sa haverom Zulfikarom pregovarao 1992 god.da rata u nas ne bidne.Uslisio ga Slobo pa jos zesce nasrnuo.Nemoj vise usta otvarati Tunjo molim te. :(
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Maraschino wrote:Sta bi mi bez Tunje i Galijasevica :roll:

Predlazem im da potpisu pristupnice SANU-u :D

Bit ce i nama a i njima bolje(biti ce sa svojima) :(

Nesto je on sa haverom Zulfikarom pregovarao 1992 god.da rata u nas ne bidne.Uslisio ga Slobo pa jos zesce nasrnuo.Nemoj vise usta otvarati Tunjo molim te. :(
:zzzz: :roll:

:oops:
Oceania

Post by Oceania »

Rania wrote:
u to nema sumnje.

pitanje je samo koja je i kolika uloga razlicitih tajnih sluzbi u iniciranju samih sukoba.

takve stvari nisu nepoznate kroz istoriju. uzmimo samo primjer isceniranih sukoba izmedju muslimana i hindusa u indiji koji su bili dirigovani iz UK. ti sukobi su poceli malim dirigovanim incidentima u pojedinim regijama indije (kako i kad je to odgovaralo velikoj imperiji) i velikom propagandom...trebalo je samo toliko da sukobi rezultiraju velikim stradanjima, migracijama muslimana i konacnim otcjepljenjem pakistana.
Tudjamn i Susak se sigurno smiju kada citaju ovako nesto. Jesi li ikada citao /la transkripte razgovora izmedju hrvatskog vodstva u Zagrebu sa HDZ
BiH , Prlicem , Bobanom , Kordicem .......koji su u nekoliko navrata objavljeni u Feral Tribune .Izisao je jednom Feral gdje je na naslovnoj stranici pisao " Stotinu dokaza o hrvatskoj agresiji na Bosnu "
Indija i Pakistan i Englezi Gandi tajne sluzbe .......nidje veze sa Matom Bobanom i Ahmicima .Ahmici nisu nekontrolisani akt drogirane vojske niti djelo tajnih sluzbi.To je planirana akcija( Stupni Dol takodje ) koja je imala za cilj da digne Armiju BiH na noge i da izazazove sukobe vecih razmjera i pokrene hrvatsko stanovnistvo srednje Bosne prema jugu praveci etnicki ciste teritorije kojima se razvaljuje tkivo multi Bosne . Price o tajnim sluzbama ( mada su engleski prstici svugdje i na svakom mjestu i u svacijem shupku ) kada su piyanju ahmici gode usima u Zagrebu i Grudama
krezavi akademik Tunjo uvijek prica ono sto drugi zeli cuti.On je majtor za te stvari .Kada sam citao njegov intervju koji je dao Banjaluckim Nezavisnim novinma mislio sam da citam razgovor sa Matijom Beckovicem.Za onu raju koja pamti period pred rat , Tunje je SDA u tolikoj mjeri da je Ivi Andricu spocitavao anti muslimanstvo i tako izazavao bijes srbofila Emira Kusturice.
Mada je Kusturica cetnik on je tada u konfrontaciji sa Filipovicem bio u pravu.
Rania

Post by Rania »

Tudjman se ne smije garant
Post Reply