semire, da se razumijemo...Ne trebaju nam nikakve tajne organizacije....Postoje zakoni države koji se moraju poštivati, postoji, kakva-takva IZ u BiH, koja bi, konačno trebala da počne da radi svoj posao,postoji javnost, postojimo mi,koji se ne slažemo sa reduciranim shvatanjem islama i koji u tome vidimo opasnost....A što se protjerivanja tiče, više 95 posto vehabija u BiH, su Bošnjaci....Ne znam gdje bi ih se protjeralo, jer nisu došli u ovu zemlju, već su iz nje....hz__semir wrote:jakih mi muslimana...ragib wrote:Nije ti ovo komunizam pa ta ubijas, tjeras, zatvars muslimane.hz__semir wrote:Treba fino organizovati tajnu organizaciju koja ce ih sve protjerati odakle su i dosli...
Po meni oni su jedina greska rahmetli Alije, kojeg izuzetno cijenim, ali ove bradate nakaze nisu trebale, bolje da su nam slali hranu i brašno nego sto su nam slali ove govnare...
I može li mi neko objasniti posto jos nigdje nisam primijeito koje je njihovo objasnjenje zasto ne postuju semafore ?
Da se razumijemo nisam ja nikakav komunista, i ja sebe smatram muslimanom i idem u dzamiju i klanjam onako kako se ovdje uvijek klanjalo a ne sa nogama raširenim ko da pravim špagu, bacanjem tepsiha i skakanjem u po namaza...
Sta se stvarno desilio u carevoj dzamiji 15.02.2007 - VIDEO
- Ahmmed
-
forUMASH
....mislim da bi za pocetak bilo dovoljno ukinuti izvore finansiranja da se problem vrati marginalnim razmjerama.....Ahmmed wrote:semire, da se razumijemo...Ne trebaju nam nikakve tajne organizacije....Postoje zakoni države koji se moraju poštivati, postoji, kakva-takva IZ u BiH, koja bi, konačno trebala da počne da radi svoj posao,postoji javnost, postojimo mi,koji se ne slažemo sa reduciranim shvatanjem islama i koji u tome vidimo opasnost....A što se protjerivanja tiče, više 95 posto vehabija u BiH, su Bošnjaci....Ne znam gdje bi ih se protjeralo, jer nisu došli u ovu zemlju, već su iz nje....
- Obuca9
U taj divni i predivni Jordan kojem se toliko dive, nek idu tamo ako im se toliko svidja...Ahmmed wrote:A što se protjerivanja tiče, više 95 posto vehabija u BiH, su Bošnjaci....Ne znam gdje bi ih se protjeralo, jer nisu došli u ovu zemlju, već su iz nje....
- Ahmmed
Pa, ti reče, da ih treba protjerati tamo odakle su došli....Kažem da su ljudi Bosanci....hz__semir wrote:U taj divni i predivni Jordan kojem se toliko dive, nek idu tamo ako im se toliko svidja...Ahmmed wrote:A što se protjerivanja tiče, više 95 posto vehabija u BiH, su Bošnjaci....Ne znam gdje bi ih se protjeralo, jer nisu došli u ovu zemlju, već su iz nje....
- Ahmmed
Osim toga, mislim da neke ljude treba smjestiti u ustanove zatvorenog tipa...a nepuštati ih da bulazne po medijima, stavljati ih, kao referentne osobe i u istom tekstu ustvrditi da su duševni bolesnici....Takvima se zna mjesto....uz svu lječničku brigu i pažnju...forUMASH wrote:....mislim da bi za pocetak bilo dovoljno ukinuti izvore finansiranja da se problem vrati marginalnim razmjerama.....Ahmmed wrote:semire, da se razumijemo...Ne trebaju nam nikakve tajne organizacije....Postoje zakoni države koji se moraju poštivati, postoji, kakva-takva IZ u BiH, koja bi, konačno trebala da počne da radi svoj posao,postoji javnost, postojimo mi,koji se ne slažemo sa reduciranim shvatanjem islama i koji u tome vidimo opasnost....A što se protjerivanja tiče, više 95 posto vehabija u BiH, su Bošnjaci....Ne znam gdje bi ih se protjeralo, jer nisu došli u ovu zemlju, već su iz nje....
-
mirsolino
kakv li si ti majmun kad za onakvog covjeka mozes reci da je pokvarenjakirfann wrote:Sadrudin, je obicni pokvarenjak.Glavni imam Careve,hafiz Hadzimulic,legenda Sarajevska,je dao dozvolu Barcicu da drzi predavanja i rekao je "ti dolazis s izvora islama ti treba da poducavas u Carevoj dzamiji.Sadrudin s druge strane to nije htio,inace on je bio medju onima koji je pokusao da smjeni hafiza Hadzimulica pa je primio batine od strane dzematlija koji mu nisu dali da ode do kuce starog
Hadzimulica da mu kaze da je smjenjen rekavsi mu da su spremni zivotom braniti svog imama,i to nije bio prvi put da su ga pokusali smjeniti..ali nikada nisu uspjeli upravo zbog popularnosti koju uziva Hadzimulic medju narodom .Inace,Hadzimulic je ugledan gradjanin Sarajeva,preko 35 godina je glavni imam Careve dzamije i koliko znam pripadnik je bio derviskog reda(prije nego sto ga neko optuzi za vehabizam) i da,Barcic je polozio hifz pred njim...to dovoljno govori o Barcicu
upravo je hfz. sadrudin od hadzi mulica dobio izun da radi onako kako " radi" a to sto si ti i ovi slicni tebi zatucani do srzi to je vec druga stvar...
svi se oni pozivaju na to da je svaka dzamija Allahova kuca i da hoce, molim te lijepo, da udju u nju kad god je njima to cejf a to sto neko odrzava te dzamije sto se grijanje struja i inace sve rezije placaju to njih ne zanima odkud to, ne oni hoce da je sve njima podredjeno. Ponasaju se ko da su izmislili vjeru i ko da samo oni znaju sta je pravilno i namecu sve svoje pa bi i silom to da nametnu. Samo se sjetite primjera kad su veliki ucenjaci dolazili iz svog mezheba kod drugod i da su oni klanjali po tom mezhebu a nisu nametali svoje
Last edited by mirsolino on 25/02/2007 00:47, edited 1 time in total.
-
VOLIMJESTIRIBU
šifra diin, od toga ne valja bježat,
prvi saf, jedan hz-semir, jedan bradica, pa jedan hzsemir, pa jedan bradica,
zbit saf i poravnat......
pa da jedni na druge utiču pozitivno,
i da se ne petljate u vanjsku politiku jer nažalost postali ste slabe diplomate, slabo čuvate tekovine modernog društva, svjetskog poredka, SLABO ČUVATE BOSNU I HERCEGOVINU O VI BOSANCI I HERCEGOVCI a za to krivim mladića i pucaj po velušićima da im razvučemo pamet, zapalio nam vijećnicu jebem mu ja sve mrtvo i živo u usta
(primjer, coca cola je dioničko društvo, ako kupiš dionicu na berzi hartija od vrijednosti na kraju godine dobiješ dividendu,
znači čisti profit u skladu sa udjelom u privrednom društvu/preduzeću/poduzeću, i muslimani su vlasnici dionica coca-cole, (a rahmetli Arafat je nakon smrti ostavio ženi kolko para?????, jer mi trebamo slati nekom pare pa da vladar hapa ko što i ovi naši hapaju), coca-cola se između ostalog proizvodi i u hadžićima za područije BiH, i ljudi koji rade u njoj takođe žive od nje a i oni su muslimani tako da argument ne kupujte coca-colu jer time finansirate samo Izrael nije na mjestu KO NE VJERUJE NEKA PROVJERI),
da ni slučajno ne pada na pamet, ma ni okolo kole iza ćoška neki teroristički plan ili spletka,ako vidite i znate za nekog da planira teroristički napad ha vi ga prijavite policiji radi BOSNE I HERCEGOVINE naše zajedničke zemlje, da se ne bi desilo da neko pomisli da smo mi rasadnik terorista (čuj poslo neko ekspediciju muslimana u irak da ubijaju muslimane)
i da svi zajedno pravite mir i borite se za mir na strani Europe, da budete tolerantni prema drugima i drugim religijama, pa i prema životnim putevima : pederima, narkomanima i hroničnim alkoholičarima jer tako morate (posebno vehabije ako neće da budu prozvani muslimanskim skinsima, i da završe u zatvoru !!!!!!!!!!!), gradite moderno demokratsko društvo u skladu sa Europskim standardima, radite, zarađujte, pomažete svojoj vjerskoj zajednici (unutar zemlje) ali ako ojačate i drugim religijskim zajednicama (unutar zemlje) (po principu Bosanskog merhameta : bolje vjerovat u Boga svevišnjeg pa i bilo kako, nego negirat postojanje istog, a multireligijska osobina ove naše zemlje je nešto s čim se TREBAMO PONOSITI, pa da sutra odemo u svijet i kažemo JA SAM IZ BOSNE SA PONOSOM, A NE KAO SAD jako tiho lažemo da smo iz neke druge zemlje, jer nas je sramota)
JA OVO OZBILJNO
i da hz-semir vehabiju za ruku i u kafanu ko jaran (pa ako neće pivo (PIVO SMO PROGLASILI PREHRAMBENIM PROIZVODOM NA DRŽAVNOM NIVOU RADI PORESKIH OLAKŠICA HILMI) neka pije mlijeko kao pička, ali da ne dira ništa, pa da vidi čija mati crnu vunu prede, a nemorate ni jedan ni drugi pit alkohol možete na sok, kafu ako hoćete), a ujutro kad se svi dobro otrijezne, vehabija hz-semira za ruku i u džamiju, pa hoćel hz-semir il neće njegova stvar hoćel na sabah, hoćel na podne, na ikindiju na akšam ili jaciju džematile ili u kući sam njegova lična stvar A PUNO JE SEVAPNIJE DŽEMATILE hz-samire.......
ima tu mudrosti, ali i ludosti

prvi saf, jedan hz-semir, jedan bradica, pa jedan hzsemir, pa jedan bradica,
zbit saf i poravnat......
pa da jedni na druge utiču pozitivno,
i da se ne petljate u vanjsku politiku jer nažalost postali ste slabe diplomate, slabo čuvate tekovine modernog društva, svjetskog poredka, SLABO ČUVATE BOSNU I HERCEGOVINU O VI BOSANCI I HERCEGOVCI a za to krivim mladića i pucaj po velušićima da im razvučemo pamet, zapalio nam vijećnicu jebem mu ja sve mrtvo i živo u usta
(primjer, coca cola je dioničko društvo, ako kupiš dionicu na berzi hartija od vrijednosti na kraju godine dobiješ dividendu,
znači čisti profit u skladu sa udjelom u privrednom društvu/preduzeću/poduzeću, i muslimani su vlasnici dionica coca-cole, (a rahmetli Arafat je nakon smrti ostavio ženi kolko para?????, jer mi trebamo slati nekom pare pa da vladar hapa ko što i ovi naši hapaju), coca-cola se između ostalog proizvodi i u hadžićima za područije BiH, i ljudi koji rade u njoj takođe žive od nje a i oni su muslimani tako da argument ne kupujte coca-colu jer time finansirate samo Izrael nije na mjestu KO NE VJERUJE NEKA PROVJERI),
da ni slučajno ne pada na pamet, ma ni okolo kole iza ćoška neki teroristički plan ili spletka,ako vidite i znate za nekog da planira teroristički napad ha vi ga prijavite policiji radi BOSNE I HERCEGOVINE naše zajedničke zemlje, da se ne bi desilo da neko pomisli da smo mi rasadnik terorista (čuj poslo neko ekspediciju muslimana u irak da ubijaju muslimane)
i da svi zajedno pravite mir i borite se za mir na strani Europe, da budete tolerantni prema drugima i drugim religijama, pa i prema životnim putevima : pederima, narkomanima i hroničnim alkoholičarima jer tako morate (posebno vehabije ako neće da budu prozvani muslimanskim skinsima, i da završe u zatvoru !!!!!!!!!!!), gradite moderno demokratsko društvo u skladu sa Europskim standardima, radite, zarađujte, pomažete svojoj vjerskoj zajednici (unutar zemlje) ali ako ojačate i drugim religijskim zajednicama (unutar zemlje) (po principu Bosanskog merhameta : bolje vjerovat u Boga svevišnjeg pa i bilo kako, nego negirat postojanje istog, a multireligijska osobina ove naše zemlje je nešto s čim se TREBAMO PONOSITI, pa da sutra odemo u svijet i kažemo JA SAM IZ BOSNE SA PONOSOM, A NE KAO SAD jako tiho lažemo da smo iz neke druge zemlje, jer nas je sramota)
JA OVO OZBILJNO
i da hz-semir vehabiju za ruku i u kafanu ko jaran (pa ako neće pivo (PIVO SMO PROGLASILI PREHRAMBENIM PROIZVODOM NA DRŽAVNOM NIVOU RADI PORESKIH OLAKŠICA HILMI) neka pije mlijeko kao pička, ali da ne dira ništa, pa da vidi čija mati crnu vunu prede, a nemorate ni jedan ni drugi pit alkohol možete na sok, kafu ako hoćete), a ujutro kad se svi dobro otrijezne, vehabija hz-semira za ruku i u džamiju, pa hoćel hz-semir il neće njegova stvar hoćel na sabah, hoćel na podne, na ikindiju na akšam ili jaciju džematile ili u kući sam njegova lična stvar A PUNO JE SEVAPNIJE DŽEMATILE hz-samire.......
ima tu mudrosti, ali i ludosti
-
VOLIMJESTIRIBU
i neka mi vehabije razjasne što NEĆE DA KLANJAJU SUNNET I SUNSUNNET, što neće da zikr obave, što bježe od toga, zar nije bitka koju biju ta :
da što više budemo u džamiji, pa ako je to bitka što bježite iz nje......
OBJASNI VEHABIJO, OBJASNI ZAŠTO, il je to da praviš razdor među braćom muslimanima, ili ti mi i nismo braća, kad te čuvamo, savjetujemo......
jel ti se to negdje žuri vehabijo, jer samo u tom slučaju možeš izaći iz džamije po ISLAMU, samo tad, nikad više (žena mi se porađa, neodložan posao, imam proljev ne mogu se kontrolisat i slično).....
a jel ti žuri, reci ti meni.....
ili ti se razdor pravi......
OBJASNI VEHABIJO, OBJASNI ZAŠTO, il je to da praviš razdor među braćom muslimanima, ili ti mi i nismo braća, kad te čuvamo, savjetujemo......
jel ti se to negdje žuri vehabijo, jer samo u tom slučaju možeš izaći iz džamije po ISLAMU, samo tad, nikad više (žena mi se porađa, neodložan posao, imam proljev ne mogu se kontrolisat i slično).....
-
mirsolino
Bravo za sve napisanoVOLIMJESTIRIBU wrote:i neka mi vehabije razjasne što NEĆE DA KLANJAJU SUNNET I SUNSUNNET, što neće da zikr obave, što bježe od toga, zar nije bitka koju biju ta :
SVE TO NEK NAM ODGOVORE
-
senada
Da dodam - kako se danas nosite sa RS-om tako cete se sutra nositi sa Palestinom...., i opet sutra krivite MZ, cetnike, ustase i cio svijet za ono sto vam sredzuju vasi poglavari...., a vi nijemo posmatrajte i cekatje da se problem sam spontano rijesi...
Opet se pouzdajte u SDA, SBiH i IVZ, pa cete dogurati daleko do Teherana.
Opet se pouzdajte u SDA, SBiH i IVZ, pa cete dogurati daleko do Teherana.
-
novajlija
Hatib: Abdusamed Nasuf Bušatlić
Ako nema vehabija, onda ih moramo izmisliti
Allah, dž.š., na početku sure El-Enfal vjernicima naređuje: Bojte se Allaha i izgladite međusobne razmirice, i pokoravajte se Allahu i Njegovom Poslaniku, ako ste pravi vjernici. A Poslanik, a.s., u kontekstu međumuslimanskog odnosa nam poručuje: ''Vjernik je vjerniku brat. Ne potcjenjuje ga i ne ostavlja ga na cjedilu.''
Presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore, donošenje konačnog rješenja pitanja statusa Kosova, reforma policije, ustavne reforme, konstituiranje vlasti su politički procesi sudbinski bitni za Bosnu i Hercegovinu. Međutim, umjesto pobrojanih bitnosti bosanskohercegovački mediji glavnu pozornost posvećuju jednoj sasvim drugoj, za naše podneblje izuzetno atraktivnoj temi. Naime, bosanskohercegovački obavještajno-medijski establišment ponovo je aktuelizirao rasprave o vehabizmu i famoznim vehabijama, i ponovo se digla prašina koja se bila dobrano stišala nakon rezolutnog stava Islamske zajednice o nepostojanju vehabizma u BiH, i nakon propale medijske hajke vođene preko neslavno ugaslih elektronskih ''pećnica'', pa do njihovih jedva tinjajućih printanih ''žiški''. Aktuelna medijsko-obavještajna kampanja pokrenuta je na osnovu nedavnog događaja pred Carevom džamijom kada je grupa od pet-šest mladića koji uče kod hafiza Jusufa Barčića, svršenika Medinskog univerziteta, Allah mu podario Svoju milost i dobrotu, pokušala, nakon što nisu dobili saglasnost imama Careve džamije, tj. Medžlisa Islamske zajednice u Sarajevu, ostati u džamiji nakon ikindija-namaza i održati predavanje. Tom prilikom nije se dogodio nikakav incident, niti išta spektakularno što bi izazvalo pozornost šire javnosti, osim što su učenici hafiza Barčića verbalno i glasno izrazili svoje nezadovoljstvo odlukom Medžlisa IZ u Sarajevu da im se zabrani održavanje predavanja.
Međutim, obavještajne službe i novinari gladni plasiranja ekskluzivnih informacija, posebno kada su u pitanju vehabije, uspjeli su to prikazati kao opasan incident i još jedno događanje vehabizma u glavnom gradu BiH, pa su ''na vrijeme'' željeli da alarmiraju i upozore javnost na nepostojeću opasnost. Nažalost, uspjeli su u svojim prljavim namjerama. Uspjeli su za svoje ciljeve iskoristiti i visokopozicionirane službenike Islamske zajednice, a i daiju, tj. misionara koji djeluje izvan zvaničnih institucija Islamske zajednice. Zbog toga želimo ukazati na propuste i jednih i drugih, osjećajući to kao bratsku obavezu. Kao prvo, Jusufu Barčiću, kao hafizu, nije se smjelo dogoditi da bude iskorišten od strane medija.
I malom djetetu je jasno da domaći mediji ne prakticiraju realno, objektivno i dobronamjerno prenošenje, prikazivanje i analiziranje događaja ili bitnih pojava u društvu čiji su glavni akteri Bošnjaci. Domaći mediji, koji su potpomognuti mnogobrojnim međunarodnim, vladinim i nevladinim organizacijama, u okviru zacrtanih antiislamskih propagandnih ciljeva koriste svaku priliku da daije i njihove pristalice predstave kao militantne, agresivne, nekulturne, asocijalne, neuredne i nepismene tipove.
Drugo, nije uvijek najbitnije djelovanje samo po sebi ili prenošenje Allahove vjere s ciljem da se zaradi sevab i da se postigne određena korist ukoliko će to djelovanje prouzrokovati stanovitu štetu, jer je po islamskom učenju važnije izbjeći štetu, posebno ako je ona opća, od postizanja koristi. Ukoliko su iz određenih razloga zabranjene bilo kakve vjerske aktivnosti u Carevoj džamiji bez odobrenja IZ-a, pa postoje džamije i mjesta gdje to nije zabranjeno i gdje će se u potpunosti postići željeni cilj, tj. izbjeći će se svaka moguća šteta, a ostvariti korist. To je pravilo koje se mora uzeti u obzir u da'wetskom djelovanju ukoliko se računa na uspješno dostavljanje poruke. Treće, potpuno je prirodno i normalno da svaka organizacija, udruženje i ustanova, pa tako i Islamska zajednica, ima svoj unutrašnji red koji se mora poštivati. Neprirodno i nelogično bi bilo da on ne postoji, pa da radi šta ko hoće i kako hoće. Takav odnos prema životu u potpunoj je koliziji sa islamskim učenjem. E sad, druga je stvar je li taj kućni red, pošto se radi o vjerskom objektu, u potpunosti u skladu sa islamskim propisima ili nije. Ako nije, za to će biti pitani odgovorni ljudi iz Islamske zajednice, i ako nije, ne može se on nasilu promijeniti, a posebno ne uz pomoć bosanskih medija.
Ovaj nesporazum se morao rješavati kroz neposrednu komunikaciju i dijalog sa odgovornim ljudima u krovnoj muslimanskoj instituciji u BiH, i strpljivosti i mudrosti na tom kursu ne smije manjkati posebno kod ljudi kojima je Allah iz Svoga obilja podario islamsko znanje, da ga u svom životu primjenjuju i da druge na najljepši način podučavaju. Svakom muslimanu mora biti jasno da je u islamu važnije ispravno razumijevanje vjere i vjerskih propisa nego samo poznavanje tih propisa. Jer, od ispravnog razumijevanja vjere zavisi i ispravnost njene primjene u vlastitom životu i njeno prenošenje drugim ljudima. Često puta pogrešno razumijevanje šerijatskih dokaza može izazvati loše posljedice, iako se ti dokazi teoretski dobro znaju.
Općem medijskom pritisku i antiislamskoj kampanji ovaj put su podlegli i neki čelnici Islamske zajednice, i ta činjenica je sama po sebi zabrinjavajuća. Medžlis Islamske zajednice u Sarajevu nije smio dozvoliti da bezazleni nesporazum među muslimanima mediji predstave kao sukob koji bi mogao imati tragičan epilog. Nisu to smjeli iz više razloga, a glavni razlog je to što se na taj način opasno podrivaju temelji našeg muslimanskog jedinstva i što se tako daje publicitet nečemu što nikako ne spada u prioritete niti probleme od kojih zavisi opstanak države Bosne i Hercegovine, što se na taj način daje povoda i prostora ljudima kao što je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović da po Beogradu priča: ''Unutar Islamske zajednice se mora riješiti pitanje ispravnosti pravca islama u BiH''. Kojeg li licemjerstva i drskosti! Radmanović nije našao za shodno da govori o nepravdi i nasilju od strane Pravoslavne crkve prema muslimanima, niti je tražio od svojih popova da uklone crkvu iz dvorišta Fate Orlović, kao i onu u Konjević-Polju koja je sagrađena na muslimanskoj zemlji, već se drznuo da ''popuje'' Islamskoj zajednici o gorućim problemima koje naša krovna vjerska institucija mora pod hitno riješiti. Nažalost, takve istupe u javnosti često puta podržavaju i neki muslimanski intelektualci i analitičari, kao da ne znaju da Radmanoviću jednako smetaju hodže i muftije kao i daije poput hafiza Barčića.
Činjenica da je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ogromna institucija ne smije biti opravdanje za zloupotrebu položaja od strane nekih službenika IVZ-a. Jasno je da je teško kontrolirati situaciju na terenu, posebno ako se ima u vidu da unutar Islamske zajednice postoje različite struje, ali i pored toga nedopustivo je da pojedini imami i muftije tumače odluke, rezolucije i fetve Rijaseta i reisul-uleme shodno svom razumijevanju. Na taj način se stanje unutar muslimanskog korpusa ne dovodi u red već se još više destabilizira. Eklatantan primjer za to je nedavna zabrana klanjanja džuma-namaza u Bočinji od strane Zeničkog muftijstva, a na temelju fetve od strane institucije za fetve, tj. fetva-i emina. Takvo tumačenje fetve izazvalo je burne reakcije među širim muslimanskim masama, jer je nezamislivo da krovna institucija muslimana zabranjuje džumu u naseljenom mjestu u kojem postoji mesdžid i svi uvjeti za to, i to po svim mezhebima, a posebno po hanefijskom mezhebu. Još kad se zna da je ta zabrana čitana petkom u svim džamijama pred običnim muslimanskim masama, onda je ibret još veći. Sve ovo nam govori da su pritisci na Islamsku zajednicu u smislu priznavanja postojanja vehabizma u BiH svakim danom sve veći, i sigurno je da će se oni još više intenzivirati sve dok Rijaset, odnosno reisul-ulema ne podlegne pritisku i ne potvrdi ono što od njega traže mnogobrojni istjerivači vještica, tj. vehabija, na našim prostorima. I to pod parolom – ako nema vehabija u BiH, moramo ih izmisliti. A da se to ne bi dogodilo nije dovoljna samo dobra volja s jedne strane, već se mora jasno dati do znanja i ljudima okupljenim oko Barčića da se više ne okupljaju u Carevoj džamiji.
Na kraju želim skrenuti pažnju na to da je jačanje bratskih veza među muslimanima, čišćenje srca od zavidnosti, mržnje i licemjerstva, i rad na povezivanju muslimanskih redova i međusobnom pomaganju obaveza svih muslimana, a posebno učenih ljudi, i da naše vjerovanje neće biti potpuno bez toga. Allah, s.v.t., nas upozorava na tu obavezu u Svojoj Objavi: Zato se bojte Allaha i izgladite međusobne razmirice, i pokoravajte se Allahu i Njegovom Poslaniku, ako ste pravi vjernici. (Kur'an) Koliko je važno održavati lijepe i dobre odnose sa muslimanima, i od kolikog je značaja za zajednicu izmiriti dva zavađena muslimana, govori i činjenica da je Poslanik, s.a.v.s., dozvolio laž, koja je sama po sebi odvratna stvar i veliki grijeh, ako se time želi izmirenje zavađene braće muslimana. Rekao je Poslanik, s.a.v.s., Ebu Ejjubu: ''Hoćeš li da te uputim na djelo s kojim je zadovoljan Allah i Njegov Poslanik?'' Ebu Ejjub je rekao: ''Svakako, Allahov Poslaniče!'' Muhammed, s.a.v.s., mu onda reče: ''Pomiri muslimane kad se zavade i približi ih jedne drugima kad se udalje.'' (Taberani i Bezzar)
I neka naša životna deviza i ideja vodilja bude kur'anski ajet iz sure Et-Tevbe: A vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima: traže da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćaju, i molitvu obavljaju i zekat daju, i Allahu i Poslaniku Njegovu se pokoravaju. To su oni kojima će se Allah sigurno smilovati.
Izvor: SAFF od 23.02.2007
-
Ludi Kure
ja fakat neznam gdje se nakotise i ko im podrsku daje... ovo treba dok je u zaletu zaustaviti inace cemo svi zajedno jedan veliki problem imati...
nije njima ni dzamija, niti vjera cilj... jedini razlog je mrznja, netrpeljivost i idiotluk... sve ijedan bjeze od svoje proslosti i kriju se u vehabizmu, a do juce su ispijali zadnju kap alkohola... fuj gadite mi se
-
BIHBOSNJAK
Muslimani su braca.Treba da se medjusobno pomazemo,a ne da se medju sobom djelimo.
-
senada
... uz duzno postovanje prema islamskim misionarima.., bojim se da unose vecu pomutnju i nemire u ionako poljuljano povjerenje bosnjackog naroda i njihovih vjerskih i politickih predstavnika..., i cak sta vise uzrokuju sve veci jaz izmedju vjernika i uopste islamske vjere...o cemu svjedoce slike praznih dzamija tamo gdje su vehabije...
...bosnjaci se po nacinu zivota tradicionalno stoljecima nisu razlikovali od evropske zapadne civilizacije i opste kulture..,mislim da ce tako ostati jer nisam sigurna da ce vehabijsku filozofiju i nacin zivota prihvatiti ovdasnji muslimanski svijet...
...bosnjaci se po nacinu zivota tradicionalno stoljecima nisu razlikovali od evropske zapadne civilizacije i opste kulture..,mislim da ce tako ostati jer nisam sigurna da ce vehabijsku filozofiju i nacin zivota prihvatiti ovdasnji muslimanski svijet...
-
digger
Wow: Ahmmed se maze 'ratnim bojama?' Bome se zakuhalo.Ahmmed wrote:Ma,ne šalji ih u Banoviće, pusti ih meni, molim tezoom66 wrote:ahmmede![]()
:)
ps. Utnapishtim je od silnog pishtanja odmah zvizno pa ti neshto ne mere odgovoriti...Izaći ću ja s njima na kraj
Uskoro ce lokalne vehabije da zazale sto nisu kjafiri!
-
digger
Sto si ja stalno postavljam pitanje: sta se u medjuvremenu dogodilo sa arapskom naukom i kulturom, i zasto je danas u stagnaciji?uozo wrote:...Opstepoznata cinjenica je da su arapski matematicari, doktori i vecina drugih naucnika u to vrijeme bila daleko ispred krscanskih u europi!
Da li Islam ima nekakavu vezu sa ovakvom situacijom?
-
senada
..ako ni od kog drugog od njih ce sigurno ovdje biti velike koristi po domicilne vjernike ali ne one koristi koju ocekuju oni, niti oni koji su aminovali njihovu spasilacku misiju...ono sto komunizam nije uspio srediti po pitanju vjere i vjernika sredit ce vehabizam.Ludi Kure wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ja fakat neznam gdje se nakotise i ko im podrsku daje... ovo treba dok je u zaletu zaustaviti inace cemo svi zajedno jedan veliki problem imati...
nije njima ni dzamija, niti vjera cilj... jedini razlog je mrznja, netrpeljivost i idiotluk... sve ijedan bjeze od svoje proslosti i kriju se u vehabizmu, a do juce su ispijali zadnju kap alkohola... fuj gadite mi se
-
digger
BEZ KOMENTARA
black wrote:de ne lupaj Zlato...ne pricaj o necemu o cemu pojma nemas...niti si svojim ocima vidjela...
hz_semir wrote:Treba fino organizovati tajnu organizaciju koja ce ih sve protjerati odakle su i dosli...
BIHBOSNJAK wrote:Muslimani su braca.Treba da se medjusobno pomazemo,a ne da se medju sobom djelimo.
-
klif
Objavljeno prije 1 sat 49 minuta
SDP o opasnosti od "vehabija"
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine izrazila je danas zabrinutost činjenicom da je proteklih dana došlo do novog sučeljavanja i podjela među bh. muslimanima.
- Sigurni smo da se i najstariji vjernici ne mogu sjetiti kada se zadnji put desilo da Careva džamija ostane zatvorena u vrijeme namaza zbog opasnosti od sukoba među vjernicima, kaže se u saopćenju iz SDP-a.
Pojava "vehabija" i njihova agresivna želja za tumačenjem i ispovijedanjem islama na njihov način, koji se razlikuje od šesto godina stare tradicije i kulture bosanskohercegovačkih muslimana, prijeti da osim verbalnih sukoba eskalira u fizički obračun.
- To je realna opasnost kojom se osim Islamske zajednice moraju pozabaviti sve institucije sistema. Državni organi ne smiju zatvarati oči pred ovim problemom, pred činjenicom da se pred našim očima gradi paralelni vaninstitucionalni sistem. Osim posebnog tumačenja islama, "vehabije" otvaraju svoje škole, prave svoju policiju, uvode svoja pravila ponašanja, upozoravaju iz ove stranke.
Najgore što se moglo desiti muslimanima na ovim prostorima je da se nakon bestidne agresije, u miru počnu baviti sami sobom, da se dijele na „tradicionaliste“ i „vehabije“.
SDP BiH se zalaže za slobodno ispoljavanje vjerskih nazora, te slobodno obavljanje vjerskih obreda i poslova, dok to ne ugrožava prava drugih. Svaka sloboda je ograničena slobodom drugih.
- Potpuno smo svjesni da ovakve pojave i sukobi zabrinjavaju sve dobronamjerne građane BiH, zbog čega dajemo bezrezervnu podršku organima vlasti i Islamskoj zajednici na iznalaženju rješenja za ovaj problem. Krajnje je vrijeme da se institucije sistema u BiH okrenu stvaranju uvjeta za normalan život svih njenih građana. Okretanje evropskim vrijednostima, koje nisu u suprotnosti sa našom tradicijom nema alternative, navodi se u saopćenju.
(FENA)
http://www.sarajevo-x.com/clanak/070225011
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine izrazila je danas zabrinutost činjenicom da je proteklih dana došlo do novog sučeljavanja i podjela među bh. muslimanima.
- Sigurni smo da se i najstariji vjernici ne mogu sjetiti kada se zadnji put desilo da Careva džamija ostane zatvorena u vrijeme namaza zbog opasnosti od sukoba među vjernicima, kaže se u saopćenju iz SDP-a.
Pojava "vehabija" i njihova agresivna želja za tumačenjem i ispovijedanjem islama na njihov način, koji se razlikuje od šesto godina stare tradicije i kulture bosanskohercegovačkih muslimana, prijeti da osim verbalnih sukoba eskalira u fizički obračun.
- To je realna opasnost kojom se osim Islamske zajednice moraju pozabaviti sve institucije sistema. Državni organi ne smiju zatvarati oči pred ovim problemom, pred činjenicom da se pred našim očima gradi paralelni vaninstitucionalni sistem. Osim posebnog tumačenja islama, "vehabije" otvaraju svoje škole, prave svoju policiju, uvode svoja pravila ponašanja, upozoravaju iz ove stranke.
Najgore što se moglo desiti muslimanima na ovim prostorima je da se nakon bestidne agresije, u miru počnu baviti sami sobom, da se dijele na „tradicionaliste“ i „vehabije“.
SDP BiH se zalaže za slobodno ispoljavanje vjerskih nazora, te slobodno obavljanje vjerskih obreda i poslova, dok to ne ugrožava prava drugih. Svaka sloboda je ograničena slobodom drugih.
- Potpuno smo svjesni da ovakve pojave i sukobi zabrinjavaju sve dobronamjerne građane BiH, zbog čega dajemo bezrezervnu podršku organima vlasti i Islamskoj zajednici na iznalaženju rješenja za ovaj problem. Krajnje je vrijeme da se institucije sistema u BiH okrenu stvaranju uvjeta za normalan život svih njenih građana. Okretanje evropskim vrijednostima, koje nisu u suprotnosti sa našom tradicijom nema alternative, navodi se u saopćenju.
(FENA)
-
analitičar
klif wrote:Objavljeno prije 1 sat 49 minuta
(FENA)
Velim isto sto je rekao jedan kršćanin nakon sto je presao na Islam:
" Hvala Allahu pa sam upoznao Islam prije nego sam upoznao Muslimane"
- Ahmmed
Vala, teško se s ovim ne složiti...U mnogo situacijaanalitičar wrote:klif wrote:Objavljeno prije 1 sat 49 minuta
(FENA)
![]()
![]()
![]()
evo opet su poceli komunisti da nam objasnjavaju Islam i da nam govore sta cemo i kako
![]()
![]()
![]()
![]()
Velim isto sto je rekao jedan kršćanin nakon sto je presao na Islam:
" Hvala Allahu pa sam upoznao Islam prije nego sam upoznao Muslimane"