Biblija i trojstvo

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
howyesno

Post by howyesno »

Jonx wrote: "Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on - Duh Istine - upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i - navješćivat će vama."
(Iv 16,12-15)

Postoji li iko na forumu za koga je Isus Sin Bozji, jedina Istina i Put i Život, koji krsti u ime Oca i Sina i Duha Svetoga a da mu je Sveto Trojstvo nejasno!???
Vidi Jonx, jedno cu ti priznati, tvoji postovi su medju zanimljivijim na forumu, svaka cast, izrazito postujem i cijenim tvoje znanje o tvojoj vjeri i tvoje razmisljanje. međutim, ovaj posljednji post i nije bas pisan u stilu u kojem si ranije pisao, imam osjecaj da se lagano gubis, na pocetku si bio cvrsci, samopouzdaniji i sto je najbitnije ubjedljiviji.
ovo zadnje sto si napisao bilo bi isto kao kada bi tebi neko rekao: "nikada neces shvatiti sta je islam ako ne proucis sehadet, tj ne predjes na islam", sto nije istina. ljudski um sve moze shvatiti, ili hoces da kazes da su krscani na neki nacin uzviseniji od nas pa tako mogu da razumiju trojstvo a da su svi ostali ljudi ljestvicu ispod njihovog intelektualnog nivoa te da ne shvataju pomenuto trojstvo. po tebi je dovoljno da se covjek prekrsti i odmah ce biti "prosvijetljen" i shvatiti sta je to trojstvo :?
ako pazljivo procitas svoj post vidjet ces da nisam daleko od istine.

u tvom citatu sam boldirao neke stvari, vidi po islamskom ucenju Isa a.s. (Isus) je najavljivao jos jednog poslanika poslije sebe. ako sada uzmes u obzir da je Muhamed a.s. potvrdjivao Isa a.s. (Isusa) i njegovu objavu, tvrdio da je i Isa dakle bio predposljednji Božiji poslanik itd zar ne mislis da postoji mogucnost da se gore navedeni citat odnosio na Muhameda a.s., na njegovu pojavu, na upucivanje u istinu, na objavljivanje onoga cemu svijet u vrijeme Isa a.s. (Isusa) jos nije bio spreman na sebe preuzeti jer "Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi" ? :?
Jonx

Post by Jonx »

howyesno wrote:
Jonx wrote: "Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on - Duh Istine - upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i - navješćivat će vama."
(Iv 16,12-15)

Postoji li iko na forumu za koga je Isus Sin Bozji, jedina Istina i Put i Život, koji krsti u ime Oca i Sina i Duha Svetoga a da mu je Sveto Trojstvo nejasno!???
Vidi Jonx, jedno cu ti priznati, tvoji postovi su medju zanimljivijim na forumu, svaka cast, izrazito postujem i cijenim tvoje znanje o tvojoj vjeri i tvoje razmisljanje. međutim, ovaj posljednji post i nije bas pisan u stilu u kojem si ranije pisao, imam osjecaj da se lagano gubis, na pocetku si bio cvrsci, samopouzdaniji i sto je najbitnije ubjedljiviji.
ovo zadnje sto si napisao bilo bi isto kao kada bi tebi neko rekao: "nikada neces shvatiti sta je islam ako ne proucis sehadet, tj ne predjes na islam", sto nije istina. ljudski um sve moze shvatiti, ili hoces da kazes da su krscani na neki nacin uzviseniji od nas pa tako mogu da razumiju trojstvo a da su svi ostali ljudi ljestvicu ispod njihovog intelektualnog nivoa te da ne shvataju pomenuto trojstvo. po tebi je dovoljno da se covjek prekrsti i odmah ce biti "prosvijetljen" i shvatiti sta je to trojstvo :?

u tvom citatu sam boldirao neke stvari, vidi po islamskom ucenju Isa a.s. (Isus) je najavljivao jos jednog poslanika poslije sebe. ako sada uzmes u obzir da je Muhamed a.s. potvrdjivao Isa a.s. (Isusa) i njegovu objavu, tvrdio da je i Isa dakle bio predposljednji Božiji poslanik itd zar ne mislis da postoji mogucnost da se gore navedeni citat odnosio na Muhameda a.s., na njegovu pojavu, na upucivanje u istinu, na objavljivanje onoga cemu svijet u vrijeme Isa a.s. (Isusa) jos nije bio spreman na sebe preuzeti jer "Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi" ? :?
Diskusije poput ove vodio sam mnogo puta na razlicitim forumima. Uvijek se pokazalo da zbog fundamentalnih razlika izmedju krscanstva i islama nema zakljucka kakav se ocekuje, kao, slozili smo se i sl....

S obzirom na tvoju "potkovanost" siguran sam da ti je poznata cinjenica da i mnogi krscanski teolozi imaju razlice stavove oko Svetog Trojstva. Za sebe mislim da imam tu Milost Božju, Duha Svetoga koji mi pomaze dokuciti tu "veliku misteriju". Vjeruj mi, za mene nema dileme: Jedan je Bog, a tri su Bozanske osobe.

Ne mislim da postoji mogucnost da se gore navedeni citat odnosio na Muhameda a.s jer iz Evandelja citamo:

"Isus je odgovorio, “Ja sam Put, Istina i Život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni” (Ivan 14:6)

Za mene nema drugog Puta. Za mene Muhameda a.s, nije obecani Branitelj. Zasto?
Iz razgovora Isusa na rastanku s njegovim ucenicima mozemo doznati o Duhu Svetome da je on Branitelj i Duh istine koji treba zivjeti u nama:

"Ja ću moliti Oca, i dat će vam drugog Branitelja koji će ostati s vama zauvijek: Duha istine, kojega svijet ne može primiti, jer niti ga vidi niti ga poznaje. Vi ga poznajete, jer boravi s vama i jer će biti u vama." (Ivan 14, 16.17.)
howyesno

Post by howyesno »

Vidi Jonx, nije u pitanju moja potkovanost ili ne potkovanost, u pitanju je nesta sasvim drugo. Ti lagano cak i skreces s teme, razlika izmedju mene i tebe nije velika, ja vjerujem u Boga - ti vjerujes u Boga. nasa vjerovanja se donekle poklapaju a odnekle razilaze. ja znam prilicno o svojoj vjeri kao i ti o svojoj i to je zapravo razlog zasto ja svaki tvoj post cijenim.
medjutim jedna je razlika evidentna, ja zelim nesto i o tvojoj vjeri da saznam, neke stvari koje mi nisu bas jasne, priznajem, to jesu skakljive teme ali ne i tabu teme. ti koji poznajes tu vjeru jako dobro meni mozes pomoci u razumijevanju nekih meni nejasnih stvari ali ne na nacin na koji trenutno nastupas. meni se svidja sto ti sve podkrijepis odredjenim citatom iz biblije i sl, to je jako dobro, ali takodjer, cinjenica je, da ti dalje od tog ne razmisljas.
kada bi teze, izjave i komentare pobijali citatima iz Biblije i Kur'ana tome nebi rkaja bilo, ali to nam nije cilj, cilj nam je stvoriti objektivno misljenje o cijeloj ovoj stvari. jer, u sustini, krscanstvo i islam nisu daleko jedno od drugog!
ja sam gore vec citirao neke ajete iz kur'ana koji kažu "meni moja, tebi tvoja vjera" i tako treba i da bude, ja postujem tebe i tvoju vjeru kao sto bi i ti trebao mene i moju vjeru, ovo sam naveo samo da nebi doslo do pogresne interpretacije ovog posta.
Savjetovao bih ti samo da se malo raspitas i procitas o islamu i Kur'anu. vjerujem da ces biti iznenadjen koliko ima naucnih dokaza koji upucuju na Božansko porijeko samog Kur'ana, neko je vec ranije naveo odredjene dokaze kao što su: da se mora dodiruju ali da im se vode ne mijesaju, zacetak covjeka, stvaranje mlijeka, neprestano sirenje kosmosa itd itd, sve je to objavljeno prije vise od 1400 godina a tek se u danasnje vrijeme otkriva jer ranije nije bilo niti mogućnosti niti tehnologije niti znanja da bi se to potvrdilo.
Jonx

Post by Jonx »

howyesno wrote:Vidi Jonx, nije u pitanju moja potkovanost ili ne potkovanost, u pitanju je nesta sasvim drugo. Ti lagano cak i skreces s teme, razlika izmedju mene i tebe nije velika, ja vjerujem u Boga - ti vjerujes u Boga. nasa vjerovanja se donekle poklapaju a odnekle razilaze. ja znam prilicno o svojoj vjeri kao i ti o svojoj i to je zapravo razlog zasto ja svaki tvoj post cijenim.
medjutim jedna je razlika evidentna, ja zelim nesto i o tvojoj vjeri da saznam, neke stvari koje mi nisu bas jasne, priznajem, to jesu skakljive teme ali ne i tabu teme. ti koji poznajes tu vjeru jako dobro meni mozes pomoci u razumijevanju nekih meni nejasnih stvari ali ne na nacin na koji trenutno nastupas. meni se svidja sto ti sve podkrijepis odredjenim citatom iz biblije i sl, to je jako dobro, ali takodjer, cinjenica je, da ti dalje od tog ne razmisljas.
kada bi teze, izjave i komentare pobijali citatima iz Biblije i Kur'ana tome nebi rkaja bilo, ali to nam nije cilj, cilj nam je stvoriti objektivno misljenje o cijeloj ovoj stvari. jer, u sustini, krscanstvo i islam nisu daleko jedno od drugog!
ja sam gore vec citirao neke ajete iz kur'ana koji kažu "meni moja, tebi tvoja vjera" i tako treba i da bude, ja postujem tebe i tvoju vjeru kao sto bi i ti trebao mene i moju vjeru, ovo sam naveo samo da nebi doslo do pogresne interpretacije ovog posta.
Savjetovao bih ti samo da se malo raspitas i procitas o islamu i Kur'anu. vjerujem da ces biti iznenadjen koliko ima naucnih dokaza koji upucuju na Božansko porijeko samog Kur'ana, neko je vec ranije naveo odredjene dokaze kao što su: da se mora dodiruju ali da im se vode ne mijesaju, zacetak covjeka, stvaranje mlijeka, neprestano sirenje kosmosa itd itd, sve je to objavljeno prije vise od 1400 godina a tek se u danasnje vrijeme otkriva jer ranije nije bilo niti mogućnosti niti tehnologije niti znanja da bi se to potvrdilo.
Vidi sad Ti, savrseno mi je jasno sta je u pitanju!! Trudio sam se da se drzim teme sve do onog trenutka kada je za nastavak diskusije sa moje strane, bilo potrebno prosiriti temu radi sto boljeg shvatanja Svetog Trojstva.

Kao odgovore, nudi sam mimo svojih rijeci, citate iz Evandelje kako bi pokusao dati valjan odgovor na temu. Ispalo je da su ti citati "klimavog" "porijekla", da je moje znanje o materiji malo... ispalo je sve ono sto uvijek ispadne bez obzira koliko uvazavali jedni druge, i to je fakat.
Ne prihvatam cinjenicu da nisam pokusao, niti nijecem da sam stjeran u kut morao "biti ostar" isticuci fundamentalne razlike, navodeci ih kao primjer zasto neko ne razumije Sveto Trojstvo.

Nemoj se ljutiti niti mi zamjerati sto ne prihvatam cinjenicu da je Muhamedova "zadnja"... Nemoj mi zamjeriti sto o tome imam i mnogo "ostriji" stav nego li ga ovdje iznosim jer sam krscanin koji ne poznaje niti prihvata bilo koji drugi Put i Istinu i Život. Cvrsto se drzim Puta kojim me Duh Sveti vodi, i ne skrecem iz sumnje u vjerodostojnost Evandelja.
Cvrsto vjerujem, srce mi je puno a dusa zadovoljna. Svjedok sam Kristov, svedok neiscrpne Božje ljubavi prema covjeku.

U svakom slucaju ti hvala na savjetu da se vise informisem o Islamu. Nastojat cu nadograditi svoje znanje o islamu kako bi ubuduce mogao muslimani davati "razumnije" odgovore te sto razumljivije svjedociti o Ocu, Sinu i Duhu Svetome. :-D
howyesno

Post by howyesno »

Jonx wrote: Vidi sad Ti, savrseno mi je jasno sta je u pitanju!! Trudio sam se da se drzim teme sve do onog trenutka kada je za nastavak diskusije sa moje strane, bilo potrebno prosiriti temu radi sto boljeg shvatanja Svetog Trojstva.

Kao odgovore, nudi sam mimo svojih rijeci, citate iz Evandelje kako bi pokusao dati valjan odgovor na temu. Ispalo je da su ti citati "klimavog" "porijekla", da je moje znanje o materiji malo... ispalo je sve ono sto uvijek ispadne bez obzira koliko uvazavali jedni druge, i to je fakat.
Ne prihvatam cinjenicu da nisam pokusao, niti nijecem da sam stjeran u kut morao "biti ostar" isticuci fundamentalne razlike, navodeci ih kao primjer zasto neko ne razumije Sveto Trojstvo.

Nemoj se ljutiti niti mi zamjerati sto ne prihvatam cinjenicu da je Muhamedova "zadnja"... Nemoj mi zamjeriti sto o tome imam i mnogo "ostriji" stav nego li ga ovdje iznosim jer sam krscanin koji ne poznaje niti prihvata bilo koji drugi Put i Istinu i Život. Cvrsto se drzim Puta kojim me Duh Sveti vodi, i ne skrecem iz sumnje u vjerodostojnost Evandelja.
Cvrsto vjerujem, srce mi je puno a dusa zadovoljna. Svjedok sam Kristov, svedok neiscrpne Božje ljubavi prema covjeku.

U svakom slucaju ti hvala na savjetu da se vise informisem o Islamu. Nastojat cu nadograditi svoje znanje o islamu kako bi ubuduce mogao muslimani davati "razumnije" odgovore te sto razumljivije svjedociti o Ocu, Sinu i Duhu Svetome. :-D
drug, pa tu smo da diskutujemo, ne da se ljutimo i svadjamo. ovdje ljutnji nema mjesta.
istina da su tvoja uporista ponekad kako vec sam rece "klimava" te da nikada nisi dao konkretan odgovor na pitanje autenticnosti biblije, kako je doslo do mnogobrojnih kontradiktornosti itd, takodjer nisi stao u odbranu teze da je trojstvo nastalo tek puno kasnije na koncilu u Nikeji, nego si se vise bazirao na licno ubjedjenje. mi koji i nismo bas upuceni u trojstvo a koji smo zainteresirani za tu temu to svakako necemo skontati iz necijeg licnog ubjedjenja vec iznosenjem cinjenica, od kada, kako sta gdje zbog cega itd itd.
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

_BosanaC wrote:
Ljubitelj Zabara wrote:... a po tebi je svako ko veruje, zaslepljena i zadrta budala?
Sportista je sigurno nevernik, jer da je vernik, po automatizmu ne bi bio sportista, nego ono prvo.
Izvini, ali obicna kenjaza, prouzrokovana indoktrinacijom masovnih medija.
Religija je otrov. U jbt, jos fali ono " opijum za narod ".
A sta je demokratija? Sistem gde dve budale nadglasaju jednog genija, ili nesto drugo.
Nisam protiv demokratije, samo mi malo smeta taj novi fazon poimanja stvari.
To je danas u modi. Kod svih.
Danas imas tri, cetiri, CNN-a i BBC-a, koji formiraju svest ljudi, i kazu ti, ovo je dobro, ovo je lose.
Evo ti primer onog uragana u USA. Svi fini, debeli i bogati, i naravno u agnostickom fazonu. Kad udari uragan, svi se slomise ko ce pre da opljacka radnju.
Samo da te razocaram na brzinu - religija jeste opijum za narod.

Trenutno je trend u svijetu da vjernici sve manje posjecuju vjerske hramove, bas iz razloga sto i sami vide gdje ih ovako organizovane religije vode. Religijski kadrovi su postali sve osim onoga sto bi stvarno trebali da budu: veza izmedju ljudi i Boga. Uzimaju si za pravo da upravljaju zivotima, politikom, drzavama... I ne krivim ih, kao sto @digger rece crkva je tu praksu uvela jos pri svom nastanku i definitivno je najdalje otisla u tome, a ostali ih polako stizu.

I opet kazem, da bi neko vjerovao u Boga ne mora biti religiozan i pripadati ni jednom taboru niti biti takmicarski nastrojen prema bilo kome. Vjera u Boga je nesto sto je izmedju covjeka i izmedju Boga, i Bog je jedini koji zna ko iskreno vjeruje u njega a ko je tu samo radi marketinga.
potpisujem
sember

Post by sember »

howyesno wrote:
sember wrote:To je ono sto na forumu ja stalno isticem. Organizovana religija je otrov jer 'drugi' nisu nista nego nevjernici. A svi znamo kako islam tretira nevjernike.

Daj pusku sportisti i on ce otici na streliste i vjezbati. Daj istu u ruku zaslijepljenom i zadrtom na bilo koji nacin, i napravio si problem.

evo ja procita pa naucih da su ovi preko brda sportisti :oops:
evo kako islam tretira "nevjernike"

ovaj biser pripada DIGGER-u
i ja sam iznenadjen pisanjem i toleranciji istih.
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Jonx wrote:
howyesno wrote:
(Iv 16,12-15)

Diskusije poput ove vodio sam mnogo puta na razlicitim forumima. Uvijek se pokazalo da zbog fundamentalnih razlika izmedju krscanstva i islama nema zakljucka kakav se ocekuje, kao, slozili smo se i sl....

S obzirom na tvoju "potkovanost" siguran sam da ti je poznata cinjenica da i mnogi krscanski teolozi imaju razlice stavove oko Svetog Trojstva. Za sebe mislim da imam tu Milost Božju, Duha Svetoga koji mi pomaze dokuciti tu "veliku misteriju". Vjeruj mi, za mene nema dileme: Jedan je Bog, a tri su Bozanske osobe.

Ne mislim da postoji mogucnost da se gore navedeni citat odnosio na Muhameda a.s jer iz Evandelja citamo:

"Isus je odgovorio, “Ja sam Put, Istina i Život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni” (Ivan 14:6)

Za mene nema drugog Puta. Za mene Muhameda a.s, nije obecani Branitelj. Zasto?
Iz razgovora Isusa na rastanku s njegovim ucenicima mozemo doznati o Duhu Svetome da je on Branitelj i Duh istine koji treba zivjeti u nama:

"Ja ću moliti Oca, i dat će vam drugog Branitelja koji će ostati s vama zauvijek: Duha istine, kojega svijet ne može primiti, jer niti ga vidi niti ga poznaje. Vi ga poznajete, jer boravi s vama i jer će biti u vama." (Ivan 14, 16.17.)
Mozes ti citirati Novi Zavjet koliko hoces, problem je sto to nije neophodno ono sto je Isusu ZAISTA govorio - nego samo prepricavanja njemu pripisana a on nije zapisivao sto mu je objavljivano niti su to cinili oni uz njega u isto vrijeme kada je bio medju njima, nego su samo "slusali" i vecinom nisu ni razumjeli jer se cesto koristio alegorijama.

Treba vjerovati jer Bog Postoji oduvijek i zuvijek - ali (ne zelim da ti "uzdrmam" samopouzdanje) kako mozes da budes siguran da to sto citas u stvari JESTE to sto je Isus govorio?
Ne mozes nikako biti siguran jer je to pisano 300 godina nakon njega a do tada samo prenoseno usmeno, to i teolozi sami priznaju...

Preporucujem Jevandjelje po Barnabi, pronadjeno relativno "skoro" tj. neunistena kopija (od onih koje su unistene na pomenutom saboru).

Ako zelis Istinu, CIJELU Istinu i samo Istinu - moli Boga (ne Isusa, ni svece, ni duha - nego Boga) Uzvisenog, Milostivog, Mudrog koji Upucuje i koji je sve Stvorio - moli Njega da ti pokaze Put i vjeru kakvom je On zadovoljan, vjeru koju su imali i Mojsije i Isus i svi preko kojih je Bog ljudima davao Uputu - moli Ga da ti otvori srce i pokaze tu VJERU koja je slobodna od religija i njihovih medjusobnih razlicitosti - cistu VJERU...

To ako zaista zelis da znas i da dosegnes najvise stupnjeve vjere - bez obzira na ono do sada nauceno, bez obzira na ono sto odgovara egu, bez obzira na to sta ljudi govore - Uzviseni Bog, Gospodar Univerzuma i Stvoritelj svega sto znamo i ne znamo, Stvoritelj svih zivih stvorenja (ukljucujuci Isusa)

- On je otvorio vrata Istine i ko god iskreno zeli da kroz njih prodje On mu nece uskratiti to, samo ako ISKRENA srca i potpuno predan Bogu, koji nije materijalan da Ga zamislimo, nije forma da Ga oformimo, nema granice da Ga ogranicimo (kao "Bog je u Raju ili u nebesima" - to implicira da je Raj ili nebesa "vece" od Boga pa Ga "sadrze") Njega ne sadrzi nikakav prostor niti Ga dotice ikakvo Vrijeme (On JE Vrijeme i Prostor i sve izvan toga)...

Predamo se Njemu kao mrtav onome sto ga priprema za pokop - Njegova Volja je nasa - i jedina zelja koju imamo u srcu je da nam ukaze na Istinu CIJELOVITU a ne djelimicnu niti izmijesanu sa neistinom, koliko to jedno judsko srce moze podnijeti... Neka ona molitva "da bude Volja Tvoja" bude iskrena i "moja volja pokorena Tvojoj"... On uslisava molbe svakoga ko Ga moli - zato trebamo paziti sta molimo - molimo ono sto On zna da je za nas najbolje, ono sto je Istina bez i tracka sumnje... i snagu da prihvatimo Istinu kada je spoznamo....

Neka je Boziji Mir i Uputa s tobom i svima koji citaju.
Sta god da tvoje srce zeli, neka bude Bogu ugodno i iskreno....
howyesno

Post by howyesno »

sember wrote:
howyesno wrote:
sember wrote:To je ono sto na forumu ja stalno isticem. Organizovana religija je otrov jer 'drugi' nisu nista nego nevjernici. A svi znamo kako islam tretira nevjernike.

Daj pusku sportisti i on ce otici na streliste i vjezbati. Daj istu u ruku zaslijepljenom i zadrtom na bilo koji nacin, i napravio si problem.

evo ja procita pa naucih da su ovi preko brda sportisti :oops:
evo kako islam tretira "nevjernike"

ovaj biser pripada DIGGER-u
i ja sam iznenadjen pisanjem i toleranciji istih.
ah sta bi ziv covjek...ima nas svakakvih

ne kaze se bezze "svasta u Božijoj basti"... :-)
Murisno1

Post by Murisno1 »

KOGOD KADGOD wrote:

Preporucujem Jevandjelje po Barnabi, pronadjeno relativno "skoro" tj. neunistena kopija (od onih koje su unistene na pomenutom saboru).
mala opaskica ... :)
za evanđelje po barnabi se gotovo sa totalnom sigurnošću može reći da je krivotvorina .. mnogi islamski učenjaci se slažu s tom tezom ...

da se bude korektno brate .. neka se zna :-D
Jonx

Post by Jonx »

KOGOD KADGOD wrote: Mozes ti citirati Novi Zavjet koliko hoces, problem je sto to nije neophodno ono sto je Isusu ZAISTA govorio - nego samo prepricavanja njemu pripisana a on nije zapisivao sto mu je objavljivano niti su to cinili oni uz njega u isto vrijeme kada je bio medju njima, nego su samo "slusali" i vecinom nisu ni razumjeli jer se cesto koristio alegorijama
Koristio je alegorije kako bi ga masa kojoj se obracao mogla razumijeti. Poslusaj:

"I pristupe učenici pa ga zapitaju: "Zašto im zboriš u prispodobama?" On im odgovori: "Zato što je vama dano znati otajstva kraljevstva nebeskoga, a njima nije dano. Doista, onomu tko ima dat će se i obilovat će, a onomu tko nema oduzet će se i ono što ima. U prispodobama im zborim zato što gledajući ne vide i slušajući ne čuju i ne razumiju." "Tako se ispunja na njima proroštvo Izaijino koje govori: Slušat ćete, slušati - i nećete razumjeti; gledat ćete, gledati - i nećete vidjeti! Jer usalilo se srce naroda ovoga: uši začepiše, oči zatvoriše da očima ne vide, ušima ne čuju, srcem ne razumiju te se ne obrate pa ih izliječim. A blago vašim očima što vide, i ušima što slušaju. Zaista, kažem vam, mnogi su proroci i pravednici željeli vidjeti što vi gledate, ali nisu vidjeli; i čuti što vi slušate, ali nisu čuli."
(Mt 13, 10-17)
KOGOD KADGOD wrote: Treba vjerovati jer Bog Postoji oduvijek i zuvijek - ali (ne zelim da ti "uzdrmam" samopouzdanje) kako mozes da budes siguran da to sto citas u stvari JESTE to sto je Isus govorio?
Ne mozes nikako biti siguran jer je to pisano 300 godina nakon njega a do tada samo prenoseno usmeno, to i teolozi sami priznaju...
Tesko je uzdrmati samopouzdanje koje Duh Sveti doljeva. To cini kako bi ja svojom vjerom svjedocio autenticnost Njegove Riječi.
KOGOD KADGOD wrote: Ako zelis Istinu, CIJELU Istinu i samo Istinu - moli Boga (ne Isusa, ni svece, ni duha - nego Boga) Uzvisenog, Milostivog, Mudrog koji Upucuje i koji je sve Stvorio - moli Njega da ti pokaze Put i vjeru kakvom je On zadovoljan, vjeru koju su imali i Mojsije i Isus i svi preko kojih je Bog ljudima davao Uputu - moli Ga da ti otvori srce i pokaze tu VJERU koja je slobodna od religija i njihovih medjusobnih razlicitosti - cistu VJERU...
Kazes Put!?

"Odgovori mu Isus: "Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni." (Iv 14, 6)

Znas li da je najveca krscanska molitva prihvatljiva i muslimanima!?

Oce nas, koji jesi na nebesima,
sveti se ime Tvoje,
dodji kraljevstvo Tvoje,
budi volja Tvoja kako na pocetku,
tako i vazda vijeke vijekova.
Amen
KOGOD KADGOD wrote: - On je otvorio vrata Istine i ko god iskreno zeli da kroz njih prodje On mu nece uskratiti to, samo ako ISKRENA srca i potpuno predan Bogu, koji nije materijalan da Ga zamislimo, nije forma da Ga oformimo, nema granice da Ga ogranicimo (kao "Bog je u Raju ili u nebesima" - to implicira da je Raj ili nebesa "vece" od Boga pa Ga "sadrze") Njega ne sadrzi nikakav prostor niti Ga dotice ikakvo Vrijeme (On JE Vrijeme i Prostor i sve izvan toga)...
Slazem se da je On otvorio vrata Istine i ponavljam:

"Odgovori mu Isus: "Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni." (Iv 14, 6)
digger

Post by digger »

Murisno1 wrote:
KOGOD KADGOD wrote: Preporucujem Jevandjelje po Barnabi, pronadjeno relativno "skoro" tj. neunistena kopija (od onih koje su unistene na pomenutom saboru).
mala opaskica ... :)
za evanđelje po barnabi se gotovo sa totalnom sigurnošću može reći da je krivotvorina .. mnogi islamski učenjaci se slažu s tom tezom ...

da se bude korektno brate .. neka se zna :-D
E moj Murisno: ne cujemo se podugo, a kada dodjes onda zabrljas stvar.

Zasto bolan serviras forumskom 'pucanstvu' sta islamski teolozi misle autoritativno o hriscanskom materijalu? Zar ne vidis da je to pogresno, uvredljivo, neprihvatljivo, licemjerno... itd.

Ne znam niti me interesuje sta je Barnaba pisao, ali cak ni ja ne bih gornje postavio. Nemoj tako bolan: nije ni posteno a ni fer. Ima sigurno hadisa ili vec cega cije (ne)vrijednosti bi TI mogao ovdje da komentarises. Od svoga, svome.
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Sve pročitah, ali koliko god je tema interesantna i koliko god bilo odličnih postova, mene raduje jedna druga činjenica a to je da je ova tema zaista predivan (nazalost veoma usamljen i rijedak) primjer kako bi razgovor i dijalog različitih (naročito sljedbenika vjera) trebao tj. morao izgledati. Bez uvreda, bez supljeg zachatavanja i sl. na sto smo inače navikli.

:faraon1: :faraon1: :faraon1: :faraon1: :faraon1: :faraon1: :faraon1: :faraon1:

Tema je odlično postavljena i odlično se razvijala, i ako zanemarimo par manjih upada - savrseno!!

Čestitam svima redom, uključujući i @diggera koji se ovog puta različito od njegovog čestog adeta, suzdrzavao od provokacija i direktnih napada. Poz. @digger :)
Čestitka i kršćanima, i muslimanima i ateistima 8-)

Stvarno mi je naporno da uvijek zoom mora biti nekakav medijator isto koda se radi o pitbulovima u kavezu, posebno kad se dotakne vjere i nevjere :sad: :roll:
Gost123

Post by Gost123 »

howyesno wrote: istina da su tvoja uporista ponekad kako vec sam rece "klimava" te da nikada nisi dao konkretan odgovor na pitanje autenticnosti biblije, kako je doslo do mnogobrojnih kontradiktornosti itd, takodjer nisi stao u odbranu teze da je trojstvo nastalo tek puno kasnije na koncilu u Nikeji, nego si se vise bazirao na licno ubjedjenje. mi koji i nismo bas upuceni u trojstvo a koji smo zainteresirani za tu temu to svakako necemo skontati iz necijeg licnog ubjedjenja vec iznosenjem cinjenica, od kada, kako sta gdje zbog cega itd itd.
katolicki teolozi ne smatraju da su biblijski tekstovi nastali onako kako muslimani smatraju za kuran, da ih je diktirao andjeo, ili da je netko drugi diktirao pa biblijski pisac zapisivao. ako procitas stogod od katolickih egzegeta o nastanku pojedinih biblijskih knjiga, vidjet ces da i oni kazu da knjige nisu nastale odjednom, nego postupno i da su bilo redakcija tekstova od biblijskih pisaca. ili primjerice da knjige i psalmi koji se pripisuju davidu nisu izvorno njegovi, mozda jesu neki ali sigurno nisu svi itd... a kako oni tumace dogmu trojstva, bolje da potrazis na nekom katolickom forumu. smisno je da ti ovdje nekscani ili muslimani objasnjavaju to...
otidji na google groups pa pretrazi neku krscansku grupu sa temom trojstva... ako te to iskreno zanima.
howyesno

Post by howyesno »

Gost123 wrote: katolicki teolozi ne smatraju da su biblijski tekstovi nastali onako kako muslimani smatraju za kuran, da ih je diktirao andjeo, ili da je netko drugi diktirao pa biblijski pisac zapisivao. ako procitas stogod od katolickih egzegeta o nastanku pojedinih biblijskih knjiga, vidjet ces da i oni kazu da knjige nisu nastale odjednom, nego postupno i da su bilo redakcija tekstova od biblijskih pisaca. ili primjerice da knjige i psalmi koji se pripisuju davidu nisu izvorno njegovi, mozda jesu neki ali sigurno nisu svi itd... a kako oni tumace dogmu trojstva, bolje da potrazis na nekom katolickom forumu. smisno je da ti ovdje nekscani ili muslimani objasnjavaju to...
otidji na google groups pa pretrazi neku krscansku grupu sa temom trojstva... ako te to iskreno zanima.
sorry drug ali ovdje ima i krscana i muslimana a kako smo mogli vijdeti i ateista, tebi hvala na postu a ako si procitao sve postavljene postove mogao si primjetiti da ima jako zanimljivih i interesantnih postova koji imaju svoje uporiste.
Jonx

Post by Jonx »

howyesno wrote:
Gost123 wrote: katolicki teolozi ne smatraju da su biblijski tekstovi nastali onako kako muslimani smatraju za kuran, da ih je diktirao andjeo, ili da je netko drugi diktirao pa biblijski pisac zapisivao. ako procitas stogod od katolickih egzegeta o nastanku pojedinih biblijskih knjiga, vidjet ces da i oni kazu da knjige nisu nastale odjednom, nego postupno i da su bilo redakcija tekstova od biblijskih pisaca. ili primjerice da knjige i psalmi koji se pripisuju davidu nisu izvorno njegovi, mozda jesu neki ali sigurno nisu svi itd... a kako oni tumace dogmu trojstva, bolje da potrazis na nekom katolickom forumu. smisno je da ti ovdje nekscani ili muslimani objasnjavaju to...
sorry drug ali ovdje ima i krscana i muslimana a kako smo mogli vijdeti i ateista, tebi hvala na postu a ako si procitao sve postavljene postove mogao si primjetiti da ima jako zanimljivih i interesantnih postova koji imaju svoje uporiste.
Slazem se s tobom. Kao sto FEED primjeti, ovo je jedna od rijetkih tema na kojoj se ton nije povisio, a kamoli neko nekog zlonamjerno uvrijedio. Ovo je svijetli primjer iskrenog i otvorenog medjureligijskog dijaloga.
patrius

Post by patrius »

Izmedju pravih vjernika i boga nema posrednika.No,mene zanima koja su to cuda kojima su samo vjernici pocastvovani???
Gost123

Post by Gost123 »

howyesno wrote: sorry drug ali ovdje ima i krscana i muslimana a kako smo mogli vijdeti i ateista, tebi hvala na postu a ako si procitao sve postavljene postove mogao si primjetiti da ima jako zanimljivih i interesantnih postova koji imaju svoje uporiste.
naravno da ima, ali citajuci ovakve teme i prije primjetih da cesto pojedini vjernici ni sami ne znaju kako sluzbeno teologija tumaci neke stvari, pa je ipak bolje potraziti i sluzbene verzije...
ili kad musliman ima svoje neko misljenje o trojstvu i cudi se kako oni krscani vjeruju to, a tamo krscani ni ne vjeruju onako kako je on zamislio da vjeruju... o tome pricam.
ti si napisao ovo:

"dakle zanima me stav Biblije po pitanju "trojstva"- koliko sam ja upratio sveti duh, Bog i sin, i da li je i gdje navedeno da je Isus Bog ili Božiji sin?
moram priznati da i nisam pretjerano upucen u krscanstvo pa pokusajte biti koliko moguce jasniji da bih stvorio pravu sliku o ovome."

izravno u bibliji ne pise tako bog je jedan a tri su bozanske osobe: otac sin i duh sveti... a kako su krscanski teolozi dosli do toga? pa tu ima malo vise materijala i ipak bi se morao konzultirati sa literaturom na tu temu napisanom od strane teologa a ne kolega sa foruma. sumanjm da ces drugacije dobiti "pravu" sliku toga. evo ti nesto kratko na temu:
http://www.katolici.org/katekizam.php?a ... idi&id=591

pozdrav
howyesno

Post by howyesno »

Gost123 wrote: izravno u bibliji ne pise tako bog je jedan a tri su bozanske osobe: otac sin i duh sveti... a kako su krscanski teolozi dosli do toga? pa tu ima malo vise materijala i ipak bi se morao konzultirati sa literaturom na tu temu napisanom od strane teologa a ne kolega sa foruma. sumanjm da ces drugacije dobiti "pravu" sliku toga. evo ti nesto kratko na temu:
pozdrav
vidi drug, ovo je svakako tema o kojoj se da razgovarati, ja sam imao sve opcije na raspolaganju ukljucujuci otici drito u crkvu i raspitati se na datu temu, tada bih cuo zvanicni crkvin stav spram te teme i to je to.
Međutim, ja sam htio cuti malo vise strana i razmisljanja, i prilicno sam zadovoljan dosadasnjim tokom ove diskusije, s nekoliko izuzetaka koji se svakako mogu zanemariti.
Kako sam ranije vec posjecivao slicne forume mogu samo pohvaliti sve ucesnike na krajnje fer i korektnoj raspravi, sto ne znachi da je ista zavrsena, naprotiv.
njonjica

Post by njonjica »

Iako sam, moram priznati, prilikom otvaranja teme bila vrlo skepticna, izuzetno sam (pozitivno) iznenadjena nivoom rasprave i tokom diskusije...
:-D
Gost123

Post by Gost123 »

howyesno wrote: vidi drug, ovo je svakako tema o kojoj se da razgovarati, ja sam imao sve opcije na raspolaganju ukljucujuci otici drito u crkvu i raspitati se na datu temu, tada bih cuo zvanicni crkvin stav spram te teme i to je to.
Međutim, ja sam htio cuti malo vise strana i razmisljanja, i prilicno sam zadovoljan dosadasnjim tokom ove diskusije, s nekoliko izuzetaka koji se svakako mogu zanemariti.
Kako sam ranije vec posjecivao slicne forume mogu samo pohvaliti sve ucesnike na krajnje fer i korektnoj raspravi, sto ne znachi da je ista zavrsena, naprotiv.
ok ok, nemoj shvatiti moje komentare kao glaz za zatvaranje teme... samo ti kazem da, uz ovu raspravu na forumu, nije lose procitati i "strucnije" misljenje, ukoliko covjeka stvarno zanima kako to i sto krscani vjeruju. nista vise:)
pozdrav
howyesno

Post by howyesno »

Gost123 wrote: izravno u bibliji ne pise tako bog je jedan a tri su bozanske osobe: otac sin i duh sveti... a kako su krscanski teolozi dosli do toga? pa tu ima malo vise materijala i ipak bi se morao konzultirati sa literaturom na tu temu napisanom od strane teologa a ne kolega sa foruma. sumanjm da ces drugacije dobiti "pravu" sliku toga. evo ti nesto kratko na temu:

pozdrav
posjetio sam gore navedeni link i donekle procitao tekst. prenosim dio texta sa pomenute stranice:

DOGMA SVETOGA TROJSTVA

253 Trojstvo je jedno. Ne ispovijedamo tri boga, nego jednoga jedinog Boga u trima osobama: "istobitno Trojstvo".[61] Božanske osobe ne dijele među sobom jedino božanstvo, nego je svaka od njih potpun Bog: "Otac je isto što i Sin, Sin je isto što i Otac, Otac i Sin su isto ono što i Duh Sveti, to znači po naravi jedan Bog".[62] "Svaka je od triju osoba ta zbilja, tj. božanska suština, bit ili narav".[63]

Da malo "razgodimo"...

Ne ispovijedamo tri boga, nego jednoga jedinog Boga u trima osobama - text je vise nego jasan, dakle jedan Bog u trima osobama dakle 1/3, po ovome tri osobe cine jednog Boga

međutim

Božanske osobe ne dijele među sobom jedino božanstvo, nego je svaka od njih potpun Bog - gore navedena teza/zakljucak ponisten, ovdje vec "osobe" ne dijele jedino Božanstvo nego imamo tri POTPUNA Boga?

slijedi

"Otac je isto što i Sin, Sin je isto što i Otac, Otac i Sin su isto ono što i Duh Sveti, to znači po naravi jedan Bog" - Potpuna nejasnoća, gore imamo tri potpuna Boga dok ovdje imamo tri puta jedno te isto sto cini jedno? neko je vec ranije napisao 1+1+1=1? dalje, postavlja se pitanje ako je jedan Bog i ako je Isus taj Bog i ako su ove tri, uslovno receno, osobe jedan Bog, kome se onda Isus molio, ispada kao da se molio sam sebi, sto je, moras priznati neshvatljivo. Isus se definitivno molio nekome, mislim da cemo se bar oko toga sloziti, pa, u tom slucaju, znachi da ima neki "visi autoritet" od samog Isusa, medjutim u gore navedenom citatu pise da su tri osobe jedan Bog i da su svi jednaki - pa ako je jedan Bog i ako su sve troje jednaki zasto se jedan drugome mole?

Slijedi

Svaka je od triju osoba ta zbilja, tj. božanska suština, bit ili narav - ovdje opet dolazimo do onog 3/1 odnosno tri "osobe 1 Bog.

ima li mozda neko ko je gore navedeni citat shvatio i ko ga moze objasniti drugacije nego sto sam ga ja prokomentarisao. dakle ja kao citalac koji nema veze sa trojstvom postajem totalno zbunjen jer se ne zna "sta je pisac htio da kaze."
ljubazno bih zamolio ljude koji su upuceniji u ovo da gore navedeni citat pojasne, mozda ja i dalje srljam.

Hvala.
Gost123

Post by Gost123 »

howyesno wrote: Potpuna nejasnoća, gore imamo tri potpuna Boga dok ovdje imamo tri puta jedno te isto sto cini jedno?
ima li mozda neko ko je gore navedeni citat shvatio i ko ga moze objasniti drugacije nego sto sam ga ja prokomentarisao. dakle ja kao citalac koji nema veze sa trojstvom postajem totalno zbunjen jer se ne zna "sta je pisac htio da kaze."
ljubazno bih zamolio ljude koji su upuceniji u ovo da gore navedeni citat pojasne, mozda ja i dalje srljam.
Hvala.
tvoja su pitanja logicna. zato je netko i citirao augustina ili akvinskog kako je to tesko objasniti i shvatiti. u biti tu se nema sto shvatiti. jednostavno se tako prihvaca... tajna vjere... citao sma nekada primjere kojima teolozi pokusavaju pribliziti tu pricu ali zaboravih. sad se ne sjecam je li bio primjer sa h2o... i led, tekucina i plin su h2o... isto a razlicito se manifestira. mozda grijesim u primjeru, ali je nesto na tu foru.
howyesno

Post by howyesno »

Molim vas nemojte pomisliti da sam napastan ali, umjesto da mi se cijela stvar lagano bistri, ja sto vise citam preporuceni text, se sve vise zbunjujem...

samo cu se nadovezati na vec postavljeni post textom koji odmah slijedi iza vec gore navedenog.

254 Božanske su osobe zbiljski među sobom različite. "Bog je jedini, ali nije osamljenik".[64]"Otac", "Sin", "Duh Sveti" nisu naprosto imena koja naznačuju načine božanskog bića, nego su zbiljski međusobno različiti: "Onaj koji je Sin nije Otac, a onaj koji je Otac nije Sin, niti je Duh Sveti onaj koji je Otac ili Sin"[65] Oni se među sobom razlikuju po svojim izvornim odnošajima: po tomu što "Otac rađa, Sin biva rođen, a Duh Sveti ishodi".[66] Božansko jedinstvo je trojstveno (trojično).

Bog je jedini ali nije osamljenik?

"Otac", "Sin", "Duh Sveti" nisu naprosto imena koja naznačuju načine božanskog bića, nego su zbiljski međusobno različiti: "Onaj koji je Sin nije Otac, a onaj koji je Otac nije Sin, niti je Duh Sveti onaj koji je Otac ili Sin"[65] Oni se među sobom razlikuju po svojim izvornim odnošajima: po tomu što "Otac rađa, Sin biva rođen, a Duh Sveti ishodi". - U ranije navedenom citatu bili su isto?
Božansko jedinstvo je trojstveno (trojično). - ?

Zamolio bih upucene ili one koji to nisu a navedene citate su razumili za komentar.

Hvala.
howyesno

Post by howyesno »

Gost123 wrote: tvoja su pitanja logicna. zato je netko i citirao augustina ili akvinskog kako je to tesko objasniti i shvatiti. u biti tu se nema sto shvatiti. jednostavno se tako prihvaca... tajna vjere... citao sma nekada primjere kojima teolozi pokusavaju pribliziti tu pricu ali zaboravih. sad se ne sjecam je li bio primjer sa h2o... i led, tekucina i plin su h2o... isto a razlicito se manifestira. mozda grijesim u primjeru, ali je nesto na tu foru.
drug, gore navedeni citat je ocito neka definicija trojstva, ja ne sumnjam u kredibilitet izvora samim tim sto sam do njeg dosao preporukom i ako je vec preporuka mora da je provjereno. iz citata, mog komentara kao covjeka koji je procitao zvanicni stav crkve spram teme na koju diskutujemo te tvog odgovora da se zakljuciti da na dato pitanje i nema odgovor/objasnjenje! u tom slucaju postavlja se pitanje kako da u jednoj tako jakoj i rasirenoj vjeri (religiji) nema objasnjenja same srzi vjere (religije), odnosno, nemojte me pogresno shvatiti pls, je li to znaci da njeni slijedbenici slijepo slijede ono sto im se servira?

Citiram Gosta: u biti tu se nema sto shvatiti - ovo je do sada jedina stvar cini mi se na koju se nas dvoje necemo sloziti, razlog jednostavan, to je osnov vjere, njen temelj, njena srz, to je zapravo ono sto moras znati i shvatiti - u sta vjerujes?
Post Reply