Gdje se prave najbolja auta?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Gdje se prave najbolja auta?

Njemacka
56
47%
Italija
14
12%
USA
1
1%
Japan
29
24%
Engleska
3
3%
Francuska
10
8%
Svedska
5
4%
Rusija
1
1%
Juzna Korea
1
1%

Total votes: 120

madner

#151 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by madner »

Samo mi je šmiješno kako neko može pljuvat Astru a hvalit Cobalda. Presmiješno. :D
Bullet Tooth Tony

#152 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by Bullet Tooth Tony »

madner wrote:Nije čovjek poredio, nego to su najprodavaniji automobili, 207 kao tip i VW kao marka.
:thumbup: :thumbup: ,pusti neka porede astru sa cobaltom i range rovera sa escaladom hahahahaha jao escalade protiv ranga hahahaha,nista licno ali je presmijesno :lol: :lol: :lol:
whow

#153 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by whow »

madner wrote:Samo mi je šmiješno kako neko može pljuvat Astru a hvalit Cobalda. Presmiješno. :D
Ne radi se o "pljuvanju" nego veoma jednostovanom poredenju. Dakle kada stavimo ova dva auta jedno pored drugoga pa krenemo redom : Snaga , Potrosnja Ubrzanje , Prostor , Garancija , Cijena , i slicno Cobalt je bolji od Astre u svakoj kategoriji . Izgled i osjecaj pri voznji su naravno subjektivne kategorije koje se ne daju izmjeriti ali obzirom da sam vozio oba vozila Cobalt je mnogo rafiniraniji i uravnotezeniji , jednom rijecju complete package. Takoder za one sa sportskim aspiracijama tu je Cobalt Coupe SS sa 200 KS i svim ostalim opcijama koje idu uz SS paket. Treba staviti emocije na stranu i biti realan. GM ne prodaje Cobalta u Europi jer bih sa Cobaltom ubio Astru od koje je jeftiniji , brzi , veci , udobniji i da dalje ne nabrajam. Pa za Europu je dovoljan i jedan Laceti :) sa cijenom koju vecina europskih proizvodaca samo moze da sanja. Neko spomenu Ram 1500 i Bugatija , never mind sto se radi o kruskama i jabukama ali evo kada vec "izazivas" predsjednik VW je prije par godina izjavio da VW kao najveci Europski proizvodac ne moze napraviti/ proizvesti pick -up truck koji bi bio konkurentan Americkom Trucku a pri tome i ekonomski isplativ. Pa pogledaj sta se desilo sa VW-vim euro vanom koji je ponovo u svim realnim kategorijama koje se daju izmjeriti inferioran svakome americkom van-u a pri tome se prodavao ( dok ga nisu povukli) za 40-tak hiljada dollara. Neko ranije spomenu "infrastrukturu" konacno jedna pametna. Ovo je izuzetno vazna kategorija i treba je uvrstiti u svaku kalkulaciju kada poredimo automobile. Shodno tome ja u Sarajevu sigurno ne bih vozio Chryslera 300 sa 250 KS i pet metara duzine na cestama po kojima se i dvije Fabije jedva krizaju. Za Sarajevo moje auto bih bila Octavija Disel ako bih mi to economija dozvoljavala jer nudi sve ono sto mi treba u takvome okruzenju. Aternatvino kada bih bio kokuz ( sto bih vjerovatno bio slucaj jer ne znam da kradem) vozio bih G2 kao i svako drugi. U Canadi gdje do posla i nazad prelazim 80-tak kilometara dnevno a za privatne potrebe vjerovatno jos nekih 20-40 km treba auto koje je comforno , udobno , snazno . Kada pored tebe autoputem projuri sixteen wheeler a ti se vozis u Golfu 2 ili u 300C razlika sa itekako osjeca. Ponovo za BiH uslove gdje postoji 16 km autoputa a na vecini ostalih puteve ogranicenja brzine su izmedu 20-70 km/h i Fabia ce odraditi posao a Octavija je extra. Naravno u svemu ovome ekonomija ponekad ima zadnju rijec stoga je u BiH G2 (G2D) nacionalno vozilo jer je relativno kvalitetan i jeftin za odrzavanja. Ako zaboraviomo da je G2D uzasan zagadivac i vjerovatno djelimican razlog zasto Sarajevska djeca pate od bronhijalne astme ( uz grijanje na cumur) izbor za obitelj sa prosjecnim primanjima ( po posljednim statistikama medu najmanjim u Europi) je prilicno jasan a to je 20 godina star Golf. Neko spomenu Corvetu i bas me nasmija. Pa gdje ces "bolan" voziti Corvetu u BiH jeli na onih 16 km autoputa . Dakle U Americi i Canadi Astra kao vozilo ce tesko naci svoje trziste stoga je i uvrstena u Saturn a ne u Chevrolet line up. Americka auta nisu smece kao sto to mnogi vole da kazu u svome neznanju ali jesu pravljena za potrebe lokalnog trzista jednako kao i svako drugo vozilo. Eto toliko
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

#154 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by karabaja-x »

americka auta jesu smece, njihovi proizvodjaci su pred bankrotom, jedino truckovi i suv valjaju necemu, ali i tu pocinju gubiti....primjer ford five hundred....mislim sta su mislili postic s tim autom....vidi mu samo imena...nemaju vise ideja stvarno...previse modela, skoro identicnih....to kosta....eno sad su poceli kopirat muscle cars 70-ih....daj ba bjazi...najbolji u zadnjih par godina chrysler 300 i par ostalih chrysler i dodgova... :arrow: daimler...kupovina chrysler je bila strateska greska, eto ih prodase, chrylser je mnogo kostao mercedesa, ugrozi im kvalitet, ali nadam se ce se oporavit
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#155 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by Nosferatu »

Beg_Babic wrote:
madner wrote:Nije čovjek poredio, nego to su najprodavaniji automobili, 207 kao tip i VW kao marka.
:thumbup: :thumbup: ,pusti neka porede astru sa cobaltom i range rovera sa escaladom hahahahaha jao escalade protiv ranga hahahaha,nista licno ali je presmijesno :lol: :lol: :lol:
Pa ti si uzeo automobil od $100.000 da poredis za automobilom od $27.000 i to ti cini smisao.

Seres po Jeep-u kao Americkom sranju - a Jeep ima Mercedesov diesel V6 motor - koji kupis u paketu za ekstra $1600, dakle za $30.000 imas 4X drive terensko vozilo koje ide na naftu - to je koliko hiljada eura - 22.000? Novo auto, sa garancijom na tramsisiju i motor do 100.000 milja tj. 160.000 km. Da ne kazem da u Americi nema mnogo putnickih automobila na naftu, da bi mogao ici na nafticu - moras kupiti dieselas pick-up truck od kojih rijetko koji da ima sestaka diseal-a.

Toliko o tom znanju.

Range Rover je dobar automobil ali kad pogledas klasu cijene u kojoj se prodaje - meni je to smijesno sto neko insistira da je najbolji automobil - inzinjerski najjaci automobil ili automobil koji kosta 6 cifrica. To nije istina. Najbolji automobil - sto je prvi dokazao Henry Ford, koji btw. nije bio Svabo - je onaj koji najvise nudi za cijenu koju kosta. Jer cijena je ta koja odreduje - koliko je dobar automobil a ne inzinjering. Da je inzinjering kljucni - svi bi vozali Ferarije, Porshe, Dodge Viper-e, i slicno. Posto takve stvari kostaju nesto "ekstra" - mora se preci na segment automobila koji se masovno proizvode. Posto ne postoji gotovo nijedno auto u danasnjoj industriji da je proizvedeno - u jednoj zemlji - glupost je notorna govoriti kako neka zemlja - ima najbolje automobile. Evo Americki Jeep ima Svapsku masinu. Dosta Americkih automobila se pravi u Kanadi npr. Jer auto koje naprave tamo pod Americkom markom, s Americkim inzinjeringom, a sastavljenom Kanadskim rukama - jel to Americko ili je Kanadsko auto? Jel VW koji se pravi u Meskiku ili Brazilu a prodaje u Americi Njemacko auto?

Ja sam za vrijeme studija - vozio Buick Regala 1989 - kupljenog za $1800, 3.1 V6 motor. Za 4 godine sam na to auto stavio preko 45.000 milja tj. skoro 70.000km i potrosio skoro toliko na kvarove. Kad sam ga prodao dobio sam $800 nazad. Za $2800 dollara sam presao 70.000 km i imao automobil 4 i pol godine koji je radio svaki dan barem 40-50 milja dnevno tj. 70-80 km. Znaci automobil je kostao 4 centa po km. I to u Americi - ne u Bosni! Dakle ne tamo gdje je mjesecna plata do 1000km, vec gdje sam kao student od zajebancije zaradjivao $1000 mjesecno. To je po mom kriteriju pravi automobil - Buick Regal, sastavljen u Flint, Michiganu. Ako ga ijedan Europejac prestigne po cijeni datoj - ja se naklonim i kapu skinem. Samo naravno - tebi ce ovo biti smijesno jer zaboga to nije automobil od $100.000 ili nije iz Europe. Meni je irelevatno koliko je dobar automobi koji kosta $100.000 - to vise nije automobil to je simbol status, i kao takvim - pola onog sto platis nije nikakav inzinjering ni kvalitet nego - bling bling. Zbog toga je apsurdno govoriti univerzalno i generalno o "najboljem" automobillu ili zemlji koja ga proizvodi. Danas je bitno gdje automobil koristis, kolika mu je pocetna cijena i koliko "sljakanja" imas da odradis s njim. Inzinjering je od svih ovih faktora - manje bitan, narucito manje bitan kod novih automobila od kojih vecina ima solidnu garanciju barem na prve 3 godine. Tamo gdje je bitan je - kod polovnih i auta koja su na ulicama vec po 10-15-20 godina. Ja u Americi nisam primjetio da su to Europejci. Primjetio sam da su to vecinom Japanska auta i da poneko Americko. I nisam primjetio da neko ko ima $100.000 za automobil se brine o tome - hoce li fercerati 10 godina kasnije ili ne. Takvi kupuju automobile cesce od cipela. Tako da je mnogo bitniji imidz, dizajn i da je automobil sto noviji - kad govorimo o automobilu kao simbolu statusa.

Na kraju krajeva - ne moze Bosna biti mjerilo automobila, vec Amerika, u Americi je automobil predstavnik kulture mnogo vise nego drugdje jer ova zemlja ne poznaje drugu kulturu. Ovo je zemlja na tockovima, zemlja u kojoj je otvoren prvi drive trough restoran, u kino se islo u automobilu, u automobilu se provodi 1-2-3h vremena svaki dan, za 100 godina napravljen je autoput koji je povezao cijeli jedan kontienent, automobil je unistio prugu, unistio brodski saobracaj, unistio gradski prevoz. Amerika samo po svojoj konzumaciji nafte dovoljno govori o sebi koliko je mobilno drustvo. Zbog toga - ne moze Europljanin kojem odvaljuju za parking na ulici mjesecno, kojem je luksuz imati automobil jer svako drugi ide na posao autobusom i tramvajom, koji zivi u gradu u kojem nema mjesta za parking jer nije Sarajevo jedini grad s prostornim problemom - dakle ne moze Europljanin nikada nametnuti svoju filozofiju zivota i svoj automobil u Americi niti moze Amerika nametnuti svoju filozofiju u Europi jer Europa nije prvo, prostorno sposobna da implementira Americki stil. U Americi je bitno da je automobil komforan. Bitno da je siguran na auto-putu. Bitno da familija moze sijesti u njega - pa zato imas ovolika vozila jer Amerikanci su jedina nacija na Zapadu koja kad zaradi ekstra love - napravi jos jedno dijete - Europljani kad zarade ekstra kupe bolje auto ili kucu, ili investiraju ili potrose na putovanje tu lovu, dakle u Americi je i obitelj veca, standard koji je nametnut je drukciji, zivi se ne u visinu nego u sirinu, bogati zive sto dalje od gradova, sirotinja i administracija je u gradovima.
whow

#156 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by whow »

Nosferatu wrote:
Beg_Babic wrote:
Pa ti si uzeo automobil od $100.000 da poredis za automobilom od $27.000 i to ti cini smisao.

Seres po Jeep-u kao Americkom sranju - a Jeep ima Mercedesov diesel V6 motor - koji kupis u paketu za ekstra $1600, dakle za $30.000 imas 4X drive terensko vozilo koje ide na naftu - to je koliko hiljada eura - 22.000? Novo auto, sa garancijom na tramsisiju i motor do 100.000 milja tj. 160.000 km. Da ne kazem da u Americi nema mnogo putnickih automobila na naftu, da bi mogao ici na nafticu - moras kupiti dieselas pick-up truck od kojih rijetko koji da ima sestaka diseal-a.

Toliko o tom znanju.

Range Rover je dobar automobil ali kad pogledas klasu cijene u kojoj se prodaje - meni je to smijesno sto neko insistira da je najbolji automobil - inzinjerski najjaci automobil ili automobil koji kosta 6 cifrica. To nije istina. Najbolji automobil - sto je prvi dokazao Henry Ford, koji btw. nije bio Svabo - je onaj koji najvise nudi za cijenu koju kosta. Jer cijena je ta koja odreduje - koliko je dobar automobil a ne inzinjering. Da je inzinjering kljucni - svi bi vozali Ferarije, Porshe, Dodge Viper-e, i slicno. Posto takve stvari kostaju nesto "ekstra" - mora se preci na segment automobila koji se masovno proizvode. Posto ne postoji gotovo nijedno auto u danasnjoj industriji da je proizvedeno - u jednoj zemlji - glupost je notorna govoriti kako neka zemlja - ima najbolje automobile. Evo Americki Jeep ima Svapsku masinu. Dosta Americkih automobila se pravi u Kanadi npr. Jer auto koje naprave tamo pod Americkom markom, s Americkim inzinjeringom, a sastavljenom Kanadskim rukama - jel to Americko ili je Kanadsko auto? Jel VW koji se pravi u Meskiku ili Brazilu a prodaje u Americi Njemacko auto?

Ja sam za vrijeme studija - vozio Buick Regala 1989 - kupljenog za $1800, 3.1 V6 motor. Za 4 godine sam na to auto stavio preko 45.000 milja tj. skoro 70.000km i potrosio skoro toliko na kvarove. Kad sam ga prodao dobio sam $800 nazad. Za $2800 dollara sam presao 70.000 km i imao automobil 4 i pol godine koji je radio svaki dan barem 40-50 milja dnevno tj. 70-80 km. Znaci automobil je kostao 4 centa po km. I to u Americi - ne u Bosni! Dakle ne tamo gdje je mjesecna plata do 1000km, vec gdje sam kao student od zajebancije zaradjivao $1000 mjesecno. To je po mom kriteriju pravi automobil - Buick Regal, sastavljen u Flint, Michiganu. Ako ga ijedan Europejac prestigne po cijeni datoj - ja se naklonim i kapu skinem. Samo naravno - tebi ce ovo biti smijesno jer zaboga to nije automobil od $100.000 ili nije iz Europe. Meni je irelevatno koliko je dobar automobi koji kosta $100.000 - to vise nije automobil to je simbol status, i kao takvim - pola onog sto platis nije nikakav inzinjering ni kvalitet nego - bling bling. Zbog toga je apsurdno govoriti univerzalno i generalno o "najboljem" automobillu ili zemlji koja ga proizvodi. Danas je bitno gdje automobil koristis, kolika mu je pocetna cijena i koliko "sljakanja" imas da odradis s njim. Inzinjering je od svih ovih faktora - manje bitan, narucito manje bitan kod novih automobila od kojih vecina ima solidnu garanciju barem na prve 3 godine. Tamo gdje je bitan je - kod polovnih i auta koja su na ulicama vec po 10-15-20 godina. Ja u Americi nisam primjetio da su to Europejci. Primjetio sam da su to vecinom Japanska auta i da poneko Americko. I nisam primjetio da neko ko ima $100.000 za automobil se brine o tome - hoce li fercerati 10 godina kasnije ili ne. Takvi kupuju automobile cesce od cipela. Tako da je mnogo bitniji imidz, dizajn i da je automobil sto noviji - kad govorimo o automobilu kao simbolu statusa.

Na kraju krajeva - ne moze Bosna biti mjerilo automobila, vec Amerika, u Americi je automobil predstavnik kulture mnogo vise nego drugdje jer ova zemlja ne poznaje drugu kulturu. Ovo je zemlja na tockovima, zemlja u kojoj je otvoren prvi drive trough restoran, u kino se islo u automobilu, u automobilu se provodi 1-2-3h vremena svaki dan, za 100 godina napravljen je autoput koji je povezao cijeli jedan kontienent, automobil je unistio prugu, unistio brodski saobracaj, unistio gradski prevoz. Amerika samo po svojoj konzumaciji nafte dovoljno govori o sebi koliko je mobilno drustvo. Zbog toga - ne moze Europljanin kojem odvaljuju za parking na ulici mjesecno, kojem je luksuz imati automobil jer svako drugi ide na posao autobusom i tramvajom, koji zivi u gradu u kojem nema mjesta za parking jer nije Sarajevo jedini grad s prostornim problemom - dakle ne moze Europljanin nikada nametnuti svoju filozofiju zivota i svoj automobil u Americi niti moze Amerika nametnuti svoju filozofiju u Europi jer Europa nije prvo, prostorno sposobna da implementira Americki stil. U Americi je bitno da je automobil komforan. Bitno da je siguran na auto-putu. Bitno da familija moze sijesti u njega - pa zato imas ovolika vozila jer Amerikanci su jedina nacija na Zapadu koja kad zaradi ekstra love - napravi jos jedno dijete - Europljani kad zarade ekstra kupe bolje auto ili kucu, ili investiraju ili potrose na putovanje tu lovu, dakle u Americi je i obitelj veca, standard koji je nametnut je drukciji, zivi se ne u visinu nego u sirinu, bogati zive sto dalje od gradova, sirotinja i administracija je u gradovima.

Aferim , sto im ga zabi onako pod precku ko Pape. :D Sada se opet neko Amerikanci su smece.
Bullet Tooth Tony

#157 Re: Gdje se prave najbolja auta?

@ Nosferatu (da ne citiram sve)

A zasto ga ne bih poredio,jel to mozda nisu ista klasa ??? (gledam automobile ovdje,ne gledam cijenu,dodatnu opremu i nesto slicno),i btw procitaj postove moje ja nigdje nisam napisao da je Jeep americko sranje

Toliko o diskusiji sa tobom (ne citas postove prije)
Jer cijena je ta koja odreduje - koliko je dobar automobil a ne inzinjering. Da je inzinjering kljucni - svi bi vozali Ferarije, Porshe, Dodge Viper-e, i slicno
de mi malo objasni ovo ako ti nije problem,hoces d a kazes sto je auto jeftinije da je bolje,jer Porsche je jako skup automobil a ti kazes da cijena odredjuje koliko je dobar automobil znaci porsche ne valja :-) :-)

Za ovog Buicka imam jedno pitanje,koliko si dao za gorivo koje je popila 3.1 litrena V6 masina i da imam zamjenu (neces vjerovati) ali je Golf :D :D za te pare ces preci isto ako ne cak i vise kilometara,duplo ces manje para dati za kvarove,a o gorivu da ne pricam,neces se sjetiti kad si ga napunio :-)
I nisam primjetio da neko ko ima $100.000 za automobil se brine o tome - hoce li fercerati 10 godina kasnije ili ne.
tu samo pojasnjavas kakvo je americko drustvo ustvari,kupi - vozi (4 godine) - baci
za 100 godina napravljen je autoput koji je povezao cijeli jedan kontienent
i takodje u Americi su se desila tri rata od kojih su dva svjetska,ti mislis da mi ne bi sad imali autoputa da nam se nije dogadjalo sve sto nam se dogadjalo ;-) ;-)
koliko je dobar automobi koji kosta $100.000 - to vise nije automobil to je simbol status
Vidim da si ljubitelj americke auto industrije,jel ovim hoces da kazes da ponos i dika americke auto industrije ,recimo npr. Camaro iz 1969 koji kosta preko 100.000 dolara nije automobil nego simobl
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

#158 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by karabaja-x »

dobro jel mi ovdje pricamo o tome kako se najjeftinije i najkomotnije transportovat, ili koje je auto zaista bolje :mrgreen:
Bullet Tooth Tony

#159 Re: Gdje se prave najbolja auta?

karabaja-x wrote:dobro jel mi ovdje pricamo o tome kako se najjeftinije i najkomotnije transportovat, ili koje je auto zaista bolje :mrgreen:
ma na to amerikanci misle kad im se kaze najbolje auto :D :D ,ma voz :zzzz:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#160 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by mIRCerka »

kaubojstina wrote:
CLIO wrote:Nek pravi ko hoce auta, ja sam uzeo francuza. I u BiH nas ima sve vise koji smo se uvjerili u kvalitet i udobnost tih vozila.
Samo ti sebe tjesi. :lol:
Porast gluposti u ovom topiku je reciprocan tvojim postovima.

EDIT BY MIRCI
Upozorenje pred ban.
karabaja-x

#161 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by karabaja-x »

i na pamet mi pade jedna davna skoro zaboravljena njemacka rijec, spielverderber :mrgreen:
whow

#162 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by whow »

karabaja-x wrote:i na pamet mi pade jedna davna skoro zaboravljena njemacka rijec, spielverderber :mrgreen:
Evo svi se grohotom nasmijasmo. Bas si neki saljivdija svaka ti cast. Svako ima neki talenat jel da ? Vidim tanak si sa automobilizmon ali ti zato ide kome(n)dija.
bezzeze

#163 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by bezzeze »

Nosferatu wrote:

mala ispravka, "lifetime PT warranty" na sva nova (ukljucujuci 2007) chrysler vozila, nikako na samo 100 000 milja.
karabaja-x wrote:americka auta jesu smece, njihovi proizvodjaci su pred bankrotom, jedino truckovi i suv valjaju necemu, ali i tu pocinju gubiti.
cisto radi informacije

"In January Nissan and Chrysler announced that Nissan is going to supply Chrysler with a car based on the small Versa sedan that will be sold in South America. Now the partnership is going to go even further with Nissan producing another small car for Chrysler that will be sold all over the world in 2010. The car will be based on a unique Chrysler concept and design. Chrysler is also going to build a full-size pickup for Nissan. The truck will be based on a unique Nissan design and will be built at Chrysler's Saltillo (Mexico) plant."

"VW has announced that it will be building its own version of the Chrysler Town & Country people hauler to be called the Routan. The new Routan will be built right along side the T&C vans, as well as the Dodge Grand Caravan at Chrysler’s assembly plant in Ontario, and should go on sale later this year."
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#164 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by Nosferatu »

Beg_Babic wrote:@ Nosferatu (da ne citiram sve)

A zasto ga ne bih poredio,jel to mozda nisu ista klasa ??? (gledam automobile ovdje,ne gledam cijenu,dodatnu opremu i nesto slicno),i btw procitaj postove moje ja nigdje nisam napisao da je Jeep americko sranje

Toliko o diskusiji sa tobom (ne citas postove prije)
Jer cijena je ta koja odreduje - koliko je dobar automobil a ne inzinjering. Da je inzinjering kljucni - svi bi vozali Ferarije, Porshe, Dodge Viper-e, i slicno
de mi malo objasni ovo ako ti nije problem,hoces d a kazes sto je auto jeftinije da je bolje,jer Porsche je jako skup automobil a ti kazes da cijena odredjuje koliko je dobar automobil znaci porsche ne valja :-) :-)

Za ovog Buicka imam jedno pitanje,koliko si dao za gorivo koje je popila 3.1 litrena V6 masina i da imam zamjenu (neces vjerovati) ali je Golf :D :D za te pare ces preci isto ako ne cak i vise kilometara,duplo ces manje para dati za kvarove,a o gorivu da ne pricam,neces se sjetiti kad si ga napunio :-)
I nisam primjetio da neko ko ima $100.000 za automobil se brine o tome - hoce li fercerati 10 godina kasnije ili ne.
tu samo pojasnjavas kakvo je americko drustvo ustvari,kupi - vozi (4 godine) - baci
za 100 godina napravljen je autoput koji je povezao cijeli jedan kontienent
i takodje u Americi su se desila tri rata od kojih su dva svjetska,ti mislis da mi ne bi sad imali autoputa da nam se nije dogadjalo sve sto nam se dogadjalo ;-) ;-)
koliko je dobar automobi koji kosta $100.000 - to vise nije automobil to je simbol status
Vidim da si ljubitelj americke auto industrije,jel ovim hoces da kazes da ponos i dika americke auto industrije ,recimo npr. Camaro iz 1969 koji kosta preko 100.000 dolara nije automobil nego simobl
Pa evo dogovorimo se.

Ja sam svog Bonaville Pontiaca SSEi, 3.8 V6 240 HP, 0-100km u 7.5 sek, supercharged - kupio 8 godina starog za $5000, imao je 88.000 milja ili 140.000km na sebi tada, vecina milja - auto put.

Nakon 5 godina voznje - potrosio sam oko $1000 na popravke i oko $500 na gume, kocnice, akumulator itd.

Za to vrijeme sam presao 50.000 km. Auto nije jednom oprano u autopraonici, nije jednog dana garazirano i nije "pazeno" ni po kojoj osnovi, evo sad zima koja je iza nas je trajala 5 skoro mjeseci, tokom kojih nije nijednom stao, cak ni na - 20 C u po metra snjega s akumulatorom starim 4 godine.

Nadji mi ti automobil slicnog performansa u Europi - ili Bosni - za 10.000km - koji ce uspjeti ovo da uradi, koji ima interijer kozni, koji ima jednako prostora iznutra i za kojeg insurance kosta $250 godisnje.

Cinjenica jeste da je gallon goriva 3.50 sad. Cinjenica je i da je GRAS-ova karta 2km u Sarajevu, pa se sa njom ne mozes voziti 40 km u pravcu u kojem hoces. Cak sto vise - autobusna karta npr. Bihac - Sarajevo, je 45km. To je $35. 365 km neka je 220 milja. To je 10 gallona goriva - $35 dollara. Dakle - u Americi jednako me kosta preci 220 milja svojim automobilom, kojih predjem za 3 sata i jos ostane za pis i cik pauzu vremena - koliko kosta u BiH autobusna karta, plus duplo duze truckanje po putevima. Koliko kosta Golfom put od 365 km u BiH? Eto - proracunaj se. Nemoj mi samo reci da nije bare-bare s cijenom autobusne karte, ako je litar bezina oko 2km - neka ih trosis 7 na 100 km - 25 litara = 50KM. Tako da razlika nije u cijeni niti je u efikasnosti motora. jedina razlika koja postoji i ostaje je razlika u distancama koje se prelaze svakodnevno u BiH ili Europi, vs. Americi.

A da ti dadnem jos jedan primjer Europskog automobila. Znam 2 doktora u Americi. Oba voze Volva. Volvo je solidan automobil inzinjerski ali je dosadan meni, za pare koje je kostao, interijer mu je karina. Medjutim - obojica su kupili auto tako sto im je Volvo platio avionsku kartu povratnu jednom u Svicarsku, drugom u Svedsku. Tu su i jedan i drugi - vozali vise automobila po Alpama i slicno - heftu jednu, odabrali koji im se svidja, Volvo je onda platio da taj automobil stave na brod, pa brodom do Amerike, pa onda na kamion, pa 500 milja transporta do finalne destinacije. Sta mislis koliko to kosta? I na taj nacin im je uvalio po Volva. Nadji mi jednog Europljanina koji taj deal moze naci za Americko auto? Nema ga.
madner

#165 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by madner »

Cinjenica je da američka auta se prodaju samo u americi, a evropska auta se prodaju svugdje. Ta Astra i Cobalt su napravljeni na istoj GM-ovoj platformi i koje je auto bolje govori to što je neko mislio da će auto koncipirano i dizajnirano za evropsko tržište imati kupce u Americi.
I razvoj te zajedničke platforme je prešao na GM evropu, tj Opel.

Taj Crysler 300 nije nimalo loše auto (ima ga jedan lik u Sarajevo, malo je čudno kad se parkira ali to je jel specifican problem ovog grada :D ) ali je većina posla urađena u njemačkoj.

Što se tiće Pontica, Alfa 156 2.5 ima kožnu opremu, iznutra izgleda fenomenalno, ima bolje ubrzanje, fantastičan handling i trebala bi koštat tu negdje izvan Bosne. (kod nas su jel auta skuplja 33% nego u evropi).

360 kilometara po njemačkom autuputu pređeš za 2 sata ako ne želiš da trošiš previše.
whow

#166 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by whow »

Ovakva diskusija se na kraju uvijek svede na pitanje ukusa(mn.) koji su ocigledno razliciti. Automobil se cesce bira po nekim emotivnim nego racionalnim principima( to ne bira pamet nego srce, D.B). Kao ono babo mu imao Golfa ili amidza u Njmackoj imao Audija ili tip bio izbjeglica (raseljeno lice) u Njemackoj pa se pali na Svabe. Sve je to u redu ali ne treba ici u krajnost. Ja licno mislim da su Americki proizvodaci napravlili svjetlosne pomake kada je u pitanju kvaliteta . Pa koji to proizvodac pored Chrysler-a daje dozivotnu garanciju. Ja bih se slozio u tome da je americka auto industrija tokom 80-90-tih prolazila kroz prilcno neproduktivnu fazu vjerujuci da ih niko ne moze dostici . U tome su se naravno prevarili jer su ih Japanci dostigli i prestigli. Pocetkom XXI americka auto industrija se budi iz hibernacije i odpocinje razvoj novih modela koji su bolji i kvalitetniji u svakome pogledu. Po svim pokazateljima u zadnjih nekoliko godina Americka auto industrija je on pair sa japanskom konkurencijom , sve ostalo je pitanje ukusa i potreba. Ja se licno vjerujem u onu "U Rimu trekao Rimljanin" dakle u EU europsko auto , u Americi americko , u BiH Golf i Skoda .
Nosferatu

#167 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by Nosferatu »

madner wrote:Cinjenica je da američka auta se prodaju samo u americi, a evropska auta se prodaju svugdje. Ta Astra i Cobalt su napravljeni na istoj GM-ovoj platformi i koje je auto bolje govori to što je neko mislio da će auto koncipirano i dizajnirano za evropsko tržište imati kupce u Americi.
I razvoj te zajedničke platforme je prešao na GM evropu, tj Opel.

Taj Crysler 300 nije nimalo loše auto (ima ga jedan lik u Sarajevo, malo je čudno kad se parkira ali to je jel specifican problem ovog grada :D ) ali je većina posla urađena u njemačkoj.

Što se tiće Pontica, Alfa 156 2.5 ima kožnu opremu, iznutra izgleda fenomenalno, ima bolje ubrzanje, fantastičan handling i trebala bi koštat tu negdje izvan Bosne. (kod nas su jel auta skuplja 33% nego u evropi).

360 kilometara po njemačkom autuputu pređeš za 2 sata ako ne želiš da trošiš previše.
Nije cinjenica.

U Americi nema Talijanski automobila (dobro, ako ce se biti cjepidkala ima par stotina Ferarija i par desetina Laberginija - al' jebo to), nema Francuskih automobila, a od Britanaca ima pokoji Jax koji ni zlom neprijatelju nebih preporucio u zimskim uvjetima i pokoji Mini Cooper koji obicno vozaju egzibicionisti. Ranger Rover/Land Rover-e mozes vidjeti samo u milionskim gradovima - ala Chicago, pokoji primjerak i to pretezno crnackog kurcenja po ghettima, kao pobjegao sam iz ove sirotinje - divi me sad. Svedska i Njemacka auta - jedina egzistiraju a napisao sam i po kojem principu. Volvo mora izgubiti lovu da bi se probio na Americko trziste. Tj. mora ekstra kvalitetan automobil prodati za slab ili nikakav profit, da bi stekao musteriju koja ce kupiti ga opet. To je princip na kojem su se Japanska auta uvalila na Americko trziste, samo 20+ godina prije. Svapska auta koja se prave po Brazilu i Meksiku - su karina teska - ne samo da su po kvalitetu karina vec se jos racunaju kao import - sto znaci da su skuplja - pa moras biti lud da kupis nesto takvo. I Svedska i Njemacka auta su popularizovana vlasnistvom Americkih kompanija - nad npr. Volvom, Opelom i slicno.

Dakle - ako postoji gdje trziste na kojem su se mogli podjednako sukobiti Europljani i Japanci - to je Amerika. Medjutim - Japanci su ih po svim segmentima igre - nadigrali. GM vise nije #1 proizvodjac automobila na svijetu. Toyota je. Amerikanci dosta svojih fabrika sele na mjesta gdje je socijalizirana medicina - npr. Kanada. Tako da drzava preuzima troskove skrb medicinske o njihovim radnicima, a ne GM koji je za svoje penzice morao ekstra da kesira jer su ih penzionirali sa beneficijama kakve ljudi koji rade mnogo bitnije poslove od sklapanja auto-dijelova nisu mogli da dobiju. Sto znaci da problematika Americke auto industrije nije samo vezana za kvalitet automobila vec i za neke elemente drustva koji tu postoje a to je npr. da ti poslodavac placa zdravstveno osiguranje, i da cak i kad se penzionises - ne dozoli da imas drzavno penziono osiguranje vec ono od kompanije - to je kao njihovo hvala svojim radnicima, koje ih je kostalo jako mnogo. Na drugu ruku - penzici tj. stariji radnici - nisu motivirani za rad, imaju visoke satnice, i zasticeni su svojim godinama staza od toga da ih posalju kuci. Zbog toga - sve korporacije pokusavaju da se svedu na osnovnu funkciju a to je sastavljanje komponenata u jedan dio, dok djelove kupuju od kontraktora. Moj otac u Americi - pravi krovove za Japanske i Americke automobile. I to u korporaciji koja je vlasnistvo Njemaca. Njemaci dosli u Ameriku i otvorili dio kompanije, dio koji posluje bolje nego onaj u Njemackoj. Tako da kad neko govori o Japanskom autu - ciji je krov npr napravljen u Americi, u Njemackoj koporaciji - a i svaki drugi dio je slicno tako - pretpostavljam, osim masine na kojom drze protektorat, cije je to auto? Moze biti samo korporacije koja ga je sastavila, ali nikako zemlje iz koje je ta korporacija, barem po meni. Japanci su poceli i igrati igru - otvaramo postrojenja po Americi. Na taj nacin ne moraju automobili koji su napravljeni da placaju ekstra uvoznu taksu a i nije vise stvar patriotskih osjecanja "kupjmo domace" tako jasna kao nekad prije, na cemu su Amerikancke korporacije jako dugo pravile poprilican profit. Ali Japanci bi isto tako propali u Americi jer je ovdje satnica ocekivana visoka, a radni moral i etika - niza od one u Japanu. Isto vrijedi i za Europu koja nalazi svoj nich u luksuznom automobilu, ili npr. ono sto moze uvaliti kao luksuz, dok automobila za svaki dan prosjecnih ljudi - nemaju prolaz.

Zbog toga - Japanaci po svim segmentima i mirko - automobila kao pojedinca, i makro - korporacije i menadzmenta - su bubrege odvalili svima.

Sad kad govorimo o sentimentalnim razlozima - ja dokle god zivim u Americi - kupovacu Americki automobil. Zivjeo sam 5 godina u Detroitu, zivjeo sam u gradu koji je grad automobila, u kojem se sve vrti oko auto industrije i ne poznajem mnogo familija u kojima barem jedno od dvoje partnera nije bilo zaposleno u auto industriji. Zbog toga - radije cu pogurati Amerikance, dokle god vjerujem da za manje love mogu dobiti priblizno jednak kvalitet. Medjutim svjestan sam ko su Americke korporacije i iskren da budem - nemam nista dobro da im pozelim, jedini razlog zbog kojih se moraju podnositi su usta koja hrane - a njih nije mali broj. Medjutim, to je mafija sama za sebe, koja je kreirala danasnji problem s naftom, i koja iz svojih interesa ne zeli da rijesi problem re-animiranjem drugih tehnologija koje postoje. Sam GM je bio #1 svijetska korporacija. Njihovi prihodi su bili na razini domestic producta prosjecne zemlje - sto govori o tome kolik su politickog ugleda imali i dan danas imaju jer onaj ko proizvodi produkt i placa porez, tj. placa cijelokupnu drzavnu administraciju je vrlo bitan faktor koji ne zeli da ga ta ista administracija sprijecava vec stiti - i to je Catch 22 sage o propadanju Americke demokracije i otimanju iste da bi bila sluga interesa nekoliko jakih korporacija. To je prica za sebe, i jedino sto moze rijesiti je - je vrijeme i da se nesto nauci iz situacije u kojoj se je danas, ali tesko da ce biti takvim. Ali kad govorimo o mikro-kosmosu -ne mogu da diskutujem s ljudima o Americkom automobilu koji nikad vlasnici automobila Americkog nisu bili. Kako mogu ja da s nekim takvim diskutujem - kad on ono sto zna je procitao ili mu je neko rekao, ili je vidjeo to auto u gradu ili u njemu proveo 1 dan, ili ga je vozio 1 km a ja sam 10 godina zivota u Americkim automobilima - i to karinama od autombila - polovnim, starim i olinjalim - u poredenju s onim sto drugih ljudim imaju i voze - pa ne dijelim to misljenje. Ne tako generalizirano. Ono u cemu Europski automobil prednjaci je u tome sto je stimung voziti takvo auto, ali to nije sve, narucito tamo gdje stimung kosta - duplo ekstra - ni za sta. Zbog cega ni za sta? Zato sto se ja barem 98% vremena svog u automobilu vozimu pokusavajuci doci od A do B. U tome mi je bitno da je auto jeftino i da se mogu pouzdati u njega. Ovo su dva oprecna pojma ali mora postojati neki balans medju njima - i kad se taj nadje - a moze se naci u Americi za Americko auto - to je prava stvar. I to je najbolje auto - jer to auto uz pravi menadzment ce biti najprodavanije auto, auto koje ce imati reputaciju i koje ce imati musteriju koja ce da mu se vrati. To je ono sto su dokazali Japanci u Americi. Europljani medjutim - najvise sto su mogli dokazati je da je lakse u Americi poslovati nego prodati svoj automobil. I to meni govori samo za sebe. To sto mnogi ljudi, daleko odavde gdje ja zivim, ne mogu imati uvida u tu stvar, ni ne ocekujem ali valjda se mora bazirati misljenje na necemu a ne na supljem vazu u Avazu.
madner

#168 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by madner »

Pitanje je bilo da li bi bilo moguce naci takav auto ovdje i odogovor je naravno da možeš. Međutim ne možeš od marki koje super drže cijene i koji su izgradilie godinama takav imidž.

Taj Pontiac nema taj imidž, inace bi imao cijenu BMW 5.

VW će biti najozbiljniji konkurent Toyoti, imaju sve preduslove da postanu treći veliki igrač. Najveći problem je izgraditi reputaciju na tržištu prije nego što uđeš u njega. I tu bi se složio da je Mercedes daleko daleko najbolji. Ja mislim da je VW/Audi na odličnom putu da osvoji dio tržišta auta za "normalnu" opotrebu.

Ako Ford prodaje starog Focusa u USA (napravljenog od Forda u Koelnu), ali onu najružniju varijantu, onda nešto nije u redu.

Mjesto produkcije je manje važno (važno ali manje) od mjesta dizajna. Ni jedna firma, kolko ja znam, nije izmjestila svoj R&D. To je srce svake firme, i tu nema outsourcinga.

Sviđa mi se taj patriotski način razmišljanja.
The_Flyer2002

#169 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by The_Flyer2002 »

ja glaso za ruse da se oni nebi osjecali izostavljenim.

Japan naravno. HONDA
Citizen-X

#170 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by Citizen-X »

Najbolje bi auto bilo kada bi se:

- kvalitetno uradilo po japanski,
- pedantno po njemacki,
- udobno po francuski,
- dizajnerski po italijanski i
- cjenovno po kineski

Taj auto bi bio MOZDA najbolji auto na svijetu - ali - nema ga.
Dakle - nema najboljeg auta na svijetu - sve je samo stvar subjektivnog misljenja ili pak dobre prodaje i marketinga ili pak pojedinacnih referenci tipa potrosnje, trajnosti, pouzdanosti, dizajna, kvalitete, opreme itd.itd.

Toyota je No1 po prodaji u svijetu, GM No2.
VW je napravio vise od 20mil "buba" u skoro istom obliku i dizajnu. Ford je napravio 17 miliona T-ova - ali ni oni nisu najbolji.
Mozda su najbolji bili u svoje vrijeme.

Za moj pojam bi najbolje auto bilo - auto koje za gorivo trosi vodu. A ni tog auta - NEMA - ili se pak to drzi u rukavicama kad do nokata dogori.

Da li ce se to ikad desiti?
Da li ce se roditi neki "Tesla" koji ce iz vode "izvaditi" snagu H2-a ili otkriti neki drugi vidi energije?
Da li ce se inventirati neki drugi motor koji nema polucije?
didgeridoo

#171 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by didgeridoo »

pa u fabriKi majka mu stara!
madner

#172 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by madner »

Volio bi vidjet japanasko auto koje dizajnom nije ukradeno od evropskih.
_tulumba_

#173 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by _tulumba_ »

vecina evropskih auta su mi super...BMW X5 ili Audi Q7 ali ovo stvarno ne moze covjeka ostaviti ravnodusnim... :D :D

Image

i ne moze se generalizovati evropska, azijska ili americka autoindustrija....svi oni imaju pojedine modele koji po kvalitetu odskacu, u pozitivnom ili negativnom smislu, od ostalih...tako da, mozes naci i u evropi sranje od auta isto kao i u americi i aziji..
:bih: :bih:
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

#174 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by Faruk »

samo Japan i to iskljucivo Honda

Kinezi i Koreanci ne prave aute vec kanistere na tockovima
bezzeze

#175 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by bezzeze »

Citizen-X wrote: Za moj pojam bi najbolje auto bilo - auto koje za gorivo trosi vodu. A ni tog auta - NEMA - ili se pak to drzi u rukavicama kad do nokata dogori.

Da li ce se to ikad desiti?
Da li ce se roditi neki "Tesla" koji ce iz vode "izvaditi" snagu H2-a ili otkriti neki drugi vidi energije?
Da li ce se inventirati neki drugi motor koji nema polucije?
http://www.waterfuelcell.org/
proguglaj malo o Stanley Meyer-u (procitaj kako je umro) i John Kanzius-u

i ovo nije zgorega pogledati

http://www.youtube.com/watch?v=4kKtKSEQBeI
Post Reply