EKV

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
mustang

#151 Re: EKV

Post by mustang »

potpuno svestan da prolazi vreme
kao padanje peska kao mreskanje vode
zatvaram oci,gledam unutra
moje sumlje su glupe i postajem siguran da
to je stvaran svet u meni.................

gurni me blago da se vratim u stanje
koje podstice krv,da se popne u obraz
i sjuri u glavu kao metak u celo,jer
ishod je isti,postajem siguran da
to je stvaran svet oko mene........
:!: :!: :?:
Sunrise00

#152 Re: EKV

Post by Sunrise00 »

Margita81 wrote:
BiH-x wrote:
Brisbane wrote:Kad ce Sarajevo konacno postati grad i dati po velikom Milanu Mladenovicu ime ulice ? :roll:
Postoji li neka inicijativa za ovo? Podrzavam ideju u svakom slucaju...

i ja! :thumbup:
+1
parazit47

#153 Re: EKV

Post by parazit47 »

samo da se upišem na ovo mjesto, drago mi je vidjeti da ima ljudi...da se EKV poštuje kao što to i zaslužuje!
EKV je neiscrpna inspiracija, kako s muzikom, tako i sa tekstovima...
jednostavno, najbolji su!!!
parazit47

#154 Re: EKV

Post by parazit47 »

"...DA LI JE SVE U NAŠIM RUKAMA
KAO NEKADA DAVNO?
DA LI JE SVET NA SVOJIM NOGAMA
KAO NEKADA DAVNO?

AKO LIŠĆE ŠTO PADA
NIJE DOVOLJAN ZNAK,
AKO VETAR ŠTO ZVIŽDI
NIJE DOVOLJAN ZNAK,
JA ĆU POKRITI LICE OVIM RUKAMA
DA MI NE VIDIŠ OČI
KADA GLEDAŠ U MRAK.

DA LI JE DAH U NAŠIM GRUDIMA
KAO NEKADA DAVN?
DA LI JE KRV U NAŠIM SRCIMA
KAO NEKADA DAVNO?

AKO PERJE NA STENI
NIJE DOVOLJAN ZNAK,
AKO SUNCE NA VODI
NIJE DOVOLJAN ZNAK,
JA ĆU POKRITI LICE OVIM RUKAMA
DA MI NE VIDIŠ OČI
KADA GLEDAŠ U MRAK..."

Knjiga "Dečak iz vode", neobjavljena pjesma...
dina_arajevo

#155 Re: EKV

Post by dina_arajevo »

parazit, odlican tekst, zamal' ne napisah pjesma i druga dva teksta su dobra...
A sto se tice ulice i ja podrzavama ideju, ali u Beogradu se oni toliko muce, vec godinama da Milan dobije ulicu da je to vise nevjerovatno. U Podgorici znam da ima ulicu. A sto se tice Sarajeva, mislim da nece ici glatko ta inicijativa nazalost i :x :x :x
Zla polusestra

#156 Re: EKV

Post by Zla polusestra »

Jednostavno, neprevaziđeni su :)
Što se ulice tiče, podržavam, naravno. Ali mislim da će to teško ići. Prije ćemo dobiti ulicu Dare Bubamare ili Mileta Kitića i to u strogom centru.
teAMICA

#157 Re: EKV

Post by teAMICA »

Juča na sajmu knjige kupih "Dečaka iz vode". Et, pa ako još nekom treba...
Klodovik

#158 Re: EKV

Post by Klodovik »

Vjerovatno ste već slušali ove verzije na engleskom:

http://www.youtube.com/watch?v=fovOYfmsJbQ (Par godina za nas)

http://www.youtube.com/watch?v=jnGyVj0XN7I& (Sedam dana)

http://www.youtube.com/watch?v=cEP8pjBAIuk& (Zemlja)

Sjećam se da su nekad davno puštali u BB-u i verziju Kruga sa dvostrukim beatom na snareu, ali tu verziju nikad nisam uspio naći. Odlično zvuči.
dina_arajevo

#159 Re: EKV

Post by dina_arajevo »

Odlicne verzije :-D
TheGodfather

#160 Re: EKV

Post by TheGodfather »

dina_arajevo wrote:parazit, odlican tekst, zamal' ne napisah pjesma i druga dva teksta su dobra...
A sto se tice ulice i ja podrzavama ideju, ali u Beogradu se oni toliko muce, vec godinama da Milan dobije ulicu da je to vise nevjerovatno. U Podgorici znam da ima ulicu. A sto se tice Sarajeva, mislim da nece ici glatko ta inicijativa nazalost i :x :x :x
U Sarajevu, nažalost, ništa što je normalno ne ide glatko :|
dina_arajevo

#161 Re: EKV

Post by dina_arajevo »

TheGodfather wrote:
dina_arajevo wrote:parazit, odlican tekst, zamal' ne napisah pjesma i druga dva teksta su dobra...
U Sarajevu, nažalost, ništa što je normalno ne ide glatko :|
Vala bas :x :x
milojicabrzi

#162 Re: EKV

Post by milojicabrzi »

U vezi sa davanjem naziva ulici po Milanu Mladenovicu, i u Novom Sadu je nakon prijedloga da se jedna ulica nazove njegovim imenom (i to negdje na periferiji) vodjena rasprava, a prijedlog nije usvojen zbog nejasne proslosti u vezi sa konzumiranjem opojnih droga...kad pogledas, svaka cast na muzickom i umjetnickom stvaralastvu, ali nigdje nema ni ulica Jimija Hendrixa ili Jima Morrisona...
dina_arajevo

#163 Re: EKV

Post by dina_arajevo »

To sam cula. Kad smo vec kod Milana Mladenovica informacija da u Podgorici postoji Milanova ulica, a ako se ne varam bas u Novom sadu John Lennon ili Beatlesi imaju ulicu, tako da ta tvoja prica ne pije puno vode ...
Okudzava

#164 Re: EKV

Post by Okudzava »

"a ako se ne varam bas u Novom sadu John Lennon ili Beatlesi imaju ulicu"

Lennon. Sećam se da je tu bilo dosta frke i diskusija i prepucavanja u medijima.
dina_arajevo

#165 Re: EKV

Post by dina_arajevo »

Hvala na tacnoj informaciji :) Ma uvijek je frka kad su osobe takvog kalibra u pitanju :x
nobra

#166 Re: EKV

Post by nobra »

ovo za ulicu milana mladenovica u sarajevu je bas onako dobra odvala, valjda ste mladi pa jos niste skontali gdje zivite. interesantno da je mladen zivio u sarajevu, ucio gitaru kod garija garince a najbolji prijatelj mu je bio amel haveric koji je, koliko znam, sada na floridi. ekv su donekle bili proizvod tadasnjeg sistema koji je, iz nepoznatih razloga, do iznemoglosti furao rock tako da nije bilo emisije kulturnog ili zabavnog karaktera a da ne daju njihov spot. da ne spominjem neke omladinske emisije na radiju i slicno. kad bi svirali u sarajevu nisu mogli da privuku vise od 2 do 3 hiljade ljudi, jednostavno to niko nije slusao ni volio bez obzira na zaista veliku zastupljenost u medijima. iz meni nepoznatog razloga, urbanoj populaciji u sarajevu je i dalje vise lezalo hop cup poskocicu ili bekrija sam, cijelo selo vice, lipe cvatu nego aut ili par godina. bili su zaista dobri, jedino su malo zivcirali sa tim umjetnickim tekstovima gdje se dvije rijeci ne smiju rimovati ni pod razno. na koncertima su bili uglavnom prosjecni. to je teska muzika koja nosi u sebi osjecaj frustracije i to je skoro nemoguce prenjeti na publiku ako i band i sva publika nisu u apsolutno istom fazonu. sjecam se jednog koncerta u klubu preko puta kafica sos, mislim da se klub zvao cda ili tako nekako, nista im nije poslo za rukom, puna sala i svi ih samo blijedo gledaju, milan poludi i pocne da lomi gitaru od bjesa. steta sto se milanova karijera tako prekinula, sudeci po nekim koncertnim snimcima iz '93 bas je poceo da izrasta u izvanrednog gitaristu. najnevjerovatnija stvar u exyu rock muzici, bar meni, je da vecina muzickih kriticara u beogradu daje prednost onoj fekaliji od grupe idoli u odnosu na ekv tako da nikad ne pobjedjuju u nekim anketama tipa najbolja grupa, najbolji album svih vremena. jedini izuzetak je pjesma samo par godina koja je na b92 izabrana za naj yu pjesmu svih vremena ali to su glasali slusaoci te radio stanice a ne kriticari. svi ekvovci su poumirali od heroina i to je donekle prikazano u filmu o njima koji je radio vesic. pocetkom 80ih se u beogradu pojavio heroin po nekim nenormalno pristupacnim cijenama i nikad se nije saznalo ko je stajao iza toga. u tom filmu jedan od sugovornika pominje cia-u kao moguceg distributera ali je vjerovatnije da je bivsa drzava na neki nacin bila umjesana u to jer je policija u to doba jos bila mocna i imala kontrolu nad svim desavanjima tako da je bilo nemoguce da neko sa strane dodje i odradi to. inace su mi ekv u osamdesetim svjetski zvucali pa mi se po dolasku u usa ispunila zelja da sirim "istinu" o ex yu rock muzici diljem svijeta. u par sam navrata nastampao neke exyu muzicke kompilacije sa namjerom da vidim kakve ce izazvati reakcije kod mojih americkih prijatelja koji intenzivno slusaju/sviraju muziku a po godinama su 35 - 45. reakcija je bila cistih nula poena, nikome se nije ucinilo posebno dobro niti su iskazali zelju da to presnime/ponovo poslusaju.
milojicabrzi

#167 Re: EKV

Post by milojicabrzi »

Nobra, u pravu si, EKV nikada nije bio band za masovnu konzumaciju tipa Bijelo Dugme, P.Valjak i sl. Uvijek je bio band za jednu preciziranu publiku kao npr. Obojeni program. U dokumentarcu "Kao da je bilo nekad" basista Cima dobro govori o njihovj nepopularnosti u "sirim narodnim masama" kao sto su radne akcije i sl. To je urbani band za urbanu publiku....

Da je to band u kojem se mora ubosti trenutak, pokazuje i Fircijeva prica da su i njihove probe ovisile od toga koliko su u istom "stanju"....

Prosli sistem je furao i gurao rock kulturu i nije furao sund, zato je '70 i '80-ih bilo dobro vise rock publike i rock kulture u ex Yu gradovima, i nije bilo toliko Ceca, Maca i ostalog folkeraja....

Svaka muzika i opcenito umjetnost vezana je za odredjeno podneblje i mentalitet, tako i domaci filmovi u nasim glavama nisu istie percepcije kao strani, i jednostavno grunge scenu '90-ih drugacije percipiraju amerikanci koji su zivjeli taj grunge, nego mi koji smo '90-ih prolazili kroz ratove, izbjeglistva i stradanja...

Sto se tice ulice Johna Lenona, ipak postoji razlika izmedju Johna Lenona i npr. Curta Cobaina.,...
dina_arajevo

#168 Re: EKV

Post by dina_arajevo »

CVIKERASH wrote:nema potrebe za tim jer ce prije sinan sakic dobiti ulicu nego milan mladenovic....
@ nobra dokaz da znamo gdje zivimo i da ne zivimo u iluzijama
P.S. Sve sto si napisao je istina s jednim izuzetkom, oni su dobili i nagradu sedam sekretara SKOJ-a, tako da su i kriticari prepoznali njihov rad 1986. i ako istina nikad im nisu bili naklonjeni...
radostan dan

#169 Re: EKV

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 23/10/2011 20:52, edited 1 time in total.
radostan dan

#170 Re: EKV

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 23/10/2011 20:52, edited 1 time in total.
elizabeth a

#171 Re: EKV

Post by elizabeth a »

Layne

#172 Re: EKV

Post by Layne »

dina_arajevo

#173 Re: EKV

Post by dina_arajevo »

Neces moci da stignes ove godine porozne, ali nemoj da brines ponos ostaje. (Ponos-Neko nas posmatra 1993.)
Bella...

#174 Re: EKV

Post by Bella... »

definitivno jedan od najboljih bendova bivse jugoslavije...

prije par godina naidjoh slucajno na ovaj intervju...nekako mi ostao u sjecanju :|

http://glazba.monitor.hr/clanci/magi.htm
dina_arajevo

#175 Re: EKV

Post by dina_arajevo »

Bella u pravu si. Ja sam taj intervju procitala par puta i sta drugo reci, to je Magi autodestruktivni virtuoz :sad:
Post Reply