Da li djecu treba tuci?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li djecu treba fizicki kaznjavati?

Da uvijek - batina je iz raja izasla
14
14%
Ne nikad
33
33%
Kad bas zasluze
54
53%

Total votes: 101

seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Vingo wrote:Seljak coek....4c....to je haman 18 godina. Sto se mene tice preko ledja. Al prekasno je to kao odgojnu metodu. Mozda zatvor? Sto jel mislis da njih mame i tate nisu tukle?
Zar i to ne bi bilo nasilje? Moje je mišljenje da ih nisu na vrijeme izdegenečili.

A sad da malo šire iskažem i obrazložim svoj stav.

Samo sam jednom dobio batine od babe, zato što sam k'o bio frajer pa se k'o zainatio da neću uraditi nešto što je tražio. Materine batine i ne pamtim. Ma više sam batina popio od učiteljice (koju i danas izuzetno cijenim i poštujem) nego od babe i mame zajedno. A ipak ne smatram da sam bio zlostavljan.
Najbolje mi je bilo kad nas učiteljica pošalje po šipku (pod prozorom učionice bio grm jasmina) i onda pred cijelim razredom (ovo je bilo gore od batina) ispružiš ruke i dobiješ svoje.
E sad imajući u vidu te moje "traume", nikad mi nije bilo jasno kako to da sam se samo tri puta u životu potukao. Jednom u osnovnoj školi, jednom u srednjoj i jednom u bivšoj JNA. I sva tri puta je bila samoodbrana, odnosno bio sam napadnut.
Helem, oženim se ja, ima tome evo već 12 godina. I kad kažem da se za tih 12 godina nikada nisam posvađao sa ženom, svi ono klimaju glavom, k'o vjeruju ali im se u očima vidi nevjerica. Ne kažem da ponekad nisam zabrlj'o ili supruga, ali valjda smo oboje naučili da ne reagujemo na prvu iako smo pokratkog fitilja oboje. Vazda je bilo "pusti da prenoći" pa onda uz kahvu, hladne glave bez suvišnih emocija, razgovaramo.
Kad smo dobili prvog sina nismo imali skoro nikakvih problema, jer je djete bilo takve naravi. Jest da ga je supruga ponekad morala "ubjeđivati" da nešto ne smije raditi, ali samo onda kad nije moglo drukčije. Međutim, drugi sin je bio sušta suprotnost. Tvrdoglav, živac, kratkog fitilja, svojeglav sve u svemu popriličan izazov kad je odgoj u pitanju. E njega je supruga morala "pritegnuti" da bi shvatio neke stvari. Ni danas nije puno bolje naravi ali barem zna gdje su granice. Zna šta ne smije raditi. Ono što smo nas dvoje smatrali važim jeste da moramo biti dosljedni. Ako nešto zabranjujete djeci, to mora biti zabranjeno i kad su tu dede i nene, ili gosti ili rođaci i kad svi govore "ma pusti ga ne se igra". Jer ako mu danas nešto zabranjujete (npr. igranje daljinskim) a sutra mu to zbog nekoga ili nečega dopustite, samo zbunjujete dijete.
I na kraju, sa djecom se može i mora razgovarati. Batina je zadnja opcija ali ipak ponekad potrebna.

PS. Za ove koji su protiv fizičkog kažnjavanja djece, upotrijebiti batine kad potrošite sve opcije, ne znači djetetu izbiti zube ili odbiti bubrege. Nego prutić pa po guzici, neće mu naškoditi a pomoći će mu da shvati da postoje granice.
PPS. I da, djetetu se mora objasniti zbog čega je dobio batine i zbog čega loše to što je uradio da zasluži batine.
Irm@

Post by Irm@ »

vishe puta u zivotu kad bi mi mama drzala predavanja sam pozeljela da me osamari samo da prestane pricati...
sjecam se kad sam bila mala i krenula prema kaminu iako me mama 10 puta opomenula da ne idem...i onda me istukla i nikad vishe nisam ni prisla kaminu...
ja pak imam neke svoje principe po kojim cu aBd odgajati djecu...a udarci nisu ni u 20-tom planu...
tempora

Post by tempora »

Strasno je i zabrinjavajuce zakljuciti da velika vecina podrzava batine i smatra da se jasno moze ograniciti u tim vaspitno-popravnim metodama! :? Ali na zalost, statistike pokazuju da nam granice po tom pitanju nesto precesto bivaju obiljezene lomovima i naravno smrtnim slucajevima djece.
Vingo, ti si apsolutno upravu! Zasto je onda cudno i za svaku osudu premlacivanje tj zlostavljanje zena? Kada je to ipak metoda koja je sveopste prihvacena i koja sluzi da objasnimo nekome ( pazi molim te!) kako ono sto cini nije uredu!

Mnoge gospodjice ovdje, podrzavaju "batinu" pojasnjavajuci svoj postupak kao "blagi udarac" -pa me zivo interesuje kako iste mogu osjetiti koliko je nesto bolno ili sokantno ako se ne radi o sopstvenom tijelu! :? Pogotovo kada se radi o jednom djetetu?

Jedni objasnise da se djete treba i preventivno udarati, jer mu se drukcije ne moze objasniti! :? Vele ima i do karaktera, neka su djeca mirna i poslusna ( niko ne objasni sta se podrazumjeva pod poslusnoscu) pa se time i ne moraju tuci! :x

Najbolja teorija od svih, je ova koju evo ovdje po prvi puta u svome zivotu naucih, da roditelji koji ne tuku djecu imaju "moderne metode" tj da su nekakvi "moderni" roditelji. Valjda sa prizvukom negativnog u rijeci moderno zeli se naglasiti da je vijekovima covjek opstao kroz batinu i nista mu ne fali-a eto nasli se sada neki pametni da pokazu da FOL moze i drukcije. Vrijedi li komentarisati?

Moj mali rodjak svaki dan iz skole dodje pretucen. Mali rastom i veoma mrsav lak je plijen malo jacih i vecih skolskih kabadahijica. Uciteljica mami objasnjava u jednoj od situacija da je on izazivao druga iz razreda i da ga je ovaj MORAO udariti. Za nju eto, normalan slijed stvari! Naravno, bitno je dodati da je babo od "malog" neka bitna faca pa se gospodjica uciteljica ipak ne moze zamjeriti i kritikovati mu sina koji bije sve redom.
Sto ce reci, kod nas vazi zakon jacega-a to i vi na zalost dokazujete.

Kada sam svojevremeno davala kurs odgoja -kao potporu u odgoju samohranim majkama ili uopsteno majkama, naisla sam na ogroman otpor iz prostog razloga sto svaka majka ( osjetim to i kod sebe, te pokusavam suzbiti) smatra da ona najbolje cini za svoje djete ma kako pogresno isto bilo. Izgovori tipa " ja sam ih odgojila 7ero i ne treba mi nikakva pomoc u odgoju" standardne su price! Naravno, odgojila jeste. Djeca nisu umrla niti od nesteriliziranih flasica niti od izjedene guze, niti od neprospavanih noci, niti od batina ( srecom) itd itd. Ali kakvu poruku su ta djeca dobila i u sto su izrasla-to je ipak veoma upitno.

Djeca su ogledalo svojih roditelja i nerijetko mi majke vele kako im nije jasno, zasto im je sin agresivan, zasto joj djete laze ili zasto joj kcerka nece pomoci nista u kuci. ALi joj nije jasno da kada ona laze nekoga preko telefona to njeno djete cuje i smatra ispravnim ( "banalna" laz tipa: ne mogu sada, spremam stan -citaj lezi na trosjedu i gleda TV), nije joj jasno da je sin naucio kroz batine da su batine sasvim normalan slijed stvari, nije joj jasno da joj kcerka nije naucena odgovornosti o obavezama u kuci jer ih joj ona nije usadila.

Ne, niposto batine! Odgajati djete je ipak nauka-slazem se Vingo. Nauka koju svi trebamo uciti. Nauka koja zahtjeva puno strpljenja i puno rada na samome sebi i svojoj djeci. Izgovori tipa nema se novaca, nema se vremena i sl su samo zadovoljavanje svoje savjesti ili naseg licnog odnosa prema zivotu.
Naravno svaki ce roditelj pogrijesiti, svako ce djete zamjeriti svome roditelju na necemu i nema idealnog odgoja.
No svi oni koji misle, da se radi o "modernom odgoju" neka prekrize pedagogiju i psihologiju-nauke koje su eto tek tako osmisljene da sole pamet metodi koja je najucinkovitija.
Bilo bi jos i dobro, da se u skole ponovo uvede batinanje, malo pruticem po prsticima onima najmladjima, a onima malo starijima 10 po goloj guzi pa da vidis koliko ce odlicnih djaka dati nove generacije! A onda Vi buduce majke s ponosom opalite samarcinu uciteljici koja djetetu nije kadra objasniti kako se pise slovo B.
Pitam se samo sta bi bilo, da ovakve metode primjenjuju prosvjetni radnici, vaspitacice u vrticima i svi oni kojima predate djete na odgoj.
:oops:
Shoshana

Post by Shoshana »

Da pokusam rezimirati moje misljenje.

Kol'ko vidim, ovdje se vecina zagovaraca udaranja djece pita "a sta bi ti uradio kad ti trinaestogodisnjak ...." . Ma nista brate. Ako si ga pustio da raste k'o repa bez korijena do trineste, sta ga imas koji klinac vaspitati od trinaeste?

Problem je da vecina roditelja poznaje samo jedan nacin vaspitanja djece i stvaranje autoriteta - upotrebu sile, pa kad im drzava jednog dana oduzme tu mogucnost - oni djecu jednostavno prepuste samu sebi :(

Djeca se vaspitavaju od rodjenja i konstantno - ne po potrebi (kad gosti dodju). Djeci se citaju price (a ne dernja se na njih da ucute i zaspu) i s njima se razgovara i objasnjava (i da, sve i ako vam je prijateljica na kafi, treba odvojiti minutu-dvije i objasniti nesto djetetu. Ako ti bas smeta - zabavi ga necim - ko je od vas dvoje pametniji?). Djecu se drzi na oku (da mogu sami o sebi voditi racuna - ne bi im trebali roditelji).

Roditelji, na zalost, cesto projiciraju na djecu svoje zivotne frustracije, pa cesto dolazi do paradoksalnih situacija. Na primjer, kolega s posla vas slucajno polije vrucom kafom... Kakva je vasa reakcija? "Ma, nema veze, oprace se...Nije vazno. Svima se dogodi..." Vase 12-godisnje dijete ucini istu stvar... "Gledas li gdje ides! Otvori oci 'bem ti.... kljakavo!!!! Mars u kuhinju!..."

Ne kazem ja da je jednostavno vaspitavati djecu. Ali smatram da se vecini roditelja djeca 'dogode' i onda problemima pristupaju onako kako problemi dolaze. Premalo paznje posvecujemo nasoj djeci - jedinom sto zaista ostavljamo iza sebe. Danas ljudi cuku kupe pa dvanaestak knjiga procitaju o uzgoju i odgoju pasa. A ni jednu, ama bas ni jednu o odgoju vlastite djece? Sve ono, hajdem kako su nas nasi, pa vidi - "na dobro" smo ispali. Jesmo... Vecina jeste. Ali ... mozda smo mogli i "na bolje"?

Ja sam zahvalna svojim roditeljima na svemu sto su mi dali - bez udaranja. U stvari, dobila sam batine jedanom, i tu cu pricu rado podijeliti s trenutnim i buducim roditeljima. Ja se toga u stvari i ne sjecam - ovo je prica moga tate...

Negdje kad mi je bilo cetiri godine, odem do granapa (sa cetiri godine starijim bratom) i unatoc direktnoj zabrani (taman odlezala upalu pluca) kupim sebi sladoled :D Eh, sad, je li buraz otkucao ili sta - ne znam, ali stari me, po ulasku u kucu, direkt ispred sebe pa pita: "Sta si kupila"? ja ono valjda, da probam na iskrenost reko' "Sladoled". Eh, tu stari odluci da isproba pedagogiju (bice da se fur'o na bihevioriste) uzme me lijepo preko koljena i naprasi guzu :D Kazu da mi je ponos bio vise povrijedjen nego straznjica :oops: . Eh, da bi lekcija bila kompletna, kad je zavrsio, stari me nacali ispred sebe i pocinje, onako, pedagoski :D :

- Jesmo li sta naucili iz ovoga?
- Smrc jeeesmooo, smrc.
- A, (trijumf se vec nazire u glasu) sta smo to naucili danas?
- Da treba da naucim lagati!

Tu ti stari zacas skonta potencijalne rezultate takve pedagogije i nikad, ali zaista nikad vise nas nije udario. Bio mi je najbolji prijatelj kog sam ikad imala, i o svemu smo otvoreno razgovarali.

Najbolje sto mozete dati svome djetetu je da u vas ima povjerenje. A to se batinama malo teze postize ;-)
Fair Life

Post by Fair Life »

Dijete nikad ne treba kaznjavati batinama !!
Fair Life

Post by Fair Life »

pitt wrote:jel ovdje prica o zlostavljanju djece ili ponekom zasluzenom samaru ili pvlacenju za usi (kao kod biserke)? :?
Nema zasluzenih samara prema slabijem... Za usi se ne povlaci ni sa najboljim zeljama "da se brze poraste"... za rodjendan
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Vingo wrote:E sjeba mi rodjak teoriju....Ne primamo rodjake. :)
Odakle mu cigare? Sta mama radi dok on pali cigare? Kaze nemoj Amare sreco dace mama boba i nastavi gledati u fildzan koni Sefki.
Come on mamice....Da se razumijemo. Ja za kaznu apsolutno jesam. Samo ne za fizicku. Eno onaj mi je primjer od mircerkine mame super....I funkcionise. Batina je nekreativna, glupa, dosadna i boli....a da ruka lakse poleti nego misao - poleti....itd
Grijesis Vingo. Zena je jako obrazovana. Jedna od zena koje ce procitat knjigu preko noci i to na WC skoljki, jer su u to vrijeme stanovali u garsonjeri. Ma legenda je, samo popustljiva. I nije tip zene koja ide sa kafice na kaficu.
Ma pricala bih ja svasta, ali se bojim prepoznat ce me rodjak pa ce biti marisane :lol: :lol: :lol:

Sandore, nisam shvatila da si ti u kuci bio zlato, a vani :D
mamica papucarka

Vingo wrote:E sjeba mi rodjak teoriju....Ne primamo rodjake. :)
Odakle mu cigare? Sta mama radi dok on pali cigare? Kaze nemoj Amare sreco dace mama boba i nastavi gledati u fildzan koni Sefki.
Come on mamice....Da se razumijemo. Ja za kaznu apsolutno jesam. Samo ne za fizicku. Eno onaj mi je primjer od mircerkine mame super....I funkcionise. Batina je nekreativna, glupa, dosadna i boli....a da ruka lakse poleti nego misao - poleti....itd
i ja sam protiv batine (da me krivo ne skontas),samo se pitam imam li ja granice i dokle su mi te granice :roll:
Ma teska tema... odoh ja sta drugo pokrenut :D
forUMASH

Post by forUMASH »

.....jebo autoritet baziran na sili....
.....lazni Valter.....
Vingo

Post by Vingo »

Razvedre mi jutro ovi posljednji postovi... :)
Iritantne su mi dvije stvari. Prva je izjednacavanje odsustva fizicke kazne i odgojne zapustenosti. A druga je nazivanje odsustva fizicke kazne nekakvim budibogsnama modernim odgojem sa sve prizvukom gadjenja.???
Nije mi jasno zasto toliko odbijati moderno kad je odgoj u pitanju. Metode do kojih se doslo jer su ljudi istrazili, zakljucili, naucili....Neciji naporan rad je iza tih metoda....
Da se vratimo onda kamenim plocama i klinu....cemu ova tastatura?
Ali ne.....stvar je prestiza koristiti najmodernija naucno - tehnicka dostignuca, a takva i hrane sujetu.
Ali ne daj boze analizirati samog sebe....To je zadiranje u intimu i narusavanje sujete. Svi mi znamo sta je najbolje i za nas i za nasu djecu i sta mi se ko sad tu ima praviti pametan....
Mnogo ljudi pristupa ovome pausalno....pricaju napamet...Govore da je ok kazniti dijete kad zasluzi bez da su uopste razmotrili sta bi se to jos moglo napraviti da se postigne isti cilj....Mnogo ljudi (ne samo ovdje na forumu) omalovazava licnost djeteta i njegove sposobnosti izjednacavajuci ih sa licnoscu i sposobnostima prosjecnog kucnog ljubimca...
Ne znam....ja se nekako zaista bolje osjecam kad dokazem sebi da sam sposobna isti cilj postici metodom koja je malo zahtjevnija, ali mnogo efikasnija nego refleksni pokret ruke izazvan gubitkom samokontrole.

I nema odgovora jel bi mamama smetalo da ja kao teta u vrticu udarim njihovo dijete kad radi stvari koje mogu biti opasne i prelazi granice prihvatljivog ponasanja...
Maksim

Post by Maksim »

samo jehovini svjedoci misle da je batina najbolji izraz prema djeci. onaj tko udari dijete, jer misli da ce s time rijesiti neki problem, tog treba dobro izudarati. s time se samo veca mrznja djeteta prema roditelju, pogotovo od 4-5 godine tijekom odipus-kompleksa kada se ionako probudi mrznja prema istospolnom roditelju.

dijete treba uciti od malih nogu, a ne ignorirati njegov razvoj i kad on ucini nesto sto nije dobro a dijete ne zna da to nije dobro, jer ga nitko nije naucio time, onda ga pocnu samarati, ili kidati pruteve ili uzimati kajseve. onaj tko maltretira dijete, tome dijete odma treba oduzeti. sjetimo se, i mi smo svi bili djeca.
pike

Post by pike »

Ko nikad u zivotu nije popio batine???

99% nas je dobilo degenek bar jednom, e sad koji procenat se osjeca iztraumiranim i zlostavljanim.

Vjerovatno niko, prema tome pustite suplju i zapadne "demokratske" metode.

Nisu sva djeca ista, jednostavno ima djece koja su prirodno tvrdoglava pa razgovor koji roditelji na pocetku obicno forsiraju (ono kao prvo se razgovara) ne fercera. Tvrdoglavost i neposlusnost prelazi u bezobrazluk ( ne slusam sta pricas, ne mozes mi nista) pricaj kurcu ja te ni necujem , totalno ignorisanje.

E sad da vas upitam: Koja se metoda koristi kad pricas djetetu, a ono koda pricas zidu. Odmah da eliminisem bilo kakav razgovor jer to u ovom slucaju ne pomaze...jos sad u moderno doba nabiju iPod na usi pa ti se lomi pricajuci.

Nisam za to da se djeca lome ali nisam ni za to da se djeca ne smiju dotaknut pa taman da su ne znam sta uradili ili konstantno rade...ne valja ici iz krajnosti u krajnost (zlatna sredina).

off topic: Evo negdje u Americi u osnovnoj skoli ne pustaju djecu na polje preko velikog odmora da se ne bi povrijedili igrajuci se na playgroundu. Kao da ne zgule slucajno koljena, da ne padnu na asfalt da se ne ogrbu itd. Razlog je kao roditelji bi mogli tuziti skolu :x serem im se u drustvo i njihovu demokratiju.
Prave debile od djece, a mi se divimo i prihvatamo zapadni sistem.
Qler

Post by Qler »

djecu treba tuci. sad koliko i kako je za diskusiju.. ali treba ga opaliti po guzici kad npr sjedis u restoranu i on pocne da skace okolo i smeta drugim ljudima i da pravi belaje... kad si u trznom centru a on pocne da se dere i valja po podu.. kad su ti gosti u kuci a on pocne da skace po stolu... kad si u gostima a on pocne opet praviti belaje.. treba to sve da se sankcionise... ne kazem da ga treba olesiti ali treba da dobije malo...

burazer je jednom popio batine i od tada nikad nije slagao starog.. a te batine je popio sa 7-8 godina... a ja sam par puta fasovao uglavnom zbog skole :D i nekih mojih pizdarija... al to je bilo mozda 3-4 puta....
Pearl

Post by Pearl »

ne znam kako cu odgajati svoje dijete, sipku i udranje po prstima vidim kao krajnje rjesenje, ali mi jako smeta sto me neki ovdje svrtavaju u potencionalno nasilne osobe zato sto su roditelji koristili "grozne, nasilnicke" metode udaranja po prstima i povlacenja za usi.. meni je svaki put ponos bio povrijedjen vise nego bilo koji dio mog tijela.. rijec "moderno" sam namjerno zbog toga iskoristila ironicno.. ako sam ja potencijalni nasilnik i razbijac djece (!??!?!??!?!) zelim da onda generalizujem i metode "nezlostavljanja" djece, jer je 90% tako odgojene djece iz moje okoline totalno raspusteno.. ako vec ne dozvoljavamo da ima i izuzetaka..

smatram da sam izrasla u normalnu, nenasilnu osobu i da nikad, ama bas nikad, ne koristim niti odobravam nasilje...

isto tako, u svojoj porodici imam jako puno primjera "nezlostavljane" djece koji sad svoju djecu marisu ko budale, i kad treba i kad ne treba, i koji nemaju ni dio postovanja prema svojim roditeljima koji ja imam.. toliko o tome da samo nasilje radja nasilje....
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Kad ste vi - procitali tolike knjige o odgoju objasnite vi meni - po cemu je neko koga nikad nisu - istukli roditelji - bolje podingut od nekog ko jest? Tj. u cemu je to - toliki napredak - metode - samo pricom i praznim vazom, pa unesvjest ako treba, cak i onda kad i sam znas - da tvoje rijeci ulaze na jedno a izlaze na drugo uho - kao npr. tacno na vrhuncu pubereta kad su zivotna iskustva nekog mladog covjeka 0 - a sve moguce stranputice - sasvim dostupne?

I gdje su dokazi za to - naucni? Ne govorim ja ovdje o prebijanju na ime mrtvog oca i majke, iz sasvim fiktivnih razloga. Govori se ovdje o uticaju roditelja i sredine na dijete. Ovu djecu npr. mozda niko ne tuce - od roditelja al' po meni - su zrela za jednu turu batina - pa bilo da je od komsija, vasptacice, tetke, strine ili bilo koga drugoga.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Vingo

Post by Vingo »

Nosferatu wrote:Kad ste vi - procitali tolike knjige o odgoju objasnite vi meni - po cemu je neko koga nikad nisu - istukli roditelji - bolje podingut od nekog ko jest? Tj. u cemu je to - toliki napredak - metode - samo pricom i praznim vazom, pa unesvjest ako treba, cak i onda kad i sam znas - da tvoje rijeci ulaze na jedno a izlaze na drugo uho - kao npr. tacno na vrhuncu pubereta kad su zivotna iskustva nekog mladog covjeka 0 - a sve moguce stranputice - sasvim dostupne?

I gdje su dokazi za to - naucni? Ne govorim ja ovdje o prebijanju na ime mrtvog oca i majke, iz sasvim fiktivnih razloga. Govori se ovdje o uticaju roditelja i sredine na dijete. Ovu djecu npr. mozda niko ne tuce - od roditelja al' po meni - su zrela za jednu turu batina - pa bilo da je od komsija, vasptacice, tetke, strine ili bilo koga drugoga.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Sve ovo sto vidis na slici je djelo roditelja, a ne djece.....
Klasicna zloupotreba koju treba sankcionisati....I ti bi i dalje tukao djecu, mislis da je malac od tri godine spoznao pitanje Blajburga...i odlucio odati pocast palim precima....???
Vingo

Post by Vingo »

O prednostima ne-udaranja cu ti pisati poslije....obecavam! :)
zena21

Post by zena21 »

K'o da vidim u knjizarama - "Kako biti savrsen roditelj koristeci moderne metode", written by Vingo :oops: :lol: :lol: :lol:
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Vingo wrote:
Nosferatu wrote:Kad ste vi - procitali tolike knjige o odgoju objasnite vi meni - po cemu je neko koga nikad nisu - istukli roditelji - bolje podingut od nekog ko jest? Tj. u cemu je to - toliki napredak - metode - samo pricom i praznim vazom, pa unesvjest ako treba, cak i onda kad i sam znas - da tvoje rijeci ulaze na jedno a izlaze na drugo uho - kao npr. tacno na vrhuncu pubereta kad su zivotna iskustva nekog mladog covjeka 0 - a sve moguce stranputice - sasvim dostupne?

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Sve ovo sto vidis na slici je djelo roditelja, a ne djece.....
Klasicna zloupotreba koju treba sankcionisati....I ti bi i dalje tukao djecu, mislis da je malac od tri godine spoznao pitanje Blajburga...i odlucio odati pocast palim precima....???
Nije to uticaj - iskljucivo roditelja.

Sumnjam da je icija majka odgajala svoje dijete - da bude cetnik ili skinhead il' crnokosuljas u onoj mjeri - koliko je i cetnika i skinheada i crnokosuljasa i Vehabija prisutuno ovdje danas. Al' pokupi se dosta toga 'ta trane. I to niko - ne moze otpisati.

Sta bi ti svom sinu od 15 godina koji dodje sa 2 jointa marihuane u dzepu? Pricala o tome - kako je lose? Da prizna kako je lose - pa se s kezom na licu sutra opet uputi do najblizeg dilera, kontajuci kako je stara odljepila i prica price koje mogu kurucu za usi da padnu? Mislis - da ce te uvijek - cijeniti i postovati - da nece nikad ovo ni pomisliti? Pa onda - barem koliko ja poznajem ljude - zivimo na dvije razlicite planete.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

seljak_cojek wrote:Mo¾e li mi neko od ovih ¹to se je¾e na pomen batina, objasniti moguæe metode za discipliniranje ovih uèenika:
Zlostavljani nastavnik: Uèenici su mi zabadali pribadaèe u petu VIDEO

http://www.youtube.com/watch?v=fYOwJ0p24xE

Prof. Strahovac tvrdi da je maltretiranja trpio gotovo ¹est mjeseci, koliko je radio u toj ¹koli. Veæ nakon mjesec dana, kad su me uèenici bolje upoznali, oèito su primijetili moju blagost i strpljivost, ka¾e zlostavljani nastavnik.

BJELOVAR - Snimka i¾ivljavanja uèenika IV.c razreda iz bjelovarske Tehnièke ¹kole na satu profesora elektrotehnike ing. Zdenka Strahovca, koja se pojavila na Internetu, zgrozila je javnost.

Na snimci se vidi kako profesor, prestra¹en i gotovo bez otpora, podnosi zlostavljanje te u jednom trenutku napu¹ta uèionicu. 6 mjeseci muèenja Snimka je ovjekovjeèena kamerom mobitela pri kraju prvog polugodi¹ta pro¹le ¹kolske godine, no Z. Strahovac i danas o tome nerado govori, pi¹e Veèernji list.

®ivi s majkom u bjelovarskoj Ulici Banovine Hrvatske. Veæ po blagom izrazu njegova lica i tihom glasu mo¾e se zakljuèiti da je idealan za zlostavljanje. Prof. Strahovac tvrdi da je maltretiranja trpio gotovo ¹est mjeseci, koliko je radio u toj ¹koli. Veæ nakon mjesec dana, kad su me uèenici bolje upoznali, oèito su primijetili moju blagost i strpljivost.

Vezali ga za stol

Izgredi su se dogaðali gotovo na svakome satu. Tako su mi, kad sam bio okrenut prema ploèi, zabadali ¹estar ili bi mi zaboli pribadaèu u petu. Jednom su mi vezicom za cipele svezali nogu o stol prisjeæa se Strahovac. Uèenici su ga znali zastra¹ivati i vaðenjem no¾a iz torbe, a galama, kartanje, igranje stolnog tenisa, izla¾enje iz uèionice, paljenje TV-a na njegovu satu bili su svakodnevica.

O tomu nije obavijestio upravu jer, ka¾e, nije ¾elio ru¹iti reputaciju ¹kole, misleæi da æe to moæi sam rije¹iti. No, istodobno je, zbog neprimjerenog pedago¹kog rada s djecom i nemoguænosti uspostavljanja kvalitetne komunikacije, ¹kola Strahovcu u o¾ujku pro¹le godine uruèila otkaz, premda mu je ugovor o radu istjecao 31. kolovoza.

Lo¹a komunikacija s uèenicima

Harangu na njega, kako prenosi Dnevnik.hr poèeli su sami uèenici, ¾aleæi se da profesor na satu samo predaje, pi¹e po ploèi te da im ne ¾eli objasniti nejasnoæe u gradivu. Njegov je rad podvrgnut nadzoru te je u vi¹e navrata upozoren na lo¹u komunikaciju s uèenicima.

Pismeno sam upozorio upravu ¹kole o neprimjerenim uvjetima rada. Uèenike ni u jednom trenutku nisam ka¾njavao nepedago¹kim mjerama. Kazne sam im odmjeravao pisanjem seminarskog rada.

Kako je bila rijeè o iznimno dobroj generaciji maturanata, mislio sam da æe u njihovu odnosu prema meni prevagnuti po¹tovanje prema znanju koje im nudim, no oèito sam se prevario zakljuèuje prof. Strahovac, koji se nakon tromjeseènog rada u privatnoj tvrtki Rotor od 1. prosinca na¹ao na listi bjelovarske burze rada.

Pogledajte snimku zlostavljanja nastavnika Strahovca.

20.12.2006.
Pincom.info
PS. Hvala Muratu za ovaj gore tekst
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=31712

metode za disciplinovanje ... pokojni Mato Lucic ... mozda ga se neki forumas sjeti.... nikakva galama ... osmjeh i jos par nepedagoskih metoda ...
rezultat :) razred kada skonta da prof taj cas ne pita (jer skine sat s ruke) ... odahne... 40 dusa istovremeno ... tisina prije toga... grobna :) a razred ... sve samo ne cvijece :)
ili Branislav Visht ... zamislite srednju skolu metalskih zanimanja u kojoj je likovna umjetnost najtezi predmet :). ali zaista najtezi :).

u principu .obori pola razreda na godinu.... ma suplja ... u pitanju je stav i gard ... nista vise. zivimo u dzungli, a sve okolo su zvijeri...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Vingo wrote:I jos jedna podtema samo za one koji smatraju da djecu treba tuci kad zasluze...Jel Ok onda i da ih teta u vrticu ili uciteljica pljusne koji put ili je pljuskica ekskluzivno roditeljsko oruzje/orudje? Mislim nije mi jasno kako ce teta uspjeti bez batine ono sto mama nije.....a i teta mora da odgaja.

Slatki snovi!
moja sestricna je jedinica...i u obdanistu nije mogla spavati popodne kad sva druga djeca spavaju...mali milion puta je lezala u cosku iza radnog stola da ne "ometa" drugu djecu... Nisam jednom dosla ranije po nju a cujem vaspitacice kako se izderavaju na djecu...
nije mi jednom dosla uplakana u drugom razredu osnovne skole jer ima "divnu" uciteljicu, koju sam ja na kraju morala uciti sta je pedagoski a sta ne..

Nisam je jednom iz vrtica uzela u 13h, cim zavrsim sa predavanjima....ali NIJE BILO NIKOGA KO JE DIJETE MOGAO CUVATI DOK SAM JA NA FAXU!
NAsa je sreca bila sto su svi radili...
Samo sam jednom otisla svojoj Pilepuzi na informacije, objasnila uciteljici koliko je sati (tome bih mogla posvetiti cijelu temu, svim traumama sa samo jednom uciteljicom u samo jednoj skolskoj godini) i rekla sam uciteljici da Bogu zahvali sto cemo joj doci samo jos jednom na informacije, i to kad budu knjizice...
Vjeruj mi Vingolina, sekunda mi je falila da uciteljicu pocijepam kao novine, ali s njom sam pokusala razgovorom, i nisam bila uspjesna, jer je nastavila maltretirati MOJE bebche... e vidis, i to se da rijesiti, dotichna uciteljica je direktoru neki rod, pa je ipak ostala u skoli, ali radi u produzenom boravku...

Svi smo mi na rubu zivaca, i kad joj probam nesto objasniti krv propisham jer Pilepuza ima 11 i po godina, pubertet je drma i na moju jednu ona meni da 1001 rijec... u nekim trenucima kad pozelim da je razbijem, ja radije spucam nogom u zid, vrata ili ormar i onda se ja DURIM i IGNORISEM je....ali da nije bilo PEC PEC i udaranja po ruci kad krene prema struji ili necmu drugom opasnom po zivot, ne znam da li bismo bili ovdje gdje smo sad...

eto...

PS Iako je od njenog drugog razreda proslo puno vremena, i dan danas kad prolazim pored te skole pozelim uci uciteljicu razbiti od batina...

Evo vam crno na bijelo nanosenje teskih fizickih ozljeda sa predumisljajem.
Bok.
mamica papucarka

A wrote:
Nosferatu wrote:Sta bi ti svom sinu od 15 godina koji dodje sa 2 jointa marihuane u dzepu? Pricala o tome - kako je lose? Da prizna kako je lose - pa se s kezom na licu sutra opet uputi do najblizeg dilera, kontajuci kako je stara odljepila i prica price koje mogu kurucu za usi da padnu? Mislis - da ce te uvijek - cijeniti i postovati - da nece nikad ovo ni pomisliti? Pa onda - barem koliko ja poznajem ljude - zivimo na dvije razlicite planete.
Kod djeteta od 15 godina je posao vaspitanja vec - odradjen. Sto je uslo u glavu, uslo je. To je otprilike kao posao gdje na kraju, tek poslije puberteta, vidis rezultat.

I da, klincu sa jointom bas treba pricati, a ne klepat samar. Jer tu ima sta da se objasni, imas argumente, mozes saslusati i njega i to moze dati rezultate.
Andjo, ja sam toliko umorna :D da ne mogu recenice sastavit :roll:
Nekako se slazem sa tobom :D da ne kazem da si Tito (postajem dosadna :D )
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

A wrote:
I da, klincu sa jointom bas treba pricati, a ne klepat samar. Jer tu ima sta da se objasni, imas argumente, mozes saslusati i njega i to moze dati rezultate.
moja maa je bila ofirna i po tom pitanju...
"Sasvim slucajno" je na stolu ostavila broshuru "STa droga cini ljudima"...

jao slika majko mila...istraumiralo me...
Reina

Post by Reina »

ma dajte necete valjda zbog puc - puc ljudima kaciti kao da su u najmanju ruku "zlostavljaci" ... iako licno mislim da se moze i bez toga... ali naumpadne mi jedna moja kolegica, kad vidi sta danasnja djeca rade i kako se ponasaju, iako nema djecu kaze "ma ja bi ga prebila da ne ustane"
:shock: :lol: a stvarno je jedna dobra dusa, al ja mislim da u praksi ne bi sigurno ni takla dijete....
Ono sto ja mislim da je bitno za dijete je biti prisutan emocinalno i fizicki sa djetetom, postovati to dijete pa ce i ono vas postovatii. Ah da ovdje je neko pisao kako su moderni roditelji sada prijatelji.... ma to dijete vjerovatno ima prijatelja koliko hoces , a vi mu budite prije svega roditelj.
Stari

Post by Stari »

Fair Life wrote:
pitt wrote:jel ovdje prica o zlostavljanju djece ili ponekom zasluzenom samaru ili pvlacenju za usi (kao kod biserke)? :?
Nema zasluzenih samara prema slabijem... Za usi se ne povlaci ni sa najboljim zeljama "da se brze poraste"... za rodjendan
I takodjer
Fair Life wrote:
Dijete nikad ne treba kaznjavati batinama !!
Prvo ...veliki pozdrav za zemu (dugo te nije bilo ...sta ima?)

A ondak back to topic:

Pokusao sam podebljavanjem glagola "kaznjavati" ...iskristalizirati ono na sta ciljam u slijedecem.

Kao sto sam ranije napomenuo ... covjek nije robot...svacije strpljenje ima pocetak i kraj...Situacija u kojoj se stres toliko velik i provokacija toliko jaka da covjek i pored najbolje volje da ostane pribran i stvari drzi pod kontrolom u tome ipak ne uspije ...i nazalost reaguje instiktivno u afektu.

PS(Nemojte mi molim vas sad one price o tome da ...lafo... meni se to nikad ne moze desiti ...ja sam u tim stvarima k'o robot...i tako papazjanije te i slicne vrste. Svi smo mi ljudi ...i to da postoje neki medju nama koji se bolje kontrolisu, svjedoci ne toliko o snazi njihovih koncentracijskih sposobnosti koliko o tome da su imali srece pa da se nikad nisu nasli u situaciji gjde stvari neumitno izmicu kontroli...nepostoji ljudsko bice koje je u stanju bezgranicno trpiti stres i provokacije beskrajno dugo)

A sad bih se osvrnuo na ono: kaznjavati....u ovom slucaju o kojem ja govorim...mi je nakako prirodno postaviti pitanje koliko se tu uopste radi o kaznjavanju...a koliko o nezeljenoj reakciji (iza koje se covjek vec nakon 10 minuta gorko kaje). Mislim da je glagol "kaznjavati" podesniji u slucaju kad je covjek (ufuravajuci se u to da su i sami sad kao skroz u trendu novih kretanja u psihosocijalnim istrazivanjima) npr zabranio izlaske u grad, zabranio da se vidja sa ovim, zabranio mu video igre, zabranio slatkise ....i slicnim slucajevima.

Nego u slucaju kad je covjek recimo vozeci auto ... na ledom okovanom i extremno klizavom kolvozu ...uz zajebanu maglu....sa jednim bolesnom osoboom na zadnjem sjedistu ...3 puta odgovarao sinu, koji je sjedio na suvozackom sjedistu,... da se smiri i da ne moze sad stati i traziti njegove igracke u prtljazniku ...jer na tranzitnoj su cesti gdje je jak saobracaj...nakon 4-5 minuta urlanja, dosadjivanja, i raznih oblika protesta... kad mali baca onaj metalni helikopter (igracku) ..ravno u glavu starom koji vozi. Na sta ovaj reaguje instiktivno reflexno .... (auto se zatalasa , jedva izbjegnu tezu saobracajnu nesrecu,) ...i otac...munjevitim potezom desne ruke, koja je inace bila na mjenjacu, ...onako malterski...bekendom... zada plesku malom preko usta... uz komenatar: jel hoces da svi zbog tvoje igracke poginemo ...Picka ti majcina... usrana

E sad se pitam sta je od toga kazna u pravom smislu rijeci ...a sta ...nezeljena (i duboko ljudska) i isprovocirana...reakcija pod stresom
Post Reply