Zar i to ne bi bilo nasilje? Moje je mišljenje da ih nisu na vrijeme izdegenečili.Vingo wrote:Seljak coek....4c....to je haman 18 godina. Sto se mene tice preko ledja. Al prekasno je to kao odgojnu metodu. Mozda zatvor? Sto jel mislis da njih mame i tate nisu tukle?
A sad da malo šire iskažem i obrazložim svoj stav.
Samo sam jednom dobio batine od babe, zato što sam k'o bio frajer pa se k'o zainatio da neću uraditi nešto što je tražio. Materine batine i ne pamtim. Ma više sam batina popio od učiteljice (koju i danas izuzetno cijenim i poštujem) nego od babe i mame zajedno. A ipak ne smatram da sam bio zlostavljan.
Najbolje mi je bilo kad nas učiteljica pošalje po šipku (pod prozorom učionice bio grm jasmina) i onda pred cijelim razredom (ovo je bilo gore od batina) ispružiš ruke i dobiješ svoje.
E sad imajući u vidu te moje "traume", nikad mi nije bilo jasno kako to da sam se samo tri puta u životu potukao. Jednom u osnovnoj školi, jednom u srednjoj i jednom u bivšoj JNA. I sva tri puta je bila samoodbrana, odnosno bio sam napadnut.
Helem, oženim se ja, ima tome evo već 12 godina. I kad kažem da se za tih 12 godina nikada nisam posvađao sa ženom, svi ono klimaju glavom, k'o vjeruju ali im se u očima vidi nevjerica. Ne kažem da ponekad nisam zabrlj'o ili supruga, ali valjda smo oboje naučili da ne reagujemo na prvu iako smo pokratkog fitilja oboje. Vazda je bilo "pusti da prenoći" pa onda uz kahvu, hladne glave bez suvišnih emocija, razgovaramo.
Kad smo dobili prvog sina nismo imali skoro nikakvih problema, jer je djete bilo takve naravi. Jest da ga je supruga ponekad morala "ubjeđivati" da nešto ne smije raditi, ali samo onda kad nije moglo drukčije. Međutim, drugi sin je bio sušta suprotnost. Tvrdoglav, živac, kratkog fitilja, svojeglav sve u svemu popriličan izazov kad je odgoj u pitanju. E njega je supruga morala "pritegnuti" da bi shvatio neke stvari. Ni danas nije puno bolje naravi ali barem zna gdje su granice. Zna šta ne smije raditi. Ono što smo nas dvoje smatrali važim jeste da moramo biti dosljedni. Ako nešto zabranjujete djeci, to mora biti zabranjeno i kad su tu dede i nene, ili gosti ili rođaci i kad svi govore "ma pusti ga ne se igra". Jer ako mu danas nešto zabranjujete (npr. igranje daljinskim) a sutra mu to zbog nekoga ili nečega dopustite, samo zbunjujete dijete.
I na kraju, sa djecom se može i mora razgovarati. Batina je zadnja opcija ali ipak ponekad potrebna.
PS. Za ove koji su protiv fizičkog kažnjavanja djece, upotrijebiti batine kad potrošite sve opcije, ne znači djetetu izbiti zube ili odbiti bubrege. Nego prutić pa po guzici, neće mu naškoditi a pomoći će mu da shvati da postoje granice.
PPS. I da, djetetu se mora objasniti zbog čega je dobio batine i zbog čega loše to što je uradio da zasluži batine.