opet ta Amerika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
freak_with_a_laptop

Post by freak_with_a_laptop »

Svemirski_Jebach wrote:
freak_with_a_laptop wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:"Da bi čovjek bio pametan, ne mora biti ni načitan ni obrazovan. Dovoljno je da ga je dojila majka koja je pila mlijeko krave napasane na livadama Istočne Bosne."

General Sulejman Sule Vranj

:lol:
potpisujem :lol:
eto, freak...onda lagano na livadu pa friskim mlijekom doji Sherlocka i ostale, mozda vas i prosvijetli, jebi ga mozda je Sule (cuj general :? :roll: ) bio u pravu. :D

samo pazite
Sherlock odrastao, mashallah, nemam ja njega sta dojiti. A tebe sto su dojili mlijekom u prahu, e pa sta ces, nismo svi iste srece.

Sejak co'ek meni uvjek mio bio.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Jimmy_The_Saint wrote:
Svemirski_Jebach wrote:zajeb'o si se dobro sto si Tomu Vinkovica uz'o treb'o si uzet Ursusa, da vidis kako tenkove vuce
Ako imaš koga sutim Ursuzom da se mjenjamo doturiću Tamić grabovine,bidon klekovače už'čke orginal i jenu kacu kupusa haman nadoš'o!
brat bratu, malo je.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

Svemirski_Jebach wrote:
freak_with_a_laptop wrote: potpisujem :lol:
eto, freak...onda lagano na livadu pa friskim mlijekom doji Sherlocka i ostale, mozda vas i prosvijetli, jebi ga mozda je Sule (cuj general :? :roll: ) bio u pravu. :D

samo pazite
Sherlock odrastao, mashallah, nemam ja njega sta dojiti. A tebe sto su dojili mlijekom u prahu, e pa sta ces, nismo svi iste srece.

Jebi ga, neki od nas su u ratu bili u Bosni pa im je mlijeko u prahu vrijedno bilo, a i babo im nije uzim'o od naroda pa skol'o djecu po ameriki neg' se u jednoj uniformi mrzno. :roll:

hebem li ti obraz ko meni sta prica...
freak_with_a_laptop

Svemirski_Jebach wrote:
Svemirski_Jebach wrote: eto, freak...onda lagano na livadu pa friskim mlijekom doji Sherlocka i ostale, mozda vas i prosvijetli, jebi ga mozda je Sule (cuj general :? :roll: ) bio u pravu. :D

samo pazite

Jebi ga, neki od nas su u ratu bili u Bosni pa im je mlijeko u prahu vrijedno bilo, a i babo im nije uzim'o od naroda pa skol'o djecu po ameriki neg' se u jednoj uniformi mrzno. :roll:

hebem li ti obraz ko meni sta prica...
to saljes na moju adresu? na laprdaj majke ti

i skrati malo to je i be ako moze, ne dolici to tebi, sve dok ti brada ne poraste
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

Svemirski_Jebach wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:
Svemirski_Jebach wrote:zajeb'o si se dobro sto si Tomu Vinkovica uz'o treb'o si uzet Ursusa, da vidis kako tenkove vuce
Ako imaš koga sutim Ursuzom da se mjenjamo doturiću Tamić grabovine,bidon klekovače už'čke orginal i jenu kacu kupusa haman nadoš'o!
more. ima, komsija mi edhem ursusa ima, osamnesta mu evo godina, al ide k'o zmaj. Samo mi grabovina pozilava za podvara, imal' bukovine?

I treba mi, ako ziv bio znas da ko ima, i kreca je'no dvi' tone, samo nemoj onog madjarskog, muavija uz'o otaj pa mu se malta nije uredila.

evo coj'k sa mnom voza dvije godine nek' mi ne da lagat'
Moje Murfete tetić oni iz Dejčića ima krečanu, pogasio je olomlani kordunca morebit ima jena tona što mu je preteklo od donac'je, a za drugu tonu vallahi se snađi. Bukovine ima nego valja mi usjeć' a husvarna se ukvarila, iskaću od Ragiba stihlovku, u Gibe je stihlovka k'o čakija oštra.

E more li bit' da ne znaš generala Suleta?
Svemirski_Jebach

@ freak i to smo apsolvirali. :x
Last edited by Svemirski_Jebach on 14/12/2006 00:49, edited 1 time in total.
Jimmy_The_Saint

SherlockHolmes wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:
brat bratu, malo je.
Ne petljaj se u pos'o zdravo bijo, nema trgov'ne brez ćorave mušterije.
Svemirski_Jebach

Jimmy_The_Saint wrote:
Svemirski_Jebach wrote:
Jimmy_The_Saint wrote: Ako imaš koga sutim Ursuzom da se mjenjamo doturiću Tamić grabovine,bidon klekovače už'čke orginal i jenu kacu kupusa haman nadoš'o!
more. ima, komsija mi edhem ursusa ima, osamnesta mu evo godina, al ide k'o zmaj. Samo mi grabovina pozilava za podvara, imal' bukovine?

I treba mi, ako ziv bio znas da ko ima, i kreca je'no dvi' tone, samo nemoj onog madjarskog, muavija uz'o otaj pa mu se malta nije uredila.

evo coj'k sa mnom voza dvije godine nek' mi ne da lagat'
Moje Murfete tetić oni iz Dejčića ima krečanu, pogasio je olomlani kordunca morebit ima jena tona što mu je preteklo od donac'je, a za drugu tonu vallahi se snađi. Bukovine ima nego valja mi usjeć' a husvarna se ukvarila, iskaću od Ragiba stihlovku, u Gibe je stihlovka k'o čakija oštra.

E more li bit' da ne znaš generala Suleta?
hajd' ziv bio...nemerem do donac'je doc' sve oni go lopov pokrade a ni para ti nejmam, onaj moj suad sto je u njem'ckoj slabo bi posalji, kaze babo nema se ni ovdi...otaj euro kako uvedose ni meni hajra neima moj ti.

ne budi ti zahmet da mi i te bukovine sta privuces, pa makar kol'ko na traktor mere stat'. Ovom mladjem Ragibu sam pokrio kucu pa da mu unutri popodim, da se dijet ima na'sta ozenit', nece na suho k'o babo. Nas'o naku iz Orahov'ne, babo joj mlin drzi kod zadruge u Orahov'ni ako znas, kod Sehemenove prodavnice odma', i kaze babo ja se hocu zenit'.

K'o momak, zamomcio se pa ku'cu sa njim nego sta's valja opremat...a tezak vakat.
Jimmy_The_Saint

Ejvala, nek' je hairli, znam mu ja otu mladu plaha je, šta fali što joj je malo noga pokraća neće šnjom po čaršiji zdujat'.

Nego kad vakat bude svadbu pravit' nemoj da ne zovneš odmastiću zdravlja mi garonju, i čitav redenik sprašit' nije bajram svaki dan, štonoć vele stari!
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

freak_with_a_laptop wrote: Sejak co'ek meni uvjek mio bio.
:kravata: :-) :D
Svemirski_Jebach

Jimmy_The_Saint wrote:Ejvala, nek' je hairli, znam mu ja otu mladu plaha je, šta fali što joj je malo noga pokraća neće šnjom po čaršiji zdujat'.

Nego kad vakat bude svadbu pravit' nemoj da ne zovneš odmastiću zdravlja mi garonju, i čitav redenik sprašit' nije bajram svaki dan, štonoć vele stari!
hocu, hocu...bolan kako te necu zvat', pa nismo tudjini ne do mi dragi alah.

jel' se onaj tvoj nesretnik mladji Hamo ozenio? Ima je'na kona nasa, Hanefijina sci, za udaje. Jest' da je malo postarija al' je cest'ta i oko krava hoce. kad bude vakat, oticemo Hanefiji, o'nijet kahve i kocke pa da vidimo bil' je dao
Jimmy_The_Saint

Jok od moga ti Hame ništa, hrsuz nakoj Švab'ci podasuknju priš'o onomad kad sam ga ono pušćo sa školom u Makarsku da ode kelnerisat' i odvukla ga je sobom u Klagemfurt piše 'vako u pogodine a đahkad i pare šalje ama jebo evre i šilinge kad svoga dje'ta imaš a ko da ga i nemaš...
Svemirski_Jebach

eee znam kako ti je, znam. Onaj moj iz njemacke, nit' se javlja a ni para ne salje, kaze babo nejma se ni ovdi, nije to kako svijet misli da para na granu raste pa uberi.

velim ja njemu, sto's iso koje...mal ne lanu, kad ne valja. A mog'o je ostat' ovdi pa sad kod Taibinog onog sure Miralema u pilani radit, trista pedeset marki mjesecno, a kazu i ne kasni plata.

A da i djeca idju ovdi u skolu kod naske, nejma u selu skola, al ima poblizu u Raincima ima fina skola podrucna, sta je to pola sata hoda a ima i bus sad uveli.

Cujem od one tvoje zaove Hedije se mala udala, za harmonikasa nekog u Zaseok, jel cemu taj? Hocel radit' il' je samo harmonika pa po svadbama i tefericima hoda? Veli meni Esmahanuma, ona sto joj je sin u Australiji i sto je ozenio Ibrahimaginu Almasu, da joj je njena rodica sto se udala u Zaseok kazala da otaj harmonikas hoce popit'.

Moj ti, stevena mi je Sarulja, a Rosulju sutra sa Vejsilbegom vodim pod Muamerovog bika pa i ta mi je briga.
nineac

Post by nineac »

Malo sam se iskljucio iz diskusije, ali kao sto je svemirski primejtio, to sam spomenuo da bi naveo primejr da nije vazno odakle si ovdje, vazno je sta imas u glavi i mozes uspjeti. Taj momak je tek diplomiro, i 55K je super start, pa makar bio to i NYC. Inace svemirski, on ce ti se pridruziti na Columbia.
Malo smo otisli na prepucavanje ko je gdje radio i ko sta radi. To nije tema ovoga!
Svako ima negativnih i pozitivnih iskustava sa amerikom ili evropom, ali nemojomo na osnovu toga generalizovati drustva.
Inace freak, ja jos neprocitah argument od tebe, a ti rece nama da nemamo argumenata!
Jimmy_The_Saint

Svemirski_Jebach wrote:eee znam kako ti je, znam. Onaj moj iz njemacke, nit' se javlja a ni para ne salje, kaze babo nejma se ni ovdi, nije to kako svijet misli da para na granu raste pa uberi.

velim ja njemu, sto's iso koje...mal ne lanu, kad ne valja. A mog'o je ostat' ovdi pa sad kod Taibinog onog sure Miralema u pilani radit, trista pedeset marki mjesecno, a kazu i ne kasni plata.

A da i djeca idju ovdi u skolu kod naske, nejma u selu skola, al ima poblizu u Raincima ima fina skola podrucna, sta je to pola sata hoda a ima i bus sad uveli.

Cujem od one tvoje zaove Hedije se mala udala, za harmonikasa nekog u Zaseok, jel cemu taj? Hocel radit' il' je samo harmonika pa po svadbama i tefericima hoda? Veli meni Esmahanuma, ona sto joj je sin u Australiji i sto je ozenio Ibrahimaginu Almasu, da joj je njena rodica sto se udala u Zaseok kazala da otaj harmonikas hoce popit'.

Moj ti, stevena mi je Sarulja, a Rosulju sutra sa Vejsilbegom vodim pod Muamerovog bika pa i ta mi je briga.
Ma šut' bolan eno je onaj Refikov mali osjeko u Miralema na cikular po' prsta, mal' mal' pa neko se prikrati, jebeš i tu platu i tak'u pilanu, vele stio mu Miralem prišivat' sam, pa se potlje dosjetio i u oni fližider đe pivu drže ga metn'o, te ga sve do bolnice vuk'o, morebit da mu prst i ostane.

A djeci štaće škola evo ja sam čet'ri razreda završijo nije mi ni oni jedan treb'o, samo mi sad prituraju još da him i evidemciju vodim pored što vučem balvane, e nije pošteno da Bog jedan učuva. A Elzeta Hedijina ako za nju misliš nije se udala nego se ukrala, Hedija nije šćela ni čut, veli kud će zgurbetima nisam je zaoto goj'la da firaunu juhke suče. Al' dušu grješi, nije Zufer pjano, samo u pođehkad, a kuća mu je mašala najviša u Zaseoku i fasadu ima zelenu bilesi, ko medresa, milina viđet. On sve šta na svirku zaradi, on i Elzeta jal' u kuću jal'mu guj'cu utalože. Zvalo ga je i na televiziju bijo je u onoj emisiji na Vogošći na kanalu.

Pazi se u Muamera, vele da je na ćaću a ćaća je bio najgori lutija i gulamfer u nahiji.

Uzdravlju ti meni valja ranit ujtru okidat Brezulji balegu i pomusti je, pa u čaršiju nosit'...
Svemirski_Jebach

E nisam ti to znao za Zufera da je gurbet. A nije ni Hedija blentava, ima i to svoje gurbet je to. Al necu duse grijesit' ne d'o mi Bog dragi. K'o kad danaske niko ne umije da rekne ovoj omladini ni onaj efendija novi ne zna kazat' da ne valja to sta se radi, ne valja, al sve se to diglo po selu iza aksama vucarat jos zensko al dzaba naopak' vakat.

A ni efendijina nije za ramazana, i ona njegova hodzinca malo malo pa po turskoj a narod u selu gleda ko da je silajdzicevca a ne hodzinca.

hajd' valja i meni ranit sutra. poselami i nemoj sta zamjerit', dojdite i vi nama na sijelo ovo iza ramazana nekad pa da posjedimo. Ima kod naske onaj teferic i korida pa eto dojdite.
Last edited by Svemirski_Jebach on 14/12/2006 02:45, edited 2 times in total.
Svemirski_Jebach

moj nineac, nema ti ni p od argumenta kod nje samo suplja...
freak_with_a_laptop

Svemirski_Jebach wrote:moj nineac, nema ti ni p od argumenta kod nje samo suplja...
:lol: :lol: :lol: blago tebi, kad te majka ima
freak_with_a_laptop

nineac wrote:Malo sam se iskljucio iz diskusije, ali kao sto je svemirski primejtio, to sam spomenuo da bi naveo primejr da nije vazno odakle si ovdje, vazno je sta imas u glavi i mozes uspjeti. Taj momak je tek diplomiro, i 55K je super start, pa makar bio to i NYC. Inace svemirski, on ce ti se pridruziti na Columbia.
Malo smo otisli na prepucavanje ko je gdje radio i ko sta radi. To nije tema ovoga!
Svako ima negativnih i pozitivnih iskustava sa amerikom ili evropom, ali nemojomo na osnovu toga generalizovati drustva.
Inace freak, ja jos neprocitah argument od tebe, a ti rece nama da nemamo argumenata!
prosetaj do:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=31287

dvadeset i kuku stranica, argument do argumenta, fakat mi mrsko se ponavljat, vise smo obalili :D

u zdravlju i rahatluku, pa se cujemo
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Svemirski_Jebach wrote:
Vozdra_123 wrote:
Svemirski_Jebach wrote: Presidente...hajd joj ti reci, nemoj da ja govorim.

Nisam ja amer ja imam drzavljanstvo El Salvadora, BiH i Juznoafricke republike.

Vozdra - a ko drugi ne mogu traziti green card? Samo 100,000 ljudi godisnje makar... i plus tvoj ovisi o kvoti ;) a moj ne...

freak, trebala si kakvog zagondziju nac...mozda si mogla i ostati. :-D a ne ovako da ti bude krivo sto nisi mogla u kvotu upasti
a kako ti znas jel' moj ovisi o kvoti ili ne? :lol:

ti kupio zeli nekom amerkom.... jaranee plaho si ga platio :D
boli tebe kurac cine sam ja plac'o, jal kurcem jal jebavanjem radoznalih ko ti :-D
veoma si duhovit :D
nineac

Post by nineac »

Ejh freak, uopce nisam pratio onu diskusiju, sta sad trebam tvoje postove po forumu ganjat! Nepada mi na pamet! Ja kada sam rekao nema nigdje argumenata mislio sam na ovu temu.
Ima isto tako od prosle godine sto sam ja pisao, pa ako ti nije sta skokni pa procitaj, mrsko mi da pisem :-)
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Evo malo DeutchWelle za nase Americo-phobe:
Germany Approves Anti-Terror Database
Germany remains in the crosshairs of international terrorists
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Supporters of the bill say Germany should do everything in its power to protect its citizens

The German parliament has agreed on the creation of a much-debated anti-terror database and the expansion of laws brought into effect after Sept. 11. Critics continue to voice concerns about threats to civil liberties.

After years of heated debate, the German Bundestag agreed Friday on the creation of a new anti-terror bill that is designed to promote communication and sharing of information between federal and state security services. It will also include the creation of a controversial national security database and increased surveillance powers for the police and intelligence agencies.

The proposal cleared the lower house of parliament with the support of Chancellor Angela Merkel's grand coalition of Christian and Social Democrats. If the bill is approved by Germany's upper house, the Bundesrat, in discussions on Dec. 15, it will become law effective Jan. 1.

Rejecting opposition concerns that the new bill would turn Germany into a police state, Minister of the Interior Wolfgang Schäuble said no one could guarantee 100 percent security in these times but the government had the responsibility to do all it could to protect its citizens from the threat of international terrorism.

Schäuble maintained that the anti-terror database would create the right conditions for the police and the secret services to collaborate more efficiently and offer the highest level of security possible.

Though the grand coalition agreed on setting up a central anti-terrorism database last year, the two parties had differed on its exact shape and reach until Friday.

The idea is that all police and intelligence agencies, both at the federal and national level, would gather information about terror suspects and terrorist organizations in a central database that would be accessible to all crime-fighting agencies.

Fears about infringements on civil liberties

At present, Germany's 37 agencies do that separately. The central anti-terrorism database would also contain information about banking, telecommunication and Internet information regarding the suspects.

In addition to problems stemming from Germany's federal structure, critics had feared the database would create more bureaucracy as well as erode people's privacy.

Some members of the Social Democrats as well as members of the opposition Greens and the Left Party have expressed concerns that easily accessible information on terrorism suspects could be misused as well as create legal problems given the differing information-gathering methods of the police and intelligence agencies are allowed to employ.

Giving both police and intelligence services equal access to personal information about suspects is a sensitive issue in Germany, given abuses under both the Nazis and by communist East Germany.

There have also been fears that innocent people may become wrongly labeled as terrorists once they are included in the database as part of an investigation. "Whoever gets entered into that database will become a terrorist suspect," Greens politician Wolfgang Wieland said.

In-depth information released on request only

In a bid to limit this risk, the bill states that only the most basic information of people identified as a suspect in the initial investigations of the state police or Federal Criminal Police Office (BKA) should be included in the database's first level.

An illegal weapon is confiscated at Frankfurt airportBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Illegal possession of firearms would be included in the files

Should an investigation continue and become more concrete, more detailed information on suspects would only be released after an official request. These details would include religious affiliation, records pertaining to weapons possession or knowledge or possession of explosives and any affiliation with terror organizations.

Other information such as occupation, travel habits, bank and telecommunication data would also only be released on official request.

Post 9/11 terror laws expanded

As well as approving the creation of the anti-terror database, the Bundestag agreed to expand and extend the anti-terror laws that came into being in the wake of the Sept. 11, 2001 attacks in the United States.

The existing laws, which went into effect in early 2002, allow police and secret services to use telephone communications, e-mails, faxes, bank accounts and travel data as sources of information. Under the proposed revisions, access to the same would be expanded. In addition, Germany's foreign intelligence service, BND, would have wider access to domestic police databases.
Kao sto vidim, ogromne su razlike izmedju slobodarske EU i drzave-policije Amerike.

Uz to jos vidim neku Poljsku, Bugarsku i Rumuniju primljenu u EU kao punopravne clanice. Turska - nije i nece biti, jako dugo jos, mozda se trka sa BiH, Kosovom i Albanijom...Stoli boze dragi? Radi Kipra il' radi muslimana? Znas oni sto su 2 put Bec drzali u okruzenju koji bi pao da u ispomoc nije dosao Poljski kralj, il' mozda oni sto u Budimu i Pesti bijahu 140 godina i izgradie preko 100 dzamija, slabo koja od kojih poslje njih ostade. O Andalusu i Moorima da ne pricam, sve receno u knjizi "Sjena narovog drveta". Dovristi poglavlje Sefardi Jevreji i njihov tipicni Ladino jezik, miks Spanjolsko-Hebrejskog. Slicno bi i sa Pragom koji je #1 Jevrejski grad u kriscanskoj Europi bio (30% circa). Znas onaj Franz Kafka & co. Iako #1 Jevrejsko-evropski grad kad se sve zme i sbere sa preko 50% stanovnika Jevreja bijase neki Solun, glavni grad Grcke Makedonije u doba Otomanskog carstva, nebitno savim danas, ko hebe pedercinu Aleksu sto je stigA do Indije na nozi. Cak smo i neke malo visocije Istocno Europske Juden prebacili - malo u Ameriku, malo u Izreal, znas one Askenazi sto Yiddish govore, od plemena Azarskog, porijeklom Turskog, kod kojih se kralj konvertira na Toru/Talmud pa za njim i cijeli narod. A bogami i Sarajevo predje iz Europskog Jeruzalema (grad 4 vjere) u grad koji je zaboravio da je nekoc svaki 6 stanovnik istog bio Jevrej a grad kao grad ima 2 u Europi po velicini Jevrejsko groblje. Neka, sucur Allahu, rijesi problem Britanija s Izrelom i Palestinom - muko moja predji na drugoga. Da jos na to spomenem rat Pravoslavlja s Islamom (Rusija-Cecenija), (Rusija-Afganistan (ciji su stanovnici Caucasian tj. Kavkazani tj. smatraju se bijelcima), Grcki Kipar-Turski Kipar, Srbija Bih+Kosovo. Dobijemo tu sliku - to je ta Europa, koja se smije Americi zbog nedostatka tolerancije. I da to su ti debilni i ignorantni Amerikanci, 15% cije emigracije od 1820-1978 je bio - a vidju ono djavola, iz Njemacke i Austrije. 1 od 7 emigranata - koji stvorise gradove NYC (pola miliona) Chi-town (400.000), Milwauke (nesto manje od 100.000), te uvedose neke skole zajebane znas ono Gym skracenicu od Gimnasium i dovedose neke Amishe, Menonite i Quakere - sto ih zovu Dutch pogresno jerbo ne razumiju da su ljudi Deutch, negdje izmedju Holandsko-Njemacke granice (Quakeri - iz Engleske, najpoznatiji William Penn, po kojem se neka tamo Americka vukojebina zove Pennsylvania s gradom Brotherly Love - Phillijem i Steel City-jem nekoc punim ex-Jugovica rudara Pittsburgh-om. Ma ja. Sve to tako uredise toleratni Europljani. I dade Bog, al' Djavo 'ocel pitanje je.

Al' ono jopen 'ota Amerika, oci vadi, bode, dira, ne da him mira.
Svemirski_Jebach

ma sejtanska posla :-)
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

Nosferatu wrote:Ti ne stajes ni u ciju odbranu.

Znas sto?

Jebe se tebi za djecom. Eto ti ih u Becu, meta su politickih prepucavanja i onaninije besposlenih politicara - koji su mnogo ucinili kad su ti rasvjetlili istoriju Deda Mraza u 16 razlicitih karaktera koji dolaze na 16 razlicitih dana sa 16 razlicitih poklona i 16 razlicitih namjera. Sta si to ti uradila da ih zastitis? Nista, jos si izabrala stranu i ko koka - ugnjezdila se u svom ubjedenju - da je tudje kukavcijije jaje - upravo tvoj plod mogucnosti rasclanjenja i donosenja kristalno jasnog suda o tome - "A 'ca je ta Amerika?"

Ne, ne radi se o tome.

Radi se o tvome mentalitetu - koji je predstavljen naslovom - "Opet ta Amerika!".

O tome se radi. Jer tebi ako je stalo do dijeteta - nije bitno jel se ovo desilo u Americi il' u Sierra Leonu - valjda se nebi diskutovalo o tome DA SE JE DESILO U AMERICI, vec o tome - sta se je desilo - i osudi istog toga. Al' sama cinjenica da ti je bitno - nalaze da ti mislis - da se SAMO i OPET u toj Americi - desava nesto sto uopste nije vrijedno ni price, ni diskusije. Ova vijest - je glupost takvog kalibra da je mozda lokalne vijesti nece zabiljeziti al' eto - tebi je tako upecatljivog karaktera - da si cak morala dnevnu dozu pu, pu, pu po Americi - da i na Sa-x prebacis, nadajuci se kako ce te pomilovati par dezunrih kontrasa - koji o Americi vec imaju svoj "sud" - kao da je Amerika - nesto u sta se moze uperiti prstom, nije to ni Konjic ni Jablanica da mozes reci bio sam 2 puta, zivjeo 2 mjeseca, bio u 2 kafane, upozno 2 Amerikanca, ja ZNAM sta je Amerika i Amerika je TO.

Amerika je sve - i nije nista. Amerika je i Bosna i Austrija i Njemacka i Malezija, i Kurdistan, i onda opet Amerika, ona je od - beskonacno do +beskonacno i na kraju kad saberes i oduzmes - dobijes 0. Sto samo moze blecku da onda znaci - da je Amerika 0. Jer ne fercera na njoj - jednostavna tablica ni oduzimanja ni sabiranja ni mnozenja ni djeljenja. Ova je zemlja - najzajebaniji integral. Onaj sa Matematicke Olimpijade, koji ako zna rijesiti - zna samo par ljudi, a i kad dodju do odgovora - kakav je da je - ispravan je samo za njih i taj odgovor za sebe cuvaju a ne pokusavaju drugom dokazati da su to kao oni - ko biva - vanserijska pamet koja je iznimno u pravu.

Najveca greska je o Americi - imati misljenje koje se ne dozvoljava ni kojom silom promjeniti i misliti - da je Amerika nesto staticno. Ovo je dinamicno i fludino drustvo, ono sto je vrijedilo prije 10 godina danas ne vrijedi, ono sto danas vrijedi nece za 10 godina. Dolaziti i praviti sudove - je notorna glupost kojoj su skloni samo zecici i misici sto im se zivot svodi na testimonije novinarskog karaktera, jedno Svapskog Avaza il' Oslobodenja - koji gradi na "ofiranju" drugih stav svoje naprednosti i supeirornosti.

I za kraj. Amerika niti se voli niti se mrzi. Amerika se koristi. To je ko cekic u garazi kad imas. Jel ti volis cekic ili ga mrzis? Ni jedno ni drugo. Jel volis il' mrzis sarafciger? Ni jedno ni drugo. Prilagodjavas se Halatu i iz njega svome Zanatu i odatle onda - ides svojim stazama Revolucije. A, ako ti se ne svidja - Halat - a ti ides kod drugog majstora u mehanu da mu budes segrt. I kad mu dodje u mehanu, ne pljujes po onom Halatu jer je Halat mnogo manje faktor, a covjek koji ga koristi - mnogo veci u toj cijeloj formuli - da kad govoris da negdje nesto ne valja - moras prvo krenuti od toga jesi li ti valjao - i da li ti generalno valjas, i to ne po sospstvenom misljenju vec po onome sto je iza tebe ostavljeno i za druge napravljeno - pa onda krenes suditi o Halatima i Zanatima i Mehanama i Kafanam i Majstorima.
Nevjerovatno elegantno i veoma dobro receno. :thumbup:

Nemam puno vremena da piskaram......I ja sam primjetio veliku sklonost nasih ljudi da uzmu neke potpuno marignalne i bezveze dogadjaje iz Amerike, a ne samo Amerike nego i drugih zemalja i onda ih postave na pijedestal shvacanja u ovom slucaju Amerike ili neke druge zemlje u nekom drugom slucaju.

Npr. sranja stila Brazil je super zemlja jer Ronaldino voli Bosnu....neki lijevi i bezvezni zakon o indijancima iz 1675. koji nikad i nije vazio u modernoj Americi cini Ameriku "tamnicom" naroda kao sto je RS bila pod vodstvom Karadzica.....itd. itd. itd.

Taj stav po kome smo nekako mi iznad svakog i svega najpametnji i shvatamo sve i svi su nama inferiorni je za Monti Pajtona. Zamisli da smo mi neka velika sila (eto ne mora biti Amerika, da smo makar Francuska), pa sta bi mi radili sa svojim egom....
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

@SJ

Sve ovo se mo¾e reæi na mnogo ljep¹i i diskretniji naèin. Mislim da si davno pre¹ao granicu dobrog ukusa u komunikaciji sa drugim ljudima (na ovom forumu) vrijeðajuæi ne samo njihove stavove veæ i njih. Svaki dan postaje¹ sve neukusniji i neukusniji kako se pojavljuje jo¹ koji tvoj istomi¹ljenik da puhne u leða... Ima ljudi koji te poznaju u malo drugaèijem izdanju...

Ohani malo sa eksponiranjem sebe, svoje inteligencije, svojih dostignuæa, znanja, stavova i tumaèenja... Ne zna¹ nikad ko je na drugoj strani konekcije, neko ko te mo¾e nositi u zubima na nekoj temi, neko ko ti mo¾e biti kolega ili poznanik, neko ko te zna onako usput s ulice, neko ko je nauèio razgovarati na drugaèiji naèin od "ja ja ja ja ja", neko ko ima 5x vi¹e iskustva od tebe u nekoj stvari...

Ako veæ ne mo¾e¹ kontrolisati te "navike", a ti onda barem probaj to upakovati na malo neutralniji/kulturniji naèin - ljudi koji ne uèestvuju u "klanju" æe te malo vi¹e cijeniti... Svako je dovoljno inteligentan da shvati diskretnu poruku...

Na kraju, jebe se meni. Ja se ne koljem po temi. :) Ponekad pogledam koju oblast jo¹ niste zakaèili...
Post Reply