Polaganje vozačkog u Sarajevu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
respo

#151 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by respo »

pa ces u praksi namjerno usporavati raju koja predje 61kmh
bjezi od tog zije gdje znas i umijes

zijo je sve kriv za usporavanja
Neelix

#152 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Neelix »

makar nece biti debil koji vozi iznad ogranicenja.
respo

#153 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by respo »

ajd sad reci da nisi bas nikad vozio iznad ogranicenja da ti kupim novo auto
selma_sa85

#154 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by selma_sa85 »

nicy wrote:ja sam mislila u maxline....ima li neko kakav savjet?
cao, ja sam nedavno polagala i obuka mi je bila super i korektna :) :) :) ,evo ti br.061338085 - instruktor emir! neces se pokajati !!!!!!!!!! ;)
red387

#155 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by red387 »

Ja znam par ljudi koji su polagali u Maxline-u, i masovno su padali, pa polagali iz 2.-3. puta. Dalje, u svim autoškolama izlazak na polaganje je 120KM, kod njih 130. Dalje, završiš obuku pa te tek onda prijavi za polaganje, što znači da praviš pauzu nekih 10-15 dana BEZ VOŽNJE, što je veoma loše za nekog ko treba nakon te pauze da fino odveze rutu da bi položio. I tako dalje...
Mlad i Nevin

#156 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Mlad i Nevin »

Ja završio obuku i u četvrtak trebam na polaganje i ovo što ću sada reći je samo potvrdilo ove naše us*ane zakone, gdje ništa nema bez mita i korupcije...

Naime, instruktor mi sam nudio ''usluge štele'' za prolazak, rekavši da je velika vjerovatnoća da ću pasti na ispitu bez ''guranja''. Nevjerovatna bagra je u komisiji, koji zajedno sa instruktorima rade prljave stvari i naravno dijele plijen. Nisam u dobroj finansijskoj situaciji i ne mogu još i to plaćati tako da ću vjerovatno pasti, tako da sam isfrustriran i pitam se ima li kraja ovom....
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#157 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by 1946 »

Mlad i Nevin wrote:Ja završio obuku i u četvrtak trebam na polaganje i ovo što ću sada reći je samo potvrdilo ove naše us*ane zakone, gdje ništa nema bez mita i korupcije...

Naime, instruktor mi sam nudio ''usluge štele'' za prolazak, rekavši da je velika vjerovatnoća da ću pasti na ispitu bez ''guranja''. Nevjerovatna bagra je u komisiji, koji zajedno sa instruktorima rade prljave stvari i naravno dijele plijen. Nisam u dobroj finansijskoj situaciji i ne mogu još i to plaćati tako da ću vjerovatno pasti, tako da sam isfrustriran i pitam se ima li kraja ovom....
Još uvijek nema. Ti svoj posao, odvezi najbolje što znaš i nemoj se previše sekirati oko toga, budeš li o tome mislio samo će tebi gore biti :)
donsedin

#158 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by donsedin »

Mlad i Nevin wrote:Ja završio obuku i u četvrtak trebam na polaganje i ovo što ću sada reći je samo potvrdilo ove naše us*ane zakone, gdje ništa nema bez mita i korupcije...

Jarane potrudis se maximalo, evo ja sam bez stele polozio, dao onih 1130 i to je sve i to sam zadnji polago.Vozi kao da nema komisije opsuteno (koliko se moze),gledaj na pjesake jer oni obicno sve useru.Nek je sa srecom da Bog da da ti nama polozis i puno kilometara bez problema provozas.
Mjesanac

#159 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Mjesanac »

Ne padaj na te fazone, ne daj im nikakve pare. Ako te obori bez razloga napravim mu frku, malo ga isprepadaj. Ali vjerovatno nece, jer iz mog iskustva komisija nije problematicna. Prvi put sam pao, i priznajem bila je moja greska. Iduci put mi lik reko ja ti necu gledat ove male stvari ti samo vozi ali nemoj samo neki veci belaj napravit. A nisam im ni marke dao, niti bi ikada.
Mlad i Nevin

#160 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Mlad i Nevin »

Hvala vam na riječima podrške, nadam se da će sve biti uredu. Inače nemam tremu i to je za mene rutinski ali sam čuo za neke slučajeve gdje su instruktor i član komisije u dosluhu i ovaj namjerno interveniše ne bi li napravio eliminacionu grešku, ili ovaj bude picajzla pa obori kandidata koji zaboravi bukvalno jednom žmigavac upalit....No, na meni je da odvezem najbolje što mogu pa šta bude neka bude. A ''kovertu'' im ne mogu dati ni da hoću, jer sam švorc.
daxon

#161 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

Odvozi najbolje što možeš, ne žuri i pokaži poznavanje pravila i propisa, ako te instruktor dobro pripremio i ako te trema ne 'ubije' velike su šanse da položiš iz prve.
Velika većina ispitivača bar u centru su korektni i korektno ocjenjuju, ovo ti govorim iz iskustva jer sam instruktor u jednoj sarajevskoj auto školi.
Ja inače svojim kandidatima preporučujem da izaberu da im se greške saopštavaju odmah, tako da na kraju vožnje ne bude natezanja jeste, nije bilo ovo ili ono.
Ukoliko smatraš da si oštećen imaš pravo da ne potpišeš zapisnik (o svojim pravima možeš pročitati u svojoj knjižici kandidata), a instruktor bi te trebao podržavati i boriti se za tebe maximalno, bar se ja za svoje kandidate borim do kraja i stajem iza njih i svojim ugledom i riječima.
Ukoliko kod izvlačenja rute želiš izbjeći trojku (jer to želi većina nesigurnih kandidata) nemoj izvlačiti srednji karton jer znam bar tri ispitivača (ne bi o imenima ovde) koji slažu kartone po redu tako da je trojka srednji, ali ne mora značiti da će ti biti jedan od njih.
Samo opušteno i sretno.
Mlad i Nevin

#162 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Mlad i Nevin »

A mali nesporazum je u pitanju...ja nisam iz Sarajeva, polažem u Doboju a tu je korupcija izražena mnogo više nego u ostalim gradovima...velika je to bagra u komisiji ovdje, a kao što sam i naveo, instruktori su većinom u saradnji s njima, i ja mislim da će me vlastiti instruktor ukopati ali vidjećemo kako će to ispasti..
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#163 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by stetoskop »

Ja nekih dan padoh na polaganju za C1. U proceduri gašenja kamiona kaže mi "necemo izlaziti iz kamiona, nastavljamo dalje" i ja odmah nakon toga pocinjem sa procedurom paljenja. On meni veli "u kojem položaju ti treba biti mjenjač kada ugasiš vozilo", a meni bio na leri, nisam ubacivao u brzinu, jer pocinjem paliti. I na kraju me obori zbog toga, a vožnja bila perfektna.
Krajni odgovor ispitivaca je bio "Tebi ne treba nikakva obuka, jer znaš voziti, ali danas nisi imao srece, nadam se da ceš je imati sljedeci put"
Dakle stvar je u sreci najviše, bez obzira ako znaš. Najbitnije je koji ce te ispitivac zakaciti, jer ih ima koji teže da padneš.
Ispitivaci komandiri u MUP-u, koji uživaju u kažnjavanju.
MAN-lion's coach

#164 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by MAN-lion's coach »

red387 wrote:
Ja znam par ljudi koji su polagali u Maxline-u, i masovno su padali, pa polagali iz 2.-3. puta. Dalje, u svim autoškolama izlazak na polaganje je 120KM, kod njih 130. Dalje, završiš obuku pa te tek onda prijavi za polaganje, što znači da praviš pauzu nekih 10-15 dana BEZ VOŽNJE, što je veoma loše za nekog ko treba nakon te pauze da fino odveze rutu da bi položio. I tako dalje...
Zar izlaz nije maxlajnu bio 160KM moja rodica je polagala prošle godine?Roknula je 2 puta iz treće položila.Kenjao joj instruktor drugi put bez razloga,a prvi put jeste ofulala,što jest jest.
Drugo za čekanje nije kriv maxlajn nego imaš ministarstvo koje pravi spiskove,sem ako nisu u dosluhu da razvuku radi dodatnih časova. :run:

Ne bih da blatim autoškolu,ali kada je polagala teoriju samo mi je ona falila sa svojim "ne kontam" i sl.kako kretenski objašnjavaju pravila i sl.Instruktora je savršeno bolilo za sve,više mu je služila ko šofer nego što je učila kako treba...
daxon

#165 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

MAN-lion's coach wrote:Drugo za čekanje nije kriv maxlajn nego imaš ministarstvo koje pravi spiskove,sem ako nisu u dosluhu da razvuku radi dodatnih časova.
Instruktor ne može prijaviti kandidata dok ovaj ne položi prvu pomoć i dok auto škola ne izda potvrdu da je kandidat završio 35 časova obuke, ta potvrda se izdaje kad je u knjižicu kandidata upisano svih 35 časova.
Od dana prijave kandidata za polaganje vožnje pa do samog polaganja uvijek prođe 8 do 10 dana jer se tako organizuju spiskovi u ministarstvu i ti spiskovi kao i informacije ministarstva o ovoj tematici možete pogledati ovdje
Instruktor koji to želi može (bar ja tako radim) one dane koje kandidati pauziraju zbog neradnog dana ili bilo kojih razloga ne voze taj dan, te časove instruktor upiše u knjižicu kao da su voženi i obilježi ih, tako da se kandidatu u toku obuke uvijek može nakupiti desetak časova koje onda odvozi u tom periodu tih desetak dana od prijave do izlaska na polaganje, a instruktor te časove upisuje u dopunski dnevnik. Dakle, instruktor kome je stalo do dobrobiti kandidata može organizovati obuku tako da kandidat ne pravi pauzu od tih desetak dana pred polaganje.
MAN-lion's coach

#166 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

daxon wrote:
MAN-lion's coach wrote:Drugo za čekanje nije kriv maxlajn nego imaš ministarstvo koje pravi spiskove,sem ako nisu u dosluhu da razvuku radi dodatnih časova.
Instruktor ne može prijaviti kandidata dok ovaj ne položi prvu pomoć i dok auto škola ne izda potvrdu da je kandidat završio 35 časova obuke, ta potvrda se izdaje kad je u knjižicu kandidata upisano svih 35 časova.
Od dana prijave kandidata za polaganje vožnje pa do samog polaganja uvijek prođe 8 do 10 dana jer se tako organizuju spiskovi u ministarstvu i ti spiskovi kao i informacije ministarstva o ovoj tematici možete pogledati ovdje
A šta sam ja rekla?Nego da ministarstvo pravi spiskove,ovo drugo je moja pretpostavka i ne mora nužno biti istinita.Evidentno je da je to stvar organizacije.S obzirom da instruktori bar njih većina ofušeri i nabrzaka nalupa 35 časova,ima dosta "žrtava"dopunskih časova i istresanja novca iz džepa. 8-)
Ali evo neko je gore pomenuo da je to jedan vid negativnosti što se čeka po 10 dana it o svaki put kada se padne... :skoljka:

davno sam ja položila 3 kategorije,drugi vidovi edukacije oko polaganja mislim da više nisu potrebni :dance:

Htjela sam u suštini reći da jedno 90% instruktora praši javašluk i da to sve rade kao reda radi...ko porcedura,mada mogu se i drugačije organizovati u interesu kandidata.
daxon

#167 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

Jeste stvar organizacije, ali ministarstvo je samo izradilo pravilnik, a organizaciju obuke i njen raspored vrši instruktor.
Samo sam htio naglasiti i objasniti da ako se desi da kandidat ne vozi deset dana prije polaganja, to nije zbog ministarstva i njegove organizacije, već do instruktora i njegovog odnosa prema kandidatu.
MAN-lion's coach

#168 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

daxon wrote:Jeste stvar organizacije, ali ministarstvo je samo izradilo pravilnik, a organizaciju obuke i njen raspored vrši instruktor.
Samo sam htio naglasiti i objasniti da ako se desi da kandidat ne vozi deset dana prije polaganja, to nije zbog ministarstva i njegove organizacije, već do instruktora i njegovog odnosa prema kandidatu.
Slažem se,a moj komentar koji se odnosio o razvlačenju je bila čista pretpostavka mada sam u uvodu rekla da to odredi ministarstvo.
Ali eto ima svakakvih instruktora kojma nije u cilju da olakšaju ili što im je svejedno ili što je javašluk...inače ni onih 35 časova za cijenu polaganja grozno odrade,ili što su nesposobni,svako ima drugačiji pristup al et......ima toga još bar iz moje perspektive kako se danas polaže,meni je lično glupost učiti kandidata da vozi na 5 maršuta koje će biti za polaganje i meni lično ne predstvljaju konkretno obuku.Umjesto da se ne znaju maršute ili da stavi kandidata pa da ga provoza za neko vrijeme po gradu ovako samo mehaničko učenje.Zastaviće vozilo na STOP kod OHR-a (ona strma ulica)ali ga neće zaustaviti na nekom hiljaditom mjestu...toliko od mene,ne da mi se više pisat. :)
testovi

#169 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by testovi »

na postoji auto skola u kojoj se moze zaobic pauza
:
:
: : :
: :
:
ta pauza od dana prijave za izlazak pred komisisko polaganje oa dana prijave traje 12 dana
znaci tek kad se popuni knjizica u kojoj instruktor upisuje casove on je tad moze predat i prijavit kandidata
a svima predlazem da odradite 33 casa voznje obuke a dva preostala casa dogovorite sa instruktorom da ih izvezete dan prije polaganja tako da od dana prijave za komisiju 11-ti dan izvezete preostala 2 casa ili cak ujutro prije samog polaganja
ja sam polozio u maxline

ako neko zeli da polaze vozacki a zanima ga vise detalja moze mi se javit privatnom porukom
daxon

#170 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

testovi wrote:na postoji auto skola u kojoj se moze zaobic pauza
Postoji! To se može u svakoj čestitoj auto školi u kojoj je instruktoru stalo do kandidata i o tome sam već pisao u prethodnim postovima.
kritichar

#171 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by kritichar »

Da li ima kakav program testova za polaganje prilagođen ovom našem novom zakonu?
Imam neke u skladu sa starim zakonom
daxon

#172 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

kritichar wrote:Da li ima kakav program testova za polaganje prilagođen ovom našem novom zakonu?
Imaš, na ovoj stranici ono što je izdalo ministarstvo, link , ali je beze jer su riješeni testovi i nema mogućnosti interakcije, ali pošto se testovi polažu pismenim putem najbolji rezultati se postižu vježbanjem i učenjem iz knjige, u školi u kojoj ja radim imamo i opciju sa CD-om i knjigu, ali kandidate forsiramo da vježbaju sa knjigom tj. na papiru i to se pokazalo kao najbolje jer nam je prolaznost na testovima prema izvještaju nadležnog ministarstva preko 90 %, takav rezultat smo postigli jer kandidate koji nisu potpuno spremni ne puštamo da izađu na polaganje.
van Basten

#173 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by van Basten »

@daxon, pošto vidim da si instruktor, može li odgovor iz prve ruke - zašto komisija maltretira kandidate polukružnim kod Klasa? Svaki dan vidim po par auta iz auto škola kako se tu pate, pretpostavljam da vi samo vozite kandidate po trasama na kojima će i polagati, ali eto- zašto onda ovi na tome insistiraju? Mislim realno, u 16 godina koliko živim ovdje nikada nisam vidio da je neko u "real" vožnji ovdje uradio taj polukružni jer je totalno besmislen. Da ne govorim da bi se i iskusni vozači oznojili dok bi ga ovdje izveli
daxon

#174 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

Kao što si sam rekao, to mjesto za izvođenje radnje polukružnog okretanja je odredilo ministarstvo, a ispitivači vrše ispitivanje također po rutama i pravilniku koje je donijelo nadležno ministarstvo (monks), dakle u skladu s tim i instruktori pripremaju kandidate na radnje koje ih očekuje na samom ispitu.
testovi

#175 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by testovi »

daxon wrote:
testovi wrote:na postoji auto skola u kojoj se moze zaobic pauza
Postoji! To se može u svakoj čestitoj auto školi u kojoj je instruktoru stalo do kandidata i o tome sam već pisao u prethodnim postovima.
pises gluposti ako je danas 07.01.2011 instukor nikako ne moze da unaprijed ispuni knjizicu za casove voznje npr da je popuni kao da su casovi zavrseni 21.01.2011 i da je preda i prijavi kandidata
mislim moze popnit polja ali tek je moze predat od onog dana kada je upisan zadnji datum casa u knjizici

a kad se knjizica preda i kandidat prijavi od tog dana se ceka 12 dana
na stranici monksa svi to mogu provjerit i pozvat njihove telefone da se uvjere

isto tako ako kandidat prvi put padne opet mora cekat 9 do 12 dana za sljedeci izlazak

kritichar wrote:Da li ima kakav program testova za polaganje prilagođen ovom našem novom zakonu?
to su duzni u autoskoli da ti obezbjede osim ako oni kazu da ce ti pravila koja su u starim testovima vazit i na polaganju
Post Reply