Jara wrote:
Slicnost je dosta velika, tako da postoji cak i jedna teorija po kojoj su Armenijci ustvari jedno od tursko - azerskih plemena. Cak se i po tradicionalnim ili jezickim slicnostima moze ta teorija mozda i prihvatiti. Naravno je tesko to tvrditi jer su oni mislim vec skoro 1000 godina pod Turcima sa kojima se mjesaju i naravno poprimaju njihove gene, tradiciju, rijeci i tako dalje.
Vjerovatno misliš tradicionalnim
i jezičkim a ne
ili...
Interesantno, nisam čula ( bar ne od Jermena) da su im jezici slični... osim što u jermenskom (kao i u našem) postoje turcizmi ( npr. "majmun", "sat"...). A tradicija - ako u nju spada religija, onda nema sličnosti. Ako spada pismo, razlika je drastična( nemam pojma šta piše).
ՄԱՐԴՈՒ ԻՐԱՎՈՒՆՔՆԵՐԻ ՀԱՄԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ՀՌՉԱԿԱԻՐ
ՄԻԱՎՈՐՎԱԾ ԱԶԳԵՐԻ ԿԱԶՄԱԿԵՐՊՈՒԹՅՈՒՆ
Ima nekih sličnosti u tradiciji koju smo i mi primili od Turaka: kafu kuhaju kao i mi, imaju slične džezve, a Jermenke su poznate po gledanju u fildžan!
A pričaju da je ime Tamara jermensko, uzeli ga Rusi od njih...
Upravo to sam i rekao! Jezicke slicnosti su rijeci koje su preuzeli od Turaka, a koje najvjerovatnije poticu iz Persijskog i tradicija, u koju naravno ne spada religija, poput raznih obicaja, kao sto su tkanje cilima, pusicilik, eto to za gatanje iz filcana nisam znao, muzika, koja je u turskoj dosta popularna, itd...
A ja sam rekao jezicke i tradicionalne slicnosti sa pojedinim plemenima. Sad ne znam tacno kojima ali mislim da misle na Ahiska Turke i Kipcak Turke. Uostalom je taj region ionako toliko pomijesan i komplikovan da je skoro nemoguce dati neki odgovor na to.
Ja sam naprimjer poznavao tipa koji se zove Salih i dolazi iz jednog anadolskog sela koje se zove Üc Kilise - znaci u prevodu tri crkve. On je naprimjer znao da je njegov otac porijeklom Jermen, kao sto su to i svi stanovnici sela bili. Ili ne treba jermene mijesati sa Surijancima, koji opet nemaju veze sa Sirijom. Onda postoje Rumi, pa Lazi, pa Dönmeler, pa Giritli, itd...
Ne smje se zaboraviti sloboda i gostoprimstvo koje su sultani stoljecima pruzali svim u svijetu ugrozenim etnickim zajednicama. Jos je Orhan Bey, odmah nakon sto je osvojio Bursu pozvao sve jevreje svijeta, koji nigdje nisu imali osim u Aragonu, nikakva prava, da dodju kod njega i nasele se. Onda poslije Reqonquiste, kada su dosli svi Sefardi. Pa poljske evangeliste, koji su se naselili u Polinezköy, Surijance koje su u Iranu protjeravali zbog zaratustrijanstva, i jos masu drugih primjera. Etnicka slika same Turske poslije propadanja osmanlijskog carstva je bila toliko sarolika, da je moglo lako da se desi nesto sllicno kao sa raspadom SFRJ. Zbog toga je Mustafa Kemal i skinuo Fes i stavio sesir, jer je fes bio simbol pestogodisnjeg carstva, i zbog toga je se i borio protiv raznih ulema koji su pozivali na pokolje nemuslimanskog stanovnistva i osvetu. Citav kult licnosti koji je oko njega stvoren je vise radi same cinjenice da bi se sutra kada bi Kurdima dali neku autonomiju poceli javljati drugi koji bi tu anatomiju mogli trazizi, sto bi naravno dovelo do gubitka teritorija...
Ne radi se tu samo o jermensko turskom problemu...