Povratak u Sarajevo
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Ja Boga mi nisam kriv. Glasam redovito od referenduma '92, zivim tu 30 i kusur godina i nekaznjavan sam. Imam srednju skolu.
Kriv je moj babo sto me nije odgojio kao lopova i kriminalca, inace bi me bolio kurac za ovu temu
Kriv je moj babo sto me nije odgojio kao lopova i kriminalca, inace bi me bolio kurac za ovu temu
-
Svemirski_Jebach
nije da vrijedjam al ti si stvarno medjed. Znas li ti sta pricas?B.Medjed wrote:Nestle je akcionarsko drustvo. I ono kao i svaka druga firma podlijeze zakonu o korupciji. Znaci nekoga ko nema kvalifikacija za odredjeni posao moze da se zaposli samo ako nema nikoga drugoga na birou koji ima kvalifikacije za takj posao. A da li toga ima u svijetu ili nema ja ne ulazim. Ono sto ne vidim i ne znam i ne boli me tako. Ali kad neko javno prica o tome je vec druga stvar.Liv4 wrote:Sa prvim dijelom tvog posta bi se mogao sloziti, sa drugim...B.Medjed wrote: Zavist i ljudska zloba je primjetiti da se neko ko je imao 3500 vraca i uzima radno mjesto nekome ko ceka godinama na birou, i nikad nista nije imao. U nekom drugom drustvu bi dosad neko vec sto puta nazvao broj za korupciju jer se ne radi o privatnoj firmi u kojoj moze da se zaposli po babi i stricevima. I sigurno bi se vratio da nema siuper posao za koji nema iskustva i kvalifikaciju i za koji zaradjuje super za BH uslove. Ako je to zloba i zavist onda smo svi zlobni.![]()
Odkad je "Nestle" drzavna firma?![]()
A sto se tice "babe i striceva"toga ima svugdje. I ovdje i tamo. I uvijek ce biti. Nekome se moze, nekome ne.
Nece "Nestle" propasti zbog par tipova zaposlenih preko veze.
Mozda direktor hoce jer sad svi znaju da ce da zaposli brata preko stele, pa ako to dodje prica do "pogresnih usiju" moglo bi se svasta desiti. Kao npr da i brat i on isele na Novi Zeland![]()
![]()
Najveci problem bosne je sto ljudi koji nemaju pojma o necemu se usudjuju da glasno pricaju o tome...
Prvo moras nauciti osnove onoga sto zelis pokazati ili dokazati da bi mogao pricati sa ljudima koji o tome imaju makar nekog pojma. U svakoj drugoj situaciji postajes smijesan...kao sada.
Kakav zakon o korupciji? Nestle jeste privatna kompanija (dakle nije u drzavnom vlasnistvu) a to sto se vlasnicki kapital sastoji od dionica, odnosno sama forma organizacije kompanije nije bitna...
Sustina je da osoba koja je postavljena za direktora ili managera kompanije ima ovlasti da primi koga hoce, bez obzira na kvalifikacije...naravno, snosi rizik da ce ih takav radnik zajebat negdje. Glavna vodilja privatnih firmi jeste interes i profit, i ako im je neko stetan po profit onda on nece biti zaposlen...jednostavno??
A te neke biroe i sranja mozes zaboraviti..proslo druze ima vec i 17 godina. Davna proslost.
I da...vjeruj mi da se mnogo dobrih poslova u svijetu dobija preko veze...nije to klasicna stela ko kod nas, al je ipak konekcija i veza...svugdje KADA se radi o odredjenoj grupi poslova.
- horns&drums
Sustina je da osoba koja je postavljena za direktora ili managera kompanije ima ovlasti da primi koga hoce, bez obzira na kvalifikacije...naravno, snosi rizik da ce ih takav radnik zajebat negdje. Glavna vodilja privatnih firmi jeste interes i profit, i ako im je neko stetan po profit onda on nece biti zaposlen...jednostavno??
Jebacu, je l' ti pricas ovdje o Evropi ili o Bosni?
-
Svemirski_Jebach
Slazem se s tobom u vezi mnogo toga sto si napisao na ovoj temi.Liv4 wrote:NIJE TACNOB.Medjed wrote: To se zove interni konkurs. I tu mogu da se prijavljuju ljudi koji vec rade u firmi. Za novo radno mjesto mora da bude raspisan normalni konkurs. Postoje komisije koje rade zajedno na prijemu kandidata itd...
Nemam bas vremena sada da ti sve to trazim ali sam siguran da se u ovakvim slucajevima u npr. Njemackoj moze pokrenuti postupak protiv menadzera sa velikom sasnom da se dobije na sudu. kako je to tacno pravno rjeseno nisam siguran ali bi se mogao raspitati. Naravno da je menadzereva zadnja o tome koga treba primiti ali svi menadzeri imaju odredjenu odgovornost, u ovakvom slucaju bi ovdjwe sud sigurno odradio posao.
Postoje mjesta za koje nema konkursa. Ako CEO firme odluci da uposli nekoga, on to i ucini.
A u ozbiljnim firmama postoje Human resources koji idu i tragaju za dobrim kandidatima i onda nastoje da ih privuku u firmu, ponekad cak i kad nema posla za njih, ali misle da je covjek pametan i da ce im zatrebati. (sve ovo pisem jer mi je zena dugo radila kao sef "kadrovske" u jednoj ozbiljnoj firmi ( 50 000 zaposlenih i znam kako stvari funkcionisu)
Jednog dana to ce biti i u Bosni, ali samo onda kada zavlada istinska ekonomija, bazirana na kapitalu.
Mad se ni tada nece puno promjeniti jer oni koji imaju moc (procenat akcija) mogu da rade sta hoce.
Ostalima ostaje da zavide, placu, zale se itd
Nazalost, sistem funkcionise onako kako si objasnio...jedni imaju moc i mogu mnogo toga, ostali su prisiljeni da rade za one sto imaju moc i da kukaju kako je plata mala da se plate racuni i da se ode na godisnji.
Jebi ga, svijet je zaista jedno nepravedno mjesto.
Realnost je da se ljudi dijele na bogate i siromasne, na one koji znaju i one koji ne znaju, na strucne i nestrucne, na lijepe i ruzne, na one koji vladaju i one kojima se vlada.
Neki se u povlastenom krugu nadju rodjenjem od privilegovanih roditelja, neki tu dodju svojim talentom (sportisti, umjetnici i sl.) a ostali svojim trudom, znanjem i zrtvom.
Normalna ljudska reakcija je da proklinje nepravedan sistem. Sistem koji nekome samim rodjenjem (svaka slicnost sa likom Skenderija je smijesna) daje privilegije mnogo vece od 95% stanovnistva.
Al opet, hocemo li biti posteni da priznamo da bi se drugacije ponasali da smo (ko sto nismo) sa druge strane te nejednacine?
Ili - koliko bi bilo pravedno da je sistem takav da omogucava pribliznu ili cak potpunu jednakost bez obzira na trud, rad, znanje, zrtvovanje i sposobnosti?
-
Svemirski_Jebach
o evropi, tj, o onome kako bi trebale privatne firme razmisljat valjda.horns&drums wrote:Sustina je da osoba koja je postavljena za direktora ili managera kompanije ima ovlasti da primi koga hoce, bez obzira na kvalifikacije...naravno, snosi rizik da ce ih takav radnik zajebat negdje. Glavna vodilja privatnih firmi jeste interes i profit, i ako im je neko stetan po profit onda on nece biti zaposlen...jednostavno??
Jebacu, je l' ti pricas ovdje o Evropi ili o Bosni?
- horns&drums
Ok, ja mislio da pricas o nama da ti odmah repliciram 
-
Svemirski_Jebach
Jebi ga horns, glasamo ti, ja i pet nekih drugih al koliko ih ne glasa ili jos gore, glasaju a za koga bolje bi bilo da nisu..horns&drums wrote:Ja Boga mi nisam kriv. Glasam redovito od referenduma '92, zivim tu 30 i kusur godina i nekaznjavan sam. Imam srednju skolu.
Mislim da momka nije trebalo napadat, nije mi se cinio zlonamjeran...nekako mi je bio iskren.
- horns&drums
Ali ljudima upale u oci cifre pa im se pomracilo
Ja sam napisao, ne napadam ja njega nego sistem cijeli
-
Svemirski_Jebach
ma moze bit da nas je i on izlevatio
pobjeze...
al ga njih nekolicina nagazise kvalitetno...usuti momak i nestade. Brat brata nije mog'o od panike poznat...
al ga njih nekolicina nagazise kvalitetno...usuti momak i nestade. Brat brata nije mog'o od panike poznat...
- uozo
Svemirski_Jebach wrote:nije da vrijedjam al ti si stvarno medjed. Znas li ti sta pricas?B.Medjed wrote:Nestle je akcionarsko drustvo. I ono kao i svaka druga firma podlijeze zakonu o korupciji. Znaci nekoga ko nema kvalifikacija za odredjeni posao moze da se zaposli samo ako nema nikoga drugoga na birou koji ima kvalifikacije za takj posao. A da li toga ima u svijetu ili nema ja ne ulazim. Ono sto ne vidim i ne znam i ne boli me tako. Ali kad neko javno prica o tome je vec druga stvar.Liv4 wrote: Sa prvim dijelom tvog posta bi se mogao sloziti, sa drugim...![]()
Odkad je "Nestle" drzavna firma?![]()
A sto se tice "babe i striceva"toga ima svugdje. I ovdje i tamo. I uvijek ce biti. Nekome se moze, nekome ne.
Nece "Nestle" propasti zbog par tipova zaposlenih preko veze.
Mozda direktor hoce jer sad svi znaju da ce da zaposli brata preko stele, pa ako to dodje prica do "pogresnih usiju" moglo bi se svasta desiti. Kao npr da i brat i on isele na Novi Zeland![]()
![]()
Najveci problem bosne je sto ljudi koji nemaju pojma o necemu se usudjuju da glasno pricaju o tome...
Prvo moras nauciti osnove onoga sto zelis pokazati ili dokazati da bi mogao pricati sa ljudima koji o tome imaju makar nekog pojma. U svakoj drugoj situaciji postajes smijesan...kao sada.
Kakav zakon o korupciji? Nestle jeste privatna kompanija (dakle nije u drzavnom vlasnistvu) a to sto se vlasnicki kapital sastoji od dionica, odnosno sama forma organizacije kompanije nije bitna...
A te neke biroe i sranja mozes zaboraviti..proslo druze ima vec i 17 godina. Davna proslost.
I da...vjeruj mi da se mnogo dobrih poslova u svijetu dobija preko veze...nije to klasicna stela ko kod nas, al je ipak konekcija i veza...svugdje KADA se radi o odredjenoj grupi poslova.
Sta je ba ovo? Il se ko ulogovo sa mojim nickom il' sam opet naletio na gajbu Urquela rano na sabahu.
Joj jesam se isprovaljiv'o necu vise nikad citavu noc radit', ovako budalesem po danu A i pive necu vise nikad prije podne pit'.
Ni ja nemam nista protiv povratka i sad sam siguran da se ne radi ni o kakvoj steli.
A ja!
Usput sam saznao da mi je nekakav menadzer u Nestleu rodjak ali to je sporedna stvar u citavoj prici.
- taxi_driver
svemirski,sve sto si rekao stoji.e mene ne zanima sto mu je buraz direktor,niti me zanima kako ce on dobiti posao kod buraza.nego mi je papanski spominjati da ne trci za lovom a u bosni nebi radio za 400 maraka.i lupa se ciframa od kojih normalnoj raji pocne voda na usta ici.
zivim u holandiji od 94.spuca me nostalgija i ja se vratim u bosnu 98.nisam pitao nikog,niti raju na forumima,niti starce niti djevojku koju sam imao u to vrijeme.cisto vidim ne moze ovo ovako vise i ja se vratim.nisam imao posao dole koji me je cekao.ok zaposlio se(preko stele), imao pristojnu platu,i izdrzao sam skoro tri god. dole.2001 se vratim u holandiju.i vise nemam nostalgije.niti se mislim vracati.
i sve je on mogao ovo napisati,a da ne spominje 3500dolara,ili 1200 km,i l da mu je buraz direktor nestle-a.samo ga je raja uzela na zub jer je time dokazao ,iako je kao pole evrope prosao,da je papak i da trci za lovom.konta u bosni necu nista raditi,imam buraza iza ledja,imat cu para a i s tim koka,itd
zivim u holandiji od 94.spuca me nostalgija i ja se vratim u bosnu 98.nisam pitao nikog,niti raju na forumima,niti starce niti djevojku koju sam imao u to vrijeme.cisto vidim ne moze ovo ovako vise i ja se vratim.nisam imao posao dole koji me je cekao.ok zaposlio se(preko stele), imao pristojnu platu,i izdrzao sam skoro tri god. dole.2001 se vratim u holandiju.i vise nemam nostalgije.niti se mislim vracati.
i sve je on mogao ovo napisati,a da ne spominje 3500dolara,ili 1200 km,i l da mu je buraz direktor nestle-a.samo ga je raja uzela na zub jer je time dokazao ,iako je kao pole evrope prosao,da je papak i da trci za lovom.konta u bosni necu nista raditi,imam buraza iza ledja,imat cu para a i s tim koka,itd
-
Upish
ma izgleda da je skontao kako je glup ispao. prvo je dosta gluposti navaljao a onda jos i imenovao firmu u kojoj je brat direktor. naravno ako nije sve foluska i navlakusa da se oblati direktor nestlea. inace, nestle ima poprilicno malo predstavnistvo u BiH, nekih 3-4 ljudi u Unisovim neboderima. zena mi je imala kod njih jednom interviju za posao, prije nekih 4-5 godina kada su redovno listirali poziciju u Avaz-u.
-
FFK as Lucy01
A jel' to, ako mi kazemo "ne vracaj se", ti se neces vratiti?
Meni ovo lici na onaj fazon sa Crnogorcem, kad je stavio oglas u novine: "Imam kucu na sprat, novog mercedesa i 3 mobilna telefona. Ne prodajem nista, no se falim".
Meni ovo lici na onaj fazon sa Crnogorcem, kad je stavio oglas u novine: "Imam kucu na sprat, novog mercedesa i 3 mobilna telefona. Ne prodajem nista, no se falim".
-
SKENDERIJA
-
Pearl
da ovo nisi napisao mozda i ne bih odreagovala.. ti rece drugima da su glupani - same back at you...SKENDERIJA wrote:ovima sto su ogorceni na ove sto se vracaju bi im preporucio malo joge i vise duhovnog mira kao lijek![]()
![]()
u drzavi gdje je prosjecna plata, ukoliko je imas uopste, 400 KM i stopa nezaposlenosti dostize 75%, ti govoris o jogi kao spasu???
pa jesi li ti normalan??
sretan ti povratak, sretno ti zaposlenje i nadam se iskreno da neces doci u priliku da pozalis radi odluke...
imam ti reci jos samo jedno - stara jevrejska kaze: dabogda im'o pa nemo...
-
EI Presidente
Pa kako da nam bude bolje, kad ovako mladi ljudi vjeruju da su korupcija i nepotizam sasvim normalna i legalna pojava.SKENDERIJA wrote:Evo procitao sam komentare sve i prosto nisam mogao da vjerujem kakvih ljudi ima.Ja kad sam napisao ono sto sak napisao nisam to uradio da bi spominjao posao itd,nego je sam pricao u dusevnom miru i povratku kuci za stalno i ako sam u Sarajevu non stop jer me uvjek srce vuklo.Mislim da bi vecina ljudi bili najsretniji da ovi sto se vrate se vrate su kokuzi bez icega i da cekaju posao jedno 4 godine,da bi mi vidjeli kako je njima bilo.Ali ne ide to tako neko se u zivotu snadje preko stele neko sam ali najbitnije i najvise se gleda kako se ko snasao.Zato ovi sto se nisu snasli nek gledaju i traze stelu bolje bi im bilo nego sto gluposti pisu ovdeA kad smo vec kod stele na zapadu, pa ovde je gore 10 puta nego kod nas samo sto ovde radi velicine kompanija i broja zaposlenih se to nikad ne sazna.I za kraj samo budala moze misliti da brat bratu ne bi pomogao za posao.I jos nesto kao sto je neko napisao nisam ja dobio posao direktora nego komercjaliste a posao direktora cu da dobijem poslije nekoga perioda
![]()
ps.ovima sto su ogorceni na ove sto se vracaju bi im preporucio malo joge i vise duhovnog mira kao lijek
![]()
i da zaboravi reci jos jedna osoba napisala vezano za zaposljenje.Pa toliko ima glupih ljudi na ovom forumu da je to smijesno i ljudi koji zive veze nemaju a pametuju a evo zasto.....direktor jedne kompanije ima pravo da zaposli koga hoce i kad hoce jer je on taj koji odlucuje,sve dok firma u stvari on kao direktor te firme pravi profit i dok oni gore iznad njega su zadovoljni on ima pravo da radi sta hoce u smislu zaposljavanja i nogiranja posla.Ovo vazi za sve kompanije.Jos jednom fakat bi zamolio raju da se ne provaljuju nego prvo ispeci pa reci.Evo primjera: svaka kompanija ne bi nista imala protiv da recimo ja zaposlim i mamu i tatu i brata i seku i rodzake a da svake godine ispunim njihova ocekivanja i zacrtani profit.
Ne radi se o tome ko je nekom brat ili amidzic, vec o nepostojecoj sansi da hiljade mladih pokazu sta znaju i umiju. Mnogi nemaju brata na poziciji poput tebe, iako bi mozda radili bolje od tebe, i donijeli firmi vecu dobit.
Ti se otvoreno hvalis da ces dobiti posao u firmi preko stele, prakticno bez obzira na tvoje kvalifikacije. I tebi je to u redu, jos napadas ljude koji vjeruju u vladavinu zakona i prirodno se protive tvom rezonu i bezobrazluku. Kakav li ces tek komercijalista biti? Da li to znaci da kada budes vrsio svoj posao za Nestle BIH neces brinuti o poslovnom kodeksu i regulativi, pa ces tendere davati samo rodjacima i jaranima? Jel i to u redu? Vjerovatno jeste, zaboga to ti je burazerova firma...
Iako je Nestle Svicarska kompanija, sa veoma jasnim poslovnim pravilinikom kojeg ces naci ovdje http://www.nestle.com/NR/rdonlyres/8E1A ... nes_GB.pdf
...u kojem pise da im je jedan od poslovnih principa:" Elimination of discrimination in respect of employment occupation (Principle 6)"
Nestle se, dakle, deklarise kao kompanija koja se zalaze za eliminaciju diskriminacije prilikom zaposljavanja. Da li te imalo interesuje regulativa firme za koju ces raditi, i po kojoj ocito nije dozvoljeno zaposljavati na osnovu rodbinskih veza, jer se to smatra DISKRIMINACIJOM? Vjerovatno ne.
Sta mislis koliko ti i tvoj brat ljudi diskriminirate tako sto se tebi daje posao "preko reda"?
Stotine. Stotine mladih ljudi, obrazovanih za komercijalistu, nece imati sansu za taj posao, jer se, zaboga miloga, skenderija odlucio vratiti kuci....
-
Liv4
@ Skenderija
Dobro je da si se javio, vec smo se zabrinuli
Bogami ce tebe, sa ovakvim stavom, neko nalupat' kad se vratis, ko da gledam.
A sad, posto svi znaju ili mogu da saznaju ko si , nemoj se previse zamjerati ljudima. Mogao bi im proraditi dziger
Malo su nervozni, pogotovo ovi bivsi borci bez zaposlenja i stela.
Ako mogu mali savjet da ti dam: prije nego se zaposlis uzmi malo pa prelistaj gramatiku za osnovnu skolu... znam da ti nece trebati
, ali eto, bilo bi fino ...
Eto, kazi hvala braci, hvala Swici i dobro dosao...
Dobro je da si se javio, vec smo se zabrinuli
A sad, posto svi znaju ili mogu da saznaju ko si , nemoj se previse zamjerati ljudima. Mogao bi im proraditi dziger
Malo su nervozni, pogotovo ovi bivsi borci bez zaposlenja i stela.
Ako mogu mali savjet da ti dam: prije nego se zaposlis uzmi malo pa prelistaj gramatiku za osnovnu skolu... znam da ti nece trebati
Eto, kazi hvala braci, hvala Swici i dobro dosao...
-
SKENDERIJA
-
Pearl
i ja sam rodjena sarajka pa stela nemam, jer je pola sarajlija otislo iz grada
garant si ti neka eminencija
jal prava jal krimogena 
pa da ti se poklonim, o saralijo koji obavlja sve preko telefona.. nemam sta reci osim da si pravi sarajevski carsijanerski mahalac koji na ovaj nacin mora da se hvali
sretno bi brate bilo, i da i stan dobijes od firme... i auto na vozanje;) ko je sretan ni u hali nije gladan..
kako rekoh, ne dao ti bog da kao mnogi od nas sve das za ovu drzavu, imas sve, a kad govna dodju na vlast nemas nista
u zdravlju ti nama dosao i rahatluku radio i zivio...
javi se kad dodjes, pa da ti i neku "koku" nadjemo... sa poslom i vezama, bit ces trazen, moci ces da biras
pa da ti se poklonim, o saralijo koji obavlja sve preko telefona.. nemam sta reci osim da si pravi sarajevski carsijanerski mahalac koji na ovaj nacin mora da se hvali
sretno bi brate bilo, i da i stan dobijes od firme... i auto na vozanje;) ko je sretan ni u hali nije gladan..
kako rekoh, ne dao ti bog da kao mnogi od nas sve das za ovu drzavu, imas sve, a kad govna dodju na vlast nemas nista
javi se kad dodjes, pa da ti i neku "koku" nadjemo... sa poslom i vezama, bit ces trazen, moci ces da biras
-
AA CA
Prvo sam pomislila "Evo jos jedan mlad i naivan momak odlucio da dodje iz uredjenog sistema (uredjene drzave) u ovdasnji cirkus (korupcija, mito..)". Pa mi ga bi zao... Pozelio kafu i derneke kojih u Australiji nema...
Izgleda da sam zestoko pogrijesila.... Dolazi momcina koja se fantasticno uklapa, mnogo bolje od lokalnih slucajeva...
I jos sa namjerom da prodaje uvozne proizvode.... Bosni upravo takvi i za to trebaju - trgovina uvezenim robama...
Bolje da si donio masinu za potkivanje kengura, jer smo kengure davno poceli uvoziti a nemamo prateci mali biznis...
Ne mogu da vjerujem da si prosao toliko svijeta i da nista korisno nisi ni vidio, ni naucio...

Izgleda da sam zestoko pogrijesila.... Dolazi momcina koja se fantasticno uklapa, mnogo bolje od lokalnih slucajeva...
Ne mogu da vjerujem da si prosao toliko svijeta i da nista korisno nisi ni vidio, ni naucio...
-
branimir_s
Izmisli i ti neke piramide i navali... ovamo je bekan do bekana. BTW obavezno se odreci australskog drzavljanstva, i kad sletis na Butmir zapali njihov pasos. Koji ce ti k...c. Ovaj nas je bolji.