Dzehenemska vatra

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
danas

Post by danas »

KOGOD KADGOD wrote:
mr__bosnjak wrote:@KOGOD KADGOD

Ti si odlican doprinos ovom forumu! :) Svi tekstovi su ti odlicni i nadam se da ces ostat ovdje jos dugo i pisati nam! A "sprdanje" se odnosilo na @diggera, koji ce prihvatit sve do jednu teoriju osim da Bog postoji. :roll:
hvala,

"da Bog postoji" nije teorija nego CINJENICA :)
:-)
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

p.s.

@digger

Kad pomenu kada si krenuo u osnovnu, sad mi dodje neprijatno da ne persiram. Da li ti je od znacaja?
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Interesanto je da su Marks i Engels / Lenjin, pozajmili sve vjersko (socijalnu ravnopravnost, negramzivost, drustveno-svjesnost, darezljivost, postenje itd.) i samo iz vjerskog "izbacili" Boga! :roll:

Slazem se da "religije" nisu pozeljne.

Sa VJEROM u prvobitnu Stvaralacku Moc, je NEOPHODNA i radoznalost KAKO je sve stvoreno (nauka), i sto vise saznajemo o stvaranju to smo vise odusevljeni Onim Koji je stvorio...

A tako malo znamo... Doskora se ucilo da je atom "najsitnija" cestica...
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

danas wrote:
KOGOD KADGOD wrote:

Ti si odlican doprinos ovom forumu! :) Svi tekstovi su ti odlicni i nadam se da ces ostat ovdje jos dugo i pisati nam! A "sprdanje" se odnosilo na @diggera, koji ce prihvatit sve do jednu teoriju osim da Bog postoji. :roll:
hvala,

(bez uvrede):

Okreci ti ocima koliko hoces, kad bi oslijepio BOGA bi molio da ti povrati vid nakon sto ti doktor kaze:
"izvini, mi smo nesta skontali kako da stimulisemo ovaj ili onaj nerv, operisemo sa 50% uspjeha, staviti stakleno oko estetike radi, ali, nisam ti ja Bog pa da ti organske oci napravim koje ce tvom mozgu super-genijalnim procesom prenasati sliku vidljivog" ...
danas

Post by danas »

ne znam kako je u crkvama i dzamijama ali u skolama sa nastavom fizike i hemije se i dalje uci da atom JESTE najsitnija cestica -- najsitnija cestica hemijskog elementa. a znalo se odavno da su atomi satavljeni od manjih cestica, neutrona, protona, i elektrona... koji su sastavljeni od jos manjih...
danas

Post by danas »

KOGOD KADGOD wrote:
danas wrote:
KOGOD KADGOD wrote: hvala,

(bez uvrede):

Okreci ti ocima koliko hoces, kad bi oslijepio BOGA bi molio da ti povrati vid nakon sto ti doktor kaze:
"izvini, mi smo nesta skontali kako da stimulisemo ovaj ili onaj nerv, operisemo sa 50% uspjeha, staviti stakleno oko estetike radi, ali, nisam ti ja Bog pa da ti organske oci napravim koje ce tvom mozgu super-genijalnim procesom prenasati sliku vidljivog" ...
bez uvrede:

da je postojanje boga cinjenica kako tvrdis, ne bismo ja i ti i milioni drugih ljudi ovdje tupili zube oko toga... kao sto ne tupimo zube oko CINJENICA da li je zemlja ravna ili okrugla, da li je voda sastavljena od atoma hidrogena i oksigena, i tako dalje i tako duze...
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

danas wrote:
KOGOD KADGOD wrote:
danas wrote: :-)
(bez uvrede):

bez uvrede:

da je postojanje boga cinjenica kako tvrdis, ne bismo ja i ti i milioni drugih ljudi ovdje tupili zube oko toga... kao sto ne tupimo zube oko CINJENICA da li je zemlja ravna ili okrugla, da li je voda sastavljena od atoma hidrogena i oksigena, i tako dalje i tako duze...
ta opaska je bilo upucena nasem bosnjak_ -u,
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

danas wrote:ne znam kako je u crkvama i dzamijama ali u skolama sa nastavom fizike i hemije se i dalje uci da atom JESTE najsitnija cestica -- najsitnija cestica hemijskog elementa. a znalo se odavno da su atomi satavljeni od manjih cestica, neutrona, protona, i elektrona... koji su sastavljeni od jos manjih...
ja rehoh "doskora"...

S obzirom na to da ovdje govorimo o hiljadama godina evolucije ljudske svijesti, sve sto je bilo u zadnjih stotinjak godina je "skoro"...

(u tom smislu mislim ako cemo cijepati dlaku)

Uglavnom nije ni vazno, to samo znaci da pazljivo pratis i definitivno me, bujrum, ispravi bilo kad jer zaista ne bih da neko pogresno shvati bilo sta i zato su kriticari uvijek dobro dosli.
Arminovski

Post by Arminovski »

KOGOD KADGOD wrote:[
Islam NIJE religija. (shock, horror!..)
Ovo me podsjeca na ono. Hip Hop nije muzika. Hip Hop je nacin zivota (4 elementa: break (break dance), scratch (dj-ing), grafiti i rap (mc-ing)). Rap je muzika. Sto me navodi na pitanje: Kako oslovljavas Islam ako vec trebas da ga stavis u kontekst religije? (Razumijem da podrazumijevas da je Islam nesto mnogo vece od samog pojma religije)
fildjan

Post by fildjan »

a cek ja vjerujem u jednog Boga, i vjerujem da sve sto se zbiva je njegovom voljom i odredjenjem :) covjek citav zivot treba da bude onako kako je Bog odredio :) naravno niko od nas nije idealan ali treba su truditi sebe se na Sudnji dan ne podstidjeti. kaze u Kura'anu ne mogu bas da citiram aali cu od prilike ljudi koji su gresni da ce u vatri gorjeti,vatra ce biti toliko jaka da ce i kamenje spaljivati. znate kod mene ima mnogo nejasnoca oko islama neke stvari jednostavno ne kontam,trudim se shvatiti aali me nervira kad mi neko hadise pocne vaditi a tamo psuje sve po spisku. islam se poceo mrziti i to mi ide na zivce. vjernik sam onoliko koliko mogu sebe i svoju dusu odrzat cistom. Bog zna ko ce dobiti kaznu a ko nece. Bog dragi je milostiv i kad se pokajemo on prasta. treba vjerovati u sebe i u Boga. bojaati se samo Njega i Njegove kazne. i ja kao bosnjak smatram da ima dosta prenesenih znacenja no smijem li se masi suprostavljati???? odma sam gresnik??? za mene je Bog jedan jedini i smatram da nema drugog Boga sem Allaha dz.š :) :)
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Arminovski wrote:
KOGOD KADGOD wrote:[
Islam NIJE religija. (shock, horror!..)
Ovo me podsjeca na ono. Hip Hop nije muzika. Hip Hop je nacin zivota (4 elementa: break (break dance), scratch (dj-ing), grafiti i rap (mc-ing)). Rap je muzika. Sto me navodi na pitanje: Kako oslovljavas Islam ako vec trebas da ga stavis u kontekst religije? (Razumijem da podrazumijevas da je Islam nesto mnogo vece od samog pojma religije)

Ako pazljivo procitas, vidjeces da u tekstu pise da je "problem" u tome sto se insistira na arapskom terminu. Da se od "pocetka" koristila EKVIVALENTNA rijec POKORENJE ne bi bilo zabune.

POKORENJE (islam) je "nacin zivota" VJERNIKA (mu'min-a).

POKORENJE kao nacin zivota, je svakodnevnica (nauka, politika, familijarni zivot, drustvenost, zabava, odmor) koju PROZIMA VJERA...

Svaki vjernik (mu'min) je pokornik (musliman), dok svaki pokornik (musliman) nije vjernik (mu'min).
U tom smislu je receno da je Bog stvorio ljude samo da bi Njega "spoznali" ne misli se na to da je to JEDINA svrha ljudskog zivota.
Zivot je i ISKUSENJE tj. da sta god radili radimo na najbolji, najpozitivniji, najkorisniji nacin, vjerujuci da nemamo pravo zloupotrebljavati sebe ni druge jer SPOZNAJEMO da je Bog sve stvorio i svakom dao zivot i pravo da ga zivi...

Kada su neki beduini dosli Muhammedu i rekli "mi smo povjerovali" (AAMENTU)
Bog mu je objavio da im rekne da ne kazu AAMENTU nago da kazu ASLAMTU ("mi smo se pokorili, povinovali") jer vjerovanje (imaan) nije jos dotaklo njihova srca.

POKORENJENICKI nacin zivota (Islam) prosirio diljem svijeta.
Pod svjetlom i uputom Qur'ana (kao osnove) svaka zemlja je bila slobodna da ima svoje gradjanske zakone sto se ticalo svakodnevnog zivota. Sloboda, pravda, napredak koji je sa sobom donio su cesto bili razlog da su ljudi "primali Islam" tj. svojevoljno htjeli da budu dio tog prosperitetnog zivota, dok isti nisu, neophodno, takodje postali iskreni vjernici...

Kada neko cini zlo, "ljudski" zakon ga osudi ili ne osudi (cesto nevin strada a kriv odseta). Zato postoji Dan kada ce Bog presudjivati i Apsolutna Pravda prevladati.

Stoga, u tom skoro "idealnom" drustvu, nije bilo puno kriminala jer su clanovi tog drustva znali da je u njihovoj koristi da rade dobro i koriste covjecanstvu.

Kada su "skrenuli" sa tog puta, tj. kada je bivalo sve vise Muslimana (pokornika) a sve manje Mu'mina (vjernika) i kada su, umjesto i pored Qur'ana poceli da se koriste drugi spisi kao osnova VJERSKIH zakona, tada je doslo do razmirica, gramzivosti i propadanja. Jer oni koji se jezikom "pokore" a srcem ne vjeruju sebi dozvoljavaju da njihov ego i njihova volja i hir postanu preci od Bozije Volje (koja je samo za nase dobro i nasu korist objavljena), ali to je duga i komplikovana historija...

Muhammed je preporucivao svojim sljedbenicima da, kada idu u druge zemlje (u tom slucaju je bila Perzija i Shaam, danasnja Sirija u kojoj se govorio drugaciji jezik) da NAUCE jezik tamosnjeg naroda i poruku VJEROVANJA i POKORENJA prenesu na njima razumljiv nacin. U pocetku je tako i bilo, ali se polako sve vise koristila arapska verzija, tako da se danas JEDNA MONOTEISTICKA VJERA dijeli na tri "glavne" "religije" tj. Jevrejstvo, Hriscanstvo i Islam.

VJERNIKA ima u svakoj religiji (ne samo navedene tri), ljudi sa dobrim principima ima medju onima koji "ne vjeruju" u Boga. Ili misle da ne vjeruju. Samo Bog zna srca... I On Sebi privlaci one koji su vrijedni da Ga upoznaju, mada oni to cesto i ne vide, ali Bog voli dobrotu i iskrenost i oni skloni dobroti i iskrenosti zele i traze Istinu i Ona "trazi" njih...

Nadam se da ces naci odgovor na svoje pitanje u gore-navedenom, jer je tvoje pitanje "million dollars question", i koliko je krace moguce na jedno takvo pitanje odgovoriti, moje je da pokusam. Pitaj dalje, koga hoces i koliko hoces dok ne budes zadovoljan odgovorom da je logican i dobar.

Rap je danasnji nacin izrazavanja misljenja i emocija mladih, i kao takav isto moze biti prozet vjerom kao i svi drugi aspekti. Ne "propovjedanjem", nego dobrim pametnim temama koje mlade vode prema zdravom i vrijednom cilju.
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

fildjan wrote:a cek ja vjerujem u jednog Boga, i vjerujem da sve sto se zbiva je njegovom voljom i odredjenjem :) covjek citav zivot treba da bude onako kako je Bog odredio :) naravno niko od nas nije idealan ali treba su truditi sebe se na Sudnji dan ne podstidjeti. kaze u Kura'anu ne mogu bas da citiram aali cu od prilike ljudi koji su gresni da ce u vatri gorjeti,vatra ce biti toliko jaka da ce i kamenje spaljivati. znate kod mene ima mnogo nejasnoca oko islama neke stvari jednostavno ne kontam,trudim se shvatiti aali me nervira kad mi neko hadise pocne vaditi a tamo psuje sve po spisku. islam se poceo mrziti i to mi ide na zivce. vjernik sam onoliko koliko mogu sebe i svoju dusu odrzat cistom. Bog zna ko ce dobiti kaznu a ko nece. Bog dragi je milostiv i kad se pokajemo on prasta. treba vjerovati u sebe i u Boga. bojaati se samo Njega i Njegove kazne. i ja kao bosnjak smatram da ima dosta prenesenih znacenja no smijem li se masi suprostavljati???? odma sam gresnik??? za mene je Bog jedan jedini i smatram da nema drugog Boga sem Allaha dz.š :) :)
Ostani takav, i bolji koliko mozes i nista se ne brini. Ko ima vremena da druge osudjuje ocito ne provodi dovoljno vremena prosudjujuci SEBE.
Njih pusti da pricaju, sto je pametno uzmi, sto besmisleno nemoj, lijepo se zahvali i u srcu kazi "Boze Ti znas moj nijjet, Ti Si mi dovoljan Zastitnik..." Samo imaj milosti i razumjevanja i prema onima sto stvaraju zbunjenost "hadisima" jer i oni vecinom imaju dobre namjere ali su i sami optereceni jer im neki drugi govore da tako treba.
Ako su iskreni, naci ce ravnotezu i biti upuceni da "prosiju" dobro ono sto cuju i procitaju, a ako nisu iskreni Istinu nece vidjeti makar u Nju glavom udarili...
Iskrenost je "kljuc" vrata Istine, a pitanje "kljuc" vrata znanja. Ako molimo ISKRENO da steknemo al-Furqaan (sposobnost da razlucimo istinu od neistine) steci cemo je bez i tracka sumnje. Bog zna a mi samo pokusavamo shvatiti...
Last edited by KOGOD KADGOD on 23/11/2006 18:20, edited 1 time in total.
digger

Post by digger »

KOGOD KADGOD wrote: Lijepo receno, ali ne nadjoh odgovor na svoje PITANJE.

Valjda si, pokusavajuci da razjasnis sjajne umove ranijih vremena malo "zalutao" sa teme. Nema veze, probaj ponovo.

Ne znam odakle to ono o "halal" mlijeku? "Qur'an o tome nista ne pominje, glupo je u svakom slucaju. Mozda si pod dojmom raznovrsnih interpretacija koje su se u Islam (kao i druge religije) uvukle k'o virusi u kompjutere.....
Sto no kazu vodjekarice: nemoj da si pushy and cocky. Tvoje pitanje i moj odgovor se negdje preplicu a ja tebi—ili ti meni—nisam nista duzan.

A bome, drzim se i ove moje: Nikada nemoj da polemises sa vjernikom jer ce te odvuci dole u dubine i tuci TUDJIM argumentima.

Ja nisam kao ti skolovan u medresi pa zato ne ulazim u detalje jer ih ne znam. Vi se tamo pripremate cijeli zivot da bi znali kako da interpretirate Islam i da ga branite. Fer, jer tako rade i jezuiti i ostali i drugacije ne moze da bude. S druge strane, ja sam samo posmatrac koji cita i zapaza... pa onda poredi otvorenih ociju. Niko i nista u odnosu na vas spomenute.

Zbog gornjeg, ja nemam ni volje ni interesa za neke duboke diskusije—ali cu da iznosim svoja zapazanja kada mi je volja.

Hajde da vidimo tvoj komentar oko halal mlijeka. Jebiga, ja to nisam isisao iz prsta; idi i guglaj. Posto ne mozes da me fer upozoris da nisam u pravu ili da izmisljam—a o mlijeku sam nasao na par islamskih web stranica— sada mi nudis onu otrcanu naucno-islamsku postavku: ..."Ne znam odakle to ono o "halal" mlijeku? Qur'an o tome nista ne pominje, glupo je u svakom slucaju. Mozda si pod dojmom raznovrsnih interpretacija koje su se u Islam"... bla, bla...

Ispada da sam ja kriv sto Islam ima vise interpretacija necega? A ako Qur'an ne pominje o mlijeku, ko sam ja da znam sta su razni "ajeti" ili tumacenja nekakavog ozbiljnog islamskog "naucnika" koji se odmah navodi kao autoritet i objasnjenje kada to VAMA odgovara?!? Odjebite s tim: ni mi sa "ove strane" nismo bas praznoglavi i nepismeni moroni.

E moj jarane, te "interpretacije" su tacno to sto ja stalno ovdje ponavljam: ne interesuje me sta ti kazes ili neko drugi, nego ono sto negdje stoji i sto drugi sigurno primjenjuju u svakodnevnom zivotu—jer im je tako nalozeno. Neki, negdje piju samo ovako mlijeko. Koliko je to blizu ili daleko od Qur'ana, nije moja stvar.

I umjesto da na prazno polemises sa mnom, bolje bi bilo da budes jedan od onih koji ce sa drugim islamskim strucnjacima da radi na sredjivanju "raznovrsnih interpretacija" koje vam ocito smetaju. A ne da ocekujes da ja to cinim. Sorry, vas problem.
Arminovski

Post by Arminovski »

KOGOD KADGOD wrote: Nadam se da ces naci odgovor na svoje pitanje u gore-navedenom
Na zalost nisam. Sad si me zbunio potpuno... Kako objasniti nekome ko nije musliman ime moje i tvoje religije? Kojim imenom ako vec treba jedna rijec?
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

digger wrote:
KOGOD KADGOD wrote: Lijepo receno, ali ne nadjoh odgovor na svoje PITANJE.

Valjda si, pokusavajuci da razjasnis sjajne umove ranijih vremena malo "zalutao" sa teme. Nema veze, probaj ponovo.

Ne znam odakle to ono o "halal" mlijeku? "Qur'an o tome nista ne pominje, glupo je u svakom slucaju. Mozda si pod dojmom raznovrsnih interpretacija koje su se u Islam (kao i druge religije) uvukle k'o virusi u kompjutere.....
Sto no kazu vodjekarice: nemoj da si pushy and cocky. Tvoje pitanje i moj odgovor se negdje preplicu a ja tebi—ili ti meni—nisam nista duzan.

A bome, drzim se i ove moje: Nikada nemoj da polemises sa vjernikom jer ce te odvuci dole u dubine i tuci TUDJIM argumentima.

Ja nisam kao ti skolovan u medresi pa zato ne ulazim u detalje jer ih ne znam. Vi se tamo pripremate cijeli zivot da bi znali kako da interpretirate Islam i da ga branite. Fer, jer tako rade i jezuiti i ostali i drugacije ne moze da bude. S druge strane, ja sam samo posmatrac koji cita i zapaza... pa onda poredi otvorenih ociju. Niko i nista u odnosu na vas spomenute.

Zbog gornjeg, ja nemam ni volje ni interesa za neke duboke diskusije—ali cu da iznosim svoja zapazanja kada mi je volja.

Hajde da vidimo tvoj komentar oko halal mlijeka. Jebiga, ja to nisam isisao iz prsta; idi i guglaj. Posto ne mozes da me fer upozoris da nisam u pravu ili da izmisljam—a o mlijeku sam nasao na par islamskih web stranica— sada mi nudis onu otrcanu naucno-islamsku postavku: ..."Ne znam odakle to ono o "halal" mlijeku? Qur'an o tome nista ne pominje, glupo je u svakom slucaju. Mozda si pod dojmom raznovrsnih interpretacija koje su se u Islam"... bla, bla...

Ispada da sam ja kriv sto Islam ima vise interpretacija necega? A ako Qur'an ne pominje o mlijeku, ko sam ja da znam sta su razni "ajeti" ili tumacenja nekakavog ozbiljnog islamskog "naucnika" koji se odmah navodi kao autoritet i objasnjenje kada to VAMA odgovara?!? Odjebite s tim: ni mi sa "ove strane" nismo bas praznoglavi i nepismeni moroni.

E moj jarane, te "interpretacije" su tacno to sto ja stalno ovdje ponavljam: ne interesuje me sta ti kazes ili neko drugi, nego ono sto negdje stoji i sto drugi sigurno primjenjuju u svakodnevnom zivotu—jer im je tako nalozeno. Neki, negdje piju samo ovako mlijeko. Koliko je to blizu ili daleko od Qur'ana, nije moja stvar.

I umjesto da na prazno polemises sa mnom, bolje bi bilo da budes jedan od onih koji ce sa drugim islamskim strucnjacima da radi na sredjivanju "raznovrsnih interpretacija" koje vam ocito smetaju. A ne da ocekujes da ja to cinim. Sorry, vas problem.
digger, vrijeme je izgleda da se upoznamo...

primicu kao kompliment to sto mislis da sam zavrsila medresu...

kao sto vidis, nisam ni "naucnik" (bar ne s "papirom" koji "pokazuje" moje znanje ili ne znanje, niti sam medresu zavrsila...

razlog zasto sam pisala u neutralnom rodu je da bi razgovarali bez predrasuda

ako si procitao moj upis na temu "odricanje od dunjaluka" vidio si da sam upravo protiv "hijerarhisanja" religija (a muslimani su dozvolili da do toga dodje i u Islamu) iz, u tekstu navedenih razloga.

ja sam "obicna" osoba, posmatrac, kao i ti, koja je radoznala o sebi i svijetu opcenito.

a sto s tobom na ovom forumu razgovaram je bas zato sto se hijerarhijama odgradjeni "ucenjaci" nece "spustati" na "svaciji"nivo, jer misle da su samo oni "kvalifikovani" da razumiju i pricaju o vjeri, kako hodze tako i popovi...

da sam nacitana, jesam. da puno mislim da znam - ne mislim. covjek nikad nece "sve" saznati sto bi htio, makar da zivi hiljadu zivota.

razlog zasto se osjecas "neadekvatan" da dalje polemisemo NIJE zato sto nisi dovoljno "ucevan", sigurna sam da bih puno toga mogla od tebe nauciti (jos mi je nezgodno ovo na "ti" s obzirom na razliku u godinama) a i ti od mene ako samo nastavimo OTVORENA UMA I SRCA

pravi razlog zasto izgleda da "na svaku" imam odgovor je jednostavno zato sto sam ja sva ta pitanja i jos vise, i sama postavljala, bila sam veci skeptik od tebe, vjeruj mi.

i ti definitivni nis "kriv" sto interpretacija ima "i sakom i kapom" i sama sam se jedno vrijeme drzala "halal" sireva i slicnih gluposti (jer sam vjerovala da ovi sa "medresama" znaju bolje)...znaju bolje neke stvari, ali se uglavnom oko nebitnih sitnica "mudro" raspravljaju, jer su ih neki prije njih "ucinili" bitnim (sa beli dobrim namjerama)

ako si ista zakljucio do sada o meni, nadam se da je barem ovo: da nisam glupa i da nisam neodgojena.

ako tako, nadam se, mislis, onda ces mi vjerovati kada ti kazem da imam jak razlog da ZNAM da postoji nesto najuzvisenije i savrseno, to nesto, kao sto sam vec puno puta navela, mi zovemo "Bog" u nedostatku boljeg termina. Kako imenovati nesto sto nije pojmljivo po Svojoj Esenciji, Srzi, vec samo po Svojim atributima kojima je On Sebe opisao sto jasnije nasi mali umovi mogu shvatiti?...

kada kazem "znam" ne mislim samo na knjige i argumente... ako je covjek ISKRENO zeljan, ZEDAN, istine, toliko zedan da je spreman da prestane da laze i zavarava sebe, da je spreman da prihvati istinu makar isla protiv svega sto je do tad znao, on i sto ga je ucilo drustvo ili roditelji, onda sve prepreke prevazidje, i do zadnjeg daha ne prestaje traziti i nadati se.... a ako ga prije toga stigne smrt - isto kao da je i nasao. Vazna je iskrena namjera

za sam zahvalna Bogu, Allahu, Yahwi, kako god, bez rijeci kojima mogu izraziti tu zahvalnost (a rijecima baratam prilicno dobro kao sto vidis) sto mi je data ISKRENA zelja da znam pa napokon i mogucnost SAZNAM...

a svako ima svoj put i svoj nacin...

dug je bio moj put, digger, i jos traje... mucevan i jos je, narocito sto vidim sta se od Ciste Vjere radi... ali, i to je dio putovanja, dio procesa razvoja ljudske svijesti, i kada postignemo KOLEKTIVNU svijest o Istini, nauka, politika i cista vjera "ruku pod ruku", TADA cemo postici ono sto sam ti navela da je svrha covjecanstva - SPOZNAJU ISTINE.

jer ta svrha na individualnom nivou ima jedno, a na globalnom kolektivnom drugo znacenje...

ti ZNAS kao i ja da postoji Apsolutna Istina. samo zelis, kao i ja, da svojim primjerom ljude navedes na razmisljanje, da ne vjeruju slijepo, da ne budu kao ovce...

mozda se ovdje zavrsava nase "raspredanje", ali to nije vazno... sve ima svoj razlog, pa i to sto si ti, koji trazis (jer inace ne bi o tome mozak zamarao) "sreo" mene koja sam iste prirode, ne da te ja "ubjedim" u postojanje Boga, ili "nadmudram", ne, meni to nije potrebno jer smo svi mi putnici ovog zivota i "u istom sosu".
Neko putuje brze, neko sporije ali bar mi PUTUJEMO... zamisli da si kao oni sto su putnici a stoje u jednom mjestu i misle da ce destinacija do njih doci?...

jedno je sigurno: ako ti je data zelja da znas, to je zato sto te vec ceka ono sto zelis da znas, samo trebas do toga doci

ako ti trazis samo istinu - ona hrli tebi, ja sam mozda samo jedan "dokaz" koji si trazio, a mozda samo jedna stanica na putu. nije vazno...

znam da sam i sama "dokaze" trazila i pobijala argumente onih koji su me pokusavali "ubjediti" ali iz licnih samoljubivih razloga i pogresno, "naslijepo".

ali nisam odustajala, nisam "mjerila" neku religiju po njenim pripadnicima (osim rijetkih vrijednih izuzetaka koji "zrace" vjerom i nesebicnom ljubavlju prema covjecanstvu) nego po njihovim originima, i kada "skidoh" ogrtace religioznih ljudskih falicnih interpretacija nadjoh da se ispod svih krila JEDNA VJERA U JEDNOG STVORITELJA jer druge nema do te...

i tada nadjoh "DOKAZE" u sebi i svuda oko sebe. i jos sam na pocetku. jos mi svaki trenutak donosi nove "dokaze" i cudesne cinjenice.

zelim ti sve najbolje, digger. i volim te jer si ljudsko bice, kao i ja, koje nije pitalo da se rodi ni ko ce ga roditi. ali tu smo, i pametni ce iskoristiti ovaj tren "postojanja" da spoznaju da smo stvoreni iz vjecnosti i da, kada skinemo oklop ovog materijalnog tijela koje nije nasa "prirodna sredina", idemo dalje u vjecnost...

ljudsko bice je jedno cudesno, kompleksno stvorenje, sastavljeno od materije i nematerije divno povezane, samo sto trebamo naci RAVNOTEZU u sebi. neravnoteza dovodi do "lutanja" i perpetualne konfuzije

"radi kao da ces hiljadu godina zivjeti a vjeruj kao da ces sutra umrijeti"
(izreka, pripisana Muhammedu)

ovo je jedan primjer rijeci koje nisu moje (posto si bio pod dojmom da se tudjim koristim, vjeruj da kad god sam tudje koristila citati su bili oznaceni)

nista ti ne zamjerim... i u svojoj bliznjoj okolini susrecem slicne reakcije, ali ubrzo ljubav i istina prevlada i sve ih volim, a mene samo oni koji su iskreana srca i cistih namjera...

zamisli kada bi "ucenjaci" naizgled razlicitih religija ovu istinu rekli svojim sljedbenicima? onda ne bi bilo "razlicitosti", ne opala bi njihova vaznost jer su stvari i iskomplikovane da bi se stvorila "potreba" za "strucnjacima" vjere... rijetki imaju dovoljno iskrenosti i skromnosti da "zrtvuju" sav taj ugled i postovanje (sto je veci egoizam i "dunjaluk" nego sva materijalna dobra kojih se "odricu" da bi pokazali svoju "jednostavnost i bogosluzenje")... ta tema je otvorena, (bujrum "askete")

hvala na razgovoru, bilo mi je zadovoljstvo sa tako mudrom i informisanom osobom razgovarati.

ja otici necu, dokle god ima onih koji me mogu nesto nauciti i kojima mogu nesto pomoci da shvate, a ako ne znam, trazicemo zajedno odgovor dok ga ne nadjemo ili dok ne skinem svoj "ogrtac"...
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Arminovski wrote:
KOGOD KADGOD wrote: Nadam se da ces naci odgovor na svoje pitanje u gore-navedenom
Na zalost nisam. Sad si me zbunio potpuno... Kako objasniti nekome ko nije musliman ime moje i tvoje religije? Kojim imenom ako vec treba jedna rijec?
ja kazem "Islam" pa onda pojasnim, sta drugo mozemo kad je tako definisano?...

ili kazem da nemam "religiju" vec vjerujem u Boga k'o i onaj koji me pita (samo sto vjerujem u SVE Objave ukljucujuci Qur'an), pa se onda "ibreti" i podje kontati "sta se onda ovoliki ljudi pobise?"

a to i treba pitati...
black

Post by black »

@KOGOD KADGOD :thumbup:

Pamet dostize savrsenstvo samo slijedjenjem istine. (izreka)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

:) :) :)

znala sam da je ovo zensko :kravata:

Aferim :)
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

@digger

"E moj jarane, te "interpretacije" su tacno to sto ja stalno ovdje ponavljam: ne interesuje me sta ti kazes ili neko drugi, nego ono sto negdje stoji i sto drugi sigurno primjenjuju u svakodnevnom zivotu—jer im je tako nalozeno. Neki, negdje piju samo ovako mlijeko. Koliko je to blizu ili daleko od Qur'ana, nije moja stvar."

a rekao si prije da ti je dosta onih sto samo citiraju, pa zato svojim rijecima i govorim, jer forum je za razmjenu misljenja...

ako me pitas o tome sto "drugi primjenjuju" nesto besmisleno, ja ti pokusavam reci da to nema veze sa njihovom VJEROM nego natruhama ili izjavama pripisanih Muhammedu (jer Qur'an je ono sto mu je objavljeno i u cemu nema njegovih rijeci (znam da se ne slazes) a HADIS tj "pripovjedanje" je skup izreka pripisanih njemu ili o njemu a za koja nema dokazane autenticnosti) pa ljudi jadni misle "to je rekao Muhammed beli je tako" i hudi hoce samo da rade sto valja ne znajuci da to nije obavezno niti tacno.

MEZHEBI ("skole" misljenja) i SEKTE postoje i u Islamu (kao u Hriscanstvu pravoslavni, katolici, protestanti, mormoni, jehovini svjedoci itd) pa svako na svoju vodenicu vodu navodi.

Zato navodim Qur'an jer u njemu nema besmislica (ako se pazljivo cita i sa shvatanjem historijskih okolnosti vremena u kom je objavljen)

nemoj sta zamjerit', ako hoces razgovarati, bujrum, ako neces samo preskoci ovo moje, nije k'o da je nesta vazno, a "duzan" mi sigurno nisi nista, mozda ja tebi izvinjenje ako si me pogresno shvatio...
vatrogasac

Post by vatrogasac »

KOGOD KADGOD wrote:@digger.......ako neces samo preskoci ovo moje, nije k'o da je nesta vazno ...
......digger...ipak pročitaj....ne obavezuje te, a jedan ili dva stereotipa manje.......u tvoju je korist.....

...a ti KOGOD KADGOD piši........zanimljiv ti je stil.....a i prvi put sam pročitao par stvari......znači..... ima koga interesuje.....posebno me dojmilo između ostalog i ovo....
Medjutim, postoji jos gori "dunjaluk" i jos pohotniji "nefs"
na primjer:

PONOSITI se i smatrati sebe BOLJIM vjernikom od drugih;
NALAZITI UZITAK u tome da drugi o doticnom govore kako je "bogobojazan, darezljiv, ucevan, i sl.";
OSJECATI SE UGODNO kada ga ljudi slijede i slusaju njegove savjete;
"CVJETATI" kada ga ljudi cijene i ukazuju mu postovanje;
BOLJE IBADETITI medju ljudima nego u osami;
OSJECATI LICNO ZADOVOLJSTVO kada ga u grupi neko izdize ili ga pita da prouci ovo ili ono...

TAJ NEFS I DUNJALUK je teze prevazici nego se ostaviti svih materijalnih dobara.
zena wrote::) :) :)

znala sam da je ovo zensko :kravata:

Aferim :)
....zato smo mi muški se ušutili da se ne bi ponovila......"Omer je pogriješio, žena je u pravu"....... :D
fildjan

Post by fildjan »

super tema i vidjeh kako vjera pokazuje ljepotu izrazavanja svaka vam cast :) :) :) :) :) :) :)
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

KOGOD KADGOD wrote:

hvala,

Da naravno :) Samo ce on povjerovat i da smo nastali neobjasnjivom explozijom zrnceta pa mozda i da smo experiment vanzemaljaca nego u Boga.
digger

Post by digger »

KOGOD KADGOD wrote:
A "sprdanje" se odnosilo na @diggera, koji ce prihvatit sve do jednu teoriju osim da Bog postoji. :roll:
hvala,

Ako je cinjenica, dokazi! :D
talijan

#174 Re: Dzehenemska vatra

Post by talijan »

mr__bosnjak wrote:Bismillahir-rahmanir-rahim

Malo sam razmisljao o tome, u Kur´anu Gospodar cesto kao kaznu onima koji se ohole spominje Dzehenem, mjesto u kom ce ih vatra peci. Npr:

"Ima li, onda, nepravednijeg od onoga koji o Allahu govori laži i ne priznaje Njegove riječi? Takvi će dobiti sve ono što im je zapisano. Ali kada im izaslanici Naši dođu da im dušu uzmu, upitaće: "A gdje su oni kojima ste se, umjesto Allahu, klanjali?" - "Izgubili su nam se" - odgovoriće, i sami protiv sebe posvjedočiti da su nevjernici bili."[7:37]

""Ulazite u Džehennem s narodima, sa džinima i ljudima koji su prije vas bili i nestali!” - reći će On. I kad god neki narod uđe, proklinjat će onaj za kojim se u nevjerovanje poveo. A kad se svi u njemu iskupe, tada će običan puk reći o glavešinama svojim: "Gospodaru naš, ovi su nas u zabludu odveli, zato im podaj dvostruku patnju u vatri!" - "Za sve će biti dvostruka!" - reći će On - "ali vi ne znate." "
[7:38]

Ali, to sto mene "zanima", jeste, da li je to bukvalno vatra kao vatra ili je opet simbolika za neku drugu vrstu patnje? Jer valjda ce tada ljudi bit van svojih tijela koja vatru ne trpe? Ili je ni duse ne trpe? Ili ce u tijelima ozivljeni biti? Onda Allah kaze da ce Dzehenem napuniti neposlusnim dzinima i ljudima, ali dzini su stvoreni od vatre, kako njih moze vatra peci? Naravno, i ako covjeka(koji je stvoren od zemlje) stavis u zemlju on ce umrijeti ali ga zemlja ne moze peci, pece li zemlja onda dzine? Ali Kur´an je opet objavljen ljudima pa se mozda tu prijeti onime sto ljude pece? I da li npr. drvo Zekkum u sred Dzehenema sa kog ce se zli nevjernici hranit zaista drvo ili? Da li je kljucala voda zaista kljucala voda? Ili nesto drugo? Sta je tacno Dzehenem? Ko su cuvari njegovi? I njegove sedam kapija? Njegov cuvar je Malik, ko je on? Sta je on?

Ne govorim ja ovo da bi, nedaj Boze, pokusavao iznosit sumnje o vjerodostojnosti Kur´ana! Nego cisto kao razmisljanje. Jer Allah mi je, hvala Njemu, podario pamet pa valjda je namjenjeno i da je koristim i o tim stvarima? Ili opet Allah hoce da to ostane nepoznato dunjaluckim stanovnicima, cak i u mislima? Ja opet mislim da Allah Zeli da mi o tome raspravljamo i razmisljamo dokle god ne pocnemo Njega poricat ili u Njegovu Objavu sumnjat. Mnogo u Njegovoj Objavi moze biti simbolika, da li je i to? Ili je bukvalno? Da li se dzini i ljudi poslije smrti(ako su bili zli) salju u Dzehenem ili ce to biti na Sudnjem Danu?

P.S. Ista pitanja bi se mogla postavit i o Dzennetu i o dal li su bukvalni njegovi izvori, kapije i hurije ili ne? Ja mislim da jesu jer nema razloga u to sumnjat. Ali to mozemo na drugoj raspravi.
mislim da je jedan od razloga zasto nisam religiozan to sto ne volim da mi bilo ko icim prijeti
stickitout

Post by stickitout »

E morao sam se i ovde malo javiti. Mnogima su vam mozda poznati moji stavovi a mozda i ne. Uvijek kazem, vjerujem i imam neki svoj licni odnos sa Bogom ali nisam pripadnik niti jedne religije jer mislim da niti jedna nije ni blizu prave istine. U isto vrijeme se mogu nazvati bachelor of science jer tu diplomu imam i slijedim, sto u privatnom, sto u profesionalnom zivotu, neke naucne i logicne principe i pristupe.
Moram isto tako priznati da me privlaci filozofija sve vise i vise, te sa nekog filozofskog stanovista mogu slobodno reci, religija mi ne dokazuje nista, u isto vrijeme nauka mi ne dokazuje nista (glede postojanja ili ne postojanja boga). Kako sad pa to? Veoma jednostavno. Sama rijec "vjera" je veoma diskutabilna po ovom pitanju. Mozemo "vjerovat" da ce sutra pasti kisa, sto se tice nase vjere u tu pomisao to moze a i ne mora biti cinjenica. U isto vrijeme, koristeci se naucnim metodama kojim se koriste metereolozi mozemo izvuci isti zakljucak, nije nam se jednom desilo da nas prognoza zezne.
Druga stvar, razlicitih religija ima pa taman koliko i razlicitih nauka. Mislim da bi u ovom slucaju bilo nepotrebno cak i pokusati nabrajati ih sve. Neke religije su izumrle isto kao i neke nauke. Sta imaju zajednicko sve nauke je da su prilicno usko povezane, da zavise u mnogim situacijama jedna od druge (fizika ne moze bez matematike, itd) i da su evolvirale u jednu veliku cjelinu. Taj isti princip se moze primjeniti i u pogledu religije (moje misljenje), ni jedna religija nije sasvim u pravu, sve su usko povezane (cak i krvnom slikom), sve evolviraju i mislim da je pravi odgovor daleko iznad nasih ocekivanja.
Mislim da se bog bas dobro provodi gledajuci samog sebe u materijalnim oblicima i slobodi koju je sam sebi dao kroz oblike individualizma. Hocu reci da smo svi mi bog, svi jednaki, svi iz istog izvora. Bozija kazna ili nagrada je po meni totalno nelogicna i neopravdana, samim time nema ni raja ni pakla ni dzeneta ni dzehenema, samo pusta utijeha nemocnog covjeka.....

Toliko
Post Reply