Kako bi to dosadan zivot bio, jebo te...
Prezivljena Zemlja - Ko je, kada i gdje dijelio BiH
-
mr__bosnjak
Vodenjak wrote:Nesto si kontam, da kojim slucajem rata nije bilo, da su nam komsije bile zaista komsije i da se Alju pustilo da radi sta hoce i kako hoce...
Kako bi to dosadan zivot bio, jebo te...![]()
![]()
Ja Svedske nebi vidio
- Vodenjak
Mozda to nisam pokazao, ali ja sam sa iskrenom zabrinutoscu pomislio na ovo gore...mr__bosnjak wrote:Vodenjak wrote:Nesto si kontam, da kojim slucajem rata nije bilo, da su nam komsije bile zaista komsije i da se Alju pustilo da radi sta hoce i kako hoce...
![]()
![]()
![]()
Ja Svedske nebi vidio
- Jimmy_The_Saint
Dopusti da malo bolje od tebe znam šta me, kad, i kako sjebalo.Reina wrote:sjebo te je Milosevic i njegovo oruzje, kao i Tudjmanovo ipak ako cemo iskreno u istu ravan ne mozes dovoditi Aliju , ....Jimmy_The_Saint wrote:Jel' to što mi je sjeb'o život, zavičaj, dom i familiju razlog da ga se vrijeđa?zoom66 wrote: pitaj groma......on ima odgovor na sve...
:oops::D
Meni vala jest.
jedino ako ti mislis da ih je Alija mogao mimoci, pa zbog njega
su se i sastajali u Karadjordjevu....
- Jimmy_The_Saint
Jah, Vodeni, al' poželi se insan i dosade đahkadVodenjak wrote:Mozda to nisam pokazao, ali ja sam sa iskrenom zabrinutoscu pomislio na ovo gore...mr__bosnjak wrote:Vodenjak wrote:Nesto si kontam, da kojim slucajem rata nije bilo, da su nam komsije bile zaista komsije i da se Alju pustilo da radi sta hoce i kako hoce...
![]()
![]()
![]()
Ja Svedske nebi vidio
-
Reina
ma ok, dobija se utisak kad se pojedini citaju eto da nije bilo Alije nista ovo ne bi ni bilo, a istocno moramo priznati veci krvoloci nego zapadno, a tu se nasao kako i sam Sefer rece za Aliju "posten i moralan covjek". Dzaba vala da je bio ne znam kakav, sto su zamislili to su i uradili.Jimmy_The_Saint wrote:Dopusti da malo bolje od tebe znam šta me, kad, i kako sjebalo.Reina wrote:
sjebo te je Milosevic i njegovo oruzje, kao i Tudjmanovo ipak ako cemo iskreno u istu ravan ne mozes dovoditi Aliju , ....
jedino ako ti mislis da ih je Alija mogao mimoici, pa zbog njega
A naravno svako ima pravo na svoje misljenje.
- Vodenjak
Jos jednom, po ko zna koji put:Reina wrote:ma ok, dobija se utisak kad se pojedini citaju eto da nije bilo Alije nista ovo ne bi ni bilo, a istocno moramo priznati veci krvoloci nego zapadno, a tu se nasao kako i sam Sefer rece za Aliju "posten i moralan covjek". Dzaba vala da je bio ne znam kakav, sto su zamislili to su i uradili.Jimmy_The_Saint wrote:Dopusti da malo bolje od tebe znam šta me, kad, i kako sjebalo.Reina wrote:
sjebo te je Milosevic i njegovo oruzje, kao i Tudjmanovo ipak ako cemo iskreno u istu ravan ne mozes dovoditi Aliju , ....
jedino ako ti mislis da ih je Alija mogao mimoici, pa zbog njega
Nama NIJE trebao "posten i moralan covjek" vec nam je trebao pametan i sposoban predsjednik!
A zanimljivo, niko ozbiljan doticnog ne nazva tako osim silnih pregovaraca koji ga tako hvalise svaki put kad bi mu oteli koji komad sto suvereniteta sto teritorije ondasnje drzave BiH!
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Koji je ovo nalet bio...Vodenjak wrote:Mozda to nisam pokazao, ali ja sam sa iskrenom zabrinutoscu pomislio na ovo gore...mr__bosnjak wrote:Vodenjak wrote:Nesto si kontam, da kojim slucajem rata nije bilo, da su nam komsije bile zaista komsije i da se Alju pustilo da radi sta hoce i kako hoce...
![]()
![]()
![]()
Ja Svedske nebi vidio
- Jimmy_The_Saint
Ili bar glup al' sposoban, k'o Njofra Đmantu.
-
Reina
eh da li je nesto dobro uradio ili nije druga su pitanja,Vodenjak wrote:Jos jednom, po ko zna koji put:Reina wrote:ma ok, dobija se utisak kad se pojedini citaju eto da nije bilo Alije nista ovo ne bi ni bilo, a istocno moramo priznati veci krvoloci nego zapadno, a tu se nasao kako i sam Sefer rece za Aliju "posten i moralan covjek". Dzaba vala da je bio ne znam kakav, sto su zamislili to su i uradili.Jimmy_The_Saint wrote: Dopusti da malo bolje od tebe znam šta me, kad, i kako sjebalo.
Nama NIJE trebao "posten i moralan covjek" vec nam je trebao pametan i sposoban predsjednik!
A zanimljivo, niko ozbiljan doticnog ne nazva tako osim silnih pregovaraca koji ga tako hvalise svaki put kad bi mu oteli koji komad sto suvereniteta sto teritorije ondasnje drzave BiH!
lahko je biti general poslije bitke ... jah
- danas
da li je nesto uradio dobro ili ne su jedina pitanja kojima se ovdje bavimo, jer posao predsjednika predsjednistva je bio da odlucuje o drzavi... a kako je uradio, i kako je to dobro ispalo -- vidimo sada...
a u ona doba... bilo je ljudi koji su bili bolji generali, ne poslije bitke nego za vrijeme bitke... ali nije im se dalo...
a u ona doba... bilo je ljudi koji su bili bolji generali, ne poslije bitke nego za vrijeme bitke... ali nije im se dalo...
-
Reina
tema jeste "ko je dijelio Bosnu", ah pa znamo ko' je dijelio....
Dejtonski sporazum nam je nametnut,
bio je rat i ginulo se... ma da opet ce generali zasto je potpisano....
jah, a svi jedva cekali da stane ....razumijem one koji su vec pobjegli ili su morali otici... nisu se osjecali kao mi sto smo to svaki dan prezivljavali i
i gledali.
ps. Dejtonski sporazum je sporazum, on se treba mijenjati ako vecini ne odgovara.... i ako zbog njega lose zivimo....
jah, a svi jedva cekali da stane ....razumijem one koji su vec pobjegli ili su morali otici... nisu se osjecali kao mi sto smo to svaki dan prezivljavali i
i gledali.
ps. Dejtonski sporazum je sporazum, on se treba mijenjati ako vecini ne odgovara.... i ako zbog njega lose zivimo....
- Vodenjak
A sta cemo sa onima koji su sve sto se desilo pretpostavjali jos 1990. dok su gledali kako se maze tri "legitimna predstavnika naroda"?Reina wrote:tema jeste "ko je dijelio Bosnu", ah pa znamo ko' je dijelio....
i gledali.
To se vjerovatno danas ne pika...
Ili?
-
mr__bosnjak
Ja postujem lik i djelo Alije Izetbegovica a ti to ne radis kraj price sta se vise ima na svakoj temi o tome razglapat. U p**du materinu vise...danas wrote:da li je nesto uradio dobro ili ne su jedina pitanja kojima se ovdje bavimo, jer posao predsjednika predsjednistva je bio da odlucuje o drzavi... a kako je uradio, i kako je to dobro ispalo -- vidimo sada...
- danas
bogati, citas li ti ovaj feljton?mr__bosnjak wrote:Ja postujem lik i djelo Alije Izetbegovica a ti to ne radis kraj price sta se vise ima na svakoj temi o tome razglapat. U p**du materinu vise...danas wrote:da li je nesto uradio dobro ili ne su jedina pitanja kojima se ovdje bavimo, jer posao predsjednika predsjednistva je bio da odlucuje o drzavi... a kako je uradio, i kako je to dobro ispalo -- vidimo sada...
mislis li da je izetbegovic u njemu predstavljen kao pozitivan lik, kao neko ko se svim silama borio protiv podjele BH?
-
Reina
m rekla sam vec danasnji "generali" sve znaju i kako ce nam biti za 100 godina a kamoli u tako kratkom vremenskom periodu. Ja ti kazemVodenjak wrote:A sta cemo sa onima koji su sve sto se desilo pretpostavjali jos 1990. dok su gledali kako se maze tri "legitimna predstavnika naroda"?Reina wrote:tema jeste "ko je dijelio Bosnu", ah pa znamo ko' je dijelio....
i gledali.
Ili?
kakav god da je bio Alija, Beslagic, Avdic, Lagumdzija, Bogicevic i sta ti ja znam vise ko' pretpostavljam da bi oni preko Drine uradili isto.
-
Portir_sa_ruzom
Kako god historija/istorija/povjest ili forumasi ocjenili lik i djelo, odnosno sposobnost i drzavnicke manire rahmetli Alije Izetbegovica nepobitna je cinjenica da je on prvi postjugoslovenski i ratni predsjednik nase drzave, da je Bosna i Hercegovina unatoc svemu opstala te zadrzala visevjekovni kontinuitet postojanja i koliko-toliko multikulturalni karakter kao osnovnu odliku, za sta se on, makar i deklarativno a vjerovatno i iskreno zalagao... dok je trenutna teritorijalna podjeljenost BiH administrativno pitanje... reintegracija dolazi kroz integraciju u EU... a ona kulturna kroz prijateljstva i ljubavi nas bosanaca jednih prema drugima, jednostavno zar ne?

-
Portir_sa_ruzom
P.S. Nikad nisam bio pristalica SDA, niti mononacinalne stranacke politike.
Potpisujem Reina!Ja ti kazem
kakav god da je bio Alija, Beslagic, Avdic, Lagumdzija, Bogicevic i sta ti ja znam vise ko' pretpostavljam da bi oni preko Drine uradili isto.
- Vodenjak
Ja opet pitam sta sa predratnim i jos bitnije PREDIZBORNIM "generalima"? Treba li ih samo tako shutnuti i ignorisati sve na sta su upozoravali?Reina wrote:m rekla sam vec danasnji "generali" sve znaju i kako ce nam biti za 100 godina a kamoli u tako kratkom vremenskom periodu. Ja ti kazemVodenjak wrote:A sta cemo sa onima koji su sve sto se desilo pretpostavjali jos 1990. dok su gledali kako se maze tri "legitimna predstavnika naroda"?Reina wrote:tema jeste "ko je dijelio Bosnu", ah pa znamo ko' je dijelio....
i gledali.
Ili?
A sto se drugog dijela tice, slazem se u potpunosti!
Problem je samo u tome sto ja ne sumnjam u namjere oniJEh preko Drine i onih iz lijepe njihove, ali se ne bi mogao zakleti da bi bilo ovako ili gore da je odbranu Bosne i Hercegovine pripremao i vodio neko drugi a ne jedna od nacionalistickih stranaka koje su vladale u njoj.
-
mr__bosnjak
Portir_sa_ruzom wrote:Kako god historija/istorija/povjest ili forumasi ocjenili lik i djelo, odnosno sposobnost i drzavnicke manire rahmetli Alije Izetbegovica nepobitna je cinjenica da je on prvi postjugoslovenski i ratni predsjednik nase drzave, da je Bosna i Hercegovina unatoc svemu opstala te zadrzala visevjekovni kontinuitet postojanja i koliko-toliko multikulturalni karakter kao osnovnu odliku, za sta se on, makar i deklarativno a vjerovatno i iskreno zalagao... dok je trenutna teritorijalna podjeljenost BiH administrativno pitanje... reintegracija dolazi kroz integraciju u EU... a ona kulturna kroz prijateljstva i ljubavi nas bosanaca jednih prema drugima, jednostavno zar ne?
![]()
![]()
@danas ovdje imas sve odgovore. A feljton elhamdullilah citam, samo to je feljton jednog covjeka a ne historijska knjiga. Ne mozes po njemu osudit Aliju, mozda bi opet sve izgledalo drugacije da neko drugi opisuje, sto ne znaci da Ivino opisivanje nije ispravno, niti da jeste.
- danas
ti mozda trazis neke odgovore -- ja sam svoje odgovore davno nasla. sve je rezimirano ovdje:mr__bosnjak wrote:Portir_sa_ruzom wrote:Kako god historija/istorija/povjest ili forumasi ocjenili lik i djelo, odnosno sposobnost i drzavnicke manire rahmetli Alije Izetbegovica nepobitna je cinjenica da je on prvi postjugoslovenski i ratni predsjednik nase drzave, da je Bosna i Hercegovina unatoc svemu opstala te zadrzala visevjekovni kontinuitet postojanja i koliko-toliko multikulturalni karakter kao osnovnu odliku, za sta se on, makar i deklarativno a vjerovatno i iskreno zalagao... dok je trenutna teritorijalna podjeljenost BiH administrativno pitanje... reintegracija dolazi kroz integraciju u EU... a ona kulturna kroz prijateljstva i ljubavi nas bosanaca jednih prema drugima, jednostavno zar ne?
![]()
![]()
![]()
@danas ovdje imas sve odgovore. A feljton elhamdullilah citam, samo to je feljton jednog covjeka a ne historijska knjiga. Ne mozes po njemu osudit Aliju, mozda bi opet sve izgledalo drugacije da neko drugi opisuje, sto ne znaci da Ivino opisivanje nije ispravno, niti da jeste.
zavrzlama wrote:Od dobrih strana Alije Izetbegovica su imali korist neprijatelji BIH..a od losih strana su imali stetu branioci i patriote BIH..pa sad skontajte..
-
Portir_sa_ruzom
Upozoravali su mnogi dobronamjerni, pametni, zabrinuti... istina, ali sta sad? Da im dignemo spomenike? Predijemo imena ulica?Ja opet pitam sta sa predratnim i jos bitnije PREDIZBORNIM "generalima"? Treba li ih samo tako shutnuti i ignorisati sve na sta su upozoravali?
A sto se drugog dijela tice, slazem se u potpunosti!
Problem je samo u tome sto ja ne sumnjam u namjere oniJEh preko Drine i onih iz lijepe njihove, ali se ne bi mogao zakleti da bi bilo ovako ili gore da je odbranu Bosne i Hercegovine pripremao i vodio neko drugi a ne jedna od nacionalistickih stranaka koje su vladale u njoj. Embarassed
Ocigledno nisu bili dovoljno uvjerljivi jer se desilo ono sto se desilo... Mozda ljudi nisu osjecali da im je legitimitet i vjerodostojnost dovoljno jaka? Mozda zato sto je vec jedan rat buktao nedaleko od nas? Mozda zato sto su se koristili ispranim frazama i komunistickom retorikom, nudili staro jednoumlje kao alternativu novom narastajucem? Dakle, htjedoh reci da je besmisleno govoriti "sta sam rekao" nakon toliko vremena i zrtava...
A sto se tice navodnog "pripremanja" odbrane BiH i njenog vodjenja kad se rat vec pokazao cinjenicom, sasvim logicno da bi za multikulturnu i multietnicku BiH bilo daleko bolje da se tog posla latio neko drugi a ne jedna od nacionalistickih stranaka... medjutim, ta stranka niti je imala monopol niti ekskluzivitet odbrane BiH... svi koji su zeljeli imali su tu mogucnost... politicki, lobisticki, materijalno, financijski, na liniji, u logistici, kroz medije... I oni koji su je zeljeli braniti, odnosno imali muda, oni su to i napravili... bez obzira da li je Alija, kao sto ocigledno tvrdis, opstruisao i onemogucavao efektivnost odbrane...
P.S. I sam smatram da Alija nije bio optimalan ratni, cak niti mirnodopski predsjednik, a politika SDA je daleko od mojih ubjedjenja, medjutim, neukusni su komentari na ovom forumu po tom pitanju...