Prezivljena Zemlja - Ko je, kada i gdje dijelio BiH

Post Reply
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Nesto si kontam, da kojim slucajem rata nije bilo, da su nam komsije bile zaista komsije i da se Alju pustilo da radi sta hoce i kako hoce...

Kako bi to dosadan zivot bio, jebo te... :-)

:D :D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Vodenjak wrote:Nesto si kontam, da kojim slucajem rata nije bilo, da su nam komsije bile zaista komsije i da se Alju pustilo da radi sta hoce i kako hoce...

:lol: :lol:

Ja Svedske nebi vidio :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

mr__bosnjak wrote:
Vodenjak wrote:Nesto si kontam, da kojim slucajem rata nije bilo, da su nam komsije bile zaista komsije i da se Alju pustilo da radi sta hoce i kako hoce...

Mozda to nisam pokazao, ali ja sam sa iskrenom zabrinutoscu pomislio na ovo gore... :oops:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Ratni profiteru! :D
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

Reina wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:
zoom66 wrote: pitaj groma...:D...on ima odgovor na sve...:D:oops::D
Jel' to što mi je sjeb'o život, zavičaj, dom i familiju razlog da ga se vrijeđa?

Meni vala jest.
sjebo te je Milosevic i njegovo oruzje, kao i Tudjmanovo ipak ako cemo iskreno u istu ravan ne mozes dovoditi Aliju , ....
jedino ako ti mislis da ih je Alija mogao mimoci, pa zbog njega
su se i sastajali u Karadjordjevu.... :oops:
Dopusti da malo bolje od tebe znam šta me, kad, i kako sjebalo.
Jimmy_The_Saint

Vodenjak wrote:
mr__bosnjak wrote:

Mozda to nisam pokazao, ali ja sam sa iskrenom zabrinutoscu pomislio na ovo gore... :oops:
Jah, Vodeni, al' poželi se insan i dosade đahkad :lol: :lol: :lol: :lol:
Reina

Post by Reina »

Jimmy_The_Saint wrote:
Reina wrote:
sjebo te je Milosevic i njegovo oruzje, kao i Tudjmanovo ipak ako cemo iskreno u istu ravan ne mozes dovoditi Aliju , ....
jedino ako ti mislis da ih je Alija mogao mimoici, pa zbog njega
ma ok, dobija se utisak kad se pojedini citaju eto da nije bilo Alije nista ovo ne bi ni bilo, a istocno moramo priznati veci krvoloci nego zapadno, a tu se nasao kako i sam Sefer rece za Aliju "posten i moralan covjek". Dzaba vala da je bio ne znam kakav, sto su zamislili to su i uradili.
A naravno svako ima pravo na svoje misljenje.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Reina wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:
Reina wrote:
jedino ako ti mislis da ih je Alija mogao mimoici, pa zbog njega
ma ok, dobija se utisak kad se pojedini citaju eto da nije bilo Alije nista ovo ne bi ni bilo, a istocno moramo priznati veci krvoloci nego zapadno, a tu se nasao kako i sam Sefer rece za Aliju "posten i moralan covjek". Dzaba vala da je bio ne znam kakav, sto su zamislili to su i uradili.
Jos jednom, po ko zna koji put:
Nama NIJE trebao "posten i moralan covjek" vec nam je trebao pametan i sposoban predsjednik!

A zanimljivo, niko ozbiljan doticnog ne nazva tako osim silnih pregovaraca koji ga tako hvalise svaki put kad bi mu oteli koji komad sto suvereniteta sto teritorije ondasnje drzave BiH!
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Vodenjak wrote:
mr__bosnjak wrote:

Koji je ovo nalet bio... :D:D:D:D:D:D:D
Jimmy_The_Saint

Ili bar glup al' sposoban, k'o Njofra Đmantu.
Reina

Post by Reina »

Vodenjak wrote:
Reina wrote:
Jimmy_The_Saint wrote: Dopusti da malo bolje od tebe znam šta me, kad, i kako sjebalo.
Jos jednom, po ko zna koji put:
Nama NIJE trebao "posten i moralan covjek" vec nam je trebao pametan i sposoban predsjednik!

A zanimljivo, niko ozbiljan doticnog ne nazva tako osim silnih pregovaraca koji ga tako hvalise svaki put kad bi mu oteli koji komad sto suvereniteta sto teritorije ondasnje drzave BiH!
eh da li je nesto dobro uradio ili nije druga su pitanja,
lahko je biti general poslije bitke ... jah
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

imal jos feljtona?
danas

Post by danas »

da li je nesto uradio dobro ili ne su jedina pitanja kojima se ovdje bavimo, jer posao predsjednika predsjednistva je bio da odlucuje o drzavi... a kako je uradio, i kako je to dobro ispalo -- vidimo sada...
a u ona doba... bilo je ljudi koji su bili bolji generali, ne poslije bitke nego za vrijeme bitke... ali nije im se dalo... :oops:
Reina

Post by Reina »

tema jeste "ko je dijelio Bosnu", ah pa znamo ko' je dijelio....
Dejtonski sporazum nam je nametnut,
bio je rat i ginulo se... ma da opet ce generali zasto je potpisano....
jah, a svi jedva cekali da stane ....razumijem one koji su vec pobjegli ili su morali otici... nisu se osjecali kao mi sto smo to svaki dan prezivljavali i
i gledali.

ps. Dejtonski sporazum je sporazum, on se treba mijenjati ako vecini ne odgovara.... i ako zbog njega lose zivimo....
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Reina wrote:tema jeste "ko je dijelio Bosnu", ah pa znamo ko' je dijelio....
jah, a svi jedva cekali da stane ....razumijem one koji su vec pobjegli ili su morali otici... nisu se osjecali kao mi sto smo to svaki dan prezivljavali i
i gledali.

ps. Dejtonski sporazum je sporazum, on se treba mijenjati ako vecini ne odgovara.... i ako zbog njega lose zivimo....
A sta cemo sa onima koji su sve sto se desilo pretpostavjali jos 1990. dok su gledali kako se maze tri "legitimna predstavnika naroda"?

To se vjerovatno danas ne pika...
Ili?
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

danas wrote:da li je nesto uradio dobro ili ne su jedina pitanja kojima se ovdje bavimo, jer posao predsjednika predsjednistva je bio da odlucuje o drzavi... a kako je uradio, i kako je to dobro ispalo -- vidimo sada...
a u ona doba... bilo je ljudi koji su bili bolji generali, ne poslije bitke nego za vrijeme bitke... ali nije im se dalo... :oops:
Ja postujem lik i djelo Alije Izetbegovica a ti to ne radis kraj price sta se vise ima na svakoj temi o tome razglapat. U p**du materinu vise...
danas

Post by danas »

mr__bosnjak wrote:
danas wrote:da li je nesto uradio dobro ili ne su jedina pitanja kojima se ovdje bavimo, jer posao predsjednika predsjednistva je bio da odlucuje o drzavi... a kako je uradio, i kako je to dobro ispalo -- vidimo sada...
Ja postujem lik i djelo Alije Izetbegovica a ti to ne radis kraj price sta se vise ima na svakoj temi o tome razglapat. U p**du materinu vise...
bogati, citas li ti ovaj feljton?
mislis li da je izetbegovic u njemu predstavljen kao pozitivan lik, kao neko ko se svim silama borio protiv podjele BH?
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Od dobrih strana Alije Izetbegovica su imali korist neprijatelji BIH..a od losih strana su imali stetu branioci i patriote BIH..pa sad skontajte..
Reina

Post by Reina »

Vodenjak wrote:
i gledali.

A sta cemo sa onima koji su sve sto se desilo pretpostavjali jos 1990. dok su gledali kako se maze tri "legitimna predstavnika naroda"?

Ili?
m rekla sam vec danasnji "generali" sve znaju i kako ce nam biti za 100 godina a kamoli u tako kratkom vremenskom periodu. Ja ti kazem
kakav god da je bio Alija, Beslagic, Avdic, Lagumdzija, Bogicevic i sta ti ja znam vise ko' pretpostavljam da bi oni preko Drine uradili isto.
Portir_sa_ruzom

Post by Portir_sa_ruzom »

Kako god historija/istorija/povjest ili forumasi ocjenili lik i djelo, odnosno sposobnost i drzavnicke manire rahmetli Alije Izetbegovica nepobitna je cinjenica da je on prvi postjugoslovenski i ratni predsjednik nase drzave, da je Bosna i Hercegovina unatoc svemu opstala te zadrzala visevjekovni kontinuitet postojanja i koliko-toliko multikulturalni karakter kao osnovnu odliku, za sta se on, makar i deklarativno a vjerovatno i iskreno zalagao... dok je trenutna teritorijalna podjeljenost BiH administrativno pitanje... reintegracija dolazi kroz integraciju u EU... a ona kulturna kroz prijateljstva i ljubavi nas bosanaca jednih prema drugima, jednostavno zar ne?

:) :D :bih:
Portir_sa_ruzom

P.S. Nikad nisam bio pristalica SDA, niti mononacinalne stranacke politike.
Ja ti kazem
kakav god da je bio Alija, Beslagic, Avdic, Lagumdzija, Bogicevic i sta ti ja znam vise ko' pretpostavljam da bi oni preko Drine uradili isto.
Potpisujem Reina!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Reina wrote:
Vodenjak wrote:
i gledali.

Ili?
m rekla sam vec danasnji "generali" sve znaju i kako ce nam biti za 100 godina a kamoli u tako kratkom vremenskom periodu. Ja ti kazem
Ja opet pitam sta sa predratnim i jos bitnije PREDIZBORNIM "generalima"? Treba li ih samo tako shutnuti i ignorisati sve na sta su upozoravali?
A sto se drugog dijela tice, slazem se u potpunosti!

Problem je samo u tome sto ja ne sumnjam u namjere oniJEh preko Drine i onih iz lijepe njihove, ali se ne bi mogao zakleti da bi bilo ovako ili gore da je odbranu Bosne i Hercegovine pripremao i vodio neko drugi a ne jedna od nacionalistickih stranaka koje su vladale u njoj. :oops:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Portir_sa_ruzom wrote:Kako god historija/istorija/povjest ili forumasi ocjenili lik i djelo, odnosno sposobnost i drzavnicke manire rahmetli Alije Izetbegovica nepobitna je cinjenica da je on prvi postjugoslovenski i ratni predsjednik nase drzave, da je Bosna i Hercegovina unatoc svemu opstala te zadrzala visevjekovni kontinuitet postojanja i koliko-toliko multikulturalni karakter kao osnovnu odliku, za sta se on, makar i deklarativno a vjerovatno i iskreno zalagao... dok je trenutna teritorijalna podjeljenost BiH administrativno pitanje... reintegracija dolazi kroz integraciju u EU... a ona kulturna kroz prijateljstva i ljubavi nas bosanaca jednih prema drugima, jednostavno zar ne?

:thumbup:

@danas ovdje imas sve odgovore. A feljton elhamdullilah citam, samo to je feljton jednog covjeka a ne historijska knjiga. Ne mozes po njemu osudit Aliju, mozda bi opet sve izgledalo drugacije da neko drugi opisuje, sto ne znaci da Ivino opisivanje nije ispravno, niti da jeste.
danas

Post by danas »

mr__bosnjak wrote:
Portir_sa_ruzom wrote:Kako god historija/istorija/povjest ili forumasi ocjenili lik i djelo, odnosno sposobnost i drzavnicke manire rahmetli Alije Izetbegovica nepobitna je cinjenica da je on prvi postjugoslovenski i ratni predsjednik nase drzave, da je Bosna i Hercegovina unatoc svemu opstala te zadrzala visevjekovni kontinuitet postojanja i koliko-toliko multikulturalni karakter kao osnovnu odliku, za sta se on, makar i deklarativno a vjerovatno i iskreno zalagao... dok je trenutna teritorijalna podjeljenost BiH administrativno pitanje... reintegracija dolazi kroz integraciju u EU... a ona kulturna kroz prijateljstva i ljubavi nas bosanaca jednih prema drugima, jednostavno zar ne?

:thumbup:

@danas ovdje imas sve odgovore. A feljton elhamdullilah citam, samo to je feljton jednog covjeka a ne historijska knjiga. Ne mozes po njemu osudit Aliju, mozda bi opet sve izgledalo drugacije da neko drugi opisuje, sto ne znaci da Ivino opisivanje nije ispravno, niti da jeste.
ti mozda trazis neke odgovore -- ja sam svoje odgovore davno nasla. sve je rezimirano ovdje:
zavrzlama wrote:Od dobrih strana Alije Izetbegovica su imali korist neprijatelji BIH..a od losih strana su imali stetu branioci i patriote BIH..pa sad skontajte..
Portir_sa_ruzom

Ja opet pitam sta sa predratnim i jos bitnije PREDIZBORNIM "generalima"? Treba li ih samo tako shutnuti i ignorisati sve na sta su upozoravali?
A sto se drugog dijela tice, slazem se u potpunosti!

Problem je samo u tome sto ja ne sumnjam u namjere oniJEh preko Drine i onih iz lijepe njihove, ali se ne bi mogao zakleti da bi bilo ovako ili gore da je odbranu Bosne i Hercegovine pripremao i vodio neko drugi a ne jedna od nacionalistickih stranaka koje su vladale u njoj. Embarassed
Upozoravali su mnogi dobronamjerni, pametni, zabrinuti... istina, ali sta sad? Da im dignemo spomenike? Predijemo imena ulica?
Ocigledno nisu bili dovoljno uvjerljivi jer se desilo ono sto se desilo... Mozda ljudi nisu osjecali da im je legitimitet i vjerodostojnost dovoljno jaka? Mozda zato sto je vec jedan rat buktao nedaleko od nas? Mozda zato sto su se koristili ispranim frazama i komunistickom retorikom, nudili staro jednoumlje kao alternativu novom narastajucem? Dakle, htjedoh reci da je besmisleno govoriti "sta sam rekao" nakon toliko vremena i zrtava...

A sto se tice navodnog "pripremanja" odbrane BiH i njenog vodjenja kad se rat vec pokazao cinjenicom, sasvim logicno da bi za multikulturnu i multietnicku BiH bilo daleko bolje da se tog posla latio neko drugi a ne jedna od nacionalistickih stranaka... medjutim, ta stranka niti je imala monopol niti ekskluzivitet odbrane BiH... svi koji su zeljeli imali su tu mogucnost... politicki, lobisticki, materijalno, financijski, na liniji, u logistici, kroz medije... I oni koji su je zeljeli braniti, odnosno imali muda, oni su to i napravili... bez obzira da li je Alija, kao sto ocigledno tvrdis, opstruisao i onemogucavao efektivnost odbrane...

P.S. I sam smatram da Alija nije bio optimalan ratni, cak niti mirnodopski predsjednik, a politika SDA je daleko od mojih ubjedjenja, medjutim, neukusni su komentari na ovom forumu po tom pitanju...
Post Reply