Ko su Bosnjaci?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Teufik iz Los Angelesa

Post by Teufik iz Los Angelesa »

pitanje je sta vi "bosnjaci" imate protiv naziva bosanci, kao i gdje je ta drzava Bosnja :roll:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

mr__bosnjak wrote:
King Kikapu wrote:dakle naziv bosnjak je stariji od bosanskih muslimana i kao etnicke skupine i kao nacije. zapravo stariji je i od turskog osvajanja bosne.
Sto su i Bosnjaci, nego nemoj mi citirat dio teksta nego mi odgovori na pitanja sto sam na kraju postavio, molim. :)

Moras se nauciti diskutovati i moras da naucis citati izmedju redova!
Na ovih 7 stranica si dobio masu odgovora na tvoja pitanja ali ti ih jednostavno ne vidis iz razloga, sto neko rece, sto ti hoces da vidis SAMO ono sto tebi odgovara!
Probaj da shvatis da je ovo kod nas Balkan!
Probaj da shvatis da apsolutna istina ne postoji!
Probaj da shvatis da se u vremenu nastanka Bosnjaka, Srba, Hrvata radilo o malim plemenima poludivljih i nepismenih ljudi kojima je jedini cilj u zivotu bio da se prehrane!

I na kraju, probaj da shvatis da bi se danas i tebi i meni i svima nama svi ti nasi preci grohotom smijali kada bi kako mogli da nas citaju ovdje!

Dakle, ako imas svoj stav, iznesi ga ovdje pa cemo vidjeti sta i koliko vrijedi. Ovo nije skola, mi ti nismo djaci, a ponajmanje si nam ti ispitivac!
Diskusiju mozes voditi samo iznosenjem i branenjem svojih stavova a ne institiranjem na odgovorima na neka tvoja pitanja.

I na kraju, da ne zaboravim najvaznije, dosadan si i naporan sa istim tim pitanjima! :oops:

:D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Niko ne odgovara, osim danas :D Izvini duso, moram :D :D
danas

Post by danas »

mr__bosnjak wrote:Niko ne odgovara, osim danas :D Izvini duso, moram :D :D
jel' to obecanje :D :-)
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Vodenjak wrote:
mr__bosnjak wrote:
King Kikapu wrote:dakle naziv bosnjak je stariji od bosanskih muslimana i kao etnicke skupine i kao nacije. zapravo stariji je i od turskog osvajanja bosne.
Sto su i Bosnjaci, nego nemoj mi citirat dio teksta nego mi odgovori na pitanja sto sam na kraju postavio, molim. :)

Na ovih 7 stranica si dobio masu odgovora na tvoja pitanja ali ti ih jednostavno ne vidis iz razloga, sto neko rece, sto ti hoces da vidis SAMO ono sto tebi odgovara!
Probaj da shvatis da se u vremenu nastanka Bosnjaka, Srba, Hrvata radilo o malim plemenima poludivljih i nepismenih ljudi kojima je jedini cilj u zivotu bio da se prehrane!

I na kraju, probaj da shvatis da bi se danas i tebi i meni i svima nama svi ti nasi preci grohotom smijali kada bi kako mogli da nas citaju ovdje!

Dakle, ako imas svoj stav, iznesi ga ovdje pa cemo vidjeti sta i koliko vrijedi. Ovo nije skola, mi ti nismo djaci, a ponajmanje si nam ti ispitivac!
Diskusiju mozes voditi samo iznosenjem i branenjem svojih stavova a ne institiranjem na odgovorima na neka tvoja pitanja.

I na kraju, da ne zaboravim najvaznije, dosadan si i naporan sa istim tim pitanjima! :oops:

Lijepa pamet :D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Vodenjak wrote:
mr__bosnjak wrote:

Postavio sam pitanje a niko ne zeli odgovorit. Ja necu odgovor izmedju redova. Hocu ga direktno! A ti udri po plemenima i Balkanu. Izvoli ako mozes:

Kazete Bosnjak je nametnuto bosanskim Muslimanima 93´/94´, dobro hajde da kazemo da je tako. Ti bosanski Muslimani su dakle onda bili nacija ranije cim im se moglo dati nacionalno ime. Ali, svi znamo da je "Musliman" vjersko ime, i nigdje u svijetu ne postoji(osim kod Jevreja ali to je drugo) da je vjersko ujedno i nacionalno ime. Npr. zasto Albanci nisu "kosovski Muslimani" nego "kosovski Albanci"? Nego, dakle nacija je "Muslimani". Odakle poticu pripadnici te nacije? kako su postali nacija? Ko su im preci? Sta su im osnovne karakteristike? Jesu li nacija ili vjerska grupa? Ako su nacija, zasto imaju vjersko ime? Posto su svi "Muslimani" sta su onda ateisti medju njima? Nisu i oni valjda "Muslimani"? Nazvat ateistu muslimanom je zlocin protiv Kur´ana Casnog! Dakle hajde odgovarajte direktno ako mozete!
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

danas wrote:
mr__bosnjak wrote:Niko ne odgovara, osim danas :D Izvini duso, moram :D :D
jel' to obecanje :D :-)
Morat cu te iznevjerit :D
milton

Post by milton »

Teufik iz Los Angelesa wrote:pitanje je sta vi "bosnjaci" imate protiv naziva bosanci, kao i gdje je ta drzava Bosnja :roll:
Zato sto (i)Talijani zive u (I)taliji. GET IT?

Prvo, ja sam protiv sam naziva "Bosanac" prvenstveno jer ga je izmislio / implementirao Vuk Stefanovic-Karadzic!! Pa ti sad slijedi tog cobana, ako hoces - ja vallahi necu...

Drugo, Bosanac je regionalni pojam - isto kao i Srbijanac, Hercegovac, Krajisnik, Dalmatinac, Slavonac.

Nego, probaj sljedeci put kad te neki Amer pita "What's your nationality?" odgovoriti mu: "I'm of Bosniac origin".
Vodenjak

Post by Vodenjak »

mr__bosnjak wrote:
Vodenjak wrote:
mr__bosnjak wrote: Sto su i Bosnjaci, nego nemoj mi citirat dio teksta nego mi odgovori na pitanja sto sam na kraju postavio, molim. :)

Postavio sam pitanje a niko ne zeli odgovorit. Ja necu odgovor izmedju redova. Hocu ga direktno! A ti udri po plemenima i Balkanu. Izvoli ako mozes:

Kazete Bosnjak je nametnuto bosanskim Muslimanima 93´/94´, dobro hajde da kazemo da je tako. Ti bosanski Muslimani su dakle onda bili nacija ranije cim im se moglo dati nacionalno ime. Ali, svi znamo da je "Musliman" vjersko ime, i nigdje u svijetu ne postoji(osim kod Jevreja ali to je drugo) da je vjersko ujedno i nacionalno ime. Npr. zasto Albanci nisu "kosovski Muslimani" nego "kosovski Albanci"? Nego, dakle nacija je "Muslimani". Odakle poticu pripadnici te nacije? kako su postali nacija? Ko su im preci? Sta su im osnovne karakteristike? Jesu li nacija ili vjerska grupa? Ako su nacija, zasto imaju vjersko ime? Posto su svi "Muslimani" sta su onda ateisti medju njima? Nisu i oni valjda "Muslimani"? Nazvat ateistu muslimanom je zlocin protiv Kur´ana Casnog! Dakle hajde odgovarajte direktno ako mozete!
Beznadezno.... :oops: :sad:

:zzzz:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Ne znas odgovorit...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

mr__bosnjak wrote:Ne znas odgovorit...
Pa ja...
Ne znam..
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Vodenjak wrote:
mr__bosnjak wrote:Ne znas odgovorit...
Pa ja...
Ne znam..
Dobro da priznas...
Teufik iz Los Angelesa

Post by Teufik iz Los Angelesa »

ma sta znaci regionalni pojam? kako glasi regionalni pojam za Amerikanca kojeg spominjes? Spanca? Engleza? Nijemca? :roll:
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

8-)
Last edited by Novi_Nick on 19/09/2006 23:04, edited 2 times in total.
mehopuzic

Post by mehopuzic »

BOŠNJACI SU JEDINI BIJELI MUSLIMANI
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

mehopuzic wrote:BOŠNJACI SU JEDINI BIJELI MUSLIMANI
:lol: Nema kraja, ..... nema, .... :-)
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Teufik iz Los Angelesa wrote:ma sta znaci regionalni pojam? kako glasi regionalni pojam za Amerikanca kojeg spominjes? Spanca? Engleza? Nijemca? :roll:
Nerazumije on ba da su Bosanci i hercegovci drzavni pojam po maticnoj drzavi koja se zove Bosna i Hercegovina :D
danas

Post by danas »

Teufik iz Los Angelesa wrote:ma sta znaci regionalni pojam? kako glasi regionalni pojam za Amerikanca kojeg spominjes? Spanca? Engleza? Nijemca? :roll:

amerikanac je nacija, a regionalne odrednice su manje regije od cijele amerike: teksasanin, kalifornijka... nijemac je nacija, a regionalne odrednice su manje: bavarac i slicno... francuz je nacija, a regionalne odrednice su alzasanin, provencijalac... :D

ali kod nas je bosna regija -- u nivou sa krajinom ili podrinjem.. :? a nesto drugo je nacija ... :D

pa da :D jer mi smo svjetlosnim godinama ispred ostatka svijeta :-)
Reina

Post by Reina »

mi smo svajcarska :-D
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

danas wrote:

amerikanac je nacija, a regionalne odrednice su manje regije od cijele amerike: teksasanin, kalifornijka... nijemac je nacija, a regionalne odrednice su manje: bavarac i slicno... francuz je nacija, a regionalne odrednice su alzasanin, provencijalac... :D

ali kod nas je bosna regija -- u nivou sa krajinom ili podrinjem.. :? a nesto drugo je nacija ... :D

pa da :D jer mi smo svjetlosnim godinama ispred ostatka svijeta :-)
Ispravno, drzavni i nacionalni pojam u BiH su Bosanci i Hercegovci po imenu maticne drzave Bosne i Hercegovine. Ali nece to da znaju Srbi, Hrvati i Bosnjaci jer ih interesuje podjela BiH na 3 dijela :oops: 8-)
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

mr__bosnjak wrote:
Vodenjak wrote:
mr__bosnjak wrote: Sto su i Bosnjaci, nego nemoj mi citirat dio teksta nego mi odgovori na pitanja sto sam na kraju postavio, molim. :)

evo ja cu pokusati po zadnji put.

Ti nisi bosnjak, ti si pravi bosanac=bukva

Zasto su bosanski muslimani samo Muslimani a pravoslavci uvijek Srbi ili katolici uvijek Hrvati.

Pa lijepo sam ti dao linkove da procitas ZAVNOBIH i Mehmeda Spahu i Kraljevinu SHS.

Bosna nije imala državno-pravni kontinuitet za razliku od Srbije i Hrvatske .

Bosna je bila okupirana, anektirana, prvo pod Osmanskim carstvom, pa pod Austro-Ugarskom, pa kao dio Kraljevine SHS i konacno kao dio NDH tokom 2 svjetskog rata.

To je dugi period za kojeg Bosna kao država nije postojala!

Kontas!

Tek ZAVNOBIH-om Bosna stječe državnost i postaje republika.

Od ZAVNOBIH-a do kraja Jugoslavije imaš period od 49 godina za koje vrijeme su svi bili Jugosloveni i zaista za to vrijeme nije bilo političke volje da se muslimanima prizna nacionalni indentitet.

Dakle tek od 90' godine i prvoh slobodnih izbora muslimani imaju pravo na samoopredjeljenje.

Kad su Srbi i Hrvati u pitanju totalno je druga situacija.
Sve od Austro-Ugarske vladavine se u dokumentima pominje postojanje Srba i Hrvata u BiH jer je politički utjecaj iz Srbije i Hrvatske koje su imale državnost kad to Bosna nije imala bio dovoljno jak da se na ovim prostorima nametne taj mit o "maticama".

Ako ti sad nije jasno, jebiga momak, onda se edukuj, nemože se nenačitan igrat sa ozbiljnim temama.
danas

Post by danas »

DaysleepeR wrote: Ako ti sad nije jasno, jebiga momak, onda se edukuj, nemože se nenačitan igrat sa ozbiljnim temama.
mescini da mu je ovo hobi :oops: :D
Šandor

Post by Šandor »

DaysleepeR, polako. Hrvatska je bila pod čizmom Austro-Ugarske u razdoblju 1102-1918. Gotovo bez prekida. Skoro svi dijelovi današnje Hrvatske bili su u sastavu Austro-Ugarske.

Ne znam kakvu su autonomiju tada imali ali državu sigurno nisu. Pa su onda najednom nastali 1941. godine. ( :lol: :D )

1918 - 1102 = 816

Bog te mazno! Haman toliko su i Mauri u Španiji bili. :D:D:D

Također ne postoje dokazi koji bi pokazali da Bosna u srednjem vijeku nije bila posebna u odnosu na Srbiju i Hrvatsku. Iako Srbi i Hrvati uče drukčije Bosna tada nije bila ni srpska ni hrvatska. U Bosni jesu živjeli i kršćani (pravoslavci i katolici)....ali Srbi i Hrvati nisu.

Do kraha je došlo nakon odlaska Turaka. Zbog religije. Pravoslavci i katolici se nikad nisu pomirili sa postojanjem muslimana na ovim prostorima. Nikad se neće ni pomirit. Nisu svi isti. Ali, preovladavaju takvi.

Mislim da termin Bošnjak ima osnova. Ne vidim u čemu je problem? Bosanski muslimani su odlučili da se tako zovu samo zato što su bili u mogućnosti da to učine. A ne da bi nekom zavrnuli ruku. Da bi nekog izradili.

To što su u Bosni nekoć živjeli i katolici i pravoslavni a ne samo heretici nije nikakav argument.

Ne vidim problem u tome što su moji preci možda bili pravoslavci ili katolici...a ne heretici? Bosna je kao nezavisna država postojala istovremeno kad i Srpsko Carstvo na vrhuncu moći (1350. godine). Historijske činjenice govore da Bosna tad nije imala veze sa Srbijom. Te godine (1350. godine) car Dušan je napao Bosnu. Ako smo bili isti narod što nas je dirao? Ko se tuče taj se voli je l'? :oops: :D
Dakle, Bosna i Srbija su funkcionisale kao dvje potpuno odvojene države.
A stvari su se kasnije promijenile usljed pojave bosanskih muslimana.
Što se odmah vidjelo. Bosanski muslimani su se usrali u gaće od straha kad je došla Austro-Ugarska. Srbi (tada već Srbi of kors) su tada zadovoljno trljali ruke. Ali, gle čuda....Austrijanci odlučiše da budu fini. Srbe tad uhvatiše još veće frustracije.

Ovo pišem jer je već tad bilo jasno ko hoće da bude Bošnjak a ko neće. Već tad je bilo jasno šta će se desiti. Prije nekih 120 i više godina. Kad se ispostavilo da će bosanski muslimani imati gotovo jednaka prava koja su imali pod Turcima.

Od 1918. godine položaj muslimana se ubrzano pogoršavao. Da ne idem dalje..... :-)

Nego da zaključim. Već odavno je jasno kao dan da Bošnjaci mogu biti samo bosanski muslimani. Srbi i Hrvati na takvo što nikad neće pristati. Očito je da većina njih nikad neće prihvatiti Bosnu kao vlastitu državu a kamo li šta više.
Većina njih Bošnjake nikad neće prihvatiti kao naciju.

Ima ih koji ne razmišljaju tako....ali ih je jako malo.

I ne vidim u čemu je problem s nastankom Bošnjaka. Preci Bošnjaka su heretici, katolici i pravoslavci s prostora Bosne.....narodi koji su prešli na Islam u Slavoniji, Srbiji i Crnoj Gori a kasnije pobjegli u Bosnu.....ima svega po malo....ali to nas ne čini drukčijim u odnosu na ostale.....tako su nastale sve nacije ovoga svijeta.....

Naš je problem vjerovatno što smo većinu vremena morali ćutati. :oops: A kad smo progovorili....našli smo se u neprijateljskom okruženju.

Religija je sve zajebala! :oops:

Ali kako god...ne bi bio Srbin ili Hrvat pa makar crk'o! Naduravat ćemo se do posljednje kapi krvi ako treba! Pa ko koga! :D:P:D (objašnjenje: ne možeš prevest preko vode formiranu naciju...samo na panj :oops: )

A doživljavao bi ih kao braću. Onako kolektivno. Samo da je bilo drukčije u prošlom ratu.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Šandor wrote: Većina njih Bošnjake nikad neće prihvatiti kao naciju.

Bosanske Hrvate i Srbe imenujem onako kako oni sebe nazivaju, Srbi i Hrvati. Ne naumpada mi da ih zovem nekako drugačije, nego baš kako oni sebe nazivaju. Molim da bude i obratno, Bošnjak sam od 1993. ili od 1463. ili još ranije, svjedeno, zovi me Bošnjakom ako ne želiš da me vrijedjaš.
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

PipiDugaDevetka wrote:
Šandor wrote: Većina njih Bošnjake nikad neće prihvatiti kao naciju.

Bosanske Hrvate i Srbe imenujem onako kako oni sebe nazivaju, Srbi i Hrvati. Ne naumpada mi da ih zovem nekako drugačije, nego baš kako oni sebe nazivaju. Molim da bude i obratno, Bošnjak sam od 1993. ili od 1463. ili još ranije, svjedeno, zovi me Bošnjakom ako ne želiš da me vrijedjaš.
Pipi - haveru ili haverice :D ti meni reci kako bi da te zvrcnem i tako ce biti. Nego dosta raje je pun kur...izvinjavam se klinac istorije, pa bi bilo haos kad bi svi sebe zvali bosanci a ako neko hoce malo dublje onda mu odrezi musliman, katolik, pravoslavac ili BOSANAC. Garantujem ti da 99% pravoslavaca ili katolika ti nece reci da su bosnjaci nego bosanci, a ostali mogu gurati bosnjake kolko god hoce. Zasto? Pogledaj samo postove na sarajevo-x i vidjet ce se da je bosnjak = muslima. Ako ti buraz hoces da ja tebe zovem bosnjak, nema frke - s pjesmom. Ali raja moja, puno se bavite istorijom umjesto da gledate ka buducnosti. Kad bi amerika gledala istoriju, svi bi se zvali Apaci ili Sijuxi. :-D To je druga prica vec. Reci t meni kako bi da te ja legitimisem i nema frke. :D

Oh - mogu ti reci da ti je nick haos!
Post Reply