Brak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Gost123 wrote:
danas wrote:
Gost123 wrote: postoji sudbina, postoji slobodna volja. ne pitaj kako, vjeruj. reakcija muhamedova kad bi se raspravljalo o tome:

"I upravo se u hadisima ističe da bi se on uvijek kada bi čuo i vidio rasprave o tome šta je konkretno i koliko u našim životima predodređeno od Allaha, a šta je opet i koliko dato nama da slobodno biramo, toliko razljutio da bi mu pocrvenilo lice i nabrekla vena između obrva i uvijek bi najenergičnije prekidao rasprave te vrste."
ma nije tako bilo :D
eno na drugoj temi ima hadis kako je muhamed vladao demokratski i uvijek slusao svoje ahbabe i njihovo misljenje :D

:lol: :lol: :lol: :lol:
evo jos jedna zanimljivost:

"Pitanje slobode i predodređenja jedno je od rijetkih u islamu gdje nije ostavljen velik prostor djelovanju i imaginaciji ljudskog uma. Islam je prepoznatljiv po tome što afirmiše, pa i favorizira ljudski razum i razmišljanje, ali, naravno, samo u granicama definiranim Kur'anom i Sunnetom."
Znaci ipak postoje granice u kojima je dozvoljeno razmisljati vlastitim mozgom :roll:
danas

Post by danas »

_BosanaC wrote:
Gost123 wrote: evo jos jedna zanimljivost:

"Pitanje slobode i predodređenja jedno je od rijetkih u islamu gdje nije ostavljen velik prostor djelovanju i imaginaciji ljudskog uma. Islam je prepoznatljiv po tome što afirmiše, pa i favorizira ljudski razum i razmišljanje, ali, naravno, samo u granicama definiranim Kur'anom i Sunnetom."
Znaci ipak postoje granice u kojima je dozvoljeno razmisljati vlastitim mozgom :roll:
svako drustvo namece granice -- granice sloboda... i te granice su se historijski mijenjale, da bismo sada imali neki manje-vise konsenus da licna sloboda treba da bude licna sloboda, sve dok ne ugrozava drugoga. tako da smo se pomjerili sa nekadasnjih granica sloboda sa recimo americkog juga, po kojima je brak bijelca i crnkinje bio zabranjen. sada je to licni izbor, ne nesto sto drustvo ogranicava.

problem sa religijama je sto ne samo da ne priznaju licni izbor kao takav (sa kim ces se zeniti -- jer to je konkretno tema ove emisije :D ) nego odbijaju ikakvu adaptaciju i evoluciju normi. tako da je jednom prosjecnom drustvu bilo moguce prevazici nazadne granice zabrane braka crnca i bjelkinje, ali jednoj religiji nece biti moguce prevazici granice zabrane braka svoga vjernika sa zenom druge vjere. jer svaka vjera to brani, dok u istom dahu prica kako su svi ljudi eto 'bozja djeca'...

haj sto su nefleksibilni -- sebi su -- al' sto su licemjerni :D cudo jedno :D
Last edited by danas on 17/09/2006 16:33, edited 2 times in total.
njonjica

Post by njonjica »

Gost123 wrote: "Pitanje slobode i predodređenja jedno je od rijetkih u islamu gdje nije ostavljen velik prostor djelovanju i imaginaciji ljudskog uma. Islam je prepoznatljiv po tome što afirmiše, pa i favorizira ljudski razum i razmišljanje, ali, naravno, samo u granicama definiranim Kur'anom i Sunnetom."
Molim ajet u kojem ovo pise. :roll:
Gost123

Post by Gost123 »

njonjica wrote:
Gost123 wrote: "Pitanje slobode i predodređenja jedno je od rijetkih u islamu gdje nije ostavljen velik prostor djelovanju i imaginaciji ljudskog uma. Islam je prepoznatljiv po tome što afirmiše, pa i favorizira ljudski razum i razmišljanje, ali, naravno, samo u granicama definiranim Kur'anom i Sunnetom."
Molim ajet u kojem ovo pise. :roll:
evo ti clanak:
http://www.znaci.com/osnovi_vjerovanja/ ... 404_0.html

pa mailaj autoru.
njonjica

Post by njonjica »

Hvala za link, procitala sam i malo je jasnije.

Nego, ovo ne mogu a da ne postam:
"Takvima je potrebno neko razumsko objašnjenje i oni se ne mogu zadovoljiti samo sa preporukom da se ostavi svako pretjerano razmišljanje i rasprave. Radi toga se smatramo obaveznim da kažemo nešto o ovoj temi onoliko koliko naš razum može doseći."

Sa ovim boldiranim se ne mogu, ama bas nikako sloziti. :sad:
lutkica_lutkica

Post by lutkica_lutkica »

a meni nije jasno zašto trebaš ili ne trebaš da se složiš. ako si muslimanka, vjeruješ u Boga i prakticiraš vjeru u svakom njenom propisu, nije ti ni bitno šta se kaže u ovom tekstu jer već dovoljno vjeruješ i svakodnevno čitaš Kur'an i crpiš iz njega sve informacije koje su ti potrebne. Ako nisi muslimanka-pa šta ima veze šta piše u onom textu, ni ja se ne slažem sa zakonom u Kaliforniji protiv pušenja u vlastitom stanu, pa me se to uopšte ne tiče jer je apsolutno izvan moje interesne sfere. Ja čak i ne pušim. I zato mi, opet, nije jasno a što se to ti ne slažeš :-)
Stelt u Budjanovcima

#157 Re: Brak

Post by Stelt u Budjanovcima »

Drumer wrote:
Arminovski wrote:Da li zena koja se udaje za muslimana absolutno mora da predje na islam? Cuo sam negdje da ne mora ali da tada djeca moraju da budu muslimani. Sta je istina?
Na cemu si ti majke ti???Nista gluplje nisam cuo dugo dugo vremena...
Ni ja, takodje nista gluplje ne cuh ima, ihhhaaa
vatrogasac

Post by vatrogasac »

_BosanaC wrote:
Gost123 wrote:
danas wrote: ma nije tako bilo :D
eno na drugoj temi ima hadis kako je muhamed vladao demokratski i uvijek slusao svoje ahbabe i njihovo misljenje :D

:lol: :lol: :lol: :lol:
evo jos jedna zanimljivost:

....granice koje smo mi prethodno dobrovoljno izabrali....recimo.... zato što nam se sviđaju......i izabrali smo ih vlastitim mozgom.....
Post Reply