Postovana A,A wrote:Jos postovaniji Ahmede, ako se malo vratis unazad (a ne moras, mozes mi vjerovati na rijec), vidjeces da ja nigdje ne kritikujem ni dosljake, ni dosljacki govor. Ni ovdje ni na drugim temama.Ahmmed wrote:Poštovana A,
Šta se može, jezik je živa materija, pa pošto vidim da se često pominje govor nekih novih ljudi u Sarajevu, želim samo da Vas podsjetim, a ako ste Sarajka, sjetit ćete se i nekih ranijih "zanimljivih" govora, pogotovo u sarajevskom polju!
Evo samo nekih pojmova:
Ođe, đed, ajde, ajvan, ladovina,Rasnica,(Hrasnica) Asan (misli se: Hasan), neđelja, odža....
Sarajevski govor je ludo zanimljiva stvar. I sve ovo sto spominjemo je sarajevski govor - i oplakativno, i lud ko struja, i kuliranje, i ne merem se maket, u niha dolaaazio, u mene mi u brata u male zubi nikli. Zato mi se o tome i prica, jer je tema - neiscrpna.
(Moram dodati - neobicno mi je ovo persiranje, jer sam navikla da se na forumu uglavnom svi svima obracamo "na ti". Nadam se da ne zamjeras sto ja tebi odgovaram na taj nacin.)
Niti pomislio nisam da si ti pominjala došljake....Govorim o onome što je uslijedilo nakon tvog upita.I ja mislim da je sarajevski govor ili ono što mu se pokušava imputirati, ludo zanimljiva stvar. I ovo je samo moj mali doprinos ovoj nadasve zanimljivoj raspravi!