....prije Boga....!?....da li ta podudaranja u moralnom kodu možda mogu imati jedinstven izvor...?.....danas wrote:
PS glede pitanje -- spoznaja da to nije u redu je postojala mnogo prije pojave tvog boga na lokalnoj sceni, kao sto mozemo vidjeti iz istorije, antropologije, i drugih oblasti. skoro svako drustvo ima moralni kod.
Prelasci na Islam
- vatrogasac
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Ne, jer se taj odgovor svodi na isto... Defini¹i ljubav pa æe¹ vrlo brzo u definicijama za najveæi dio stvari/pojmova/osoba/pojava koje se vole naæi NAGRADU u bilo kom obliku...vatrogasac wrote:...pa zar zena nije dala odgovor....budi konkretniji....ztluhcs wrote:Vatrogasac jel ti namjerno ne vidi¹ postavljeno pitanje?
Hint: Za¹to voli¹ Boga... Vrlo brzo se nalazi¹ o vodama obeæanih nagrada...
- danas
ne vidim da je neko u kini ili japanu ili medju majama i aztecima ili starim rimljanima... bio ikada inspirisan tvojim bogom...vatrogasac wrote:....prije Boga....!?....da li ta podudaranja u moralnom kodu možda mogu imati jedinstven izvor...?.....danas wrote:
PS glede pitanje -- spoznaja da to nije u redu je postojala mnogo prije pojave tvog boga na lokalnoj sceni, kao sto mozemo vidjeti iz istorije, antropologije, i drugih oblasti. skoro svako drustvo ima moralni kod.
- vatrogasac
...da li je bilo među njihovim savremenicima monoteista...?.....danas wrote:ne vidim da je neko u kini ili japanu ili medju majama i aztecima ili starim rimljanima... bio ikada inspirisan tvojim bogom...vatrogasac wrote:....prije Boga....!?....da li ta podudaranja u moralnom kodu možda mogu imati jedinstven izvor...?.....danas wrote:
-
ndzlatar
A sta je sa blagodatima koje nam je podario?
ztluhcs wrote:Ne, jer se taj odgovor svodi na isto... Definiši ljubav pa ćeš vrlo brzo u definicijama za najveći dio stvari/pojmova/osoba/pojava koje se vole naći NAGRADU u bilo kom obliku...vatrogasac wrote:...pa zar zena nije dala odgovor....budi konkretniji....ztluhcs wrote:Vatrogasac jel ti namjerno ne vidiš postavljeno pitanje?
Hint: Zašto voliš Boga... Vrlo brzo se nalaziš o vodama obećanih nagrada...
-
ztluhcs
Oh, pa ti sam nadoðe na isto...ndzlatar wrote:A sta je sa blagodatima koje nam je podario?ztluhcs wrote:Ne, jer se taj odgovor svodi na isto... Defini¹i ljubav pa æe¹ vrlo brzo u definicijama za najveæi dio stvari/pojmova/osoba/pojava koje se vole naæi NAGRADU u bilo kom obliku...vatrogasac wrote: ...pa zar zena nije dala odgovor....budi konkretniji....
- vatrogasac
Iz straha Ti svi robujuztluhcs wrote:Ne, jer se taj odgovor svodi na isto... Definiši ljubav pa ćeš vrlo brzo u definicijama za najveći dio stvari/pojmova/osoba/pojava koje se vole naći NAGRADU u bilo kom obliku...vatrogasac wrote:...pa zar zena nije dala odgovor....budi konkretniji....ztluhcs wrote:Vatrogasac jel ti namjerno ne vidiš postavljeno pitanje?
da u Vatri ne zaglave
spasom od nje ocekuju
velku srecu da pribave,
il' Dzennete da nasele
u dvorcima da stanuju
i u njima se vesele,
selsebilom nasladjuju.
Ja od Vatre ne strahujem
niti o Dzennetu snujem
svog Voljenog ja ne zelim
nicim da nadomjescujem!
Rabija el-Adevija
-
ndzlatar
To nije ocekivanje nagrade vec zahvalnost.
ztluhcs wrote:Oh, pa ti sam nadođe na isto...ndzlatar wrote:A sta je sa blagodatima koje nam je podario?ztluhcs wrote: Ne, jer se taj odgovor svodi na isto... Definiši ljubav pa ćeš vrlo brzo u definicijama za najveći dio stvari/pojmova/osoba/pojava koje se vole naći NAGRADU u bilo kom obliku...
Hint: Zašto voliš Boga... Vrlo brzo se nalaziš o vodama obećanih nagrada...Šta ti je uradio? Podario...
-
ztluhcs
Za NAGRADU/POKLON...
ndzlatar wrote:To nije ocekivanje nagrade vec zahvalnost.ztluhcs wrote:Oh, pa ti sam nadoðe na isto...ndzlatar wrote:A sta je sa blagodatima koje nam je podario?©ta ti je uradio? Podario...
-
ztluhcs
To ¹to je argument u obliku stiha ga ne èini jaèim nego u obliku standardne reèenice...
Fakt je da postoje 2 razloga - onaj gore i onaj dole...
vatrogasac wrote:Iz straha Ti svi robujuztluhcs wrote:Ne, jer se taj odgovor svodi na isto... Defini¹i ljubav pa æe¹ vrlo brzo u definicijama za najveæi dio stvari/pojmova/osoba/pojava koje se vole naæi NAGRADU u bilo kom obliku...vatrogasac wrote: ...pa zar zena nije dala odgovor....budi konkretniji....
da u Vatri ne zaglave
spasom od nje ocekuju
velku srecu da pribave,
il' Dzennete da nasele
u dvorcima da stanuju
i u njima se vesele,
selsebilom nasladjuju.
Ja od Vatre ne strahujem
niti o Dzennetu snujem
svog Voljenog ja ne zelim
nicim da nadomjescujem!
Rabija el-Adevija
- danas
ma da... zaboravih, sve je to jedan bog... i zeus, i hera, i apolon, i aztecki bog sunca i bog rata, i majanski bogovi i boginje, i indijanski bogovi sunca i mjeseca... ma ja, sve je to monoteizam.vatrogasac wrote:...da li je bilo među njihovim savremenicima monoteista...?.....danas wrote:ne vidim da je neko u kini ili japanu ili medju majama i aztecima ili starim rimljanima... bio ikada inspirisan tvojim bogom...vatrogasac wrote: ....prije Boga....!?....da li ta podudaranja u moralnom kodu možda mogu imati jedinstven izvor...?.....
cak sta vise, sve su to muslimani bili...
- vatrogasac
....promišljanje jedne vjernice....upakovano slučajno u ovakvu formu....ztluhcs wrote:To što je argument u obliku stiha ga ne čini jačim nego u obliku standardne rečenice...
-
ja71
Pa otkud onda on moze znati da li bi "medju ljudozderima" osudjivao ubistvovatrogasac wrote:....otkud znam....vidiš da postoje konvertiranja.....danas wrote:
a da si ti odrastao medju budistima a ne medju muslimanima, sta bi ti mislio? i kojem bi se bogu molio?
-
Kwaheri
...da ovdje ne bude...sluti slutoztluhcs wrote:Ne, jer se taj odgovor svodi na isto... Definiši ljubav pa ćeš vrlo brzo u definicijama za najveći dio stvari/pojmova/osoba/pojava koje se vole naći NAGRADU u bilo kom obliku...vatrogasac wrote:...pa zar zena nije dala odgovor....budi konkretniji....ztluhcs wrote:Vatrogasac jel ti namjerno ne vidiš postavljeno pitanje?
...definishi...definishi...ogranichi, smjesti u okvir...eh , da li se bash sve moze smjestiti u okvir
- vatrogasac
...protiv čega su bili Ibrahim a.s. , Musa a.s., Muhamed a.s. ....da ne nabrajam......danas wrote: ma da... zaboravih, sve je to jedan bog... i zeus, i hera, i apolon, i aztecki bog sunca i bog rata, i majanski bogovi i boginje, i indijanski bogovi sunca i mjeseca... ma ja, sve je to monoteizam.
-
ndzlatar
Mi znamo samo za dio Bozijih poslanika, ne znamo koliko ih je tacno bilo i koji je na kojem geografskom podrucju se nalazio.Ali su opominjali
danas wrote:ma da... zaboravih, sve je to jedan bog... i zeus, i hera, i apolon, i aztecki bog sunca i bog rata, i majanski bogovi i boginje, i indijanski bogovi sunca i mjeseca... ma ja, sve je to monoteizam.vatrogasac wrote:...da li je bilo među njihovim savremenicima monoteista...?.....danas wrote: ne vidim da je neko u kini ili japanu ili medju majama i aztecima ili starim rimljanima... bio ikada inspirisan tvojim bogom...
-
ja71
Imaju.vatrogasac wrote:....prije Boga....!?....da li ta podudaranja u moralnom kodu možda mogu imati jedinstven izvor...?.....danas wrote:
Socijalnu stranu covjeka bez koje ne bi bio u stanju da prezivi.
Ako je jedinsven izvor Bog otkud onda razlike razlike medju religijama ?
- vatrogasac
...ljudi ih prave...u Kur'anu ne postoji množina za vjeru (edjan) nego samo vjera (din).......ja71 wrote: Ako je jedinsven izvor Bog otkud onda razlike razlike ?
-
ndzlatar
ja71 wrote:Imaju.vatrogasac wrote:....prije Boga....!?....da li ta podudaranja u moralnom kodu možda mogu imati jedinstven izvor...?.....danas wrote:
Last edited by ndzlatar on 12/09/2006 16:19, edited 1 time in total.
- danas
hvala, da se ne mucim i dzabe objasnjavam...ja71 wrote:Imaju.vatrogasac wrote:....prije Boga....!?....da li ta podudaranja u moralnom kodu možda mogu imati jedinstven izvor...?.....danas wrote:
-
_BosanaC
Prije i poslije Kur'ana i Islama nije postojala ni jedna druga religija?vatrogasac wrote:...ljudi ih prave...u Kur'anu ne postoji množina za vjeru (edjan) nego samo vjera (din).......ja71 wrote: Ako je jedinsven izvor Bog otkud onda razlike razlike ?
Nisu li muslimani ti koji su napravili razliku, koji su zadali udarac dotadasnjim monoteistickim religijama, ako cemo vec tako gledati?
-
ja71
Onda stvarno ne kuzim ono sa pocetka diskusije o "jedinstvenom izvoru moralnih dobara kod svih ljudi na svijetu".ndzlatar wrote:ja71 wrote:Imaju.vatrogasac wrote: ....prije Boga....!?....da li ta podudaranja u moralnom kodu možda mogu imati jedinstven izvor...?.....
- vatrogasac
_BosanaC wrote:
Nisu li muslimani ti koji su napravili razliku, koji su zadali udarac dotadasnjim monoteistickim religijama, ako cemo vec tako gledati?
Vjera ili vjere
Teolozi i pisci historije religija obično raspravljaju o pojmu "VJERE" (vjera Ibrahimova, vjera jevreja, vjera islam). Svakog vjerovjesnika koji je imao vjerozakon oni smatraju donosiocem vjere. Također, i među narodom veoma je rasprostranjen ovaj termin.
Međutim, Kur'an ima poseban izraz i način govora, koji izvire iz njegovog specifičnog gledišta. Sa stanovišta Kur'ana, Božija vjera od Adema do Muhammeda (s.a.v.s.), jedna je vjera. Svi poslanici, i oni koji su imali vjerozakon i oni koji ga nisu imali, pozivali su jednom učenju. Principi vjerovjesničkog učenja koji se nazivaju vjerom bili su jedno.
Razlike među nebeskim zakonima su počivale na dvije osnove: prva je bila u nizu sporednih, manje važnih, pitanja, koja su se razlikovala po vremenskim odrednicama i osobenostima sredine i naroda koji je pozivan. Svi su, pak, predstavljali različite oblike i različite dijelove jedne istine i svi su bili usmjereni ka istome cilju. Druga razlika se tiče nivoa podučavanja, jer su kasniji poslanici, ekvivalentno usavršavanju čovječanstva, svoje podučavanje, koje je imalo istu osnovu, izvršavali na višem nivou. Naprimjer, između poduka i učenja islama, vezano za početak, kraj, i svijet i učenja ranijih poslanika, sa stanovišta stepena složenosti problema, razlika je koliko od zemlje do neba. Drugim riječima kazano, ljudski rod, po pitanju podučavanja koje su vjerovjesnici vršili, sliči učeniku koji je proveden od prvog do posljednjeg razreda. To je bilo usavršavanje vjere, a ne diferenciranje između vjera. Kur'an nikada riječ vjera (din) nije naveo u množini (edjan). Sa kur'anskog stanovišta ono što je postojalo je vjera, a ne vjere. Jedna od razlika poslanika u odnosu na genije i velike filozofe zasniva se na činjenici da je svaki filozof imao svoje posebno učenje. Zbog toga su na svijetu uvijek postojale "filozofije", ne "filozofija". A Božiji poslanici su oduvijek potvrđivali jedan drugoga i podsticali. Nikada nisu jedan drugog negirali. Svaki od poslanika, ukoliko je živio na prostoru i u vremenu nekog drugog poslanika, donosio je zakone i naredbe poput njegovih.
Kur'an (a.š.), pojašnjava da poslanici čine jednu cjelinu. Raniji su najavljivali potonje, a kasniji su potvrđivali i pojačavali pređašnje. Kur'an (a.s.) jasno kazuje da su svi poslanici bili zaduženi da najavljuju i potvrđuju jedni druge i kaže:
"Allah je od svakog vjerovjesnika kome je Knjigu objavio i znanje dao - obavezu uzeo: 'Kada vam poslije dođe poslanik koji će potvrditi da je istina ono što imate, hoćete li mu sigurno povjerovati i sigurno ga pomagati? Da li pristajete i prihvatate da se na to Meni obavežete?' Oni su odgovorili: 'Pristajemo!'-'Budite onda svjedoci', rekao bi On, 'a i Ja ću s vama svjedočiti'." (Ali Imran, 81).
Kur'ani-kerim, koji Božiju vjeru, od Adema do Muhammeda (s.a.v.s.) predstavlja kao kontinuiran tok, a ne nekoliko rukavaca, zove je jednim imenom ISLAM. Naravno, ne želi se reći da je Božija vjera u svim periodima objave imala ovaj naziv i da je među ljudima bila poznata pod njim, nego se želi reći da stvarnost vjere ima bit koja se najbolje definiše riječju islam, pa zato i kaže:
"Kod Allaha je jedina vjera-vjera islam." (Ali Imran, 19).
"Ibrahim nije bio ni jevrej, ni kršćanin, već pravi vjernik, vjerovao je u Boga jednoga." (Ali Imran, 67).