Druga Gimnazija Sarajevo
- beco
Ja sam iz druge izasao prije nekih 4-5 godina i mogu da kazem da mi je to bilo jedno veliko zivotno iskustvo. Na nekim stvarima vidio sam i lose i dobre strane medalje zivota. Sto se tice samog ugleda skole, vrlo je velik posebno na fakultetu, gdje profesori strasno cijene nase ucenike. Primjetio sam i zavist od ljudi koji su bili po drugim sredjnim posebno tehnickim, zubotehnickim i medicinskim. Ono sto vidimo na americkim filmovima, da oni sportasi vrhnski ustvari i ne idu u skolu, da im se ocjene poklajnjaju, to su kod nas bili matematicari, ona raja koja je isla po nekim drzavnim, regionalnim i svjetskim takmicenjima. Meni se licno nije svidalo sto onoliko pritisak stavljaju na djecu, sto te negdje znaju ubijiat u pojam, posebno sa matematikom(da ne mislite da sam imao 2 imao sam 4 iz matematiek, sto je za drugu gimnaziju mnogo). Od profesora izdvojio bih na prvom mjestu Tatjanu Žarković Tafro, profa je zakon u svakom smislu, a mucila nas je brate sa onom istorijom. Profesorica njemačkog Enisa, najpošteniji i najbolji pedagog koji sam ja vidio do sada (zena me oborila na prvom poligodistu, prve godine, mene koji sam uvijek bio odlikas, ali sam poslije toga naucio njemacki ko niko). Pofesorica matematike Emira, nemoj te nikom reci ali jedina normalna od onih profesora matematike
. Profesor likovnog koji je pored Žare bio zakon, lik je kako god okreneš simpatičan, isto karikatura, nikad nam nije likovno bilo dosdno, predavao ga je stalno u nekim enigdotama i smješnim pričicama, a davao ocjene po osječaju. Profa foziologije i sociologije Sanja, koja je sad poznati tv voditelj debata, super zena, od nje sam naucio da ti predmeti nisu supljak i da su ljudi prije mnogo vise duhovno bili razvijenije nego sto smo mi sada. DOSTA ZA SADA 
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Jel njen muz, svojevremeno bio civija Centrotransa? Ili je to Suada, hemicarka. Frckava kosa, uvijek se pravila pametnijom nego sto je istinski bila, i onda te digne ovako, bubne neki element iz periodnog sistema, a ti moras hafizat, o njemu.Neelix wrote:dia81 wrote:me too hehe...ko ti je bio razrednik?Neelix wrote:pozdrav od '96-'00Tetka Ziska, ilitiga Zijada Hrenovica, hemija
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
Sa ovim boldiranim bih se slozilabeco wrote:Ja sam iz druge izasao prije nekih 4-5 godina i mogu da kazem da mi je to bilo jedno veliko zivotno iskustvo. Na nekim stvarima vidio sam i lose i dobre strane medalje zivota. Sto se tice samog ugleda skole, vrlo je velik posebno na fakultetu, gdje profesori strasno cijene nase ucenike. Primjetio sam i zavist od ljudi koji su bili po drugim sredjnim posebno tehnickim, zubotehnickim i medicinskim. Ono sto vidimo na americkim filmovima, da oni sportasi vrhnski ustvari i ne idu u skolu, da im se ocjene poklajnjaju, to su kod nas bili matematicari, ona raja koja je isla po nekim drzavnim, regionalnim i svjetskim takmicenjima. Meni se licno nije svidalo sto onoliko pritisak stavljaju na djecu, sto te negdje znaju ubijiat u pojam, posebno sa matematikom(da ne mislite da sam imao 2 imao sam 4 iz matematiek, sto je za drugu gimnaziju mnogo). Od profesora izdvojio bih na prvom mjestu Tatjanu Žarković Tafro, profa je zakon u svakom smislu, a mucila nas je brate sa onom istorijom. Profesorica njemačkog Enisa, najpošteniji i najbolji pedagog koji sam ja vidio do sada (zena me oborila na prvom poligodistu, prve godine, mene koji sam uvijek bio odlikas, ali sam poslije toga naucio njemacki ko niko). Pofesorica matematike Emira, nemoj te nikom reci ali jedina normalna od onih profesora matematike. Profesor likovnog koji je pored Žare bio zakon, lik je kako god okreneš simpatičan, isto karikatura, nikad nam nije likovno bilo dosdno, predavao ga je stalno u nekim enigdotama i smješnim pričicama, a davao ocjene po osječaju. Profa foziologije i sociologije Sanja, koja je sad poznati tv voditelj debata, super zena, od nje sam naucio da ti predmeti nisu supljak i da su ljudi prije mnogo vise duhovno bili razvijenije nego sto smo mi sada. DOSTA ZA SADA
Al brate Zara zakon
Brate mucila nas je do zadnjeg dana...al jest nam odrzala dobar govor zadnji cas historije sto jest jest
Sto se tice ovih ostalih pobrojanih profesora...pa evo s Emirom sam kuburila dvije godine ove zadnje i jest zajebana na neki svoj ancin al opet trazi jako malo za 2 i naucila sam matematiku za ove 2 godine zaista
Srmen...pif da je vise profa ko on. Kad se sjetim njegovog kontrolnog u prvom.PItanje "Kako od radijatora napravit umjetnicko djelo"
kojih je tu bilo izvala.
I eto tako. Ja govorim sa stanovnistva nekoga kome je u toj skoli ostalo da maturski polozi i ovih 10 dana kako se skola zavrsila hocu se pojest od muke i dosade
Danas sam zavrsila sa hmmm podvlacenjem onih vaznih stvari u maturskom i zaboga od 32 strane pa skoro 80% toga moram naucit
Posjedicu
Inace sto se tice profesora koje cu pamtit...hmm ono svakog po malo al sad da izdvojim:
Sanja na prvom mjestu jer to zasluzuje itekako. Zena koja je promjenila mene kao licnost i uticala na neke moje stavove i zaista zena kojoj skidam kapu. Da je vise bar profesora kao ona...
Razija i ne samo zato sto mi je bila razrednica
Krivosija-koja je to legenda pa iako sam se samo sa njim dvije god druzila i nisam imala 4 ni 5 iz informatike bez obzira mi je bio pravo drag
Samka
i Lara-jer sam kod te zene fakat naucila njemacki. Ono sto kod Merime za prve 2 god nisam nikako mogla
Eh da i profa hemije Jasmina zvana Tweety-dobrica od zene
iako en imah srecu da mi ona predaje al et
Hajd ako se cega sjetim jos dodacu
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
A, sjecam se.
Ne, nije to ona. Zijada je stara skola, tiha zenica, pristojna i kulturna do te mjere da granici na rubu sterlinosti.
Bila je, meni se cini Suada, prof. hemije, paralelno, il' nesto prije nje. Ta je bila legenda, pravi pedagog, ono komplimenti i komentari su sipali ljevo i desno, do te mjere da ti je zadatak bio, da se odbranis od nasrtaja na licnost, prije nego sto naucis sta hemije, ali i toga se je dosta nabubalo u procesu. Doduse, nije ni nama bilo mane. Nista nije bilo sladje nego gledati Suadu, koja kao lavica, nasrce na ucenika kao na gazelu koja ne trci dovoljno brzo, da bi sacuvala svoj guz.
Inace Sanja Vlaisavljevicka i Mirsad Celegija, su stvarno, najjaci kadar te ustanove po meni, mislim dugorocni. Mozes ti nabubati matematiku, i uraditi hiljade zadataka iz fizike, al' opet da bi se to zvalo skolstvo, potrebno je i imati nekog ko ce ti u zivotu ostati u nekom pozitivnom sjecanju a i kao svojevrsni urbani role-model. Od stare skole tu je jos Zvizdicka, koja je stvarno, legenda od zene, meni je cast da me je oborila na tromesjecuju - jer mi je dokazala, da mogu kad hocu, potrebno je naravno, samo htjeti, da bi nesto mogao nauciti do u tancine.
Ne, nije to ona. Zijada je stara skola, tiha zenica, pristojna i kulturna do te mjere da granici na rubu sterlinosti.
Bila je, meni se cini Suada, prof. hemije, paralelno, il' nesto prije nje. Ta je bila legenda, pravi pedagog, ono komplimenti i komentari su sipali ljevo i desno, do te mjere da ti je zadatak bio, da se odbranis od nasrtaja na licnost, prije nego sto naucis sta hemije, ali i toga se je dosta nabubalo u procesu. Doduse, nije ni nama bilo mane. Nista nije bilo sladje nego gledati Suadu, koja kao lavica, nasrce na ucenika kao na gazelu koja ne trci dovoljno brzo, da bi sacuvala svoj guz.
Inace Sanja Vlaisavljevicka i Mirsad Celegija, su stvarno, najjaci kadar te ustanove po meni, mislim dugorocni. Mozes ti nabubati matematiku, i uraditi hiljade zadataka iz fizike, al' opet da bi se to zvalo skolstvo, potrebno je i imati nekog ko ce ti u zivotu ostati u nekom pozitivnom sjecanju a i kao svojevrsni urbani role-model. Od stare skole tu je jos Zvizdicka, koja je stvarno, legenda od zene, meni je cast da me je oborila na tromesjecuju - jer mi je dokazala, da mogu kad hocu, potrebno je naravno, samo htjeti, da bi nesto mogao nauciti do u tancine.
-
mirz@
Oooooo pa mi zajedno u razred isliAl brate Zara zakon Jesi siguran da govorimo o istoj zeni
Brate mucila nas je do zadnjeg dana...al jest nam odrzala dobar govor zadnji cas historije sto jest jest
Sto se tice ovih ostalih pobrojanih profesora...pa evo s Emirom sam kuburila dvije godine ove zadnje i jest zajebana na neki svoj ancin al opet trazi jako malo za 2 i naucila sam matematiku za ove 2 godine zaista
Srmen...pif da je vise profa ko on. Kad se sjetim njegovog kontrolnog u prvom.PItanje "Kako od radijatora napravit umjetnicko djelo"
kojih je tu bilo izvala.
I eto tako. Ja govorim sa stanovnistva nekoga kome je u toj skoli ostalo da maturski polozi i ovih 10 dana kako se skola zavrsila hocu se pojest od muke i dosade
Danas sam zavrsila sa hmmm podvlacenjem onih vaznih stvari u maturskom i zaboga od 32 strane pa skoro 80% toga moram naucit
Posjedicu
Inace sto se tice profesora koje cu pamtit...hmm ono svakog po malo al sad da izdvojim:
Sanja na prvom mjestu jer to zasluzuje itekako. Zena koja je promjenila mene kao licnost i uticala na neke moje stavove i zaista zena kojoj skidam kapu. Da je vise bar profesora kao ona...
Razija i ne samo zato sto mi je bila razrednica
Krivosija-koja je to legenda pa iako sam se samo sa njim dvije god druzila i nisam imala 4 ni 5 iz informatike bez obzira mi je bio pravo drag
Samka
i Lara-jer sam kod te zene fakat naucila njemacki. Ono sto kod Merime za prve 2 god nisam nikako mogla
Eh da i profa hemije Jasmina zvana Tweety-dobrica od zene
iako en imah srecu da mi ona predaje al et
Hajd ako se cega sjetim jos dodacu
Ma Sanja legenda
A vidi ti ladyblue18 mi znači zajedno robijali ... hehe
-
Cetkica za zube
Generacija 1992-96. ratna.
Ljudi moji, svaka cast.Jos jedan dokaz da nas je II gimanzija napravila dobrim ljudima.Ko bi nakon toliko godina sa suzom u oku pisao o srednjoj skoli.Ja sam imala (ne)srecu da me zakaci rat sve 4 godine,ali fakat je bila jednako kvalitetna i kad su casovi bili skraceni zbog pucanja,i kad su UNHCR folije bile na prozorima,i kad smo u pola casa morali u prizemnlje dok ne prestane pucanje pa se opet vratis u ucionicu.
Da ne duzim-gotovo svi iz moje generacije su se bez problema upisali na fakultete,zavrsili u roku i postali i ostali fakat dobri i uspjesni ljudi. Kapu skidam i Zari.i Zvizdi,i Sanji,i Mirsi,i Diki,a ponajvise Natasi Dzubur i Jesenki.Koje su to zene legende! I da spomenem pok.prof.Gordanu iz njemackog-krasna zena! A Balicka mi nikad nije legla i strasno me nervirala sta je ona kao prof.bosanskog govorila " 'dje". I nikad nije dala da se izrazis,da cuje tvoje vidjenje nekog djela nego je insistirala na svojim idejama.Nije ni cudo sto niko od nase generacije nije upisao bosanski.
Mi smo bili prva (poslije)ratna generacija da je otisla na maturalac 1996 u Dubrovnik 4 dana i to nas smjeste u granatiranu Mincetu da se osjecamo k'o doma.Eh,kad se vidjelo more nakon 4 godine....
Sve u svemu,hvala nasoj skoli sto nam je ako nista olaksala ucenje na faxu i sto nas je u kljucnim godinama napravila insanima. I jako me raduje sto se javlja ovoliko bivsih i sadasnjih ucenika.Svaka cast i pozdrav svima.
PS.Samo jedna mal crtica iz tog vremena-imali smo cas kod Sanje,posto nije knjiga bilo,diktirala nam je pa smo mi to zapisivali.I odjednom u pola diktiranja puce granata pravo blizu.I sad sekundu muk i svi u glas, k'o da nista nije bilo: " Oprostite,profesorice,mozete li ponoviti zadnju recenicu?".Kad je zena odvalila plakati. Ko bude od moje generacije ovo citao,sjetit ce se ovih nekih nezaboravnih trenutaka.
Ljudi moji, svaka cast.Jos jedan dokaz da nas je II gimanzija napravila dobrim ljudima.Ko bi nakon toliko godina sa suzom u oku pisao o srednjoj skoli.Ja sam imala (ne)srecu da me zakaci rat sve 4 godine,ali fakat je bila jednako kvalitetna i kad su casovi bili skraceni zbog pucanja,i kad su UNHCR folije bile na prozorima,i kad smo u pola casa morali u prizemnlje dok ne prestane pucanje pa se opet vratis u ucionicu.
Da ne duzim-gotovo svi iz moje generacije su se bez problema upisali na fakultete,zavrsili u roku i postali i ostali fakat dobri i uspjesni ljudi. Kapu skidam i Zari.i Zvizdi,i Sanji,i Mirsi,i Diki,a ponajvise Natasi Dzubur i Jesenki.Koje su to zene legende! I da spomenem pok.prof.Gordanu iz njemackog-krasna zena! A Balicka mi nikad nije legla i strasno me nervirala sta je ona kao prof.bosanskog govorila " 'dje". I nikad nije dala da se izrazis,da cuje tvoje vidjenje nekog djela nego je insistirala na svojim idejama.Nije ni cudo sto niko od nase generacije nije upisao bosanski.
Mi smo bili prva (poslije)ratna generacija da je otisla na maturalac 1996 u Dubrovnik 4 dana i to nas smjeste u granatiranu Mincetu da se osjecamo k'o doma.Eh,kad se vidjelo more nakon 4 godine....
Sve u svemu,hvala nasoj skoli sto nam je ako nista olaksala ucenje na faxu i sto nas je u kljucnim godinama napravila insanima. I jako me raduje sto se javlja ovoliko bivsih i sadasnjih ucenika.Svaka cast i pozdrav svima.
PS.Samo jedna mal crtica iz tog vremena-imali smo cas kod Sanje,posto nije knjiga bilo,diktirala nam je pa smo mi to zapisivali.I odjednom u pola diktiranja puce granata pravo blizu.I sad sekundu muk i svi u glas, k'o da nista nije bilo: " Oprostite,profesorice,mozete li ponoviti zadnju recenicu?".Kad je zena odvalila plakati. Ko bude od moje generacije ovo citao,sjetit ce se ovih nekih nezaboravnih trenutaka.
-
mirz@
e stvarno ovo za sanju me je pravo pogodilo, stvarno je zena legenda, samo kad citam o ovim vasim skolskim danima vidim koliko su se profesori, ali i ucenici promijenili od tada. mislim da ta skola i nije bas kao sto je bila prije nekih 10 godina
-
Saraswati
Nje, nego jednom kada zavrse, ljudi se sjecaju samo dobrih stvarimirz@ wrote:e stvarno ovo za sanju me je pravo pogodilo, stvarno je zena legenda, samo kad citam o ovim vasim skolskim danima vidim koliko su se profesori, ali i ucenici promijenili od tada. mislim da ta skola i nije bas kao sto je bila prije nekih 10 godina
Ovako ces i ti pisati za nekih 10-ak godina