Komunisticki zlocin nad Bosnjacima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Helem

Post by Helem »

Dony,
ovo je kao iz one skazke Usta puna zemlje....
kojsino

Post by kojsino »

Kolike samo jedan maloprije ljestve pronese..
vesela

Post by vesela »

nikako ne razumijem o kakvim komunistickim zlocinima je rijec!...necu se upustati u diskusije sta i kako je bilo od 41.- 91.!...posmatram to sa polozaja moje JAKO velike familije u tom periodu...

nikad niko u mojoj familiji nije imao preblem, a niko, ali bas niko nije bio komunista!

sve svoje vjerske obrede su obavljali, nikad ih niko nije dirao!...nemam nikaga na ateistickoj parceli na Barama, sve dzenaza su obavljane javno, uz najmanje tri hodze, svi tehvidi i mevludi obavljeni u kucama, javno, bez sakrivanja i niko ih nije dirao...svi se vjencavali u IZ, poslije opstine i niko im nije branio!

prve probleme smo dobili dolaskom A.I....dosao neko iz BG, promijenio prezime, bio poslijeratni komunista, nije mu to odgovaralo i nasao satisfakciju u "podizanju svijesti Muslimanima" o njihovoj ugrozenosti u SFRJ, i to ni manje ni vise nego izdavanjem nacionalistickih knjiga i ozivljavanjem "Mladih Muslimana"...i nastade haos medju Muslimanima! Ne mozemo se cak ni dogovoriti KO smo:jal' Muslimani, jal' Bosnjaci ili pak Bosanci!...i ubjedjujemo jedni druge sta smo, i svi imamo argumente i istorijeske dokaze!

svi u mojo familiji su i danas Muslimani, jer ne prihvatamo NAMETANJE drugog naziva, ovo je nase misljenje i PRAVO...razlog je jednostavan:

komunisti nas nisu PRIMORAVALI da budemo komunisti, A.I. nas primorava da budemo Bosnjaci i dovodi nas u situaciju da nas bosnjacki neobrazovani nacionalisti gledaju poprijeko zato sto smo Muslimani!

po mom misljenju su komunisti likvidirali i slali na Goli Otok antidrzavne elemente i teske kriminalce...u mojoj familiji niko nije "zaglavio " tamo!
vesela

Post by vesela »

danas wrote:
Efekt wrote:cuj srusio bi se parlament da nisu glasali za Ostojica > srusila bi se koalicija SDA , SDS , HDZ , da nije glasao eto sta bi se srusilo , njihova vlast i pare koje bezocno pljackaju i njihove lazi i njihovo krcmljenje Bosne preko leseva ( pglavito muslimanskih ).

Zato sto je on digao kandze u zrak za svog jarana Velibora Ostojica krivi su naravno komunisti. Komunisti su krivi sto se zemlja vrti oko Sunca a ne oko Dz.L . i njegovog brata i njihovih stranaka.

ja moram izdvojit... :D i podebljat... :D
a vi kako hocete... :wink:
ja bih samo da se pridruzim! :D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

nikako ne razumijem o kakvim komunistickim zlocinima je rijec!...necu se upustati u diskusije sta i kako je bilo od 41.- 91.!...posmatram to sa polozaja moje JAKO velike familije u tom periodu...

nikad niko u mojoj familiji nije imao preblem, a niko, ali bas niko nije bio komunista!
ne govorimo o nekom opcem komunstickom tlacenju ili zlocinu(sistematskom), toga nije bilo, govorimo o slucaju u Novom Pazaru :wink: (mada su neki to prosirili i dozivjeli kao udar na njihovu ideologiju)
sve svoje vjerske obrede su obavljali, nikad ih niko nije dirao!...nemam nikaga na ateistickoj parceli na Barama, sve dzenaza su obavljane javno, uz najmanje tri hodze, svi tehvidi i mevludi obavljeni u kucama, javno, bez sakrivanja i niko ih nije dirao...svi se vjencavali u IZ, poslije opstine i niko im nije branio!
I moji su se po svojim tradicijama sahranjivali i svi su se Bajrami slavili.
prve probleme smo dobili dolaskom A.I....dosao neko iz BG, promijenio prezime, bio poslijeratni komunista, nije mu to odgovaralo i nasao satisfakciju u "podizanju svijesti Muslimanima" o njihovoj ugrozenosti u SFRJ, i to ni manje ni vise nego izdavanjem nacionalistickih knjiga i ozivljavanjem "Mladih Muslimana"...i nastade haos medju Muslimanima! Ne mozemo se cak ni dogovoriti KO smo:jal' Muslimani, jal' Bosnjaci ili pak Bosanci!...i ubjedjujemo jedni druge sta smo, i svi imamo argumente i istorijeske dokaze!
Davno sam ja rekao da je Alija za sve kriv :-) Ozbiljno, Alija nije bio iz BG, njegova familija je odatle zato sto su bili muslimani protjerani a on je rodjen u Bosanskom Samcu. Nije bio nikad komunista. Nije "podizao svijest" muslimanima. Nije pisao nacionalisticke knjige a Mladi Muslimani su davno "zahvaljujuci" komunistima propali. Haos medju Bosnjacima nije nastao sa njim on ih je po prvi puta oko jedne partije okupio nakon Ali-bega Firdusa u 1906. godini. Svi smo se dogovorili sta smo, vecina su Bosnjaci, neki su Muslimani a svi su Bosanci :wink: I da, mislim da su vam oni preko Drine donijeli probleme, ne Alija...
svi u mojo familiji su i danas Muslimani, jer ne prihvatamo NAMETANJE drugog naziva, ovo je nase misljenje i PRAVO
Vasa stvar i pravo.
...razlog je jednostavan:

komunisti nas nisu PRIMORAVALI da budemo komunisti, A.I. nas primorava da budemo Bosnjaci i dovodi nas u situaciju da nas bosnjacki neobrazovani nacionalisti gledaju poprijeko zato sto smo Muslimani!
Mjesas ideolosku opredjeljenost i nacionalnu pripadnost(komunisti i Bosnjaci). Komunisti su vam dali "muslimansku naciju" a Alija je vratio bosnjacku. Sta vi hocete da budete, je vasa stvar i ne treba vas niko gledat poprijeko.

po mom misljenju su komunisti likvidirali i slali na Goli Otok antidrzavne elemente i teske kriminalce...u mojoj familiji niko nije "zaglavio " tamo!
Nije ni u mojoj. Ali ja se ne slazem.

P.S. Sad ce rec "ti si mladji od mene i nista ne znas" :D No offense ;-)
danas

Post by danas »

mr__bosnjak wrote:

ne govorimo o nekom opcem komunstickom tlacenju ili zlocinu(sistematskom), toga nije bilo, govorimo o slucaju u Novom Pazaru :wink: (mada su neki to prosirili i dozivjeli kao udar na njihovu ideologiju)
pa kako je onda tema zasluzila naslov -- komunisticki zlocini protiv bosnjaka? jer ako su u pitanju zlocini protiv bosnjaka, onda su oni organizovani i sistematski. a ako nisu sistametaki, onda nisu zlocini protiv bosnjaka vec govorimo o individualnim slucajevima.

nidje veze...
:roll: :roll: :roll:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

danas wrote:
mr__bosnjak wrote:

pa kako je onda tema zasluzila naslov -- komunisticki zlocini protiv bosnjaka? jer ako su u pitanju zlocini protiv bosnjaka, onda su oni organizovani i sistematski. a ako nisu sistametaki, onda nisu zlocini protiv bosnjaka vec govorimo o individualnim slucajevima.

nidje veze...
Tema je "Komunsticki zlocin nad Bosnjacima". Bez "i".
JBT

Post by JBT »

Ne zahebaji, majke ti.
Shvati vec jednom da ne pricas sa nepismenim ljudima.
Ako zelis izbjeci ova naguravanja onda prvo razmisli prije nego sto stavis nesto na papir jer na kraju ispadne da se radi o jeftinoj propagandi.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

JBT wrote:
Ne zahebaji, majke ti.
Shvati vec jednom da ne pricas sa nepismenim ljudima.
Ako zelis izbjeci ova naguravanja onda prvo razmisli prije nego sto stavis nesto na papir jer na kraju ispadne da se radi o jeftinoj propagandi.
Napisao sam "Komunsticki zlocin nad Bosnjacima". Dakle zlocin jednina a ne zlocini mnozina. Ne znam ko je ovdje nepismen?
sarlo

Post by sarlo »

@Jara

Nigdje nisam napisao mislio sam.... Sve sto mislim to i napisem. I ne izvlacim se, nego obrazlozem svoje tvrdnje.
Nad tim nesretnim Jevrejima Bosne je izvrsen holokaust. Ljudi su ubijeni zato sto su bili Jevreji a ne komunisti i sl. Komunisticka vlast je ignorisala zlocin nad Jevrejima kao takav. Ne mogu naci rijec da opisem takvu ignoranciju. Sve je gledala kroz svoju ideolosku prizmu tzv klasnih odnosa koja je bila laz.S obzirom da su oni okrvavili ruke do lakata u WWII, taj grijeh im se racuna u sitnicu. Poslije rata Jevrejima je sve oduzeto: kuce, poslovi, sinagoge, kapital. To nije progon!! I neka si mi napisala koje E.Blum. Zivio sam na Marsu do prosle godine, pa nisam cuo za njega.
Ja sam ubijedjeni antikomunista. Pisao sam ovdje i o SS-u, ustasama, cak i o cetnicima, (par mojih postova je doduse izbrisano). Cudno je da mi tad nisi "ocitala lekciju". Uvijek pises negativno o sadasnjem drustvu a pozitivno o komunistickom rezimu.
Sigurno cemo se sresti na drugim temama i ocekujem zesce rasprave.
Odgovori, pa da zavrsimo.

p.s.
Ne pises lose. Lezerno, ironicno, ali ne vrijedjas. Kao i svi ostali imas problema prilikom nabrajanja primjera. Unutar posta svi prelazimo sa teme na temu. Ipak kod tebe je sve tecno i sa relativno bogatim rjecnikom. Steta sto si "crvena", ja volim plavuse.
vesela

Post by vesela »

danas wrote:
mr__bosnjak wrote:

nidje veze...
:thumbup:

@mr_bosnjak,
nemam namjeru da te omalovazavam zbog tvoje mladosti i neukosti!...ti znas da to nije moj stil! :D ...procitaj, jos jednom, sta si citirao i DOBRO procitaj sta si ODGOVORIO...mozda ti se ukaze ono sto ja vec znam! :D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

vesela wrote:
danas wrote:
mr__bosnjak wrote: ne govorimo o nekom opcem komunstickom tlacenju ili zlocinu(sistematskom), toga nije bilo, govorimo o slucaju u Novom Pazaru :wink: (mada su neki to prosirili i dozivjeli kao udar na njihovu ideologiju)

nidje veze...
:thumbup:

@mr_bosnjak,
nemam namjeru da te omalovazavam zbog tvoje mladosti i neukosti!...ti znas da to nije moj stil! :D ...procitaj, jos jednom, sta si citirao i DOBRO procitaj sta si ODGOVORIO...mozda ti se ukaze ono sto ja vec znam! :D

Eto vidite :D
Post Reply