Ustase po Zenici i Sarajevu hodaju ko oslobodioci.
Bosno, zasto te se mnogi Bosanci odricu??? :(
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
1. Nabijem ti Zdravka Tomca, ko god to bio
2. Citirao sam samo naslov, prema tome, reagirao sam samo na naslov
3. Dony, je l' se to prepoznajes
2. Citirao sam samo naslov, prema tome, reagirao sam samo na naslov
3. Dony, je l' se to prepoznajes
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Ko to MI?Efekt wrote:[da malo igramo taca i remija dok vi zavrsite podjelu i otimacinu Bosne
-
tempora
Kao sto vec rekoh, misljenje ti ne osporavam, niti imam pravo na to. No ipak mislim da je neodgovorno tvrditi da se BiH odricu Srbi i Hrvati jer je mrze!Efekt wrote:Ne samo da je se odricu ( kada bi tako bilo ja bih bio sretan ) nego je krste u Srbiju i Hrvatsku i poricu joj pravo na postojanje i osporavaju njen istorijski i politicki i svaki drugi kontinuitet i subjektivitet na osnovu cega je priznata u medjunarodnim granicamaod UN i cijelog svijeta .Tematika jeste moj osjecaj koji je baziran na cinjenicama.Niti me varaju osjecaji a cinjenice jos manje jer ne bi bile cinjenice.To nije daleko od stvarnosti to je cista stvarnost.O tom pitanju ( akuzativ ) je vrseno bezbroj istrazivanja, koji nedvosmisleno potvrdjuju ono sto ja govorim.Najbolje i najeklatantnije istrazivanje je to koliko Srbi i Hrvati daju glasova onim strankama koje su zdusno rusile BiH ognjem i macom a danas politickim sredstvima . SDS i HDZ su neprikosnovene uzdanice srpskog i hrvartskog puka vec 16 godina.Istrazivanja na temu " Da li osjecate BiH kao svoju drzavu i da li bi je vidjeli u okrilju susjeda i komsija je provedeno vise nego previse.Rezultati su jasni kao dan.I vise ih je nego mahom koji bi zeljeli da im domovina nestane sa lica Zemlje.Hrvatska samouprava poslije rata i tzv HB za vrijeme rata a o rs da i ne govorim su vise nego dovoljna istrazivanja.Nikakvih predrasuda nemam! Ama bas nikakvih! Upravo obrnuto.Ne gajim iluzije u sh ljubav prema Bosni jer me istorija razuvjerila od pravljenja SHS ,pa preko banovine( sporazum Cvetkovic - Macek ) pa preko NDH pa do Karadjordjeva( tudjman -milosevic ) i do Dodika. Ne naklapam cak ni kad sam pijan.Nisam indroktriniran covjek.vrlo sam dobro obavijesten.Moji izvori informacija dolaze uglavnom od Srba i Hrvata.Onih koji su za cjelovitu BiH. Lista tih imena je kratka ali slatka.Takodje koristim vrlo bogata vlastita iskustva koja u suradnji sa mojim nevelikm mozgom daju odredjene zakljucke.Ja zaista ne znam sta je to transnacionalizam , a pogotovo da je to neki problem.tvoja istrazivanja na tom polju cu rado procitati.bice zaista interesantno procitati kao se to nacija u danjasnje vrijme transformise i na koji nacin. Kako Njemac postaje Holandjanin , kako Francuz postaje Englez i naravno kako postaje Kusturica Srbin a Mersad Bereber Hrvat.Ne zaboravi Ibricu Jusica koji se izjasnjava kao Hrvat ima jedno 40 i kusur godina ali ga za vrijeme rata otjerase sa skalina crkve svetog Vlahe " Ne mozes vise ovdje pjevati , glasan si " . Kako i zasto Fahrija u Americi postaje Rudy , kako i zasto se Bugojno nalazi U Hrvatskoj , kako i zbog cega petero komsija na istom spratu u sarajevskom soliteru govore razlicitim jezicima.tempora wrote:Velis da se Bosne odricu mahom Srbi i Hrvati, jer je mrze. Tvoje rijeci.
Ja opet tvrdim, da pricas generalno, da je tematika licni osjecaj a mozda i sigurno daleko od stvarnosti.
Koliko je meni poznato, nije vrseno nikakvo istrazivanje po tom pitanju, tako da se radi o predrasudi, naklapanju i indoktrinaciji. A isto nas nece dovesti nigdje.
Moja teznja je da problematiku transnacionalizma istrazim u skorije vrijeme. Onda cemo pricati mozda u cinjenicama. Do tada, naravno, imas misljenje, argumentujes ga i to ti ne osporavam.
Jedan govori srpski , drugi govori hrvatski , treci govori srpsko-hrvatski , cetvrti govori nas jezik a peti bosanski.Posto sam ja zivio na Grbavici u
onom zutom neboderu kod shoping centra ( student podstanar ) i posto ja znam da svi ljudi u mojoj zgradi govore jednim jezikom , ja vas pitam koji je to jezik od ovih pet.Moze biti samo jedan.Ne moze ih biti pet.
" Onda cemo mozda pricati u cinjenicama " kazes ti @Tempora ! Zar si do sada pricala napamet ? Ja nikad ne pricam bez cinjenica .Nikad .
Podjimo od one jednostavne misli, a to je: ne poznajes sve Srbe i Hrvate!Znaci da svojim razmisljanjem cinis stetu svima onima koji ne misle tako!
Sam si rekao i ja cu da se vratim na tvoju misao-da odnos vlasti govori vise o "osjecajima" i "pripadnosti" ljudi do sam pojedinac. Upitno ali za razmisljanje!
U Belgiji postoji dio ciji stanovnici rado zele imati svoju drzavu i ne pripadati Belgiji.U Holandiji, stanovnistvo provincije Frisland smatra da bi se takodjer trebali odcjepiti. Spanija desetljecima muku muci sa ETOM-nadam se da su razlozi poznati. I tako bi smo mogli nabrajati drzave i narodnosti, kojima problem o kojem pricamo nije stran.
Takodjer je bitno spomenuti druge, trece generacije stranaca u zemljama EU koji se izjasnjavaju Turcima, Marokancima itd itd, a ne Nizozemcima, Belgijancima, Francuzima. Zasto unosim ove aspekte u diskusiju? Relativiranja radi! Jer "problem" o kojem se prica, nije drugim podnebljima stran osim mozda sto se isti "problem" u svim drzavama rjesava drukcije.
Kod nas je "zaledjen" zakon koji regulise dvojno drzavljanstvo, * ukida ga, ako se ne varam! Drzava ne radi nista po tom pitanju, niti je to moguce u ovom trenutku u kojem se zemlja nalazi.
Apsurdno je takodjer i pomisliti da pasos implicira i lojalnost prema toj drzavi!
Transnacionalizam, koji sam spomenula implicira vezu gradjana sa dvije ili vise drzava. Transnacionalizam je direktna posljedica migracija, globalizma, postmodernizma, kojoj niti jedna zemlja svijeta ne moze izbjeci. A nasa pogotovo ogromnom migracijom te nekim drugim faktorima izazvanim ratom. Sto implicira i dvojna drzavljanstva ili cak vise od dva drzavljanstva, veze sa vise zemalja sto finansijski, sto emotivno.
Ogroman broj drzavljana BiH zivi vani, radi u susjednim drzavama ili ima rodbinu, prijatelje, imetak u toj drugoj drzavi.
Nacionalna svjest, ljubav prema jednoj zemlji i mnoge terminologije po istom pitanju, koje pojedinci ovdje spominju nisu " zabetonirano stanje."
Koliko je meni poznato, uglavnom je drzavni aparat taj koji kreira nacionalnu svjest! Mi takvoga nemamo. Namece se jedno vrlo jednostavno pitanje u cijeloj diskusiji. Da se sutra izglasa zakon o ukidanju dvojnog drzavljanstva, koliko bi ljudi izabralo BiH drazvljanstvo? I nevezano za ljubav, patriotizam, nacionalnu osvjestenost i sl po naosob odredjenu vrijednost, sta bi prevagnulo?
Kako cemo izmjeriti velicinu ljubavi prema jednoj zemlji? Lojalnost prema istoj?
Ja apsolutno razumijem ono sto ti pises i o cemu govoris. Djevojci iz Bugojna geografija nije poznata. Ali treba li kriviti nju za isto? Koliko sahovnica se moze izbrojati kroz Hercegovinu? I koga kriviti za isto?
Mi smo zemlja bez himne!Sa zastavom bez ikakvog nacionalnog identiteta. Sto ce nas to povezati? Nemamo obiljezja, simbole, iste heroje, niti ( upitno) dijelimo vise iste vrijednosti i norme!? A ako sve to ne cini jednu drzavu i ono po cemu se ista prepoznaje, sto onda?
-
Efekt
Siguran sam da je cak i med iz tvojih ruku sladak .tempora wrote:Kao sto vec rekoh, misljenje ti ne osporavam, niti imam pravo na to. No ipak mislim da je neodgovorno tvrditi da se BiH odricu Srbi i Hrvati jer je mrze!Efekt wrote:Ne samo da je se odricu ( kada bi tako bilo ja bih bio sretan ) nego je krste u Srbiju i Hrvatsku i poricu joj pravo na postojanje i osporavaju njen istorijski i politicki i svaki drugi kontinuitet i subjektivitet na osnovu cega je priznata u medjunarodnim granicamaod UN i cijelog svijeta .Tematika jeste moj osjecaj koji je baziran na cinjenicama.Niti me varaju osjecaji a cinjenice jos manje jer ne bi bile cinjenice.To nije daleko od stvarnosti to je cista stvarnost.O tom pitanju ( akuzativ ) je vrseno bezbroj istrazivanja, koji nedvosmisleno potvrdjuju ono sto ja govorim.Najbolje i najeklatantnije istrazivanje je to koliko Srbi i Hrvati daju glasova onim strankama koje su zdusno rusile BiH ognjem i macom a danas politickim sredstvima . SDS i HDZ su neprikosnovene uzdanice srpskog i hrvartskog puka vec 16 godina.Istrazivanja na temu " Da li osjecate BiH kao svoju drzavu i da li bi je vidjeli u okrilju susjeda i komsija je provedeno vise nego previse.Rezultati su jasni kao dan.I vise ih je nego mahom koji bi zeljeli da im domovina nestane sa lica Zemlje.Hrvatska samouprava poslije rata i tzv HB za vrijeme rata a o rs da i ne govorim su vise nego dovoljna istrazivanja.Nikakvih predrasuda nemam! Ama bas nikakvih! Upravo obrnuto.Ne gajim iluzije u sh ljubav prema Bosni jer me istorija razuvjerila od pravljenja SHS ,pa preko banovine( sporazum Cvetkovic - Macek ) pa preko NDH pa do Karadjordjeva( tudjman -milosevic ) i do Dodika. Ne naklapam cak ni kad sam pijan.Nisam indroktriniran covjek.vrlo sam dobro obavijesten.Moji izvori informacija dolaze uglavnom od Srba i Hrvata.Onih koji su za cjelovitu BiH. Lista tih imena je kratka ali slatka.Takodje koristim vrlo bogata vlastita iskustva koja u suradnji sa mojim nevelikm mozgom daju odredjene zakljucke.Ja zaista ne znam sta je to transnacionalizam , a pogotovo da je to neki problem.tvoja istrazivanja na tom polju cu rado procitati.bice zaista interesantno procitati kao se to nacija u danjasnje vrijme transformise i na koji nacin. Kako Njemac postaje Holandjanin , kako Francuz postaje Englez i naravno kako postaje Kusturica Srbin a Mersad Bereber Hrvat.Ne zaboravi Ibricu Jusica koji se izjasnjava kao Hrvat ima jedno 40 i kusur godina ali ga za vrijeme rata otjerase sa skalina crkve svetog Vlahe " Ne mozes vise ovdje pjevati , glasan si " . Kako i zasto Fahrija u Americi postaje Rudy , kako i zasto se Bugojno nalazi U Hrvatskoj , kako i zbog cega petero komsija na istom spratu u sarajevskom soliteru govore razlicitim jezicima.tempora wrote:Velis da se Bosne odricu mahom Srbi i Hrvati, jer je mrze. Tvoje rijeci.
Ja opet tvrdim, da pricas generalno, da je tematika licni osjecaj a mozda i sigurno daleko od stvarnosti.
Koliko je meni poznato, nije vrseno nikakvo istrazivanje po tom pitanju, tako da se radi o predrasudi, naklapanju i indoktrinaciji. A isto nas nece dovesti nigdje.
Moja teznja je da problematiku transnacionalizma istrazim u skorije vrijeme. Onda cemo pricati mozda u cinjenicama. Do tada, naravno, imas misljenje, argumentujes ga i to ti ne osporavam.
Jedan govori srpski , drugi govori hrvatski , treci govori srpsko-hrvatski , cetvrti govori nas jezik a peti bosanski.Posto sam ja zivio na Grbavici u
onom zutom neboderu kod shoping centra ( student podstanar ) i posto ja znam da svi ljudi u mojoj zgradi govore jednim jezikom , ja vas pitam koji je to jezik od ovih pet.Moze biti samo jedan.Ne moze ih biti pet.
" Onda cemo mozda pricati u cinjenicama " kazes ti @Tempora ! Zar si do sada pricala napamet ? Ja nikad ne pricam bez cinjenica .Nikad .
Podjimo od one jednostavne misli, a to je: ne poznajes sve Srbe i Hrvate!Znaci da svojim razmisljanjem cinis stetu svima onima koji ne misle tako!
Sam si rekao i ja cu da se vratim na tvoju misao-da odnos vlasti govori vise o "osjecajima" i "pripadnosti" ljudi do sam pojedinac. Upitno ali za razmisljanje!
U Belgiji postoji dio ciji stanovnici rado zele imati svoju drzavu i ne pripadati Belgiji.U Holandiji, stanovnistvo provincije Frisland smatra da bi se takodjer trebali odcjepiti. Spanija desetljecima muku muci sa ETOM-nadam se da su razlozi poznati. I tako bi smo mogli nabrajati drzave i narodnosti, kojima problem o kojem pricamo nije stran.
Takodjer je bitno spomenuti druge, trece generacije stranaca u zemljama EU koji se izjasnjavaju Turcima, Marokancima itd itd, a ne Nizozemcima, Belgijancima, Francuzima. Zasto unosim ove aspekte u diskusiju? Relativiranja radi! Jer "problem" o kojem se prica, nije drugim podnebljima stran osim mozda sto se isti "problem" u svim drzavama rjesava drukcije.
Kod nas je "zaledjen" zakon koji regulise dvojno drzavljanstvo, * ukida ga, ako se ne varam! Drzava ne radi nista po tom pitanju, niti je to moguce u ovom trenutku u kojem se zemlja nalazi.
Apsurdno je takodjer i pomisliti da pasos implicira i lojalnost prema toj drzavi!
Transnacionalizam, koji sam spomenula implicira vezu gradjana sa dvije ili vise drzava. Transnacionalizam je direktna posljedica migracija, globalizma, postmodernizma, kojoj niti jedna zemlja svijeta ne moze izbjeci. A nasa pogotovo ogromnom migracijom te nekim drugim faktorima izazvanim ratom. Sto implicira i dvojna drzavljanstva ili cak vise od dva drzavljanstva, veze sa vise zemalja sto finansijski, sto emotivno.
Ogroman broj drzavljana BiH zivi vani, radi u susjednim drzavama ili ima rodbinu, prijatelje, imetak u toj drugoj drzavi.
Nacionalna svjest, ljubav prema jednoj zemlji i mnoge terminologije po istom pitanju, koje pojedinci ovdje spominju nisu " zabetonirano stanje."
Koliko je meni poznato, uglavnom je drzavni aparat taj koji kreira nacionalnu svjest! Mi takvoga nemamo. Namece se jedno vrlo jednostavno pitanje u cijeloj diskusiji. Da se sutra izglasa zakon o ukidanju dvojnog drzavljanstva, koliko bi ljudi izabralo BiH drazvljanstvo? I nevezano za ljubav, patriotizam, nacionalnu osvjestenost i sl po naosob odredjenu vrijednost, sta bi prevagnulo?
Kako cemo izmjeriti velicinu ljubavi prema jednoj zemlji? Lojalnost prema istoj?
Ja apsolutno razumijem ono sto ti pises i o cemu govoris. Djevojci iz Bugojna geografija nije poznata. Ali treba li kriviti nju za isto? Koliko
sahovnica se moze izbrojati kroz Hercegovinu? I koga kriviti za isto?
Mi smo zemlja bez himne!Sa zastavom bez ikakvog nacionalnog identiteta. Sto ce nas to povezati? Nemamo obiljezja, simbole, iste heroje, niti ( upitno) dijelimo vise iste vrijednosti i norme!? A ako sve to ne cini jednu drzavu i ono po cemu se ista prepoznaje, sto onda?